Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Reuters: Αύξηση Καθαρών Κερδών Κατά 63% Αναμένουν οι Αναλυτές για τα ΕΛΠΕ




Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση 63% των καθαρών κερδών για το 2012 χάρη στη βελτίωση των περιθωρίων διύλυσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Εξαιρουμένης της αξίας των αποθεμάτων πετρελαίου, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να ανακοινώσουν προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 223,2 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με τον μέσο όρο των προβλέψεων τεσσάρων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της συνεχίζει να προέρχεται από την Ελλάδα, όπου η ζήτηση έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και την 
αύξηση της φορολογίας. Η μετοχή της εταιρίας, που βρίσκεται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2013, έχει σημειώσει άνοδο 19% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι του γενικού δείκτη ,που έχει σημειώσει άνοδο 9%.
Η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται περίπου 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2012, έναντι πολλαπλασιαστή κερδών 7,4 για την ανταγωνίστρια Motor Oil , σύμφωνα με στοιχεία του ThomsonReuters I/B/E/S. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού επαναλαμβάνει η Δαμανάκη




Τη δήλωσή της ότι για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, επανέλαβε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στον Βήμα FM 99,5.
«Δεν είπα τίποτα παράλογο, τίποτα καινούργιο» δήλωσε, σημειώνοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο των ενεργειών της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι «εντολές» της τρόικας για τη φοροδιαφυγή


Οι «εντολές» της τρόικας για τη φοροδιαφυγή

Κόκκινη κάρτα βγάζει η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση όσον αφορά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η απόρρητη έκθεση που συνέταξαν και την οποία έφεραν στη δημοσιότητα οι εφοριακοί κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί από πέρυσι ενώ παραθέτει μια σειρά από «εντολές» τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει (υποτίθεται ότι είναι συστάσεις αλλά γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται με τις συστάσεις της τρόικας) να εκτελέσει. Δείτε τον πλήρη κατάλογο με τις εντολές όπως ακριβώς περιγράφονται στην έκθεση

Θεσμική Μεταρρύθμιση
Να υπάρξει δήλωση της Κυβέρνησης που να καταδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να επιτευχθεί η απαραίτητη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση, καθώς και την προθυμία της να εγκαταλειφθούν οι υφιστάμενοι διοικητικοί περιορισμοί προκειμένου αυτό να γίνει πράξη.
Να ολοκληρωθούν οι προγραμματικές εργασίες της Ομάδας Εργασίας Θεσμικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα.
Η διαχείριση της διευκόλυνσης και της υλοποίησής της αυτονομίας να γίνει με τη σύγχρονη προσέγγιση διοίκησης έργου, με υποβολή μηνιαίων αναφορών προς τον Υπουργό Οικονομικών επί της συντελούμενης προόδου.

Λειτουργική Αξιολόγηση Δομών
Να συμπεριληφθεί το ΣΔΟΕ στη δομή της ΓΓΔΕ ως αρχικό βήμα για την ενσωμάτωσή του στη Φορολογική Διοίκηση.
Να συμπεριληφθεί η ΓΓΠΣ στη δομή της ΓΓΔΕ.
Οι λειτουργικές αρμοδιότητες φορολογικής πολιτικής να μεταφερθούν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
Να θεσπιστεί λειτουργία διευκόλυνσης εμπορίου περιλαμβανόμενων των εξωτερικών επικοινωνιών καθώς και της υποστήριξης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICIS) εντός της Τελωνειακής Διοίκησης.
Είσπραξη Οφειλών
Να ανανεωθεί η εστίαση της ΕΜΕΙΣ (‘Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών’) με επίκεντρο τις εισπράξιμες μεγάλες οφειλές.
Να στελεχωθεί πλήρως η υφιστάμενη ΕΜΕΙΣ και να συσταθεί παράλληλα δεύτερη ‘Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών’ για τη μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από τις 1500 μεγαλύτερες εισπράξιμες οφειλές κατά το 2013.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ "ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V" ΑΠΟ ΤΑ "ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"




ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
«ΤΟΡΠΙΛΙΖΟΥΝ» ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ –ΥΨΟΥΣ 1,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ- ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Με κατάπληξη και οδύνη πληροφορούμαστε ότι «επιχειρηματικά συμφέροντα» - αυτά που χρόνια τώρα ταλανίζουν την αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας οδηγώντας την στα σημερινά αδιέξοδα- επιδιώκουν διακαώς (με μεθοδικότητα και συστηματικότητα) ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα που βρισκόμαστε μία ανάσα από τη υπογραφή της σύμβασης, να παρεμποδίσουν την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης Επένδυσης που έγινε ποτέ στον Ενεργειακό Τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 9 Μαρτίου (και αφού επί μακρόν πέρασε τα μύρια όσα) η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης για την ανάθεση της κατασκευής της λιγνιτικής Μονάδας «Πτολεμαΐδα V» οι πληροφορίες φέρνουν στο προσκήνιο αθέμιτες και παντελώς αναιτιολόγητες «εξωθεσμικές παρεμβάσεις» προκειμένου να αποτραπεί υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Στο «βρώμικο και ανίερο πόλεμο» που ξεκίνησαν ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι – αυτοί οι ίδιοι κύκλοι που μόνιμα πια επιδιώκουν να εξακολουθήσει η ΔΕΗ να είναι ένα «επί ζημία μονοπώλιο» και να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός- με διάφορα ανυπόστατα και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα άνοιξαν το δρόμο (ή καλύτερα άνοιξαν το λάκκο) για να παρεμποδισθεί η υλοποίηση αυτού του μεγάλου, αναγκαίου και αναπτυξιακού Ενεργειακού Έργου.
Ενέργειες άδικες και προκλητικές –όπως εξάλλου είθισται να είναι οι ενέργειες όλων των «μεγάλων συμφερόντων»- που δημιουργούν σκοπέλους ώστε να σκοντάψει το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο και επένδυση της χώρας, το έργο που ζητά σύσσωμη η Κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζοντας ότι θα την βάλει σε τροχιά ανάπτυξης πόσο μάλλον τη στιγμή που ολόκληρη η Περιφέρεια της Δ.Μ μαστίζεται από μια πρωτοφανή ανεργία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χρ. Λιάγγου: Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος θέλουν ΔΕΗ - ιδιώτες




Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών για το ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής, δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου της International Herald Tribune. Το θέμα προέκυψε όταν ο γενικός διευθυντής της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι έχει μετακυλίσει εξ ολοκλήρου στην αγορά το χρέος των 120 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η κατάρρευση των εταιρειών Energa και Ηellas Power. «Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος» σχολίασε παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες από την καθυστέρηση των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Ζερβός είχε ταχθεί νωρίτερα στην ομιλία του κατά της διατήρησης των μεταβατικών μηχανισμών στήριξης των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, θέμα που προκάλεσε την αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών.
ΔΕΗ και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πάντως συμφώνησαν στην πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, στη σύνδεση τιμών λιανικής και χονδρικής αγοράς, καθώς και στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια και τον διαχωρισμό των χρεώσεων υπέρ τρίτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Συμφώνησαν επίσης στην παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες παραγωγούς με τη διαδικασία δημοπρασιών. «Η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά είναι προϋπόθεση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά» τόνισε ο κ. Ζερβός.
Επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με την απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Υπέρ της απελευθέρωσης των τιμολογίων, της σύνδεσης των τιμών χονδρικής-λιανικής και της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή τάχθηκαν τόσο ο Μισέλ Πιγκέ (Michel Piguet), διευθύνων σύμβουλος της Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison) όσο και ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA Ν. Μπενρουμπή. «Λανθασμένες πρακτικές στην ελληνική αγορά στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», είπε ο κ. Πιγκέ και συμπλήρωσε «χρειάζεται πραγματική απελευθέρωση της αγοράς και κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις». Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν καθυστερήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και επισήμανε ότι ΡΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε υπερρύθμιση της αγοράς και των σχέσεων πελατών. 

Από πλευράς του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο πρόεδρος Γ. Κουτζούκος, πρότεινε αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με διαδικασίες fast track.
Για το θέμα της ΑΟΖ μίλησε στο συνέδριο η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, η οποία ανακοίνωσε ότι στις 12 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάρει απόφαση για την υποστήριξη των χωρών-μελών στα ανοιχτά θέματα με τρίτες χώρες.
(Καθημερινή)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΙΕΝΕ: Στις 14 και 15 Μαρτίου στη Λευκωσία το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου




Με διοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων fmw financial media way, πραγματοποιείται, στις 14 και 15 Μαρτίου, το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου 2013, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας. Τίτλος του εφετινού Συμποσίου είναι "Ο Ρόλος της Κύπρου στον Ενεργειακό Διάδρομο της Ν.Α. Μεσογείου".
Η πρώτη μέρα του Συμποσίου θα περιλαμβάνει επίσημο δείπνο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ τη δεύτερη μέρα θα διεξαχθεί το τεχνοκρατικό μέρος. 
Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου θα καλύψει την ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αγορά ηλεκτρισμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανεργία στο 30,1% και ύφεση στο 4,1% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2013 το ΚΕΠΕ


Ανεργία στο 30,1% και ύφεση στο 4,1% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2013 το ΚΕΠΕ
Εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% προβλέπει για το 2013 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στην τελευταία του έκθεση για τις «Οικονομικές Εξελίξεις», ενώ κάνει λόγο για πληθωριστικές πιέσεις το 2013, λόγω των φορολογικών συντελεστών των έμμεσων φόρων και παρά τη βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία. Η πρόταση που διατυπώνει το ΚΕΠΕ είναι δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο φορές (OSI), ακόμη και κατά 40%, με σκοπό να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του από φέτος (και όχι το 2020), με παράλληλη ρήτρα ΑΕΠ, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των απωλειών, π.χ. σε βάθος 30 ετών, ανάλογα με τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ. Ωστόσο, παρά τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανεργία, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, εκτίμηση ελαφρώς πιο αισιόδοξη από εκείνη του προϋπολογισμού του 2012 για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπάρχουν «πρόδρομοι δείκτες» που αποκλείουν, κατά τον ίδιο, βαθύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ διαπιστώνει δυνητικά σταθεροποιητική τάση, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία βασικών δεικτών. Σε αντίθεση με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών για «αρνητικό πληθωρισμό» το 2013, το ΚΕΠΕ προβλέπει επιτάχυνση των πληθωριστικών τάσεων τη χρονιά που διανύουμε. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - ΕνΔΤΚ) θα φτάσει το 1,6%. Εκ πρώτης όψεως, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περασμένο έτος δημιουργεί ερωτηματικά. Με άλλα λόγια, θα ανέμενε κανείς ότι, υπό το καθεστώς της συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και γενικότερα της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Η πιο πιθανή εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την κλιμάκωση του πληθωρισμού έχει να κάνει με τις αυξητικές επιδράσεις τόσο των τιμών της ενέργειας και των διεθνών τιμών ειδών διατροφής όσο και των έμμεσων φόρων».
Ενθαρρυντική είναι η εκτίμηση του ΚΕΠΕ για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αφού προβλέπεται δραστική συρρίκνωση στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος από 2,7% του ΑΕΠ το 2012.
Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2013 και όχι το 2020 ή σε ένα άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή του ΚΕΠΕ για το OSI συμπεριλαμβάνει «κούρεμα» του υπάρχοντος χρέους (ακόμη και 40%) με ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα επανάκτησης (recovery) της τάξεως του 45% με 50% μέσα σε 30 χρόνια. 
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «οι επενδυτές θα βρεθούν με 110% της ονομαστικής αξίας, ή με 10% κέρδος επί της ονομαστικής αξίας του παλιού χρέους. Η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή, της τρόικας, της ελληνικής κυβερνήσεως, του ελληνικού λαού, και των επενδυτών, με ένα κοινό σκοπό: να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς, σταθερούς, και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης». 
ΠΗΓΗ:eklogika.gr

Άρση ασυλίας για τον Μιχάλη Ταμήλο


Άρση ασυλίας για τον Μιχάλη Ταμήλο
Την άρση ασυλίας του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ κ.Μιχάλη Ταμήλου αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας να προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Μιχάλης Ταμήλος κατηγορείται για μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών σε υπαλλήλους του δήμου Τρικκαίων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος. 
ΠΗΓΗ:larissanet.gr

ΔΕΠΑ – ΕΛΠΕ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι της επιλογής



Μικρή μόνο σημασία θα έχει το τελικό τίμημα με το οποίο θα πωληθεί η ΔΕΠΑ. Σημασία έχει ότι η ΔΕΠΑ και όλο το ενεργειακό ισοδύναμο που ονομάζεται "φυσικό αέριο", που θα έπρεπε να καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών μας, βγήκε στο"σφυρί" κάτω από πιέσεις, με μια express διαδικασία, για ενα δισ.ευρώ!
Πηγή: Press PhotoΔημήτριος Βελάνης Μια σύντομη αναδρομή για τη ΔΕΠΑ
Το κεφάλαιο του φυσικού αερίου για την Ελλάδα  άνοιξε το 1987, με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σοβιετικής Ενωσης, από την τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α.Παπανδρέου και υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας τον  Αναστάσιο Πεπονή.
Τον Φεβρουάριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία.
Τον Σεμπτέμβριο του 1988, ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ως θυγατρική της εταιρείας πετρελαίου (ΔΕΠ). 
Τον Δεκέμβριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως την Αττική.
Το 1991, μετά από την πολυετή και επίμονη προσπάθεια του Ελληνα επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου , ιδρύεται η μεικτή ελληνορωσική εταιρεία Προμηθέας γκαζ , η οποία γίνεται ο καταλύτης ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Το 1992, η Ρωσία αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της Σοβιετικής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα και προτείνει τη διεύρυνση της συνεργασίας στο φυσικό αέριο.
Από το 1994 αρχίζει η προμήθεια φυσικού αερίου προς την ΔΕΗ.
Το 1995 αρχίζει η ίδρυση των Περιφερειακών Εταιρειών Διανομής Αερίου, με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ και ιδιωτών επενδυτών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα ΕΛΠΕ ζητά ο Δ. Ελευσίνας


Φωτογραφία για Απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τα ΕΛΠΕ ζητά ο Δ. Ελευσίνας

Επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την λειτουργία του νέου διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, απέστειλε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.
Οι επιστολές θίγουν μια σειρά από ζητήματα που ζητείται να εξετασθούν από τους αρμόδιους φορείς.
Συγκεκριμένα αποστέλλονται προς: α) την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού με την οποία ζητά ενημέρωση για το αν έχουν πραγματοποιηθεί περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στα ΕΛΠΕ για την τήρηση περιβαλλοντικών όρων που προβλέπει ο νόμος 4014/2011.
β) προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με την οποία ερωτάται η Υπηρεσία αν έχουν πραγματοποιηθεί από το Μάρτιο του 2012 έλεγχοι και αυτοψίες στη συγκεκριμένη βιομηχανία
γ) προς την Περιφέρεια Αττικής (Γραφείο Περιφερειάρχη) με την οποία ζητείται ενημέρωση σχετικά με την σύσταση των Κλιμακίων Ελέγχου Ποιότητα Περιβάλλοντος και αν έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους στα ΕΛΠΕ. 
δ) προς την Περιφέρεια Αττικής (διεύθυνση Περιβάλλοντος) με την οποία ζητά ενημέρωση για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και ποια είναι τα αποτελέσματα.
ε) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την οποία ζητά ενημέρωση για το αν η βιομηχανία διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας
στ) προς την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ελευσίνας με την οποία ζητά να εξεταστούν οι καταγγελίες πολιτών ότι στα έργα των ΕΛΠΕ έχουν σημειωθεί πολεοδομικές παραβάσεις 
ΠΗΓΗ:newsnow.gr

Οριακή άνοδος για την τιμή του αργού



Μικρή άνοδο πέτυχε η τιμή του πετρελαίου στις συναλλαγές της Τετάρτης με τους traders να αξιολογούν τα στοιχεία των ΗΠΑ για τα αποθέματα, που έδειξαν μικρότερη της αναμενόμενης άνοδο των αποθεμάτων αργού και απρόσμενη άνοδο των διυλισμένων αποθεμάτων.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Απριλίου σημείωσε άνοδο 13 σεντς ή 0,1% στα 92,76 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Η τιμή κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, μεταξύ των 92,18 δολ. και των 93,37 δολ. Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο Απριλίου έκλεισε την Τρίτη στα 92,63 δολ., ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος.
ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού 
Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 
Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,13 εκατ. βαρέλια στα 377,518 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια. 
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,857 εκατ. βαρέλια στα 228,495 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια. 
Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 0,557 εκατ. βαρέλια στα 124,184 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση κατά 1,4 εκατ. 
Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 85,1% από 82,9% επίπεδο στο οποίο οι αναλυτές ανέμεναν να διατηρηθεί.
ΠΗΓΗ:capital.gr