Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγές στις δημοτικές εκλογές «ψηφίζουν» οι πολίτες

Αλλαγές στις δημοτικές εκλογές «ψηφίζουν» οι πολίτες
Συμφωνούν με το διαχωρισμό των ψηφοδελτίων για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους

Υπέρ των αλλαγών που προωθούνται στις δημοτικές εκλογές τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα αν συμφωνούν με τον προτεινόμενο διαχωρισμό των ψηφοδελτίων για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, το 67% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ενώ το 22% διαφωνεί. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά αποδοχής ξεπερνούν το 60% ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (62%), αλλά και άλλων κομμάτων (65%).

Στο ερώτημα αν συμφωνούν με τη σκέψη οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις, το 76% απαντά θετικά, ενώ μόνο το 18% διαφωνεί. Και σε αυτήν την ερώτηση, τα ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ξεπερνούν το 70%.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κοινωνίας, για την ανάγκη αλλαγής, του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Μήνυμα, κυρίως, προς εκείνους που βιάστηκαν, για μικροκομματικά οφέλη, να επιτεθούν στην κυβέρνηση, για αυτήν την πρότασή της. Η κοινωνία έδειξε ότι τους έχει ξεπεράσει». 

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

H τρόικα λέει όχι στη μείωση του ειδικού φόρου πετρελαίου


Αρνητικά απάντησε η τρόικα στην εισήγηση της κυβέρνησης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ευθύς αμέσως το οικονομικό επιτελείο άρχισε να διατυπώνει εκ νέου την πρότασή του, αφαιρώντας τις ρυθμίσεις που αφορούν τους συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η αρνητική απάντηση της τρόικας αφορά το σύνολο της πρότασης, γεγονός που συνεπάγεται ότι η εν λόγω εισήγηση επαναδιατυπώνεται και συμπεριλαμβάνει μόνο την αύξηση και προκαταβολή (τμήματος) του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση θα προβλέπει: 

• Μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο. 
• Αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο. 
• Διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές. Εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει σε 30.000 ευρώ, από 25.000 που ήταν πέρυσι, και για τον έγγαμο σε 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι).
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Πτώση 1% το αργό μετά τις προβλέψεις για αύξηση της προσφοράς


Πτώση 1% σημείωσε το αργό την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη της για την παραγωγή από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες.

Το αργό τύπου light sweet παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε 99 σεντς στα 102,02 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,6% στα 11,18 δολ. το βαρέλι.

Στην έκθεση της η IEA αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη της για την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ το επόμενο έτος στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια αύξηση κατά 360.000 βαρέλια την ημέρα από την εκτίμηση που είχε κάνει στην έκθεση του Μαΐου. Μια τέτοια αύξηση στην προσφορά σηματοδοτεί την υψηλότερη από τη δεκαετία του 1970. 

Η IEA παράλληλα αναμένει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος, μια αύξηση 100.000 βαρελιών από την προηγούμενη εκτίμηση. Επίσης, διατήρησε το outlook για την αύξηση της ζήτησης κατά 1,1 εκατ. βαρέλια το 2014.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Wall Street Journal:"Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα"

Wall Street Journal:Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα



Με τίτλο «Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα», η εφημερίδα Wall Street Journal, δημοσιεύει εκτενές κύριο άρθρο για τη χώρα, διερωτώμενη πώς θα τερματιστεί το καθεστώς «των αιώνιων, κυλιόμενων δανείων».

«Στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ενώ το αδιέξοδο στις ΗΠΑ ως προς τον προϋπολογισμό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θέση» αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:

« Το μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης φέτος, είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές».

«Οι κατασχέσεις περιουσιών μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος, χάρη σε μια αύξηση της «φορολογικής συμμόρφωσης» σημειώνει η Wall Street Journal ενώ χαρακτηρίζει ως «το πραγματικό μελανό σημείο για το μέλλον της χώρας, το κρατικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 175,5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με το άρθρο, «το ΔΝΤ ζητά να παραγράψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ένα μεγάλο μερίδιο από αυτά που τους χρωστά η Ελλάδα, αλλά για ιδιοτελείς λόγους: επιθυμεί να προβεί η ΕΕ σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε το ίδιο να αποπληρωθεί πλήρως».

«Η γερμανική κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Wall Street Journal, «θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί υποφερτό, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 - 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%».

«Το τρίτο δανειακό πακέτο της Ελλάδας, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν με αργούς ρυθμούς επί δεκαετίες. Υπάρχει ακόμη και η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κρατών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα. Από την στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;» τονίζει το άρθρο και προσθέτει:

«Οι δανειστές της Ελλάδας ήδη σημειώνουν οικονομική ζημία, καθώς το επιτόκιο των δανείων τους πλησιάζει το μηδέν και η ωρίμανσή τους πλησιάζει το άπειρο, ακόμα κι αν στην πράξη δεν καταγράφουν λογιστική ζημία. Εντούτοις, η προοπτική ενός άμεσου κουρέματος διαφαίνεται ως η πιο διαφανής και δημοκρατική λύση».

«Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο», συνεχίζει «η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω δανεισμό δανειοληπτών οι οποίοι, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγούνται στην χρεοκοπία. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου ένα πακέτο διάσωσης. Αυτή βέβαια η πιθανότητα μόνο προφανής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Όταν, όμως, η Αθήνα ξεκινήσει με συνέπεια να σημειώνει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν πιο εύκολα να σταματήσουν την παροχή πακέτων διάσωσης και να αποδεχτούν το ενδεχόμενο χρεωκοπίας».

«Η τραγωδία συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια εκ νέου κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων πέντε ετών. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ύφεση, όλο αυτό θα μπορούσε να δουλέψει για όλους, εκτός ίσως από τους νέους της Ελλάδας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει το άρθρο της Wall Street Journal.
 ΠΗΓΗ:.enikos.gr