Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μεγαλύτερη κατά 2 δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα των ταμείων


Στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον η “μαύρη τρύπα” των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόσθετα μέτρα από τρόικα για να καλυφθεί το κενό

Έλλειμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από το αναμενόμενο θα έχουν στο τέλος του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για νέες παρεμβάσεις.

Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το οικονομικό κενό, ενώ το «μαχαίρι» θα μπει πρώτα στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί η χρονιά θα κλείσει με μαύρη τρύπα 1.1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο ΙΚΑ (περίπου 150 εκατομμύρια αφορούν το ΕΤΕΑΜ), περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ και άλλων 200 με 300 εκατ. στα υπόλοιπα Ταμεία.

Η μείωση των εσόδων θα είναι διπλάσια από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ η ρύθμιση των οφειλών -που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στα Ταμεία- δεν περπατά.

Την ίδια στιγμή εξαντλούνται τα «αποθεματικά», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου, όπου μέχρι το τέλος του έτους τελειώνει η έκτακτη χρηματοδότηση (που εγκρίθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο).

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως μέχρι τον Ιούλιο τα περισσότερα Ταμεία είχαν απορροφήσει το 60% έως και το 75% της κρατικής χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ είχε απορροφήσει το 65,7% της χρηματοδότησης, το ταμείο του ΟΤΕ το 74% και το ΙΚΑ το 61,6% μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι τον Οκτώβριο τα χρήματα θα έχουν εξαντληθεί και θα ζητηθούν «δανεικά». Ουσιαστικά τα Ταμεία θα πρέπει να στραφούν στο ειδικό αποθεματικό που υπάρχει, ωστόσο η λύση αυτή είναι προσωρινή και δεν μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης ζεστού χρήματος (με το βάρος να πέφτει στη ρύθμιση χρεών).

Μιλώντας στο «Έθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου τονίζει πως «την επόμενη χρονιά με βάση τις πληροφορίες θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση άρα πρέπει να δώσουμε βάρος στις ανεξόφλητες οφειλές.

Η μαύρη τρύπα θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο και επομένως είναι απαραίτητο να εισπραχθούν οι οφειλές. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια και όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις».

Τα οικονομικά των Ταμείων θα κυριαρχήσουν στην επόμενη «επίσκεψη» της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι δανειστές θα θέσουν θέμα νέων μέτρων.

Ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για περικοπές -της τάξης του 20% κατά μέσον όρο- σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από το 2014, ωστόσο εκτιμάται πως η… ατζέντα θα επεκταθεί. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για πρόσθετη χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μονόδρομος η μείωση των παροχών

Επομένως αν δεν αυξηθούν θεαματικά τα έσοδα αποτελεί «μονόδρομο» η μείωση των παροχών (καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως σε περίπτωση που δεν καλυφθεί άμεσα το οικονομικό κενό, εγκυμονεί κίνδυνος περικοπών 8% έως 10% των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο είχε τεθεί θέμα μείωσης των νέων συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, ωστόσο η ρύθμιση τελικά δεν προχώρησε.

Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που διαμορφώνεται είναι πως έχει ήδη αποφασιστεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες» για κάθε εργαζόμενο, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά η ασφαλιστική του ιστορία.

Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξει νέος κύκλος μειώσεων στις παροχές, με το ύψος των περικοπών να εξαρτάται από τα οικονομικά του κάθε φορέα. Δηλαδή θα υπάρξει «τεμαχισμός» των παρεμβάσεων και το ύψος των μειώσεων δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταμείου.

Πηγή: Έθνος

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ – ΧΥΔΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!!!


Με χυδαίο τρόπο μίλησε σε νορβηγική εφημερίδα ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, για όσους αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας στα αγγλικά “άντε γαμηθείτε” και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε ηλίθιους τους Έλληνες για τον τρόπο που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.

