Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται ο πιό κρύος χειμώνας των τελευταίων 100 χρόνων

_39856369_athens
Και στην Ελλάδα θα πληρώνουμε πιό ακριβό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, φυσικά για το καλό μας, αφού η κυβέρνηση μας σώζει από τα χειρότερα

Στην Ευρώπη, ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο ψυχρός της τελευταίας 100ετίας – δηλώνουν οι μετεωρολόγοι. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχουν φθάσει οι αρκτικές αέριες μάζες και ο ήλιος θα εμφανίζεται μόνο αραιά στο στερέωμα. Κατά πόσο είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;

Οι μετεωρολόγοι υπόσχονται να το διευκρινίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουν στα χέρια τους καινούρια δεδομένα.

Οι κάτοικοι του Παλαιού Κόσμου πρέπει να προμηθευτούν πουλόβερ και ζεστά μπουφάν υποστηρίζουν οι ευρωπαίοι επιστήμονες. Ο γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, δήλωσε, ότι ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο – σημειώνει ο ίδιος. Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν το Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

Απόρρητη έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τα χρέη του Βερολίνου και το κατοχικό δάνειο αποκαλύπτει σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews και τίτλο «Ιδού οι αποδείξεις κυρία Μέρκελ». 

Σύμφωνα με το πόρισμα, το θέμα της απαίτησης των πολεμικών επανορθώσεων Α' και Β' Παγκοσμίων πολέμων, παραμένει σε εκκρεμότητα από το ελληνικό κράτος για πολλές δεκαετίες. 

Μέχρι σήμερα, δεν έχει καταβληθεί από τη Γερμανία αποζημίωση σε ιδιώτες που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει καταβληθεί κάποιο ποσό για εξόφληση των απαιτήσεων της χώρας μας, σχετικά με την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. 

Συγκεκριμένα, για τις απαιτήσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί: 

- 115.000.000 γερμανικά μάρκα για παροχές υπέρ Ελλήνων που εθίγησαν από εθνικοσοσιαλιστικά μέτρα δίωξης. 

- 4.800.000 γερμανικά μάρκα για αποζημιώσεις αφαιρεθέντων καπνών. 

- Ποσοστό τουλάχιστον0,93% για επανορθώσεις, που εμπίπτουν στην κατηγορία Α' (Συμφωνία των Παρισίων του 1946-Μέρος Α΄).

Κατοχικό δάνειο 

Συνολικά, από την αρχή της κατοχής και μέχρι το τέλος της, διατέθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδα προς τις κατοχικές αρχές 1.618.001.572.837.299 δρχ (!) ως έξοδα κατοχής και ως πιστώσεις. 

Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνεται η αξία των διαθεσίμων που «άρπαξαν» κατά την αποχώρηση τους τα γερμανικά στρατεύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικής αξίας 634.962.891.995.162 δρχ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ Αυτογκόλ 450.000 € την ημέρα από ΔΕΗ

Αυτογκόλ 450.000 € την ημέρα από ΔΕΗ
Περίεργα «παιχνίδια» της ΔΕΗ με τις μονάδες της, της προκαλούν ημερήσιο βάρος 450.000 ευρώ.
Αυτογκόλ 450.000 € την ημέρα από ΔΕΗ
Οπως προκύπτει από παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αν και πια έχει τη δυνατότητα να παράγει ρεύμα περισσότερο από τις φθηνότερες λιγνιτικές της μονάδες, εντούτοις αυτό το πράττει από τις μονάδες φυσικού αερίου που είναι ακριβότερες.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τον περασμένο Ιούλιο η ΡΑΕ πήρε απόφαση για την αναδιοργάνωση της αγοράς με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος στη χονδρική αγορά.
Με πιο απλά λόγια, τα μέτρα είχαν ως στόχο επειδή υπήρχαν διαμαρτυρίες από τις βιομηχανίες οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος αλλά και η κρατική ΔΕΗ που έχει το ολιγοπώλιο στην παραγωγή να χαμηλώσουν την παραγωγή ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου και να ανεβάσει η ΔΕΗ τις λιγνιτικές μονάδες.
Τι έγινε τελικά; Το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος κατέβασαν, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κατά 40% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου. Είναι μειωμένη κατά 151.000 μεγαβατώρες.
Στροφή στο ακριβό αέριο 
Θα περίμενες κανείς η ΔΕΗ να ανεβάσει ισόποσα τη λιγνιτική παραγωγή κι έτσι να εξοικονομηθούν μέσα σε ένα 15θήμερο περί τα 6 εκατ. ευρώ. Πράγμα που θα σήμαινε φθηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΔΕΗ αύξησε την παραγωγή των μονάδων της που καταναλώνουν φυσικό αέριο κατά 220% σε σχέση με το 2012, ήτοι 200.000 μεγαβατώρες. Παράλληλα, έριξε κατά 9,5% τη λιγνιτική της παραγωγή.
Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος της ΔΕΗ είναι 450.000 ευρώ, και οι εξηγήσεις που δίνονται γι΄ αυτή τη συμπεριφορά της είναι ότι η λιγνιτική της παραγωγή έχει πιάσει πια την «οροφή» και δεν έχει άλλο περιθώριο ανόδου, είτε ότι επιδιώκει να εκτοπίσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας και των βιομηχανιών, η ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ και το υψηλό κόστος παραγωγής που προκαλεί δεν της δίνει τη δυνατότητα για νέες εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. 
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι άφθονο αλλά αμφίβολης αποδοτικότητας

сланцевый газ месторождение добыча бурение вышка сланцевая нефть
Οι εμπειρογνώμονες του ερευνητικού οργανισμού IHS προβλέπουν μια επανάσταση στον πετρελαϊκό κλάδο. Τα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους - είναι τεράστια και ικανά να κλυδωνίσουν την ενεργειακή αγορά. Το μεγαλύτερο δυναμικό διαθέτουν η Ρωσία, η Αργεντινή και η Αλγερία. Με τη διαπίστωση, ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι άφθονο, συμφωνούν και οι ρώσοι ειδικοί. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, το βασικό πρόβλημα συνίσταται στο να καταστεί οικονομικά αποδοτική η άντλησή του.
Οι εμπειρογνώμονες του IHS ξεχωρίζουν είκοσι τρία ελπιδοφόρα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Το δυναμικό τους είναι περίπου 175 δισεκατομμύρια βαρέλια - που είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από τα αποθέματα της Βόρειας Αμερικής. Παλαιότερα, ορισμένοι αναλυτές διατύπωσαν την υπόθεση, ότι η επεξεργασία των μη συμβατικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών της ενέργειας.
Οι εμπειρογνώμονες της Ρωσίας προσεγγίζουν τις προοπτικές της νέας «σχιστολιθικής επανάστασης» με πιο συγκρατημένη ματιά. Οι εκτιμήσεις του IHS – είναι προκαταρκτικές και η διαμόρφωση - με βάση αυτές - μιας αξιόπιστης πρόγνωσης, είναι πρακτικά ανεδαφική, δεδομένου ότι το δυναμικό του κοιτάσματος μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μετά την έναρξη της επεξεργασίας του.
Σήμερα, στη Ρωσία, αναπτύσσονται δύο πειραματικά κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου. Το κύριο πρόβλημα - σύμφωνα με τους ειδικούς - είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεχνολογία, που να επιτρέπει την αποτελεσματική άντληση δυσπρόσιτου πετρελαίου. Παρεμπιπτόντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου αντλείται από σχιστολιθικά κοιτάσματα, δαπάνησαν δύο δεκαετίες και σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για επινοήσουν και να εξελίξουν μεθόδους άντλησης. Και μάλιστα η «σχιστολιθική έκρηξη» στην Αμερική - σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή Ντμίτρι Ανταμίντοφ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ ευνοϊκές τοποθεσίες των κοιτασμάτων:
'Ολα τα σχιστολιθικά κοιτάσματα βρίσκονται κάτω από ήδη υφιστάμενη υποδομή. Εκεί που αντλούσαν παραδοσιακούς υδρογονάνθρακες, στη συνέχεια εντόπισαν και σχιστολιθικά αποθέματα.
Κατά την εκτίμηση του προέδρου της 'Ενωσης Πετρελαιοπαραγωγών, Γκενάντι Σμαλ, το κόστος του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι περίπου 170-180 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εξαιτίας αυτού, η χρήση αυτής της προνομιακής μορφής ενέργειας είναι συμφέρουσα μόνο για περιοχές γειτονικές του κοιτάσματος, ώστε να αποφευχθεί το πρόσθετο κόστος μεταφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου δεν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών στην ενεργειακή αγορά, όσο και να τις έχει συνταράξει το σχιστολιθικό αέριο. Πέρυσι - σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων - η Γερμανία δαπάνησε 25 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τέτοιου ύψους δαπάνες μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό του μόνο οι πολύ πλούσιες χώρες. Οι φτωχοί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι σε θέση να ασχοληθούν με την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών υδρογονανθράκων. 

ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΤΕ ΑΟΖ - ΘΑ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τις τελευταίες ημέρες, και εντελώς ξαφνικά θα έλεγα, οι Έλληνες ανακάλυψαν τη Στρογγύλη. Προσωπικά άκουσα για τη σημασία του συγκεκριμένου νησιού από τον μακαρίτηΤάσο Παπαδόπουλο το 2003, όταν ολοκλήρωνε τους σχεδιασμούς του για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Λίγα κατάλαβα τότε, αλλά αρκούσε ότι εκείνος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε μελετήσει τη νομική πλευρά του θέματος και ήταν βέβαιος πως η Κύπρος «άγγιζε» τη Μητέρα Πατρίδα.
Η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και μερικοί αυτοαποκαλούμενοι εθνικιστές έχουν αναπτύξει μια απέραντη φιλολογία για όσα συμβαίνουν –και ΔΕΝ συμβαίνουν- στη Στρογγύλη, το τελευταίο νησί της Ελλάδας στη νοτιοανατολική άκρη της Μεσογείου. Μιλώντας με ειδικούς περί την ΑΟΖ και σοβαρούς επιστήμονες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν απλή σύμπτωση η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ανακοίνωσε την ανακήρυξη ολόκληρης της Στρογγύλης σε αρχαιολογικό χώρο, την ίδια μέρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλούσε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο για την ΑΟΖ. Βεβαίως, πρέπει κανείς να κρατά μικρό καλάθι με την πλεοψηφία των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτικών, διότι βασικά δρουν και αντιδρούν ως να γεννήθηκαν στην …Ελβετία, και βλέπουν τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου ως παρατηρητές…
Δεν έχω καμία διάθεση, ούτε θα κάνω προσπάθεια να πείσω όσους πιστεύουν σε «συνωμοσίες» και σε «προδοσίες» ότι δεν ήταν, πράγματι, σύμπτωση. Για να το πω πιο απλά, ακόμα και στις συνωμοσίες οι πολιτικοί μας είναι ερασιτέχνες. Για τους «συνομωσιολογούντες», λοιπόν, ήταν μια ξεκάθαρη προδοτική πράξη, και γι’ αυτήν συνεργάστηκαν ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον κ. Βενιζέλο. Πιστεύουν δε ότι οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να κάνουν ένα μικρό δώρο στην Τουρκία και να της δώσουν ένα μέρος της πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, θάλασσάς μας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:thesecretrealtruth.blogspot.com

Προηγμένα βιοκαύσιμα από φύκη και απόβλητα


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη Τετάρτη υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου στη χρήση των συμβατικών βιοκαυσίμων και υπέρ της ταχείας μετάβασης σε μια νέα γενιά προηγμένων βιοκαυσίμων από εναλλακτικές πηγές, όπως η φύκη και τα απόβλητα. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αυξανόμενη χρήση των γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση, διότι ήταν ισχυρή η παρουσία όλων των οικονομικών συμφερόντων. Το κείμενο είναι πολύ τεχνικό, αλλά έχει σημαντικές οικονομικές και ηθικές επιπτώσεις», δήλωσε η εισηγήτρια Corinne Lepage (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) μετά την έγκριση της οδηγίας από το ΕΚ με 356 ψήφους υπέρ, 327 κατά και 14 αποχές.

Έμμεση αλλαγή χρήσης γης

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την αυξανόμενη χρήση της γεωργικής γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων αποτελούν την επονομαζόμενη “έμμεση αλλαγή της χρήσης γης” (Indirect Land Use Change). Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η συνακόλουθη αύξηση των εκπομπών μπορεί να ακυρώσει μερικά από τα οφέλη των βιοκαυσίμων, εάν ληφθεί υπόψη ολόκληρος ο κύκλος ζωής από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το 10% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές θα πρέπει, έως το 2020, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στο κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την επιβολή ανώτατου ορίου για το 2020 ύψους 6% για τη συμβολή των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς (αυτά που προέρχονται από καλλιέργειες τροφίμων) στην τελική κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές.

Η μετάβαση σε προηγμένα βιοκαύσιμα

Τα προηγμένα βιοκαύσιμα, που προέρχονται από φύκη ή ορισμένους τύπους αποβλήτων, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 2,5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές έως το 2020, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές.

Επόμενα βήματα

Η εισηγήτρια δεν έλαβε την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Έτσι, το Κοινοβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση με 552 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 21 αποχές. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια κοινή θέση. Εάν η θέση αυτή διαφέρει από τη θέση του Κοινοβουλίου, η νομοθετική διαδικασία θα προχωρήσει για την επίτευξη συμφωνίας σε δεύτερη ανάγνωση. 
ΠΗΓΗ:.econews.gr