Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τον Σεπτέμβρη οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στη Βουλή


Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από ιδιώτες αναδόχους, δήλωσε το πρωί στο Mega ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

«Μέσα στον Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δυο συμβάσεις τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία επειδή «η Βουλή των Ελλήνων θα μάθει, θα διερευνήσει και θα επικυρώσει τις πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος.

Αυτό, είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ, «έχει και την έννοια του ελέγχου από τον ελληνικό λαό του θέματος πώς αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας και πού θα πάνε τα χρήματα αυτά».

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι «αμέσως μετά την υπογραφή, ο ανάδοχος παίρνει εντολή από το Δημόσιο να προχωρήσει τις έρευνες. Άρα μέσα στο 2014 θα δούμε και οπτικά νομίζω εξελίξεις», είπε.

Σημείωσε εξάλλου, ότι στόχος του υπουργείου είναι η «ταυτόχρονη τήρηση των αυστηρότερων δυνατών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματικότητα τη μεγάλη και κυρίως την μικροεπιχειρηματικότητα που δημιουργεί και πολλές θέσεις εργασίας».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΤΣΟΠΑΝΗΣ !...


Η Γλύφα στη Φθιώτιδα, μπορεί να είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, παράγει, όμως και …τσοπάνηδες ! Επίκαιρο παράδειγμα ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών…

Ενώ θα ταίριαζε σε «ψαρά», εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά του «τσοπάνη», ειδικότερα, δε, εκείνου του πρωταγωνιστή της ιστορίας με το «λύκος στα πρόβατα, χωριανοί !...».

Ντάλα καλοκαίρι και στην καρδιά της προπαγανδιστικής περιόδου του success story, ο Στουρνάρας, νομίζοντας τον εαυτό του πονηρό και τους άλλους βλάκες, βγήκε και πέταξε την κινδυνολογία του : « ή επαναφέρονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων ή καταρρέουν οι Τράπεζες !!!...». Κι έγινε ο χαμός !...

Ο εκ Γλύφας ορμώμενος, που αντί για, (το νορμάλ), ψαράς, την είδε …τσοπάνης, τίναξε στον αέρα το σκέλος εκείνο του sussess story, που έλεγε, για την οριστική διάσωση των Τραπεζών, με την ανακεφαλαιοποίησή τους και την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη σταθερότητα. Τόση ήταν, λοιπόν, η επιτυχία ;

Το «λύκος στα πρόβατα» ο υπουργός – τσοπάνης, το απηύθυνε, βασικά, στους …κουρασμένους και αντιδρώντες βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να σφίξουν, κάμποσο, οι κώλοι τους και να δεχτούν να ψηφίσουν, την τροϊκανή ντιρεκτίβα, για την άμεση επαναφορά των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, του εξαθλιωμένου έλληνα. Το «φώναξε» στεντόρεια, όμως, (εν τη βλακεία του) και το άκουσε το Σύμπαν, ολόκληρο !

"Α ! ΄Ετσι είναι τα πράγματα ; Δεν σώθηκαν οι Τράπεζες ; Κινδυνεύουν με κατάρρευση, η οποία μπορεί να έλθει και από μία καταψήφιση Νόμου ; Κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας ; Αυτή είναι η πολιτική σταθερότητα που έχουμε ; Αυτό είναι το success story ???...".

Ξέρουμε, όλοι, πως το μυαλό του έλληνα και οι Αγορές μοιάζουν, έχουν παράλληλες λειτουργίες, κάνουν παρόμοιους συσχετισμούς, ενώ αρέσκονται στα γλέντια… Τα «όργανα», πλέον άρχισαν κι ο τσοπάνης – υπουργός προσπαθεί να τα κάνει να σταματήσουν, κουνώντας, απελπισμένα τη γκλίτσα του, στον αέρα. Δεν είναι λίγοι, πια, εκείνοι, που εκτιμούν, πως δεν αποκλείεται, η όλη αυτή ιστορία, να τον στείλει, τελικά, για …ψάρεμα !.. 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ


ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ κάνει παρανομες/αντισυνταγματικές πωλήσεις περιουσίας του Δημοσίου
Ολοι όσοι έχουν υπογράψει τον νόμο ίδρυσής του έχουν ευθύνες και θα πρέπει να τους αποδοθούν
Η Ελληνική Δικαιοσύνη ΟΦΕΙΛΕΙ να ακυρώνει άμεσα τις συμβάσεις πώλησης Δημόσιας Περιουσίας.

Πιό αναλυτικά:

Το Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει ακόμη και την υποβολή νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου που αφορούν την μείωση ή πώληση περιουσίας του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή και ΝΠΔΔ προς όφελος προσώπων (φυσικών ή νομικών, ανθρώπων ή εταιρειών δηλαδή).

Αντίθετα οι μόνες σχετικές ενέργειες που προβλέπει και επιτρέπει το Ελληνικό Σύνταγμα είναι οι ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (αγορά δηλαδή ιδιωτικών επιχειρήσεων από το Δημόσιο και όχι πώληση των Δημοσίων σε ιδιώτες).

ΑΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ.

Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος είναι το 73, παράγραφος 3.
Διαβάστε το όπως αναφέρεται ακριβώς στο Σύνταγμα:
“ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ – Νομοθετική λειτουργία της Βουλής
Άρθρο 73 [Δικαίωμα πρότασης νόμων]
1. …
2. …
3. Καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη δεν εισάγεται για συζήτηση, αν προέρχεται από τη Βουλή εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο.
4. …
5. …

αν αμφιβάλλετε για την ακρίβεια του πιό πάνω κειμένου επιβεβαίωστε το από το ίδιο το κείμενου του Συντάγματος εδώ:
http://synagonism.net/law/gr/s.2008.html

Αν συμφωνείτε με το ότι είναι παράνομες όλες οι πωλήσεις Δημόσιας Περιουσίας, ότι είναι παράνομη η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και ότι πρέπει να επιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη για ΑΚΥΡΩΣΗ όλων των πωλήσεων αλλά και για την δίωξη όλων των υπευθύνων
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!!!
(οι πολιτικοί όλων των κομμάτων πλην ενός ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ. Και μην ρωτήσετε ποιό κόμμα είναι γιατί θα νομίσετε ότι είμαι ναζιστής χωρίς να είμαι)

Η’ ακόμη καλύτερα υποβάλλετε αναφορές (δεν στοιχίζει τίποτε) στο οικείο Αστυνομικό τμήμα σας προς την Εισαγγελία ούτως ώστε η Δικαιοσύνη πλέον να ακυρώνει τις πωλήσεις και τις συμβάσεις όχι μόνο τις τωρινές αλλά και τις προηγούμενες. Αφού η Ελληνική Δικαιοσύνη αδιαφορεί ας την υποχρεώσουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ να κάνει αυτό που θα έπρεπε μόνη της να κάνει.

Με τιμή
Παντελής Γιαμαρέλλος
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Νέα σφαγή των επικουρικών συντάξεων έως 40%


Νέες μειώσεις από 15% έως 40% έρχονται στις επικουρικές συντάξεις, ενώ τρόικα και στελέχη της Αναλογιστικής Αρχής εισηγούνται στην κυβέρνηση την κατάργηση των συντάξεων αυτών και την ενσωμάτωσή τους στην κύρια σύνταξη (ως ενιαία), καθώς το νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) εμφανίζει έλλειμμα που ώς το τέλος του 2013 θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων και του ΕΤΕΑ, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το εύρος των περικοπών που χρειάζονται και θα γίνουν από την 1η-1-2014, ώστε να καταστούν βιώσιμα.

Η βιωσιμότητα

Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, που θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους ανάλογες με τον προσδιορισμό του εφάπαξ, όπως είναι η βιωσιμότητα του εκάστοτε Ταμείου, αλλά και το σύνολο των εισφορών που έχει πληρώσει κάποιος ασφαλισμένος.

Και αυτό το σενάριο μελετάται για την περίπτωση εκείνη που δεν «περάσει» η εισήγηση για την κατάργηση των Ταμείων και την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στην κύρια σύνταξη.

Με το ν. 4052/2012 δεν είναι μόνο τα αποθεματικά των εντασσόμενων πλεονασματικών Ταμείων, αλλά φέρνει και μια σειρά αλλαγών:

1 Καταργεί το διανεμητικό σύστημα και δημιουργεί ένα καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων.

2 Καθορίζει το ποσό σύνταξης με:

- δημογραφικά δεδομένα από επίσημους πίνακες θνησιμότητας,

- εισάγει το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές,

- πρωτοπορεί εισάγοντας την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιόδοχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου,

- προβλέπει συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση στις νέες και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Αν προκύψει έλλειμμα τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Αποκλειομένης κάθε μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
ΠΗΓΗ:enet.gr

Το Βερολίνο Προειδοποιεί την Ε.Ε. να Μην Παρεμβαίνει στην Ενεργειακή του Πολιτική


Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπερβαίνει τις εξουσίες της στην ενεργειακή πολιτική, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα καθώς η χώρα εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Η Γερμανία έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με τις Βρυξέλλες για ενεργειακά θέματα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων όταν οι Βρυξέλλες πρότειναν άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις για την πυρηνική ενέργεια. Οι Βρυξέλλες διερευνούν τώρα ένα πλέγμα απαλλαγών από την καταβολή τελών του οποίου χαίρουν οι μεγάλες ενεργοβόρες εταιρείες της Γερμανίας.

Το θέμα αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις όσον αφορά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία καταβάλλει από τις υψηλότερες τιμές για ενέργεια στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά τα σχόλια που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα το Βερολίνο να διεκδικήσει την επιστροφή κάποιων εξουσιών από τις Βρυξέλλες μετά τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα, ο Ρέσλερ υπέδειξε τον ενεργειακό τομέα και είπε: "Δεν θέλουμε καμιά επέμβαση στην ενεργειακή πολιτική".

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομοσπονδιακής όπως και των περιφερειακών κυβερνήσεων στην Γερμανία είναι σαφώς καθορισμένες και πρέπει να τηρούνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε υπέρβασή τους από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες στο παρελθόν.

Η Μέρκελ δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα δώσει μάχη με τις Βρυξέλλες όσον αφορά μια αμφιλεγόμενη ρήτρα που υπάρχει στην νομοθεσία της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την οποία εξαιρούνται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από χρεώσεις που άλλοι καταναλωτές οφείλουν να πληρώνουν, μετά την προσφυγή μιας γερμανικής ένωσης που εκπροσωπεί ιδιώτες καταναλωτές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ δήλωσε σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολύ περισσότερες εξουσίες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ, θέτοντας το ερώτημα αν θα πρέπει να επιστρέψει ορισμένες. Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Ο Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα, όπως η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν από κοινού.

Ωστόσο υπενθύμισε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες ορίζουν ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο γίνεται περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνον όταν οι νόμοι της ΕΕ κινδυνεύουν ή όταν μπορεί να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά από άλλες νομικές οντότητες.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο


Αναβαθμίζει στα 115 δολάρια ανά βαρέλι τις προβλέψεις της η Goldman Sachs αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου Brent.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα αποθέματα πετρελαίου που θα υπάρχουν στα τέλη Οκτωβρίου κατά 94 εκατ. βαρέλια.
Κατά συνέπεια αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την τιμή του Brent τους επόμενους μήνες, οριοθετώντας την στα 110 και 108 δολάρια το βαρέλι για το επόμενο τρίμηνο κι εξάμηνο αντιστοίχως, από 105 δολάρια που ήταν αρχικώς. Ωστόσο, διατηρούν αμετάβλητη την πρόβλεψή τους για 105 δολάρια το βαρέλι το επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς αναμένεται αύξηση της παραγωγής το 2014 και κατ' επέκταση αύξηση των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το πλεόνασμα στα αποθέματα πετρελαίου, που είχε δημιουργηθεί τη διετία 2008/09, είναι πλέον παρελθόν. Η διακοπή της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, που  διήρκεσε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί χωρίς να διαβλέπεται άμεση επίλυση του θέματος, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο Ιράκ, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή των χωρών του OPEC κατά 33 εκατ. βαρέλια από τις αρχές του καλοκαιριού. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ Sea Ranger ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΗΜΩΝΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ EXTEΣ…


Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σχεδόν δίπλα στους λουόμενους της παραλίας Θημωνιά της Θάσου, διεξάγει έρευνες.
Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιήσει το Λιμενικό από τις 16:00… αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση…
Τα έχει τακτοποιήσει όλα ο νέος υπουργός «Εξωτερικών» αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης Σαμαρά…
Σε λίγο θα θέλουμε διαβατήριο από τον χαλίφη Ερντογάν για να πάμε Αθήνα - Θεσσαλονίκη!
* η φωτο τραβήχτηκε στις 16:00

 ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Πακέτο η πώληση μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, αύριο οι αποφάσεις


Εκκαθάριση εν λειτουργία για τη ΛΑΡΚΟ που απασχολεί 1.000 εργαζόμενους με σκοπό να πουληθεί ολόκληρη, είναι το νέο σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση για την πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό σιδερονικελίου διεθνώς.

Η τύχη της εταιρείας κρίνεται αύριο Τετάρτη, καθώς σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο υπ. Οικονομικών θα παρουσιαστεί από τους συμβούλους το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής της - μαζί με εκείνα για τις αμυντικές βιομηχανίες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΕΛΒΟ- με την τρόικα να πιέζει για ακόμη πιο δραστικές λύσεις.

Το κυρίαρχο σενάριο στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε κομμάτια («καλή» και «κακή») όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Από την πλευρά τους και οι δύο ξένες εταιρείες, από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπ. Οικονομικών για να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθοιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο τους είναι άχρηστο. Τα μεταλλεία αυτά βρίσκονται σε Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης.

Πέραν των χρεών, ένα επιπλέον πρόβλημα για τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι απαιτείται εκ νέου μακροχρόνια παραχώρηση στην εταιρεία διάρκειας 20-30 ετών των μεταλλείων και των ακινήτων πάνω στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της, η κυριότητα των οποίων ανήκει στο Δημόσιο.

Η προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης του 1976 έληξε στις 30/6/2012, και έκτοτε για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, το ΥΠΕΚΑ δίνει συνεχείς εξάμηνες παρατάσεις. Το αίτημα έχει υποβληθεί στην τρόικα, που εμφανίζεται θετική.

Η αυριανή σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών για ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, γίνεται καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ως τις 31 Αυγούστου να έχει παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών και ως τις 31 Δεκεμβρίου να το έχει θέσει σε εφαρμογή.

Η ιστορία

Όπως έχει κατά καιρούς γράψει το «Energypress», η εταιρεία που κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών σιδερονικελίου διεθνώς, εξάγοντας το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες (όπως Thyssen Krupp, British Steel κ.α), "μπαίνει" μέσα τουλάχιστον 4.000 δολάρια για κάθε τόνο που πουλάει. Με τιμή νικελίου 14.000 δολ τον τόνο, έχει κόστος παραγωγής 17-18.000 δολ.

Ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη, το 1977 απέκτησε την 1η σε μήκος μεταφορική ταινία μεταλλευμάτων στην Ευρώπη μήκους 7,5 χλμ, το 1989 πέρασε στην Εθνική και στη ΔΕΗ, και το 2005 έφτασε να καλύπτει το 6% της πανευρωπαϊκής ζήτησης σε νικέλιο.

Σταδιακά ωστόσο και λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού της έχασε έδαφος, και στα τέλη του 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημιές 170 εκατ. ευρώ, οι οποίες σήμερα έχουν ξεπεραστεί. Σήμερα αντιμετωπίζει φορολογικά πρόστιμα 190 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ και άλλοι παλαιοί μέτοχοι έχουν απαιτήσεις 60 εκατ. ευρώ, ενώ χρωστά στη ΔΕΗ γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Επίσης η Κομισιόν εγείρει θέμα επιστροφής 130 εκατ. ευρώ ως κρατικές ενισχύσεις. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr