Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ξεπέρασε τα 321 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος

Ξεπέρασε τα 321 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος
Στο εκρηκτικό ύψος των 321 δισ. ευρώ ανέβηκε και πάλι το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση.

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ. Η πορεία του είναι ανησυχητική.

Σύμφωνα με Το Βήμα, μπροστά σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και το οποίο παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το ύψος των τόκων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων υπάρχει διχογνωμία -όπως ακριβώς συμβαίνει και στην τρόικα ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για το κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που ξεπέρασε στο τέλος Ιουνίου τα 321 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εγγυήσεις που καταπίπτουν, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς ένα νέο «κούρεμα». 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Τεράστια σημασία» έχει για την Ελλάδα ο αγωγός TAP


Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP έχει «τεράστια σημασία» για την Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Forbes.

Όπως σημειώνεται, η απόφαση για τον αγωγό TAP προωθεί τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις εταιρίες χωρών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται εισροή 1,5 δισεκ. δολαρίων στην οικονομία της Ελλάδας, που θα αντισταθμίσει το έλλειμμα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναμένεται επίσης ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής και διαχείρισης του έργου, κάτι απαραίτητο σε μία χώρα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 27,6%.

Τέλος, αναφέρεται ότι η επιλογή του ΤΑP επιτρέπει στην Ελλάδα να την χρησιμοποιήσει ως «στοιχείο ένδειξης ανάκαμψης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

Ο επικεφαλής έρευνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, δήλωσε παλαιότερα στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ότι «ο ΤΑP είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα, αλλά πρόκειται μόνο για έμμεση επένδυση. Η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από το φαύλο κύκλο μόνο, αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και υιοθετήσει ένα ευέλικτο σχέδιο επενδύσεων για να προσελκύσει ξένους επενδυτές».

ΑΠΕ - ΑΜΠ

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η Αστάθεια στις Αραβικές Χώρες Ενισχύει τις Τιμές του Πετρελαίου


Ανησυχία έχει προκαλέσει η πολιτική αστάθεια και ο κύκλος βίας της Αιγύπτου στη διεθνή αγορά πετρελαίου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των μεγάλων συμβολαίων, οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα. Το Brent εμπορεύεται πλέον σταθερά κοντά στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 2-3 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες.
Όσον αφορά την Αίγυπτο, η μεγάλη ανησυχία δεν έχει να κάνει με τη δικιά της παραγωγή πετρελαίου, η οποία καταναλώνεται εξ ολοκλήρου εγχώρια, αλλά περισσότερο με το κανάλι του Σουέζ και τον αγωγό Sumed, που από κοινού μεταφέρουν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά. Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματούσε η κυκλοφορία στο Σουέζ, τότε οι συνέπειες για τις πετρελαϊκές τιμές θα ήταν ολέθριες.
Την αγορά όμως επηρεάζουν επίσης και άλλες αραβικές χώρες, οι οποίες ζουν μια περίοδο εκτεταμένης αποσταθεροποίησης. Για παράδειγμα, στη Λιβύη έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα τερματικά πετρελαίου εξαιτίας απεργιών και η παραγωγή μειώθηκε στα 800.000 βαρέλια, δηλαδή το μισό σε σχέση με τα επίπεδα επί Καντάφι.
Ομοίως, στο Ιράκ η παραγωγή έχει περιοριστεί προσωρινά στα 3 εκατ. βαρέλια εξαιτίας τεχνικών επιπλοκών. Την λύση στα προβλήματα παραγωγής δίνει προς το παρόν η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει αυξήσει τις δικές της ποσότητες σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, για τρίτη μόλις φορά από το 1982 μέχρι σήμερα. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Κέρδη άνω του 1% για το αργό


Άνοδο μεγαλύτερη του 1% σημείωσε το αργό την Παρασκευή καθώς η μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ερμηνεύτηκε από τους traders σαν ένα σημάδι πως η Fed μπορεί να καθυστερήσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1,3% κλείνοντας στα 106,42 δολ. το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε πτώση 0,9%. Στο Λονδίνο το Brent Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1% στα 111,04 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,6% σε επίπεδο εβδομάδας.

«Οι υποχώρηση των προσδοκιών για τη σύσφιξη από την Fed ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τη σημερινή άνοδο,» δήλωσε στο Marketwatch.com ο Michael Lynch της Strategic Energy & Economic Research.


ΠΗΓΗ:capital.gr