Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τα κέρδη μας από τις αποφάσεις της Ευρώπης για την ενέργεια


Η συμπερίληψη ενός χάρτη με αγωγούς φυσικού αερίου στην ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής κ.Manuel Barosso κατά τις εργασίες του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22-23Μαΐου) έχει δημιουργήσει αίσθηση σε Αθήνα και Λευκωσία. 

Η ομιλία Barosso περιέγραφε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την αύξηση της διαφοροποίησης των εισαγωγών αερίου με επίκεντρο την πολιτική του Νοτίου Διαδρόμου. Στον ίδιο χάρτη περιλαμβανόταν μια σειρά από ενδεχόμενες διόδους μεταφοράς υδρογονανθράκων από την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου που μεταξύ άλλων συγκαταλέγουν τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος. 

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική αλλά δεν νομιμοποιεί θριαμβολογίες του τύπου ότι τα αποθέματα Κύπρου και Ελλάδος έχουν τεθεί υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα» προστασίας. Ακόμη και η ρητή αναφορά που έκανε σε αυτά τα δυνητικά αποθέματα η έκθεση του οδικού χάρτη Ενέργειας έως 2050 που προετοίμασε η δρ.Νίκη Τζαβέλα για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου δεν επαρκεί για δώσει αξιοπιστία στο ανωτέρω επιχείρημα. 

Το βασικό πρόβλημα αναξιοπιστίας είναι ότι τα αποθέματα αυτά (συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού αποθέματος στο πεδίο 12) είναι δυνητικά αποθέματα, όχι βεβαιωμένα κοιτάσματα. 

Η διαφορά μεταξύ αποθέματος και κοιτάσματος είναι τεράστια. Τα αποθέματα παραμένουν θεωρητικά έως ότου η ύπαρξη και η επιβεβαίωσή τους πιστοποιηθεί μέσω σειράς γεωτρήσεων. Ένα σοβαρό πρόγραμμα γεωτρήσεων που θα οδηγήσει σε πιστοποιημένο κοίτασμα χρειάζεται 3-5 χρόνια για να εκτελεσθεί αφού πρώτα γίνουν εκτεταμένες σεισμικές έρευνες.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά φάσεων στην οποία βρίσκονται τα δύο ελληνικά κράτη της Ε.Ε., στην Ελλάδα τα ουσιαστικά αποτελέσματα των σεισμικών που έκανε η PGS από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2013, ενώ στην Κύπρο η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο πεδίο Αφροδίτη θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχει επίσης γίνει και η εμπορική πιστοποίηση της δυναμικότητας του κυπριακού πεδίου. Μετά την εμπορική πιστοποίηση του πεδίου, δηλαδή την αναγνώριση της εκμεταλλευσιμότητάς του, μπορούμε να μιλούμε για κοίτασμα. Στην Ελλάδα οι πρώτες γεωτρήσεις μπορεί να αρχίσουν μέσα στο 2014/2015 για τα πεδία που είχαν ήδη εκχωθηρεί στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού και του Κατακόλου το 1998/1999. Τα όποια βεβαιωμένα κοιτάσματα ωστόσο θα προκύψουν, στην καλύτερη περίπτωση, έως το 2017/2018 ενώ η πρώτη παραγωγή θα ακολουθήσει μετά από 3-7 έτη ανάλογα με το εάν θα ανακαλυφθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Στην Κύπρο έως το 2016 θα μπορούμε να γνωρίζουμε το εάν υπάρχουν και άλλα πεδία ανάλογου ή και μεγαλύτερου μεγέθους από το πεδίο της Αφροδίτης στα ερευνητικά τεμάχια που έχουν εκχωρηθεί στην ιταλική ENI και τη γαλλική Total. 

Είμαστε εν ολίγοις στην αρχή ενός πολύ μακρινού και αβέβαιου ταξιδιού, στην αρχή μιας Οδύσσειας στο τέλος της οποίας ενδέχεται να βρίσκεται η οικονομική ανασυγκρότηση και η γεωστρατηγική αναβάθμιση του Ελληνισμού. 
Εφόσον είναι τόσο μακρινό αυτό το ταξίδι τότε τι ακριβώς κέδρισε η Ελλάδα και η Κύπρος από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Μαΐου; 

Τα άμεσα οφέλη είναι μάλλον περιορισμένα. 

Τα συμπεράσματα δεν αναφέρουν ούτε καν τη λέξη Ανατολική Μεσόγειος πολλώ δε μάλλον τις λέξεις Ελλάδα ή Κύπρος. Η αναφορά στην αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ε.Ε. είναι λογικό να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε κείμενο συμπερασμάτων για την Ενέργεια ενώ ο διαχωρισμός τους σε χερσαία και υποθαλάσσια δεν σχετίζεται υποχρεωτικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπάρχουν τρία ευρωπαϊκά κράτη που διαθέτουν και χερσαία, και, ως επι το πλείστον, υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων όπως η Δανία, η Βρετανία και η Ολλανδία. 

Τα έμμεσα οφέλη είναι σημαντικότερα.



Ο κ. Barosso συμπεριέλαβε το σχετικό χάρτη στην παρουσίασή του δεδομένου ότι τόσο το Ευρασιατικό Καλώδιο Υψηλής Τάσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος που προωθεί η ΔΕΗ μέσω της Quantum Energy όσο και ο αντίστοιχος αγωγός αερίου που υποστηρίζει η ΔΕΠΑ αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΚΕΠΕ). Η αναγνώριση αυτή ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια και δεν εγγυάται από μόνη της την υλοποίηση των έργων. Και το ITGI ήταν ΚΕΠΕ αλλά ουδέποτε κατασκευάστηκε καθώς ήταν από τεχνικο-οικονομική άποψη υποδεέστερο του ΤΑΡ.

Ωστόσο, η αναγνώριση ενός έργου ως ΚΕΠΕ προσδίδει τόσο στο έργο όσο και στις εμπλεκόμενες χώρες ένα σημαντικό διπλωματικό και πολιτικό βάρος καθώς σταδιακά εντάσσονται στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Ε.Ε. Το ίδιο ακριβώς συνέβη πρίν από μια περίπου δεκαετία όταν ξεκινούσε η συζήτηση για την πολιτική του Νοτίου Διαδρόμου. 

Εάν ωστόσο θέλουμε να χαραχθούν οι λέξεις Ελλάδα και Κύπρος στα μελλοντικά συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων (Ενέργειας) θα πρέπει να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Κύπρο στην προσπάθεια κατασκευής του τερματικού υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό και της ανακάλυψης των νέων της κοιτασμάτων κατά την τριετία 2014-2016.

* Επίκουρου Καθηγητή Γεωπολιτικής των Υδρογονανθράκων Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής Προγράμματος Γεωπολιτικής της Ενέργειας, ΕΛΙΑΜΕΠ



ΠΗΓΗ.capital.gr



Σπάμε την ομερτά: Οι πρόθυμοι της Φρανκφούρτης

Ο Κώστας Σημίτης με τον Λουκά Παπαδήμο
“ Το σύστημα που έχει «δέσει» την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας και καθορίζει τις τύχες της χώρας και του λαού μας ”
Του Δημήτρη Μπεκιάρη 
Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας και ιδεολογικός πρωθιερέας του ναζισμού, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού στη δίκη της Νυρεμβέργης, έλεγε το εξής «Σε κάθε χώρα θα βρούμε αρκετά ιδιοτελή καθάρματα». Εννοούσε βέβαια τους πρόθυμους σε κάθε χώρα που πατούσε η γερμανική μπότα, να συνεργαστούν με τον Γ΄ Ράιχ. Οι εποχές αλλάζουν, τα εξουσιαστικά σχήματα μεταβάλλονται, οι οικονομικές δομές τροποποιούνται, αλλά οι ρόλοι των ιστορικών προσώπων παραμένουν οι ίδιοι.

Στη σημερινή Ευρώπη, στην γηραιά ήπειρο της κυριαρχίας του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, υπάρχουν πολλά ιδιοτελή καθάρματα τα οποία είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με το Βερολίνο, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατραπεί σε «γερμανική Ευρώπη» και οι χώρες, κυρίως εκείνες του ευρωπαϊκού Νότου, σε τμήματα της «γερμανικής ενδοχώρας». Δοτές κυβερνήσεις, πρόθυμα κυβερνητικά σχήματα, κυβερνήσεις συνεργασίας, διορισμένοι πρωθυπουργοί, υποτελείς στα ανώτατα διευθυντήρια και εχθρικοί προς τους λαούς υπουργοί Οικονομικών, εργάζονται για την υπόθεση της κυριαρχίας του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, για την πολιτική ομοποσπονδιοποίηση της Ευρώπης, για τον εξανδραποδισμό των λαών και για την εξάλειψη των εθνικά κυρίαρχων κρατών.

Το πλαίσιο

Τα τελευταία τρία χρόνια της σφοδρής κρίσης χρέους που «χτύπησε» άγρια τον ευρωπαϊκό Νότο, οι υπερεθνικές ελίτ, η διεθνής τραπεζοκρατία και μεγάλο Κεφάλαιο, οι εθνικές λούμπεν μεγαλοαστικές τάξεις εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις τους λαούς των ευρωπαϊκών κρατών. Πέραν της κοινωνικής συνοχής που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, τα υπερεθνικά κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, τα συστήματα της χάραξης της σκληρής νεοφιλελεύθερης στρατηγικής επιτέθηκαν και στη Δημοκρατία.




Το Νοέμβριο του 2011 η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» χαρακτήρισε ως «τεχνοκρατικά πραξικοπήματα» τις τοποθετήσεις των δοτών «κυβερνητών», δηλαδή του Λουκά Παπαδήμου και του Μάριου Μόντι, στο τιμόνι της διακυβέρνησης δύο κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, της Ελλάδας και της Ιταλίας αντίστοιχα. Ο εξαιρετικός δημοσιογράφος των New York Times Ross Douthat παρατηρούσε τότε μεταξύ πολλών άλλων ότι «Η σταθερότητα επιτυγχάνεται σε βάρος της δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός διάλογος και οι εκλογές δεν θα εξαφανιστούν. Αλλά η πραγματική εξουσία, σε ό, τι αφορά στη λήψη αποφάσεων, θα περάσει εις το διηνεκές στις δυνάμεις που εκπροσωπούν τον αποκαλούμενο “Όμιλο της Φρανκφούρτης”. Εναν ad hoc κλειστό κύκλο εξουσίας που συγκροτείται από τη γερμανίδα Ανγκελα Μέρκελ, το γάλλο Νικολά Σαρκοζί και μια χούφτα τραπεζίτες και ευρωκράτες, οι οποίοι διαχειρίζονται από τον Οκτώβριο την ευρωπαϊκή κρίση». Η διαβόητη Deutsche Bank έχει την έδρα της στην Φρανκφούρτη, από όπου ο «Όμιλος», αυτό το κλειστό ad hoc σύστημα καθοδηγεί τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και καθορίζει με τρόπο πραξικοπηματικό και χυδαίο τα πολιτικά πράγματα σε κράτη, τα οποία μέχρι χθες υποτίθεται ότι ήταν εθνικά κυρίαρχα. Αυτό το σύστημα, ο, σύμφωνα με τους New York Times, «Όμιλος της Φρνακφούρτης» έχει τους εκπροσώπους του και στην Ελλάδα. Πρόκειται για πρόσωπα, σαν και εκείνα που είχε περιγράψει ο ναζί Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, δηλαδή για «πρόθυμα ιδιοτελή καθάρματα», για ένα είδος αντιπροσωπείας της υπερεθνικής ελίτ, η οποία έχει θέσει δύο βασικούς στόχους στον ευρωπαϊκό χώρο: Οικονομική ενοποίηση και ομοσπονδιοποίηση με έδρα της διακυβέρνησης το Βερολίνο και κέντρο λήψης των αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία την Φρανκφούρτη.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σ. Ρομπόλης: «Μετά το 2027 θα έρθουν αυξήσεις των μισθών»!


Απογοητευτικά τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για το εργασιακό μέλλον
Μόνο απογοητευτικά μπορούν τα χαρακτηριστούν τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για το εργασιακό μας μέλλον, καθώς οι στρατιές των ανέργων θα παραμείνουν για δύο δεκαετίες ακόμη, με μια ελπίδα για αυξήσεις μισθών να διαφαίνεται το 2027 ή το 2030 και αφού, μέχρι τότε, η αγοραστική μας δύναμη θα έχει φτάσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60!
Τα παραπάνω επισήμανε, από το Βόλο, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους στην περίοδο της κρίσης», από ΕΚΒ και Δομή Ισότητας των Φύλων του ΕΚΒ, ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικής Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Ι.Ν.Ε. της ΓΣΕΕ, που ήταν κεντρικός ομιλητής.

Ο ομιλητής επισήμανε ότι οι προβλέψεις που είχαν γίνει το 2010, επαληθεύτηκαν, με την έννοια ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είχε στόχο να μειώσει το κόστος εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να γίνει η Ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. «Αυτό έγινε με τον χειρότερο τρόπο, με πολύ μεγάλες θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όμως η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας δεν βελτιώθηκε καθόλου, αντίθετα πολύ ανησυχητική είναι η καθίζηση της παραγωγικής βάσης οικονομίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν κλείσει 180.000 επιχειρήσεις, έχει χαθεί πλούτος που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ και σε όρους επενδύσεων από το 2009 μέχρι το 2012, μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις για μηχανήματα, καταστήματα και αποθήκες) 62,8%. Αυτό σημαίνει απολύσεις από τη μια πλευρά, σε βαθμό που τα τρία χρόνια αυξήθηκε η ανεργία κατά ένα εκατομμύριο άτομα και σε ότι αφορά στο μέλλον σημαίνει ότι θα χρειάζονται τεράστιοι πόροι για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η σκουριασμένη παραγωγική μηχανή και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, στις προσβλέπει της ΓΣΕΕ ηια το 2013 η ανεργία θα κινηθεί στο 29 με 30%, η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, σε πολύ εξασθενημένο ρυθμό, εμφανίζεται από το 2015 και μετά. Μετά το 2015 για να δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι της τάξης του 3,5 με 4%, που η Ελληνική οικονομία δεν θα μπορεί να το πετύχει.

Μετά από 20 χρόνια!
«Σ’ αυτές τις συνθήκες βλέπουμε ότι η απορρόφηση αυτού του αποθέματος ανεργίας κατά 1 εκατ. που δημιουργήθηκε, τουλάχιστον μ’ αυτά τα δεδομένα θα συντελεσθεί μετά από 20 χρόνια. Και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το μνημόνιο, ότι θ’ αρχίσουμε να μιλάμε για αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, όταν δηλαδή θα είναι 500.000», ανέφερε. Προέβλεψε δε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μετά από 20 χρόνια, οπότε «καταλαβαίνει κανείς, ότι το 2027 ή το 2030 και μετά τη μείωση που θα έχει υποστεί ποιο θα είναι το επίπεδο της αγοραστικής του δύναμης, όταν σήμερα είναι στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80 και του νέου κατώτατου μισθού των 586 €, είναι στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Μ’ αυτούς τους όρους θα μιλάμε για αγοραστική δύναμη της δεκαετίας του ’60», επισήμανε.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το βιβλίο που «καίει» Παπανδρέου – Καραμανλή

Το βιβλίο που «καίει» Παπανδρέου – Καραμανλή
«Φωτιές ανάβει» για τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς Καραμανλή και Παπανδρέου το βιβλίο της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλάρους Οτρέ. Στο βιβλίο υπάρχουν αποσπάσματα για τα όσα συνέβησαν την περίοδο πριν μπει η χώρα μας στο μνημόνιο. Επίσης γίνεται λόγος για τις δύο μυστικές επισκέψεις του Προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα. 

Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η συγγραφέας είναι ανταποκρίτρια στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. 

«Η ανακάλυψη που θα γίνει το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2009 συγκλονίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο. Συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδέχονται τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί: "Ακούστε πώς έχει η κατάσταση. Ολα τα δημοσιονομικά μας στοιχεία είναι ψεύτικα. Η χώρα μου είναι διαβρωμένη από τη διαφθορά. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη. Θα χρειαστώ όμως υποστήριξη και βοήθεια, γιατί πρόκειται για μια γιγάντια προσπάθεια", θυμάται ένας εκ των συμμετεχόντων σε εκείνη τη συνάντηση.

«Οι συμμετέχοντες μένουν εμβρόντητοι. Η Αγκελα Μέρκελ έχει φρίξει. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που προεδρεύει, κατανοεί: "Δεν ανήκω σε αυτή την ομάδα (της Ευρωζώνης), αλλά η έκπληξη από όσα λέτε είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αν καλά καταλαβαίνω, πάνε χρόνια που μας κρύβετε την αλήθεια". 

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος - συγγραφέας σημειώνει «Το ελληνικό έλλειμμα δεν ανέρχεται σε 6% ή 7% του ΑΕΠ όπως έχει ανακοινωθεί: ξεπερνά, πιθανόν, το 12%. Με άλλα λόγια, περίπου το ένα τέταρτο των κρατικών δαπανών δεν καλύπτεται από έσοδα. Το ένα τέταρτο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σύντομα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί τα κεφάλαια που χρειάζεται για να κλείσει αυτή την τρύπα. Η Αγκελα Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Η ευρωπαϊκή ιδέα καταρρέει υπό το βάρος των αναληθειών διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό σύστημα καθιστά την καγκελάριο συνένοχο. 

Αντιμετωπίζει ευθύνες τις οποίες δεν είναι σε θέση να αναλάβει αφού οι Ευρωπαίοι, την εποχή εκείνη, ούτε διαθέτουν τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, στη θέση των αγορών, ούτε τα μέσα για να κατευθύνουν το ελληνικό σκάφος που κινδυνεύει να πέσει στα βράχια. (...)
Το βιβλίο αποκαλύπτει τα μυστικά ταξίδια του Προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα. 

«Δύο φορές, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αναλαμβάνει μυστική αποστολή στην Αθήνα. Στόχος να μελετήσει τις προθέσεις του Καραμανλή, ακόμη και να τον επιτιμήσει. "Η αποστολή έγινε επειδή όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση ήταν πλέον εκρηκτική", θυμάται ανώτατος κοινοτικός παράγοντας. Όμως, ο Λουξεμβουργιανός επιστρέφει άπραγος, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους του προκατόχου του Παπανδρέου για όσα σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διασώσει την αξιοπιστία της χώρας του ενώπιον των διεθνών επενδυτών.

«Με τον μεγαλύτερο κυνισμό, ο Καραμανλής διακινδυνεύει μια νέα παύση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη. Ομως, από το 2001 και μετά είναι μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο Καραμανλής καθιστά συνυπεύθυνους και δεσμεύει την αξιοπιστία και των υπολοίπων 16 κρατών. Επιμένει, παρ' όλ' αυτά, να μην κάνει τίποτε περιμένοντας τις εκλογές του φθινοπώρου 2009. Καθίσταται πρόδηλο, από εκείνη τη στιγμή, πως κάτι λείπει στη νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Ούτε και η συλλογική πειθαρχία» 

ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

Πώς θα χορηγηθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών για το Ε1

Πώς θα χορηγηθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών για το Ε1
Τι ισχύει ανά ασφαλιστικό ταμείο

Σημαντικές καθυστερήσεις θα καταγράφουν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ειδικά όσοι δεν έχουν φορείς ασφάλισης το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί την βεβαίωση αποδοχών για την συμπλήρωση του Ε1. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για 6 εκατομμύρια φορολογουμένους δεν θα είναι η 30ης Ιουνίου.

Τι ισχύει ανά ασφαλιστικό ταμείο

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο ika.gr και να τις εκτυπώσουν αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο oga.gr. Εκεί θα τις εκτυπώσουν αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Πάντως, επειδή το site του ΟΓΑ έχει προβλήματα θα πρέπει να επιμείνουν.

-Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα περιμένουν για περίπου δύο εβδομάδες καθώς οι πρώτες βεβαιώσεις αποδοχών θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ στα μέσα Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού για την εκτύπωση των βεβαιώσεων. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τις εκτυπώσουν στο oaee.gr αφού δηλώσουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους.

Η Διοίκηση του ΝΑΤ θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική χορήγηση των βεβαιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την επόμενη Παρασκευή οι συνταξιούχοι του οργανισμού θα μπορούν να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις από τον ιστότοπο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (nat.gr).

Οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς αφενός θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο E1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012 αφετέρου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και ταχυδρομικά.

Η εγκύκλιος για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών θα εκδοθεί εντός των ημερών από το υπουργείο Οικονομικών και θα περιγράφει αναλυτικά το πώς θα απεικονίζεται ο μεικτός μισθός, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις φόρων. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Απάντηση του Γ. Παναγόπουλου στα λεγόμενα του Δ.Δασκαλόπουλου


Συνέχεια στην έντονη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, με αφορμή την άρνηση του Συνδέσμου να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίνει με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ότι «δίνει εξετάσεις στην τρόικα και τώρα έμεινε μετεξεταστέος».

Κατά τον κ. Παναγόπουλο, η στάση του ΣΕΒ κατά τη διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης ήταν «απαράδεκτη και αντικοινωνική», σχολιάζοντας: «Οι πράξεις είναι αυτές που κατεβάζουν την κουκούλα και αποκαλύπτουν εκείνους που προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα, που χρησιμοποιούν τους εργαζομένους προς όφελος των λίγων και των ισχυρών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ σημειώνει ακόμα ότι ο ΣΕΒ εκπροσωπεί πλέον μόλις το 1% του συνόλου της απασχόλησης, καλώντας τον να «μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του» αν έχει επιλέξει να είναι «θυγατρική της τρόικας». Ο κ. Παναγόπουλος επισημαίνει ακόμα: «Αν ο κ. Δασκαλόπουλος δίνει εξετάσεις στην τρόικα και τώρα έμεινε μετεξεταστέος, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δηλώνει πως θα επιδιώξει να πετύχει και άλλες συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους που υπέγραψαν τη Συλλογική Σύμβαση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ που θα διεκδικήσει την κατάργηση του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου για την ανάσχεση της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, όπως τονίζει.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η Τουρκία πιέζει για αποκλεισμό Ελλάδας και Κύπρου από την ενέργεια


Στο παρόν και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον η Τουρκία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική θέση της, που είναι απολύτως χρήσιμη στους Δυτικούς. Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει φυσικά να προσαρμοστεί, ώστε σε.....
περίπτωση απωλειών, αυτές να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.
Για κέρδη δεν γίνεται λόγος στην παρούσα φάση, αφού ο κύριος στόχος των ισχυρών είναι η εξασθένιση των κρατών, ώστε με περισσή ευκολία να απομυζήσουν τον πλούτο τους (και όχι μόνον τα ενεργειακά αποθέματα). Αυτό φαίνεται καλύτερα, μόλις αναλογισθεί κάποιος πως μόνον ο Λίβανος -για λίγο διάστημα, όπως αναλύσαμε προ ημερών- παραμένει χωρίς κρίση, από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Βορειοαφρικανικές και νοτιοευρωπαϊκές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, έχουν αποδυναμωθεί -σε πρώτη φάση, θα ακολουθήσει μετά από λίγα χρόνια ο διαμελισμός-, άλλες με όπλο τα χρέη, άλλες με βόμβες και μισθοφόρους. Μια Μεσόγειος επομένως, πλήρως ελεγχόμενη από το Σύστημα.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται στο έπακρον την πλεονεκτική θέση στην οποία βρέθηκε προσωρινά -έως ότου λυθεί με τον έναν ή άλλον τρόπο και η υπόθεση του Ιράν- και της δίνεται η ευκαιρία να επιδιώξει την επίτευξη των στόχων της. Το πρώτο το οποίο κάνει, είναι να επιδιώκει την περαιτέρω εξασθένηση Ελλάδας και Κύπρου, με την αφαίρεση μέρους ή όλης της δυνατότητας εκμετάλλευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στον ενεργειακό πλούτο.

Ως προς την Κύπρο, προσπαθεί με κάθε μέσo να πιέσει τις διεθνείς εταιρείες ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μη συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που κήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατίας. Ήδη, απέκλεισε από την τουρκική αγορά την ιταλική ΕΝΙ, η οποία συνεργάζεται με την Κύπρο, έγινε δε γνωστό ότι έστειλε επιστολές σε όλες τις εταιρείες και αναφέρει πως «οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους σε όλους τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων του νησιού»

Στην επιστολή αυτή το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί «πως όσες εταιρείες συμμετέχουν στους διαγωνισμούς της Ρωμαίικης διοίκησης (σημ.: έτσι αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) τότε η Τουρκία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή τους στους δικούς της διαγωνισμούς ενέργειας».

Η τουρκική εφημερίδα Hürrriyet είχε γράψει πως οι πιέσεις της Άγκυρας έφεραν αποτέλεσμα, καθώς πολλές εταιρείες αποσύρθηκαν από τους διαγωνισμούς της Κύπρου. Όχι όμως, μόνον εταιρίες. Αιφνιδίως, Ρωσία και Η.Π.Α. που μέχρι πρό τινος αναγνώριζαν το αναμφισβήτητο δικαίωμα του κυπριακού κράτους να αξιοποιήσει την περιουσία του κατά το δοκούν, τώρα «θυμήθηκαν» που υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές, όπως ακριβώς δηλαδή υποστηρίζει η Τουρκία.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο απόγονος του «Τρελλαντώνη»...


Μία καθηγήτρια των Γαλλικών τα λέει ελληνικά στον Σαμαρά...

Απόγονε του «Τρελλαντώνη» και της Πηνελόπης Δέλτα

Πολύ θα ήθελα να σας αποκαλέσω «Αξιότιμε Πρωθυπουργέ», αλλά οι τίτλοι κερδίζονται……

Η Πηνελόπη Δέλτα έδωσε η ίδια τέλος στη ζωή της στις 2 Μαΐου 1941, κατά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Αναρωτιέμαι τι θα έκανε σήμερα αν ζούσε κι έβλεπε τον εγγονό του αδελφού της να...


φέρεται φασιστικότερα των φασιστών!

Η γυναίκα που το έργο της είναι έμπλεο της εθνικής της συνείδησης και της ανθρώπινης ευαισθησίας της. Η γυναίκα που στο βιβλίο της «Τρελλαντώνης» μιλάει για τον αδελφό της – παππού του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας- τον ήρωα της, που κερδίζει το θαυμασμό όλων με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, όταν για χάρη της αλήθειας παραδέχεται αντρίκια κάθε του αταξία.

Αυτό θα περίμενε κανείς κι από έναν άξιο απόγονο. Αυτό θα περίμενε κανείς από έναν άξιο Πρωθυπουργό.

Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα περίμενα –εγώ προσωπικά- έναν πρωθυπουργό που λοιδορεί, χλευάζει και απαξιώνει μέχρις εσχάτων, τους χτεσινούς εκπαιδευτικούς που του χάρισαν τη μόρφωση που διαθέτει σήμερα, στο πρόσωπο των σημερινών εκπαιδευτικών που με εξαιρετικά δυσοίωνες συνθήκες, με μια ψυχή και μιαν αξιοπρέπεια πληγωμένη και κατακρεουργημένη τολμώ να πω, «φορούν» το καλύτερο χαμόγελο τους και μπαίνουν στις τάξεις για να διαπλάσουν και να διαμορφώσουν αθώες ψυχές.

Όχι κ. Πρωθυπουργέ, δεν μ’ ενοχλεί που μετά από 16 χρόνια που έχω αλωνίσει τη μισή Ελλάδα, που μονογονεική οικογένεια τότε και με άρρωστο παιδί, βρέθηκα στο δυσπροσιτότερο νησάκι της Ελλάδας, που έχω γυρίσει τα απίστευτα σχολεία, για αρκετά χρόνια και 2 καθημερινά με κίνδυνο της ακεραιότητας μου στην προσπάθεια να είμαι την ώρα που χτυπάει το κουδούνι από το ένα σχολείο στο άλλο, που έχω καθίσει πολλές παραπάνω ώρες- από τις 18 ώρες που μου καταλογίζετε- στα σχολεία και μέχρι αργά το βράδυ στο σπίτι μου, δεν μ΄ ενοχλεί που ο μικρός μου γιος σήμερα με κατηγορεί ότι μόνο για τη δουλειά μου νοιάζομαι.

Τίποτα απ΄ αυτά δε μ’ ενοχλεί γιατί απλά κάνω αυτό που επέλεξα με αγάπη, αυτό που λατρεύω, να είμαι κοντά στα παιδιά, ν’ αγωνίζομαι να τους μεταδώσω τις γνώσεις μου – και όχι μόνο- να τα στηρίζω στις όποιες δυσκολίες τους που μου εμπιστεύονται, να τα γλιτώνω ακόμα-ακόμα κι από το θάνατο, γιατί κι αυτό μου έχει συμβεί στη σταδιοδρομία μου, να γνωρίζω τις σκέψεις τους και τα όνειρα τους και πολλά ακόμα έχω ζήσει που κανείς από σας τους πολιτικούς δεν πρόκειται ν΄ αξιωθεί , γιατί τιμή είναι για μένα η εμπιστοσύνη των μαθητών μου!

Κανένα κόπο δεν λογαριάζω γι αυτό που δεν θεωρώ καθήκον μου γιατί έτσι απλά κάνω τη δουλειά μου, αλλά γιατί είναι τιμή μου που υπηρετώ το ύψιστο λειτούργημα μου όπως το νιώθει η ψυχή μου.

Αυτό που όχι απλά μ’ ενοχλεί, αλλά με θλίβει βαθιά, πληγώνει την αξιοπρέπεια μου ως ανθρώπου, με υποτιμά ως λειτουργό, καταρρακώνει τον ψυχισμό μου και με θυμώνει απίστευτα, είναι το ότι θα μπαίνω στην τάξη και δεν θα έχω κανένα μήνυμα ελπίδας, κανένα μήνυμα αισιοδοξίας, κανένα μήνυμα υπερηφάνειας να κοιτάξω στα μάτια τα «παιδιά» μου-γιατί έτσι τα νιώθω- και να μπορέσω να τους το μεταδώσω.

Πώς να εμπνεύσω, πώς να εμψυχώσω, πώς να ενθαρρύνω αυτά τα παιδιά και πώς να τα πείσω ότι η γνώση είναι δύναμη και φάρος για ένα πνευματικά ανώτερο μέλλον;

Πώς να τα πείσω ν’ αγωνιστούν για το μέλλον τους, όταν εσείς με τις αποτρόπαιες αποφάσεις σας με αναιρείτε –μα τι λέω- με διαγράφετε, με ακυρώνετε, φιμώνετε όχι μόνο αυτή τη φωνή μου αλλά και τη σκέψη μου;

Ούτε για τα 3 μου παιδιά μπορώ πια να ονειρεύομαι ένα αξιοπρεπές μέλλον στη χώρα που γέννησε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που γαλούχησε γενιές και γενιές ηρώων, ποιητών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, τη χώρα αυτή που σήμερα με πονάει……

Μακάρι να μπορούσατε να μου απαντήσετε ή μάλλον ίσως και να μπορείτε να δώσετε λύση στους προβληματισμούς μου απολύοντας με μιας κι ανήκω κι εγώ στους χιλιάδες συναδέλφους μου που έχασαν την οργανική τους θέση χάρη στο «περίφημο» 2ωρο σας...

Ελευθερία Γεωργακάκη

ΠΗΓΗ:nonews-news.blogspot.gr

ΕΚΤ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ιδού το τελικό σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια


«Πράσινο φως» για την εφαρμογή της ρύθμισης των τραπεζικών δανείων που έχει ανακοινώσει επισήμως η κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εγγραφο της ΕΚΤ, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που είχε αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των ενήμερων οφειλετών, αλλά και για τη επικαιροποίηση του «νόμου Κατσέλη» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, με τους πιστωτικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Επειτα από τη θετική αυτή εξέλιξη η κυβέρνηση είναι σε θέση να προωθήσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου. Μετά τη δημοσίευση των μέτρων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.

H EKT επισημαίνει ότι η ορθή και ταχεία εφαρμογή του προβλεπόμενου πλαισίου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εν λόγω ισορροπίας, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση έλεγχο σχετικά με τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και προτείνει να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διευκόλυνσης και τις επιπτώσεις του στις τράπεζες.

Αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Σημειώνεται ότι η EKT έλαβε αίτημα από το υπουργείο Ανάπτυξης για να διατυπώσει τη γνώμη της αναφορικά με το σχέδιο διατάξεων μεταρρύθμισης του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το σχέδιο σχετικά με τη θέσπιση ενός καθεστώτος υποστήριξης των ατόμων σε βαθιά οικονομική δυσχέρεια στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τα εξής......
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Τραντάζεται η Πορτογαλία από τις διαδηλώσεις


Κοινωνικός «σεισμός» στην Πορτογαλία. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. "Αλλάξτε πολιτική" και "Έξω η κυβέρνηση", ήταν τα κυριότερα συνθήματα της διαδήλωσης στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε  το CGTP, το μεγαλύτερο πορτογαλικό συνδικάτο, που είχε ναυλώσει δεκάδες λεωφορεία για να φέρουν τους υποστηρικτές του μέχρι την πρωτεύουσα.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση, στις αρχές Μαΐου, ενός νέου σχεδίου λιτότητας που περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη, την απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο σχεδόν 700.000 και την αύξηση του ωραρίου εργασίας τους από 35 σε 40 ώρες.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr