Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στον Εισαγγελέα Ζερβός - Αθανασόπουλος για τα Χρήματα της ΓΕΝΟΠ




Eλεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ αφέθησαν από τον Εισαγγελέα ο Αρθούρος Ζερβός και ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρώην και νυν πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΔΕΗ.

Οι παραπάνω όπως και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, αντιμετωπίζουν σοβαρό κατηγορητήριο αναφορικά με τα ποσά που χορήγησε η ΔΕΗ και έλαβε η συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ, για σκοπούς οι οποίοι ουδέποτε εκπληρώθηκαν, ενώ διατέθηκαν για ταξίδια συνδικαλιστών και για άλλες αδιαφανείς δαπάνες.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με βάση το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή,το οποίο διαπίστωσε μεταβιβάσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, άλλοτε με τη μορφή δανείων και άλλοτε με τη μορφή έκτακτων επιχορηγήσεων για την επιτέλεση συγκεκριμένων σκοπών (μελέτες κ.λπ.).

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, εμφανίστηκε εχθές στον Εισαγγελέα, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία, οπότε θα απολογηθεί στις 26 Απριλίου.
Η εξέλιξη αυτή θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή του κ. Ζερβού στη θέση του, καθώς όπως είναι γνωστό ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου ήταν πρόεδρος του Δ.Σ., μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για αποφάσεις που έλαβε κατά τη θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Αποδεικνύουμε με στοιχεία, το προσχεδιασμένο έγκλημα και την μεθόδευση του ξεπουλήματος της Ελλάδας



"Η Ελλάδα έχει δημόσια γη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Αυτό το αγνοήσαμε, δηλαδή προτιμήσαμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις παρά να αξιοποιούμε δημόσια γη. Δεν το κάναμε, λοιπόν, καθόλου ή το κάναμε πολύ λίγο...."
Αυτά που διαβάσατε πιο πάνω είναι απόσπασμα δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο Ψυχρός Εμφύλιος»....
Να σας θυμίσουμε....
τι είχαμε αποκαλύψει ένα χρόνο πριν ΕΔΩ
  


 Προφανώς βλέποντας το πιο πάνω βίντεο...έγινε ξεκάθαρο αυτό που είπε ο Antonio Borges (IMF European Department Director) , σε συνέντευξή του σχετικά με τις εξαγγελίες του ΓΑΠ και της κυβέρνησης.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιμένω σε αυτό, έχει πάνω από 100 % του ΑΕΠ “ιδιωτικοποιήσιμα” περιουσιακά στοιχεία, είναι μια ακραία τιμή στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένας άλλος σε αυτή την κατάσταση. Έτσι, αν υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να μας καθησυχάσει, είναι αυτό. Έτσι, παραμένουμε σίγουροι.Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω: Κάναμε μια μελέτη των ιδιωτικοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη κατά τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Πολλές χώρες έχουν ιδιωτικοποιήσει περισσότερο από αυτό, πολύ περισσότερο από αυτό, μέχρι 30 % του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όπου υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την ιδιοκτησία και για τον τίτλο και το νομικό καθεστώς. Έτσι, αυτό μπορεί να γίνει. Φυσικά, δεν έχει γίνει στην Ελλάδα μέχρι τώρα, διότι οι Έλληνες δεν αισθάνονταν την ανάγκη να το κάνουν. Αλλά τώρα, το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την προτεραιότητα και ξέρετε, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα. Ειδικότερα, αν αποφασίσετε να βάλετε εμπειρογνώμονες μέσα και το αναθέσετε, βρίσκοντας τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να συμβεί πολύ, πολύ γρήγορα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω." 
Καταλάβατε τι μας λέει ο κ. Antonio Borges;;
Πουλήστε γρήγορα, έχετε πολύ πράμα, βάλτε εμπειρογνώμονες μέσα, βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους.... 
Και ποιοι είναι άραγε οι κατάλληλοι άνθρωποι;;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ



ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ & ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά δίνουν έναν καθημερινό άνισο αγώνα επιβίωσης στην εξαθλίωση που τους έχει σπρώξει οι πολιτικές των κυβερνώντων τα  τελευταία χρόνια.
Η ισοπεδωτική πολιτική της Τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού υποβαθμίζει και θέτει σε υπολειτουργία νευραλγικούς τομέςι της χώρας.
Το πλήγμα είναι τεράστιο σε αυτές τις δυο Ναυπηγικές μονάδες και στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Θριασίου Πεδίου όπου και ανήκουν.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, όλα αυτά τα χρόνια, βάζουν πλάτη προσπαθώντας να σώσουν την δουλειά τους και να κρατήσουν ανοιχτά τα Ναυπηγεία.
Η Ομοσπονδία μας θέλοντας να συμπαρασταθεί στον αξιοπρεπεή αγώνα αυτών των εργαζομένων για την επιβίωση, καλεί όλα τα σωματεία μέλη της να συνεισφέρουν, με την όποια δυνατότητα έχουν, προκειμένου να συγκεντρώσουμε όλοι μαζί ένα αξιοπρεπές ποσό το οποίο θα δοθεί στους συναδέλφους για να καλύψουν μέρος από τις άμεσες ανάγκες τους.
Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι ο μοχλός μας για να αντιπαλέψουμε την επιβαλλόμενη εξαθλίωση και να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση- προς το παρόν- από εμάς.
Ας κινητοποιηθούμε άμεσα.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει .....



Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει την επιχείρηση   ΝΟΥΝΟΥ FRIESLANDS για την απαράδεκτη και φασίζουσα συμπεριφορά της, να απολύσει με το έτσι θέλω τον συνάδελφό μας συνδικαλιστή και μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Χειριστών Μηχανημάτων Έργων Δυτικής Αττικής ΛΑΓΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ .

Το δηλώνουμε όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται: Δεν θα αφήσουμε κανέναν και τίποτα να καταπνίξει το όσιο και ιερό μας, την ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση για προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Η πρακτική της εν λόγω εταιρείας με την απόλυση του συναδέλφου μας βασίζεται πάνω σε αυτή την κατεύθυνση της τρομοκράτησης της ελεύθερης δημοκρατικής δράσης των εργαζομένων.

Στηρίζουμε τον συνάδελφό μας με όλες μας τις δυνάμεις και θα πράξουμε όλα εκείνα που προβλέπονται από τον Νόμο για την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Καλούμε τώρα την επιχείρηση  να αποτυπώσει κατά γράμμα το Ν/1264 που προβλέπει την προάσπιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Καλούμε τα Σωματεία δύναμης του ΕΚΕ-ΔΑ να στηρίξουν  τον αγώνα των εργαζομένων στην ΝΟΥΝΟΥ FRIESLANDS  που από σήμερα βρίσκονται σε αποκλεισμό της πύλης  με απεργία διαρκείας για την ανάκληση της απόλυσης του συνάδελφου.
 ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Ετσι θα μάθουν




Δείτε τους. Ανεβοκατεβαίνουν στο πολιτικό βήμα. Παρελαύνουν στη μικρή οθόνη και στα μικρόφωνα. Πουλούν «μούρη» περί «υπευθυνότητας» και «πατριωτισμού». Ζητούν «σύνεση». Κηρύττουν τον «ορθολογισμό». Απαιτούν ανάληψη των «ιστορικών ευθυνών».

Και τι εννοούν με όλα αυτά; Μα ότι ο εργάτης πρέπει να ζει (στην καλύτερη περίπτωση) με 50 ευρώ καθαρά! Ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να ζουν με 300 ευρώ! Ότι τα εκατομμύρια των ανέργων και των «απασχολήσιμων» πρέπει να δείξουν «κατανόηση». Έχουν στείλει πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ελληνες κάτω από το όριο της φτώχειας, 500.000 παιδιά στον υποσιτισμό και το 90% του ελληνικό λαού στο κοινωνικό περιθώριο και στην ανασφάλεια. Κι όμως, έχουν τη ξετσιπωσιά να μιλούν!

Δείτε τους στα πολιτικά σουαρέ και στα τηλεοπτικά τραπέζια της «δημοκρατικής» μονοφωνίας. Άπαντες παρόντες:
Ο εσμός των εκπροσώπων ενός πολιτικού συστήματος που τα έκανε όλα ίσιωμα και τώρα το παίζουν από πάνω και «σωτήρες»!
Οι τσανακογλείψτες-«διανοούμενοι», τα εξωνημένα υπαλληλάκια, αυτό το καθηγητικό κατεστημένο που για τη «σοφία» του και την προστυχιά το έγραφε ο Βάρναλης: «Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη, της Αλήθεια εσχάτη τεψροδόχα, και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι, του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα»...

Η περιφερόμενη αυθάδεια του εκδοτικού και δημοσιογραφικού καθεστώτος, οι απαστράπτοντες «αστέρες» της σαπίλας, μια ζωή «προαγωγοί» και «φιλιππινέζες» εκείνης της πολιτικής που για να υπάρχει φροντίζει να διατηρεί στον αφρό το κάθε «πετυχημένο» και «καπάτσο» κατακάθι!

Δείτε τους. Δείτε τον κύριο γενικό γραμματέα που δηλώνει ότι τα 500 ευρώ βασικός είναι «πολλά»...

Δείτε τον κύριο διευθύνοντα σύμβουλο, αυτό το άθυρμα, που ισχυρίζεται ότι για το θάνατο των δύο παιδιών στη Λάρισα από το μαγκάλι δε φταίει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά η ελλιπής... παιδεία τους. Κατά δήλωση του κυρίου διευθύνοντα συμβούλου, εκτός από νεκρά τα παιδιά ήταν και αμόρφωτα, αφού, όπως είπε, δεν γνώριζαν τις βλαβερές συνέπειες του μονοξειδίου του άνθρακα...

Όλοι αυτοί λένε ότι η «σωτηρία» μας είναι ο θάνατος μας διά της εξαθλίωσης. Αλλά αφού αυτή είναι η «σωτηρία», γιατί δεν δοκιμάζουν να «σωθούν» οι ίδιοι με τον τρόπο που προτείνουν σ' εμάς;
Εμπρός λοιπόν: Ας παραιτηθούν από τη χλιδή τους. Ας περιέλθουν στην κατάσταση των μισθωτών σκλάβων, των ανέργων. Ας ζήσουν -αυτοί- με τα 500 ευρώ. Με αυτά να πληρώνουν για σπίτι, φαγητό, ντύσιμο, χαράτσια και πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν είμαστε τόσο αφελείς να περιμένουμε ότι θα το πράξουν. Είμαστε, όμως, αρκετά ρεαλιστές ώστε να προσδοκούμε την τιμωρία τους. Την «τιμωρία» που θα τους άξιζε την περιγράφει ο γερο-Ανσέλμο: «Θα τους έβαζα να δουλεύουν κάθε μέρα, όπως δουλέψαμε εμείς στα χωράφια κι όπως δουλεύουμε στα βουνά κόβοντας ξύλα, για όλη τους τη ζωή. Έτσι θα βλέπανε για ποιο σκοπό γεννηθήκανε οι άνθρωποι. Θα έπρεπε να κοιμούνται εκεί που κοιμόμαστε εμείς. Να τρώνε όπως τρώμε εμείς. Πρώτα απ' όλα όμως να δουλεύουν. Έτσι θα μάθουν». (Ερνεστ Χεμινγουέι, Για ποιον χτυπά η καμπάνα)

