Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η συνέχεια του παραμυθιού...


Ο Ψυχάκιας σουλτάνος, όπως τον αποκάλεσε ο βεζίρης για τα μάτια του κόσμου, είναι ευχαριστημένος πλέον, που ο αγαπημένος του βεζίρης κατέπνιξε απεργίες, απολύσεις ακόμα και τις μεγάλες κινητοποιήσεις.
Ο βεζίρης εκτέλεσε τις υποσχέσεις, που είχε δώσει στον σουλτάνο. Και έτσι ο βεζίρης ανήγγειλε ότι η αμοιβή του σουλτάνου θα είναι μεγάλη και σπουδαία,που θα του την αναγγείλει την Παρασκευή στο παλάτι του. 
Εμείς όλοι περιμένουμε να δούμε ποια είναι η τιμή μας, που όρισε ο βεζίρης και συμφώνησε ο Ψυχάκιας σουλτάνος.  
Γιατί όλα τα παραμύθια περιέχουν μια αλήθεια, περιμένουμε την Παρασκευή να μάθουμε πόσα είναι τα αργύρια...

160% ακριβότερο το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα από τη Γαλλία


Στην Ελλάδα η μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 65 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ενεργοβόρες μονάδες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τις μονάδες της μέσης τάσης. Ιστορικά εργοστάσια που συμβολίζουν την παράδοση της βιομηχανικής παραγωγής, βρίσκονται σε αδράνεια ή ένα βήμα πριν το λουκέτο. Τα προβλήματα κόστους ενέργειας –αν και σε διαφορετική μορφή– δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, καθώς θέματα κόστους ενέργειας υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Μόνο που την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος ρεύματος δεν πέφτει κάτω από τα 65 ευρώ, στη Γαλλία η συζήτηση που γίνεται αφορά σε τιμολόγια της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα. Η διαφορά κόστους για τη μέση ελληνική βιομηχανία φτάνει το 160%!
Ο λόγος για την είδηση που έγινε γνωστή τις προηγούμενες ημέρες από τα τοπικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει 500 θέσεις εργασίας στην ενεργοβόρο βιομηχανία Saintde Maurienne στις Άλπεις, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για τη διατήρηση του εργοστασίου σε λειτουργία. Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση ειδικού τιμολογίου για την ηλεκτρική ενέργεια.
Το εργοστάσιο ανήκε στον αγγλο-αυστραλέζικο μεταλλευτικό κολοσσό RioTinto, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει ότι το θέτει προς πώληση. Αιτία το γεγονός ότι η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχε με την EDF έληγε το Μάρτιο του 2014. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η σύμβαση που λήγει τον επόμενο Μάρτιο εξασφάλιζε κόστος 20 ευρώ η μεγαβατώρα.
Μέχρι πριν λίγες ημέρες ωστόσο δεν είχε παρουσιαστεί κανένας ενδιαφερόμενος, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες περί λουκέτου στο εργοστάσιο. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη ηχηρό βιομηχανικό λουκέτο όταν τον Απρίλιο η Arcelor Mittal έκλεισε το χαλυβουργείο στη Florange της Ανατολικής Γαλλίας, με τον πρόεδρο Hollande να υπόσχεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναγέννηση της βιομηχανίας και της παραγωγής.
Έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, για την πώληση του Saintde Maurienne  στη γερμανική Trimet Aluminium SE. Η συμφωνία περιλαμβάνει –μετά από παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης– και την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, η οποία θα εξασφαλίσει χαμηλό τιμολόγιο ενέργειας στο Saint de Maurienne και ταυτόχρονα θα γίνει συνεταίρος της βιομηχανίας ως μέτοχος μειοψηφίας. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το κόστος του τιμολογίου, δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου αναφέρουν ότι η βιομηχανία θα προμηθεύεται ρεύμα σε μια τιμή της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας το περασμένο Σάββατο επισφραγίστηκε με την  επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Jean-Marc Ayrault, στη βιομηχανία. «Δεν υπάρχει μέλλον για τη Γαλλία χωρίς τη βιομηχανία» δήλωσε ο ίδιος, σηματοδοτώντας την έμφαση που δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγής.
Αλλά και ο υπουργός βιομηχανίας Arnaud Montebourg, επίσης παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτήν η Γαλλία «χτίζει μια νέα γερμανογαλλική Pechiney» (η Pechiney ήταν η βιομηχανία σύμβολο της Γαλλίας επί δεκαετίες και πρώην ιδιοκτήτης τουSaint-Jean-de-Maurienne).
Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία θα σώσει πάνω από 500 θέσεις εργασίας (οι 480 εργάζονται στο εργοστάσιο Saint-Jean-de-Maurienne το οποίο παράγει 93 χιλ. τόνους ετησίως με εγκατεστημένη δυναμικότητα 140 χιλ. τόνων, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται σε μια μονάδα χύτευσης σύρματος αλουμινίου και συγκολλήσεων για μηχανικές εφαρμογές, στο παραπλήσιο Castelsarrasin), σε μια στιγμή που η γαλλική οικονομία δίνει μάχη κόντρα στην ύφεση και την αυξανόμενη ανεργία, χωρίς βεβαίως να μπορεί να συγκριθεί επ’ ουδενί η κατάσταση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η συμφωνία διάσωσης προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας αλουμινίου με συμμετοχή 65% του Γερμανικού ομίλου Trimet και 35% της εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Σε αντάλλαγμα, η EDF θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε ειδική τιμή. Η είσοδος της EDF στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας αλουμινίου, υποδηλώνει μια λογική ότι η EDF δεν θέλει το κλείσιμο του εργοστασίου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της καταναλώνοντας όσο ολόκληρη η πόλη της Lyon.
Το deal με τη γερμανική εταιρεία περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση για υλοποίηση επενδύσεων της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη εξαετία. Ωστόσο οι υπόλοιπες λεπτομέρειες και όροι της συναλλαγής δεν έγιναν γνωστοί.
(capital.gr) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

news.gr - Κομμένη δήλωση Σαμαρά

Περιφερειακή Συνάντηση για τους Υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Ευρώπη Διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 31 Οκτωβρίου


Περιφερειακή συνάντηση διοργανώνει στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου το ΙΕΝΕ στην Αθήνα με θέμα του τις «Έρευνες και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Αδριατική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η συνάντηση πρόκειται να διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αφού πραγματοποιούνται σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες, τόσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες, ενώ θα αναλυθούν τα δεδομένα για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος ομιλητές από την Ιταλία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Το λεπτομερές πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Καύσιμα: Αναπάντεχη βουτιά στην κατανάλωση

Καύσιμα: Αναπάντεχη βουτιά στην κατανάλωση - Άνοδος τιμών λόγω... τουρισμού
Με 14% έτρεχε η μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης τον Ιούνιο, ενώ οι εταιρείες εμπορίας ανέμεναν ότι το μήνα της έναρξης του καλοκαιριού μέσα στον οποίο υπήρχε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα αναζωογονούσε την αγορά.

Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται με βάση τις πωλήσεις του 2012 που και αυτές ήταν μειωμένες έναντι του 2011.

Έτσι οι σωρευτική μείωση συγκριτικά με τις χρονιές προ της κρίσης είναι απογοητευτική για το μέλλον του κλάδου. Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της αγοράς, η πτώση της κατανάλωσης στο κυρίως καύσιμο κίνησης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών που περιορίζουν έξοδα, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θεωρούσαν ανελαστικά.

Χαρακτηριστικό της εικόνας αυτής, είναι η εξέλιξη της κατανάλωσης καυσίμων στα τουριστικά νησιά, όπως αυτή καταγράφεται με την έναρξη της φετινής τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, στα νησιά όπου το τουριστικό ρεύμα προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό, η κατανάλωση είναι αυξημένη ακόμη και σε διψήφια ποσοστά σε σχέση με το 2012.

Αντιθέτως η μείωση στην κατανάλωση βενζίνης, είναι μεγάλη σε νησιά που κυρίως προτιμούν οι Έλληνες. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται η Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος και άλλα νησιά. Στη δεύτερη η Πάρος, οι Σποράδες (Σκόπελος, Σκύρος), η Τζια, η Άνδρος και γενικότερα νησιά όπου έχουν χτιστεί εξοχικές παραθεριστικές κατοικίες, ή προτιμώνται από τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τα Σαββατοκύριακα ή τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που εμφανίζει η εγχώρια αγορά καυσίμων είναι απογοητευτική, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη βιωσιμότητα των εταιρειών εμπορίας, οι περισσότερες από τις οποίες καταγράφουν συνεχιζόμενες ζημιές.

Έτσι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εναπόκειται πλέον στην Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει μέτρα όχι για την ενίσχυση των εταιρειών, αλλά για τη διευκόλυνση της επιβίωσής τους, όπως είναι η κατάργηση της προκαταβολικής πληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οποία δεσμεύει τεράστια ποσά από τη ρευστότητα των εταιρειών, ενώ επιβαρύνει το κόστος με τους υψηλούς τόκους με τους οποίους δανείζει, όταν δανείζει το τραπεζικό σύστημα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι τα καύσιμα είναι τα μοναδικά προϊόντα τα οποία επιβαρύνονται με ειδικό φόρο και ο οποίος προκαταβάλλεται, ενώ το ίδιο δεν ισχύει με το οινόπνευμα ή τον καπνό όπου το δημόσιο προσφέρει κάποιο χρονικό περιθώριο για την καταβολή του ειδικού φόρου. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ FOCUS ON LINE ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ;


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FOCUS – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ

“Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας”

Αρθρογραφος.Κ.Boetig από το Focus on line

* Η μετάφραση από τα γερμανικά του άρθρου, έχει ως εξής: “Η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα όχι μόνο μια σκληρή οικονομική πολιτική αλλά απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας. Οι ρίζες όμως της διαφορετικότητας είναι βαθιές και δεν θα αλλάξει τίποτα πέραν μιας αισθητικής εξωτερικής επέμβασης

Μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες;

Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν προβλήματα προσαρμογής. Έχουν κατακλείσει τον κόσμο ψήνοντας και τηγανίζοντας γύρω τους, και παίζοντας σε ρόλο κομπάρσου σε κάποια μικρά εργάκια. Σε αυτόν τον συμπαθητικό μικρό λαό που φαίνεται να χορεύει συνεχώς τον Ζορμπά και να γλεντάει, δεν εκπλήσσεται ο γνωστής των πραγμάτων καθόλου με όσα γίνονται.

Πώς και να εκπλήσσεται εξάλλου με έναν λαό που ανακατεύει ρετσίνι με κρασί, τυλίγει ρύζι με χορταρικά σε αμπελόφυλλα , παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο σχεδόν χωρίς κανένα γκολ, αλλά γνώριζε πριν 2.500 χρόνια ότι η ύλη αποτελείται από άτομα και η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο;

Οι Έλληνες ένιωθαν πάντα σαν τους γονείς του πολιτισμού και δεν δίσταζαν όμως να περνούν τα λεφτά των παιδιών τους. Σήμερα αυτό το κράτος μπαίνει στο γηροκομείο και δέχεται κηδεμόνα να το επιβλέπει. Αλλά φυσικά αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Έλληνα πολίτη. Αυτός πότε δεν περίμενε κάτι από τον υπουργό του, πέρα από την ανταλλαγή της ψήφου του με την άδεια να κτίσει το αυθαίρετο του.

Δεν βαριέσαι σου λέει το ελληνικό κράτος θα επιβιώσει και χωρίς δική του κυβέρνηση.

Εξάλλου γιατί να αλλάξει κάποιος όταν είναι τόσο τέλειος όσο ο Έλληνας.;
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανεξόφλητος


Όσο κι αν θέλεις να βρεις μία στάλα ελπίδας μέσα στον σωρό με τα σκατά που έχουμε πέσει, ξέρεις ότι είναι ανώφελο. Στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων οι ζωές και οι θάνατοί μας. Δεν αφορούν κανέναν. Ο Ζορμπάς εκτελέστηκε και το κηδειόχαρτό του καρφώθηκε στις κολώνες της ΔΕΗ.  Στεκόμαστε σαν χαμένοι μπροστά στην ανακοίνωση θανάτου και κάθε μέρα βλέπουμε ότι η κηδεία αλλάζει ημερομηνίες. Κάθε μέρα και μία καινούργια.
Έχουμε  ξεχάσει  τα  ονόματα των  φίλων. Έχουν όλα εκτοπιστεί από ονόματα υπουργών, πρωθυπουργών, βουλευτών και άλλων αλητήριων. Μάθαμε ευρωπαϊκές γλώσσες τόσο γρήγορα μέσα από τα ονόματα βαρβάρων που σουλατσάρουν με παχιά γράμματα σε τίτλους ειδήσεων. Μπλέκεται η γλώσσα μας από το συνονθύλευμα συμφώνων στις λέξεις τους και εμείς εκεί να επιμένουμε να τα προφέρουμε σαν να κουβαλάμε μέσα στο στόμα μας χαλίκια.
Έχουμε να ακουμπήσουμε βιβλίο μήνες ολόκληρους. Έχουν αλληθωρίσει τα μάτια μας διαβάζοντας νόμους παρανόμους που χαρακτηρίζουν την ζωή μας σαν δημόσια περιουσία προς εκποίηση. Κλείστηκε η ζωή μας στο γραμματοκιβώτιο της εξώπορτας. Η αξία της αναπνοής μας σε φακέλους λογαριασμών με ημερομηνία λήξεως λίγων ημερών.  Ακούμε μέσα στο μυαλό μας «την Δευτέρα ξοφλάς», «την Τρίτη διαμαρτύρεσαι», «την Τετάρτη κατάσχεσαι», «την Πέμπτη φυλακίζεσαι», «την Παρασκευή απολογείσαι» και μένει μόνο το Σαββατοκύριακο να χτυπάς από τοίχο σε τοίχο μέσα στο σπίτι-κλουβί για να περιμένεις τις επόμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των μεγαλύτερων εγκληματιών που έχει γεννήσει ποτέ ο πλανήτης.
Ανεβαίνεις στα βουνά, βουτάς στην θάλασσα, περπατάς στις πεδιάδες και κάθε βόλτα είναι σαν αποχαιρετισμός. Και να πάρει ο διάολος δεν χωράνε όλα αυτά σε μια τελευταία αγκαλιά. Κατάντησες σαν τουρίστας να τραβάς φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές στο ταξίδι Ελευθερίας σου στην χώρα που σε γέννησε: «Εγώ δίπλα στο τελευταίο ακρογιάλι λίγο πριν πουληθεί», «Εγώ μέσα στο δάσος πριν εκχερσωθεί», «Εγώ δίπλα στην τελευταία πηγή πριν ιδιωτικοποιηθεί», «Εγώ δίπλα στην Ελένη πριν αυτοκτονήσει»…. Το άλμπουμ δεν θα χωρέσει όλα τα αποχαιρετιστήρια κλικ στο τελευταίο ταξίδι στην πατρίδα.
Ο μόνος δίκαιος λογαριασμός που είχαμε ήταν αυτός απέναντι στην πατρίδα. Γράψε: "Ανεξόφλητος".
 ΠΗΓΗ:simplemangreek.blogspot.gr 

Σε πορεία θανάτου


Τώρα ούτε να τρέξεις, ούτε να κρυφτείς δε μπορείς. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ήσυχης αποδοχής σου για όλα τα μέτρα που σου επέβαλλαν. Σού πήραν όλα τα όπλα ενώ τα είχες στα χέρια σου. Τα παρέδωσες εσύ εις το όνομα της ειρήνης και της νοικοκυροσύνης. Να μην τρέξει σταγόνα αίμα αλλά ας χυθούν εκατομμύρια δάκρυα. Τα δάκρυα δεν πονάνε...έτσι νόμιζες. Τώρα ξεκινάει το πανηγύρι, ήσυχε συμπολίτη μου. Οι κακές Κασσάνδρες δεν ήταν για τα γούστα σου γιατί σου χαλούσαν την καθημερινότητά σου, τις κανονισμένες διακοπές σου, τις απλωτές και τις ξαπλωτές σου, το σίγουρο μέλλον σου.
Άκου λοιπόν, τι θα έχει ήδη γίνει την ώρα που εσύ θα ξυπνήσεις από τον λήθαργό σου. Το σπίτι σου είτε το χρωστάς είτε όχι, ανήκει πλέον αλλού. Αν το χρωστάς δε σε κάποια τράπεζα τότε θα πληρώνεις δύο δόσεις ανά μήνα: Μία στην τράπεζα, μία στο κράτος. Και βέβαια θα σε αφήνουν να ζεις σε αυτό μέχρι την στιγμή που θα το χρειαστούν και θα σου κάνουν έξωση με το έτσι γουστάρω ή με μία απόφαση δικαστηρίου που θα ορίζει την έξωση συνταγματική.
Αν αρρωστήσεις μία ασπιρίνη θα σου είναι αρκετή, κι αυτή αγνώστου κατασκευής και συστατικών. Εκτός αν ανήκεις στην πάνω τάξη όπου με τον παρά σου θα έχεις όλα τα κομφόρ. Ασθενείς δύο ταχυτήτων αφού πάλευες χρόνια για την Ευρώπη της μία ταχύτητας. Η λίστα του εκάστοτε ευρωτσολιά υπουργού θα ορίζει για το τι εξετάσεις θα χρειάζεσαι και όχι το είδος ή η πορεία της ασθένειάς σου. Το κορμί σου έτσι κι αλλιώς ανήκει κι αυτό στην περιουσία του παρακράτους αφού εκ γενετής είσαι πλέον αναγκαστικός δότης οργάνων και δε μπα να στείλεις εσύ χιλιάδες αιτήσεις άρνησης προς τον αρμόδιο Οργανισμό (είναι τελικά αρμόδιος αυτός ο Οργανισμός;). Ανάλογα με τις ανάγκες των ιατρικών εταιρειών θα είσαι κλινικά νεκρός ή όχι. Βέβαια με τον ιατρικό τουρισμό που σου ετοιμάζουν μπορείς άνετα να δίνεις ένα νεφρό ή ένα ωάριο σε μία πλούσια γριά τουρίστρια για μία χούφτα ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ANAKOINΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τα γεγονότα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δυστυχώς δείχνουν ότι η κατάσταση όχι μόνο δε διορθώνεται, αλλά χειροτερεύει περισσότερο.

Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στο Συνδικάτο,  ζήσαμε και το πρωτοφανές να αποστέλλει η Ομοσπονδία εξώδικο για 24ωρη απεργία στις Εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ,  να καλείτε το Σωματείο μας να ορίσει το Προσωπικό Ασφαλείας και η Απεργία να μην υλοποιείται ΠΟΤΕ.

Συνάδελφοι που διαχειρίζεστε την ευθύνη των οργάνων της Ομοσπονδίας και του ΠΣΕΕΠ, το ελάχιστο που επιβάλλεται να υπάρχει είναι η μεταξύ σας συνεννόηση.  Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο... 

Δεν θέλουμε να πούμε για την ώρα τίποτε περισσότερο, για ευνόητους λόγους.  Για την ιστορία, σας θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να κλαίνε πάνω από το πτώμα...  Απλά δεν θέλουν να υπάρξει πτώμα !



ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ Ο ΓΑΡΙΔΑΚΙΑΣ

  



ANAKOINΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα Τετάρτη 17 Ιούλη, είναι μέρα απεργίας για τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΕΛΠΕ.

Η εργοδοσία, την προηγούμενη βδομάδα, προχώρησε σε απόλυση 6 συναδέλφων στην ASPROFOS.  Η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους στον όμιλο ΕΛΠΕ να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους της ASPROFOS, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία.
Προκήρυξε απεργία για την Τετάρτη στην οποία και καλούμε σε συμμετοχή.

Την απόφαση αυτή, την υπονόμευσαν οι ίδιες της οι δυνάμεις στα επιχειρησιακά Σωματεία του Ομίλου.  Αλλού προκήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας, αλλού καμία κινητοποίηση!  Η διοίκηση της εταιρείας έχει προαναγγείλει μείωση προσωπικού σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες του Ομίλου.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και η Συνδικαλιστική Συνεργασία στην ΕΚΟ καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.
Εφόσον η εταιρεία εμείνει στα σχέδιά της, ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο, η κοινή δράση και κλιμάκωση του αγώνα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:00 πμ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ASPROFOS (ΘΗΣΕΩΣ 284 ΚΑΛΛΙΘΕΑ)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΕΚΟ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΛΠΕ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ –
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ASPROFOS

Συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι της ASPROFOS βρίσκονται για 3η ημέρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο πρόγραμμα απολύσεων που υλοποιείται από τη διοίκηση του Ομίλου.

Οι πρώτες 6 από αυτές τις απολύσεις υλοποιήθηκαν, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν λίγους μήνες είχε υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση με σημαντικές μειώσεις. 
Οι εξελίξεις αυτές είναι ανησυχητικές και δεν μπορεί παρά να αφορούν όλους τους εργαζόμενους στις εταιρείες του Ομίλου.
Το μόνο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη και η κοινή δράση.

Στα πλαίσια αυτά, το ΔΣ της ΠΕΠΕΚΟ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον Όμιλο ΕΛΠΕ, με προκήρυξη 24ωρης Στάσης Εργασίας (9:00-11:00) στις 17 Ιουλίου και συμμετοχή στη συγκέντρωση στα γραφεία της ASPROFOS (Ελευθερίου Βενιζέλου 284, Καλλιθέα).


ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΚ

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι

Το Δ.Σ του Επιχειρησιακού Σωματείου της Ε.Κ αποφάσισε σε ένδειξη
Συμπαράστασης στους συναδέλφους της ΑΣΠΡΟΦΟΣ να προκηρύξει 2ωρη
στάση εργασίας ( 9:00πμ – 11πμ ) την ΤΕΤΑΡΤΗ 17/7/13 .

Η συγκέντρωση συμπαράστασης – διαμαρτυρίας θα γίνει στα γραφεία της
εταιρείας ΑΣΠΡΟΦΟΣ Ελευθερίου Βενιζέλου 284 , Καλλιθέα στις 10 πμ .


Εργαζόμενοι και συνδικάτα στη μάχη για την ανατροπή των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών


Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή και στην 24ωρη Γενική Απεργία.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο τις καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόϊκα που έχουν εξαθλιώσει κοινωνία και οικονομία.
Με βασικό σύνθημα «Είμαστε άνθρωποι και δεν θα γίνουμε αριθμοί» και με αίτημα να μην ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή όπου και έγινε διάβημα διαμαρτυρίας.
Μηνύματα συμπαράστασης για τη σημερινή 24ωρη Γενική Απεργία απέστειλαν η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάραν Μπάροου, η Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ, καθώς και συνδικάτα από Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία και Κύπρο.
Στα μηνύματα συμπαράστασης γίνεται λόγος για τις αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές που διογκώνουν τη φτώχεια και τις ανισότητες ενώ τονίζεται η αναγκαιότητα αλλαγής αυτών των πολιτικών, ώστε να αποφευχθούν οι περαιτέρω δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και να μη βυθιστεί η οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου με το κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Μανιάτης: Με αυστηρά κριτήρια ενδεχόμενη εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη


Την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης τυχόν εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πιθανές σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ενδεικτικά εστίασε σε κάποιες από αυτές, όπως η απαίτηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων νερού, η ρύπανση των υπόγειων υδάτων με πληθώρα επικίνδυνων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση του σχιστόλιθου και η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων μεθανίου, η επιρροή στη γεωλογική ευστάθεια ευρύτερων περιοχών, και άλλα.
Πρότεινε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλύσει τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, προκειμένου να προτείνει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον αποδειχθεί ότι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλλλα, στο πλαίσιο του συμβουλίου, παρουσίασε τις οκτώ προτεραιότητες σε θέματα βιοποικιλότητας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 οι οποίες είναι:
1. Ολοκλήρωση της κάλυψης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Οδηγίες για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
2. Ολοκλήρωση του δικτύου “Natura 2000” και διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
3. Διατήρηση, διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
4. Διατήρηση των ελληνικών γενετικών πόρων - πρόσβαση στους γενετικούς πόρους.
5. Πρόληψη και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα.
6. Αποτίμηση των λειτουργιών των οικοσυστημάτων από κοινωνική και οικονομική σκοπιά.
7. Καθορισμός προτεραιοτήτων για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και την προώθηση της χρήσης πράσινων υποδομών.
8. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα βιοιποικιλότητας.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο μέγεθος της πρόκλησης που αποτελεί η ολοκληρωμένη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών “Natura 2000” εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι καταλαμβάνουν το 27% των χερσαίων εδαφών και το 6% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενσωμάτωσης της στρατηγικής για τις πράσινες υποδομές στο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Δράσεις που προτείνονται, μεταξύ άλλων, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, περιλαμβάνουν των οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων, την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων και ιδιαίτερα των επικίνδυνων, τη μείωση των απωλειών νερού άρδευσης και ύδρευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας, την πιστοποίηση προϊόντων προστατευόμενων περιοχών προκειμένου να γίνει εμπορική προώθηση και εκμετάλλευσή τους καθώς και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κύπρος: Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στα κατεχόμενα


Περίπου εκατό τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα της κατεχόμενης Καρπασίας, εξαιτίας ατυχήματος στο οποίο ενεπλάκη δεξαμενόπλοιο της ιδιωτικής εταιρείας ΑΚΣΑ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουρκοκυπρίων βιολόγων Χασάν Σαρπτέν δήλωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή. Όσα μέσα και αν επιστρατευθούν, ένα 20% του πετρελαίου δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαριστεί από τη θάλασσα, πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η πετρελαιοκηλίδα επεκτάθηκε σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων μέσα στην θάλασσα. Το ατύχημα συνέβη, όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ.

Ένα πλοίο που είναι ειδικό για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων βρίσκεται καθ΄ οδόν από τη Μερσίνα της Τουρκίας, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το «κράτος δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις».

Μίλησε για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και πρόσθεσε πως όσοι ευθύνονται για το ατύχημα θα τιμωρηθούν.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μικρές απώλειες για το αργό


Μικρές απώλειες σημείωσε το πετρέλαιο την Τρίτη έπειτα από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με το συμβόλαιο να παραμένει στο επίπεδο των 106 δολ. το βαρέλι καθώς οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο για τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου έχασε 32 cents ή 0,3% για να τερματίσει τις συναλλαγές στα 106 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο στις ΗΠΑ για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswiresτα στοιχεία που θα ανακοινώσει η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας θα δείξουν ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια  την εβδομάδα έως τις 12 Ιουλίου.

Παράλληλα, τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 400.000 βαρέλια, ενώ για τα διυλισμένα αποθέματα αναμένεται αύξηση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ:.capital.gr