Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΒΕΘ: Ξεπερνούν κάθε λογική οι αυξήσεις στο ρεύμα




Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ξεπερνούν κάθε λογική, τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σε ανακοίνωσή του.
«Την ώρα που η χώρα βαδίζει στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ύφεσης, την ώρα που πολίτες και  επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις ανελαστικές τους δαπάνες, έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη εφιάλτης στην καθημερινότητα μας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
«Έχει αναρωτηθεί η πολιτεία πως κατορθώνουν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις και επιβιώνουν; Την απασχολεί αν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων μετακυληθεί στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών; Προφανώς και όχι. Πρέπει επιτελούς να γίνει κοινός τόπος ότι απαιτείται στρατηγική ανάπτυξης και αλλαγή οικονομικής πολιτικής, διαφορετικά οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές, αντιθέτως θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στην αγορά» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνία αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα σε μία πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση προς όφελος της εταιρείας, μη λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι υπό αυτές τις συνθήκες πολίτες και επιχειρηματίες οδηγούνται στην εξόντωση».
Αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας, που αποτελεί το μέγα ζητούμενο σε μία οικονομία που βουλιάζει, επί μακρόν, στην ύφεση και στην λιτότητα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζει ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει άλλες αντοχές. Η πτωτική πορεία της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και η παραμονή ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό στερούν ρευστότητα από την ελληνική αγορά. Δυστυχώς για όλους μας η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με δανεικά από την τρόικα. Πρέπει άμεσα να γίνει ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων που εξήλθαν στο εξωτερικό και να ανοίξουν, εκ νέου, οι κάνουλες των τραπεζικών ιδρυμάτων που παραμένουν ερμητικά κλειστές». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Άνευ Ουσίας η Εξίσωση των ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης




Αποτυχημένο και στην πράξη μπορεί να κριθεί πλέον το μέτρο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς προκύπτει ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε περισσότερα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε πολλούς Έλληνες στην ενεργειακή ένδεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, τους δύο τελευταίους μήνες του 2012 τα κρατικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σημειώθηκαν απώλειες ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν πέτυχε ούτε και τον στόχο της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, καθώς οι επιτήδειοι απλά χρησιμοποιούν το ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο δεν έχει τόσο υψηλή φορολογία. Για τον λόγο αυτό, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων υπήρξε ατελής. Αντιθέτως, θα έπρεπε η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει έναν ενιαίο τύπο καυσίμου ώστε να μην μπορούν οι λαθρέμποροι να βαφτίζουν το ναυτιλιακό πετρέλαιο ως πετρέλαιο θέρμανσης.
Τέλος, για να επανέλθουμε στο θέμα των δημοσίων εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 4,5 δις. ευρώ για το 2012 από την φορολογία στα καύσιμα και θεωρεί ότι θα τα έχει παρά την μείωση της ζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες, η οποία έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το ζήτημα όμως είναι που θα φτάσουν τα δημόσια έσοδα φέτος, καθώς ήδη παρατηρείται μια μείωση 50% στη ζήτηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Μετά Από Πολύμηνη Διελκυστίνδα, στη Βουλή η Τροποποιητική Σύμβαση για τον Πρίνο




Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή της τροποποιητικής σύμβασης της θυγατρικής της Energean Oil & Gas, Καβάλα Oil, και του Ελληνικού Δημοσίου. Προηγήθηκε μία μακρά αργοπορία των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, που έφεραν την ελληνική πετρελαϊκή στο «κατώφλι» της αποχώρησης από το κοίτασμα του Πρίνου.
Παρά τις εύλογες ενστάσεις της Energean Oil & Gas, το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εντός του 2013 θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση αναδόχου για την δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Η αποθήκη θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, το οποίο σήμερα δε διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους. Μάλιστα, το Ταμείο υπολογίζει ότι μπορεί να προεισπράξει από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Ν. Καβάλας ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Απαράδεκτη και αντεργατική η κατάργηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας




H κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη και αντεργατική της πολιτική προωθώντας μέτρα που δίνουν τη χαριστική βολή στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Μετά τη λαίλαπα των μνημονίων που έχουν ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα και τις ΣΣΕ και έχουν οδηγήσει σε μισθούς πείνας, επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς μια ακόμη «σφραγίδα» στην εξαθλίωση των εργαζομένων με την κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Την ώρα που η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία όπως και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες έχουν ξεπεράσει κάθε αρνητικό ρεκόρ με τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τέτοιου είδους αποφάσεις αποτελούν πρόκληση τεράστιου μεγέθους και ένα ακόμη «δωράκι» στην ανεξέλεγκτη εργοδοσία.
Η ΓΣΕΕ απαιτεί από το αρμόδιο υπουργείο να μην προχωρήσει στο απαράδεκτο σχέδιο της κατάργησης υπηρεσιών του ΣΕΠΕ που παρά τις ελλείψεις προσωπικού προσφέρουν σημαντικό έργο, αντιθέτως να προχωρήσει άμεσα στην επιπλέον στελέχωση και ενίσχυσή τους με μέσα και αρμοδιότητες, ώστε και οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να αυξηθούν και το ΣΕΠΕ να ασκεί πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο και έργο. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Είμαστε όλοι Βερολινέζοι


image003

Η έδρα του κράτους μεταφέρθηκε στο Βερολίνο. Εκεί υπογράφεται και κανένα ΦΕΚ να περνάει η ώρα όπως το υπόψη Α3/2013 με το τόσο επείγον θέμα.  Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μία Βιτρίνα..
Αλλά μείναμε στο ευρώ!   250 δις  κοστολογηθήκαμε ως έθνος και τα πήραμε.
Αν τελικά μας τα πήραν οι τραπεζες μας  με την βοήθεια των Μνημονιακών δεν φταίνε αυτές που είμαστε Μ@λ@κες
Τα ΑΤΜ μας όμως  βγάζουν ευρώ… 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ : ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΘΥΜΑ" !...




Το φαινόμενο δεν είναι προσωρινό. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, η μεσαία τάξη φαίνεται ότι θα είναι, αναλογικά, το μεγαλύτερο θύμα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων που συντελούνται εντός του 21ου αιώνα.
Για πολύ καιρό η σταδιακή αποσάθρωση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου της, δεν ήταν άμεσα ορατή, εξ αιτίας του χαμηλότοκου τραπεζικού δανεισμού, της ανόδου στις αξίες των ακινήτων και βεβαίως των ολοένα αυξανόμενων κρατικών δαπανών.
Ώσπου ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η επακόλουθη κρίση κρατικών χρεών, για να φέρει στην επιφάνεια την απλή αλήθεια: Η αύξηση του ανταγωνισμού, σε διεθνή πλέον κλίμακα, (παγκοσμιοποίηση), οι τεχνολογικές αλλαγές και η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, μειώνουν δραστικά το βιοτικό επίπεδο της πολυπληθούς «μεσαίας τάξης» των Δυτικών κοινωνιών, ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού (το περίφημο πλέον 1%) καρπούται το μεγαλύτερο όφελος.
Το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό έχει κάνει με μεγαλύτερη ένταση την εμφάνιση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πλέον «ευέλικτη» και ισχυρή οικονομία στον κόσμο, απλώς αποτυπώνει πληρέστερα την τάση που ήδη ακολουθεί και η υπόλοιπη Δύση, κυνηγώντας ακατάπαυστα την «ανταγωνιστικότητα» και την «ευελιξία» που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση.
Το κακό για την μεσαία τάξη, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια-κυρίως αλλά όχι μόνο στις ΗΠΑ- είναι ότι υπό αυτούς τους όρους, η οικονομική ανάπτυξη δεν λειτουργεί όπως παλιά. Η «πλημμυρίδα» του οφέλους από την ενίσχυση της οικονομίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας, δεν ανεβάζει πλέον «όλες τις βάρκες». Αντιθέτως, συχνά διευρύνει τις ανισότητες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κρίτων Αρσένης: Επιχειρηματίες νομοθετούν χρησιμοποιώντας την Τρόικα


Κρίτων Αρσένης: Επιχειρηματίες νομοθετούν χρησιμοποιώντας την Τρόικα
Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ότι η Τρόικα επιβάλλει μέτρα και νόμους, μετά από υπόδειξη επιχειρηματιών. Δίνει ως παράδειγμα τι έγινε στην περίπτωση με τα τουριστικά καταλύματα.
Ο κ. Αρσένης καταγγέλει αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα με κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας υπόψη της δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων.
Επισημαίνει ότι λίγους μήνες μετά τη δημόσια πρόταση του τότε εκπροσώπου της Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ για «καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και πώληση παραλιών για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, ακολούθησε η νομοθέτηση της τουριστικής κατοικίας με το πολυνόμο 4002/11. Η πρόταση του εκπροσώπου της Επιτροπής ήρθε κατόπιν επαφών που είχε κατά δήλωσή του με τους «πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής», γράφει ο Κρίτων Αρσένης, ο οποίος στην πραγματικότητα καταγγέλει την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Κάλεσε επιπλέον την Επιτροπή να εφαρμόσει την υποχρέωση που έχει από το άρθρο 42 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1049/2001 και να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής...... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: Προειδοποιούσαν ότι θα κτυπούσαν, αλλά ... τους άφησαν ελεύθερους



Προειδοποιούσαν ότι θα συνέχιζαν τον ένοπλο αγώνα οι Ν.Μαζιώτης και Π.Ρούπα, βασικοί ύποπτοι για τον πολυβολισμό χθες τα ξημερώματα των γραφείων της ΝΔ με προκήρυξή τους μέσα (!) από τις φυλακές στις 09/09/2011 και παρ'όλα αυτά τους άφησαν ελεύθερους με την παρέλευση του 18μήνου και - φυσικά - εξαφανίστηκαν, προφανώς για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους.
Πληροφορίες της αντιτρομοκρατικής (βασικά η ανάλυση κάποιων μηνυμάτων που έστελνε σε αντιεξουσιαστικό χώρο κοινωνικής δικτύωσης μέσω τρίτου προσώπου) έδειχναν ότι έστηνε νέα ομάδα και ήταν έτοιμος για εντυπωσιακό κύπημα.
Ιδού η επιστολή που είχαν στείλει μέσα από την φυλακή:
"Για εμάς ο ένοπλος αγώνας είναι ένα στρατηγικό σχέδιο επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας με παράλληλη επιδίωξη την όσο το δυνατόν κοινωνική απεύθυνση και με κατεύθυνση πάντα την όξυνση του κοινωνικού και ταξικού πολέμου εναντίον του κράτους και του κεφαλαίου, την προπαγάνδιση της ένοπλης προλεταριακής αντεπίθεσης για την ανατροπή του συστήματος και την κοινωνική επανάσταση. Τέλος να επισημάνουμε πως οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις μας όχι μόνο δεν μας έχουν λυγίσει, όπως θα έλπιζαν οι διώκτες μας, αλλά είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ".
Ε, όσο και αν φαίνεται τρελό, το σύστημα τους συγκεκριμένους τους άφησε ελεύθερους με την δικαιολογία της παρέλευσης 18μήνου από τη σύλλησή τους. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο ούτε η δίκη τους έγινε, ούτε τους απαγγέλθηκαν κάποιες νέες κατηγορίες! Να πούμε ότι ο "Επαναστατικός Αγώνας ευθύνεται για την ρίψη της ρουκέτας στην αμερικανική πρεσβεία στις 12/01/2007.
Οι δύο κατηγορούμενοι παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή τους και δεν έδωσαν -ως όφειλαν- το παρών στο Α.Τ. Εξαρχείων την 1η Ιουλίου, αλλά ούτε και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα».
Τρομοκράτες που σίγουρα "βολεύουν" το σύστημα. Χθες πέρασε σχεδόν "αβρόχοις ποσί" η δια νόμου εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας από την Βουλή με το δημόσιο να βρίσκεται πλέον στο έλεος των δανειστών και των κατασχέσεων...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φωτό με σημαία της Δ.Θράκης!


Ο χαμογελαστός κύριος στη φωτό είναι ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Χωρίς κανένα πρόβλημα και καμία ντροπή όπως διαπιστώνετε από τις φωτογραφίες ο... κ.Χατζηοσμάν επισκέφτηκε το παράρτημα Προύσας του “Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης” και φωτογραφήθηκε χωρίς ίχνος ντροπής μπροστά δίπλα στη σημαία της “ανεξάρτητης Θράκης” και στον σχετικό χάρτη βέβαια!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Γι΄ αυτό και το πρόβλημα πλέον δεν είναι δικό του αλλά του προέδρου του κ.Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και τον κρατά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ!
Θαυμάστε τον βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου στη φωτογραφία από τα tourkikanea.gr (national-pride)
Να μας απαντήσουν στο ΠΑΣΟΚ εάν συμφωνούν με τις πρακτικές του βουλευτή τους
ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια - Ποιους συμφέρει και πόσο -ποιοι μένουν εκτός




Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Ρύθμιση -ανάσα για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας και έχουν χάσει τη δουλειά τους ή τα εισοδήματα τους. Αν από τις ατυχίες των τελευταίων ετών έχει προκύψει μείωση του εισοδήματος τουλάχιστον κατά 35% από την 1/1/2010 έως σήμερα, τότε η ρύθμιση που ενδιαφέρει έχει ως εξής:
Με τη ρύθμιση οι δανειολήπτες διευκολύνονται σημαντικά έως ότου επανακάμψουν οικονομικά, αφού οι άνεργοι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ δόση έως ότου εξασφαλίσουν εργασία και άρα εισόδημα, με ανώτατο όριο μια περίοδο τεσσάρων ετών , ενώ όσοι έχουν χάσει πάνω από το 35% του οικογενειακού τους εισοδήματος η δόση θα μειώνεται σημαντικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατηγορία των ανέργων θα γίνεται επανέλεγχος της οικονομικής τους κατάστασης κάθε χρόνο, ενώ όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος ο έλεγχος θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Τι προβλέπει η ρύθμιση αναλυτικά
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης –αν βεβαίως ανάψει το πράσινο φως η τρόικα- προβλέπει:
-Για τέσσερα χρόνια θα καταβάλλονται μόνο τόκοι
-Το επιτόκιο σε αυτή την τετραετία θα είναι 1,5%
-Η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος
-Άνεργοι δεν θα καταβάλλουν ούτε τόκους, δηλαδή δεν θα καταβάλλουν τίποτα.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή να προκύπτει ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έναν μόνο εργοδότη, που το οικογενειακό τους εισόδημά τους έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 01.01.2010. και σήμερα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Δηλαδή όσοι είχαν περίπου 39.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και αυτό έχει μειωθεί στα 25.000 ευρώ και χαμηλότερα.
-Άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους κατά την ίδια περίοδο ή ανάπηροι
Ποιοι μένουν εκτός
Οσοι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά η αντικειμενική αξία του ακινήτου που έχουν αγοράσει ξεπερνά τα 180.000 ευρώ ή τα 2000.000 για πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Αυτή είναι μια αδικία της ρύθμισης, αλλά οι αρμόδιοι του υπ. Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι ο σημαντικότερος λόγος που μένει εκτός η συγκεκριμένη κατηγορία είναι γιατί δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το εισόδημά τους.
-Οσοι έχουν πάρει καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, ασχέτως οικονομικής κατάστασης.
Το κόστος για τις τράπεζες
Εκτός, φαίνεται να μένουν και όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο καθώς και όσοι έχουν πάρει επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ. Περισσότερα γι' αυτές τις δύο κατηγορίες δανείων μπορείτε να δείτε κάνοντας κλίκ εδω
Παράδειγμα 1ο:
Δανειολήπτης που έχει λάβει δάνειο 150.000 ευρώ, με επιτόκιο 4% και διάρκεια 20 έτη, πληρώνει σήμερα κάθε μήνα δόση 957 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι το δάνειο το πήρε το 2/1/2004, και έχει πληρώσει 9 χρόνια κανονικά, το άληκτο κεφάλαιο θα διαμορφώνεται στις 2/1/2013 σε 91.920 ευρώ. Αν υποθέσουμε ...........
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Και τρία «κουρέματα» συντάξεων σε… ένα και αναδρομικά έως 3000 ευρώ – Για ποιους χτυπάει η καμπάνα


Και τρία «κουρέματα» συντάξεων σε… ένα και αναδρομικά έως 3000 ευρώ – Για ποιους χτυπάει η καμπάνα

Το υπουργείο Εργασίας, αν και νομοθέτησε το 2010 και το 2012 περικοπές στο άθροισμα των κύριων συντάξεων, ουδέποτε κατάφερε να εφαρμόσει το μέτρο. Και τώρα που (επιτέλους) κατάφερε να αποκτήσει ένα μηχανογραφικό σύστημα με στοιχεία για όλους τους συνταξιούχους, ετοιμάζεται να ζητήσει και τα… ρέστα. Τη νύφη αναμένεται να πληρώσουν διπλοσυνταξιούχοι δηλαδή άνθρωποι που δούλεψαν και ασφαλίστηκαν επί σειρά ετών σε δύο ταμεία κύριας ασφάλισης προκειμένου να απολαμβάνουν δύο συντάξεις.

Τώρα κινδυνεύουν:
1.Να υποστούν τρεις περικοπές συντάξεων μαζεμένες. Πρόκειται για την περικοπή που έπρεπε κανονικά να ισχύσει από τον Αύγουστο του 2010 (πρόκειται για τον περίφημο ΛΑΦΚΑ των συντάξεων) για την περικοπή που έπρεπε να έχει γίνει από τον Ιανουάριο του 2012 και την περικοπή η οποία ισχύει από τον Ιανουάριο του 2013.
2.Επειδή κανονικά οι μειώσεις πρέπει να γίνουν από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου, θα προκύψουν και αναδρομικά χιλιάδων ευρώ. Αυτά, λένε πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, θα αναζητηθούν μετά τον Απρίλιο του 2013 και θα παρακρατηθούν σε πολλές δόσεις καθώς το ποσό που έχει μαζευτεί είναι τεράστιο και χιλιάδες διπλοσυνταξιούχοι κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να μην εισπράξουν σύνταξη για δύο και τρεις μήνες.
Ποιες είναι όμως οι περικοπές που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει στους διπλοσυνταξιούχους ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 100.000;
1.Με τον νόμο 3863 του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ. Η εισφορά αυτή έγινε γνωστή και ως ΛΑΦΚΑ νέου τύπου. Αρχικά οι συντελεστές κυμαίνονταν από 3% έως 10% και στη συνέχεια με τον νόμο3986/2011 οι συντελεστές αναπροσαρμόστηκαν (από τον Αύγουστο του 2011) σε 3-14%. Οι συντελεστές που ισχύουν πλέον είναι οι εξής:
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 1400 έως 1700 ευρώ μείωση 3%
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 1700 έως 2000 ευρώ, μείωση 6%
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 2000 έως 2300ευρώ, μείωση 7%
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 2300 έως 2600 ευρώ, μείωση 9%
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 2600 έως 2900 ευρώ, μείωση 10%
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 2900 έως 3200 ευρώ, μείωση 12%
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 3200 έως 3500 ευρώ, μείωση 13% και
Για άθροισμα κύριων συντάξεων από 3500 ευρώ και πάνω, μείωση 14%
2.Με τον νόμο 4051/2012, έγινε νέα μείωση στο άθροισμα των κύριων συντάξεων. Η μείωση εφαρμόστηκε στο άθροισμα των κύριων συντάξεων άνω των 1300 ευρώ με συντελεστή 12%
3.Η τρίτη μείωση είναι αυτή που ισχύει από 1/1/2013.Υπολογίζεται πλέον επί του αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφόσον το άθροισμα όλων των ποσών, υπερβαίνει τα 1000 ευρώ, τότε οι μειώσεις εφαρμόζονται από το πρώτο ευρώ, με τους ακόλουθους συντελεστές:
5% για άθροισμα από 1000 έως 1500 ευρώ
10% για άθροισμα από 1500 έως 2000 ευρώ
15% για άθροισμα από 2000 έως 3000 ευρώ και
20% για άθροισμα από 3000 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, από τον Απρίλιο θα επαναπροσδιοριστούν όλες οι συντάξεις προκειμένου να ληφθούν πλέον υπόψη οι μειώσεις και για τους διπλοσυνταξιούχους οι οποίοι μέχρι στιγμής την έχουν γλιτώσει, όχι με δική τους ευθύνη αλλά με ευθύνη των υπηρεσιών του δημοσίου. Έτσι, όλοι οι συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι στις 31 Ιανουαρίου με την νεώτερη μείωση των συντάξεων από 5% έως 20%. Εκτός από τη μείωση θα τους αφαιρεθεί και η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις των αναδρομικών που έχουν προκύψει δεδομένου ότι κανονικά οι μειώσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον Ιανουάριο του 2013 (σ.σ οι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο ολόκληρες με αποτέλεσμα πλέον το σύνολο των συνταξιούχων να εμφανίζεται ότι χρωστάει).
Ειδικά οι συνταξιούχοι, στο τέλος Απριλίου θα δουν νέα-τεράστια αυτή τη φορά μείωση στη σύνταξή τους καθώς θα υπολογιστούν και οι δύο μειώσεις που κανονικά θα έπρεπε να γίνουν με τους νόμους του 2010 και του 2012. Το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι μειώσεις θα γίνουν και αναδρομικά, αλλά αυτό πλέον θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.
 ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Αναβλήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και για το 2014 ο φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση



Σχεδόν στα κρυφά, αξιοποιώντας ακόμα πιο καταχρηστικά το εργαλείο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση συνεργασίας ανέβαλε για 2014 την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Νομίζω ότι το καλύτερο σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα είναι αυτό του ευρωβουλευτή...

...Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έγραψε στο Twitter το εξής απλό, όσο κι εύστοχο:



Να και το επίμαχο άρθρο: 

ΠΗΓΗ:.parapolitiki.com/

Δρομολογούνται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ



Εγκρίθηκαν από το ΑΣΕΠ οι πρώτες ανακοινώσεις για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στον τομέα του Πολιτισμού.
Οι νέοι άνεργοι ηλικίας έως και 35 ετών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία επιλογής μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ προκειμένου: 
1) να αναζητήσουν τις θέσεις εργασίας για την κάλυψη των οποίων έχουν τα απαραίτητα προσόντα.
2) να εκτυπώσουν το υπόδειγμα αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής (έντυπο ΑΣΕΠ με κωδικό ΚΟΧ.Π.1) το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν 3) να αναζητήσουν τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης συμμετοχής προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Στην Τσεχία τέθηκε σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου GAZELLE


трубы газопровод трубопровод

Τέθηκε σήμερα σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου GAZELLE στην Τσεχία, ο οποίος αποτελεί επέκταση του αεριαγωγού «North stream» («Βόρειο ρεύμα»).
Ο GAZELLE έχει μήκος 166 χλμ. και περνά από τον βορρά προς τον νότο της Τσεχίας. Στα βόρεια ο GAZELLE συνδέεται με το γερμανικό αεριαγωγό OPAL, ο οποίος από την πλευρά του συνδέεται με το «North stream», που περνά κάτω στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας. Στον νότο ο αγωγός φυσικού αερίου της Τσεχίας συνδέεται με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου MEGAL, μέσω οποίου το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει στην Γερμανία και την Γαλλία.
Με αυτό τον τρόπο η λειτουργία του GAZELLE θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Το ΙΟΒΕ “ταπώνει” το ΔΝΤ!!


Λαθος το ΔΝΤ

Tην στιγμή που όλος ο κόσμος -όχι μόνο στην Ελλάδα- έχει βουίξει ότι από μέρους του ΔΝΤ υπήρξε “παραδοχή λανθασμένης συνταγής  το δικό μας ΙΟΒΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας τους διαψεύδουν. Συγκεκριμένα στην προσφατη εκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική οικονομία αναφέρουν:
Ποιο CEPR, Peterson Institute for International Economics ή Ifo?  Έχουμε δικούς μας… Σκιτζίδες mumbo jumbo!  Όλη η έκθεση εδώ........
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Εκτοξεύτηκε" η μαύρη εργασία με πρωταγωνιστές τους άνεργους




Στο 36% έχει φθάσει η αδήλωτη εργασία και σε ορισμένες περιοχές της χώρας το 44%, ενώ το 42% των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας, που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε όλη τη χώρα, τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ),.
Στο πόρισμα της Ε.ΥΠ.Ε.Α των ελεγκτών που έχει κοινοποιηθεί ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την περίοδο από 01/01 έως 31/12/12 ελέγχθηκαν συνολικά 19.083 επιχειρήσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.038 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αναπόγραφες - ποσοστό 5,4%) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας - ΟΑΕΔ).
Στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρήθηκαν 60.796 εργαζόμενοι από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι (9.345 αλλοδαποί - 12.661 ημεδαποί).
Διαπιστώθηκαν 9.191 παραβάσεις σε βάρος αντίστοιχου αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα 11.882.500 ευρώ.
Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι έλεγχοι έγιναν από μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, (ΣΔΟΕ), επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), του υπουργείου Ανάπτυξης και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την Ε.ΥΠ.Ε.Α. σε ποσοστό 42% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ: Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό είναι άδικες




Τη διαφωνία της με τις αυξήσεις με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου, που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Κυριακή εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Παρατίθεται η ανακοίνωση:
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διαφωνεί με τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν γιατί για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές καλούνται «να πληρώσουν το μάρμαρο» των ανερμάτιστων πολιτικών και αποφάσεων που εξασφαλίζουν τις επενδύσεις των ιδιωτών και την ίδια στιγμή στραγγαλίζουν τη ΔΕΗ.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού: 
εάν η ΔΕΗ σταματούσε να είναι η υπηρέτρια των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και
εάν οι διάφοροι μεγαλοοφειλέτες πλήρωναν τα χρέη τους προς την Επιχείρηση (χρέη που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ)
Ειδικότερα, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο για την απίστευτη Ελληνική πατέντα του Μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (συν 10%) ,που εξασφαλίζει ότι οι ιδιωτικές μονάδες πωλούν με προτεραιότητα παρ΄ότι ακριβότερες από τη ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χάνει 300 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο!
Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ πληρώνει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Diesel 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή την τιμωρούν επειδή χρησιμοποιεί τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής στα νησιά για να έχουν ρεύμα οι νησιώτες!
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πληρώσει δικαιώματα ρύπων επειδή για πάνω από μια δεκαετία ,με συγκεκριμένους νόμους, της είχαν απαγορέψει να κάνει νέες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. 
Χάρη σε αυτές τις «πατέντες» οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώνουν από 1/1/2013 ακριβότερα κατά 9,2% το ρεύμα και ακριβότερα μια σειρά από προϊόντα που θα αυξηθούν με άλλοθι την αύξηση αυτή. 
Δεν φτάνει δηλαδή που οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά, με τις αυξήσεις στο ρεύμα οι εργαζόμενοι χάνουν και σε αγοραστική δύναμη, την οποία έπρεπε να προστατεύει η Κυβέρνηση όταν υπάρχουν στη χώρα μας εκατομμύρια νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σε υψηλό τετραμήνου το πετρέλαιο στα $94,14



Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδος τα προϊόντα που συνθέτουν τις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων (ενέργεια, πολύτιμα μέταλλα).
  Στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης και στο petroleum complex, το light crude oil (σειρά Φεβ.’13) αναρριχήθηκε σε υψηλά τετραμήνου και έκλεισε στα $94,14/βαρέλι με κέρδη σε ποσοστό 0,6%, ενώ ανάλογα ήταν τα κέρδη για τα products με το heating oil να υπεραποδίδει, με τη σειρά Φεβ.’13 για την RBOB Gasoline να ενισχύεται στα $275,41cents/γαλόνι σημειώνοντας ημερήσια κέρδη κατά 0,53% και την αντίστοιχη σειρά για το πετρέλαιο θέρμανσης να ενισχύεται στα $306,25cents/γαλόνι, καταγράφοντας ποσοστιαία κέρδη της τάξεως του 1,8%.
  Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν ιδιαιτέρως θετική, με το ασήμι να υπεραποδίδει:
  Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού (σειρά Φεβ.’13) διαμορφώθηκε στα $1669,4/ουγκιά πραγματοποιώντας νευρικές πάντως διακυμάνσεις μεταξύ $1659,5 και 1674,8, καταγράφοντας τελικά κέρδη της τάξεως του περίπου 0,55%, ενώ η σειρά Μαρτίου ’13 για το ασημί έκλεισε στα $31,11/ουγκιά, με κέρδη της τάξεως πλέον του 2% και υψηλό στα $31,17.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Κυβερνοεπίθεση μαμούθ με στόχο το πετρέλαιο και το αέριο




Στοιχεία για ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση έφεραν στο «φως» Ρώσοι διαδικτυακοί ερευνητές του Εργαστηρίου Κασπέρσκι, σύμφωνα με το BBC.
Στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν η κλοπή απόρρητων εγγράφων. Η όλη επιχείρηση τέθηκε σε λειτουργία το 2007. Το λογισμικό με το οποίο γινόταν η κυβερνοεπίθεση «παραβίαζε» τα συστήματα ασφαλείας πρεσβειών, κυβερνητικών οργανισμών, πυρηνικών εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων με αντικείμενο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό «υπέκλεπτε» κωδικοποιημένα αρχεία, ενώ ήταν τόσο εξελιγμένο που είχε τη δυνατότητα να «ανασύρει» ηλεκτρονικά ακόμη και διαγραμμένα αρχεία.
«Πρωταρχικός στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες καθώς και κράτη της κεντρικής Ασίας» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Εργαστήρια Κασπέρσκι.
«Κύριος στόχος των χάκερς ήταν να συγκεντρώσουν ευαίσθητες πληροφορίες, από κωδικούς σε πληροφοριακά συστήματα έως και δεδομένα από φορητές συσκευές» προστίθεται στην ανακοίνωση. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

ΕΛΚΕΘΕ: Η Μονάδα της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο Δεν Μολύνει τη Θάλασσα




Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν διαπιστώνεται επιβάρυνση της θαλάσσιας οικολογίας και βιοποικιλότητας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σητείας από την λειτουργία του ΑΗΣ της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο. Αυτό κατέδειξε η επιστημονική έρευνα που διενήργησε το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης και παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την ΔΕΗ, και πραγματοποιήθηκε μετά από αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Λασιθίου, που χρονολογούνται από την περίοδο αδειοδότησης λειτουργίας της μονάδας.
Από την έρευνα που παρουσίασε ο Διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Κωνσταντίνος Ντούνας, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία του ΑΗΣ. Τονίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα από την επιστημονική ομάδα που έκανε την έρευνα ότι δεν προκύπτει λόγος τροποποίησης των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του.
Στην παρουσίαση της έρευνας συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Νίκος Καστρινάκης, οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης, Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στελέχη της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕΧΩ) της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της ΔΕΗ κ.λπ. 
ΠΗΓΗ:energia.gr