  Αξιοσημείωτο, δε, ότι αυτή την άποψη την εξέφρασε ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρει το “the press project”, που δημοσιεύει απόσπασματα της επίμαχης συνέντευξης στην εφημερίδα “Bergens Tidente” σοκαρίστηκε μέχρι και η Νορβηγίδα δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη όταν άκουσε τον Στέλιο Σταυρίδη να λέει ότι ονειρεύεται μια Ελλάδα που θα είχε Νορβηγούς αντί για Έλληνες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις πολιτών για τα σχέδια στο πάρκο του Ελληνικού ο Σ. Σταυρίδης είπε: “Κάνουν απλως κήρυγμα. Λένε μόνο όχι, όχι, όχι! Άντε γαμήσου /γαμηθείτε (fuck you). Πες μου πώς θα γίνει. Συγγνώμη έτσι έχει η κατάσταση. Μη μου λες γιατί δεν μπορεί να γίνει, αυτό είναι κοινή λογική. Πες μου πώς θα γίνει, πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα”.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μίλησε και για τη νοημοσύνη των Ελλήνων. “Αν οι Έλληνες είχαν έστω μέτρια νοημοσύνη, ο Πειραιάς θα ήταν μεγαλύτερο λιμάνι κι απ’ το Αμβούργο, εδώ και 10 χρόνια. Μακάρι να ζούσα στη Νορβηγία. Ή μακάρι να είχα γύρω μου Νορβηγούς και να ζω στην Ελλάδα”, είπε ακόμα για να λάβει την απάντηση από τη δημοσιογράφο: “Μα, έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα στη Νορβηγία”.

“Ναι, αλλά δεν έχετε αρκετό ήλιο” της απάντησε ο Σ. Σταυρίδης και της είπε δείχνοντας μάλιστα διαφημιστικά φυλλάδια για τα δωμάτια που νοικιάζει στην Κεφαλονιά “Εδώ θα έπρεπε να βρίσκεστε τώρα. Νοικιάζουμε και βίλες”.

Ακόμα χαρακτήρισε “ευλογία Θεού” τις ιδιωτικοποιήσεις επειδή όπως είπε “φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και πλούτο”.

Δεν παρέλειψε, δε, γι’ αυτή του την τοποθέτηση να αυτοεπαινεθεί λέγοντας “ Ποιος άλλος βγαίνει να το πει αυτό, πως είναι ευλογία; Έχετε ακούσει κανέναν πολιτικό να το λέει αυτό στην Ελλάδα; Πολλοί λίγοι, τρεις, τέσσερις, πέντε. Ίσως ο πρωθυπουργός και άλλοι τρεις. Αλλά είναι γεγονός”.

Newsroom Enet
ΠΗΓΗ:olympia.gr

: Πιέσεις για μείωση του υψηλού φόρου στα καύσιμα από το σύστημα εισροών-εκροών

Πιέσεις για μείωση του υψηλού φόρου στα καύσιμα από το σύστημα εισροών-εκροών
Στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθει  η συζήτηση για μείωση των υψηλών φόρων στα καύσιμα, μετά την αυριανή «πρεμιέρα» του συστήματος εισροών – εκροών στα βενζινάδικα, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στελέχη τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από την αγορά θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει το θέμα στην τρόικα και μάλιστα επιτακτικά, όπως μεταδίδει το energypress.gr.

Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν ότι βασικό επιχείρημα της τρόικας στις πιέσεις της προκειμένου τον Οκτώβριο του 2012 να εξισωθούν οι φόροι στα καύσιμα ήταν η απουσία άλλων όπλων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγής.

Τώρα όμως, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων και εμπλοκών, αρχίζουν να δημιουργούντα νέα όπλα και σύντομα θα προστεθούν κι άλλα :

Τα συστήματα εισροών – εκροών κάνουν από αύριο πρεμιέρα σε Αττική-Θεσσαλονίκη, με 1.124 από τα συνολικά 1.250 πρατήρια των δύο νομών (ποσοστό κοντά στο 90%) να τα έχουν εγκαταστήσει.

 Όσοι δεν τα  έχουν τοποθετήσει, από αύριο ξεκινούν έλεγχοι, και όπως διαμήνυσε χθες ο υφυπ. Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς «θα βρίσκονται ενώπιον των συνεπειών του νόμου», με άλλα λόγια θα τους σφραγίζεται το πρατήριο.

Εφόσον το σύστημα λειτουργήσει απρόσκοπτα, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει αποδώσει καρπούς, καταπολεμώντας σε σημαντικό βαθμό το λαθρεμπόριο και τις ελλειμματικές παραδόσεις.

Ταυτόχρονα, πρόκειται σύντομα να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών σε διυλιστήρια- εταιρείες.

Παράλληλα,  εντός των ημερών το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τις προδιαγραφές για την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων στους μεταπωλητές θέρμανσης.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί και να λειτουργούν και τα GPS στα βυτιοφόρα. Τέλος μέχρι το Μάρτιο του 2014, το σύστημα εισροών- εκροών αναμένεται να έχει επεκταθεί και στην επαρχία.

Αυτό σημαίνει ότι  τα επιχειρήματα του Οκτωβρίου 2012, ότι δεν υπάρχει τρόπος να παταχθεί το λαθρεμπόριο, αρχίζουν σταδιακά να εκλείπουν, καθώς δημιουργείται ένα πλέγμα για την καταπολέμησή του.

Παρ’ όλα αυτά οι φόροι στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη. Στο όνομα του μνημονίου η Ελλάδα έφτασε να έχει τον 3ο υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης πανευρωπαϊκά.

Το θέμα θα τεθεί και από την αγορά πετρελαιοειδών

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών πρόκειται σύντομα να θέσουν το θέμα στην κυβέρνηση, ενώ άλλοι σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση στο υπ. Οικονομικών, ενόψει και της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης σε ενάμιση μήνα, βάσει της οποίας η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα να δικαιούται επίδομα θέρμανσης χωρίς κριτήρια. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ο ΝΕΟΣ, ΑΙΣΧΡΟΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ !...


Άρχισαν στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, τα σχετικά με τις απαιτήσεις που θα προβάλλει η τρόϊκα, στην νέα Σεπτεμβριανή επίσκεψη της στην Αθήνα.

Πληροφορίες για νέο πακέτο μέτρων, με περικοπές γύρω στα 4,5 δις. €, είδαν το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, διανθισμένες με τις, τάχα, διαφωνίες της κυβέρνησης, ως προς το ύψος κι όχι, βέβαια, επί της αναγκαιότητάς του.

Χοντροκομμένη προσπάθεια δημιουργίας, αφ΄ ενός κλίματος αναμονής νέων μέτρων και αφ΄ ετέρου (μαγικής) εικόνας κυβερνητικής αντίστασης !

Οι πιστωτές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Κυριακής θα ζητήσουν επιτακτικά να ψηφιστούν άμεσα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 – 2016, με την κυβέρνηση, τάχα, να αντιτείνει ότι αρκούν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Είναι τόσο σατανικά δεμένες και σερβιρισμένες οι κατευθυνόμενες πληροφορίες, που στο ζουμί τους εμπεριέχουν και τον εκβιασμό, για τις πρόωρες εκλογές.

Η απαραίτητη, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, ανώνυμη (πάντα) κυβερνητική πηγή, φέρεται να υποστηρίζει, πως «επειδή νέο μνημόνιο δεν πρόκειται να περάσει από την παρούσα Βουλή, η τρόϊκα, αν επιμείνει στις απαιτήσεις της, θ΄ αναλάβει και την ευθύνη οδήγησης της χώρας σε εκλογές, μέσα στο Φθινόπωρο !...».

Όλο αυτό το σκηνικό παραπληροφόρησης, με το πλασάρισμα ωμών εκβιαστικών διλημμάτων ενώπιον του ελληνικού λαού, είναι σίγουρο πως θα ενταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όσο πλησιάζει η νέα «επίσκεψη» του κλιμακίου της τρόϊκας στην Αθήνα. 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Δημοσιεύτηκε ο Νέος Τεχνικός Κανονισμός για τα Βιοκαύσιμα


Ο νέος Τεχνικός Κανονισμός Βιοκαυσίμων δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2055/Β/23-08-2013, όπως ανακοινώθηκε.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να τον διαβάσουν στον σχετικό σύνδεσμο.

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Tι είναι κλοπή στις μέρες μας...

Motor Oil: Ζημιές 15,5 εκατ. το Q2 αναμένει η IBG

Motor Oil: Ζημιές 15,5 εκατ. το Q2 αναμένει η IBG- Στα 27,6 εκατ. το εξάμηνο
Καθαρές ζημιές ύψους 15,5 εκατ. ευρώ εκτιμά η IBG ότι θα ανακοινώσει η Motor Oil για το β' τρίμηνο του 2013, έναντι ζημιών 11,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ στο εξάμηνο αναμένονται καθαρές ζημιές ύψους 27,6 εκατ ευρώ έναντι κερδών 27,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα EBITDA αναμένονται μειωμένα κατά 26% το β' τρίμηνο στα 20 εκατ. ευρώ και κατά 45% το εξάμηνο στα 66,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, οι λειτουργικές επιδόσεις της Motor Oil θα επηρεαστούν από το μέτριο παγκόσμιο περιβάλλον σε ότι αφορά τα περιθώρια διύλισης, από τα υψηλότερα κόστη αργού πετρελαίου και από τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο διυλιστήριο της εταιρείας τον Απρίλιο.

Τα αποτελέσματα της Motor Oil θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 28 Αυγούστου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Καμία σωτηρία…Και η νεοφιλελεύθερη City AM. επιτίθεται στις φαντασιώσεις Greekovery & success story! “Ηλίθιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να καταστρέψουν μια χώρα”.


Δεν άντεξε ούτε η νεοφιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα, City AM.
20130827-083710.jpg

Η φιλοσοφία της εφημερίδας σε γενικές γραμμές είναι υπέρ της  ελεύθερης αγοράς, του καπιταλισμού, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και (βεβαίως) υπέρ του City του Λονδίνου.


 Η City AM έκανε ολόκληρη καμπάνια υπερ του αδελφού κόμματος της ΝΔ, του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές του 2010.


 Παρ’όλα αυτά δεν αντέχει άλλες «καλές ειδήσεις» που σερβίρει η τρόικα για την Ελλάδα.


Και γκρεμίζει (και αυτή), σε 3-4 παραγράφους το Greekovery  και το success story


Είναι μάλλον το 20ο δημοσίευμα που έχουμε δεί τελευταία στον Διεθνή Τύπο, που αποδομεί πλήρως τις οικονομικές φαντασιώσεις Σαμαρα-Βενιζέλου-Στουρνάρα.


Παραθέτουμε ένα μέρος απο αυτά, σε ένα μικρό αρχείο στο τέλος της ανάρτησης.

Greece’s catastrophic 1930s-style depression is a salutary tale


by Allister Heath

August 13, 2013



SORRY, but the fact that Greece collapsed at an annual rate of 4.6 per cent in the second quarter, rather than a little bit faster, isn’t good news. It’s terrible, awful, horrible news. Greek output is down by 23 per cent since 2008 and unemployment is at around 28 per cent; no wonder, given the shrinking economy, that gross tax revenues are continuing to undershoot targets.





H καταστροφική ύφεση του στυλ δεκαετίας του 1930 στην Ελλάδα, είναι μια χρήσιμη ιστορία


ΛΥΠΑΜΑΙ, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέρρευσε με ετήσιο ρυθμό 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, και όχι λίγο πιο γρήγορα, δεν είναι καλή είδηση​​. Είναι μια τρομερή, απαίσια, φρικτή είδηση​​.

Η Ελληνική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 23% από το 2008 και η ανεργία βρίσκεται στο 28% περίπου. Καμία απορία, με δεδομένη την συρρίκνωση της οικονομίας, πως τα ακαθάριστα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός στόχων.



Υπερβολικοί οικονομολόγοι μερικές φορές ισχυρίζονται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί ύφεση, το οποίο είναι ανοησία - όμως τα βάσανα της Ελλάδας δεν μπορούν να περιγραφούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.


Η ύφεση της  υπήρξε καταστροφική, μία από τις χειρότερες που έχει καταγραφεί ποτέ για οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονη, βιομηχανική εποχή (εκτός κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από έναν πόλεμο).


 Η δραματική κατάρρευση της μας υπενθυμίζει πως οι ηλίθιες οικονομικές πολιτικές μπορούν  να καταστρέψουν ένα έθνος. Οι υφέσεις  δεν έχουν εξοριστεί από το σύγχρονο πολιτισμό.



Μπορεί , βέβαια, η κατάρρευση έχει αρχίσει να υποχωρεί και η οικονομία να μπορέσει τελικά να σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος. Θα το πιστέψω όταν το δω,  εκτός αν η προσφοράς ρευστότητας στην Ελλάδα αρχίζει να αυξάνεται και πάλι, και η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, η ανάκαμψη είναι αδύνατη.  


Αλλά η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της ευρωζώνης, οπότε να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο δύσκολο από ό, τι σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική οικονομική κρίση δεν έχει πραγματικά τελειώσει.  


Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Αθήνα να ικανοποιήσει τους στόχους διάσωσης και το χρέος της είναι απολύτως μη βιώσιμο.


Τα ενιαία νομίσματα μπορούν να λειτουργήσουν, υπό ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις: αυτές περιλαμβάνουν ευέλικτες αγορές εργασίας, απορύθμιση των αγορών προϊόντων, ένα πληθυσμό σε κινητικότητα, δημοσιονομική εντιμότητα και μια γενική δέσμευση για ελεύθερη αγορά. Οι περισσότερες νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες δεν τήρησαν καμία από αυτές τις συνθήκες, οι πολιτικοί υποσχέθηκαν κακώς το κοινό ότι η σοσιαλδημοκρατία θα είναι συμβατή με τη νομισματική πειθαρχία του ευρώ, και ότι θα μπορούσαν να έχουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.


 Ήταν ένα φρικτό ψέμα. Ο Ελληνικός λαός ήταν αφελής, και θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα βαρύ για τα επόμενα χρόνια.

 ΠΗΓΗ:lefteria-news.blogspot.gr

Ίδρυση της "σοσιαλιστικής τάσης" εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Ίδρυση της σοσιαλιστικής τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδρυση και λειτουργία της «σοσιαλιστικής τάσης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προβλέπεται από το νέο καταστατικό του κόμματος, που εγκρίθηκε στο πρόσφατο συνέδριο, ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη Tύπου οι Πάνος Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Αντώνης Κοτσακάς.

Ανακοινώνοντας την ίδρυση της τάσης, ο Πάνος Κουρουμπλής δήλωσε ότι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα στο πρόσφατο συνέδριο διέψευσε όσους περίμεναν ή προέβλεπαν ότι «θα χυθεί πολιτικό αίμα».

Η νέα τάση, είπε ο κ. Κουρουμπλής, φιλοδοξεί να εμπεδώσει και να λειτουργήσει την εσωκομματική δημοκρατία, γιατί η παθογένεια των κομμάτων, επί πολλά χρόνια, ήταν η ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης και αυτό το πλήρωσαν και τα κόμματα και ο λαός.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε στην παρέμβασή του ότι η «σοσιαλιστική τάση» δεν έχει ουσιαστική διαφοροποίηση από τις κεντρικές επιλογές και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, στην κατάρτισή τους, έχουν και οι ίδιοι συμβάλλει.

Η νέα τάση, πρόσθεσε ο κ Μητρόπουλος, δεν έχει στόχο να ικανοποιήσει προσωπικούς στόχους και θα συμπορευθεί με ηγεσία και τις άλλες τάσεις του κόμματος. Πορευόμαστε ενωτικά, με στόχο την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος που καταστρέφει τη χώρα, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα αριστεράς είναι κεντρικός στόχος και, προς την κατεύθυνση αυτή, θα εργαστεί η νέα τάση.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης σημείωσε ότι ο πλουραλισμός απόψεων είναι υποχρέωση όλων και ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός είναι ενιαίος, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες.

Ο Δ.Τσουκαλάς υπογράμμισε, ιδιαίτερα, τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, την ανάγκη για μία διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό, σε συνεργασία με την ΕΕ. Ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι κεντρικός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα, για να ανατρέψει τη σημερινή, απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Ο Α. Κοτσακάς έκανε λόγο για έναν νέο πατριωτισμό που θέλει να εκφράσει και η τάση στην οποία συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την ανάδειξη του ρόλου του κόμματος στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της τάσης.

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, ο κ. Κοτσακάς είπε ότι προτάσσει την ανάγκη κοινωνικών συμμαχιών και όχι πολιτικών συμμαχιών, γιατί, μέσω των κοινωνικών συμμαχιών, μπορούν να οικοδομηθούν ή και να προκύψουν και πολιτικές συμμαχίες.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, σε χαιρετισμό του, είπε ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φθάσει στο απροχώρητο, η καταστροφή είναι καταιγιστική και εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση. Επειδή έγινε λόγος από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί σιωπηλής πλειοψηφίας, τον προκαλούμε να τολμήσει και να προσφύγει η κυβέρνηση σε εκλογές, ώστε να μετρηθεί η πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα, έτσι λειτουργεί και όχι άθροισμα ομάδων, με βάση και τις αποφάσεις του συνεδρίου είπε ο κ. Βίτσας, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή απόψεων είναι πλούτος και αξιοποιούμε τη διαφορετικότητα, στο πλαίσιο της ενότητας του κόμματος.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσε σε όλους και όλες, που εμπνέονται από το όραμα μίας μεγάλης αλλαγής να πυκνώσουν τις γραμμές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογική νίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στη Συρία, ο κ. Τσουκαλάς τάχθηκε κατά της παροχής διευκολύνσεων για ενδεχόμενη επίθεση στη χώρα αυτή, ενώ σημείωσε ότι, σε περίπτωση επίθεσης, θα προκληθεί και νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα που θα χτυπήσει και την «πόρτα» της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 ΠΗΓΗ:enikos.gr

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Περιόρισαν τις ζημιές τους τα ισραηλινά διϋλιστήρια


Βελτιωμένα αποτελέσματα παρουσίασαν τα ισραηλινά διϋλιστήρια στο β΄τρίμηνο του 2013.
Ειδικότερα, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 2,47 δις. δολάρια από 2,45 δις. το α’ τρίμηνο.
Παράλληλα οι ζημιές ανήλθαν σε 31 εκατ. έναντι 46 εκατ. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων «στο α’ εξάμηνο τα ισραηλινά διϋλιστήρια ολοκλήρωσαν επιτυχώς σημαντικές πτυχές του στρατηγικού τους σχεδίου». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η λειτουργία της νέας μονάδας hydrocracking συνέβαλε σημαντικά στα αποτελέσματα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω Συρίας


Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.
Οι χρηματιστές εμφανίζονταν πάντως καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών από τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν στρατιωτική δράση στη Συρία.
Στις 11:25 ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent ενισχυόταν 0,3% στα 111 δολάρια το βαρέλι, μόλις κάτω από το υψηλό των 111,68 δολαρίων της Δευτέρας, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
"Δεν υπάρχει πανικός, αλλά με τα πρωτοσέλιδα εκεί έξω, γίνονται κάποιες κινήσεις αποφυγής ρίσκου", ανέφερε ο Greg Matwejev, διευθυντής trading και πωλήσεων ξένου συναλλάγματος για hedge fund της Newedge. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γύπες πάνω από τα ελληνικά πετρέλαια

Γύπες πάνω από τα ελληνικά πετρέλαια
Το επόμενο βήμα στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το χρέος των 321 δισ. ευρώ της Ελλάδας που δεν μπορεί να το αποπληρώσει για τα επόμενα 100 χρόνια, είναι η δέσμευση του ενεργειακού ελληνικού πλούτου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από τους δανειστές μας και η διαχείρισή του όχι από το ελληνικό κράτος αλλά από μία επιτροπή τεχνοκρατών της τρόικας.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Το θέμα αυτό θα μπει μέχρι τέλος του 2013 από το ΔΝΤ, που θα δηλώσει αποχώρησή του από κάθε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού το δημόσιο χρέος είναι 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 60% μεγαλύτερο από το όριο που ορίζει το καταστατικό του ΔΝΤ για το δανεισμό μίας χώρας με χρήματα του ταμείου.
Όπως αποκαλύπτει ο διεθνούς φήμης Γερμανός οικονομικός αναλυτής και μυστικοσύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Ντιρκ Μιούλερ, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εξαναγκασμού της Ελλάδας να παραχωρήσει όσο-όσο τον ενεργειακό της πλούτο στην τρόικα σαν εγγύηση για τα δανεικά που παίρνει και το χρέος των 321 δισ. ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Το σενάριο που θα δούμε τους επόμενους μήνες είναι να κλείσουν οι στρόφιγγες για την Ελλάδα, δηλαδή ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε νέα δάνεια πέρα από το πακέτο στήριξης ύψους περίπου 10 δισ. που μίλησε πρόσφατα ο Σόιμπλε, αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές. Με τους όρους αυτούς, η Ελλάδα οδηγείται σε μία ανεξέλεγκτη πτώχευση και έξοδο από το ευρώ για να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή πριν την καταστροφή οι «φίλιες δυνάμεις» και να προτείνουν τη μοναδική λύση: παραχώρηση αδειών εξόρυξης στην αμερικανική βιομηχανία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου με την εξής οικονομική διεκπεραίωση: το 75% των κερδών σε αυτούς και το 25% των κερδών στην Ελλάδα η οποία θα έχει αναλάβει και το κόστος της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί ότι στο Αζερμπαϊτζάν το ποσοστό κερδών εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου είναι 50% για το δημόσιο και 50% για την ξένη εταιρεία, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου και του Ισραήλ το ποσοστό κέρδους για τα κρατικά ταμεία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν γίνει προσφορές από την Ουάσινγκτον για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο 20% για την Ελλάδα, 20% για την Τουρκία και 60% για τις αμερικανικές εταιρείες εκμετάλλευσης (Noble Energy).
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος, που πηγαίνει τέλη Σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο, πρέπει να συζητήσει με τους Αιγύπτιους για το θέμα της χάραξης της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, για την οποία αντιδρά έντονα το Κάιρο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης μέχρι τέλος Οκτώβρη πρέπει με δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες να εκχωρηθούν άδειες διενέργειας ερευνών στις εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για το σκοπό αυτό και είναι: Ελληνικά Πετρέλαια (Ελλάδα), Edison International (ΗΠΑ), Melrose Resources (Σκωτία), Energean Oil & Gas (Ελλάδα), Schlumberger (Ολλανδικές Αντίλλες με έδρα το Τέξας), Arctic Hunter Energy (Καναδάς), K O Enterprises (ΗΠΑ), Chariot Oil & Gas (Ηνωμένο Βασίλειο). 
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr