Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ - Οι αποφάσεις για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ



Με στόχο την επιτάχυνση του έργου των αποκρατικοποιήσεων συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων:
- Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.
- Εγκρίθηκαν οι όροι της Α’ Φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές.
Αναλυτικά , στη συνεδρίαση του Δ.Σ.  ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1.     Στην  β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση έως και του 70% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες :
•         Elbit Cochin Island Ltd,
•         Lamda Development SA,
•         London and Regional Properties και
•         Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC
2.     Στην β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει η ένωση προσώπων
•         NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P
3.     Στην β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες:
•         ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
•         LAMDA DEVELOPMENT SA,
•         LONDON & REGIONAL PROPERTIES LTD
•         MINOAN GROUP PLC,
•         NCH CAPITAL INC
•         Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ.
4.     Εγκρίθηκε το τελικό κείμενο της Σύμβασης για τη σύσταση Επικαρπίας επί του Δικαιώματος Διοίκησης και Διαχείρισης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών.
5.     Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.
6.     Εγκρίθηκαν οι όροι της Α’ Φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές.
7.     Εγκρίθηκε το Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.
Το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ορίσθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου 2012.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΡΑΕ: Η Μεσοσταθμική Τιμή Εισαγωγής Φυσικού Αερίου για το Διάστημα Ιουλίου 2009- Ιουνίου 2012



Η ΡΑΕ προέβη στην ανάρτηση της μηνιαίας μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, βάσει των νεοτέρων στοιχείων που παρέχονται κατά δήλωση των εισαγωγέων.
Στο επικαιροποιημένο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής, ανά μήνα, για το διάστημα Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2012 βάσει των στοιχείων που προήλθαν κατά δήλωση των εισαγωγέων καθώς και η εξέλιξη της μηνιαίας μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής σε σχέση με την ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης (ΗΤΑΕ), όπως αυτή ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)

 ΠΗΓΗ:energia.gr

ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ !...



Ότι και να γράφουμε, την πραγματικότητα του άφραγκου δεν την ζούμε. Του πατέρα που στήριξε το οικογενειακό όνειρο στο ρόλο του ως προστάτη. Άνεργος και προστάτης γίνεται;
Του νέου που συμμορφώθηκε, σπούδασε και δεν βρίσκει δουλειά.
Νέος χωρίς όνειρα γίνεται;
Της οικογένειας που ενάμισης δουλεύει για τέσσερα στόματα.
Να ζεις σαν βάρος γίνεται;
Αυτές είναι οι πραγματικότητες. Τα γεγονότα που δεν αλλάζουν. Δεν αφορούν έναν και δύο, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες τουλάχιστον. Ελπίδα έχουν; Ναι από συνήθειο γιατί πεθαίνει τελευταία. Όλοι λυγίζουν στην απελπισία. Αλλά όλοι δεν σπάνε.
Οι άνθρωποι ξεχωρίζουμε όχι τόσο από το τι μας συμβαίνει, αλλά από το πως χειριζόμαστε ό,τι μας συμβαίνει, από τους τρόπους.
Μπορείς να θυμώσεις με την κοινωνία που είναι άδικη. Αυτονόητα δίκαιο. Και το σύστημα που είναι αυταπόδεικτα άχρηστο. Και τους κυβερνήσαντες και κυβερνώντες. Και μετά;
Θα κάνεις το θυμό δύναμη ροπάλου στους πάγκους μικροπωλητών αλλόχρωμων στις λαικές;
Θα βάλεις τη μαύρη μπλούζα του εκδικητή που θα αποκαταστήσει τη δική του δικαιοσύνη στους υπόλοιπους; Το μίσος δεν γιατρεύει.
Θα χαθείς σε χίμαιρες αυτοδικίας, επανάστασης, ανατροπής των πάντων, στο τεντωμένο μιας καθολικής άρνησης; Ανακουφίζει, αλλά ούτε δουλειά ούτε ζωή χαρίζει.
Μέσα στους μύθους που στήριξαν τη χρεοκοπία ήταν κι αυτός της κοινωνικής αλλαγής.
Όχι γιατί πολλοί, ευγενικά και δίκαια δεν τον αποζητούν.
Αλλά γιατί τάζοντας παραδείσους πολλοί εμπορεύθηκαν τις ελπίδες. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέλος η λειτουργία της τηλεόρασης του «902



Την παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης του «902», για οικονομικούς λόγους, ανακοίνωσε επισήμως το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η τηλεόραση του «902» παύει να μεταδίδει το πρόγραμμά της, εξαιτίας του ιδιαίτερα μεγάλου κόστους λειτουργίας της με τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.
«Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο τηλεοπτικός σταθμός, αυτό σήμερα είναι αδύνατο για οικονομικούς λόγους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως η ΚΕ είχε ήδη ενημερώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όλα τα... κομματικά όργανα και τις ΚΟΒ για τις δυσκολίες και το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία της τηλεόρασης του «902».
Σύμφωνα με τον Περισσό, τα έσοδα του «902» από τη διαφήμιση ήταν πενιχρά, δεδομένου ότι ήταν σταθμός του ΚΚΕ, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ακόμη και από την κρατική διαφήμιση έπαιρνε ψίχουλα».
Tο κενό της τηλεόρασης του «902» θα καλυφθεί με τη δημιουργία ειδησεογραφικού πόρταλ, με εθελοντική δουλειά μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ για τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού που μένουν πλέον χωρίς δουλειά, δίνεται η "υπόσχεση" ...στήριξής τους. 
ΠΗΓΗ:gianniotis.blogspot.gr

Παραπομπή του Ισίδωρου Κούβελου για κακούργημα


Ο επιχειρηματίας Ισ.Κούβελος
Για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες
Με εισήγησή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλας ζητά την παραπομπή του επιχειρηματία Ισίδωρου Κούβελου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (κακούργημα).
Η υπόθεση αφορά το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του 2011, το οποίο προέρχεται από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ και ακολούθως εμβάστηκε σε λογαριασμό του επιχειρηματία στο Λονδίνο για ναυπήγηση πλοίου.
Για την υπόθεση είχε ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ντόρας Μπακογιάννη με έγγραφο προς την Βουλή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κατσιρώδη. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Θεσπίζουν προσωπικό ελάχιστο εισόδημα


Θεσπίζουν προσωπικό ελάχιστο εισόδημα
Η συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και για τον τρόπο πάταξης της φοροδιαφυγής από περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, καλά κρατεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει, δηλώνοντας εισοδήματα ακόμη και κάτω από το αφορολόγητο όριο, αναζητούνται μέτρα που μπορεί να χαρακτηρισθούν ακραία.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων τόσο η ειδικότητα, όσο και οι επιστημονικοί τίτλοι (βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) του φορολογούμενου.
Ειδικότερα, τα 8 αντικειμενικά κριτήρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:
- Ο χρόνος άσκησης επαγγέλματος
- Το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας
- Ο χώρος άσκησης (τετραγωνικά) του γραφείου ή του καταστήματος
- Η αντικειμενική αξία της έδρας του γραφείου ή του καταστήματος ή το ενοίκιο που καταβάλλεται
- Τα πάγια έξοδα της επιχείρησης
- Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για επιχειρήσεις ή καθαρή αμοιβή για ελεύθερους επαγγελματίες
- Ο συντελεστής απόδοσης μεταξύ ακαθάριστων και καθαρών εσόδων που θα ποικίλλει κατά περίπτωση
- Η ειδικότητα και οι επιστημονικοί τίτλοι
Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά τους τρόπους με τους οποίους θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των μηδενικών φορολογικών δηλώσεων από ελεύθερους επαγγελματίες θεσπίζοντας ουσιαστικά το προσωπικό ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία και επιτηδευματία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόβλεψη σοκ απο το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Επιστροφή στη δεκαετία του '70!



Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, που θα φθάσει σε πραγματικά επίπεδα το 34% μέσα στο 2013, σωρευτική ύφεση (από το 2008 έχει φθάσει το 22%), δραματική μείωση του ΑΕΠ, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ταχεία οπισθοδρόμηση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων στα μέσα της δεκαετίας του '70, προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Ανεργία στο 34% μισθοί Ασίας, καθίζηση(-25%) της ζήτησης
Η ελληνική οικονομία αν δεν απαλλαγεί από το Μνημόνιο, θα συνεχίσει σε υφεσιακούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ η όποια ανάπτυξη έρθει αργότερα θα συνοδεύεται από υψηλότατη ανεργία που δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί νωρίτερα από το 2020. "Η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών που επιβλήθηκε από την τρόικα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έφερε πρωτόγνωρη απαξίωση του παραγωγικού εργατικού δυναμικού και, αν συνεχιστεί, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναστραφεί η κατάσταση" εκτιμά το ΙΝΕ, που προβλέπει:
424.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα
* Εκτόξευση της ανεργίας, που θα φθάσει και το 29% το 2013 και σε πραγματικά επίπεδα ίσως προσεγγίσει και το 34%, γεγονός που προοιωνίζεται ακόμα πιο δραματικό επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα 424.000 οικογένειες δεν έχουν καθόλου εισόδημα, αφού κανένα από τα ενήλικα μέλη τους δεν εργάζεται! Το βασικό επιχείρημα της τρόικας, σύμφωνα με το οποίο η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (-8%) θα οδηγούσε σε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, κατέρρευσε πανηγυρικά, καθώς η ανεργία διπλασιάστηκε την τελευταία διετία (επίσημα στο 24%), η ύφεση παρατάθηκε και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 50%! 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι μας κρύβουν; Παράξενα κρανία.



Κατά καιρούς ανακαλύπτονται σε όλο τον κόσμο κάποια πολύ παράξενα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία προκαλούν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την καταγωγή τους. 
Η συμβατική ιστορία – αρχαιολογία αλλά και η λεγόμενη “κοινή λογική”, που μας ανάγκασε το κατεστημένο να ακολουθούμε σε όλη μας την ζωή, δέχονται πως ο άνθρωπος απλά εξελίχθηκε από πίθηκος σε μία μακρά περίοδο χιλιετιών και κατέκτησε μόνος του την γνώση και την τεχνολογία για να φτάσει στην σημερινή ακμή του πολιτισμού και του ανθρωπίνου πνεύματος. 
Φυσικά σε όλο αυτό το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εξέλιξης και εξανθρωπισμού των πιθήκων ήταν μόνοι τους πάνω στον πλανήτη γη και ουδέποτε είχαν έρθει σε επαφή με άλλα ανώτερα και πιό εξελιγμένα τεχνολογικά (ή και πνευματικά) όντα.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μεγάλη επιστροφή των Ανεξάρτητων Πρατηρίων, "ΑΠ"



Σε κεντρικό δρόμο στο Περιστέρι, όπου λειτουργούν τέσσερα πρατήρια, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σημαντική αλλαγή: δύο βενζινάδικα έχουν αλλάξει σήμα. Για την ακρίβεια τα πρατήρια αυτά που ανήκαν στην ίδια μεγάλη εταιρεία εμπορίας, έχουν υιοθετήσει σήμα ΑΠ, δηλαδή Ανεξάρτητο Πρατήριο. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ούτε μοναδική αλλά ούτε και μεμονωμένη. Όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, το τελευταίο διάστημα υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων πρατηρίων, δηλαδή των πρατηρίων που δεν έχουν κάποιο σήμα εταιρείας εμπορίας στην προθήκη τους, παρότι προμηθεύονται καύσιμα από όσες εταιρείες είναι πρόθυμες να πουλήσουν σε αυτά.
Τι έχει αλλάξει και τα ΑΠ επιστρέφουν… δριμύτερα; Την τελευταία διετία και μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, επήλθε μείωση της κατανάλωσης που σωρευτικά ξεπερνά το 25%. Την ίδια στιγμή και οι εταιρείες εμπορίας αυστηροποίησαν και περιόρισαν στο ελάχιστο τις πιστώσεις που χορηγούν στους πελάτες τους. Αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός πρατηρίων να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει και περί τα 2 χιλιάδες πρατήρια πανελλαδικά να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, τα πρατήρια αυτά έχουν μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο εμπόρων, οι οποίοι σιγά-σιγά έχουν δημιουργήσει μικρά δίκτυα πρατηρίων, πάντα υπό το ευέλικτο σήμα ΑΠ.
Έτσι, η αλλαγή σήματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πρατηρίων σε εμπορικά σημεία, συνήθως σημαίνει ότι έχει προηγηθεί αλλαγή της ιδιοκτησίας του πρατηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να έχει πληρωθεί και «αέρας» προκειμένου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει πιθανές εκκρεμότητες με την εταιρεία που συνεργαζόταν. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψάχνουν την AIR-CIA,στην Ελλάδα! Η χώρα μας καλείται να απολογηθεί για τις πτήσεις της CIA


Ψάχνουν την AIR-CIA,στην Ελλάδα! Η χώρα μας καλείται να απολογηθεί για τις πτήσεις της CIA
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη χώρα μας - όπως και άλλες 10 - να απολογηθεί σχετικά με όλα τα ύποπτα αεροσκάφη της CIA, που πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο έδαφος της.
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο  που καλούνται να λογοδοτήσουν για το αν και πως συμμετείχαν στις παράνομες κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία, υπέθαλψαν τις έκνομες δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος και ανέχθηκαν μυστικές πτήσεις των αεροσκαφών της...Αιρ-CIA!
Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ζαν Κλοντ Μινιόν εξέφρασε την ικανοποίηση του, για το Ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις έκνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Πριν από πέντε χρόνια, υπενθύμισε ο πρόεδρος, ο γερουσιαστής κ. Ντικ Μαρτί παρουσίασε, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αξιόπιστα στοιχεία, με βάση τα οποία αποδεικνύονταν η ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς και η συνεργασία πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους αμερικανούς πράκτορες, στις παράνομες συλλήψεις και μεταγωγές υπόπτων για τρομοκρατία.
Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών επιβεβαιώθηκαν, στη συνέχεια, τόνισε ο κ. Μινιόν, οι όποιες έρευνες ξεκίνησαν από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν, διότι προσέκρουσαν στην άρνηση των αρχών να δώσουν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζονταν, επικαλούμενες το «κρατικό μυστικό για λόγους ασφαλείας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρώσος μεγιστάνας ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά Πετρέλαια;



Μεγάλο deal στο χώρο των πετρελαίων που θα κάνει πάταγο στην Ελλάδα κι όχι μόνο, κυοφορείται σύμφωνα με πληροφορίες του antinews. Πρωταγωνιστές του επιχειρηματικού θρίλερ που θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες, είναι ο Σπύρος Λάτσης, ένας Ρώσος μεγιστάνας και πρώην στέλεχος της KGB και το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που έχουμε, ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης ο οποίος μέσω της εταιρείας Paneuropean κατέχει το 40,98% των Ελληνικών Πετρελαίων, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσει τη συμμετοχή του. Μια πληροφορία κάνει λόγο για συζητήσεις με το ρωσικό κολοσσό στο χώρο της ενέργειας, την Gazprom η οποία είχε υποβάλει και προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με έναν άλλο Ρώσο μεγιστάνα, πρώην στέλεχος της KGB ο οποίος όμως έχει δικαστικές περιπέτειες καθώς φαίνεται να τον κυνηγά ο Β. Πούτιν, αλλά και να υπάρχουν παρασκηνιακοί δίαυλοι επικοινωνίας με το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος είναι ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ πλούσιος επιχειρηματίας με περιουσία πάνω από 3 δισ. ευρώ ο οποίος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο χώρο των media καθώς είναι ιδιοκτήτης των βρετανικών εφημερίδων Evening Standard και Independent καθώς και της ρωσικής Novaya Gazeta (συντάκτης της ήταη η δολοφονημένη Πολιτκόφσκαγια). Είχε επίσης πολύ στενές σχέσεις με τον Γκορμπατσώφ. Φέρεται να βρίσκεται σε ρήξη με το Κρεμλίνο, αλλά στην πραγματικότητα.
Ο Λεμπέντεφ έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν πέρυσι σε τηλεοπτικό σόου έδειρε τον επίσης δισεκατομμυριούχο Σεργκέϊ Πολόνσκι, μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων.
Σε ότι αφορά το deal για τα πετρέλαια, ο Λάτσης φέρεται να συζητά την πώληση του ποσοστού του σε ρωσοαμερικανικό όμιλο του οποίου ηγείται ο Λεμπέντεφ. Επίσης, ο ίδιος όμιλος φέρεται να ενδιαφέρεται για το ποσοστό που κατέχει στα ΕΛΠΕ το ελληνικό κράτος και το οποίο ανέρχεται σε 35,48%. Στόχος του να αποκτήσει το 90% των Ελληνικών Πετρελαίων και να βάλει πόδι στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. 
ΠΗΓΗ;antinews.gr

Πετρέλαιο: Στις 14/9 ανοίγουν οι προσφορές για Ιωάννινα, Κατάκολο, πατραϊκό



Με καθυστέρηση περίπου 2,5 μηνών ξεκινά η αξιολόγηση των οκτώ προσφορών που κατέθεσαν εταιρείες ελληνικές και μη για τις έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα.
Οι προσφορές είχαν κατατεθεί στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο της διεθνούς προκήρυξης με τη διαδικασία «ανοικτών θυρών». Το άνοιγμά τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, θα γίνει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών και κοινοπραξιών να παραστούν στο άνοιγμα των φακέλων.
Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποδίδεται αρμοδίως στην ανάγκη προώθησης του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και τη Νότιας Κρήτης. Οι προσφορές για το διαγωνισμό αυτό παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κατατέθηκαν μετά την προκήρυξη των εκλογών του περασμένου Μαΐου, οπότε η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αποφάσισε να παραπέμψει τη συνέχιση της διαδικασίας μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Σε ό, τι αφορά τον διαγωνισμό για τις περιοχές Κατακόλου, Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων, την Παρασκευή θα ανοιχτούν οι προσφορές των εξής εταιρειών:
1. Ιωάννινα. ΕΛΠΕ–Edison (Ιταλία)- Melrose Resources (Βρετανία),
- Energean Oil (Παραχωρησιούχος Πρίνου) - Petra Petroleum (Καναδάς) - Schlumberger, Arctic Hunter Energy- KO Enterprises, Chariot Oil and Gas.
2. Κατάκολο. Energean Oil - Trajan Oil (Βρετανία) – Schlumberger, Grekoil Energy Ventures.
3. Πατραϊκός Κόλπος. ΕΛΠΕ –Edison –Melrose, Energean Oil -Trajan Oil- Schlumberger.
Για την προώθηση των διαδικασιών του διαγωνισμού, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος συνέστησε 17 μελή επιτροπή με πρόεδρο τον γ.γ. του υπουργείου Κώστα Μαθιουδάκη και αναπληρώτρια την καθηγήτρια του ΕΜΠ, Σοφία Σταματάκη.
Η επιτροπή ως έργο έχει την αξιολόγηση των προτάσεων και τη διεξαγωγή διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους επενδυτές. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης, θα εισηγηθεί προς τον υπουργό τους προτεινόμενους επενδυτές για κάθε περιοχή.
Ωστόσο πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις θα περάσουν για έγκριση από το Μαξίμου, κάτι που ίσχυσε και στο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες.
Πάντως, ασχέτως του ότι η διαδικασία κατάταξης των ενδιαφερόμενων εταιρειών και κυρίως της διαπραγμάτευσης για τους τελικούς όρους παραχώρησης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος (δεσμεύει Ελληνικό Δημόσιο και ανάδοχο για τουλάχιστον 25 χρόνια για τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις), το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται και για το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων.
Με βάση την προετοιμασία που έχει γίνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Γιάννης Μανιάτης) οι νέοι διαγωνισμοί θα αφορούν σε περιοχές που κατά το παρελθόν η ΔΕΠ- ΕΚΥ έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες με σεισμικά και γεωτρήσεις και τα γεωλογικά τους χαρακτηριστικά δημιουργούν ελπίδες εύρεσης υδρογονανθράκων.
Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Κρήτη και Παξούς. 
ΠΗΓΗ:.inews.gr

Γκαζπρόμ: το διάταγμα Πούτιν είναι απάντηση στις έρευνες της Ευρώπης


владивосток атэс владивосток путин атэс путин пресс-конференция
Το διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν «Για τα μέτρα προστασίας των συμφερόντων της Ρωσίας κατά την υλοποίηση από ρωσικά νομικά πρόσωπα οικονομικής δραστηριότητας στο εξωτερικό», υποχρεώνει τις εταιρείες να μην παρέχουν πληροφορίες κατ’ απαίτηση οργάνων ασφαλείας ξένων κρατών χωρίς την άδεια της Μόσχας.
Κατά τα λεγόμενα εκπροσώπου του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου, ο νόμος αυτός διευθετεί καταστάσεις, παρόμοιες με τις έρευνες στα ευρωπαϊκά παραρτήματα της Γκαζπρόμ, είτε αντιμονοπωλιακές έρευνες. Η ηγεσία του μονοπωλίου φυσικού αερίου αντιμετωπίζει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πίεση με σκοπό να επηρεαστεί η τιμολογιακή της πολιτική. Στςι 4 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα ως προς την Γκαζπρόμ. Ο όμιλος θεωρείται ύποπτος για παραβίαση του άρθρου 102 του Συμφώνου της λειτουργίας της ΕΕ. Το άρθρο προβλέπει ευθύνες για κατάχρηση από την πλευρά εταιρειών της δεσπόζουσας θέσης, που κατέχουν, στην αγορά και μπορούν να εμποδίσουν το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των κρατών της ΕΕ. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Όλη η αλήθεια για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης. Είναι έτοιμα για γεγονός και πότε ;



 Από τον Ιανουάριο του 2011 έχουν παρατηρηθεί συγκεντρώσεις μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και έχει ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός εντονότερης παρακολούθησης του φαινομένου από ειδικούς επιστήμονες αλλά και από εμάς. 
 Η κατά καιρούς συγγραφή άρθρων που αφορούν το ηφαίστειο η καλύτερα....
τα.... ηφαίστεια της Σαντορίνης και η σχεδόν καθημερινή μελέτη των σεισμών και συναφών φαινομένων μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το γεωλογικό φαινόμενο που είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία ολόκληρου του πλανήτη όπως με την Μινωική καταστροφή.
 Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο άρθρο για την παραμόρφωση του εδάφους πέριξ του ηφαιστείου από Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας), που θέλει το το μάγμα το οποίο έχει συσσωρευθεί να όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου. Το σχετικό άρθρο υπογράφουν μια και πρέπει να μιλάμε με ονόματα οι Michelle M. Πάρκα ,  Ιουλιέτα Biggs , Philip Αγγλία , Tamsin Α. Mather , Νομικού Παρασκευή , Κύριλλος Palamartchouk , Ξάνθος Παπανικολάου , Δημήτρης Παραδείσης , Barry Parsons ,  David M. Pyle , Κώστας Ραπτάκης & Βαγγέλης Ζαχάρης.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ηλεκτρομαγνητική επίθεση κατά του Ιράν σχεδιάζει το Ισραήλ



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Times, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτεθεί κατά του Ιράν μέσω ενός ηλεκτρομαγνητικού παλμού, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την παράλυση του δικτύου μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.
 Η ιστοσελίδα lemonade.fr αναφέρει ότι o αμερικανός ειδικός για ζητήματα άμυνας, Bill Gertz εξέφρασε στο συντηρητικό site «The Washington Free Beacon» τις ανησυχίες του για «την εκκίνηση μίας πυρηνικής επίθεσης από το Ισραήλ σε μεγάλο ύψος η οποία θα εξουδετερώσει όλες τις....
ηλεκτρονικές συσκευές του Ιράν.».
 Ο αμερικανός συγγραφέας, Joe Tuzara, έγραψε στην εφημερίδα Israel National News ότι η γρήγορη ανάπτυξή πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια προληπτική ηλεκτρομαγνητική επίθεση του Ισραήλ. «Η έκρηξη δεν θα προκαλούσε ακτινοβολία στο έδαφος, αλλά η προμήθεια τροφής θα εξαφανιζόταν και οι τηλεπικοινωνίες θα ήταν αδύνατες, αυτό θα προκαλούσε μια οικονομική κατάρρευση.», γράφει χαρακτηριστικά.
 Ο Uzi Rubin που συνεργάζεται για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για το Ισραήλ τονίζει, ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν συζητείται και ότι μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση μπορεί να προκληθεί και από το έδαφος.  
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com


Η Motor Oil ανακοινώνει ότι η πενταετής προθεσμία για την είσπραξη του μερίσματος της εταιρικής χρήσης 2006 εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Οι μέτοχοι της Εταιρείας που δικαιούνται το μέρισμα της χρήσης 2006, και οι οποίοι για οιοδήποτε λόγο δεν το έχουν εισπράξει, δύνανται να εξυπηρετηθούν από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων (Ηρώδου Αττικού 12Α, 151 24 Μαρούσι, τηλ. 210 8094042 – αρμόδια: Κα Γύπαρη).
Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2012 τα μη εισπραχθέντα μερίσματα θα παραγραφούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Με φορτίο ντίζελ τα "θυρανοίξια" για το αναβαθμισμένο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ



Το πρώτο φορτίο 30.000 τόνων ντίζελ σούπερ χαμηλού θείου από το αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας, το οποίο μπήκε κανονικά σε εμπορική λειτουργία,  φορτώθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, από το λιμάνι της Ελευσίνας, και κατευθύνθηκε στο εξωτερικό.
Πρόκειται για εξέλιξη με μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας μιας μεγάλης επένδυσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που πέρασε μεν από «σαράντα κύματα» για να ολοκληρωθεί, αλλά, όπως δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος, «θα αρχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στα αποτελέσματα και τις ταμειακές ροές του Ομίλου».
Η επένδυση αναβάθμισης, συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ, από τις μεγαλύτερες στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για να μπει με άλλους όρους στη «νέα εποχή» ο Όμιλος των ΕΛΠΕ.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η Ευρώπη θα είναι ελλειμματική σε ντίζελ μέχρι το 2025, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει η ζήτηση και στις εκτός Ε.Ε. χώρες. Με δεδομένο ότι η βασική αλλαγή που θα φέρει η αναβάθμιση του διυλιστηρίου είναι αυτή ακριβώς, δηλαδή ο μηδενισμός της παραγωγής μαζούτ (παρήγαγε μέχρι τώρα 2200 τόνους) και η αύξηση κατά 1300 τόνους της παραγωγής ντίζελ, γίνεται σαφές ότι οι θετικές συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές. Αρκεί να αναφερθεί ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στο μαζούτ και στο ντίζελ είναι 200 έως 400 δολάρια τον τόνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου αλλά και της εξωστρέφειάς του, καθώς τα ΕΛΠΕ (αλλά και η ίδια η χώρα), από εισαγωγέας ντίζελ γίνεται πλέον σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Σε μια περίοδο μάλιστα βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διύλισης, η οποία οδηγεί σε «λουκέτο» το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, η έκθεση των ΕΛΠΕ στην ελληνική αγορά θα περιοριστεί από 40% στο 36%.
Με την επένδυση αναβάθμισης το διυλιστήριο της Ελευσίνας γίνεται ένα από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς. Θα είναι το δεύτερο μόλις στην Ευρώπη με μηδενική παραγωγή μαζούτ. Ο δείκτης πολυπλοκότητας  (Nelson Complexity Index) από 1,5 εκτοξεύεται στο 7,2.
Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας παραμένει στα 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο θα αλλάξουν τα παραγόμενα προϊόντα, καθώς θα παράγονται πλέον 1300 τόνοι ντίζελ και 500 τόνοι νάφθα.
Επιπλέον το διυλιστήριο μπορεί να προμηθεύεται πλέον πιο απλά και πιο φθηνά πρώτη ύλη, αφού μπορεί να επεξεργάζεται αργό υψηλού θείου έως και 100%, όταν, πριν την αναβάθμιση, το ποσοστό αυτό δεν μπορούσε να ξεπεράσει το 59%.
Ταυτόχρονα, η επένδυση της Ελευσίνας είναι ένα ιδιαίτερα φιλικό στο περιβάλλον έργο, αφού θα μειώσει όλες τις εκπομπές του διυλιστηρίου σε ποσοστά από 70% έως 84%. Το 25% των επενδυόμενων κεφαλαίων αφορούν έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το δυσμενές εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, ο Όμιλος των ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2008 - 2012 υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, βασικό μέρος του οποίου ήταν η αναβάθμιση της Ελευσίνας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των διυλιστηρίων του Ομίλου στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη, απορρόφησαν επένδυση που ανήλθε συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ. Η επένδυση στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε εντός του 2011 σύμφωνα με τον προγραμματισμό και έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Κάντε όλη την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη» «Εγώ δεν θα έκλεινα μια θυγατρική μου, θα την εξυγίαινα», δηλώνει ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων


«Κάντε όλη την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη»
Να κηρυχθεί όλη η Ελλάδα «ειδική οικονομική ζώνη», προτείνει ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ σε συνέντευξη του στο Spiegel ενώ δηλώνει ότι αυτοί που στηρίζουν τη χώρα, θα πρέπει να έχουν και την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος πάντως δεν θέλει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το δηλώνει με ένα παράδειγμα: «Ως επιχειρηματίας, δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρεία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να καταρρεύσει, αλλά θα την εξυγίαινα».
«Δηλαδή, η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ευρωζώνης, εξοπλισμένη με την απαραίτητη και θεμιτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από την ΕΕ», λέει ο Κάιτελ, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά «θα έπρεπε να δώσει σε όσους την στηρίζουν από την ΕΕ την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν επί τόπου τις μεταρρυθμίσεις».
Η «θεραπευτική γραμμή» του Γερμανού βιομηχάνου προβλέπει ότι η χώρα, «πρέπει να μπει σε έναν "θάλαμο οξυγόνου" ώστε να να αναρρώσει μακροπρόθεσμα», τονίζοντας πως «για να γίνει αυτό, οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο, όχι μήνες αλλά χρόνια». 
ΠΗΓΗ:lifo.gr

Προβληματισμός από Σαουδική Αραβία για τις υψηλές τιμές πετρελαίου



Την ανησυχία της Σαουδικής Αραβίας, του κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, έχει προκαλέσει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ali al-Naimi, αυτό δεν οφείλεται σε κάποια έλλειψη στην προσφορά.
"Οι τρέχουσες υψηλές τιμές του πετρελαίου απλά δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη της αγοράς. Η αγορά είναι καλά ισορροπημένη, η μελλοντική κάλυψη είναι εντός των αποδεκτών ορίων και τα αποθέματα είναι περισσότερο από αρκετά", σημείωσε ο Naimi.
"Η Σαουδική Αραβία, όπως κάνει πάντοτε, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη και να βοηθήσει να μετριαστούν οι τιμές – και θα καλύψουμε κάθε πρόσθετη ζήτηση από τους πελάτες μας", δήλωσε ο υπουργός. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το Κόσοβο απέκτησε ανεξαρτησία χωρίς έλεγχο


косово флаг
Στο Κόσοβο βρίσκονται σε εξέλιξη εορτασμοί λόγω της επίσημης ολοκλήρωσης της θητείας της Διεθνούς Διευθυντικής Ομάδας, η οποία είχε τον έλεγχο των κρατικών θεσμών αυτής της μερικώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας.
Στην ομάδα, που σχηματίστηκε το 2008 μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, εντάχθηκαν κράτη, που αναγνώρισαν αυτή την ανεξαρτησία. Τώρα η κυριαρχία του Κοσόβου αναγνωρίζεται σχεδόν από τα μισά κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του αρνούνται όπως και πριν η Σερβία και η Ρωσία.  Στη Δημοκρατία συνεχίζουν να δρουν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και αποστολή της EULEX από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σύνθεση της οποίας συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικοί. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Πολλαπλό Σύστημα Εισαγωγής Αερίου Ετοιμάζει η Βουλγαρία



Στο «χτίσιμο» ενός πολύπλευρου ενεργειακού δικτύου τροφοδοσίας φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, προχωρεί η γειτονική Βουλγαρία, ώστε να αποκτήσει εναλλακτικά «μαξιλάρια» για την κάλυψη των αναγκών της, κυρίως, σε περιόδους κρίσεως, αποτρέποντας τους όποιους κινδύνους μπορεί να ελλοχεύει η εξάρτηση από έναν μόνο πάροχο.
Η αρχή έγινε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ να μεταβαίνει στην πόλη Ρούσε, στα βόρεια σύνορα της χώρας και να πραγματοποιεί τα επίσημα εγκαίνια της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Πρόκειται για ένα project που προβλέπει την ανάπτυξη ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου συνολικού μήκους 25 χλμ., εκ των οποίων 15,4 χλμ. σε βουλγαρικό έδαφος, περί τα 7,5 χλμ. σε ρουμανικό έδαφος και σχεδόν 2,1 χιλιόμετρα υπογείως του Δούναβη.
Το συνολικό κόστος υλοποίησης του αγωγού έχει προϋπολογιστεί σε 23,8 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 8,9 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια) και την κατασκευή του την έχει αναλάβει η βουλγαρορουμανική κοινοπραξία των Bulgartransgaz EAD και Transgaz SA. Όπως, μάλιστα, είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού κ. Delyan Dobrev, κατά την τελετή θεμελίωσης του αγωγού, σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα παρέχει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να καλύπτει το 50% της ζήτησης της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο σε περιόδους κρίσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο πριν από τις προεδρικές εκλογές, προβλέπει έκθεση



 Εμπλοκή των ΗΠΑ σε "θερμή" σύγκρουση εντός του 2012, πριν από τις προεδρικές εκλογές "βλέπει"  έκθεση του γνωστού think tank της Ουάσιγκτον, Lexington Institute. 
 Η έκθεση υποστηρίζει ότι η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στον Κόλπο είναι μία ένδειξη ότι το μόνο που απομένει για η απόφαση για έναρξη της σύγκρουσης.  
 Οι αναλυτές του ινστιτούτου επισημαίνουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες που κάνει και το Ιράν με τις....
δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
 Οι προβλέψεις τους συγκλίνουν στον Οκτώβριο ως πιθανότερο χρόνο εκδήλωσης του πολέμου.  Μάλιστα παρμοιάζουν την κατάσταση με αυτή που επικρατούσε στην Ευρώπη παραμονές του Ά'ΠΠ to 1914 και αυτό μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι. Αλλά δεν διευκρινίζουν αν οδεύουμε σε παγκόσμια σύγκρουση ή θα παραμείνει περιφερειακή. 
 Οι Αμερικανοί που έχουν συντάξει την έκθεση πιστεύουν ότι το Ιράν δεν πρόκειται να υποχωρήσει σ΄ ότι αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα και το Ισραήλ είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα κτυπήσει.   
ΠΗΓΗ:nyxtobaths.blogspot.com

Φωτοβολταϊκά: προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την έκτακτη εισφορά



Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προτίθεται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), σε περίπτωση που προχωρήσουν οι τροπολογίες του υπουργείου Ενέργειας για την έκτακτη εισφορά στις εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Σύνδεσμος έχει ήδη έρθει σε επαφή με Αυστριακή δικηγορική εταιρεία, που ειδικεύεται σε αγωγές εναντίον κρατών.
Η εταιρεία εκτιμά ότι «στην περίπτωση διοικητικής πράξη που επηρεάζει την εγγυημένη τιμή που έχει υπογραφεί, οι επενδυτές πρέπει να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του ελληνικού δημοσίου, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα καταδικαστεί».
Πληροφορίες πάντως θέλουν τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, να καταθέτει με την πρώτη ευκαιρία τροπολογίες για τη μείωση του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης από τη στιγμή που θα υπογραφεί συμβόλαιο με τον ΛΑΓΗΕ, αλλά και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ.
Η έκτακτη εισφορά εκτιμάται ότι θα είναι διαφορετική ανάλογα με την τεχνολογία, το μέγεθος και το κόστος της επένδυσης, την απόσβεση, το ύψος της εγγυημένης τιμής 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνάντηση Πούτιν-Νίκολιτς Αύριο με τα Ενεργειακά στην Ατζέντα



Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Σερβίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Τόμισλαβ Νίκολιτς θα συναντηθούν αύριο στο Σότσι και σύμφωνα με τις αναγγελίες του Κρεμλίνου θα εξετάσουν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς προτεραιότητας, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Πούτιν και Νίκολιτς θα βρεθούν τα επίκαιρα διεθνή προβλήματα και ζητήματα διαφύλαξης της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αν και από τον περασμένο χρόνο αναμενόταν οι δύο χώρες να υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, δεν έχει αναγγελθεί η υπογραφή κάποιας συμφωνίας.
Ενόψει της συνάντησης των δύο προέδρων επισκέφθηκε το Βελιγράδι ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Βλαντίμιρ Τίτοβ και στη Μόσχα διέμειναν τις τελευταίες εβδομάδες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Μίλαν Μπάτσεβιτς.
Στις επαφές με τη ρωσική ηγεσία, οι Σέρβοι αξιωματούχοι έθιξαν και το θέμα πιθανού δανείου από τη Ρωσία ως στήριξη του προϋπολογισμού της Σερβίας 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Πληρώνουν οι αθώοι γιατί οι ένοχοι φοροδιαφεύγουν



Η ανακοίνωση της Γ.Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη θέση της ΓΣΕΕ για το άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.
Διατυπώνουμε για μια ακόμη φορά το αίτημα και την απαίτηση για την άμεση και αποτελεσματική νομοθετική και οργανωτική θωράκιση της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μην φορτώνονται μόνιμα και υπέρμετρα φόρους και βάρη μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 
Ειδικότερα στις σημερινές εποχές των βάρβαρων και σκληρών περικοπών στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι διπλά προκλητικό και άδικο να συνεχίζεται αυτό το πάρτυ της φοροδιαφυγής από τους «επώνυμους» και ανώνυμους ελεύθερους επαγγελματίες.
Είναι γνωστό ότι ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική πολιτική είναι αδύνατον να υπάρξουν χωρίς καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. 
Η ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι απαιτούν από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και να αντιμετωπίσουν σοβαρά και αποφασιστικά το «τέρας» της φοροδιαφυγής πριν αφανίσει την κοινωνία και τη χώρα 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Πιάστηκαν κατάσκοποι στην Λήμνο - Βάσεις πυραύλων & οδοί πρόσβασης οι στόχοι τους ΠΗΓΗ : PERIERGAA: Πιάστηκαν κατάσκοποι στην Λήμνο - Βάσεις πυραύλων & οδοί πρόσβασης οι στόχοι τους



Με ιδιαίτερα λεπτομερές ως προς τις απεικονίσεις, οπτικοακουστικό υλικό που ελήφθη με την χρήση διάφορων σύγχρονων ηλεκτροοπτικών μέσων, ακόμα και νυκτερινών καμερών συνελήφθησαν για κατασκοπεία...
στο Πλατύ της Λήμνου, δύο άτομα από την Τσεχία ηλικίας 28 και 33 ετών. Ήδη έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος τους και η υπόθεση από πηγές των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών χαρακτηρίζεται ως "ιδιαίτερα σοβαρή".
Σύμφωνα με πηγή της ΕΥΠ στην κατοχή τους βρέθηκαν λήψεις από κάμερα και από φωτογραφίες, των οδών που οδηγούν στην βάση των MM-40 Exocet Block II κοντά στο Μούρο, του αεροδρομίου της 130 Σμηναρχίας Μάχης, του ραντάρ (8η ΜΣΕΠ) κλπ, στρατιωτικών βάσεων της 28ης ΣΔΙ (δύναμη Ταξιαρχίας) κλπ. .
Το ψηφιακό υλικό που βρέθηκε στην κατοχή τους κατασχέθηκε ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, αλλά είναι άκρως ανηχητικό το γεγονός ότι δεν κατέγραφαν τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όσο την προσβασιμότητα αυτών των εγκαταστάσεων, εναλλακτικές διαδρομές, σταθμούς καυσίμων κλπ. 
"Αυτή η καταγραφή είναι ιδιαίτερα προχωρημένη και δείχνει άλλα πράγματα. Δεν προσπαθούσαν να δουν τι έχουμε πού τα έχουμε, αλλά πως θα φτάσουν σε αυτά και τις ανναλακτικές οδούς δράσης ειδικών μονάδων. Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση" κατέληξε μιλώντας αξιωματικός που υπηρετεί στην διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.
Όπως είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, η ΜΙΤ σε τέτοιου είδους αποστολές δεν χρησιμοποιεί ποτέ Τούρκους υπηκόους, αλλά ξένους, χωρών της ΕΕ, κατά κανόνα. Κάποτε έτρεφαν ιδιαίτερη προτίμηση σε Ολλανδούς
ΠΗΓΗ : periergaa.blogspot.gr

Αλβανία: Παρατείνεται η Πώληση της Albpetrol



Πριν από την ιδιωτικοποίησή της στις 7 Σεπτεμβρίου, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αλβανίας Albpetrol είχε κερδίσει δύο άδειες μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, διάρκειας 30 ετών εκάστη, πράγμα που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα προωθήσει την πώλησή της, όπως αναφέρουν πρακτορεία ειδήσεων.
Το Υπουργείο Ενέργειας παρέτεινε την αρχική προθεσμία της 31ης Ιουλίου για την υποβολή προσφορών για την Albpetrol καθώς 14 εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον, αλλά ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν το θέμα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr