Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Τα διυλιστήρια καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αποτελεί κοινό τόπο για τους αναλυτές που παρακολουθούν την αγορά διύλισης ότι ο κλάδος δε διανύει την καλύτερη περίοδό του, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τις επιδόσεις των εταιρειών διεθνώς αλλά και από τα λουκέτα σε μεγάλες μονάδες. Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι ποιες είναι οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα. Από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις για τις εταιρείες του κλάδου προκύπτει η εκτίμηση ότι οι δυσκολίες στην αγορά της Μεσογείου θα συνεχίσουν να υφίστανται, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες πιέσεις το 2014 εξαιτίας του γεγονότος ότι θα προστεθεί νέα διυλιστική ικανότητα. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον καλούνται να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους οι ελληνικές μονάδες. Η Motor Oil  εμφανίζει ως πλεονέκτημα τον καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα αλλά και την ευελιξία που τη χαρακτηρίζουν. Τα Ελληνικά Πετρέλαια από την άλλη ολοκλήρωσαν το επενδυτικό τους πρόγραμμα αλλά και το πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.

Bank of America 

Η Bank οf America - Merill Lynch η οποία αποκαθιστά την κάλυψη των δύο ελληνικών διυλιστηρίων επισημαίνει και αυτή ότι τους τελευταίους μήνες τα περιθώρια διύλισης βρίσκονται σε χαμηλό διετίας, ενώ και μεσοπρόθεσμα αναμένονται νέες πιέσεις καθώς αναμένεται να προστεθεί διυλιστική ικανότητα  3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 και το 2015, με την εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης να είναι 2,5 εκατ. βαρέλια. 

Τα νέα διυλιστήρια θα έρθουν στη Μέση Ανατολή και θα είναι ευθέως ανταγωνιστικά των ελληνικών διυλιστηρίων στις εξαγωγικές αγορές. Και η ΒofA εκτιμά ότι η ΜΟΗ λόγω υψηλής πολυπλοκότητας του διυλιστηρίου αλλά και ικανότητας στο κομμάτι της προμήθειας αργού βρίσκεται σε αρκετά ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει τα αδύναμα περιθώρια διύλισης. 

ΝBG Securities 

Όσο πιο αποδοτική είναι μια μονάδα τόσο πιο πιθανό είναι να επωφεληθεί από ένα περιβάλλον με προβλήματα, σχολιάζει από την πλευρά της η NBG Securities εκτιμώντας για τη Motor Oil ότι η εταιρεία είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ακόμη και σε δυσκολότερες συνθήκες αγοράς. Βραχυπρόθεσμα οι αναλυτές της NBG Securities εκτιμούν ότι μπορούν να εμφανιστούν μεγαλύτερα περιθώρια διύλισης, για το diesel και ευκαιρίες για εξαγωγές στη Μέση Ανατολή παρά τα νέα διυλιστήρια που ξεκίνησαν να λειτουργούν. 

Σε κάθε περίπτωση για το περιβάλλον αγοράς στη Μεσόγειο το μεγαλύτερο ρίσκο παραμένει το περιβάλλον χαμηλών περιθωρίων που αντανακλά τη μειωμένη ζήτηση.

Eurobank Sec 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Sec, αναμένεται βελτίωση στα περιθώρια των ΕΛΠΕ, τα οποία ολοκλήρωσαν ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα. Στα θετικά της εταιρείας η εντυπωσιακή ικανότητα για μείωση των αναγκών της σε λειτουργικά κεφάλαια την τελευταία πενταετία.

Societe Generale

Στις εκτιμήσεις της η Societe Generale εμφανίζεται εξαιρετικά προσεκτική: το περιβάλλον περιορισμένων περιθωρίων στην περιοχή μαζί με πιθανές απώλειες από τις συντηρήσεις σε Θεσσαλονίκη (τέταρτο τρίμηνο 2013) και τον Ασπρόπυργο (Άνοιξη 2014) δημιουργούν πιέσεις. Για το περιβάλλον της αγοράς στη Μεσόγειο οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι μπορεί να εμφανίσει περιορισμένη βελτίωση τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν τα προβλήματα στην προμήθεια αργού. Παράλληλα η ζήτηση για προϊόντα στη Μεσόγειο αναμένεται να επηρεαστεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις.


