Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν



  Οι αρχές της Κομισιόν πραγματοποίησαν έφοδο σε εγκαταστάσεις τουλάχιστον τεσσάρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό κλάδο στο πλαίσιο ερευνών για ενδεχόμενο χειραγώγηση των τιμών. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε δύο χώρες μέλη και σε μία μη μέλος.

  «Η Κομισιόν έχει ανησυχίες πως οι εταιρείες ενδεχομένως έχουν αλλοιώσει συντονισμένα τις τιμές που αναφέρουν σε μία υπηρεσία αναφοράς τιμών για να χειραγωγήσουν τις δημοσιοποιημένες τιμές σε έναν αριθμό πετρελαϊκών προϊόντων και βιοκαυσίμων,» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

  Η Κομισιόν προσθέτει επίσης πως υπάρχουν ανησυχίες πως οι εταιρείες ενδεχομένως έχουν εμποδίσει τη συμμετοχή άλλων στη διαδικασία καθορισμού των τιμών.

  Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, τις έρευνες στα γραφεία τους επιβεβαίωσαν η νορβηγική Statoil, οι βρετανικές BP και Shell καθώς η θυγατρική McGraw-Hill, Platts, οι οποίες σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν πως συνεργάζονται πλήρως με την Ε.Ε.

  Σημειώνεται πως η Platts είναι πάροχος πληροφοριών για τις τιμές αναφοράς στη φυσική αγορά.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr


Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας



ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παραμένει ζωντανός ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
Η ΓΣΕΕ ανταποκρινόμενη με υπευθυνότητα στο θεσμικό - αντιπροσωπευτικό της ρόλο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει, σε πείσμα μάλιστα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των επαίσχυντων μνημονιακών επιταγών και νομοθετικών παρεμβάσεων, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Δεν πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απλά διασώθηκε, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου», ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απετράπη ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη πληγέντα δικαιώματα των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε η ισχύς και το ποσοστό του επιδόματος γάμου και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διατηρούν ακέραιες – ανέπαφες τις εν ισχύ θεσμικές μέριμνες και κατακτήσεις όλων των προηγούμενων Εθνικών Συμβάσεων.
Η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012, που με αντισυνταγματικό τρόπο μείωσαν κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους, ενώ ναρκοθέτησαν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφαιρώντας από τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους».
Από το κείμενο της σύμβασης απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας.
 Επισυνάπτεται η ΕΓΣΣΕ 1/1-31/12/2013 

 ΠΗΓΗ:gsee.gr

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ



Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω για μια ακόμα φορά ότι από αυτή τη διαπραγμάτευση είχαμε απουσίες.
Η πρώτη απουσία – την έχω πει – είναι η ελευθερία. Δεν έγινε με ελευθερία. Έγινε κάτω από ένα καθεστώς που διαμόρφωσε ένα ασφυκτικό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε κατ΄εντολή της Τρόικα η Κυβέρνηση. Που περιόρισε ασφυκτικά το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και γι΄αυτό το πρώτο που έχω να πω είναι ανεξαρτήτως του πώς κρίνει ο καθένας τη συλλογική σύμβαση, κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων.
Στην προηγούμενη συνάντηση έλειπε ο ΣΕΒ. Αυτή τη φορά ήρθε, αφού στο ενδιάμεσο με παπαγαλάκια του διέδιδε στα μέσα ότι ευθύνεται η ΓΣΕΕ και ο Παναγόπουλος που δεν ήρθε στη συνάντηση. Απεδείχθη ότι δεν ήρθε στην προηγούμενη συνάντηση γιατί στο μυαλό του έχει διαγράψει το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό που μας πρότεινε, ένα πρωτόκολλο συμφωνίας δεν έχει καμία σχέση με το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Και βεβαίως πάλι παρατηρήθηκαν απουσίες συνδικαλιστικών παρατάξεων, παρά τις πολιτικές νουθεσίες που εγίνοντο προς τον ΣΕΒ ότι έπρεπε να έρθει και να συζητήσει με τη ΓΣΕΕ. Ας είναι.
Το αποτέλεσμα είναι προϊόν ανάγκης. Οφείλω όμως να υπενθυμίσω σε όλους και ιδίως σε αυτούς που κατ΄επάγγελμα μας κατακρίνουν, ότι η ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν υπογράψει καμία μείωση μισθών, καμία συλλογική σύμβαση που να έχει μειώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατακρίνουμε όσους υπέγραψαν κάτω κι αυτοί από καθεστώς ανάγκης.
Η ΓΣΕΕ προσπάθησε και σε αυτή τη σύμβαση να σώσει μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των μνημονιακών πολιτικών ότι μπορεί. Πρέπει να ξέρετε ότι αύριο το πρωί αν δεν υπεγράφετο η Σύμβαση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχαναν ένα επιπλέον 10% από την αμοιβή τους. Ίσως να μην είναι κατόρθωμα ότι διεσώθη, αλλά είναι κάτι. Εμείς δεν επενδύουμε στη φτώχεια και στην καταστροφή, δεν επενδύουμε στα προβλήματα, αλλά στην επίλυση των προβλημάτων.
Η σύμβαση είναι ετήσια, ανατρέχει από 1/1 μέχρι 31/12/2013 και είναι στην ευχέρεια των μερών με απλή δήλωση να επεκταθεί για έναν ακόμα χρόνο. 
Η σύμβαση αυτή όσον αφορά στο επίδομα γάμου δεν αφορά μόνο στα μέλη. Γιατί ότι αναφέρεται στην Εθνική πλέον Σύμβαση είναι ισχυρή βούληση των μερών να διατηρηθεί ισχύοντος του ν.1766/1988 όπου εκεί το ανάλογο άρθρο που θέσπισε το επίδομα γάμου με εθνική σύμβαση έχει αντιγραφεί η εθνική σύμβαση λέξη προς λέξη στο νόμο. 
Αυτή τη στιγμή για να γνωρίζετε υπάρχει νόμος και υπάρχει ταυτόχρονα και εθνική σύμβαση που το καλύπτει. Όποιος το αμφισβητεί θα πρέπει να αλλάξει τον νόμο και να πάρει την ευθύνη αυτός που αλλάζει τον νόμο που είναι προϊόν συλλογικής σύμβασης.
Πρέπει να είναι καθαρό, δεν αφορά μόνο τα μέλη. Είτε είναι μέλος είτε δεν είναι ο εργοδότης υποχρεούται να το δίνει.
Όσον αφορά τα θεσμικά όπως γνωρίζετε στη μετενέργεια, ακόμα και σ΄αυτή την κολοβή μετενέργεια που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση, τα θεσμικά δεν θίγονται. Εντούτοις όταν τα θεσμικά περάσουν σε ατομική σύμβαση είναι στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη ανά πάσα στιγμή να πιέζει ή να εκβιάζει τον εργαζόμενο να παραιτηθεί των θεσμικών του δικαιωμάτων. Γιατί είναι ατομική σύμβαση. Με τη νέα ρύθμιση όλα τα θεσμικά που περιλαμβάνονται στις μέχρι τώρα υπογραφείσες συλλογικές συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν.
Επαναλαμβάνω αυτά έγιναν μέσα σ΄αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον και σε κλεμμένο, κυριολεκτικά, χρόνο. Αύριο, έληγε η μετενέργεια. και όπως γνωρίζετε, η ΓΣΕΕ έχει κάνει εδώ και μήνες προσπάθεια να γίνει αυτή η συζήτηση, να δοθούν λύσεις αλλά όλοι νόμιζαν ότι υπάρχει ώρα, υπάρχει καιρός κι απ΄ ότι διαπιστώσαμε η εργοδοτική οργάνωση, ο ΣΕΒ, που συνήθως έδινε τον τόνο, νόμιζε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ενταφιαστεί ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ. Ευτυχώς δεν έστερξαν οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, ούτε η ΓΣΕΕ και έτσι, μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες έχουμε κρατήσει ζωντανό το θεσμό. Και πιστεύω πως θα αλλάξουν οι συσχετισμοί, πως θα αλλάξουν τα πράγματα, είτε πολιτικά είτε πολιτικά και κοινωνικά, και τότε αυτοί οι θεσμοί ως εργαλεία διαπραγμάτευσης θα αποδειχτούν χρήσιμα και πολύτιμα. 
Π[ΗΓΗ:gsee.gr

Συνδικαλιστική Συνεργασία ΕΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ



Συνάδελφοι,
Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογική Σύμβασης Εργασίας. Η απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης καλούσε σε υπεράσπιση της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΠΕΚΟ υιοθέτησε τη λογική των υποχωρήσεων και «του μικρότερου κακού», αποφεύγοντας τις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα:
-  Το  Σωματείο να υποβάλλει  διάφορες «διερευνητικές»  προτάσεις  οριζόντιων  μειώσεων
   για τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να ανιχνεύσει που περίπου θα ικανοποιηθούν οι
   στόχοι που θέτει το χρυσοπληρωμένο management της εταιρείας
-  Η εργοδοτική πλευρά, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει δεσμευθεί για απολύτως τίποτα,
   αλλά συνεχίζει να προβάλλει το σύνολο των απαιτήσεων της (μεγάλες μειώσεις μισθών,
   αλλαγή  σύμβασης,   κατάργηση  υφιστάμενου  κανονισμού,   μείωση  χρηματοδότησης
   επικουρικού κλπ).
-  Η εργοδοτική πλευρά εκβιάζει ανοιχτά  και  τα  δύο  Σωματεία  Εμπορίας  (ΕΚΟ & ΕΚ)  με
   άμεση  «εφαρμογή   της   μετενέργειας»   (αμοιβή  βάσει  βασικού   μισθού   και   των   4
   συγκεκριμένων επιδομάτων που αναφέρονται στην Π.Υ.Σ.,  αν και όπου αυτά υπάρχουν).
-  Είναι  με  μαθηματική  ακρίβεια  σίγουρο  ότι  η  εργοδοσία  θα  φέρει τους εργαζόμενους
   μέχρι και την  τελευταία στιγμή μπροστά σε σκληρά εκβιαστικά διλήμματα.

Τα μέλη της Συνδικαλιστικής Συνεργασίας κάλεσαν και καλούνε, έστω και την ύστατη ώρα, το ΔΣ να χρησιμοποιήσει έγκαιρα το μόνο πραγματικό διαπραγματευτικό όπλο που έχει απομείνει για τους εργαζόμενους της εμπορίας και που δεν είναι άλλο από τον κοινό αγώνα των δύο σωματείων.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το σχέδιο της εργοδοσίας για διάσπαση των σωματείων της εμπορίας του Ομίλου (το σχέδιο αυτό προβλέπει πρώτα το «κλείσιμο» της σύμβασης της ΕΚ και μετά της ΕΚΟ).

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις σε επίπεδο κλάδου/ομίλου, που για άλλες περιπτώσεις (πχ για τις εκλογές της ομοσπονδίας), «επικοινωνούν με κλειστά μάτια» τώρα έχουν κηρύξει σιγή ιχθύος για τα τεκταινόμενα σε ΕΚΟ και ΕΚ.

Ο σχεδιασμός για κοινή απεργία στον κλάδο για το θέμα των συμβάσεων (στις 9 Μάη) «πνίγηκε» ακριβώς από αυτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Στο Σωματείο των ΕΛΠΕ,  με εξαίρεση το Αγωνιστικό Μέτωπο, όλες οι άλλες παρατάξεις έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους μπροστά στο τι θα σημάνουν για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια που προωθεί η εργοδοσία στην Εμπορία: ραγδαίες μειώσεις μισθών με κατάργηση των υπαρχουσών συμβάσεων ή «υλοποίηση της μετενέργειας» (κατά πως φαίνεται, οι μαζικές προσλήψεις παιδιών συνδικαλιστών των ΕΛΠΕ που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, έπιασαν τόπο).

Θεωρούμε ως μοναδική απάντηση μπροστά στον «εκβιασμό της μετενέργειας»,  που κατά τα φαινόμενα θα χρησιμοποιηθεί από την εργοδοσία,  την προκήρυξη κοινής απεργίας στα δύο σωματεία εμπορίας και την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Στο δίδυμο Gazprom-Sintez κλείνουν ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ - Aπαλείφθηκε η ρήτρα δραχμής...



Σε πλήρη επικράτηση των ρωσικών εταιρειών φαίνεται ότι οδεύουμε στον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αν όλα πάνε καλά: Με μια νέα αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει την πόρτα και στην έτερη ρωσική εταιρία, στη Sintez του Ρώσου μεγιστάνα Λ.Λεμπέντεφ (φωτό με το μούσι), για να αποκτήσει την ΔΕΣΦΑ, αφού για την ΔΕΠΑ έχει καταθέσει υποψηφιότητα η Gazprom (του Α.Μίλερ, φωτό βάση) η οποία έχει την πλήρη κρατική υποστήριξη.

Πλην όμως η Sintez έχει καταθέσει μακράν την καλύτερη προσφορά για το δίδυμο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, περίπου 1,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού επιτρέπεται σε όσους υποψήφιους αγοραστές το επιθυμούν και έχουν καταθέσει ενιαία προσφορά για τον ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ να επανέλθουν στην τελική φάση με χωριστές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να δώσουν προσφορά και για το σύνολο.

Φυσικά αυτή η απόφαση ελευθερώνει τα χέρια των Ρώσων για να "χτυπήσουν" και τις δύο εταιρείες.

Η απόφαση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ κοινοποιήθηκεήδη στους ενδιαφερόμενους, χωρίς ωστόσο να τους αποσταλεί το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης (SPA). Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε και νέα παράταση για τις 29 Μαϊου, στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μετρά τις περισσότερες παρατάσεις από κάθε άλλον του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 29 Απριλίου. Μετατέθηκε για τις 10 Μάιου, πήρε μια άτυπη παράταση για τις 20 Μαΐου και τώρα η ημερομηνία μετατίθεται για τις 29 Μαϊου.

Πάντως υπάρχει και μία κυβερνητική υπαναχώρηση:  Η «ρήτρα δραχμής» που έχει ζητήσει η Gazprom, δηλαδή ρήτρα που να αλλάζει τους όρους στην περίπτωση που υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ, δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι λόγοι είναι βασικά επικοινωνιακοί: «Πλήττει την όποια προσπάθεια καταβάλλουμε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, η επιβολή ρήτρας νομίσματος θα λειτουργήσει ως προηγούμενο. Αν μπει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, είναι προφανές ότι θα μας ζητηθεί να τη βάλουμε και σε επόμενους διαγωνισμούς», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Ταμείου.

Το γεγονός πάντως ότι παρέχεται πλέον η δυνατότητα στην Sintez να υποβάλλει χωριστή προσφορά για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αξιολογείται από παρατηρητές ως ιδιαίτερης σημασίας.

Πρώτα απόλα, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα παίκτης, όχι τόσο για τη ΔΕΠΑ, (όπου η πρωτοκαθεδρία της Gazprom είναι δεδομένη και δύσκολα θα έμπαινε «σφήνα» στις επιδιώξεις του Ρωσικού κράτους μια άλλη Ρωσική εταιρεία) όσο για τη ΔΕΣΦΑ.

Oι Ρώσοι χαρακτηρίζουν, πάντως unfair τις κινήσεις προσέγγισης του υπουργού Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου με το Αζερμπαϊτζάν, όπου φαίνεται να πατρονάρει την υποψηφιότητα της SOCAR σε πολιτικό επίπεδο, πάντα (ουσιαστικά πρόκειται για την αμερικανο-τουρκική διάσταση στον διαγωνισμό) Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι μόλις πριν δύο ημέρες στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη πρωτόκολλο για την προώθηση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Καθώς το πρωτόκολλο υπεγράφη από τον επικεφαλής του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar και τον υπουργό αμυντικής βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν Yavar Jamalov, είναι προφανές ότι η συνεργασία αφορά τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπου ο δεύτερος ανακοίνωσε την προετοιμασία σχεδίων κοινής ανάπτυξης και παραγωγής οπλικών συστημάτων.

"Πως είναι δυνατον η κάποιοι Έλληνες υπουργοί να προωθούν συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν σε τέτοιο κρίσιμο τομέα" διερωτώνται στην Μόσχα...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η απόκτηση από τις ρωσικές εταιρείες των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ για μια σειρά λόγων που έχουν αναλυθεί επανειλημμένα από το defencenet.gr, θα είναι η πρώτη πραγματικά καλή είδηση από τον Μαΐο του 2010 που ο Γ.Παπανδρέου έσπρωξε την χώρα στα Μνημόνια...

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την ΑΔΕΔΥ


Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την ΑΔΕΔΥ
Με ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ η οποία δεν έκανε δεκτή την πρόταση της για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου.

«Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή μας για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17-5», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».
 ΠΗΓΗ:enikos.gr

Εξάμηνης ισχύος η νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση






Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους. 

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί παρωδία». 

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ αρνήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους για το επίδομα γάμου, αν και σε ανακοίνωσή τους νωρίτερα τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του συνδέσμου θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του, που παρέχει ο νόμος. 

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων αποφασίστηκε μικρή διακοπή - είχε ξεκινήσει νωρίτερα το πρωί στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). 

Νωρίτερα, ο ΣΕΒ από την πλευρά του υποστήριζε ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα και πρότεινε η συζήτηση να διεξαχθεί και επί άλλων θεσμικών θεμάτων, ενώ διαφωνούσε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.


Κορκίδης: Η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από πρωτόκολλο συμφωνίας  

Με αφορμή την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«…Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο... παρά ένα και με... μείον ένα κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. 

Η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από κανένα πρωτόκολλο συμφωνίας και ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. 

Δηλώνω ικανοποιημένος αφού οι προσπάθειές μας είχαν ως αποτέλεσμα να διασωθεί το κοινωνικό επίδομα γάμου…». 


ΣΕΒ: "Άδειο πουκάμισο" η Εθνική Συλλογική Σύμβαση 

Μετά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, από το Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο αφορά στενά στα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί. 

Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ’ αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει. 

Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητα μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον. Σε αυτά αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ για ένα Πρωτόκολλο Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή. 

Ο ΣΕΒ αποδεικνύει καθημερινά την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Το αποδεικνύει με τις αμοιβές και συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου. Είναι μία πραγματικότητα που γνωρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά επιμένει να αγνοεί ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός.» 


Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ 
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ 

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι το θεσμικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί έχει αφαιρέσει από την ΕΓΣΣΕ τη δυνατότητα να δρα ως ρυθμιστής της μισθολογικής πολιτικής των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό οι κοινωνικοί εταίροι που υπογράφουν το παρόν ξεκινούν σήμερα διάλογο για την διαμόρφωση ενός νέου προτύπου Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των εργαζομένων και των εργοδοτών και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες στους χώρους εργασίας. Το νέο αυτό πρότυπο της ΕΓΣΣΕ θα συμφωνηθεί εγκαίρως ώστε να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014. 

2. Για την κάλυψη του κενού μεταξύ της ημερομηνίας λήξεως της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 (που υπογράφηκε την 15-7-2010) και ενάρξεως ισχύος της ΕΓΣΣΕ που θα προκύψει σύμφωνα με το σημείο «1» παραπάνω, συμφωνούνται τα εξής: 

(α) Οι θεσμικοί όροι εργασίας που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν. 

(β) Οι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του θεσμού της οικογένειας στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις. Δεσμεύονται να επεξεργαστούν σε συνεργασία με την Πολιτεία προγράμματα ειδικής στήριξης με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια. Μέχρι την ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, και κατ’ ανώτατο όριο για ένα έτος από σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν αντί άλλης στήριξης να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ 2010-2013, στους εργαζομένους που το λαμβάνουν, οι δε επιχειρήσεις – μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής που παρέχει ο νόμος. 

3. Τα μέρη ενεργοποιούν το «ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» που προβλέπεται στο άρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ 2008-2009, με θέματα συζήτησης 

α) Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας και μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 
β) Ειδικά θέματα κοινωνικής ασφάλειας 
γ) Συγκρότηση κοινού μετώπου των δυνάμεων εργασίας για μία ανταγωνιστική Ελλάδα. 
δ) Αξιολόγηση και κοινές προτάσεις σχετικά με Προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την ώρα που καταργούνται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία έχει τσακίσει την Ελληνική Κοινωνία, η Μνημονιακή Τρικομματική Κυβέρνηση των Μαριονεττών, απαγορεύει κάθε αντίδραση εργαζόμενων!!!
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ καταδικάζει την προκλητική και ακραία αντιδημοκρατική και αντεργατική απόφαση προληπτικής!!! επιστράτευσης των Εκπαιδευτικών, πριν καν αποφασίσουν για τις όποιες κινητοποιήσεις τους!!!
Τέτοιες αποφάσεις συναντάμε μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα και σε περιόδους πολέμου!!!
Και δεν είναι τυχαίο, ούτε παράδοξο. Είναι συνειδητή επιλογή της «τρικομματικής» κυβέρνησης και των προϊσταμένων τους, της Τρόικας και του ΔΝΤ. Γιατί τέτοιες καταστροφικές πολιτικές για το λαό και τη χώρα δεν μπορούν να τις επιβάλουν αλλιώς.
Με την απόφασή τους αυτή καταργούν στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία των εκπαιδευτικών, μετά από τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έπεται συνέχεια…. αν δεν τους σταματήσουμε εμείς. Γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει, αν δεν το κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που είναι τα θύματα αυτών των πολιτικών.
Το Σωματείο μας θα συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 16/05/13, σαν πρώτο βήμα αντίδρασης σ’ αυτές τις πολιτικές και πιστεύουμε πως μόνο με συντονισμένες και καθολικές κινητοποιήσεις, με στόχο την ανατροπή αυτών των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει, μπορεί να αλλάξει πορεία η χώρα και να ανασάνει ξανά ο Ελληνικός Λαός.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Πέμπτη 16/05/13 να συμμετέχουμε μαζικά στην Στάση Εργασίας από τις 12:00 και έως τις 15:00 και να δώσουν το παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα κατά τόπους συλλαλητήρια

ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




Συνάδελφοι,

Η εντολή της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων της ΕΚΟ στις 31/3/13 δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την διατήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουμε. Πραγματικά ή Φαινομενικά αδιέξοδα στο δρόμο για την υπογραφή της δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν.

Η ΠΕΠ.ΕΚΟ  δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να υπογράψει Σύστημα Ατομικών Αμοιβών για τους Εργαζόμενους, όσο κι αν η Διοίκηση το ονομάζει «Συλλογική Σύμβαση» κι υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για την υπογραφή της και για την αποφυγή της εφαρμογής της μετενέργειας.

Μόνη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που μπορεί να διαπραγματευτεί και να υπογράψει το Σωματείο μας είναι η Σύμβαση που έχουμε, η οποία διέπει τη σχέση Εργασίας, σεβόμενη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των 2 συμβαλλομένων μερών (Εργαζομένων και Εταιρίας).
Για την υπεράσπισή της θεωρούμε ότι κάθε διαπραγμάτευση (βασιζόμενη σε ποσοστά οριζόντιων αμοιβών) είναι θεμιτή και βασικά επιβεβλημένη και υποχρεώνει τη διαπραγματευτική ομάδα του Σωματείου να την υποστηρίξει σαν ένα Σώμα, όπως αντίστοιχα, αν οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν καρπούς, επίσης Ενωμένοι θα διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε με Ομοψυχία & Αγώνα.



Γι αυτό το σκοπό, συνεχίζουμε να προσπαθούμε – κύρια – για τη δική μας (Συνδικαλιστική)  Ενότητα στην ΠΕΠ.ΕΚΟ και ταυτόχρονα για την Συνεργασία όλων των Συνδικαλιστικών Παρατάξεων και Σωματείων, στον Όμιλο και στον Κλάδο, με σκοπό την αντίσταση στα σχέδια που Κυβέρνηση κι Εργοδότες υλοποιούν σε όλη την Ελλάδα.

Συνάδελφοι, η Απεργία είναι το μεγαλύτερο υποχρεωτικό και ύστατο μέσο για όλους τους Εργατικούς Αγώνες,

Όμως, κάτω όμως από το βάρος των πρωτοφανών Αλλαγών κύρια

στην Εργασιακή Νομοθεσία,
στην Εργοδοτική Νοοτροπία, καθώς και
στην Συνδικαλιστική «Καλομαθημένη από τις Διοικήσεις» έως τώρα Πρακτική, αλλά και στα «μεγάλα λόγια» που συχνά περιέχουν άρνηση για ουσιαστική ανάληψη ευθυνών και προτάσεων,

με υπευθυνότητα, θάρρος κι ενότητα, οφείλουμε να εξαντλήσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα.

Πάνω από κάθε πρόταση και συνδικαλιστική δυνατότητα του Δ.Σ. της ΠΕΠ.ΕΚΟ, θα είναι η απόφαση όλων των Εργαζομένων, στην Γενική Συνέλευση που πρέπει να γίνει άμεσα γι αυτό το σκοπό.



ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ



Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει την αντίσταση του οργανωμένου κόσμου της εργασίας επιβάλλοντας το δόγμα «Νόμος και Τάξη». Με την ακριβώς αντίθετη, δηλαδή, συμπεριφορά με την οποία προσέρχεται στις «διαπραγματεύσεις» με τους τροϊκανούς, όπου το δόγμα της είναι η δουλικότητα και η οσφυοκαμψία.
Επιχειρεί να εφαρμόσει, πάντα με την βοήθεια των ελεγχόμενων ΜΜΕ, την ακραία και αντικοινωνική πολιτική των μνημονίων, παρακάμπτοντας τους θεσμούς της δημοκρατίας και μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο.
Συνεχίζει εδώ και τρία χρόνια να διαλύει το κοινωνικό κράτος , να απαξιώνει την δημόσια παιδεία , να καταπατά κάθε εργατικό δικαίωμα , να παραβιάζει το σύνταγμα , να καταστρατηγεί τις Συλλογικές Συμβάσεις φέρνοντας έτσι τον μεσαίωνα στον Ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο .

Η πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά αυταρχική πρακτική της συγκυβέρνησης των προθύμων ναρκοθετεί τα θεμέλια της κοινωνίας. Επαναφέρει μνήμες άλλων, σκοτεινών εποχών για την ελληνική κοινωνία. Προτιμά να επιβάλλει το φόβο, παρά να προσφύγει στο διάλογο. Θεωρεί πως έχει ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο, ώστε να τρομοκρατεί τους πολίτες επ΄ άπειρον.
Όπως,  όμως,  όλες  οι  απόπειρες  επιβολής  ολοκληρωτισμού  απέτυχαν στην ελληνική κοινωνία,  έτσι θα αποτύχει και αυτή.
Ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να γίνουν πιόνια μιας πολιτικής που τους εξαθλιώνει, μιας πολιτικής που ευνοεί τους δανειστές και τους κατόχους του εγχώριου παρασιτικού πλούτου, μιας πολιτικής αφαίμαξης του λαού .

Μετά την επιστράτευση των εργαζομένων Λιμενεργατών και ΜΕΤΡΟ ήρθε η σειρά και των εκπαιδευτικών .
Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την οργή της για την «ποινικοποίηση της σκέψης της απεργίας» .
Η Επιστράτευση των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας, αποτελεί απόπειρα φίμωσης εργαζόμενων, αλλά κυρίως αποδεικνύει με τον πλέον κυνικό τρόπο την περιφρόνηση αυτής της κυβέρνησης στο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης. Με την αύξηση του ωραρίου στη δημόσια εκπαίδευση 12.000 αναπληρωτές που κάλυπταν το 60% των θέσεων σε αγροτικά, ορεινά και νησιωτικά σχολεία απομακρύνονται οριστικά.  Τα σχολεία στα οποία υπηρετούσαν θα έχουν τεράστια λειτουργικά κενά,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς  εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές που την έχουν περισσότερη ανάγκη, τα παιδιά των αγροτών, των χειρωνακτών, των άνεργων.
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες, με αποδοχές  πείνας  να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο που κάποιοι επιχειρούν να αντικαταστήσουν με το σχολείο της αγοράς.
Αγωνιζόμαστε για συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους  . Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός προς  αυτήν την κατεύθυνση . Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπογραφή νέων συμβάσεων, για ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος, ένα κράτος δωρεάν παιδείας,  και για τα εργασιακά δικαιώματά μας .

Καλούμε τα Σωματεία μέλη μας να συμμετέχουν την Πέμπτη 16.5.2013 στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως 15.00 και στο Συλλαλητήριο  των Συνδικάτων στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στις  κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων . 

Δεν υπογράφει ο ΣΕΒ τη συλλογική σύμβαση εργασίας



 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
Αποφασισμένος να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας φέρεται να είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιείται σήμερα, τελευταία ημέρα ισχύος της μετενέργειας της προηγούμενης σύμβασης και 42 κλαδικών συμβάσεων.



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΕΒ προτίθεται να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θα προβλέπει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου όχι όμως και νέα σύμβαση.

Πάντως οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις - ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) - δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπογράψουν μόνοι τους με τη ΓΣΕΕ νέα σύμβασης, θεωρώντας ότι εκπροσωπούν σχεδόν τα 4/5 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα, οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν προσωρινά μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της καταβολής του επιδόματος γάμου. Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, εκτός του ΣΕΒ, συμφωνούσαν να συμπεριληφθεί στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση επίδομα γάμου με συγκεκριμένο ποσοστό.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, υποστήριζε ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα, ενώ διαφωνούσε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.

Στην απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπεται στην ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προς τους εργαζόμενους που ήδη το λαμβάνουν, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του επιδόματος, που παρέχει ο νόμος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή είναι συνεπής προς την εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ. «Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε, περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586 όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει», αναφέρει ο Σύνδεσμος. 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Αποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ




Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 13/5/2013 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της χώρας αποφάσισε τα εξής:
Α) Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα διασφαλίζει τα θεσμικά δικαιώματα και όσα δεν κατήργησαν Κυβέρνηση και Τρόικα με τις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές τους. 
Μετά την άρνηση των εργοδοτών οι οποίοι οχυρωμένοι πίσω από τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε ζήτημα οικονομικού περιεχομένου, η διασφάλιση του επιδόματος γάμου, ενός επιδόματος με ευρύτερη κοινωνική διάσταση και μιας σειράς θεσμικών αλλά βασικών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Συνομοσπονδίας στην αυριανή νέα διαπραγμάτευση με τους εργοδότες η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42). 
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και τον ΣΕΒ) ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην εργατική τάξη και τον Ελληνικό λαό και να υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ ώστε οι εργαζόμενοι να κατοχυρώσουν ότι δεν κατήργησαν με νόμους οι κυβερνήσεις.
Η υπογραφή ΕΓΣΣΕ αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων).
Η Κυβέρνηση οχυρωμένη πίσω από τους μνημονιακούς νόμους, προχωρά σε ευχολόγια για την αναγκαιότητα υπογραφής ΕΓΣΣΕ ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ευχές της έχουν μόνον επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού η ίδια νομοθετεί τελικά για τους όρους αμοιβής και εργασίας.
Β) Η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) την Πέμπτη 16/5/2013 και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, ώστε να σταλεί ξεκάθαρη απάντηση στις δημοκρατικές εκτροπές «ποινικοποίησης της σκέψης για απεργία».
Η Συνομοσπονδία καταδικάζει το δόγμα «ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ» και καταγγέλλει την Κυβέρνηση για τη συνέχιση του αντιδημοκρατικού της κατήφορου με την εφαρμογή του γνώριμου και βάναυσου μέτρου της προληπτικής επιστράτευσης, με το οποίο πλέον έχει αντικαταστήσει το διάλογο για την επίλυση των σοβαρών και κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας και απαιτεί την άρση της πολιτικής όλων των επιστρατεύσεων. 
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Έτοιμη η «ενεργειακή Γιάλτα»




Απόγευμα Τετάρτης στη Μόσχα. Από τα κεντρικά γραφεία μεγάλου ενεργειακού ομίλου βγαίνει γνωστός επιχειρηματίας που μόλις είχε τελειώσει ένα σύντομο ραντεβού με τους εν δυνάμει συνεργάτες του. Αλλιώς το σχεδίαζε και αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Ο επιχειρηματίας ζήτησε από τους συνοδούς του να τον αφήσουν μόνο, να περπατήσει και να ξανασκεφτεί τα όσα συζήτησε μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα με τους Ρώσους συνομιλητές του. Άλλωστε, αυτήν την περίοδο, μία βόλτα στους δρόμους της Μόσχας, είναι ευεργετική για να ξεκαθαρίσει το μυαλό από τις πολλές σκέψεις!
Έτσι η βόλτα του επιχειρηματία, με τη διακριτική παρουσία της συνοδείας του, διήρκεσε πάνω από μία ώρα. Άλλωστε δεν βιαζόταν. Η πτήση για την επιστροφή στην πατρίδα ήταν προγραμματισμένη 
για το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ η συνάντηση με τους συνεργάτες του για τα αποτελέσματα των επαφών στη Μόσχα είχε οριστεί για τη μεθεπομένη.
Παρασκευή πρωί, στα κεντρικά γραφεία του επιχειρηματία, σε μεγαλούπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όλοι οι βασικοί συνεργάτες βρίσκονται ήδη στην αίθουσα συσκέψεων. Ο μόνος που αναμένεται είναι ο νέος συνεταίρος στον τομέα του φυσικού αερίου. Μόλις έφτασε από το αεροδρόμιο, πήρε θέση δίπλα στους υπόλοιπους συνεργάτες και η σύσκεψη άρχισε αμέσως. Βασικό θέμα: Η αναζήτηση νέων πελατών για την παράδοση φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG).
Οι δύο νέοι συνεταίροι παρέμειναν στην αίθουσα και μετά τη σύσκεψη. Έπρεπε να αναλύσουν την αρνητική απάντηση που έλαβαν από τη Μόσχα και το τι σηματοδοτεί αυτή η στάση.
«Όλα δείχνουν ότι οι αγορές έχουν ήδη μοιραστεί. Και η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταλήξει σε άλλους. Γι’ αυτό δεν ενδιαφέρονται οι Ρώσοι, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ανάλογες επενδύσεις στην Ανατολή, με στόχο τις ασιατικές αγορές» ήταν η διαπίστωση του επιχειρηματία, με την οποία συμφώνησε απολύτως ο συνεταίρος του.
Τώρα οι δυο τους προσπαθούν να διερευνήσουν εάν οι υπόλοιποι «παίκτες» της περιφερειακής αγοράς είναι σε θέση να απορροφήσουν ποσότητες που θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

Βλέπουν μόνο αγωγούς
Η ιστορία αυτή είναι πραγματική από την αρχή έως το τέλος. Η εξέλιξή της και κυρίως τα βασικά χαρακτηριστικά της δίνουν ένα επιπλέον στοιχείο: Αυτό που εδώ και τρία χρόνια καταγράφει στα ρεπορτάζ του το «Ποντίκι», αυτό που εμείς ονομάσαμε «Ενεργειακή Γιάλτα», έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, ακόμη κι εάν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.
Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα: Εδώ και αρκετά χρόνια οι Ρώσοι σχεδιάζουν επενδύσεις για τη θαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου σε χώρες της Ασίας και κυρίως στην ιαπωνική αγορά. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ωστόσο, δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρει να εξετάσουν ανάλογες επενδύσεις, αλλά ασχολούνται μόνο με την προώθηση φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται να δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, διαθέτει υποδομές LNG και μπορεί να τις επεκτείνει...
Η αδιαφορία των Ρώσων για τις νέες τεχνολογίες μεταφοράς αερίου μέσω θαλασσίων οδών, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένους παράγοντες, οφείλεται στο γεγονός ότι στη μοιρασιά της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία επιχειρηματικών δυνάμεων από άλλες χώρες. Από αυτό το δεδομένο εκκινούν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες των βασικών ανταγωνιστών να μοιράσουν τις σφαίρες επιρροής, ιδιαίτερα στις περιοχές με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς από τους βασικούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων δεν δείχνει να βιάζεται να τελειώσει κάποια από τις εκκρεμείς υποθέσεις, όπως ο έλεγχος (πλήρης ή μερικός) των βασικών (χερσαίων ή θαλάσσιων) διαδρόμων μεταφοράς των ενεργειακών πρώτων υλών.
Ακριβώς γι’ αυτό, άλλωστε, κανείς δεν δυσαρεστήθηκε από τη νέα αναβολή για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Όπως επισήμανε το «Ποντίκι» την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό βολεύει τους πάντες – από την πλευρά των μνηστήρων! – κι όπως όλα δείχνουν, ούτε η 20ή Μαΐου (νέα ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών) θα είναι και η οριστική.
Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι Ρώσοι δεν φοβούνται πλέον τις αμερικανικές αντιρρήσεις, αλλά τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι (δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση) όταν η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ φτάσει στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν. Κι όσο διατηρείται η κόντρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για τις μεθόδους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης τόσο τα κοινοτικά όργανα θα χρησιμοποιούνται για να ορθώνουν εμπόδια σε κάθε εξέλιξη που θεωρούν πως αντιβαίνει στα συμφέροντα των Γερμανών.

Αδιαφορούν πλήρως
Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν ο διαγωνισμός για την ελληνική επιχείρηση αερίου αναβληθεί για το φθινόπωρο ή κηρυχθεί άγονος σε αυτήν τη φάση και μέσα στο καλοκαίρι προκηρυχθεί πάλι, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους...
Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν (!) και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της Gazprom, που δημιουργούν δυσφορία και αντιδράσεις μεταξύ των συνομιλητών τους στην Αθήνα.
Παράλληλα, το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός σε αυτήν τη φάση θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων συμμαχιών για την τελική «μάχη», προς το τέλος του χρόνου, με πιο ξεκάθαρες συμμετοχές και ισορροπίες δυνάμεων, πολύ περισσότερο όταν θα έχουν περάσει οι εκλογές στη Γερμανία και θα έχει καθοριστεί ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.
Όσο για τους στόχους της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, όλοι γνωρίζουν πως ελάχιστα απασχολούν τους Ευρωπαίους, τους τροϊκανούς και τους άλλους επικυρίαρχους της χώρας μας. Εκείνο που τους απασχολεί κυρίως είναι το ποιος (ή ποιοι) θα αποκτήσουν τον έλεγχο των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση.

Από topontiki.gr
 ΠΗΓΗ:/loutraki1.blogspot.gr

'Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ'' H Kομισιόν διαψεύδει την κυβέρνηση



Νέα έκθεση - σοκ της Κομισιόν με ημερομηνία 7 Μαΐου που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα διαψεύδει τα προγνωστικά της κυβέρνησης για ανάπτυξη και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και προειδοποιεί για νέα μέτρα το 2015 και το 2016 προς κάλυψη της δημοσιονομικής «τρύπας» της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013 και το 2014, ωστόσο θα χρειαστεί επιπρόσθετα μέτρα για το 2015 και το 2016», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πρόσθετα μέτρα το 2015

Για την επίτευξη των στόχων του 2015-16, θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016 ή ύψους 8 δισ. ευρώ, περίπου», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Αλλα λέει η Κομισιόν για έξοδο στις αγορές

«Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς χαμηλώνει ο πήχυς για τα εφετινά έσοδα σε 2 από 2,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.

«Το φθινόπωρο θα επαναξιολογηθεί από την Αθήνα και τους δανειστές της το μέγεθος του κενού για την περίοδο 2015-16 και θα συζητηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του», προστίθεται στα συμπεράσματα της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΕΒ για το επιδόμα γάμου



Οι κοινωνικοί εταίροι λίγο πριν εκπνεύσει η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κάνουν την ύστατη προσπάθεια, ώστε στην υπογραφή της νέας να καλύπτονται όλοι οι θεσμικοί όροι, μαζί και το επίδομα γάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το real, οι εργοδοτικές οργανώσεις αναμένεται να προτείνουν το επίδομα να διατηρηθεί για τον έναν εκ των δυο συζύγων που εργάζονται στην ίδια επιχείρηση ή την μείωση του, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη νέα σύμβαση.

Από την πλευρά τους πάντως τα συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την χορήγηση του επιδόματος μόνο στον ένα εκ των δύο συζύγων, την μείωση του ή ενδεχόμενη μετατροπή του από ποσοστό 10% επί του μισθού που είναι σήμερα, σε σταθερό ποσό.

Επίσης, σήμερα λήγει η μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις, αλλάζοντας επί τα χείρω τα οικονομικά δεδομένα για περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι εξαιρετικά πιθανό να μειωθούν 20% κατά μέσο όρο, αφού οι νέες συμφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα γίνουν με μοναδικό όριο τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού.
  
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Απίθανη θεωρείται και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ και το Ελληνικό εντός του 2013,



Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως αποκαλύπτεται και από το «Κείμενο Εργασίας» που κυκλοφόρησαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν στο χθεσινό Eurogroup. 

Εκτός από τη συνεχή μείωση του στόχου εσόδων, ο οποίος κατεβαίνει πλέον στα δύο δισ. ευρώ για το 2013, από 2,6 δισ. που προβλέπονταν στο τελευταίο μνημόνιο, τα χρονοδιαγράμματα που περιγράφονται στο κείμενο είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο. 

Για παράδειγμα, η πώληση των ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ μεταφέρθηκε για το 2014, ενώ είναι ήδη γνωστό πως η Κομισιόν πιέζει για την εκκαθάριση των δύο τελευταίων εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργηθεί με τις κρατικές ενισχύσεις. 

Μάλιστα, η πρόταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για ειδική εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εθν. Αμυνας Παν. Παναγιωτόπουλου. Οι σύμβουλοι του τελευταίου επιμένουν στην πώληση τμημάτων των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, σε επενδυτές και υπενθυμίζουν πως στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. 

Απίθανη θεωρείται και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ και το Ελληνικό εντός του 2013, όπως προβλέπει στο «Κείμενο Εργασίας» της Κομισιόν. Οι ημερομηνίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το Ελληνικό έχουν ήδη μετατεθεί για το φθινόπωρο, ενώ η διαδικασία πώλησης των ΕΛΠΕ δεν έχει καν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, εντός του εξαμήνου θα πωληθεί η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, και στο τρίτο τρίμηνο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για το Ιπποδρομιακό Στοίχημα και το 51% της ΕΥΑΘ. 

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και του «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Εντός του 2013 προβλέπεται πως θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για αρκετές από τις μαρίνες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και την Εγνατία Οδό. Με μεγάλες καθυστερήσεις προωθείται και η μεταφορά ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η διοίκηση του τελευταίου προωθεί τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ταχύτερη πώλησή τους. 

Η εμπειρία δείχνει, πάντως, πως τα χρονοδιαγράμματα αποδεικνύονται "τυχαία". Το τμήμα που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτό που αλλάζει συχνότερα στα μνημόνια, ενίοτε και 2 – 3 φορές μεταξύ της έκδοσης κάθε μνημονίου. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, βέβαια, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν παρατάσεις προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα ή προκειμένου να πετύχουν καλύτερους όρους, όπως συμβαίνει με το διαγωνισμό πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τις συνεχείς απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr