Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σίφουνες στο νησί Οθωνοί


Η εικόνα είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 1999 κοντά στο νησί Οθωνοί και 14 χρόνια μετά την ανακάλυψε η NASA. Κάπως έτσι, κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του internet.

Ήταν ξημερώματα της 25ης Ιουλίου του 1999 όταν ο Ιταλός φωτογράφος Roberto Giudici βρισκόταν εν πλω για το Μπρίντιζι της Ιταλίας, πέντε ναυτικά μίλια από το νησί του Ιονίου Οθωνοί.

Ξαφνικά, μπροστά στα μάτια του είδε ένα απίστευτο θέμα: 10 σίφουνες σχηματίστηκαν.

Η κάμερά του μπόρεσε να «συλλάβει» μόνο τους τέσσερις. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Έπεισε μάλιστα τον καπετάνιο του σκάφους να πλησιάσει όσο περισσότερο μπορούσε για να έχει την καλύτερη λήψη.

Οι φωτογραφίες ήρθαν στο φως όταν ανέβηκαν σε site της NASA.

Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία διαπόντια νησιά που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία λέξη Οθρωνός ,σύμφωνα με τον Ησύχιο (3ος αιώνας μ.Χ.) και τον Προκόπιο (6ος αιώνας μ.Χ.), αλλά και Θορωνός (Πλίνιος, 10ος αιώνας μ.Χ.). Άλλες γνωστές ονομασίες είναι το Φιδονήσι (λόγω των πολλών φιδιών που είχαν κατακλύσει το νησί και που εξαιτίας τους είχε κάποτε εγκαταλειφθεί) και Φανό/Φανός/Fanos (παρετυμολογία πού χρησιμοποιείται σε διεθνείς χάρτες) και από τους Ιταλούς λόγω του φάρου του.

Υπάρχουν επίσης και οι απόψεις ότι προήλθε από τη λέξη Οθόνη ή τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον Όθωνα, χωρίς όμως να είναι τεκμηριωμένες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια.

Ο Όμηρος, ονόμαζε το νησί Ωγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγοντας ο Οδυσσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα. Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά. (newsit) 
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

ΛΑΡΚΟ: Επί Ξύρου Ακμής η Ιδιωτικοποίηση - Απορρίφθηκαν τα Ασφαλιστικά Μέτρα Κατά της ΔΕΗ


Υπό νέες δυσκολότερες συνθήκες θα επιχειρηθεί η διάσωση της ΛΑΡΚΟ με οποιαδήποτε μορφή, καθώς το Πρωτοδικείο της Λαμίας στο οποίο είχε προσφύγει η μεταλλουργία νικελίου κατά της ΔΕΗ, δικαίωσε την δεύτερη, η οποία πλέον έχει το δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας, ή να λειτουργήσει για ένα διάστημα ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου.
Η προσφυγή της ΛΑΡΚΟ στο Δικαστήριο με αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της ΔΕΗ, έγινε όταν η τελευταία έκανε άμεσα απαιτητές τις οφειλές της μεταλλουργίας από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το ύψος των οποίων ωστόσο αμφισβητεί η προσφεύγουσα.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ με επιστολή της τον Οκτώβριο 2012, γνωστοποίησε στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν περιέλθει οι μετοχές της και έχει αναλάβει την πώληση της ΛΑΡΚΟ, το ύψος και τη διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα ζήτησε την άμεση καταβολή των απαιτητών και ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ΛΑΡΚΟ συγχρόνως με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Σύμβαση Ρύθμισης Νέων Οφειλών προκειμένου να μην προχωρήσει η ΔΕΗ, στην άρση της εκπροσώπησης των μετρητών της εταιρείας (διακοπή τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, με τη σχέση προμηθευτή –πελάτη) αλλά και την άσκηση κάθε νομίμου ένδικου μέσου για την διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ.
Μετά την επιστολή αυτή η ΛΑΡΚΟ κατέβαλε 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει τις δύο δόσεις σε εφαρμογή της Σύμβασης Ρύθμισης Νέων Οφειλών οι οποίες ήταν ανεξόφλητες. Επίσης, συμφωνήθηκε ένα μέρος των οφειλών προς τη ΔΕΗ, να αντισταθμιστεί με παραδόσεις ποσοτήτων λιγνίτη από τα λιγνιτωρυχεία της ΛΑΡΚΟ.
Έτσι οι οφειλές που προέκυψαν από τη Σύμβαση Ρύθμισης Νέων οφειλών, μετά τις καταβολές αυτές να περιοριστούν σε 55,8 εκατομμύρια, έναντι 76,7 εκατομμυρίων. Ωστόσο το σύνολο των οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, παλαιών και νέων, σύμφωνα με τις καταστάσεις της ΔΕΗ στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανέρχονταν σε 139,2 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα με την προσφυγή στο Δικαστήριο, η ΛΑΡΚΟ είχε προσφύγει και προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας την λήψη προσωρινών μέτρων για τον καθορισμό προσωρινής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση της ΡΑΕ όριζε προσωρινή τιμή 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) και έως ότου εκδοθεί απόφαση επί της καταγγελίας της ΛΑΡΚΟ ή από άλλα αρμόδια όργανα.
Οι επιπτώσεις

Η διαφορά της ΛΑΡΚΟ με τη ΔΕΗ, παρ΄ότι η τελευταία είναι μέτοχος με 11,5%, κρατάει χρόνια και από τότε που η ΔΕΗ αγνοώντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της κατανάλωσης της μεταλλουργίας (δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής με σταθερά φορτία όλο το χρόνο), άρχισε να χρεώνει την ηλεκτρική ενέργεια με βάση το καταργηθέν τιμολόγιο Α 150. Έτσι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ εκτινάχθηκε στα περίπου 80 ευρώ η μεγαβατώρα, τη στιγμή που οι αντίστοιχες μεταλλουργίες απολαμβάνουν τιμές κάτω από 40 ευρώ.
Εξυπακούεται ότι εφ΄όσον δεν βρεθεί λύση για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα με μακροχρόνια σύμβαση, κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ θα έχει πλήρη αποτυχία, καθώς το κόστος ηλεκτρικού συμμετέχει με ποσοστό πάνω από 30% στο κόστος παραγωγής. Αυτή τη στιγμή και με τις ισχύουσες τιμές νικελίου, η ΛΑΡΚΟ ζημιώνεται με περίπου 4.000 ευρώ για κάθε τόνο νικελίου που παράγει.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΣΟΥ

Φωτογραφία του χρήστη Κυριακούλα Λιανού.

Αυτές τις ημέρες ήρθε στα σπίτια μας επιτέλους η έκδοση του Πυρσού. Φαίνεται μάλλον ότι ο εκδότης του  εδέησε να βρει χρόνο για να κλείσει τη θεματολογία του τεύχους.

Διαβάζοντας το περιοδικό, μας δίνεται η αίσθηση για πρώτη φορά ότι το περιοδικό Πυρσός μέσα από τα άρθρα του αποτελεί μάλλον μονοπώλιο μιας παράταξης και δεν ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς ξεκίνησαν για πρώτη φορά να απαντιούνται μέσα στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύματα άλλων συναδέλφων.
Θα θέλαμε να σχολιάσουμε τον σχολιασμό, που έκανε η ομάδα έκδοσης σχετικά με το πρόγραμμα της βάρδιας της ΒΕΘ.
Εάν η αποστολή μιας επιστολής από τη μια καρέκλα του σωματείου στην άλλη κάνει τόσο καιρό να έρθει στα χέρια των συντακτών, καταλαβαίνουμε τι πρέπει να γίνεται μεταξύ υπουργείων...!!!
Συνάδελφε, αντί να μαλώνεις τους συναδέλφους σου, που κάθονται 12ωρα για να εξοφλήσουν μέρες, που ο ίδιος εσύ αλλά και η παρέα σου υπέδειξαν στους εργαζόμενους σαν το καλύτερο πρόγραμμα, θα πρέπει να αναρωτηθείς για το ρόλο σου ως συνδικαλιστής, που υποδεικνύει και ανέχεται να ξηλωθούν περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις, κάτι που δεν το έχει καταφέρει ακόμα η κυβέρνηση και η τρόικα πάνω σ'αυτό το θέμα.
Εμείς θα σου επισημάνουμε ένα απόσπασμα, που έχεις μέσα στην έκδοση του Πυρσού για να καταλάβεις το ρόλο του συνδικαλιστή και του συνδικαλισμού:

"Χωρίς την αυτοδύναμη προστασία των εργαζομένων μέσω του συνδικαλισμού η ρύθμιση των όρων εργασίας, μισθολογικών και μη, "ξεπέφτει" σε προϊόν υπαγόρευσης εκ μέρους του εργοδότη."(άρθρο του Άρι Καζάκου- καθηγητή εργατικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ). 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ ΑΠΟ REUTERS: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ!


Προ ημερών, το Reuters έπιασε λαυράκι. Σε ιδιαίτερα προσεκτικό δημοσίευμά του που πήρε μεγάλη έκταση παγκοσμίως ανέδειξε κάποιες «συναλλαγές» μεταξύ τριών ελληνικών τραπεζών η οποία, αν το δημοσίευμα αληθεύει, τεκμηριώνει την ποινική δίωξη γνωστών τραπεζιτών της χώρας.

 Κι αν όχι την ποινική τους δίωξη, απαιτεί από την κυβέρνηση, το EFSF, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζών (European Banking Authority), κατ'ελάχιστον, την παύση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και την δρομολόγηση διαδικασίας εξυγείανσής της. Ανάλογες κινήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν για τον τραπεζικό όμιλλο Marfin Popular Bank για κινήσεις της Marfin Egnatia Bank της οποίας αποτελεί μετεξέλιξη.

 Κι όμως: αντί για αυτά, ένα τεράστιο πέπλο σιωπής ξετυλίγεται και σκεπάζει την υπόθεση, με πρώτους υφαντές του τους δημοσιογράφους των «έγκυρων» εντύπων και sites οι οποίοι, κατά τα άλλα, συνεχώς καταγγέλλουν το κράτος και την ελληνική κοινωνία για ανοχή στην διαφθορά.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΕ ΤΡΟΪΚΑ! “YES, NA PAROUME NEA METRA AMA LAXEI!”

ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο… Σαμαράς, Προβόπουλος, Στουρνάρας υπογράφουν. Κοινώς, έχουμε δημοκρατία κατά 30%. Μοναρχία Σημίτη κατά 30% και Προβοπουλαρχία κατά 40%. Game Over.

Από τον Πόρτα – Πόρτα

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΙ… ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ..!

ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Κ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ..!!

STEADY+READY TO TAKE ANY MEASURES ….

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ !

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ !

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ.
 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΡΟΙΚΑ 2ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΡΟΙΚΑ 1 


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας ζητήσει την ταυτότητά σας ιδιωτική εταιρεία ή τράπεζα!


Μερικές χρήσιμες συμβουλές απο το ΙΝΚΑ  για τους καταναλωτές. Έτσι  οι καταναλωτές που τους ζητείται φωτοτυπία της ταυτότητας από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ή από το Δημόσιο.. για να προστατεύονται από τυχόν πλαστογραφία της ταυτότητάς τους με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, πρέπει να ενεργούν ως εξής:
– Αν τους ζητείται φωτοτυπία Επάνω στην φωτοτυπία της ταυτότητας και στις δύο πλευρές να γράφουν την εταιρεία που συναλλάσσονται και την ημερομηνία.
Π.χ. «μόνο για χρήση εταιρείας τάδε, ημερομηνία… ».Τα γραφόμενα να διαπερνούν και τις 2 απεικονίσεις της ταυτότητας.

– Αν τους ζητείται σκανάρισμα της ταυτότητας Σε καμία περίπτωση μην παραδίνουν την ταυτότητά τους για σκανάρισμα, αλλά να ενεργούν όπως στην παραπάνω περίπτωση, να φωτοτυπούν την ταυτότητά τους, να γράφουν πάλι «μόνο για χρήση εταιρείας τάδε ημερομηνία…» και να παραδίδουν την φωτοτυπία με το εν λόγω κείμενο για σκανάρισμα.

Αυτές είναι οι ελάχιστες προφυλάξεις για την ασφάλεια της συναλλαγής, μέχρι το ΙΝΚΑ να διερευνήσει πλήρως από πλευράς νομιμότητας το θέμα και να δημιουργήσει αυστηρότερες προφυλάξεις υπέρ των καταναλωτών.
Τέλος το ΙΝΚΑ συνιστά σε περιπτώσεις σαν τις παραπάνω οι καταναλωτές να αποφεύγουν να δίδουν τα προσωπικά τους δεδομένα «στο δρόμο» από τραπεζάκια που στήνονται για πώληση διαφόρων υπηρεσιών, και να προτιμούν τα καταστήματα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

New York Times: Γιατί δε λένε την αλήθεια στην Ελλάδα - Το πρόγραμμα διάσωσης δεν λειτουργεί

New York Times: Γιατί δε λένε την αλήθεια στην Ελλάδα - Το πρόγραμμα διάσωσης δεν λειτουργεί
«Eίναι προφανές καιρό τώρα ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει», αναφέρει το editorial των New York Times, που τονίζει ότι «η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, ενώ παράλληλα έχει επωμιστεί ένα μεγάλο, μη βιώσιμο χρέος».

«Λίγοι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν δημόσια αυτή την αλήθεια, γιατί αν το κάνουν θα παραδεχτούν την αποτυχία τους και θα αναγκαστούν να επιλέξουν μία διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθείται μέχρι σήμερα», προστίθεται στο άρθρο και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην άρνηση της Βραζιλίας να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης εκ μέρους του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Η Βραζιλία έσπασε τη σιωπή εκδίδοντας μία ασυνήθιστη και ευχάριστα ειλικρινή ανακοίνωση», γράφει ο συντάκτης.

Παρατίθεται η δήλωση του Πάουλο Νογκουέιρα Μπαρίστα, ενός από τους 24 πρέσβεις στο ΔΣ του ΔΝΤ και σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα λόγια του αν και «δυσάρεστα», ίσως προκαλέσουν το άνοιγμα μίας σημαντικής συζήτησης και πιθανόν να ωθήσουν και άλλους στο ΔΝΤ, ειδικά τους ηγέτες της ΕΕ και της ΕΚΤ που είναι οι βασικοί «παίκτες» στην ελληνική διάσωση, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ή τουλάχιστον να φανούν περισσότερο ειλικρινείς σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής τους.



* Η φωτογραφία είναι του Αλέξανδρου Βλάχου για την European Pressphoto Agency 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar


UPDATE) Αποδέχθηκε την βελτιωμένη προσφορά της Socar, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα Ε.ΛΠΕ.

Αύριο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. για τον ίδιο λόγο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΤΑΙΠΕΔ με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται την Socar στην ελληνική αγορά, ως ένα πολύ σοβαρό και στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Τα οφέλη που μελλοντικά θα προκύψουν, είναι πολλαπλάσια, τόσο για τον Έλληνα καταναλωτή, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας».
Νωρίτερα το Energypress ανέφερε για το θέμα αυτό ότι, τον πλήρη φάκελο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar μαζί με την επικαιροποιημένη εγγυητική επιστολή των Αζέρων που έφθασε το βράδυ της Τρίτης, αξιολογεί σήμερα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Επτά εβδομάδες μετά το άνοιγμα της αρχικής προσφοράς της Socar (11 Ιουνίου) και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου οι Αζέροι να την βελτιώσουν, σήμερα είναι αρκετά πιθανό η πώληση-σίριαλ του ΔΕΣΦΑ να κλείσει.

Η εγγυητική επιστολή ήταν το τελευταίο έγγραφο που εκκρεμούσε για να είναι πλήρης και τυπικά ο φάκελος της σύμβασης πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Όπως εξηγούν όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών αυτών, αυτό που συγκεκριμένα έλειπε από το φάκελο ήταν η επέκταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής («συμμετοχής» όπως ονομάζεται) ύψους 30 εκατ. ευρώ, που η Socar είχε καταθέσει εξ αρχής.

Ο λόγος που χρειαζόταν να επεκταθεί η ισχύς της, ήταν προκειμένου η εγγυητική συμμετοχής να καλύψει την περίοδο μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.

Μόλις η σύμβαση εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε η εγγυητική συμμετοχής θα αντικατασταθεί από την λεγόμενη εγγυητική καλής εκτέλεσης, που θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η υπόθεση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, περνά πλέον στη σφαίρα ευθύνης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα κληθεί να ελέγξει αν νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, καθώς όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι η πρώτη φορά από τότε που ισχύουν οι ενεργειακές οδηγίες που η Ε. Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα κληθεί να αποφανθεί επί της πώλησης ενός εθνικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας σε εταιρεία χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, φέτος το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει περί τα 187 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Όπως γνωρίζετε, τον Ιούνιο εγκρίθηκε το νέο Καταστατικό του ΠΣΕΕΠ, από όπου προβλέπεται και η ίδρυση του Ταµείου Αλληλοβοηθείας – Απεργιακού Ταµείου (ΤΑΑΤ). 
Σας ενηµερώνουµε ότι από 01/06/2013 και κάθε µήνα θα παρακρατείται συνδροµή υπέρ του ΤΑΑΤ των 3€, σύµφωνα µε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε για την έγκριση του νέου µας Καταστατικού. Η παρακράτηση για τους µήνες Ιούνιο – Ιούλιο έγινε στο εκκαθαριστικό του Ιουλίου. 
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτοµέρειες µπορείτε να ανατρέξετε στον ΚανονισµόΛειτουργίας του ΤΑΑΤ, το οποίο είναι αναρτηµένο στην ιστοσελίδα του ΠΣΕΕΠ και στο Intranet (ηµ/νία ανάρτησης 30/11/2012) και διανέµεται σε έντυπη µορφή από τα γραφεία του ΠΣΕΕΠ.

Πρατήρια Καυσίμων: Υπεγράφη η ΚΥΑ για τον Καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) για τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για το σύνολο των πρατηρίων καυσίμων, που πλέον υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με την απόφαση αυτή, περισσότερα από 6.000 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού πλέον λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους, που προσαρτώνται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης, χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Έτσι, συντομεύεται χρονικά η συνολική διαδικασία αδειοδότησής τους, μειώνεται το κόστος αδειοδότησης και εξασφαλίζεται ομοιομορφία στους όρους και περιορισμούς που εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα πρατήρια υγρών και αέριων καυσίμων.
Όπως τονίζει η ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του, την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων για την έκδοση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων για όλα τα έργα και δραστηριότητες με μικρές και τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με γνώμονα τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το σύνολο των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων για τα έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Β, θα έχει εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την Japonica – Την Πέμπτη λήγει η προσφορά για τα ελληνικά ομόλογα

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την Japonica – Την Πέμπτη λήγει η προσφορά για τα ελληνικά ομόλογα
Ο χρόνος τελειώνει για την Japonica Partners, τη μυστηριώδη αμερικανική επενδυτική εταιρεία που προκάλεσε εντύπωση με την προσφορά της για τα ελληνικά ομόλογα, γράφει η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων μπορούν να τα πουλήσουν αντί 40 σεντς στο ευρώ, στην Japonica.

Η προσφορά φάνταζε καλύτερη την 1ης Ιουλίου, όταν η Japonica είπε για πρώτη φορά ότι σκόπευε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 4 δισ. ευρώ στην τιμή αυτή.

Όμως, έκτοτε, οι τιμές των ελληνικών τίτλων έχουν σημειώσει ράλι, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Το ομόλογο λήξης 2023 κυμαίνεται κοντά στα 58 σεντς ανά ευρώ και εκείνο λήξης 2033 στα 44 σεντς. Στις αρχές του Ιουλίου, οι τιμές τους διαμορφώνονταν στα 54 και στα 43 σεντς αντίστοιχα.

Εκπρόσωπος της Japonica δεν θέλησε να απαντήσει στη WSJ για το εάν η εταιρεία του έχει αγοράσει κάποια ελληνικά ομόλογα από επενδυτές.

Όμως, με τη λήξη της προσφοράς, την Πέμπτη, η εταιρεία θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη traders, η προσφορά της Japonica δεν είχε παρά ελάχιστη επίπτωση στην αγορά. “Αν οι αγορές πίστευαν πραγματικά στην ικανότητα της Japonica να αγοράσει τα ομόλογα στην τιμή που έδωσε, οι επενδυτές θα είχαν πουλήσει τους τίτλους της στη Japonica, αντί να τους πουλούν σε χαμηλότερες τιμές σε άλλους traders”, σημειώνεται.

“Η προσφορά δεν αποδείχθηκε ένα αξιόπιστο πάτωμα για την αγορά. Κάποια ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται κάτω από την τιμή της Japonica, κάτι που αμφισβητεί την αξιοπιστία της προσφοράς”, σημειώνει ο οικονομολόγος της Nomura, Δημήτρης Δρακόπουλος.

“Εάν η Japonica δεν κατάφερε να αγοράσει έως τώρα, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να κάνει κάτι στο μέλλον. Τα funds που αγόρασαν αυτά τα ομόλογα θέλουν τιμές πιο κοντά στα 55-60 σεντς. Όχι στα 40 ή στα 45 σεντς”, εξηγεί.  
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πιθανή Επέμβαση Τούρκων στην Κύπρο Λόγω Φυσικού Αερίου Βλέπει Αμερικανικό Think Tank


Πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω φυσικού αερίου, βλέπει η Αμερικανική δεξαμενή Σκέψης American Enterprise Institute, κρούωντας μάλιστα τον κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ν' αυξήσουν την επαγρύπνηση τους πάνω από την Τουρκία και την πολιτική της για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση που παρέδωσε το ίδρυμα στις 25 Ιουλίου στην Αμερικανική κυβέρνηση τιτλοφορείται ως εξής: ''Θα γίνει η Ανατολική Μεσόγειος ο επόμενος Περσικός Κόλπος;"

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Μεσόγειο το Αμερικανικό αυτό ίδρυμα, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν την επαγρύπνηση τους πάνω από την Τουρκία και την πολιτική της για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Τουρκία επισημαίνεται στην έκθεση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεράστια στρατιωτική της δύναμη για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο.

Υποδεικνύεται μάλιστα η απειλή του Τουρκικού ναυτικού, το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιήσει η χώρα, για την επίλυση των διαφορών της ιδιαίτερα με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Το ινστιτούτο, επικαλείται και την απειλή που διατύπωσε στην ΕΈ ο αρμόδιος διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς το 2011 περί χρήσης στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Κύπρου.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: "Ο κύριος Μπαγίς μπορεί να είναι, ο πιο διπλωματικά εξευγενισμένος αξιωματούχος της Τουρκίας, αλλά θα ήταν αφέλεια να αγνοούν τις απειλές του".

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Άγκυρα θεωρεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο, ως απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενέργειας στη Μεσόγειο.

www.sigmalive.com 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Nέες “χαμένες πατρίδες” από την εξωτερική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων…


Μπροστά στη ζάλη των αλλεπάλληλων μνημονίων και των μέτρων που εξολοθρεύουν την ελληνική κοινωνία και την οδηγούν στον αφανισμό, οι...
μνημονιακές κυβερνήσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής κινούνται δραστήρια -κι ανενόχλητα, αν όχι με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, σε μια χωρίς προηγούμενο πολιτική δωσιλογισμού.
Η εξωτερική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά) με τη σιωπηλή υποστήριξη -ή ανοχή- του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες “χαμένες πατρίδες”.
Τα ΜΜΕ κι οι δημοσιογράφοι, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις τον “Ριζοσπάστη” κι ορισμένους στρατευμένους δημοσιογράφους, αδιαφορούν για την θλιβερή ως τραγική εξωτερική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα.
Συνοπτικά θα περιγράψουμε ορισμένες κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής που σίγουρα πλέον δεν είναι κινήσεις που υπαγορεύει η ανικανότητα κι η ανοησία, αλλά είναι στοχευόμενες και έχουν ξένα κέντρα που τις εκπονούν.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ινδονησία: διαρροή 5400 τόννων πετρελαίου στις ακτές


Στις ακτές της Ινδονησίας λογω ατυχήματος, διέρρευσαν στη θάλασσα 5400 τόνοι πετρελαίου.

Δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Τερνάτε, στην επαρχία Βόρεια Μαλούκα, αντλούσε στην προκυμαία «μαύρο χρυσό», αλλά εξαιτίας βλάβης στον αγωγό του καυσίμου, ένα μέρος του χύθηκε στη Θάλασσα της Μαλούκα. Ο εντοπισμός της διαρροής απέτυχε αν και έλαβαν χώρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Το πλοίο που είναι υπεύθυνο για το συμβάν ανήκει στην ινδονησιακή κρατική εταιρεία Pertamina και μετέφερε περίπου 7000 τόνους πετρελαίου από την επαρχία της Παπούα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Άλμα 8,8% για το αργό τον Ιούλιο


Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης το αργό καθώς τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο από την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε 1,95 δολ. ή 1,9% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 105,03 δολ. το βαρέλι. 

Σε μηνιαία βάση το αργό ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,8%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για την πορεία του ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα  διαμόρφωσαν θετικό κλίμα για το αργό καθώς αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 1,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν προβλέψει άνοδο 0,9%.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας με την Automatic Data Processing Inc. να ανακοινώνει ότι οι καταστάσεις μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 200.000 τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 185.000.

Τα θετικά στοιχεία αντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο από την απροσδόκητη άνοδο των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 431.000 βαρέλια στα 364,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα μέχρι τις 26 Ιουλίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 1,3 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 770.000 βαρέλια στα 223,5 εκατ. βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της υπηρεσίας, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει πτώση 700.000 βαρελιών.

Την ίδια στιγμή τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 466.000 βαρέλια στα 126 εκατ. βαρέλια έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 600.000 βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 91,3% από 92,3%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να μείνει αμετάβλητη.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα

Οι 2.122 εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα - Η πλήρης λίστα
Τη λίστα με τους 2.122 εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση ειδικοτήτων, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας στη σχετική διαπιστωτική πράξη οι Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι αρμόδιοι:

α) να εκδώσουν, για τον κάθε εκπαιδευτικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα ατομική Διαπιστωτική Πράξη, σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, με ταυτόχρονη επικαιροποίηση της βάσης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) με τα στοιχεία εκείνα των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (Αποδέσμευση των εκπαιδευτικών με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς σε διαθεσιμότητας»),

β) να καταρτίσουν τους πίνακες των επόμενων μισθολογικών καταστάσεων με βάση τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και την αποστολή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών(ΕΑΠ).



* Η σχετική λίστα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Παναττική τάση εργασίας την Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή Διήμερο κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ


Την Πέμπτη θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.00 και στη συνέχεια πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Παρασκευή το κάλεσμα για την συγκέντρωση είναι στις 10.30 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

H E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε την Τετάρτη, μετά από ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις "ενάντια στη σφαγιαστική πολιτική των έμμεσων και άμεσων, παράνομων και αντισυνταγματικών απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων, που υλοποιεί η Κυβέρνηση, αλλά και στο σχεδιασμό ενταφιασμού των ΟΤΑ, της Δημόσιας Παιδείας και της Υγείας, που σχεδιάζει με το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων".

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν οι Ομοσπονδίες ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΕ - ΔΟΥ, ΠΟΕ ΥΕΘΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΠΟΕΕΚ-Ι, ΟΜΕ-ΕΥΠ και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων των Υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Γεωργίας, Εμπορίου, Πολιτισμού, Γεωτεχνικών, Γ.Γ. Αθλητισμού, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 

ΠΗΓΗ:enet.gr

Ή βιώσιμο χρέος ή βιώσιμος λαός. του Νίκου Μπογιόπουλου


Οι χώρες-oφειλέτες δεν δανείζονται γιατί έχουν χρέη. Εχουν χρέη επειδή δανείζονται. Και δανειζόμενες παραμένουν αιώνια δεσμευμένες στους πιστωτές τους, προς τους οποίους οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους τόκους και χρεολύσια...


Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, μέσα απ’ αυτή την διαδικασία, οι χρεωμένες χώρες κατέβαλαν στους πιστωτές ρους για την πληρωμή παλαιότερων χρεών το διάστημα 1984-2000 το αστρονομικό ποσό των 4,6 τρις. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οι συνέπειες για τους λαούς ήταν, είναι και θα είναι δραματικές.

Φτώχεια, λιτότητα, ανέχεια, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, πολιτικές βαρβαρότητας που διατηρούνται επί δεκαετίες, και που, όσο γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των πλουτοκρατών, τόσο βυθίζουν στη δυστυχία τους εργαζόμενους. Πολιτικές που βυθίζουν στα Τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης, ακριβώς για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των κεφαλαιοκρατών.

Τι επιδιώκουν λοιπόν οι εγχώριοι «σωτήρες» και οι ξένοι «εταίροι» του με τα δανεικά που παρέχουν ώστε να συμβάλουν όπως λένε στην επίτευξη της περίφημης «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους; Πίσω απ’ τους ευφημισμούς, αυτό που εννοούν είναι ότι θέλουν να κρατήσουν τους έλληνες εργαζόμενους σε εκείνο το επίπεδο χαμοζωής, το επίπεδο δηλαδή λίγο πριν την εξόντωση, το οποίο θα παρατείνεται στο διηνεκές, ώστε ο ελληνικός λαός –εις το διηνεκές- να τους πληρώνει τόκους και χρεολύσια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκιές και «αγκάθια» στη συμφωνία της Energean με τη BP


Νέα ερωτηματικά για τη συνέχιση της ερευνητικής επενδυτικής δραστηριότητας της Energean Oil & Gas στον Πρίνο (το γεωτρύπανο Jack Up Rig GSP Fortuna «τρυπάει» ήδη στην περιοχή) δημιουργούνται λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση της συμφωνίας της εταιρείας με την ΒΡ. Η εξαετής συμφωνία για απορρόφηση της παραγωγής από την  πολυεθνική εταιρεία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν συναινέσει  ακόμα τα ΕΛΠΕ στο σχετικό αίτημα της Energean Oil & Gas. Αυτό έχει ως συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του επενδυτικού ερευνητικού και παραγωγικού προγράμματος, καθώς η συμφωνία με την ΒΡ αποτελεί σοβαρό στοιχείο εγγύησης για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το project.
Όπως δηλώνουν στελέχη της Energean, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την BP, εξαρτάται από τo κατά πόσο η εταιρεία θα αποδεσμευθεί από όρο της σύμβασης του 1999 που υποχρεώνει τα ΕΛΠΕ να εξαγοράζουν την παραγωγή του Πρίνου. Ο όρος αυτός μπήκε τότε για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου μετά την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας Denison, αφού οι τιμές του πετρελαίου είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή ήταν ένας όρος για να προστατευθεί και όχι να δεσμευθεί η παραγωγή του Πρίνου.
Η Energean υποστηρίζει ότι με την αλλαγή των συνθηκών αλλά και το ουσιαστικό άνοιγμα του τομέα των υδρογονανθράκων,  η σύμβαση έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα καθώς καταρτίστηκε σε μια εποχή με διαφορετικά δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στον όμιλο των ΕΛΠΕ.
Η Energean έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ να συναινέσουν στην αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ή να απορροφούν εκείνα την παραγωγή του Πρίνου με τους  όρους που έχουν συμφωνηθεί με την ΒΡ. Μέχρι τώρα ωστόσο, δεν έχει υπάρξει πρόοδος επί του θέματος.
Το γεωτρύπανο
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η δραστηριότητα του γεωτρύπανου Jack Up Rig GSP Fortuna στην περιοχή της Καβάλας. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Energean, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, συνίσταται σε τέσσερις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας το προσεχές εξάμηνο. Στόχος των γεωτρήσεων είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά 2.765 βαρέλια ημερησίως, η παραγωγή πετρελαίου στο μοναδικό εν ζωή κοίτασμα της χώρας μας (σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 2.000 βαρέλια την ημέρα). Το ενδιαφέρον στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean, η οποία έχει ήδη διαθέσει περί τα 150 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις γεωτρήσεων, είναι ότι συμμετέχει το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Capital, το οποίο πρόσφατα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δεν ήταν μόνο οι τέσσερις γεωτρήσεις στον Πρίνο το επόμενο εξάμηνο που προσέλκυσαν τα κεφάλαια του fund που διαχειρίζεται ο περίφημος Daniel Loeb. Η Energean έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε εξέλιξη που περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις το 2014 στο πεδίο Ε, ενώ ταυτόχρονα έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό opendoor για την εκμετάλλευση της περιοχής των Ιωαννίνων.
Νέοι στόχοι
Έχει προχωρήσει επίσης και έχει ολοκληρωθεί η επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων της ευρύτερης λεκάνης του Πρίνου: σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, προέκυψαν ενδιαφέροντα δεδομένα για δύο ακόμη περιοχές - στόχους, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα ισομεγέθη του αρχικού μεγάλου κοιτάσματος του Πρίνου. Πρόκειται για νέες περιοχές εντός της εκμετάλλευσης, σε λίγο μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που δικαιολογεί και το ότι δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία αυτά στο παρελθόν. Να σημειώσουμε ότι ο Πρίνος σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις είχε μέγεθος 60 εκατομμύρια βαρέλια, μέχρι σήμερα έχει αποδώσει 110 εκατ. βαρέλια ενώ εκτιμάται ότι μπορεί με τις κατάλληλες επενδύσεις να έχει ακόμη διάρκεια ζωής για αρκετά ακόμη χρόνια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr