Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ανοιχτή η Κοινοπραξία του TAP στη Συμμετοχή της ΔΕΠΑ



Την πρώτη επίσημη επαφή με τη νέα κυβέρνηση θα έχει σήμερα, Τετάρτη, αντιπροσωπεία του TAP, στον αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση της πολιτικής υποστήριξης προς τον αγωγό, ενόψει της κρίσιμης επιλογής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει τελικά η μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.
Στις 2 το μεσημέρι έχει ορισθεί η συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου, από την οποία αναμένεται να «ζυγιστούν» οι σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης. Μία ημέρα μετά αντιπροσωπεία του TAP πρόκειται να έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι πριμοδοτεί το συγκεκριμένο αγωγό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στις αρχές Ιουνίου ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων που δεν θα βασίζονται σε δημόσια δαπάνη.
Σε συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, με εκπροσώπους του Τύπου οι κ.κ. Mickael Hoffman και R ikar d Scoufias επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο χρόνου για την οριστική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι ως τα τέλη του έτους, ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η κοινοπραξία του ΣΑΧ Ντενίζ ΙΙ θα επιλέξει ανάμεσα στον Nabucco West και τον TAP, με την επενδυτική απόφαση να έχει προσδιορισθεί για τον Ιούνιο του 2013. «Ο,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει το αργότερο ως τον ερχόμενο Οκτώβριο», τονίσθηκε χαρακτηριστικά. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα Τιμολόγηση για το Αέριο που Πωλεί η Gazprom στην ΕΟΝ



Μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών, η γερμανική EON και η Gazprom συμφώνησαν για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου σε επίπεδα κατώτερα σε σχέση με πριν.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΟΝ αναθεώρησε στο διπλάσιο τις εκτιμήσεις της για τα φετινά κέρδη, από τα 2,3-2,7 δις ευρώ σε 4,1-4,5 δις ευρώ. Πέρυσι, η γερμανική εταιρεία είχε σημειώσει μεγάλες απώλειες μετά την απόφαση του Βερολίνου να διακόψει την λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της χώρας μετά το 2022.
Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Gazprom, η τιμολόγηση θα στηρίζεται στο εξής περισσότερο στην φυσική αγορά και λιγότερο στο πετρέλαιο.   
ΠΗΓΗ:energia.gr

Γ.Μανιάτης: "Τρία στοιχήματα" για το πετρέλαιο



Την πρόταση Νόμου  για ίδρυση «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» που καταθέτει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε στην Πάτρα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
Η παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, στη διάρκεια ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου που αφορούσε στη διαβούλευση για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων  (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και το Κατάκωλο.
Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι, το σύνολο των δημοσίων εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και υπολογίζονται σε 150 δισ. ευρώ σε βάθος τριακονταετίας,  πρέπει να μην ενταχθούν στα συνολικά δημόσια έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά να δεσμευτούν για την δημιουργία του Ταμείου που θα καλύψει τις ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρας.
Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «τρία στοιχήματα». Από αυτά, έχουν κερδηθεί τα δύο πρώτα και απομένει το τρίτο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΗΠΑ: Άνοιξε το πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος



 Matt Horton επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα που καθιστά τα οχήματα εναλλακτικών καυσίμων μη ελκυστικά για τους επίδοξους αγοραστές: την απουσία βολικών σημείων για ανεφοδιασμό.
Το Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Propel Fuels άνοιξε το πρώτο πρατήριο στις ΗΠΑ, όπου οι οδηγοί αυτοκινήτων μπορούν να αντλήσουν βενζίνη, αιθανόλη και βιοντίζελ, οι οδηγοί μηχανής μπορούν να κάνουν service με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και οι περαστικοί μπορούν να βρουν τα ωράρια των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Με τη στήριξη περισσότερων από 19 εκατ. δολαρίων σε κεφάλαια εκκίνησης και σχεδόν 12 εκατ. δολαρίων σε επιδοτήσεις από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια, η νέα επιχείρηση των 23 εργαζομένων έλαβε τον προηγούμενο μήνα επιπλέον 10,1 εκατ. δολάρια από την Επιτροπή για να βοηθήσει να φτιαχτούν άλλα 100 παρόμοια πρατήρια στην πολιτεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Με τις αντλίες της εναλλακτικών καυσίμων εγκατεστημένες σε καμιά εικοσαριά άλλους σταθμούς, η Propel θέτει τα θεμέλια για αυτό που ο 37-χρονος Horton ονομάζει «αργό, αλλά συναρπαστικό» μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ. Παρά την αυξημένη συνειδητοποίηση του κόσμου σε ό,τι αφορά τα οφέλη τους, μόλις τα 3.100 από τα περίπου 160.000 πρατήρια σε ολόκληρη τη χώρα πωλούν εναλλακτικά καύσιμα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. «Τα πρατήρια βενζίνης δεν θέλουν να έχουν έναν ανταγωνιστή στα πόδια τους, όμως ο κλάδος των εναλλακτικών καυσίμων εξαρτάται από το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, αφού είναι ο μόνος δρόμος προς την αγορά», λέει ο Geoff Cooper, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάλυσης της Renewable Fuels Association. «Σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα δεις έναν λιανοπωλητή να θέτει μια αντλία βενζίνης εκτός λειτουργίας και να την αντικαθιστά με ένα προϊόν που ανταγωνίζεται τη βενζίνη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γεωπολιτικοί Παράγοντες Ευθύνονται για την Επανάκαμψη των Τιμών του Πετρελαίου



Η εντεινόμενη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η αισθητή πλέον μείωση των Ιρανικών εξαγωγών αργού αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επανάκαμψη των τιμών του αργού τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με παρατηρητές της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η ποικιλία Brent στο ICE του Λονδίνου, το βασικό brenchmark για τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ανατιμήθηκε κατά $5 το βαρέλι κλείνοντας στα $107.26/ bbl την περασμένη Παρασκευή (20/07). Έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά $16 το βαρέλι από τα τέλη Ιουνίου. Σήμερα το πρωί το συμβόλαιο Brent για παραδόσεις Σεπτεμβρίου διαπραγματεύετο στα $104 το βαρέλι στο ICE.
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη όσο ποτέ άλλοτε, με την Ελλάδα να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια καταστροφική ύφεση, την Ισπανική οικονομία κυριολεκτικά να κλυδωνίζεται με τις τράπεζες της να καταγράφουν €159 δις μη εξυπηρετούμενων χρεών, δηλαδή ποσό διπλάσιο από αυτό που έχει συμφωνηθεί να παράσχει η ΕΚΤ για την διάσωση των τραπεζών, και την οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης να τρέχει με αρνητικό πρόσημο, η ζήτηση για πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΑ, παραμένει σε υψηλά επίπεδα διαμορφούμενη στα 90.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για το Γ’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με 89,4 εκατ. το Α’ τρίμηνο. Μάλιστα, λόγω της κάμψης των διεθνών τιμών στα τέλη του Β’ τριμήνου, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση θα τονωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα φτάσει ακόμα και τα 90 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Σε Λειτουργία το Φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ηλέκτριση και τέθηκε σε λειτουργία φωτοβολταϊκόςσταθμός της ΕΛ.ΠΕ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ισχύος 256 kW.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός εγκαταστάθηκε στις οροφές τριών κτιρίων στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, ενώ η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 377.000 kWh. 
Σημειώνεται ότι, ένας ακόμη φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 500 kW, ιδιοκτησίας τηςΕΛΠΕAE, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία σε γήπεδο πλησίον των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας.
Η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας και των δύο έργων εκτιμάται σε 1.100.000 kWh, που καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα ενός μικρού ελληνικού χωριού (110 οικογενειών).
Στοντομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει θέσειως στόχο την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος στα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σκοπός είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου κατά τουλάχιστον 250.000 τόνους ετησίως, αντισταθμίζοντας μέρος των εκπομπών CO2 που αντιστοιχεί στις δραστηριότητες του.
Στο χαρτοφυλάκιο έργων της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ήδη περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά έργα σε λειτουργία, υπό υλοποίηση και έργα που έχουν υποβληθεί προς αδειοδότηση στη ΡΑΕ, συνολικού μεγέθους άνω των 160 MW, ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 4,7MW καθώς και σειρά επιπλέον έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικό, υβριδικό), που θα υποβληθούν στη ΡΑΕ τους προσεχείς μήνες.
Ταπαραπάνω έργα ανήκουν είτε εξ ολοκλήρου στην ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες είτε σε 2 θυγατρικές εταιρίες στις οποίες η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες κατέχει το 51% και η ΛΑΡΚΟ Ενεργειακή το 49%.
Παράλληλα, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στις ΑΠΕ, με στοχευμένη υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς. 
ΠΗΓΗ:energia.gr