Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Στο ράφι» η υγεία και ασφάλεια των ευρωπαίων εργαζομένων


Η Επιτροπή Μπαρόζο ανακοινώνει Πρόγραμμα Δράσης για την αποδόμηση του κοινοτικού κοινωνικού κεκτημένου

Σε κίνδυνο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα εκατομμυρίων ευρωπαίων εργαζόμενων

Στο πάγο βάζει, μέχρι νεοτέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Με επίσημη ανακοίνωση της στις 2 Οκτωβρίου 2013 εκφράζει την αφοσίωση της στο στόχο μείωσης των διοικητικών και οικονομικών  βαρών για τις επιχειρήσεις και περιγράφει μια συνολική πολιτική αποσάθρωσης του κοινοτικού κοινωνικού κεκτημένου. Το Δεκέμβριο του 2013, η Επιτροπή εγκαινιάζει το πρόγραμμα  REFIT, όπως βαπτίζεται η συντονισμένη επιχείρηση απορρύθμισης των κανόνων ελέγχου των πρακτικών των επιχειρήσεων και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η  υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η  διαχείριση των αποβλήτων, η προστασία των καταναλωτών , οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων, η ασφάλεια ζώων και φυτών, οι διαδικασίες δημόσιων προμηθειών. 

Για τα δύο προσεχή έτη εξαγγέλλονται 21 νομοθετικές Πρωτοβουλίες και 31 αξιολογήσεις και Εκθέσεις της Επιτροπής, στην κατεύθυνση απλοποίησης του κανονιστικού πλαισίου και αύξησης της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις. Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα μπει η νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας( Οδηγία 89/391/ΕΕΚ και οι 23 σχετικές οδηγίες ), η οδηγία για το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, η οδηγία για τους εποχιακά απασχολούμενους και για το χρόνο εργασίας. Για την ικανότητα προσαρμοστικότητα τους στις «νέες ανάγκες» της ευρωπαϊκής αγοράς, θα αξιολογηθούν και μείζονες πολιτικές, όπως η Natura 2012,  η ετικέτα Eco label, τα δικαιώματα των καταναλωτών, η νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να απέχει από την πρόταση κανόνων για την προστασία των εργαζομένων από μυοσκελετικές διαταραχές και την έκθεση σε παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και δήλωσε ότι αποσύρεται από την υπό επεξεργασία οδηγία για την προστασία από τον κάπνισμα στους χώρους εργασίας και για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών  κομμωτηρίων.

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών σωματείων μιλούν ανοικτά για ιδεολογική συμπαράταξη της Επιτροπής στο πλάι όσων πολεμούν το κοινωνικό ευρωπαϊκό μοντέλο και τον κοινωνικό διάλογο. Είναι επίθεση στην υγεία των εργαζομένων, επίθεση στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτός περιγράφεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τονίζει ο Γραμματέας της  Ευρωπαίκής Ομοσπονδίας Σωματείων στις Υπηρεσίες και της Επικοινωνίες (UNI Europa), Oliver Roethig, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρό  της για απαράδεκτες, αντεργατικές μεθοδεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την Προεδρία Μπαρόζο, υπονομεύει όλη την πρόοδο που είχε σημειωθεί από τις δεκαετίες του 1970 στον τομέα προστασίας των εργαζομένων, χαϊδεύει τους ευρωσκεπτικιστές και τελικά λειτουργεί αντιευρωπαίκά και σίγουρα αντεργατικά, συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, το κέντρο βάρους για τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας μετατοπίζεται, όπως γράφεται ευθαρσώς στο ίδιο επίσημο κείμενο της Επιτροπής, από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα!!!

Πάντως όλα αυτά δεν εμποδίζουν την Λιθουανική Προεδρία να οργανώσει  την Τετάρτη συνάντηση κορυφής για την «Επένδυση» στον τομέα της υγείας στην εργασία, ενώ στα τέλη του μήνα θα διεξαχθεί «η  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία»  με ενημερώσεις, συσκέψεις και αναίμακτες παρουσιάσεις ιδεών…


*Η Μαρία Βαρλά είναι νομικός, ΜΠΣ  Ευρωπαϊκές πολιτικές
 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

Ακαδημία πετρελαίου ιδρύει η αυστριακή OMV


Τα σχέδιά της για ίδρυση ακαδημίας πετρελαίου ανακοίνωσε η αυστριακή OMV.
Ειδικότερα, η εταιρία θα επεκτείνει τη συνεργασία της με το πανεπιστήμιο Montanuniversität Leoben, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο, ιδρύοντας παράλληλα τη Διεθνή Ακαδημία Πετρελαίου.
Η Ακαδημία, όπως ανακοινώθηκε, θα παρέχει μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου και θα επιτρέπει την αποφοίτηση διπλάσιου αριθμού φοιτητών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια για μία σταδιοδρομία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Όπως φαίνεται, η αυστριακή εταιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού καθώς, πέραν από το θέμα της Ακαδημίας, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη 1.600 νέων εργαζομένων μέχρι το 2016. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Και τα συνδικάτα μαζί με τις βιομηχανίες για φθηνότερη ενέργεια


Έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση μείωση του κόστους ενέργειας απεύθυναν από τη Θεσσαλονίκη βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στα πολύ θετικά και ελπιδοφόρα συμπεράσματα συγκαταλέγεται η ενεργός συμμετοχή στη συζήτηση εκπροσώπων των εργαζομένων, μια επιπλέον απόδειξη ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που το υψηλό κόστος ενέργειας θέτει για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Αντώνης Κοντολέων, μέλος Δ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ είπε ότι «το κόστος εξαγωγών για τη βιομηχανία, λόγω της ακριβής ενέργειας, είναι σήμερα το υψηλότερο στην Ευρώπη και «κάνουμε “εξαγωγές ανάγκης” απλώς και μόνο για να παραμείνουν ανοικτά τα εργοστάσια. Το κόστος της πρώτης ύλης είναι σχεδόν παντού το ίδιο και το εργατικό κόστος έχει μειωθεί στη χώρα μας. Οι εταιρίες μας έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια, εφαρμόζουν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές ιδίως στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και έχουμε τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια. Μόνο αν το κόστος ενέργειας γίνει ανταγωνιστικό, η βιομηχανία θα γίνει η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας». Και έκλεισε λέγοντας ότι «δεν ζητάμε επιδότηση, ούτε επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή. Ζητάμε εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας.»
Ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ο οποίος τόνισε «Κάναμε θυσίες, μειώθηκε το κόστος εργασίας κατά 30% γιατί αγωνιούμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Κάναμε κινητοποιήσεις για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να παραμείνει ζωντανή η βιομηχανία, γιατί η βιομηχανία δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και πλούτο στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν. Όταν η MW κοστίσει 32 ευρώ στη Γαλλία, 35 ευρώ στην Ισπανία, γιατί στην Ελλάδα κοστίζει 80 ευρώ; Αποδεικνύεται όμως ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχτεί η παραγωγή σε μία χώρα που δεν είχε κι ούτε έχει ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική.»
Ο κ. Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ είπε για τον κλάδο της χαλυβουργίας ότι το κόστος ενέργειας στη χαλυβουργία είναι το 55% του κόστους παραγωγής τη στιγμή που το εργατικό είναι 20%. Και ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 30% τα χρόνια της κρίσης το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 50%. «Πετάμε λεφτά σ’ ένα πηγάδι δίχως πάτο» σημείωσε. Μια νέα θέση εργασίας στη χαλυβουργία δημιουργεί 6 νέες θέσεις στο σύνολο της Οικονομίας. Φανταστείτε τι σημαίνει η απώλεια μιας θέσης! Και συνέχισε «ένας από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους, η χαλυβουργία υπολειτουργεί και παράγει μόλις 300.000 τόνους χάλυβα, όταν το 2007 που λειτουργούσαμε στο 80% της δυναμικότητάς μας, η παραγωγή των χαλυβουργείων ήταν 2,5 εκατ. τόνους. Η βιομηχανία είναι αυτή που στηρίζει το σύστημα τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει ζήτηση. Αν κλείσουμε, όπως μας αναγκάζουν, το κόστος για τον καταναλωτή θα εκτοξευτεί.» Κλείνοντας τόνισε «δεν θέλουμε χαμηλή τιμή ενέργειας, αλλά ανταγωνιστική».
Ο κ. Δημήτρης Κολαϊτης, γενικός γραμματέας της ΕΒΙΚΕΝ στην ομιλία του είπε ότι η βιομηχανία είναι ο πρώτος κλάδος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και στηρίζει την απασχόληση με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Οι επιχειρήσεις αυτές που παράγουν πλούτο για τη χώρα μας έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία 5 χρόνια με δυσβάσταχτες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, μέσω των φόρων και των τελών, κατά 50% στην υψηλή τάση και 100% στη μέση τάση. Η ενέργεια είναι στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ, η οποία αναθεωρεί τις πολιτικές της και στρέφεται στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας καθώς στην περίοδο της κρίσης χάθηκαν 3 εκατ. θέσεις στο δευτερογενή τομέα.»
Ο κ. Πάρης Γραβουνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ξεκινώντας την ομιλία του αναρωτήθηκε «ποιά χώρα αναπτύχθηκε χωρίς βιομηχανία και εξωστρέφεια;» Και συνέχισε λέγοντας «στη Βουλγαρία το κόστος ενέργειας είναι 60 ευρώ /MWh όταν στην Ελλάδα είναι στα 100 ευρώ /MWh. Σκεφτείτε ότι η Κομοτηνή απέχει 17χλμ με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα από τη Βουλγαρία. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε. Η ενέργεια κατέληξε να γίνει αυτοσκοπός και όχι φορέας ανάπτυξης. Είμαστε δέσμιοι μιας πολιτικής δίχως αύριο.» Και κατέληξε κλείνοντας «όταν κάποτε διορθωθούν οι οικονομικοί δείκτες και οι εξαγωγές τρίτων χωρών προς την Ελλάδα παύσουν να θεωρούνται υψηλού ρίσκου, θα πλημμυρίσουμε με εισαγόμενα προϊόντα χωρίς να έχουμε φροντίσει να στηρίξουμε την Ελληνική παραγωγή.»
Ο κ. Ιωάννης Τσάρας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ είπε ότι η εταιρία πληρώνει το φυσικό αέριο σε τιμή κατά 62% υψηλότερη από το μέσο όρο που πληρώνει η ευρωπαϊκή λιπασματοβιομηχανία και ότι η επιβολή εν μέσω κρίσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο 15%, είναι αδιανόητη. «Σε έξι μήνες το πολύ ένα χρόνο, δεν θα υπάρχει βιομηχανία εντάσεως ενέργειας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» τόνισε κλείνοντας.
Ο κ. Ιωάννης Σταύρου, αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ , στην τοποθέτησή του είπε ότι οι δομικές στρεβλώσεις έχουν προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα. «Υπάρχουν εφικτές λύσεις αν υπάρχουν ώτα ακουόντων. Το ερώτημα είναι αν είμαστε ως κράτος αποφασισμένοι για διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά».
Ο κ. Αλεξ. Αποστολίδης, εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ και πρόεδρος της ΚΟΛΟΡΑ, στην παρέμβασή του είπε ότι «είμαστε αιχμάλωτοι του ενεργειακού κόστους και μένουμε εκτός αγοράς γιατί πληρώνουμε διπλάσια τιμή από τους ανταγωνιστές μας.»
Η εκδήλωση έκλεισε μετά από τη συζήτηση που διεξήχθη με τη συμμετοχή του κοινού όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και πληροφορίες για το συντονισμό επόμενων κινήσεων και δράσεων. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στην ΑΟΝ η αντασφάλιση των Ελληνικών Πετρελαίων!


Μετά από 20 χρόνια συνεχούς αντασφάλισης στην εταιρία Γ.ΚΟΥΜΠΑΣ, τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλάζουν χέρια και επιλέγουν την ΑΟΝ! Όπως έγραψε πρόσφατα το...
nextdeal.gr οι έντονες αλλαγές έρχονται και στον χώρο της αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης και η περίπτωση των ΕΛΠΕ δείχνει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και ότι πρώτα θα χτυπήσει τις προμήθειες. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ πληροφορίες του NextDeal αναφέρουν ότι η ΑΟΝ παραιτήθηκε προμηθειών και θα εισπράξει αμοιβή 100-150.000 ευρώ.

Προσφορές αντασφάλισης έδωσαν οι εταιρίες MARSH, AON, Willis, Γ.Κούμπας και τα ΕΛΠΕ επέλεξαν την ΑΟΝ κερδίζοντας περίπου αρκετά εκατoμμύρια από την μη καταβολή προμηθειών 
 ΠΗΓΗ:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

ΘΕΛΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ 32 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να μπούν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ


Δραστικά μέτρα για να λήξει η κατάληψη στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και να «επανέλθει η νομιμότητα στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση» ζητούν 32 βουλευτές της ΝΔ από τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουής «με τεράστιο πολιτικό κόστος, ανέλαβαν την ευθύνη του κλεισίματος της ΕΡΤ και της δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ», προσθέτουν όμως ότι έκτοτε το Ραδιομέγαρο και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν αποδοθεί στο νέο φορέα.

Οι βουλευτές εντείνουν τις πιέσεις για να μπουν τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο «τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επαγγέλλονται τη μηδενική ανοχή  στην παραβατικότητα, το καθεστώς ανομίας στην πρώην ΕΡΤ, δεν είναι δυνατό να γίνεται αποδεκτό» και ρωτούν τον κ. Καψή ποια μέτρα θα λάβει «ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η νομιμότητα».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Επέστρεψε πάνω από τα 102 δολ. το αργό


Ανοδικά κινήθηκε το αργό την Τετάρτη καθώς η είδηση ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και την αύξηση του ορίου του χρέους αναζωπύρωσε την αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 1,08 δολ. ή 1,1% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 102,29 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Το αργό υποχώρησε 1,2% την Τρίτη μετά την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων να φέρουν προς ψήφιση το σχέδιο τους για την άρση του αδιεξόδου στον προϋπολογισμό.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Αποφάσεις Ολομέλειας Διοίκησης ΓΣΕΕ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθορίστηκε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων και δράσεων της Συνομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα και αποφασίστηκε:
1. Η πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας στις 6 Νοεμβρίου 2013 και συλλαλητήριο στις 11π.μ στο πεδίον του ¶ρεως.
Τα βασικά σημεία αιχμής της νέας απεργιακής κινητοποίησης είναι:
Η εφιαλτική ανεργία και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της μαύρης εργασίας και της αποδόμησης του εργατικού δικαίου.
Επαναφορά εξολοκλήρου του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο νέος υπό κατάρτιση προϋπολογισμός, ο οποίος τοποθετεί στην κλίνη του Προκρούστη, τα εναπομείναντα δικαιώματα εργαζομένων, συνταξιούχων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Οι διαρκείς παρεμβάσεις στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα μέσα από την κατάργηση και παράκαμψη δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.
2. Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά την 24ωρη απεργία, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κινητοποίησης.
3. Σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, αμέσως μετά, προκειμένου να καθοριστεί η πορεία και το πλαίσιο των επόμενων δράσεων και κινητοποιήσεων.
Στη συνεδρίαση της ολομέλειας έγινε αποτίμηση των προτάσεων και των εισηγήσεων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τον τρόπο και τη δράση της Συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής επιδιώξεων και αγώνα. Μέσα από τον άψογο συντονισμό της ΓΣΕΕ με τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις μέλη της, θα επιτευχθεί η μαζική και μαχητική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο.
Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τις ίδιες αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές, για τη Συνομοσπονδία αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση του αγώνα, τόσο σε απεργιακό επίπεδο όσο και σε δικαστικό, όπου έχει ήδη καθυστερήσει κατά πολύ η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει η ΓΣΕΕ ζητώντας την ακύρωση της 6ης ΠΥΣ 2012, ενώ ετοιμάζεται και προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr