Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΒΟΜΒΑ και από την ολομέλεια του Άρειου Πάγου! Αντισυνταγματικά τα μέτρα!




Πριν από λίγο ολομέλεια του Αρείου Πάγου που μόλις ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο.
Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που στη Βουλή διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία για την συνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Καταργείται η εισφορά υπέρ του ταμείου των πρατηριούχων- Θα μειωθεί η τιμή των καυσίμων;



Κάπου μέσα στο χάος του μοναδικού άρθρου του πολυνομοσχεδίου διαβάζω:
1.    α. Η προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου ποσοστού 4,950 τοις χιλίοις επί των ανά λίτρο προ Φ.Π.Α τιμών των βενζινών, των πετρελαίων εκτός πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού και του υγραερίου υπέρ του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων «ΤΕΑΠΥΚ» του Κλάδου Επικουρικής...
...Ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε., της παραγράφου 2 του άρθρου 9 της Υπουργικής Απόφασης 20210/4231/152/26-2-2004 (427 Β΄) καταργείται από  τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης του παρόντος νόμου. 
β. Mε απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε., αναλογιστική  μελέτη και γνώμη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΣΚΑ) καθορίζονται οι πόροι υπέρ του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων «ΤΕΑΠΥΚ», ο τρόπος είσπραξης και απόδοσής τους, ο υπολογισμός των παροχών  καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σχόλιο Παραπολιτικής: Πρώτα απ' όλα, να δηλώσω ότι δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε τέτοια εισφορά. Δεύτερον, χαίρομαι που καταργείται γιατί όπως και με το αγγελιόσημο, θεωρώ απαράδεκτο να πληρώνει ο καταναλωτής εισφορές υπέρ τρίτων ασφαλιστικών ταμείων.
Τρίτον και κυριότερο: θα μειωθεί η τιμή των καυσίμων έστω κι ελάχιστα ή θα απορροφήσουν οι πρατηριούχοι τη διαφορά;
Τέταρτον, το Κράτος είναι έτοιμο να ελέγξει το τι θα πράξουν οι πρατηριούχοι; 
ΠΗΓΗ:parapolitiki.com

Θέματα νομιμότητας του Μνημονίου εγείρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής!



- Για ασφαλιστικό και μειώσεις μισθών και συντάξεων

Την άποψη ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη χωρίς μεταβατική περίοδο καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου διατυπώνει η Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στην έκθεσή της για το πολυνομοσχέδιο. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνεται κατά 2 έτη το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την από την 1η Ιανουαρίου 2013 δίχως να προβλέπεται κλιμάκωση της αύξησης με μεταβατική ρύθμιση. Υπογραμμίζεται δε πως με τους ν. 3863/2010 και 3865/2010 διασφαλίσθηκε η νόμιμη προσδοκία όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις για απόληψη συντάξεων βάσει προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων «ιδίως διά μεταβατικών ρυθμίσεων». Όπως επισημαίνεται η νομοθετική αυτή πρόβλεψη για τη σταδιακή μετάβαση στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς, από πλευράς ορίων ηλικίας και συντάξιμου χρόνου, ανταποκρίνεται «στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου», έκφανση της οποίας αποτελεί στο χώρο του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου η αρχή της προστασίας του κεκτημένου ασφαλιστικού δικαιώματος.
Στο ίδιο πλαίσιο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της για το πολυνομοσχέδιο υπογραμμίζει πως υπό το φως τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 668/2012) όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα πρέπει να σταθμισθεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών, και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και εάν όλες οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και μισθωτών τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.  in.gr
- Νομικά τρωτή η μείωση στα εφάπαξ. Δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ούτε ένα ευρώ του δανείου δεν πάει στους Έλληνες!


Ούτε ένα ευρώ του δανείου δεν πάει στους Έλληνες!

 Πώς το είπε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας; Ότι «αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσουμε» δεν είπε;
Το newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο-βόμβα που αποκαλύπτει όλη την κοροϊδία του κ. Στουρνάρα και της τρικομματικής κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί, όταν μας εκβιάζουν ότι αν δεν πάρουμε τα πιο σκληρά μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων, αν δε θυσιάσουμε την ίδια μας την Υγεία, αν δεν καταδικάσουμε σε θάνατο ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, δε θα πάρουμε τη δόση και, τελικά, οι Ελληνες θα είμαστε σε ακόμη χειρότερη μοίρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα!
Η νέα αποκάλυψη του newsbomb.gr δεν αφήνει αμφιβολία: μέχρι και το τελευταίο ευρώ του δανείου θα πάει για να πληρωθούν τα όσα ήδη χρωστάει η χώρα μας. Ούτε ένα ευρώ δε θα πάει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών, των δασκάλων, στις οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις… πουθενά. Με άλλα λόγια, ούτε ένα ευρώ δε θα πάει στους Ελληνες. Δηλαδή, μας δανείζουν για να τους πληρώνουμε! Αρα, δεν είμαστε εμείς που απελπισμένα χρειαζόμαστε το δάνειο. Αυτοί είναι! Οι δανειστές μας. Για να τους πληρώσουμε τα παλιά και να τους χρωστάμε καινούρια, με υψηλότερο επιτόκιο. Και να είμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από αυτούς. Ολο και πιο προτεκτοράτο…
Μάλιστα, είναι τόσο ξεδιάντροποι που ήδη έχουν δημιουργήσει ειδικό λογαριασμό, στον οποίο θα δεσμεύεται κάθε ευρώ που θα μας δανείζουν. Μην τυχόν και βρεθεί κάνας πατριώτης στην κυβέρνηση του τόπου και διαθέσει έστω και ένα ευρώ για να μην πεθάνουν από την πείνα και τις αρρώστιες οι Ελληνες…
Picture_10

Όχι. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr, όλα τα λεφτά θα μένουν δεσμευμένα σε «Εξωτερικά Διαχειριζόμενο Ειδικό Λογαριασμό»! Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτός ο λογαριασμός, που τόσο καιρό ακούγεται και όλοι σπεύδουν μετά βδελυγμίας να διαψεύσουν, υπάρχει ΉΔΗ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και το αποδεικνύει, με τη βούλα, το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Να μην ψηφιστούν τα μέτρα, να αλλάξει η οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη-Ο αγώνας συνεχίζεται




H ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων η ψήφιση των οποίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση την κοινωνία και σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.
Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους και στη δεύτερη μέρα της 48ωρης Απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα να βάλουν τέλος στη λιτότητα και στους φόρους, να αλλάξουν εδώ και τώρα την αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζουν στις πλάτες των μονίμων υποζυγίων, να αντικαταστήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. 
Δυναμικά και ενωτικά, εργαζόμενοι και κοινωνία θα διαδηλώσουν σήμερα Τετάρτη 7/11/2012 στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα, για το νόμιμο και ηθικό δικαίωμά τους να διασφαλίσουν τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Να διασφαλίσουν την αξιοπρέπειά τους στην εργασία και στη ζωή. 
Ο αγώνας και η σύγκρουση της ΓΣΕΕ με τις καταστροφικές επιταγές των μνημονίων θα συνεχιστεί με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Κυριακή 11/11/2012στις 5 μ.μ. στο Σύνταγμα, ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού. 
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής κινητοποίησης η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει 3ωρη στάση εργασίας 12.00-15.00 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στις 13.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ Νο-fly-zone στη Συρία από ΝΑΤΟ και Τουρκία - "Zώνη του λυκόφωτος" υπόσχονται οι Ρώσοι!




Στο "full' γύρισαν οι μηχανές του πολέμου αμέσως μετά το κλείσιμο της "εκκρεμότητας" των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ: Το ρωσικό Ναυτικό τελικά κατεβάζει τρία (!) αρματαγωγά στην Μεσόγειο (περίπου 1200 πεζοναύτες και 110 ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ) με άμεση είσοδο του στόλου του Moskva στα Στενά σε ... τρεις δόσεις, ενώ ΗΠΑ και Τουρκία φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στην απόφαση να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία ανάμεσα στην τουρκική επαρχία Κίλις και το Χαλέπι, ακροβατώντας σε νομικό επίπεδο:
Όπως αναφέρεται το σχέδιο δεν χρειάζεται έγκριση από τον ΟΗΕ γιατί η απαγόρευση πτήσεων θα προέλθει ... από τα έξω προς τα μέσα, δηλαδή θα περιλαμβάνει και περιχές της Τουρκίας και υποτίθεται ότι δεν απαιτεί  έγκρισή από τον ΟΗΕ. Όπως γράφει η "Μιλλιέτ"  το σχέδιο ειναι έτοιμο, οι δυνάμεις είναι έτοιμες και αναμενόταν απλά το "πράσινο φως"  από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που θα προέκυπτε από τις χθεσινές εκλογές..
Η ζώνη στις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας, θα ελέγχεται από 2 σύστημα αεράμυνας Patriot PAC-3 τα οποία θα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ και βέβαια την τουρκική Αεροπορία η οποία έχει μετακινήσει ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών της δυνάμεων από τα δυτικά στα νότια αεροδρόμια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Συλλογική σύμβαση εργασίας σε ισχύ δεν μπορεί να καταργηθεί"




Δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί με τυπικό νόμο συλλογική σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και θέτει υπό αμφισβήτηση την κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας.
Σε έκθεσή της η Επιτροπή σημειώνει πως το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος (υπό τη συνδυασμένη μάλιστα ερμηνεία του με το άρθρο 23 παρ. 1) περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη, καθόσον αφορά τη συλλογική αυτονομία και η συλλογική διαπραγμάτευση οφείλει να αναγνωρισθεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων.
Όπως ξεκαθαρίζει η συλλογική αυτονομία υποχωρεί υπέρ της αποκλειστικής πολιτειακής ρύθμισης μόνον εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ενώ, εφόσον υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί με τυπικό νόμο. Προσθέτει δε πως το εάν εν προκειμένω υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως εάν ενόψει των διαδοχικών μειώσεων παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί ζήτημα το οποίο τελικώς θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια.
Ακόμη, η Επιστημονική Υπηρεσία ζητά διευκρινήσεις για το εάν σε υπάλληλο με προϋπηρεσία 28 ετών, ως προς τον οποίο τηρείται η προθεσμία προειδοποίησης, θα οφείλεται αποζημίωση 10 μηνών (12 +8 = 20/2 =10) ή 14 μηνών (12/2 = 6 +8 = 14).
Η διευκρίνιση αυτή είναι ζωτική καθώς όπως αναφέρει «η μη καταβολή της πλήρους αποζημιώσεως οδηγεί σε ακυρότητα της καταγγελίας, θα ήταν ίσως σκόπιμο να διευκρινισθεί ποιο ακριβώς τμήμα της αποζημίωσης απομειώνει η τήρηση της προειδοποίησης».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ξεπέρασε το όριο των 270 εκλεκτόρων και δέχθηκε τα συγχαρητήρια του αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ.

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ Μ.Νετανιάχου: "Υπόσχομαι "να πατήσω το κουμπί" της επίθεσης κατά του Ιράν"




Στην τελική φάση εισέρχεται από σήμερα το δράμα της Μέσης Ανατολής και το μόνο ερώτημα είναι αν η σύγκρουση θα περιοριστεί στην Συρία ή θα επεκταθεί και στον Κόλπο σε έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση με όλες τις μέρχρι στιγμής συγκρούσεις μετά τον Β'ΠΠ: Το Ιράν είτε το τέλουν είτε όχι, είναι μεγάλη δύναμη, ίσως όχι τόσο στρατιωτικά, όσο σε στρατηγικό επίπεδο: Τεράστιος πληθυσμός, φανατισμός και στρατηγική θέση.
«Εγγυώμαι πως εάν επανεκλεγώ ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν τα αποτελέσματα των ΗΠΑ και είναι σαφές το μήνυμα που έστειλε στον Μ.Ομπάμα: "Εγώ θα επιτεθώ, εσύ κάνε ότι θελεις".
Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του στο αν μπορεί να πατήσει το κουμπί μιας τέτοιας σύγκρουσης: «Είμαι ικανός, εάν θα πρέπει να το κάνω. Και θα χρειαστεί αν το Ιράν δεν σταματήσει». Συμπλήρωσε δε πως για την περίπτωση του Ιράν «εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή», το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να δράσει και ανέφερε με νόημα πως «το εννοούμε αυτό, δεν κάνουμε σόου». Οι Ισραηλινοί δεν εντοιμάζονται για μία απλή επιδρομή. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ, ΖΗΤΑΝΕ !...



Σαν να μην έφτανε η ομοβροντία νέων μέτρων, σκάει και άλλος, ορατός κίνδυνος: η επιστροφή κονδυλίων τουλάχιστο 2 δισ. ευρώ από «ξεχασμένα» έργα του Γ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή από έργα που ξεκίνησαν την περίοδο 2000- 2006, στηριζόμενα σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, τα οποία όμως ποτέ δεν τελείωσαν. 
Αν η «επιστροφή», δεν αποφευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, θα δημιουργεί ισόποση δημοσιονομική «τρύπα» αναφέρουν κοινοτικά στελέχη. Προσθέτουν ότι σε αυτά τα λεφτά πρέπει να αθροιστούν και οι επιδοτήσεις που θα ζητήσει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες στις 31 Δεκεμβρίου.
Είναι οι λεγόμενες αιτήσεις πληρωμής που θα έρθουν το 2013, αλλά θα εγγραφούν στα έσοδα του 2012 και δεν είναι καθόλου αμελητέες: ο λόγος για 3 δισ. ευρώ επί συνόλου απορροφήσεων 3,7 δισ. ευρώ (στόχος 2012) εκ των οποίων μόνο τα 700 εκατ. ευρώ κατέστησαν εφικτά μέχρι στιγμής. 
Αιτία για την δεύτερη «αναποδιά», αυτή στο ΕΣΠΑ, είναι ότι το σχέδιο επιτάχυνσης της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης «σκόνταψε» στην πολύμηνη πλέον καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (καθώς καθυστερεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ). Αρμόδια στελέχη λένε ότι προκαλεί αδυναμία παροχής όχι μόνο δανείων, αλλά ακόμη και εγγυητικών επιστολών για να ολοκληρωθούν δημοτικά έργα... 
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός βασίζεται και στα έσοδα από την ΕΕ. Και ότι δεν έρχεται, συνιστά «τρύπα» που αυξάνει το έλλειμμα ισόποσα. 
Ετσι, ενώ τα στελέχη του Υπουργείου προσπαθούν να «τρέξουν» για να απορροφήσουν 3 δισ. ευρώ σε 2 μήνες, παράλληλα πρέπει να διώξουν έναν πολύ μεγάλο «εφιάλτη» από το παρελθόν.
Ο «εφιάλτης» είναι το ξεχασμένο Γ΄ ΚΠΣ που δεν έχει κλείσει. Πάρα πολλά έργα, κυρίως περιφερειακά και δημοτικά, τα οποία ξεκίνησαν από κοινοτικά κονδύλια την περίοδο 2000- 2006, είναι στην «μέση». 
Το πρόβλημα είναι παλαιό και δεν βρίσκει οριστική λύση. Τα έργα αρχικά ξεπερνούσαν τα 1.000 και το ποσό τα 4 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το πρόβλημα περιορίζεται σε 200 περίπου έργα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα είναι ότι τα λεφτά έχουν δοθεί σε εργολάβους, δικαιούχους, προμηθευτές. Τα λεφτά προέρχονται από την ΕΕ (ως ενδιάμεσες πληρωμές με μικρή συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου).
Αν τα έργα δεν γίνουν, θα πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, αυξάνοντας ισόποσα το έλλειμμα. Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα δράσης τους Χόρστ Ράιχενμπαχ και με τον Αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν φέρεται να επιχειρεί να λάβει τρίμηνη παράταση έως τον Μάρτιο του 2013 για να κλείσουν τα έργα. Να κλείσουν έστω και στους αριθμούς γιατί, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι εκ των υστέρων έλεγχοι δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν τις δαπάνες συμβατές για χρηματοδότηση... 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

100 Δις. Δολάρια Επενδύει το Κουβέιτ στο Πετρέλαιο




Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 100 δις. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για πετρελαϊκά σχέδια τόσο στο έδαφός του, όσο και σε αυτό άλλων χωρών.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής, Φαρούκ αλ-Ζανκί. Απώτερος στόχος της χώρας είναι να αυξήσει την παραγωγή της από τα 3 εκατ. βαρέλια σήμερα σε 4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Επίσης, σχεδιάζεται η κατασκευή διϋλιστηρίου χωρητικότητας 615.000 βαρελιών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τριών υφιστάμενων διϋλιστηρίων. Τα έργα αυτά θα στοιχίζουν περί τα 30 δις. δολάρια, σύμφωνα με τον Ζανκί.
Ταυτόχρονα, το Κουβέιτ βρίσκεται σε επαφές με την Κίνα και το Βιετνάμ για την ανάληψη κοινών πετρελαϊκών σχεδίων στον τομέα των πετροχημικών. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Νέα κρούσματα λαθρεμπορίου καυσίμων αποκάλυψαν έλεγχοι του ΣΔΟΕ




Κατόπιν εντολής του Υπουργού Οικονομικών προς τον Ειδικό Γραμματέα Σ.Δ.Ο.Ε., για πάταξη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης καυσίμων – εμπορευμάτων,  σχεδιάσθηκαν και διενεργήθηκαν αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχου Β/Ο, Φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων, στις πύλες εισόδου της χώρας, από 30.10.2012.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν συνεχώς  και αδιαλείπτως σε 24ωρη βάση.
Από τους διενεργηθέντες ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών & τελωνειακών παραβάσεων, με σημαντικότερη την εξής:
Εντοπίσθηκε φορτηγό τρίτης χώρας να προμηθεύεται καύσιμο από αντλία πρατηρίου με τη ένδειξη DIESEL. Κατά τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, των οποίων η συνολική ποσότητα στη δεξαμενή ήταν 10.400 λίτρα.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι είχαν διατεθεί 4.000 λίτρα νοθευμένου καυσίμου, που είχε κατασχεθεί σε προγενέστερο έλεγχο και διατέθηκε αφού παραβιάσθηκαν οι σφραγίδες που είχαν τεθεί. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Η Ρωσία Επενδύει στη Σερβική Βιομηχανία Πετρελαίου




Η ανακαίνιση του διυλιστηρίου στο Pancevo είναι μόνο η αρχή των νέων ρωσικών επενδύσεων, καθώς άλλα € 1,5 δισεκατ. θα επενδυθούν πολύ σύντομα, υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε χαιρετιστήρια επιστολή του, που διαβάστηκε στην τελετή εγκαινίων στο Πάντσεβο.
Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών δυνατοτήτων της Σερβικής Βιομηχανίας Πετρελαίου, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Ανοίγει ο Δρόμος για Εκμετάλλευση Νέων Κοιτασμάτων στο Θρακικό Πέλαγος




Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος,Ευάγγελο Λιβιεράτο, η «Πρώτη Τροποποιητική Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιριών KAVALA OIL Α.Ε και ENERGEAN OIL & GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε», για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.
Όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ, η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εναρμόνισης της αρχικής Σύμβασης με τις Διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας περί Υδρογονανθράκων (Ν.2289/1995), όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί με τον Νόμο 4001/2011.
Η κύρωση της Τροποποιητικής Σύμβασης, που υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου, θα γίνει με Νόμο από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία που περιλαμβάνει η Τροποποιητική Σύμβαση :
- Ρυθμίζεται το θέμα της χρονικής ισχύος και των παρατάσεων των αδειών εκμετάλλευσης, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, αλλά και με την διεθνή πρακτική για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην οποία ρητώς προβλέπεται χρόνος εκμετάλλευσης 25 ετών, με δικαίωμα παρατάσεων για δύο επιπλέον πενταετίες.
- Μεταβιβάζονται στον νέο Φορέα του Δημοσίου για τις έρευνες Υδρογονανθράκων, με την επωνυμία ΕΔΕΥ ΑΕ,όλες οι αρμοδιότητες που κατείχε η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει σήμερα σε ιδιώτες και δεν δύναται πλέον να ασκεί κρατικές αρμοδιότητες ή ιδιότητες ειδικού διαιτητή, ή ειδικού αντισυμβαλλόμενου ιδιωτών επενδυτών, όπως προβλεπόταν στην αρχική Σύμβαση.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σημαντικά κέρδη για το αργό




Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν αργό και βενζίνη τις συναλλαγές της Τρίτης σε κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 3,06 δολ. ή 3,6% για να τερματίσει τις συναλλαγές στα 88,71 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Η άνοδος των δεικτών στη Wall Street και η μικρή υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου διαμόρφωσαν σήμερα θετικό κλίμα για το αργό, εκτιμούν οι αναλυτές.
Την ίδια στιγμή η αγορά προεξοφλεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές κάτι που σημαίνει ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει και θα προχωρήσει κανονικά με τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της ανάπτυξης.
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου της βενζίνης κέρδισε σχεδόν 8 cents ή 3% για να τερματίσει τις συναλλαγές στα 2,70 δολ. το γαλόνι.
Οι τελευταίες προβλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για υποχώρηση των τιμών σε πετρέλαιο και βενζίνη δεν κατάφεραν να χαλάσουν το θετικό κλίμα.
Ειδικότερα, η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει μέση τιμή τα 89,50 δολ. το βαρέλι για το αργό το δ΄ τρίμηνο, μείωση 4,5% από τα 93,67 δολ. το βαρέλι που είχε αναφέρει στην προηγούμενη έκθεση της.
Επίσης η EIA περιμένει η μέση τιμή της βενζίνης να διαμορφωθεί στα 3,56 δολ. το γαλόνι το δ΄ τρίμηνο, μείωση 1,3% από τα 3,60 δολ. προηγουμένως. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr