Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης από την ΓΣΕΕ


Διαβάστε την εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης από την ΓΣΕΕ

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ?...


Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστο αστείο... Μια από τις πιο εντυπωσιακές ειδήσεις της εβδομάδας ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο του 2013 η Citigroup. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ (βάσει ενεργητικού) εμφάνισε καθαρά -όχι μεικτά- κέρδη σχεδόν 4 δισ. δολάρια, όσο δηλαδή το χρηματοδοτικό κενό που έχει η Ελλάδα για το 2014! Ανάλογες επιδόσεις εμφανίζουν και οι υπόλοιποι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα αστρονομικά αυτά κέρδη προέρχονται από δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο όπως και σχεδόν όλες οι αγορές του πλανήτη βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά από τον Μάρτιο του 2009.

Τότε ήταν που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η λεγόμενη Fed, αποφάσισε να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική που επισήμως ονομαζόταν «ποσοτική χαλάρωση» και που στην ουσία συνιστούσε εκτύπωση φρέσκου χρήματος, προκειμένου να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και εν τέλει της οικονομίας των ΗΠΑ. Στρατηγική της ήταν να τυπώσει όσο χρήμα χρειάζεται και να το διοχετεύσει στις αγορές, ώστε να ξαναπάρουν αξία οι μετοχές, να ξαναδημιουργηθεί ο εικονικός πλούτος που εξανεμίστηκε βίαια το 2008 και σταδιακά να αρχίσει να ξαναδιαχέεται και στην πραγματική οικονομία, δίχως -το σημαντικότερο- να πειραχτεί το τραπεζικό σύστημα.

Τέσσερα χρόνια και πάνω από δύο τρισ. φρεσκοτυπωμένα δολάρια μετά η Fed κατάφερε να οδηγήσει τις αμερικανικές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και να κάνει τους επενδυτικούς γίγαντες της Wall Street να (ξανα)μοιάζουν με χήνες που γεννούν χρυσά αυγά. Τυπώνοντας τόσο χρήμα, όμως, η Fed δεν έδωσε ώθηση μόνο στις αμερικανικές αγορές αλλά και στις ευρωπαϊκές, φουσκώνοντας τις τιμές των αξιών και με αυτόν τον τρόπο παρέχοντας σανίδα σωτηρίας και για τις υπερχρεωμένες μεγα-τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες είναι κατά βάση βρετανικές, ιταλικές, ισπανικές, γαλλικές και -βέβαια- γερμανικές.

Έτσι, η Fed ανάλαβε από την αρχή της κρίσης να τυπώνει χρήμα, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην χρειάζεται να το κάνει με τρόπο που ήταν πολιτικά αδύνατον να εξηγηθεί από τη γερμανική ηγεσία στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Οι τελευταίοι, έχοντας γαλουχηθεί με τον φόβο του πληθωρισμού (ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την άνοδο των Ναζί στην εξουσία), δεν ήθελαν με τίποτα να δουν την ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα. Ούτε, όμως, ήθελαν να δουν την Deutsche Bank, την Commerz-bank και τα διάφορα -δήθεν- ασφαλή ταμιευτήριά τους να καταρρέουν εξανεμίζοντας τις αποταμιεύσεις τους. Ετσι, προέκυψε το «Μνημόνιο Κατανόησης» ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον, που για να λειτουργήσει, όμως, έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν στην πορεία «ατυχήματα».

Γι' αυτό και μετά την αναμενόμενη κρίση χρέους που πυροδοτήθηκε στην Ευρωζώνη, όταν όλες μαζί οι τράπεζες σταμάτησαν ξαφνικά να δανείζουν αφήνοντας έκθετα τα κράτη, ελήφθη η κατάλληλη μέριμνα, υπό τη μορφή μιας άλλης κατηγορίας Μνημονίων ωσάν αυτό που εκβιάζεται να εφαρμόζει η Ελλάδα και το οποίο ναι μεν δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά συντηρεί ένα status quo που ευνοεί την ανάρρωση και ευημερία των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Γιώργος Ι. Μαύρος
 ΠΗΓΗ:/logoplokies.blogspot.gr

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ, ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ?...


Το πρόσφατο άρθρο του Wolfgang Μunchau στους Financial Times, αποτύπωσε μια πραγματικότητα : Κανένας δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο του χρέους της, ασχέτως των δηλώσεων μιας μερίδας πολιτικών και τεχνοκρατών της Ευρώπης.

Ορθώς λοιπόν, ο Munchau πέρασε στο επόμενο ερώτημα: Θα γίνει το (αναπόφευκτο) κούρεμα εντός της Ευρωζώνης, με την συναίνεση των εταίρων δανειστών μας ; Ή εκτός του Ευρώ και με κάπως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων της ελληνικής πλευράς ; Στην ουσία, χωρίς να το γράψει, ο Munchau ρωτάει πρακτικά αν θα επέλθει διάλυση της Ευρωζώνης, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε, ή θα υποχωρήσουν οι δανειστές και θα «κουρέψουν» τα οφειλόμενα ποσά, προκειμένου να κρατήσουν την σημερινή μορφή της «Ενωμένης Ευρώπης». Κι αυτό διότι η όλη «ιδέα» του κοινού νομίσματος στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι ξενοδοχείο, όπου μένει όποιος θέλει για ένα διάστημα, κι άμα θέλει παίρνει το καπέλο του και φεύγει, αλλά ένα σπίτι που επιλέχτηκε και δεν αλλάζει.

Αν η Ελλάδα βρει το δρόμο της εξόδου, γιατί να μην τον βρει σε κάποια φάση και η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία ; Ας μην έχουμε αυταπάτες. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα γίνει «μονομερώς» με δήθεν τσαμπουκά, αλλά μόνο με τη «ανοχή», για να μην πω την συναίνεση των δανειστών μας, που θα συνεχίσουν να είναι δανειστές μας, είτε είμαστε είτε φύγουμε από το ευρώ. Όσοι ρομαντικοί της αριστεράς (ή και της δεξιάς) πιστεύουν ακόμη στην δήθεν συγκριτικά «ανώδυνη» λύση του Grexit δεν έχουν παρά να διαβάσουν το πρόσφατο άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη.

Συνεπώς, μιλώντας γενικότερα, είτε τα κράτη που βρίσκονται στην πλευρά των δανειστών, θα βρουν τρόπους να «βάλουν νερό στο κρασί τους», σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα από τους δανεισμένους εντός του ευρώ, είτε η Ευρωζώνη θα διαλυθεί περίπου ... «κοινή συναινέσει».

Ασφαλώς τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται με ευκολία. Όσο δύσκολο είναι ακόμη και για την ίδια την Γερμανία, να απαρνηθεί την τεράστια επένδυση πολιτικού, ιστορικού και οικονομικού κεφαλαίου, που οδήγησε στο σχηματισμό της Ευρωζώνης, άλλο τόσο είναι να «περάσει» στην κοινή γνώμη των κρατών του Βορρά, η έννοια της απώλειας σημαντικών κεφαλαίων υπέρ των «προβληματικών Νότιων».

Λαμβάνοντας υπ όψιν μας και το γεγονός ότι οι πολιτικοί έχουν γενικώς την τάση να μεταθέτουν τις δυσάρεστες αποφάσεις στο μέλλον (με την ελπίδα ότι η «μπόμπα» θα σκάσει στα χέρια κάποιου άλλου), είναι μάλλον επιπόλαιο να περιμένουμε γρήγορες ή «ριζικές» αποφάσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Θα είναι λοιπόν μεγάλη έκπληξη αν δούμε πραγματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πριν η κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, φτάσει στο απροχώρητο ! Πιθανώς να δούμε μεσοβέζικες λύσεις, όπως μια αναδιάρθρωση των λήξεων και των επιτοκίων στα δάνεια, που όμως από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα. Πιθανώς να δούμε και μια «ελάφρυνση» του χρέους με το ESM να αναλαμβάνει ένα μέρος των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτές όμως οι λύσεις θα αποδειχτούν «ασπιρίνες», λόγω του μεγέθους του ελληνικού χρέους, αλλά και της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ελλάδα. Που πολύ δύσκολα θα μετατραπεί σε ισχυρή ανάπτυξη ενόσω όχι μόνο η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία κινούνται με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

Το συνολικό χρέος της ευρωζώνης έφτασε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ρεκόρ 92% του ΑΕΠ, όταν υποτίθεται ότι επί τρία χρόνια γίνονται προσπάθειες για τη μείωση του. Η κατάσταση δε είναι πολύ χειρότερη στις χώρες του Νότου. Οι οπαδοί της λιτότητας θα ισχυριστούν βέβαια πως τέτοιου είδους σχέδια θέλουν χρόνο για να δείξουν αποτέλεσμα και ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. Προσωπικά, έχω ζωηρές αμφιβολίες. Εκτιμώ ότι η λιτότητα με τον σφοδρό τρόπο που έχει επιβληθεί «στρεσάρει» της ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο οικονομικά, δημιουργώντας «φαύλο κύκλο», αλλά κοινωνικά και πολιτικά.

Με έναν τρόπο που μπορεί τελικά να δυναμιτίσει τα ίδια τα θεμέλια της «Ενωμένης Ευρώπης». Δεν ξέρω αν τελικά το δίλλημα που έθεσε ο κ. Munchau, θα αποτελέσει διαπραγματευτικό «χαρτί» για τούτη, ή ίσως την επόμενη κυβέρνηση, όπως ο ίδιος αφήνει εμμέσως να εννοηθεί στο άρθρο του.

Νομίζω όμως ότι η συστηματική διερεύνηση ενός εναλλακτικού δρόμου, χρήσιμου εν πάση περιπτώσει εφόσον η Ευρωζώνη πάψει να είναι αυτό που ξέρουμε, ή πάψει να υπάρχει, θα έπρεπε να βρίσκεται στις «διακριτικές» προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δια πάν ενδεχόμενο.

Γ. Παπανικολάου - Euro2day
 ΠΗΓΗ:/logoplokies.blogspot.gr

Πυρκαγιά στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Φλώρινας


Εκτός λειτουργίας είναι ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Φλώρινας, καθώς το απόγευμα σήμερα ξέσπασε φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από το ύπαιθρο αλλά επεκτάθηκε στην ταινία μεταφορά λιγνίτη προκαλώντας ανησυχία.

Στο σημείο έσπευσαν 14 πυροσβέστες και 6 οχήματα και έχουν θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, παραμένοντας στο σημείο καθώς πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πρωτοφανές τραπεζικό σκάνδαλο με στεγαστικά “δάνεια” σε αλλοδαπούς! Κύκλωμα ντόπιων τραπεζιτών και δουλεμπόρων θησαύρισε στις πλάτες μας…


ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ…

Ακόμα ένα τραπεζικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων έρχεται στην δημοσιότητα μετά από καταγγελία κατοίκων του κέντρου.

Το “κόλπο” ήταν απλό: Κύκλωμα τραπεζιτών έδινε “στεγαστικά” δάνεια σε μετανάστες με άδεια παραμονής, ακόμα και για …40 χρόνια! Δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε εάν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα το επόμενο εξάμηνο, θεωρούταν φερέγγυος για δεκαετίες, ώστε να εκταμιευθούν τεράστια ποσά στο όνομα του! Ποσά που δεν θα μπορούσε να πάρει “ντόπιος” ούτε στον ύπνο του.

Τι συνέβαινε; Κύκλωμα τραπεζιτών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων και δουλέμπορούς (κυρίως Πακιστανούς), έβρισκαν “μπροστινούς” αλλοδαπούς ώστε να συνάπτουν στεγαστικά δάνεια. Μέσω των υπερεκτιμήσεων των ακινήτων, μεγάλα ποσά έπεφταν στα χέρια των επιτηδείων οι οποίοι τα μοιράζονταν.

Ενδείκτικά, σε μία μόνο περίπτωση, “Πακιστανός” κατάφερε και πήρε δάνεια ύψους… 10 εκατομμυρίων Ευρώ! Την ίδια στιγμή που παραγωγικές επιχειρήσεις κλείνουν επειδή δεν μπορούν να πάρουν κεφάλαιο κίνησης 10 χιλιάδων Ευρώ!

Είναι προφανές πως αυτά τα δάνεια στο σύνολο τους σήμερα είναι “κόκκινα” και ο Έλληνας πολίτης καλείται να τα χρηματοδοτήσει χρεώνοντας τις επόμενες γενιές.

Θεωρείται επιβεβλημένο πως το θέμα πρέπει να φτάσει στην βουλή και να δοθούν απαντήσεις από την τράπεζα της Ελλάδος για το συνολικό ύψος των δανείων και πόσα από αυτά θεωρούνται πλέον επισφαλή.

Εννοείται ότι αυτοί που τα έδιναν πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη μαζί με τις ελεγκτικές αρχές που έκλειναν τα μάτια.

Αναμένουμε λοιπόν. Διαβάστε την καταγγελία.

Ποιοί έδιναν δάνεια σε “Ασιάτες” για να αγοράσουν σπίτια στο κέντρο και να το εποικίσουν;

Το 2011 είχαμε καταγγείλει αγορές διαμερισμάτων από Ασιάτες στο 6ο διαμέρισμα, τα οποία τα είχαν μετατρέψει σε ξενοδοχεία λαθρομεταναστών. Η αλήθεια είναι πως είχαμε αναρωτηθεί για την προέλευση των χρημάτων της αγοράς, το εάν είχε εφαρμοστεί πόθεν έσχες, καθώς όπως προέκυπτε οι νέοι ιδιοκτήτες ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών.

Λύσαμε την απορία μας όταν έφτασαν στα χέρια μας στοιχεία για σύναψη στεγαστικού δανείου Ασιατών με την Εθνική Τράπεζα διάρκειας……….ως το 2049. Καλά διαβάζετε….Εδωσαν δάνειο σε Ασιάτη, τα οποίο λήγει το 2049. Ο κύριο αυτός Μ.Τ.Η. αγόρασε διαμέρισμα 49 τ.μ. στην οδό Αριστομένους, στον Αγιο Παντελεήμονα για 46229 ευρώ. Ετερος αλλοδαπός Μ.Α. πήρε δάνειο ως το 2048 για αγορά στην οδό Αχαρνών, στον Αγιο Παντελέημονα πάλι, διαμερίσματος 76 τ.μ. για 71440 ευρώ.

Και οι δύο έχουν πάρει δάνεια από την Εθνική, άγνωστο μέχρι ποιό ποσό. Πιθανόν να έχουν πάρει και το 100% της αξίας του διαμερίσματος. Πώς πληρώνουν τις δόσεις και βάσει ποιών εισοδημάτων και ποιών νομιμοποιητικών εγγράφων η Εθνική έδωσε το δάνειο; Τα εισοδήματα που δήλωσαν στην τράπεζα δικαιολογούνται από νόμιμα έσοδα; Πώς εξασφάλισαν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποπληρωμής όντας υπήκοοι τρίτων χωρών;  Είναι δυνατόν να δίνουν δυνατότητα αποπληρωμής 40 χρόνια σε αλλοδαπό με άδεια διαμονής;

Δεν μας έφτανε που κατέφθαναν σε στίφη οι λαθρομετανάστες είχαν αποφασίσει να τους δώσουν και ιδιοκτησίες με τα χρήματα μας, για να διευκολύνουν τον εποικισμό.

Πώς έφτασαν στα χέρια μας τα στοιχεία. Οι κύριοι αυτοί είχαν δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας κάποιες από τις πολυκατοικίες της περιοχής, χωρίς να διαμένουν σε αυτές. Ούτε καν επαλήθευση διεύθυνσης δεν είχε κάνει Η Εθνική Τράπεζα. Οταν λοιπόν άρχισαν να έρχονται τα χαρτιά, ουδείς τα παραλάμβανε. Μαζί με τα στεγαστικά έρχονταν και οφειλές από καταναλωτικά δάνεια. Χιλιάδες ευρώ σε δάνεια Ασιατών. Ποιοί έδιναν θαλασσοδάνεια σε αλλοδαπούς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα τα πληρώσουν ποτέ και ότι αυτοί μπορούν να εξαφανιστούν πολύ εύκολα;

Πέρυσι στην Εθνική της Αγίου Μελετίου κάποιος Μπαγκλαντεσιάνος είχε κληθεί από την τράπεζα για ρύθμιση του στεγαστικού του. Ακούγοντας τί έλεγε στον δικηγόρο του μάθαμε ότι αυτός είχε υπογράψει το δάνειο, το οποίο είπε πως το πήρε η αδελφή του, που έμενε σε αυτό το σπίτι. Είχαν πληρώσει δόσεις για ένα χρόνο (400 ευρώ τον μήνα) και φοβόταν όχι για το σπίτι, που δεν έμενε, αλλά μήπως η τράπεζα του πάρει τα κομπιούτερ από το μαγαζί Ιντερνετ που είχε. Πασιφανές πως άλλοι τον έβαλαν να υπογράψει το δάνειο, άλλοι πήραν το σπίτι, προφανώς άλλοι πήραν και τα λεφτά και σε αυτόν είπαν «δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα, μην ανησυχείς». Θα πήρε και το κατιτίς του.

Πέρυσι επίσης διαβάσαμε στο Ιντερνετ πως κάποιοι υπάλληλοι σε επαρχιακό υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας είχαν στήσει κομπίνα δίνοντας σε έναν Πακιστανό στεγαστικά δάνεια αξίας 400 και 500 χιλιάδων ευρώ, παρουσιάζοντας τον με διαφορετικά ονόματα. 10.000.000 ευρώ δάνεια είχαν χορηγήσει εικονικά στο άτομο αυτό. Η είδηση πέρασε στα ψιλά φυσικά.

Οντας μάρτυρες στο πάρτυ που στήθηκε με την ίδρυση εκατοντάδων καταστημάτων αλλοδαπών στο 6ο Δ.Δ., στην ασυδοσία των κυκλωμάτων λαθρομεταναστών και στην ευκολία με την οποία μίσθωναν διαμερίσματα και μέσω μεσιτικών, με την συνεργασία μηχανικών, δικηγόρων και λογιστών θεωρούμε ότι πίσω από όλα είναι συγκεκριμένο κύκλωμα.

Να ξετινάξουν όλα τα στεγαστικά και άλλα δάνεια σε αλλοδαπούς. Να δουν ποιοί τα υπέγραψαν. Να μας πουν πόσα λεφτά είναι αυτά που πληρώνουμε για να καλύψουμε τα θαλασσοδάνεια. Και να πάνε μέσα τον όποιο υπεύθυνο χάρισε τα χρήματα του κόσμου, ξεπούλησε τις γειτονιές μας και βοήθησε τον εποικισμό προσφέροντας απλόχερα και ιδιοκτησίες, αγορασμένες με τα λεφτά μας.

Τα στοιχεία είναι στην διάθεση όποιου επιθυμεί να κάνει έρευνα σε βάθος για τη νομιμότητα των ενεργειών. Το ΣΔΟΕ και λοιποί αδιαφόρησαν προκλητικά όταν καταθέσαμε τα στοιχεία πριν δύο χρόνια.

Κάτοικοι και Επαγγελματίες 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΤΟ ΤΕΛΟΣ !!!!ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Η αυλαία στο θέατρο σκιών έπεσε. Άλλου ακούς χειροκροτήματα και αλλού γιουχαρίσματα για την παράσταση, που παίχτηκε.
Το παραμύθι μας από την αρχή  έλεγε με πόσα αργύρια αγοράζεις τη συνείδηση και τη ψήφο του καθενός μας .
Δυστυχώς όμως για εμάς, ο σουλτάνος κατάφερε να πάρει κάτι πιο πολύτιμο την ανεκτίμητη σφραγίδα που κρατούσε ο βεζίρης μαζί με το χαρέμι του, που την διεκδικούσαν πολλοί Σουλτάνοι να την πάρουν χρόνια τώρα…..

Επειδή το παραμύθι της petrelaiopigis όποιος το έχει διαβάσει όλο ή έστω το διαβάσει τώρα, θα καταλάβει από την πρώτη στιγμή τι εννοούσαμε και αν σε αυτά που εννοούσαμε πέσαμε έξω.

Εμείς θα πούμε για ένα ακόμη παραμύθι , μιας που στο κράτος του Σουλτάνου οι υπήκοοί του αρέσκονται να κάνουν μόνο υποκύψεις. Ο πρόλογος του νέου παραμυθιού ξεκινάει με  την απόφαση του Σουλτάνου να κλείσει το παλάτι του βεζίρη στις 25 Νοεμβρίου και πια να δίνει τις λίρες του μόνο σε όσα παλάτια πάνε καλά.  Η εκκαθάριση- διαλογή υπηκόων θα γίνει σε όλα τα παλάτια, έτσι κι αλλιώς τα υπόλοιπα τα πήρε από το πρώτο παραμύθι, το διαχωρισμό των υπηκόων του.

Θα περιμένετε τη συνέχεια του παραμυθιού  σε 3 μήνες. 


Έτσι κι αλλιώς ο τιμημένος γραμματέας του βεζίρη, το τσουβάλι με τις λίρες το παίρνει με την αποχώρησή του για το καλό που έκανε στον Σουλτάνο.

Χάρρυ Κλυνν: “Aν δε σαπίσουν στη φυλακή τα καθάρματα του μνημονίου, μην περιμένετε έξοδο από την κρίση”


Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν, σε μία συνέντευξή του – κόλαφο, αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Δεν διστάζει να καταδείξει με απόλυτη σαφήνεια τους υπαίτιους της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής καταστροφής, των σύγχρονων εφιαλτών και ολετήρων που όντας ατάλαντοι ως ηθοποιοί, ανίκανοι ως πολιτικοί, αλλά απολύτως επιτυχημένοι ως εθνοκτόνοι και που εμμένουν να οδηγούν την Ελλάδα στο απόλυτο μηδέν, επαρμένοι από την εξουσία αλλά και από μία βεβαιότητα ατιμωρησίας τους.

Ο Χάρρυ Κλυνν ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του και πολλές φορές πλήρωσε προσωπικά αυτή του την αγάπη προς την αλήθεια. Ο άνθρωπος, αλλά και ο καλλιτέχνης, στέκεται απέναντι στα προβλήματα, τα καταδεικνύει και προτείνει τα αυτονόητα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν οι... 
ανοήτως σημερινοί διεφθαρμένοι διακυβερνώντες την Ελλάδα.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

20.000€ ο πραγματικός μισθός του βουλευτή


Σε... απόγνωση είναι οι επικεφαλής της Βουλής μετά το στενό... πρεσάρισμα που τους έχουν κάνει δικαστικοί και συγκεκριμένα το ειδικό τμήμα του Μισθοδικείου, προκειμένου να τους...
γνωστοποιήσουν το πάσης φύσεως κόστος που δαπανά η Βουλή για τον κάθε βουλευτή.

Κι αυτό γιατί ύστερα από προσφυγές δικαστικών λειτουργών που ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι μειώσεις που έγιναν στον κλάδο τους, το εν λόγω δικαστήριο ανέβαλε την απόφασή του και ζητά από τη Βουλή διευκρινίσεις προκειμένου να καθορίσουν τους μισθούς των δικαστικών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα «οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού»                      
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις Γεωπολιτικές Παραμέτρους της Ελληνικής ΑΟΖ Επικεντρώνεται το Νέο Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ

Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Στο πολυσυζητημένο, τα τελευταία χρόνια, θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τις γεωπολιτικές του παραμέτρους και προεκτάσεις είναι αφιερωμένο το νέο Κείμενο Εργασίας (Working Paper) του ΙΕΝΕ, που έχει τίτλο «The Greek EEZ: Principles of a Geopolitical Analysis». Το νέο Working Paper (No. 17) φέρει την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους γεωπολιτικούς αναλυτές στην Ελλάδα, του Δρ. Ιωάννη Θ. Μάζη, Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας – Γεωπολιτικής και Προέδρου του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, του Δρος Γεωργίου-Αλεξάνδρου Σγούρου, Διδάκτορος Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και αναλύει διαστάσεις που δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. 
Ειδικότερα, αναλύονται τα δικαιώματα που εκπορεύονται για την χώρα μας από την Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και οι αμφισβητήσεις αυτών από την πλευρά της Τουρκίας. Επίσης, εξετάζονται οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό σύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου, και δη στο δίπολο Ελλάδας - Τουρκίας, υπό το φως της προσπάθειας υλοποίησης γεωστρατηγικών οραμάτων από τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της πολιτικής του «νέο-οθωμανισμού». Παράλληλα, αναλύεται ο ρόλος του Ισραήλ και οι προοπτικές εμβάθυνσης στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η σημασία που έχουν σε μελλοντική προσπάθεια της χώρας μας να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. 
Το νέο Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ, γραμμένο εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, είναι διαθέσιμο στην περιοχή μελών του site του Ινστιτούτου ( www .iene .gr )
 ΠΗΓΗ :iene.gr

Οι Έλληνες τα δίνουν όλα στα LNG


Οι Έλληνες εφοπλιστές επάξια έχουν κερδίσει τον τίτλο του κυρίαρχου των θαλασσών και συνεχίζουν με ιδιαίτερο ζήλο να κρατούν ψηλά τα σκήπτρα. Με τα βλέμματα παγκοσμίως να είναι στραμμένα προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο οι Έλληνες εφοπλιστές δείχνουν έτοιμοι να μονοπωλήσουν την Αγορά με τον μεγαλύτερο και ανεξάρτητο στόλο μεταφοράς LNG σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προστεθούν στην λίστα με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αερίου στον κόσμο μαζί με τους Ρώσους, του Αυστραλούς και τους Καταριανούς.
Οι παραγγελίες πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, με το κάθε πλοίο να κοστίζει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, έχουν ελληνικό χρώμα με σκοπό να ελέγξουν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της ενέργειας. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από την ελληνική πλοιοκτησία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιάννης Αγγελικούσης, Ντίνος Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου, Πέτρος Γ. Λιβανός και Γιώργος Οικονόμου είναι η πεντάδα που ξεχωρίζει μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών διεθνώς. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι Έλληνες πλοιοκτήτες καθώς ακολουθούν ο Χρήστος Κανελάκης και ο Νικόλας Τσάκος με πολύ μικρότερους στόλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυο στα τρία δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αέριου που παραδίδονται φέτος από τα ναυπηγεία παγκοσμίως είναι ελληνικά. Το 50% του υπό ναυπήγηση στόλου διεθνώς είναι επίσης ελληνικό και 12 νέα τέτοια ελληνόκτητα πλοία αξία 2,4 δισ. δολ θα πέσουν στο νερό φέτος. Άλλα 14 του χρόνου και 12 το 2015.
Την ίδια ώρα οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 46% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών ναυπήγησης πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές επελάσεις της ελληνικής ποντοπόρου. Οι ναυπηγήσεις αυτές δεν καλύπτουν ασφαλώς το σύνολο των ελληνόκτητων LNG με τους παραπάνω εφοπλιστές να ελέγχουν ήδη σημαντικό τονάζ στον κλάδο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δυο χρόνια ξεπερνά τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αναδεικνύει την ελληνόκτητη ναυτιλία σε πρωταγωνιστή μιας αγοράς η οποία μεσούσης της κρίσης στις ναυλαγορές εξακολουθεί να παράγει κέρδη και να υποστηρίζει φιλόδοξα business plans που επιφυλάσσουν ρόλο-κλειδί στην ενεργειακή αλυσίδα του πλανήτη.
dealnews 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ρ.Κάρατζιτς: «Ελληνες, προσοχή στους Γερμανούς»


Σαφή προειδοποίηση προς τη χώρα μας αναφορικά με την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική στα Βαλκάνια απευθύνει ο κρατούμενος με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς. 

Πιο συγκεκριμένα, σε σημερινή του συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα και τον δημοσιογράφο Χρήστο Χαλαζιά, ο καταζητούμενος για πάνω από 15 χρόνια και τώρα δικαζόμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας καταδεικνύει τους Γερμανούς ως υπεύθυνους του διαμελισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ προειδοποιεί για την ασκούμενη από το Βερολίνο πολιτική επέκτασης στα Βαλκάνια η οποία ως αρχή είχε την κατάληψη της Aδριατικής μέσω του εμφυλίου στην πρώην ομόσπονδη γειτονική χώρα.

Ο κ. Κάρατζιτς μάλιστα στέλνει μήνυμα «συμπαράστασης» στον ελληνικό λαό τον οποίο προτρέπει σε αντίδραση και αντίδραση κατά του «οικονομικού πολέμου που βιώνει» όπως χαρακτηριστικά λέει και σημειώνει «όπως κάθε πόλεμος έτσι κι αυτός κάποτε θα τελειώσει». 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Επίθεση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά της ΡΑΕ


Σε επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προχώρησε σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με αφορμή τις αλλαγές στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που τίθενται σε ισχύ για μεταβατική περίοδο, έως ότου αναπτυχθεί ανταγωνισμός στην αγορά.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έμεινε για άλλη μία φορά στα χαρτιά και κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι λειτουργεί ως χορηγός-προστάτης των ιδιωτών παραγωγών σε βάρος των καταναλωτών.

Εξάλλου, με αφορμή την αύξηση της αποζημίωσης που εισπράττουν οι μονάδες φυσικού αερίου, με την μορφή των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, στα 88.000 ευρώ ανά μεγαβάτ το χρόνο, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό είναι «πολύ πιο πάνω από το εύλογο κόστος που χρειάζεται να ανακτήσουν για να επιβιώσουν» και «η απόφαση αυτή συνιστά κρατική ενίσχυση».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Χοντραίνει το καψώνι κατά της Ελλάδας – Νέες απολύσεις στο Δημόσιο και ξεπάγωμα των πλειστηριασμών στα ακίνητα απαιτεί η Κομισιόν


- Η Κομισιόν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
- Πρόκειται για νέα τιμωρία της Ελλάδας για τη μία από τις 22 προϋποθέσεις που δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί!
- Προηγουμένως φρόντισαν να καθυστερήσει η δόση των δισ. ευρώ για μόλις 80 δημοσίους υπαλλήλους που έλειπαν από τη διαθεσιμότητα
- Διαβάστε τις νέες απαιτήσεις στην έκθεση της Κομισιόν που θα ανακοινωθεί πλέον την Παρασκευή, εαν δεν προκύψουν νέοι εκβιασμοί
- Νέα σύσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup αύριο για την Ελλάδα
Βροχή μέσα στο καλοκαίρι είναι τα αυστηρά μηνύματα της τρόικας, και ειδικότερα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, τα οποία αποκτούν πλέον και το χαρακτήρα του εμπαιγμού.
Αυτό που διαφαίνεται με τη σκλήρυνση της στάσης τους είναι ένα καυτό φθινόπωρο με ανυποχώρητες πιέσεις για εφαρμογή στο ακέραιο όλων των συμφωνιών μέχρι τελικής πτώσης.

Προσέξτε την κλιμάκωση, που διαψεύδει τις προσδοκίες για κλίμα χαλάρωσης λόγω των γερμανικών εκλογών αλλά και προδιαθέτει για το τι θα ακολουθήσει.

Αυτό που διαφαίνεται με τη σκλήρυνση της στάσης τους είναι ένα καυτό φθινόπωρο με ανυποχώρητες πιέσεις για εφαρμογή στο ακέραιο όλων των συμφωνιών μέχρι τελικής πτώσης
Πρώτα ανέβαλαν τη δόση των 4 δις ευρώ για μόλις 80 δημοσίους υπαλλήλους που έλειπαν από τη διαθεσιμότητα.

η Κομισιόν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και σύμφωνα με διαρροές το έκαναν για να μας τιμωρήσουν για μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις που ακόμη εκκρεμεί

Πριν από λίγο η Κομισιόν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και σύμφωνα με διαρροές το έκαναν για να μας τιμωρήσουν για μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις που ακόμη εκκρεμεί.

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί
Στην έκθεση της Κομισιόν, που θα δει το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, θα αναφέρονται σύμφωνα με το Βήμα:

- Η άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων

- Στόχοι για νέες απολύσεις στο Δημόσιο

- Η μετάθεση στο 2016 της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

- Το χρηματοδοτικό κενό για 2014- 2015, και τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να καλυφθεί

Νέα τηλεδιάσκεψη της ομάδος εργασίας του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί για να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά το τέλος της αυριανής τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει τεχνικό "briefing", στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Δήμος Λάρνακας: Εξαιρετικής σημασίας η μετακίνηση των διυλιστηρίων στο Βασιλικό


Εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε την μετακίνηση των διυλιστηρίων από τη Λάρνακα, ο Κύπριος δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Λουρουτζιάτης.
Μιλώντας σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε ότι ο δήμος Λάρνακας εξασφάλισε δικαστικό διάταγμα τερματισμού χρήσης των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων στη Λάρνακα εντός 18 μηνών.
Το διάταγμα ήδη παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο και ισχύει από την ημερομηνία επικύρωσής του από τον υπουργό.
Ο κ. Λουρουτζιάτης διευκρίνισε ότι το χρονικό πλαίσιο του διατάγματος δύναται να το διαφοροποιήσει ο υπουργός, εφόσον τεκμηριώσει την διαφοροποίηση του χρονοδιαγράμματος.
Παρέπεμψε μάλιστα και σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Χάσικου ότι μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση των διυλιστηρίων μέσα σε τρία χρόνια και μετεγκατάστασή τους στο Ενεργειακό Πάρκο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Βασιλικού.
Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση που πάρθηκε από το δήμο Λάρνακας για το συγκεκριμένο θέμα από το 2000 που άρχισε η συζήτηση για απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των διυλιστηρίων από την πόλη του Ζήνωνα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Έλαβε επιτέλους την προσφορά της Socar για ΔΕΣΦΑ το ΤΑΙΠΕΔ


Ένας και πλέον μήνας χρειάσθηκε από τότε που άνοιξε η οικονομική προσφορά της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ για να βελτιωθεί το τίμημα από τα 305 στα 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποστείλουν οι Αζέροι και επισήμως τη βελτιωμένη προσφορά τους στο Ταμείο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε επιτέλους το βράδυ της Τρίτης τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar, όχι όμως και την βελτιωμένη εγγυητική που πρέπει να τη συνοδεύει (40 εκατ. ευρώ αντί για τα 30,5 εκατ. ευρώτης αρχικής). Το αποτέλεσμα ήταν ούτε χθες, οπότε και συνεδρίασε το Διοικητικό του Συμβούλιο, να μπορέσει να εγκρίνει την μεταβίβαση. Πάντως η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι η εγγυητική θα καταβληθεί εντός των ημερών.
Έτσι, το θέμα του ΔΕΣΦΑ, συζητήθηκε κατά το χθεσινό Δ.Σ. του Ταμείου, και συμφωνήθηκε μόλις οι Αζέροι αποστείλουν την εγγυητική, να συγκληθεί νέο, έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου και να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Ένας διαγωνισμός που από τις 11 Ιουνίου και μετά, παραμένει μετέωρος, θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα πολλά...
Πολλοί ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για «τυπικές» μεν, σημαντικές δε εκκρεμότητες του deal, όπως για παράδειγμα το αίτημα της Socar να μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, να αναπροσαρμόζει δηλαδή ελεύθερα τα τέλη διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου. Τα τέλη αυτά ρυθμίζονται σήμερα από τη ΡΑΕ.
Έστω και μετά από πολύωρες συναντήσεις και διαβουλεύσεις φαίνεται ότι κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και ΡΑΕ κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε και να ικανοποιηθεί το αίτημα των Αζέρων, και να μην δώσουν «πάτημα» για προσφυγές από τρίτους καθώς οι όροι του διαγωνισμού δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.
Εδώ και καιρό επίσης το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγγυηθεί για την είσπραξη οφειλών της ΔΕΠΑ προς τον ΔΕΣΦΑ ύψους 45 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης ότι το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, δεν θα επηρεάσει την καθαρή του θέση.
Είναι σαφές ότι από τις 11 Ιουνίου και μετά, η αγωνία σε στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ μήπως η αγορά του ΔΕΣΦΑ «στραβώσει», και τελικά έχουμε ένα ακόμη ναυάγιο, ήταν έκδηλη. Χθες αντίθετα τα ίδια στελέχη δεν έκρυβαν τα χαμόγελά τους.
Τώρα, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν πως και πως την εγγυητική επιστολή της Socar, προκειμένου να εμφανίσουν κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, και τις γενικότερα χαμηλές επιδόσεις.
 ΠΗΓΗ;energypress.gr