Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

η νέα κυβέρνηση

ΜΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ!!!

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΞΙΩΝ !...


Μια κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τυπικά, ένα σχήμα δεξιών, με γαρνιτούρα ακροδεξιάς, στην ουσία.

Ό,τι πιο σκληρό και άτεγκτο, από ιδεολογικής και πολιτικής θέσης, κυκλοφορούσε, το επιστράτευσαν, τα "συνεταιράκια", και τόβαλαν μέσα.

Μ΄ αυτή την έννοια, προβλήματα συνοχής και σοβαρών διαφωνιών, δεν προβλέπεται να υπάρξουν : Περικοπές θα λέει ο Στουρνάρας ; Θα γίνονται ! Ποιος θα πει όχι, ο Βενιζέλος ; Απολύσεις θα λέει ο Κυριάκος ; Άμεσα και χωρίς πολλά - πολλά ! Ποιος θα διαφωνήσει, ο Χρυσοχοϊδης ; Μείωση παροχών θα λέει ο Άδωνις ; Αυτόματα ! Ποιος θα διαφωνήσει ο Γρηγοράκος ;

Αν όσα λέγονται, για τις πραγματικές αιτίες, που οδήγησαν στην κρίση και στην αποδόμηση της τρικομματικής, είναι αλήθεια, σε λίγους μήνες στην Ελλάδα προβλέπεται να γίνει χαμός !

Η σχετική ηρεμία θα κρατήσει, μέχρι τις γερμανικές εκλογές !... 

 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Η αποδόμηση συνεχίζεται


Η ιδέα ήταν να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την τραπεζική κρίση με την κρίση χρέους-ύφεσης. Η πραγματικότητα, που δημιούργησε σήμερα το Eurogroup, είναι ότι ο λώρος αυτός θα διατηρηθεί ανέπαφος.

Πριν ένα χρόνο, ο Μάριο Μόντι επέβαλε στη Σύνοδο Κορυφής την ιδέα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM. Η κα Μέρκελ αναγκάστηκε να δεχθεί την απαίτησή του (καθώς με τον κ. Μόντι συντάχθηκαν οι κύριοι Ραχόι και Ολάντ) αλλά προέβαλε ως όρο να προηγηθεί τραπεζική ενοποίηση. Από την επόμενη μέρα, η γερμανική πλευρά, στο όνομα της τραπεζικής ενοποίησης, κάνει ό,τι απαιτείται για να μην υπάρξει ποτέ πραγματική τραπεζική ενοποίηση, υποσκάπτοντας έτσι αποτελεσματικά την «απόφαση» περί άμεσης ανακεφαλαιοποίησης. Έως σήμερα που το Eurogroup την «αποφάσισε» με τρόπο όμως που (α) παραπέμπει οποιαδήποτε ανάμειξη του ESM στα τέλη του 2014, και (β) αποκλείει να γίνει με τρόπο που θα σταματήσει την αποδόμηση της Ευρωζώνης (ακόμα και το 2014).

Ας δούμε τι αποφάσισαν. Για τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση θα ακολουθηθούν, λένε, τα εξής βήματα:

Το κράτος-μέλος θα δανειστεί όσα χρήματα χρειάζονται από τον ESM για να αυξηθεί το ποσοστό κεφαλαιοποίησης της τράπεζας στο 4,5%.
Κουρεύονται οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι της τράπεζας (όπως στην Κύπρο)
Κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ (όπως στην Κύπρο)
Και πάλι το κράτος-μέλος συνεισφέρει το 20% των επί πλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν, με τον ESM να συνεισφέρει τα υπόλοιπα.
Τι σημαίνουν αυτά; Και γιατί αναφέρομαι στην «δολοφονία της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης»; Δύο σημεία δεν πρέπει να μας διαφύγουν:

Η αποδόμηση της Ευρωζώνης συνεχίζεται: Τα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν πτωχεύσει δεν θα χρησιμοποιήσουν την διαδικασία αυτή και οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ θα διασωθούν πλήρως. Τα κράτη-μέλη που αδυνατούν να δανειστούν αυτά τα ποσά και θα εξαναγκαστούν να αποδεχθούν κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και θα δανειστούν ένα τεράστιο ποσό για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Όπερ μεθερμηνευόμενον, από την μία τα κράτη θα βουλιάξουν κι άλλο στο χρέος ενώ, από την άλλη, εταιρείες, ασφαλιστικά γραφεία και ευκατάστατοι ιδιώτες θα μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από την Περιφέρεια στον Πυρήνα της Ευρωζώνης, ενισχύοντας τις διαλυτικές τάσεις της νομισματικής μας ένωσης.

Η προοπτική της εκ τω υστέρων αλάφρωσης του χρέους εξαφανίζεται, επί της ουσίας, και ό,τι απομένει από αυτήν μετατρέπεται σε μηχανισμό πειθάρχησης: Το Eurogroup δεν απεφάνθη για το αν προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις θα ενταχθούν σε αυτή την διαδικασία, κάτι που εν δυνάμει θα αλάφρωνε το δημόσιο χρέος μας. Ανακοίνωσαν απλά ότι θα κοιτάξουν το θέμα κατά περίπτωση. Ο λόγος που αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά είναι διττός. Πρώτον, αν ενεργοποιηθεί μετά το 2014, είναι πολύ πιθανόν το αντίτιμο να είναι και ένα κούρεμα καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Δεύτερον, και πιο σημαντικό, το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, για την Ευρωζώνη συνολικά και διαχρονικά, δεν θα ξεπερνά τα... 60 δισ. Μια σταγόνα στον ωκεανό των κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας κλπ που το μόνο ουσιαστικό που θα κάνει είναι να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκβιασμού: «Κάνετε ό,τι σας λέμε αν θέλετε μερικά, ελάχιστα, δισ. που έχετε ήδη δανειστεί για τις τράπεζές σας να εκπέσουν από το δημόσιο χρέος σας.»

Το ότι η Ευρώπη μόλις αποφάσισε να μην κόψει την διασύνδεση τραπεζικής κρίσης και κρίσης ύφεσης-χρέους δεν το λέω (μόνον) εγώ. Το παραδέχθηκε χθες ο κ. Όλι Ρεν, ο οποίος δεν ντράπηκε να πει πως στόχος της απόφασης του Eurogroup ήταν όχι σπάσει την διασύνδεση αυτή (όπως είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2012) αλλά να την μειώσει κάπως (to dilute it). Σαν να πεις στον κρεμασμένο ότι το σχοινί που θα τον πνίξει θα γίνει πιο λείο.

Κυριολεκτικά, πρόκειται για μια (ακόμα) μαύρη μέρα για την Ευρώπη. 

ΠΗΓΗ:protagon.gr

ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ... ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΡΟΛΟΪ "Αναδιάρθρωση" δημοσίου σε 7 βήματα


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται τώρα "στο μικροσκόπιο" των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η σύσταση ανεξάρτητης αρχής με την επωνυμία «Αρχή Επιθεώρησης-Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης (Α.Ε.Ε.Δ.Δ.)» για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και έλεγχο της πειθαρχικής διαδικασία.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, έχουν ως εξής:

1. Εφαρμόζεται νέα μεθοδολογία για την αναδιάρθρωση των δομών της δημόσιας διοίκησης. Η διοικητική αναδιάρθρωση επιτελείται κατ’ εφαρμογή των πολιτικών και των αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών και τα περιγράμματα θέσεων των υπαλλήλων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ορθολογικότητα και η λειτουργικότητα του εγχειρήματος. Πριν αποτυπωθεί νομικά η μεταρρύθμιση προετοιμάζεται και δοκιμάζεται διοικητικά, με γνώμονα επιστημονικές υλικοτεχνικές μελέτες που εκπονεί η ίδια η διοίκηση.

2. Θεσπίζονται ευέλικτες διαδικασίες αναδιάρθρωσης: τα προεδρικά διατάγματα στα οποία περιγράφονται και κατοχυρώνονται νομικά οι νέοι οργανισμοί έχουν γενικό περιεχόμενο και αφήνουν περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση για την περαιτέρω εξειδίκευσή τους. Έτσι η διοίκηση μπορεί άμεσα να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της διοικητικής πραγματικότητας.

3. Εισάγεται νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Με τη μείωση των ηλικιακών κριτηρίων προωθείται η ανανέωση του προσωπικού. Επίσης, κατοχυρώνεται νέα διαδικασία επιλογής: οι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τα τυπικά κριτήρια του νόμου, προϊστάμενοι θα αξιολογούνται βάσει όχι μόνο τυπικών αλλά και ουσιαστικών κριτηρίων και κατόπιν δημόσιας δομημένης συνέντευξης από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο. Μετά την τελική κατάταξη των υποψηφίων η επιλογή του προϊσταμένου εμπίπτει στην διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου Υπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται για πρώτη φορά η σύναψη συμβολαίου αποδοτικότητας, βάσει συγκεκριμένης στοχοθεσίας, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων. Τέλος, προβλέπεται η κινητικότητα των προϊσταμένων, στο πλαίσιο μιας δυναμικής και όχι στατικής διοίκησης.

4. Αναμορφώνεται το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών. Αντιμετωπίζεται δραστικά το φαινόμενο της κατάχρησης των αδειών με την αυστηροποίηση της χορήγησής τους και εξορθολογίζονται οι διαδικασίες, με απάλειψη των σχετικών διοικητικών βαρών.

5. Προβλέπονται καίριες τροποποιήσεις στο πειθαρχικό δίκαιο: υπαγωγή στη δυνητική αργία των αδικημάτων-παραπτωμάτων της υπεξαίρεσης, της απιστίας περί την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος όταν τελούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής του υπαλλήλου σε συλλογικά όργανα. Αποσαφηνίζεται επίσης η δυνατότητα του υπαλλήλου που έχει τεθεί σε αργία να ζητήσει την αναστολή του μέτρου και επισπεύδονται οι πειθαρχικές διαδικασίες. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα παραίτησης από το δημόσιο στους υπαλλήλους για τους οποίους εκκρεμούν ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες.

6. Προχωράμε στη σύσταση ανεξάρτητης αρχής με την επωνυμία «Αρχή Επιθεώρησης-Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης (Α.Ε.Ε.Δ.Δ.)» για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και έλεγχο της πειθαρχικής διαδικασίας, με τη συγχώνευση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

7. Προωθούνται θεσμικές παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΠΟΕ - ΟΤΑ ευρεία σύσκεψη Δευτεροβάθιων Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην οποία συμμετείχε και η Ομοσπονδία μας .
Κοινός στόχος και επιδίωξη όλων όσων τοποθετήθηκαν, ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για το συντονισμό και πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου επιτέλους να μπει ένα φρένο στην εξαθλίωση των εργαζομένων, στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, στη διάλυση του Κοινωνικού Κράτους.
Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει και στηρίζει τις κοινές αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου των Ομποσπονδιών και καλεί όλα τα σωματεία μέλη της στην Αττική να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου μας στο Παναττικό Συλλαλητήριο το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα στις 11.30 το πρωί.
Η κοινή, αγωνιστική και ενωτική δράση για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους είναι πλέον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.


Σε ποιους δεν θα κόβουν το ρεύμα και ποιοι θα έχουν έκπτωση!!

Σε ποιους δεν θα κόβουν το ρεύμα και ποιοι θα έχουν έκπτωση!!
Οριστικοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης ενός Πελάτη ηλεκτρικής ενέργειας στην κατηγορία των Ευάλωτων Πελατών, που σημαίνει ότι θα απολαμβάνει χαμηλότερο τιμολόγιο και προστασία από διακοπή ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριαμών αν και εφόσν υποβάλλει σχετική αίτηση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών, στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ .
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για ένταξη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.
Για την πρώτη εφαρμογή οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης έως τις 15.07.2013. Πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εντάσσονται αυτόματα στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών χωρίς να απαιτείται υποβολή σχετικής αιτήσεως εκ μέρους τους.
Πότε και για ποιους δεν κόβεται το ρεύμα 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα για χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου ξεκινούν και οι ΗΠΑ


Έρευνα σχετικά με το πώς καθορίζονται οι τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του ξεκινά η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ, μετά την αντίστοιχη έρευνα στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η ΕΕ.
Η έρευνα, που βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, πιθανόν να καταλήξει σε μια πολύ μεγάλη παγκόσμια έρευνα με κατηγορίες για συμπαιγνία κολοσσών με στόχο την χειραγώγηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», όπως είχε γίνει με το μεγάλο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.
Η αμερικανική επιτροπή FTC παρακολουθεί τις εξελίξεις στις έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών όσον αφορά τις κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο το fixing των τιμών του μαύρου χρυσού και των διυλισμένων παραγώγων του. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού από την σκληρή σωματική εργασία


Η χειρωνακτική και γενικότερα η σωματικά απαιτητική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με...

μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Δημοσθένη Παναγιωτάκο, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας «EuroPRevent 2013» στη Ρώμη, αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 250 ασθενών που είχαν πάθει το πρώτο εγκεφαλικό, 250 που είχαν πάθει το πρώτο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και, για λόγους σύγκρισης, άλλων 500 υγιών ατόμων.

Με βάση μια κλίμακα από το 1 (σωματικά απαιτητική εργασία) έως το 9 (καθιστική/διανοητική εργασία), η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαθαν το εγκεφαλικό και το καρδιακό επεισόδιο, έκαναν κάποιο επάγγελμα που τους επιβάρυνε περισσότερο σωματικά. Όσοι ασχολούνταν σε λιγότερο σωματικά απαιτητικές εργασίες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν (μη θανατηφόρο) καρδιακό επεισόδιο ή ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Όπως είπε ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, τα άτομα με σωματικά απαιτητικές και χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να θεωρούνται κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Όπως επεσήμανε, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα διαρκές σωματικό στρες, που πιθανώς εξηγεί γιατί η σκληρή σωματική εργασία είναι επιβαρυντική για την καρδιά.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να εξισωθεί με την πιο ήπια και αραιή σωματική άσκηση που οι γιατροί συνιστούν για λόγους υγείας και η οποία δεν γεννά το ίδιο στρες. Επιπλέον, πρόσθεσε, η σκληρή χειρωνακτική εργασία συχνά δεν πληρώνεται καλά, με συνέπεια οι εργαζόμενοι σε αυτά τα επαγγέλματα να μην έχουν συνήθως την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα.

Μια δεύτερη μελέτη, από Βέλγους και Δανούς ερευνητές, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, επιβεβαιώνει ότι η έντονη σωματική εργασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελς Κλέις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Γάνδης, που μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 μεσήλικων ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν σωματικά απαιτητική δουλειά, είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ιδίως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και στον ελεύθερο χρόνο τους, επειδή έτσι επιβαρύνουν κι άλλο τον οργανισμό τους.

http://boro.gr
 ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr

Δίνουν στους εφοπλιστές, μέχρι και την κρατική ναυτική εκπαίδευση

Δίνουν στους εφοπλιστές, μέχρι και την κρατική ναυτική εκπαίδευση
Οι υπουργοί των... εφοπλιστών προωθούν στα... μουγκά την κατάργηση μεγάλου μέρους κρατικών σχολών του εμπορικού ναυτικού και την «αντικατάσταση» τους από ιδιωτικές με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Η κυβέρνηση του success story προωθεί εν κρυπτώ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το κλείσιμο σημαντικού ποσοστού των κρατικών σχολών του εμπορικού ναυτικού επιχειρώντας να μεταβιβάσει τη ναυτική εκπαίδευση σε ιδιώτες, πάγιο αίτημα των εφοπλιστών εδώ και χρόνια.
Αν και όλα τα μέσα ενημέρωσης σιωπούν γύρω από το θέμα, είναι γεγονός ότι ο κύβος ερρίφθη από την περίφημη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, όταν, μέσω ενός πορίσματος που συνέταξε μια ομάδα διορισμένων ειδικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, παρουσιάστηκε ότι «η ναυτική εκπαίδευση, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), είναι πέρα για πέρα προβληματική τόσο ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και στη λειτουργία τους».
Τί κι αν έβγαζαν - εδώ και χρόνια - οι κρατικές ναυτικές σχολές «βαρβάτους καπεταναίους» και τους καλύτερους μηχανικούς του κόσμου, οι οποίοι ως άλλοι πρεσβευτές εκπροσωπούσαν στα πέρατα της γης την Ελλάδα;
Τί κι αν έπαιρναν βραβεία και επαίνους για την ναυτοσύνη τους, αλλά και για την άρτια εκπαίδευση που παρείχαν στους σπουδαστές κατά την τετράχρονη παραμονή τους στις Κρατικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίες σημειωτέον εδρεύουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ακριτική Χίο, τις Οινούσες, την Ήπειρο, την Ύδρα, την Κύμη, την Μακεδονία, την Κρήτη και τον Ασπρόπυργο;
Όσο για το κλείσιμο κάποιων από τις οκτώ συνολικά ΑΕΝ (κυρίως των περιφερειακών), τα πορίσματα των ειδικών αποφάνθηκαν ότι όλες μαζί στοιχίζουν περίπου 17.000.000 ευρώ, ενώ για το εκπαιδευτικό έτος 2012 το ταμείο είναι μείον περίπου 4.000.000 ευρώ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λένε ότι ήρθε η ώρα να τα χαρίσουν και αυτά στους εφοπλιστές και στους κερδοσκόπους της παραπαιδείας. Κοινώς ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να πουλάει διπλώματα συλλήβδην, για τα οποία ασκείται έντονη κριτική πως θα «ανταποκρίνονται» σε «φτηνούς και πειθήνιους» χωρίς δικαιώματα ναυτεργάτες.
Πρωτεργάτης της ιδιωτικοποίησης στη ναυτική εκπαίδευση είναι ο λαλίστατος θαμώνας των τηλεοπτικών παραθύρων και νυν Υπουργός Υγείας της ΝΔ και κατά τις πληροφορίες αγαπημένος των εφοπλιστών, Άδωνις Γεωργιάδης όταν στο ελάχιστο διάστημα που τοποθετήθηκε στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας ως Υφυπουργός βρήκε το χρόνο να ασχοληθεί με τις ακαδημίες. Ο Άδωνις, λοιπόν, μαζί με τον Πειραιώτη Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο επιχειρούν με χειρουργικές δηλώσεις τους να θέσουν το θέμα στο τραπέζι.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