Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛ. ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ...


Κρίσιμη θα είναι η αυριανή ημέρα για το μέλλον της μονάδας Ασπροπύργου της Ελληνικής Χαλυβουργίας και των εργαζομένων, καθώς η διαμεσολαβητική προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας δεν είχε μέχρι στιγμής αποτελέσματα.... Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε σήμερα επαφές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Χαλυβουργία και με τη διεύθυνση του εργοστασίου. Το πρωί οι εκπρόσωποι του σωματείου έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εργασίας και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Το σωματείο των εργαζομένων θέτει ως βασική προϋπόθεση για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και προτείνει ένα συνδυασμό τρόπων για την υλοποίηση της πρότασης, ενώ ζητά βεβαίως τη δέσμευση της εταιρίας. Οι προτάσεις των εργαζομένων θεωρούνται ασαφείς από την πλευρά της διοίκησης της Ελληνικής Χαλυβουργίας και με τη σειρά της θέτει ως προϋπόθεση, την άμεση λήξη της απεργίας, επικαλούμενη τη δικαστική απόφαση με την οποία είχε κηρυχθεί παράνομη και βεβαίως την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Ο κ. Βρούτσης θα συνεχίσει και αύριο τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και ως το μεσημέρι θα έχουμε τις οριστικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: fimotro.blogspot.gr

Δελτίο Τύπου - Παρέμβαση της ΓΣΕΕ για την απαράδεκτη και αυθαίρετη επέκταση εφαρμογής της αντισυνταγματικης 6 ΠΥΣ



H ΓΣΕΕ με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ ζητά την άμεση παρέμβασή τους για την ανάκληση-διόρθωση των ερμηνευτικών εγκυκλίων 4601/304/12-3-2012 και 10341/763/1-6-2012 της Διεύθυνσης Αμοιβής του Υπουργείου Εργασίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας γίνεται διασταλτική και αυθαίρετη ερμηνεία της διάταξης 1 παρ.1 της ΠΥΣ 6/2012, οι οποίες ουσιαστικά σηματοδοτούν την εκτεταμένη μείωση μισθών για τους νέους κάτω των 25 ετών, ακόμη και για εκείνους που δεν αμείβονται με τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους στον Περσικό Κόλπο

 

Οι Αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία άνοιξε πυρ εναντίον σκάφους στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολεμικού Στόλου των ΗΠΑ οι ναύτες, που επέβαιναν στο πλοίο «Ραπαχάνοκ» άνοιξαν πυρ εναντίον ταχύπλοου, το οποίο πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα, αγνοώντας όλες τις απαιτήσεις να αλλάξει πορεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για θύματα, όμως το πρακτορείο Associated Press γράφει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιοι επέβαιναν στο ταχύπλοο.

ΠΗΓΗ: greek.ruvr.ru

«Πράσινο φως» από ΥΠΕΚΑ για τον αγωγό IGB


Τη Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ από την εγκατάσταση του αγωγού θα υπάρξουν μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες. Τονίζεται ακόμη ότι ο αγωγός δεν διέρχεται από περιοχές Natura και ότι η μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου θεωρείται σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για όλη τη χώρα καθιστώντας την ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης.
Η οριστική απόφαση για το έργο, θα ληφθεί με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 180 χλμ, από τα οποία 30 χλμ. θα αναπτυχθούν σε ελληνικό έδαφος (από την Κομοτηνή ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και τα 150 στη Βουλγαρία (από τα σύνορα έως την πόλη Στάρα Ζαγόρα).
Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η οποία μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί στα 5 δισ. κυβικά. Προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί μετρητικός σταθμός στην Κομοτηνή και βαλβιδοστάσιο στη θέση Νυμφαία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγγελίες για Παράνομες Εξαγωγές Πετρελαίου στο Ιράκ



Το Ιράκ χαρακτήρισε χθες«παράνομες» τις εξαγωγές πετρελαίου με βυτιοφόρα από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία που προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το εμπόριο αυτού του τύπου με την αυτόνομη περιοχή μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Σημειώνεται πως η κουρδική αυτόνομη περιοχή του Ιράκ, που συνορεύει με την Τουρκία, εμπλέκεται σε διαμάχη με την κεντρική ιρανική κυβέρνηση για τις εξαγωγές πετρελαίου και η ενεργειακή πολιτική έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρύπανση κατά τον Ανεφοδιασμό του «Νήσος Μύκονος»



Θαλάσσια ρύπανση μικρής έκτασης προκλήθηκε στην Ακτή Ηετίωνα στο λιμάνι του Πειραιά, λίγο μετά τις 11 το πρωί, κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού του πλοίου «Νήσος Μύκονος», ενώ ποσότητα καυσίμου έπεσε και στο γκαράζ του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει ήδη τη διαδικασία απορρύπανσης στη θάλασσια περιοχή, ενώ το πλήρωμα του πλοίου βρίσκεται σε διαδικασία καθαρισμού του γκαράζ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 12:30 για Χίο - Μυτιλήνη, αναμένεται να αποπλεύσει μετά τις 15:00, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο εσωτερικό του αλλά και στη θάλασσα.
ΠΗΓΗ: energia.gr

Δεν θα κόβουν το ρεύμα, αλλά θα κάνουν κατασχέσεις για το χαράτσι


Αλλάζει η… δαμόκλειος σπάθη: Παύει να «πλανάται» η απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από τα κεφάλια όσων δεν θα πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα, αλλά παραχωρεί τη θέση της στο ενδεχόμενο κατασχέσεων.
Η πρώτη δόση του χαρατσιού του 2012 για τα ακίνητα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι θα ταχυδρομηθούν στις 28 και 29 Ιουλίου.
Το χαράτσι δεν το «συνοδεύει» πλέον η φοβέρα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν προσέκρουσε σε σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και σε εμφανή προβλήματα νομιμότητας- με αποκορύφωμα τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγόρευσε την εφαρμογή του μέτρου.
Το χαράτσι συνοδεύεται όμως από την απειλή ότι θα γίνουν κατασχέσεις εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των πολιτών που δεν θα πληρώσουν.
Η Εφορία διαβεβαιώνει ότι διαθέτει όσα στοιχεία και μέσα χρειάζονται για να γίνουν οι σχετικές κατασχέσεις. Στις ΔΟΥ, άλλωστε, θα διαβιβάζονται οι απλήρωτες οφειλές και εκεί θα «δρομολογούνται» τα.. περαιτέρω.
Όπως είναι ήδη γνωστό αναφέρει η iefimerida.gr, σε πέντε δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή του χαρατσιού του 2012, από το οποίο το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά είσπραξη ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: marketbeast.gr

Τρόικα: Πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις σε ρεύμα- καύσιμα


Στρεβλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως στην ενέργεια, με συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και στα καύσιμα, διαπιστώνει η τρόικα, όπως προκύπτει από σημείωμα που έχει αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ.
Στο ίδιο πλαίσιο, η τρόικα έχει αποστείλει τις τελευταίες ημέρες επιστολές σε όλα σχεδόν τα υπουργεία, επισημαίνοντάς τους για μια σειρά από αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τα σημεία εκείνα όπου εντοπίζει έλλειψη ανταγωνισμού, με συνέπεια να επηρεάζεται το τελικό ύψος των τιμών.
Η ενέργεια και τα καύσιμα είναι μέσα σε αυτούς τους τομείς, καθώς επίσης τα τρόφιμα, η ιδιωτική εκπαίδευση, το ωράριο καταστημάτων, αλλά και επαγγέλματα, όπως αυτά των δικηγόρων, των ορκωτών λογιστών, των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών.
Το σκεπτικό της τρόικας είναι ότι ένα μέρος από την υψηλή επιβολή φόρων το 2010 και 2011 λόγω του μνημονίου, θα έπρεπε λογικά να είχε απορροφηθεί από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που συντελέστηκαν το τελευταίο εξάμηνο, (μείωση του κατώτατου μισθού, τη κατάργηση της μετενέργειας κ.λπ.), και που μείωσαν αισθητά το εργατικό κόστος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ζωηρό ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά πεδία στην Πτολεμαΐδα εκδηλώνουν οι Γερμανοί, λίγο πριν η

 

Ζωηρό ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά πεδία στην Πτολεμαΐδα εκδηλώνουν οι Γερμανοί, λίγο πριν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώσει τις τελικές της προτάσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και την παραχώρηση ορυχείων.
Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος, του γενικού προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και αντιπροσωπίας του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung, συνέδριο, όπου παρουσιάστηκαν πρακτικές για τη βιωσιμότητα της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και την επέκταση των ΑΠΕ, καθώς και ιδέες για τα αναγκαία νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων.
Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για θέματα τεχνογνωσίας στην Ελλάδα Χανς Φούχτελ. Γερμανοί ειδικοί παρουσίασαν στο συνέδριο τις υποδομές εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, που εγκαθίστανται σε παλαιά ορυχεία και μεταφέρουν θερμότητα από το εσωτερικό της γης σε θερμοκήπια.
Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στα περιθώρια συνεργασίας αυτοδιοικητικών φορέων Ελλάδας και Γερμανίας, και μίλησε για μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία και συνεργασιών ιδιαίτερα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αποκατάστασης των πρώην βιομηχανικών περιοχών και των εξαντλημένων ορυχείων, καθώς και της καινοτομίας μέσα από την ενεργειακή παραγωγή.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Απαγκίστρωση της Bουλγαρίας από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο



Προσανατολισμένη στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, με ταυτόχρονη σταδιακή μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία και τη Gazprom, είναι η στρατηγική της βουλγαρικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγει η κ. Ε. Haritonova, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού με αρμοδιότητα σε θέματα ενέργειας, δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση των σχετικών μεγάλων project όπως ο South Stream και ο Nabucco, αλλά και στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των προωθούμενων διασυνδέσεων φυσικού αερίου με τις Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Έθεσαν σε Λειτουργία Πετρελαιαγωγό που Παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ



Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του αγωγού εξαγωγής αργού πετρελαίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση των Εμιράτων, προσθέτοντας ότι το πρώτο φορτίο, με προορισμό το Πακιστάν, είναι διαθέσιμο στον τερματικό σταθμό του λιμανιού Φουτζάιρα, στον ανατολικό τομέα των ΗΑΕ.
Ο αγωγός έχει μήκος 360 χλμ, ενώ κατά προηγούμενο εξάμηνο πραγματοποιούνταν δοκιμές για την λειτουργία του.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΑΕ, ο αγωγός, που ξεκινά στα περίχωρα του Αμπού Ντάμπι, κόστισε περίπου τρία δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια και μπορεί να μεταφέρει ημερησίως 1,5 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.
Είχαν προηγηθεί, το τελευταίο δίμηνο, δηλώσεις εκ μέρους Ιρανών παραγόντων, για ενδεχόμενο αποκλεισμό των Στενών, μέσω των οποίων μεταφέρεται στο εξωτερικό το 20% του πετρελαίου που παράγεται σε όλον τον κόσμο, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με βέβαιη ανατίμηση του προϊόντος.

ΠΗΓΗ: energia.gr