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΕΚΕΔΑ:ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


Η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, αγνοώντας επιδεικτικά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Έρχεται για άλλη μία φορά να καταθέσει έναν προϋπολογισμό, αφού πρώτα έχει ασπαστεί τις εντολές των δανειστών και στη συνέχεια έχει υπερασπιστεί ως κόρην οφθαλμού, την βαθιά νεοφολελεύθερη βάρβαρη ιδεολογία της.

Μία ιδεολογία που έχει ως αιχμή του δόρατος την προάσπιση των οικονομικών συντελεστών και οικονομικών αριθμών, εις βάρος των βασικών αναγκών του λαού μας.

Τρισήμισυ ολόκληρα χρόνια οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι άνεργοι έχουν επωμιστεί το βαρύ φορτίο των θυσιών για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 Τρισήμισυ ολόκληρα χρόνια νομοθετούν πολιτικές βάρβαρες, απάνθρωπες οι οποίες έχουν δημιουργήσει στρατιές εκατομμυρίων ανέργων, ανασφάλιστων εργαζομένων, εργαζομένων οι οποίοι δεν αμείβονται, συνταξιούχων που προσπαθούν να ζήσουν με συντάξεις πείνας, νέων που μεταναστεύουν για να βρουν μία καλύτερη τύχη.

Μία ελληνική κοινωνία που έχει πνιγεί μέσα στις φοροεπιδρομές και στα χαράτσια, πλάθοντας με αυτόν τον τρόπο μία πατρίδα και έναν λαό, που χρήζει άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την άλλη οι έχοντες και κατέχοντες, πάντα με την ευλογία των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και διεθνών οικονομικών οίκων, παραμένουν οι απλοί θεατές στην εξέλιξη αυτού του κακοπαιγμένου δράματος.

Απαιτούμε εδώ και τώρα έναν προϋπολογισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που θα δίνει ανακούφιση στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, που θα σέβεται τον έλληνα πολίτη, τον έλληνα εργαζόμενο.

Απαιτούμε έναν προϋπολογισμό που θα αποκαθιστά την αδικία όλων των προηγούμενων χρόνων, με το να πληρώσουν επιτέλους οι κύριοι των εμβασμάτων της λίστας Λαγκάρντ.

Με το να πληρώσουν επιτέλους όλοι αυτοί οι εκλεχτοί, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν περιουσίες φοροδιαφεύγοντας και φοροκλέπτοντας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 6 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

 ΠΗΓΗ:.ekeda.gr

Η μεγάλη πρόκληση για το καρτέλ του πετρελαίου


Σε ένα ιδιωτικό γεύμα τον Νοέμβριο, μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον πλανήτη, εκλήθη να κάνει πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου σε 12 μήνες. Ολες οι προβλέψεις, χωρίς καμία εξαίρεση, ήταν ότι το αργό Brent θα πέσει κάτω από τα $100 ανά βαρέλι, το επίπεδο γύρω από το οποίο κινείται στα τελευταία τρία χρόνια.
Αυτές οι προβλέψεις καθρεφτίζουν την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου. Από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, μέχρι την χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν, στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δοθεί τεράστια ώθηση στην διεθνή παραγωγή πετρελαίου, ανατρέποντας την υπάρχουσα δομή της αγοράς πετρελαίου, όπου τα επίπεδα προσφοράς επί μακρόν καθορίζονται από λίγους παραγωγούς.
Κι αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για το πετρελαϊκό κλαμπ του Opec, οι υπουργοί Πετρελαίου του οποίου θα πραγματοποιήσουν την ετήσια σύνοδό τους στην Βιέννη μέσα στην εβδομάδα. Το καρτέλ των παραγωγών της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, έζησαν μια πολύ καλή περίοδο τελευταία, καθώς οι τιμές παρέμεναν υψηλά, επιτρέποντας σε ορισμένα μέλη να αντλούν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούσαν.
Όμως πολλοί παράγοντες πιστεύουν ότι ο Opec θα μειώσει την παραγωγή του τον επόμενο χρόνο, καθώςαυξάνεται η προσφορά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Καζακστάν και άλλες χώρες εκτός του καρτέλ.
«Ο Opec συνεχίζει να έχει μεγάλη βαρύτητα στην αγορά, γιατί έχει την δυνατότητα να μειώνει την παραγωγή. Το θέμα είναι κατά πόσον οποιοδήποτε μέλος πέρα από την Σαουδική Αραβία, θα έχει την πρόθεση να το κάνει αυτό στο μέλλον, αντιδρώντας στις μεταβολές των συνθηκών στην αγορά», σχολιάζει ο Jason Bordoffτου Columbia University Center on Global Energy Policy, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στην κυβέρνηση Obama.
Οι συζητήσεις για την επανάσταση στην προσφορά πετρελαίου ξεκινούν από τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά από την δεκαετία του 1980, η Αμερική παράγει περισσότερο αργό από όσο εισάγει. Σε λίγα χρόνια αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ επιπλέον είναι πιθανόν ότι ξεφεύγουν από τον «εθισμό» τους στο πετρέλαιο. Η κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων φέτος κινείται 10% χαμηλότερα από το ζενίθ του 2005, καθώς το φθηνό και άφθονο σχιστολιθικό φυσικό αέριο τροφοδοτεί τους κινητήρες τρένων και φορτηγών,προσβάλλοντας το μονοπώλιο του πετρελαίου ως καύσιμο στις μεταφορές.
Η εξέλιξη αυτή μέχρι στιγμής έχει μικρή επίδραση τις τιμές, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη και οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν αντιστάθμιζαν την αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ. Το Brent κινείται φέτος κατά μέσο όρο στα 108,5 δολ. ανά βαρέλι και η Σ. Αραβία προσφέρει παραγωγή ρεκόρ με 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως και άνω. Η παραγωγή από άλλα αραβικά κράτη, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,κινείται σε ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι αμερικανικές εισαγωγές από την Μ. Ανατολή παραμένουν επίσης ιδιαίτερα δυναμικές, καθώς τα εξελιγμένα διυλιστήρια του Τέξας συνεχίζουν να εξαρτώνται από τις «βαρύτερες» ποικιλίες αργού της περιοχής. Αλλά η «μεταμόρφωση» των ΗΠΑ δεν περνάει απαρατήρητη στον αραβικό κόλπο, και ειδικά στο Ριάντ.
Οι Σαουδάραβες παρατηρητές δεν ανησυχούν τόσο για την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή, όσο για την μεταβολή που διακρίνουν στην στρατηγική του αρχαιότερου συμμάχου τους.
Η συμφωνία που υπόγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και το αποτράβηγμα των ΗΠΑ από τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, προκαλούν νευρικότητα στις σουνιτικές μοναρχίες της Αραβίας, που φοβούνται ότι οι ΗΠΑ «φλερτάρουν» με τους σιΐτες αντιπάλους τους στην περιφέρεια. Οι νεώτεροι και οι παλαιότεροι παράγοντες της αραβικής βιομηχανίας θεωρούν ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αγορά πετρελαίου.
«Επικρατεί ξεκάθαρα η αίσθηση ότι στην Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και στρατηγικού σχεδιασμού», σχολίασε ο Sadad Al-Husseini, πρώην κορυφαίο στέλεχος της σαουδαραβικής πετρελαϊκής Aramco. «Δείχνουν ότι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική κι αυτό προκαλεί αβεβαιότητα για τους παραγωγούς πετρελαίου»
Η αβεβαιότητα για την ζήτηση καθρεφτίζεται στις επενδυτικές αποφάσεις. Στις αρχές του έτους η Σαουδική Αραβία είχε αναγγείλει ότι αίρει τον στόχο αύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 12,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι το 2040, εξαιτίας της αύξησης της προσφοράς από αλλού.
Τα ΗΑΕ φημολογείται ότι έχουν αναβάλει τον στόχο αύξησης της παραγωγικής τους δυνατότητας στα 3,5 εκατ. β/η από το 2017 στο 2020. Στο Κουβέιτ η κυβέρνηση μάχεται με το κοινοβούλιο για να περάσει μέτρα πρόσθετων επενδύσεων σε πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα.
Τα αραβικά κρατίδια οπωσδήποτε συνεχίζουν να κάνουν δαπάνες: Η Σ. Αραβία «έριξε» 17 δισ. δολ. στην ανάπτυξη του οικοπέδου Μανίφα, που ξεκίνησε την παραγωγή του φέτος. Η παραγωγή από εκεί προβλέπεται να φτάσει στα 900.000 β/η, όσο είναι και η τρέχουσα παραγωγή από τα οικόπεδα Μπέικεν ή Ίγκλ Φορντ, τα οποία πρωτοστατούν στην σχιστολιθική «επανάσταση» των ΗΠΑ.
Ωστόσο οι επενδύσεις όλο περισσότερο γίνονται για να αντικατασταθεί η χαμένη παραγωγή από την ωρίμανση κοιτασμάτων και όλο λιγότερο για να αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα.
«Το κόστος επένδυσης σε πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα είναι πολύ υψηλό και οι λαοί των αραβικών κρατών ασκούν τεράστιες πιέσεις ώστε να τοποθετηθούν αλλού οι επενδύσεις», εξηγεί ο κ. Al Sabban.
Πάντως οι Άραβες αξιωματούχοι διασκεδάζουν την ιδέα ότι η αυξανόμενη διασπορά της προσφοράς, συνιστά ευρύτερη απειλή για την ζήτηση αργού πετρελαίου. Η εκτίναξη στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει επισκιάσει τα απογοητευτικά μεγέθη παραγωγής μιας σειράς άλλων κρατών εκτός Opec, που αναμενόταν να αναδειχθούν σε αντίβαρα του καρτέλ.
Στην Βραζιλία, οι ανακαλύψεις σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη το 2007 και 2008 υποτίθεται ότι θα ανέβαζαν την χώρα στις κορυφαίες θέσεις των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών. Αντ' αυτού όμως, η παραγωγή μειώθηκε το 2012 και η International Energy Agency πιστεύει ότι θα μειωθεί εκ νέου φέτος, καθώς η κρατική Petrobras δυσκολεύεται να αντλήσει πετρέλαιο 4 χιλιόμετρα κάτω από νερό, βράχο και αλάτι.
Στο Καζακαστάν, το αχανές κοίτασμα Κασάγκαν εξακολουθεί να βασανίζει τους κολοσσούς ExxonMobil, ENI, Royal Dutch Shell και Total, με διαρροές δηλητηριωδών αερίων και άλλα μεγάλα τεχνικά θέματα. Μετά από μια 5ετία καθυστερήσεων και 50 δισ. δολ. επενδύσεων, η παραγωγή ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο και σταμάτησε πάλι μέσα σε λίγες εβδομάδες, λόγω νέου τεχνικού προβλήματος.
(FT.com, euro2day.gr) 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ "Βόμβα" Γ.Βρούτση: "Συζητάμε ομαδικές απολύσεις με τρόικα"


«Βόμβα» έριξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λέγοντας πώς οι ομαδικές απολύσεις παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Πράγματι το ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης», τόνισε  μιλώντας σε εκπομπή του «Star»,  λέγοντας ωστόσο ότι δεν είναι καινούριο ζήτημα, καθώς έχει περιγραφεί και στο μνημόνιο. Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το υπουργείο αναμένει μια συγκριτική μελέτη από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) βάσει της οποίας θα γίνει σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Ερωτηθείς, εάν η τρόικα θέλει πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, υπογράμμισε: «Η τρόικα δεν έχει σαφή θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συνεννοηθήκαμε ότι θα κάνουμε αυτή τη μελέτη για δούμε τι ισχύει, τις καλύτερες πρακτικές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό», είπε. Επίσης, σημείωσε ότι ήδη υφίσταται ένας νόμος για τις ομαδικές απολύσεις από το 1983. Ο ίδιος, ως στη δική του τη θητεία μου ήρθαν δύο περιπτώσεις για ομαδικές απολύσεις, τις οποίες δεν υπέγραψε.

Όμως, όπως είπε,υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να τα δούμε στη βάση της βελτίωσης ενός νόμου που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Για παράδειγμα, ανέφερε, ότι το να υπογράφει μόνο ο υπουργός για τις ομαδικές απολύσεις, ισχύει μόνο εδώ και σε μια καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

«Μήνυμα» ENI σε κυβέρνηση για ΔΕΠΑ, γιατί ναυάγησε ο διαγωνισμός για τις ΕΠΑ


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τρόικα, στέλνει το χθεσινό ναυάγιο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ για τις τρεις νέες ΕΠΑ Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το νούμερο ένα «φαβορί» να διεκδικήσει τις νέες ΕΠΑ, η ιταλική ENI- βασικός μέτοχος των υφιστάμενων ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας- δεν κατέβηκε στο διαγωνισμό, παρ’ ότι είχε κάνει σαφές το ενδιαφέρον της. Το ίδιο συνέβη και με τσεχική εταιρεία (σσ: ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν για την κρατική CEZ), καθώς και με δύο –τρεις ακόμη επενδυτές.

Το γιατί είναι προφανές, δεν εξέπληξε κανένα, ενώ οι επενδυτές είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους τη ΔΕΠΑ.

Το ναυάγιο αποδίδεται στις ενστάσεις που έχει εκφράσει η τρόικα αναφορικά με το μοντέλο της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το non paper που διέρρευσε στα τέλη Νοεμβρίου, η τρόικα θεωρεί ότι το μοντέλο των τοπικών μονοπωλίων που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό, διατηρεί τις τιμές υψηλά, και ζητά την άμεση αλλαγή του, με το ΥΠΕΚΑ να επιμένει ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και αφού υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο.

«Τα επιχειρηματικά πλάνα των επενδυτών για τις νέες ΕΠΑ είχαν γίνει στη λογική του αποκλειστικού δικαιώματος για μια 15ετία, ώστε στο διάστημα αυτό να αποσβέσουν τις επενδύσεις που θα έκαναν. Από τη στιγμή που διέρρευσε το non paper, ήταν αναμενόμενο να φύγουν», λέει στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά το θέμα των αλλαγών που ζητά η τρόικα στην αγορά.

ΔΕΠΑ- υδρογονάνθρακες

Ωστόσο το θέμα που μπορεί να τεθεί τόσο κατά την αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου (σσ: λέγεται ότι θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων και τα ενεργειακά) όσο και στις επαφές Παπαγεωργίου-Ετινγκερ την Παρασκευή, έχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Στελέχη της αγοράς βλέπουν πίσω από τη στάση της ENI και των άλλων επενδυτών, ένα «μήνυμα» στην κυβέρνηση και την τρόικα για το τι θα συμβεί αν επιχειρεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ με το θέμα της λιανικής ανοικτό. 

«Το 50% των εσόδων της ΔΕΠΑ προέρχεται από την πώληση αερίου, και το άλλο 50% από τις συμμετοχές της στις τρεις ΕΠΑ. Προφανώς, η αβεβαιότητα γύρω από τι μέλλει γενέσθαι στη λιανική του αερίου, επηρεάζει και τον νέο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ», λέει στέλεχος με γνώση του θέματος.

Πόσο μάλλον όταν η ΔΕΠΑ έχει πάντα πάνω από το κεφάλι της μια διαρκή απειλή : Τυχόν όξυνση της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Μπορεί τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών να έχουν μειωθεί σημαντικά, και να κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω των 250 εκατ. ευρώ (πολλά μάλιστα είναι ρυθμισμένα), ποιος ωστόσο μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τον επόμενο μήνα ο ΛΑΓΗΕ θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του ;

Πάνω σε αυτήν την αβεβαιότητα ήρθε και «κούμπωσε» το non paper της τρόικας με το αίτημα για άρση του μονοπωλίου στην λιανική του αερίου.

Κλειδί η διάρκεια των συζητήσεων με τρόικα

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα συμβεί με τη ΔΕΠΑ, και πόσο θα διαρκέσουν οι συζητήσεις ΥΠΕΚΑ τρόικας για τις αλλαγές στην αγορά αέριου (σσ :σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο).

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι αμελητέο. Αφενός συνειδητοποιεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις ανοίγματος της αγοράς λιανικής, αφετέρου δύο ισχυροί ενεργειακοί παίκτες (σσ: τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να συμμετάσχουν σε επικείμενους διαγωνισμούς), έχουν δυσαρεστηθεί με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κάποιοι μάλιστα επεκτείνουν περαιτέρω τον προβληματισμό. Δεν αποκλείουν η δυσαρέσκεια της ENI και τηςShell (κατέχει το 49% στην ΕΠΑ Αττικής) να έχει επιπτώσεις και στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει το Δημόσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

«Τόσο η ENI όσο και η Shell είναι δυνατοί παίκτες στο upstream. Τίποτα δεν αποκλείει αν η εκρεμμότητα με το άνοιγμα της αγοράς λιανικής παραταθεί, να μην κατέβουν στους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια», λένε χαρακτηριστικά. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ



Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Εταιρίας μας, εκβιάζει με «ωμό» τρόπο συναδέλφους για την
αποδοχή του προγράμματος απόλυσης. Ενώ απειλεί με απόλυση συναδέλφους με
υπηρεσία και προσφορά στην εταιρία, ταυτόχρονα προσλαμβάνει συνεχώς.
Ξέχασε γρήγορα ότι σε συναντήσεις με το Σωματείο μας, δεσμεύτηκε ότι δεν θα
υπάρξουν εκβιασμοί συναδέλφων και δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Δυστυχώς όμως, φθάσαμε στο σημείο υπολειτουργίας πλέον της εταιρίας μας,
με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τόσο του Ομίλου, όσο και της «πρώην»
μεγαλύτερης εμπορικής εταιρίας στο χώρο των καυσίμων.
Σε τι εξυπηρετεί άραγε η εργολαβοποίηση ολόκληρων διευθύνσεων, π.χ. λογιστηρίου,
μισθοδοσίας, διοικητικών υπηρεσιών, υποστήριξης τεχνικής υπηρεσίας μόνο για τις
εμπορίες ;
Είναι μόνο η μείωση κόστους που επιζητεί ;
Αμφιβάλλουμε !

Είναι δυνατόν να λειτουργήσει ομαλά η εταιρία με διάχυτο τον φόβο, την οργή και
την ανασφάλεια στους εργαζόμενους από «στελέχη» που κύρια «δουλειά» τους

είναι να επεξεργάζονται την απαξίωση κάθε εργαζόμενου και την πρόσληψη
άλλων στελεχών από την αγορά ;




Επίσης είναι να αναρωτιέται κανείς,  Πού είναι άραγε το αλληλέγγυο νεοσύστατο
Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ, με την ηγετική του θέση στον Όμιλο και τις
μεγαλόστομες, κατά καιρούς, «κορώνες» ότι είναι και παραμένουν «μπροστάρηδες»
στους  συνδικαλιστικούς αγώνες ; Μόνο προεκλογικές εξαγγελίες ήταν ;
Δεν ξέρουν τί γίνεται στην ΕΚΟΟύτε η Ομοσπονδία έχει ενημερωθεί ;
Κι αν έχουν ενημερωθεί γιατί «λάμπουν με την απουσία τους»,
ή «το σπίτι του γείτονα» δεν τους ενδιαφέρει ;

Καλούμε το Προεδρείο της Π.Ε.Π.ΕΚΟ να αναλάβει
άμεσα δράση,
ώστε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές των
συναδέλφων μας.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι, έχουμε μοναδική επιλογή να προασπίσουμε τις
θέσεις εργασίας ενάντια σε κάθε απειλή απολύσεων.


ΠΑΣΚΕ-ΕΚΟ