Ναι! Πρώτα απ' όλα να δουλεύουν! Έτσι θα μάθουν! Το αφιερώνουμε ολόψυχα σε όλους τους σπουδαιοφανείς (κυρίους και κυρίες) της εξουσίας, τους ματαιόσπουδους των τηλεοπτικών υποσταθμών της ολιγαρχίας, τους απαστράπτοντες των «φιλανθρωπικών» σωματείων, τους «ευπατρίδες» των ντόπιων και ξένων «οίκων», τους «νόμιμους και ηθικούς» εκμεταλλευτές, κηφήνες και σφετεριστές του πλούτου που άλλοι παράγουν. Το αφιερώνουμε στους χορτάτους, που με αναίδεια καλοζωισμένης Αντουανέτας, καμουφλαρισμένοι πίσω από την αυθεντία της ασημαντότητας τους, πλαισιωμένοι από τις «ΎΕΝΕΔ» της «δημοκρατίας» τους, διατάζουν τους πεινασμένους «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Και τους λέμε: Στον κόσμο που προσδοκούμε, τον απαλλαγμένο από τη βρωμιά σας, δεν θα σας πειράξει κανείς. Αλλά η τιμωρία σας θα είναι αμείλικτη: Εκεί θα μάθετε να βγάζετε το ψωμί σας δουλεύοντας. Εκεί δεν θα μπορείτε να στέλνετε εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και στην ανεργία, για να αυξάνετε εσείς το παντεσπάνι σας. 
ΠΗΓΗ:tsak-giorgis.blogspot.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΗΣ ΠΕΠΕΚΟ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Μετά από τρεις συναντήσεις, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ολοκλήρωσαν την παρουσίαση του νέου «πλαισίου ανταμοιβής» που προτείνουν.
Η πρόταση αυτή προβλέπει εξοντωτικές μειώσεις αποδοχών που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 25% καθώς κα περικοπή διαφόρων άλλων δικαιωμάτων και παροχών.
Το σημαντικότερο είναι ότι ζητούν την πλήρη κατάργηση της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, που υφίστανται εδώ  και  2 δεκαετίες, ζητώντας την αντικατάσταση τους με ένα σύστημα εξατομικευμένων αποδοχών, που σε μεγάλο βαθμό θα εναπόκειται στο διευθυντικό δικαίωμα.
Για να σχεδιάσουν αυτό το σύστημα, χρησιμοποίησαν γνωστές σε εμάς από παλιά εταιρείες συμβούλων που γράφουν και σβήνουν ζωές ανθρώπων μέσα σε πίνακες και νούμερα.  Επικαλούνται  την  κρίση  και  «το  ανταγωνιστικό  πλαίσιο  της  αγοράς»  καυσίμων όπου κυριαρχούνε λαθρέμποροι και φοροφυγάδες.
Ευαγγελίζονται λύση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση με το πετσόκομμα μισθών, όταν η μισθολογική δαπάνη έχει περιοριστεί σε μόλις 1-2% του τζίρου της εταιρείας.  Η  εργοδοτική  πλευρά  προσπαθεί  επίσης  να παρουσιάσει τους εργαζόμενους της  ΕΚΟ  ως  δήθεν  «ενόχους»  της  παροδικά  αρνητικής  κερδοφορίας  της  εμπορίας, παραβλέποντας  ότι  η  ΕΚΟ  είναι  ο  μεγαλύτερος  πελάτης  των  ΕΛΠΕ  και  άρα  η  μεγαλύτερη πηγή κέρδους της μητρικής εταιρείας.
Έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης για όλο το εργατικό κίνημα, η Γενική  Συνέλευση  των  εργαζομένων  της  ΕΚΟ, απέρριψε  με  συντριπτική  πλειοψηφία το πλαίσιο της εταιρείας.  Σε μυστική ψηφοφορία, το 98% των  εργαζομένων εξουσιοδότησε το ΔΣ του Σωματείου να υπερασπίσει την Ε.Σ.Σ.Ε., και να μην διαπραγματευτεί το μοντέλο αμοιβών που παρουσίασε η εταιρεία.
Καλούμε την εταιρία σε διάλογο, πάνω σε αυτό το νέο δεδομένο.
Συνάδελφοι, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι για όλους μας φάρος σύμπνοιας, ομαδικότητας και αποφασιστικότητας και έτσι θα συνεχίσουμε.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΡΕΚΛΙΖΕΙ !...



Τελικά τι έγινε εκεί στη Βουλή ; Τι είναι ολ΄ αυτά που συμβαίνουν, με τις βρισιές, τα πλακώματα και τις πεζοδρομιακού τύπου αντιπαραθέ-σεις ;

Ωμά, αλλά ρεαλιστικά προσεγγίζοντας το ζήτημα, δεν μπορείς παρά να δώσεις την πρέπουσα απάντηση : κατάντησε μπουρδέλο !

Το 2010 άρχισαν τα φασιστοειδή, κάθε μορφής και υποσυνείδητου, να τα ρίχνουν όλα, στο πολιτικό σύστημα, στους πολιτικούς συλλήβδην, και, να μουτζώνουν το Κοινοβούλιο, αποκαλώντας το, «μπουρδέλο». Μόνο που το πολιτικό μας σύστημα είναι Δημοκρατικό κι η Βουλή είναι ο «ναός» της Δημοκρατίας.

Ούτε το Πολίτευμα, ούτε το Κοινοβούλιο φταίνε συνολικά και συλλογικά, για τις αλήτικες πρακτικές κάποιων λειτουργών ή μελών του. Κι όμως οι «αγανακτισμένοι» έδειχναν, φώναζαν κι έβριζαν τη Βουλή, δηλαδή τη Δημοκρατία !

Θυμόμαστε, πως στην πλατεία Συντάγματος, η «αγανάκτηση» ήταν χωρισμένη, στους πάνω και στους κάτω : πάνω το φασιστομάνι, υπό τη Χρυσή Αυγή, κάτω το …προοδευτομάνι, υπό τις συριζιακές Συνιστώσες.

Ε, λοιπόν, ας μην ψάχνουμε πολύ για ν΄ ανακαλύψουμε και να καταλάβουμε τι έχει γίνει στη συνέχεια.
Αυτοί που μαζεύονταν απ΄ έξω κι έδειχναν τη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την «μπουρδέλο», μπήκαν μέσα και με τη συμπεριφορά και τη λειτουργία τους, την κατάντησαν τελικά, όπως την έλεγαν : μπουρδέλο !

Οι κάθε λογής Κασιδιάρηδες του πάνω διαζώματος κι οι κάθε μορφής «αριστεροί» τύπου Κωσταντοπούλου, της κάτω Πλατείας, μπήκαν με την ψήφο των «αγανακτισμένων» του δάκτυλου και της μούντζας, και, βάλθηκαν να φέρουν σε πέρας το σύνθημα – επιδίωξη : «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή !...».

Η Δημοκρατία στην Ελλάδα τρεκλίζει κι οι πραγματικοί δημοκράτες κάθονται και κοιτάζουν, αμέριμνοι κι ατάραχοι. Λες κι υπάρχουν άλλοι που θ΄ ασχοληθούν με την υπεράσπισή και τη στήριξή της. Λες και δεν είναι, ιστορικά, αποδεδειγμένο, πως το ρόλο των απόντων δημοκρατών, όσοι τον έπαιξαν, στο όνομα της Δημοκρατίας, αποδείχτηκαν νεκροθάφτες της !... 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Γράμμα μαθητή σε σχολείο των Χανίων προς τον Υπ. Οικονομικών που αξίζει να διαβάσετε




Τι κάνετε κ. Υπουργέ; Με αυτήν την ερώτηση μαθητής της τρίτης Λυκείου σε σχολείο των Χανίων απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, μέσα από ένα γράμμα που αξίζει να διαβαστεί αλλά και να συζητηθεί.

Ο Αλέξανδρος είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ.

Σε μια παράγραφο, στην τελευταία σελίδα της εξεταστέας ύλης που διδάσκεται στα σχολεία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ύφεση στην οικονομία το κράτος θα πρέπει να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθεί ώθηση στην οικονομία για να βγει από την ύφεση.

Ο νεαρός μαθητής που περνάει το χρόνο του μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος και την ίδια ώρα ακούει τους μεγαλύτερους να συζητούν για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, διερωτάται γιατί αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές και το οποίο παρουσιάζεται ως σωστό, δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα.






Αλήθεια τι πρέπει να απαντήσει ο Αλέξανδρος για να είναι σωστός; Και στο τέλος τι θα υπερισχύσει μέσα του. Αυτό που του παρουσιάζει το κράτος ως προσεκτικά σχεδιασμένη και αναπόφευκτη λύση, αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο ως επιστημονική αλήθεια ή εκείνο που ακούει από ανθρώπους της καθημερινότητας που προσπαθούν να βρουν τρόπο επιβίωσης.

Όποια και αν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι ότι ο νεαρός μαθητής βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αυτό της αμφισβήτησης και της κριτικής σκέψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 17χρονος μαθητής πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων από το οποίο πέρασε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο φοιτητών που πέθαναν ύστερα από δηλητηρίαση από μαγκάλι στη Λάρισα και που κάποιοι ατυχώς είπαν ότι ήταν θύματα της παιδείας που δεν τους έμαθε να μην βάζουν το μαγκάλι μέσα στο σπίτι.

Αυτοί οι μεγάλοι και πιο ενημερωμένοι μπορούν να απαντήσουν πειστικά στον Αλέξανδρο;

Πάντως ο Αλέξανδρος βαθμολογείται με άριστα, για τους υπόλοιπους δεν ξέρω

(Το γράμμα έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945) 
ΠΗΓΗ:flashnews.gr

Ελλάδα : Αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων


Πετρελαιοπηγή
Ότι στην Ελλάδα υπάρχει ορυκτός πλούτος είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν οι τοπικοί παράγοντες που το βεβαιώνουν επικαλούμενοι διάφορα περίεργα συμβάντα ή συμπτώσεις. Υπάρχουν και έρευνες μεγάλων εταιριών που ξεκίνησαν κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά σταμάτησαν για «άγνωστους λόγους».

Το μοναδικό σημείο όπου πρόλαβε να βγει πετρέλαιο είναι η Θάσος. 'Αλλη... πονεμένη ιστορία, που όλως συμπτωματικώς όταν ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας, η 'Αγκυρα άρχισε να βλέπει «αμφισβητούμενες» και «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Μπροστά στον κίνδυνο ελληνοτουρκικού πολέμου Αθήνα και 'Αγκυρα συμφώνησαν να απέχουν από κάθε είδους έρευνες στο βυθό του Αιγαίου. Με απλά λόγια η Αθήνα συναίνεσε να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές που βάσει του διεθνούς δικαίου τής ανήκουν.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα διατηρούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα μόνο στα χαρτιά. Διότι αν τολμούσε να τα ασκήσει, θα αντιμετώπιζε τη μήνιν της Τουρκίας.

Τα χρόνια πέρασαν, πλην όμως λύση ουδέποτε βρέθηκε. Ποια λύση;

Να επιτραπεί ουσιαστικά στην Τουρκία η «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, όπως παγίως επιδιώκει. Προ ετών ουδείς Έλλην πολιτικός θα τολμούσε να σκεφτεί (πόσο μάλλον να συζητήσει) ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην αντίληψη των Ελλήνων το Αιγαίο είναι η θάλασσα που ανήκει στους Έλληνες και μόνο σε αυτούς  άρα και ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος της ανήκει στους Έλληνες.

Δυστυχώς, η ζωή είναι πιο σκληρή από τα όνειρα ή τις ψευδαισθήσεις. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική ισχύ να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο της, οι κουβέντες τελειώνουν.

Όπως τελειώνουν και οι ψευδαισθήσεις.

Όχι η ψευδαίσθηση ύπαρξης ορυκτού πλούτου (αυτό επιβεβαιώνεται ανά πάσα στιγμή και ήδη χθες είχαμε άλλη μια επίσημη επιβεβαίωση από τη νορβηγική εταιρία Petroleum Geo Services), αλλά της δυνατότητας των Ελλήνων να γίνουν εμίρηδες. Να κάθονται και να εισπράττουν τα οφέλη της εξόρυξης του μαύρου χρυσού που βρίσκεται στα οικόπεδά της.

Διότι η εξόρυξη και η διάθεση δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί κεφάλαια, απαιτεί τεχνογνωσία για να γίνει. Και ως γνωστόν, η Ελλάδα «λεφτά δεν έχει». Από την άλλη, ουδείς εκ των γειτόνων, φίλων και εταίρων έχει διάθεση να επιτρέψει στους Έλληνες να πλουτίσουν – πόσο μάλλον όταν χρωστάνε κι ένα σωρό δισεκατομμύρια (το ελληνικό χρέος μετά τα… διασωστικά μνημόνια έχει εκτοξευτεί στα 430 δισ. ευρώ..)

ΠΗΓΗ:defenecenet.gr

Αρνούνται να παραλάβουν πετρέλαιο από την Καβάλα Oil τα ΕΛΠΕ



Την «Energean Oil & Gas» αναγνωρίζουν  τα ΕΛΠΕ ως μοναδικό συμβαλλόμενο για το θέμα της αγοράς πετρελαίου από τον Πρίνο, όπως ξεκαθαρίζουν σε σχετική επιστολή τους.  Αρνούνται έτσι να αγοράσουν πετρέλαιο από την «Καβάλα Oil» και έτσι δεν θα παραλάβουν πετρέλαιο αξίας 14-15 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της .
Σύμφωνα με πληροφορίες και εξαιτίας της γνωστής διαμάχης που σοβεί μεταξύ της διοίκησης της μητρικής «Energean Oil & Gas» και της διοίκησης της θυγατρικής, της, «Καβάλα Oil» (στην οποία η Energean ελέγχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου), τα ΕΛΠΕ διαμήνυσαν πως δεν θα προβούν σε καμία φόρτωση πετρελαίου μέχρι την επίλυση των όποιων διαφορών τους. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ανώμαλη προσγείωση από την τρόικα για τράπεζες, χαράτσι, δημόσιο και έσοδα Τρία "όχι" και ένα "ίσως" από τους δανειστές με το καλημέρα


Ανώμαλη προσγείωση από την τρόικα για τράπεζες, χαράτσι, δημόσιο και έσοδα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μετά το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου. Ο πρωθυπουργός που ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Οικονομικών ότι η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο Μανιτάκη, πως διαφωνεί με τις πολλές δόσεις για την εξόφληση χρεών, πως ξαναβάζει θέμα για τη συγχώνευση ΕΤΕ- Eurobank και λέει ίσως για το σχέδιο για το φόρο των ακινήτων έδωσε οδηγίες να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές ώστε να μην υπάρξουν χρονοτριβές.

"Ταμειακό θέμα δεν υπάρχει ούτε για τον Απρίλιο αλλά αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση δεν θα έχουμε διαθέσιμα για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει στις 20 Μαίου", ομολογεί στο news.gr κορυφαίος υπουργός. "Ασχολούμαστε με το χαράτσι και με λεπτομέρειες  του τύπου… στάζει μια βρύση ,ενώ πλημμυρίζει το σπίτι από το τσουνάμι", λέει κορυφαίος υπουργός.

"Χωρίς αίμα" δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει με την υπογραφή  των μνημονίων η τρόικα δεν θα αποχωρήσει από την Αθήνα ή και αν αποχωρήσει δε θα εγκρίνει τις δόσεις. "Πού είναι, σε ποια σελίδα στο σχέδιο Μανιτάκη και ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν και πότε από το Δημόσιο;", ρώτησε ορθά – κοφτά στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στενός συνεργάτης του Τόμσεν και το οικονομικό επιτελείο αναφέρθηκε μόνον στους επιόρκους και τις πιθανότητες να αποχωρήσουν κάποιοι υπάλληλοι λόγω κινητικότητας, αν και όταν τελειώσει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει και δεν επιθυμεί να χάσει το μομέντουμ των θετικών σχολίων και του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος γιατί η ζημιά στην οικονομία θα είναι ανυπολόγιστη. Το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης που έχει σταθεροποιηθεί στη χώρα, αλλά και διεθνώς, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και κεφάλαιο και αν καταρρεύσει τότε δεν θα υπάρχει σωτηρία, παραδέχονται κορυφαίες πηγές.

Πολιτικά και οικονομικά η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και γι αυτό θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης με την τρόικα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα προλάβει το eurogroup της 12ης Απριλίου και πως ο Τόμσεν έχει προγραμματίσει επιστροφή στο ΔΝΤ στις 16 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να βρει λύση στις διαφορές με την τρόικα και πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για "τζάμπα- μαγκιές" όπως διεφάνη περίτρανα και στην υπόθεση της Κύπρου.

Το ζήτημα είναι πλέον οριακό κυρίως για πολιτικούς λόγους και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα θέματα που είναι ανοικτά, με κόκκινες γραμμές όπου μπορεί να τις βάλει η κυβέρνηση, εφόσον η χώρα και όλοι δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ, λέει στέλεχος της ΝΔ. 
 ΠΗΓΗ:news.gr

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Απαλλάσονται τα δ.σ. των τραπεζών από τις ευθύνες για δάνεια στο Δημόσιο


Απαλλάσονται τα δ.σ. των τραπεζών από τις ευθύνες για δάνεια στο Δημόσιο

Νέες αλλαγές, σε σχέση με τις επενδύσεις Fast Track, ενσωματώθηκαν με τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».
Με την πρώτη τροπολογία οριοθετείται ότι η ρύθμιση περί δυνατότητας υπαγωγής σε καθεστώς fast track επενδύσεων που δεν πληρούν όλους τους όρους αλλά δημιουργούν σημαντικά οφέλη για την οικονομία, αφορά «ιδίως επενδύσεις που συνδέονται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων».
Ακόμη, προβλέπεται ότι θα μπορούν να υπαχθούν στον επενδυτικό νόμο, και επενδύσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, υπό την προϋπόθεση τα επενδυτικά σχέδια να κατατίθενται από δίκτυα συνεργασίας επιχειρήσεων, ενώ κατατέθηκε και τροποποίηση σύμφωνα με την οποία επενδυτικά σχέδια για ΑΠΕ που θα υποβληθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου θα μπορούν να κάνουν χρήση μόνο των φορολογικών κινήτρων, ανεξαρτήτως του ύψους της επένδυσης.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα εξαιρούνται από τον επενδυτικό νόμο και οι ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη, νομοτεχνική βελτίωση αποσαφηνίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης μπορούν να γίνουν οι ίδιες φορείς στρατηγικών επενδύσεων στα όρια της αρμοδιότητάς τους.
Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση ανέλεγκτων δημοσίων συμβάσεων που αφορούν σε προμήθειες με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει ότι: αποφάσεις για δημόσιες συμβάσεις από την έναρξη ισχύος του νόμου 4013/2011 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2012 που εκδόθηκαν χωρίς γνωμοδότηση της ΕΑΑΔΗΣΥ θα θεωρείται ότι δεν πάσχουν εξ αυτού του λόγου και παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματά τους.
Δίνεται παράταση 20 μηνών για την πιστοποίηση των δημόσιων ΚΤΕΟ κατά πρότυπο ISO 9001. Η νέα παράταση δόθηκε με το αιτιολογικό ότι κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των απαιτούμενων για την πιστοποίηση των δημόσιων ΚΤΕΟ προέκυψαν αρκετά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία σχεδόν των δημόσιων ΚΤΕΟ ανά την Ελλάδα να μην διενεργεί τεχνικούς ελέγχους και να μην εκδίδει Δελτία Τεχνικού Ελέγχου.
Τέλος υπάρχει τροπολογία η οποία αναφέρει τα εξής: Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν κατά τη χορήγησή τους οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ). 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ! ‘Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ;




   Μόνο από Αριστερά μπορούν να ταρακουνηθούν τα βαλτωμένα νερά σ΄ αυτή τη χώρα και μπορεί να αλλάξει εκ νέου και τώρα πολύ πιο ριζικά, σχεδόν επαναστατικά, το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο.


   Τη δυνατότητα αυτής της μεγάλης πολιτικοκοινωνικής ανατροπής που μπορεί να βάλει γρήγορα σε νέα τροχιά την πορεία της χώρας την κρατάνε στα χέρια τους κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.  

 ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

   Θεμελιώδης πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι να επανεκτιμήσει, μετά και τις τραγικές εξελίξεις στην Κύπρο, τη βασική του κατεύθυνση και να επαναπροσανατολίσει την πολιτική του στη σύγκρουση και εφ'όσον χρειαστεί και στη ρήξη, με την Ευρωζώνη, προκειμένου να εφαρμοστεί, σε κάθε περίπτωση και μέχρι τέλους, ένα συνεκτικό εναλλακτικό αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

      'Ενας τέτοιος επαναπροσανατολισμός της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει θετικότερες εξελίξεις στον αριστερό χάρτη και να υποβοηθήσει πολύ ουσιαστικά δυνατότητες συγκλίσεων αλλά και συνεργασιών και συμπαρατάξεων στον αριστερό χώρο.
ΚΚΕ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

    Την ίδια ώρα το ΚΚΕ μπροστά στο 19ο Συνέδριό του βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ζωντανό προσυνεδριακό διάλογο στις γραμμές του, ο οποίος συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για την πορεία του.

     Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει δύο δυνατότητες μπροστά της.

    Η μία είναι να αντιμετωπίσει τις διαφορές στις γραμμές του ΚΚΕ με τους παραδοσιακούς αλλά αδιέξοδους δρόμους των διαγραφών και των μικρότερων ή μεγαλύτερων διασπάσεων, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αποβούν και μοιραίες.

    Η άλλη επιλογή είναι το ΚΚΕ να δει τις διαφορές ως πλούτο και δύναμη για το Κόμμα και να μετατρέψει το 19ο Συνέδριο σε ιστορικό Συνέδριο υπέρβασης και σύνθεσης, που θα βγάλει το ΚΚΕ μπροστά με μια νέα στρατηγική προσανατολισμένη στα μεγάλα και επίκαιρα εργατικά, λαικά και εθνικά προβλήματα και την ανάγκη πλατιών ριζοσπαστικών μετώπων ανατροπής και διεξόδου με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.


   Δεν θέλουμε να υποδείξουμε στο ΚΚΕ την πορεία του αλλά ένας δρόμος υπέρβασης και σύνθεσης με το 19ο Συνέδριό του που θα βλέπει μπροστά, ασφαλώς θα συνιστούσε σ' αυτή τη συγκυρία μια τεράστια δύναμη για το ΚΚΕ και κυρίως για την Αριστερά στο σύνολό της και τον τόπο.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΛΜΑ!

    Η Αριστερά αυτή την ώρα κρατά στα χέρια της τις τύχες του τόπου, έχει μεγάλες δυνατότητες και τη μοναδική ευκαιρία να δώσει πνοή διεξόδου στην Ελλάδα. 

   ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενώ μοιάζουν να κινούνται σε πολύ διαφορετικές και άγονα αντιπαρατιθέμενες κατευθύνσεις, ποτέ στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο κοντά και ο κόσμος τους τόσο εναγώνια προσανατολισμένος στη συνεργασία.

   Αυτή την ώρα το ιστορικό αίτημα προς τις υπό την ευρεία έννοια ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι να κάνουν αυτά τα βήματα που θα προσφέρουν παράθυρα κοινής δράσης και συνεργασίας και τα οποία θα προκαλέσουν ένα δημιουργικά ανατρεπτικό πολιτικό σεισμό στην Αριστερά και τον τόπο.

   Που θα προκαλέσουν χιονοστιβάδα ανακατατάξεων για μια μεγάλη συμπαραταγμένη Αριστερά, για μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και ένα ντόμινο ανατροπών στην περιοχή μας και τον ευρωπαικό νότο! 
ΠΗΓΗ:iskra.gr