Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο κύβος ερρίφθη - Πιο ακριβά τα τιμολόγια του ρεύματος αναδρομικά από 1ης Ιουλίου

Ο κύβος ερρίφθη - Πιο ακριβά τα τιμολόγια του ρεύματος αναδρομικά από 1ης Ιουλίου
Μπορεί η ΔΕΗ να μην προχώρησε σε νέα δόση αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές ωστόσο θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου με μια σημαντικά αύξηση από το τέλος ΑΠΕ, που αναμένεται να αναπροσαρμοστεί στα 13 με 15 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 9,32 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ημερησίας" η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήδη έλαβε χθες τη σχετική απόφαση, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Τα δύο θέματα συνδυάζονται, αφού αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και από την εφαρμογή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δέσμευση για την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ και των άλλων ελλειμμάτων στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού ως το τέλος του 2014.

Το ποσοστό αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ενός τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές με τον λογαριασμό ρεύματος, επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας όσο και η ΡΑΕ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενδεχομένως επειδή είναι δυνατόν να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες τροποποιήσεις, οπότε ίσως χρειαστεί νέα απόφαση.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου η αύξηση, που θα ισχύσει από 1/7/2013, να συγκρατηθεί σε «λογικά επίπεδα», βάσει και των στοιχείων που έχει αποστείλει το υπουργείο προς τη ΡΑΕ με τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ετσι, εκτιμάται ότι η ΡΑΕ έχει κινηθεί στην κλίμακα των 13-15 ευρώ/ Mwh μεσοσταθμικά, αντί του τριπλασιασμού του ΕΤΜΕΑΡ στα 23,5 ευρώ/MWh από 9,32 ευρώ/MWh σήμερα, που ζητούσε ο Λειτουργός της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ, για να εξαλειφθεί το έλλειμμα ως το τέλος του 2014.

Οι μικροαλλαγές, πιθανόν να σχετίζονται με την τελική απόφαση για το τέλος ΕΡΤ, καθώς το 25% του ποσού αυτού, από τον Αύγουστο του 2012 τροφοδοτεί τον λογαριασμό για την πράσινη ενέργεια.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο θα πρέπει να υποκαταστήσει παράλληλα τα προβλεπόμενα έσοδα από το 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ που προορίζονταν για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον Μάιο, το πεντάμηνο του 2013 το 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ πρόσφερε στον λογαριασμό των ΑΠΕ 28,16 εκατ. ευρώ. Με την αναστολή από τις 11 Ιουνίου της είσπραξης του τέλους ΕΡΤ αλλά και την αναπροσαρμογή του προς τα κάτω όταν επαναλειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τα αναμενόμενα έσοδα για την ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ περιορίζονται σημαντικά. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Καμία επιρροή από την Κομισιόν στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ»


Ακόμα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτή τη φορά, ο Επίτροπος της Κομισιόν για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, επανέλαβε για ακόμα μία φορά εμμέσως πλην σαφώς, τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην απόσυρση του ενδιαφέροντος της GAZPROM από το διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

Ουδεμία επιρροή ασκήθηκε από μέρους της Επιτροπής στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και διενεργείται από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με το ελληνικό και το ενωσιακό δίκαιο. Ο ρόλος της Επιτροπής έγκειται στην αξιολόγηση της ενδεχόμενης έκβασης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας βάσει του ενωσιακού δικαίου ενέργειας και ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή δεν υιοθετεί συγκεκριμένη στάση για οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση πραγματοποιείται στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την προώθηση της πλήρους διαφάνειας και της συμμόρφωσης με τους εφαρμοστέους κανόνες.

Η απάντηση αυτή του Επιτρόπου Έτινγκερ ήρθε μετά από ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της ΝΔ , καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά και επιβεβαιώνει το αυτονόητο σε ό, τι αφορά το πώς λειτουργεί παγκοσμίως το επιχειρείν. Ποιος δηλαδή θα ήθελε να αγοράσει μία επιχείρηση, στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανεξόφλητων χρεών προς αυτήν;

Ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θα έκανε πίσω στην εξαγορά μιας επιχείρησης, οι οφειλές προς την οποία αγγίζουν τα 300.000.000 ευρώ – για την ακρίβεια 298 – ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 12% του φετινού στόχου των ιδιωτικοποιήσεων προτού αυτός αναθεωρηθεί. Και επιπλέον όταν ζητάνε στην ουσία από τον όποιο επενδυτή να κάνει τον εισπράκτορα αυτών των χρεών.

Το ποιος καλείται να πληρώσει ξανά το τίμημα της αποτυχίας είναι προφανές: Ο ελληνικός λαός με την εύκολη λύση των επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Shell: Πρόστιμο 118 εκατ. δολαρίων για περιβαλλοντική ρύπανση


Πρόστιμο, ύψους 118 εκατ. δολαρίων, καλείται να πληρώσει η Royal Dutch Shell, καθώς κατηγορείται ότι το διυλιστήριο-χημικό εργοστάσιό της στο Χιούστον εκπέμπει επιβλαβείς ποσότητες βενζολίου και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων.
Θέλοντας να βάλει ένα τέλος στις κατηγορίες που δέχεται, η Shell ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα βιομηχανικά της απόβλητα.
Ο εξοπλισμός θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου, το βενζόλιο και άλλους ρύπους περίπου κατά 4.550 τόνους ετησίως και θα ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.
Υπενθυμίζεται ότι, η χρόνια έκθεση σε βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία και προβλήματα αναπαραγωγής στις γυναίκες. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΛΑΡΚΟ: Κινδυνεύει με "λουκέτο"καθώς δεν προχωρά η πώλησή της


 Η ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει με ''λουκέτο'' και εκκαθάριση, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

  Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ (55,2%, Εθνική 33,4% και ΔΕΗ 11,4%) από τη στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διαπιστώνει ότι είναι αδύνατη η πώληση της εταιρείας και προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία τη λύση της εκκαθάρισης και της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων κομμάτι - κομμάτι.

  Όπως δημοσιεύει η ''Καθημερινή'', το καταλυτικό χτύπημα στο ούτως ή άλλως πολύπλοκο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της μεταλλευτικής βιομηχανίας, ήρθε από την έρευνα της Κομισιόν περί κρατικών ενισχύσεων που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου.

Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ της Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε. «ΛΑΡΚΟ», ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ, είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

  Η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., και ιδίως τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

  Τα μέτρα για τα οποία η Ε.Ε. επιμένει ότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004 και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010.

  Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θεωρεί ως κρατική ενίσχυση και τις ανεξόφλητες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ τα οποία προσαυξάνονται κατά 6,5 εκατ. τον μήνα.

  Στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε σαφές από τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. επιμένει στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων.

Συσσωρευμένες ζημίες άνω των 220 εκατ. ευρώ

  Συνεκτιμώντας και την προβληματική θέση της εταιρείας (συσσωρευμένες ζημίες άνω των 220 εκατ. ευρώ), αρνητική καθαρή θέση και υποχρεώσεις προς τρίτους) αλλά και τα άλυτα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία ο όποιος επενδυτής θα χρειασθεί να καταβάλλει περί τα 50 εκατ. επενδύσεις για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποφύγει πρόστιμα, κατέληξε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί εν λειτουργία.

  Ενα επίσης θέμα που αξιολογήθηκε ως αρνητικό για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ είναι το κόστος ρεύματος που αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους της εταιρείας και είναι σχεδόν διπλάσιο από το κόστος που πληρώνουν οι ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ στη διεθνή αγορά. Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ προς την κυβέρνηση είναι η λύση της εκκαθάρισης και πώληση περιουσιακών στοιχείων (μονάδες παραγωγής, λιμάνια, οικόπεδα κ.λπ.).

  Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο, είναι δύσκολο ωστόσο να διαχειριστεί το πολιτικό θέμα που προκύπτει με το να βάλει «λουκέτο» σε μια ιστορική και εξαγωγική βιομηχανία της χώρας που απασχολεί 1.500 εργαζόμενους άμεσα και περί τους 4.000 έμμεσα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

PAN-MACEDONIAN ASSOCIATION, Inc. Παμμακεδονική Ένωση U.S.A.



Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 67ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 8-12 Ιουλίου 2013, στο Λιτόχωρο, Πιερίας έχοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις στην Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της Π.Γ.Δ.Μ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του. Παροτρύνουμε την 
εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας να ερευνήσει τον προκείμενο κίνδυνο μιας ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα αυτού. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι σε καμιά περίπτωση οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου συμπεριλαμβανομένων των Μακεδονικών Ενώσεων στην Ελλάδα ποτέ δεν θα αποδεχθούν τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του για το όνομα της γειτονικής χώρας.

2. Επίσης αναγνωρίζουμε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, πλην όμως και τα εθνικά μας θέματα χρήζουν μεγίστης σπουδαιότητας.

3. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε άλλους.

4. Η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ ζητεί από την Ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την υπόλοιπη Διεθνή Κοινότητα, όπως η τελική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ ξεχωρίζει με ακρίβεια τον πολυεθνικό χαρακτήρα του πληθυσμού αυτής της χώρας από εμάς τους Μακεδόνες.

5. Η μόνιμη ονομασία της χώρας της Π.Γ.Δ.Μ οφείλει να εκφράζει την πολυεθνική της σύσταση η οποία θα επιτρέψει σε όλους του κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά.

6. Απαιτούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής καταγωγής κατοικούντων στην Π.Γ.Δ.Μ όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

7. Η Μακεδονική ταυτότητα είναι πολιτιστικά και ιστορικά ελληνική. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έννοια “Μακεδονικής” εθνολογικής ταυτότητας και “Μακεδονικής” γλώσσας για άλλους.

8. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας. Το απαιτεί η Ιστορία.

9. Ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η τελική συμφωνημένη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ή τα παράγωγά του. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοινωνία ώρα ΜΗΔΕΝ


Κοινωνία ώρα ΜΗΔΕΝ

Είναι πρωτοφανές για μια "οργανωμένη" κοινωνία να βιώνει τέτοιες κοινωνικές καταστάσεις εν καιρό "ειρήνης".Ομως για ποιά ειρήνη ομιλούμε; 

Την ειρήνη των όπλων; 

ναι,τέτοια προς το παρόν έχουμε.

Τον οικονομικό πόλεμο; την.....
οικονομική κατοχή; 

-ΟΥΥΥΥΥ απο αυτή και αν έχουμε!

Πραγματικά,είναι απίστευτο αυτό που κάνουν στη χώρα μας και εμείς καθόμαστε απαθέστατα και τα αποδεχόμαστε.

1.500.000 άνεργοι με διαρκώς αυξανόμενα τα μεγέθη.

Προσέξτε λίγο εδώ:

-Καταργείται μια εξόχως αποδοτική υπηρεσία (τόσο απο οικονομικής άποψης αλλά και αποτελέσματος) η Δημοτική Αστυνομία,γιατί απλά λένε τα νούμερα για τις απολύσεις δεν βγαίνουν.
Το τί έχει να γίνει με το παραεμπόριο και τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων αλλά και απο παράνομη στάθμευση το αφήνουμε καθαρά στη κρίση σας. Πιστεύτε ακόμα οτι θα ωφεληθεί η αγορά και οι νόμιμοι καταστηματάρχες που πληρώνουν τόσους φόρους;;;;;;;;

ΠΑΝΤΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ(ΦΡΑΠΕ,ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ,ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ)ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ...ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!!!

-Απολύονται οι σχολικοί φύλακες.Σωστά θα πεί κάποιος.Τι να τους κάνουμε; Δεν πειράζει και αν γίνουν τα σχολεία μας κέντρο διαφόρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων! Άλλωστε ετσι οπως πάει σε λίγο δεν θα έχουμε παιδιά.Αυτό προβλέπει το σχέδιο άλλωστε...


-άντε και τα παιδιά μας πάνε σχολείο.Τι παιδεία θα πάρουν; με τον 1 δάσκαλο ανά 50 παιδιά; ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; Αυτό είναι το επόμενο βήμα.Οι αμμόρφωτοι Ελληνες. Να γίνουμε φθηνοί Εργάτες της Ε.Ε .Οχι μόρφωση.,Σύγχρονοι δούλοι.Για αυτό τόσες απολύσεις στην ΠΑΙΔΕΙΑ.

-Υγεία! ποια υγεία;; Άφησαν και κάτι! ΕΟΠΥΥ σου λέει.Πας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και έχει μόνο για συνταγές.Τα άλλα στα ιδιωτικά ιατρεία. Αν δεν έχεις λεφτά ΠΕΘΑΝΕΣ. Για κερασάκι πάρτε και τα επόμενα 2 χρόνια 2.500 απολύσεις για να μην δουλεύει τίποτα. 

-Λαθρομετανάστες: Βουλιάζει η χώρα με τις καραβιές των στοιβαγμένων ανθρώπων στη ψευδεπίγραφη ελπίδα,που άλλοι έρχονται για ενα καλύτερο αύριο και άλλοι βάση σχεδίου.Αλήθεια πόσοι είναι πλέον στη χώρα ; 5.000.000? γιατί μην ακούσω λιγότερο ! μια βόλτα έξω φτάνει. Αυτή η βόμβα έρχεται να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ελληνα να μην έχεις ελπίδα να πάρεις και σύνταξη,αν φυσικά επιβιώσεις απο τα προαναφερθέντα.

-Σου διέλυσαν το ΣΤΡΑΤΟ. ΈΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙΣ.ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑ@@ΚΑ ΚΑΤΣΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΦΡΑΠΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK.

KAΤΣΕ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΑΚΟΜΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΣΟΥ (ΚΟΝΤΕΥΕΙ) ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ.

-ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ.


 http://ellinikh-odysseia.blogspot.com/ 
ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Οργή στις βιομηχανίες για τον περιορισμό βιοκαυσίμων


Την ώρα που μαίνεται η διαμάχη των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις βιομηχανίες, η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τον περιορισμό των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα, κάτι που σχολιάστηκε από στέλεχος εταιρίας ως «πολύ βαρύ πλήγμα».

Το θέμα, μετά από αυτή την εξέλιξη παραπέμπεται στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου αναμένεται ψηφοφορία επί της πρότασης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θέση θα κληθούν να πάρουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραμένει ακόμη διχασμένη.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση και γίνει νόμος θα απαγορευθεί η χρήση βιοκαυσίμων που συχνά παράγονται από ζαχαρότευτλα, ελαιοκράμβη ή αραβόσιτο. Αντιθέτως θα προωθηθούν καθαρότερα βιοκαύσιμα από λύματα, φύκια και άλλες πηγές. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές – κυρίως από τα λεγόμενα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς- έως το 2020.

Αγανακτούν οι βιομηχανίες

Εκπρόσωποι των παραγωγών βιοκαυσίμων και των προμηθευτών τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι η μείωση του ποσοστού στο 5,5% θα οδηγήσει στο κλείσιμο μονάδων και στην απώλεια θέσεων απασχόλησης. «Ο περιορισμός της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς στο 5,5% θα αδρανοποιήσει τις επενδύσεις που έγιναν από τη βιομηχανία μας καταφέροντας πλήγμα σε ολόκληρη την αλυσίδα βιοκαυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκτίμησε η βιομηχανία FEDIOL.

Χαιρετίζουν οι οργανώσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που πίεζαν σε αυτήν την κατεύθυνση χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ζητώντας ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τα τρόφιμα και τα οποία «κατηγορούνται» ότι συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως. «Τα βιοκαύσιμα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά με την παραγωγή τροφίμων, κάτι που θα γίνει με τη σταδιακή κατάργηση της εσφαλμένης χρήσης τροφίμων για καύσιμα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φίλοι της Γης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β


 Συναδελφισσες-Συνάδελφοι 

Δεν υπάρχει πρόγραμμα.  Δεν υπάρχει σχέδιο <σωτηρίας>της χώρας.Το μόνο που υπάρχει είναι ανδρείκελα που έχουν αναλάβει την εξουσία της Ελλάδας και καταστρέφουν τα πάντα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λαύριο: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο υποσταθμό της ΔΕΗ


  Στο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Λαυρίου ξέσπασε πυρκαγιά το βράδυ σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει προσωρινά διακοπεί, ενώ διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί στην Αγία Μαρίνα, στη Σαρωνίδα, μέχρι και την Τζιά. Ωστόσο η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε όλη τη Λαυρεωτική.

 Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει καλώδια στον υπόγειο χώρο του υποσταθμού.

  Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σύνδεση γεωτρήσεων με σεισμούς δείχνουν νέες μελέτες


Οι γεωτρήσεις μέσω των οποίων διοχετεύονται στο υπέδαφος μεγάλες ποσότητες υγρών, είτε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων είτε για την άντληση γεωθερμικής ενέργειας, έχουν το δυναμικό να προκαλούν σεισμούς, ορισμένοι από τους οποίους ξεπερνούν τους 5,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.
Η επιβεβαίωση των υποψιών που διατυπώνουν εδώ και καιρό επιστήμονες και οργανώσεις έρχεται από τρεις μελέτες που παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του Science.
Στην πρώτη από αυτές, ο Ουίλιαμ Έλσγουορθ της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS διαπιστώνει ότι οι δονήσεις μεγέθους άνω των 3,0 βαθμών στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Αποδίδει αυτή την αύξηση στην εξορυκτική δραστηριότητα και μάλιστα ενοχοποιεί τη βιομηχανία ενέργειας για το σεισμό των 5,6 βαθμών που χτύπησε την Οκλαχόμα το Νοέμβριο του 2011 και σκότωσε δύο άτομα.
Ο Δρ Έλσγουορθ επισημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα που αφαιρεί πετρέλαιο ή αέριο από μεγάλο  βάθος μπορεί θεωρητικά να αποσταθεροποιήσει το υπέδαφος. Εκτιμά όμως ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τη διοχέτευση υγρού υπό πίεση μέσα σε πορώδη πετρώματα: το υγρό αυτό αυξάνει την πίεση στα πορώδη πετρώματα και μπορεί να λειτουργήσει σαν λιπαντικό σε υφιστάμενα γεωλογικά ρήγματα.
Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στη σχετικά νέα τεχνολογία της υδραυλικής ρωγμάτωσης, στην οποία διοχετεύεται στο υπέδαφος υγρό υπό πίεση, προκειμένου να σπάσουν πορώδη πετρώματα που περιέχουν εγκλωβισμένο αέριο ή πετρέλαιο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υδραυλική ρωγμάτωση με την πρόκληση σεισμών. Ο Έλσγουορθ όμως επισημαίνει ότι οι σεισμοί αυτοί ποτέ δεν υπερέβησαν τους 3,0 βαθμούς. Εκτιμά ότι ο κίνδυνος δεν έρχεται από την ίδια τη ρωγμάτωση, αλλά από την αποθήκευση του άχρηστου υγρού σε γειτονικές τοποθεσίες, μέσω της διοχέτευσής του σε πορώδη πετρώματα.
Υγρό υπό πίεση χρησιμοποιείται εξάλλου και σε συμβατικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου, καθώς και σε εγκαταστάσεις γεωθερμικής ενέργειας, στις οποίες το νερό που διοχετεύεται σε μεγάλο βάθος μετατρέπεται σε ατμό από τη θερμότητα της της Γης και ανεβαίνει στην επιφάνεια όπου χρησιμοποιείται για θέρμανση ή παραγωγή ενέργειας.
Πράγματι, στη δεύτερη από τις τρεις μελέτες, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ εκτιμούν ότι οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις του Σάλτον Σι, οι οποίες αντλούν ενέργεια από το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, έχουν το δυναμικό να προκαλέσουν δονήσεις.
Στην τρίτη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπιστώνουν ότι οι μισοί και πλέον σεισμοί άνω των 4,5 βαθμών στις ηπειρωτικές ΗΠΑ συμβαίνουν κοντά σε γεωτρήσεις διοχέτευσης υγρών.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι, από τις 30.000 τοποθεσίες των ΗΠΑ όπου αποθηκεύονται στο υπέδαφος άχρηστα υγρά, μόνο ένα ελάχιστο μέρος εγκυμονεί κίνδυνο.
Συνιστούν πάντως στενή παρακολούθηση των περιοχών αυτών έπειτα από ισχυρούς σεισμούς σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, οι οποίοι μπορούν θεωρητικά να αυξήσουν τα φορτία στις περιοχές έγχυσης.
(in.gr)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΙΕΑ: Η Τουρκία Είναι ο Καλύτερος Πελάτης των Ελληνικών Διϋλιστηρίων τα Τελευταία Χρόνια


Η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα από τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία στηρίζει τα ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά διϋλιστήρια σε μια περίοδο ύφεσης για τις συγκεκριμένες χώρες, τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία του έκθεση για την αγορά πετρελαίου.
Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι η κατάσταση στα διϋλιστήρια του ευρωπαϊκού νότου είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη στον βορρά, παρόλο που οι βόρειες χώρες έχουν πιο ισχυρές οικονομίες και δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από την ύφεση.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, μεγάλα διϋλιστήρια στη Μεσόγειο, ιδίως στην Ισπανία και την Ελλάδα, πέτυχαν μια αξιοσημείωτη αύξηση στην παραγωγή τους, αψηφώντας την τάση στην εγχώρια ζήτηση», παρατηρεί ο ΙΕΑ, αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες των ΕΛΠΕ και της Μότορ Όιλ τα προηγούμενα χρόνια, όταν και επένδυσαν πολύ μεγάλα ποσά στην αναβάθμιση των μονάδων τους.
Όσον αφορά την Τουρκία, η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι οι εισαγωγές gasoil αυξήθηκαν κατά 16% από το 2010 μέχρι το α’ τρίμηνο του 2013, δηλαδή κατά 40.000 βαρέλια και έφτασαν τα 200.000 βαρέλια. Το μεγαλύτερο μέρος των αυξημένων αυτών ποσοτήτων προμήθευσαν τα ελληνικά διϋλιστήρια.
Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται όμως και στην περίπτωση των διϋλιστηρίων της Ισπανίας, τα οποία επίσης πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις, ώστε να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα της βορειοδυτικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, οι εξαγωγές gasoil των ισπανικών διϋλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 10% (20.000 βαρέλια) την τελευταία διετία προς την Γαλλία και κατά 71% (40.000 βαρέλια) προς την Ιταλία.
Τέλος, ο ΙΕΑ αναγνωρίζει και ένα πιθανό εμπόδιο για τα διϋλιστήρια της Μεσογείου το αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο ακούει στο όνομα «Ρωσία». Ο λόγος είναι ότι η Μόσχα έχει διευρύνει τις εξαγωγές ντίζελ προς την Ευρώπη, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγές αργού πετρελαίου. 

ΠΗΓΗ:energia.gr