Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους


Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που επέβαλαν μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων (ενώ των μισθωτών και συνταξιούχων είναι συνταγματικές;), τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση διαλαλεί την πρόθεσή της να διανείμει στους ιδίους το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα.
Χαιρετίζουμε την τιτάνια υπομονή που επιδεικνύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι –έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των μέτρων λιτότητας- αναμένοντας τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ στην Αίτηση που έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε. για την ακύρωση των διατάξεων του ν. 4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ. Μια καθυστέρηση που στερεί αδικαιολόγητα στη Συνομοσπονδία τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διεκδικώντας όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τη δικαίωση των αγώνων τους. 
Χαιρετίζουμε την επιμονή των συνδικάτων να δίνουν καθημερινά άνισες μάχες, μέσα σε ένα περιβάλλον εμπέδωσης της παραβίασης του Συντάγματος, με διατάξεις που κατέλυσαν κάθε έννοια συλλογικής εργατικής προστασίας, θυσίασαν και μετέτρεψαν την εργατική νομοθεσία σε εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αγνοώντας επιδεικτικά τα ολέθρια αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.  
Διερωτώμαστε εάν η Κυβέρνηση θα επιδείξει την ίδια σπουδή συμμόρφωσης με τη λήψη άμεσων μέτρων στην περίπτωση αναγνώρισης της αντισυνταγματικότητας των μνημονιακών διατάξεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλλωστε οι εργαζόμενοι δεν έχουν μηχανισμούς για να καθορίζουν μόνοι τους το ύψος των αμοιβών και των αναδρομικών τους…..

 ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!


Επειδή η διαπραγμάτευση για την νέα ΕΣΣΕ, που ουσιαστικά ξεκινάει στις 22/1, είναι πολύ κρίσιμη και σημαντική για το μέλλον των εργαζομένων,η Petrelaiopigi ενημερώνει τους φίλους και αναγνώστες της ότι με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας δεν θα δημοσιεύσει οτιδήποτε αφορά την διαπραγμάτευση.Η petrelaiopigi καλεί όλους τους εργαζομένους να στηρίξουν το Σωματείο μας στο δύσκολο έργο του και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό στόχο,που μόνο μέσα από την ενότητα και τον ΓΝΗΣΙΟ αγώνα θα επιτευχθεί.Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστείτε τη στάση μας όπως να είστε σίγουροι ότι αν έρθουν στα χέρια μας ΑΚΛΟΝΗΤΑ στοιχεία ότι κάποιοι παίζουν παιχνιδάκια με τις τύχες μας και πίσω από την πλάτη μας,θα αποκαλυφθούν και θα αποδοθούν στην κρίση σας.
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!   

Ο Γ.Στουρνάρας επαναπροσέλαβε υπάλληλο του με μπόνους 4 βαθμούς και 75% αύξηση


O υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας που επιβάλει μειώσεις μισθών και συντάξεων και με την πολιτική που ασκεί ως υπάλληλος της τρόικας στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, προχώρησε στην αποδοχή παραίτησης και στην επαναπρόσληψη υπαλλήλου στο γραφείο του, την ίδια ημέρα, δίδοντας της τέσσερις βαθμούς και αύξηση 75% στο βασικό μισθό της.

Πρόκειται πραγματικά για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που αναδεικνύει το «defencenet.gr» και δείχνει ότι το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει. Βολεύει τα δικά του παιδιά σε καιρούς μνημονίου που η κυβέρνηση απολύει χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 27% και μειώνει τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας.

Δείτε λοιπόν τι έκανε ο κ. Στουρνάρας που θεωρεί δίκαιο το φόρο των ακινήτων, τις περικοπές στους μισθούς, πιστεύει πώς οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται κ.α.

Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του defencenet.gr.

Προσέλαβε στο πολιτικό του γραφείο μία υπάλληλο με απόφαση του στις 8 Αυγούστου του 2012. Η εν λόγω υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και βαθμού ΣΤ ανέλαβε καθήκοντα από 5 Ιουλίου του 2012.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, «ο ανωτέρω διορισμός λήγει αυτοδίκαια με την κατά οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του Υπουργού των Οικονομικών». Πρόκειται για μετακλητή υπάλληλο.

Στις 24 Δεκεμβρίου του 2013 δημοσιεύεται όμως σε ΦΕΚ μία άλλη απόφαση που έχει την υπογραφή του κ. Στουρνάρα και αφορά στην ίδια υπάλληλο. Τι λέει αυτή η απόφαση;

Ότι, στις 11 Νοεμβρίου του 2013 ο υπουργός Οικονομικών έκανε αποδεκτή την παραίτηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου και την ίδια ημέρα, στις 11 Νοεμβρίου του 2013 την προσέλαβε ξανά. Εδώ είναι και το σκάνδαλο.

Προσέλαβε ξανά την υπάλληλο στο γραφείο του με βαθμό Β αντί ΣΤ που την είχε προσλάβει αρχικά. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει, ειδικά σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο που ο κ. Στουρνάρας με τον υπουργό Εσωτερικών είχαν καταρτήσει προκειμένου να κόψουν τους βαθμούς και φυσικά τους μισθούς στο Δημόσιο.

Πως είναι δυνατόν μία υπάλληλος, με λίγα χρόνια υπηρεσίας να βρίσκεται στο βαθμό Β από ΣΤ, τέσσερις βαθμούς πάνω σε μία ημέρα, όταν ούτε καν δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ που πλησιάζουν στη σύνταξη δεν φθάνουν στο βαθμό αυτό;

Η τετραπλή προαγωγή δεν μπορεί να ερμηνευτεί από κανένα νόμο του Δημοσίου. Εξηγείται μόνο από το μπόνους στο μισθό που θέλησε να δώσει ο κ. Στουρνάρας στη συγκεκριμένη υπάλληλο που φθάνει ακόμη και στο 75% όσον αφορά στις βασικές αποδοχές.

Ένας δημόσιος υπάλληλος ΠΕ με βαθμό ΣΤ λαμβάνει βασικό μισθό περί τα 800 με 900 ευρώ, ενώ ένα υπάλληλος ΠΕ με βαθμό Β παίρνει μισθό κοντά στα 1.500 με 1.600 ευρώ.

Αυτός είναι ο κ. Στουρνάρας που καθημερινά καταστρέφει τα όνειρα χιλιάδων παιδιών, οδηγώντας τα να μεταναστεύουν στο εξωτερικό γιατί επένδυσαν σε σπουδές και δεν μπορούν να βρουν δουλειά πουθενά. Το σύστημα όμως μπορεί και βολεύει τα δικά του παιδιά όταν την ίδια στιγμή στέλνει στην ανεργία χιλιάδες πτυχιούχους.

Εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος επικαλείται συνεχώς την ανεργία των νέων στο 60% για να δώσει έμφαση στην… επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής που πέτυχε η κυβέρνηση, ακούει κανείς;

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Τι σημαίνει η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των στρατιωτικών


Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε στρατιωτικούς και προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας είναι μια θετική είδηση για όσους φορούν στολή ,μετά από τέσσερα δραματικά χρόνια περικοπών και απαξίωσης.

Όχι δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τα χρήματα που τους πήρε από την τσέπη με μεγάλη άνεση και αδιαφορία για τις επιπτώσεις.

Όχι δεν είναι απαραίτητο καν να υπακούσει στην απόφαση που θα ανακοινωθεί επισήμως σ΄ ένα τρίμηνο. Προσέξτε το αυτό. Απρίλιο με Μάϊο αναμένεται η ανακοίνωση η οποία λέει θα προσδιορίζει και “το μέγεθος της αντισυνταγματικότητας”. Δηλαδή αν είναι λίγο ή πολύ αντισυνταγματικά τα όσα υπέστησαν οι στρατιωτικοί. Υπάρχουν και πληροφορίες για ανακοίνωση σ΄ ένα μήνα. Εξαρτάται από τα εκλογικά σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν είμαστε νομικοί, δεν ασχολούμαστε καν με το δικαστικό ρεπορτάζ αλλά έχουμε την τύχη να μπορούμε να μιλάμε με πολύ καλούς συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια αυτό το ρεπορτάζ . Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε μια “γκουρού” του δικαστικού ρεπορτάζ η οποία με την εμπειρία της μας εξηγεί:

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για άλλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είχαν προσφύγει σ΄ αυτό με το ίδιο ερώτημα αντισυνταγματικότητας ήταν σχεδόν πάντα αρνητικές.
•Η διαρροή της απόφασης δεν είναι ασυνήθιστη αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι αποτελεί κανόνα για τον τρόπο που λειτουργεί το ΣτΕ. Με απλά λόγια δεν είναι τυχαία.

•Η απόφαση λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να δώσει “κάτι” στους στρατιωτικούς. Τους τα “λύνει” για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες στις οποίες δεν θα δώσει. Και βέβαια δεν θα λείψουν αυτοί που θα παρουσιάσουν τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας πάλι …ως προνομιούχους.

“Πολιτικά” η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα ότι οι εκλογές δεν απέχουν και πολύ. Και πάντως ότι είναι σίγουρα πολύ ψηλά στην αντζέντα της κυβέρνησης. Η εκλογική της δεξαμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας έχει επικίνδυνα αδειάσει . Και το να μπορέσει “κάτι” να δώσει αποτελεί τελευταία ευκαιρία για να κρατήσει όσες εκλογικές εφεδρείες της έχουν απομείνει σ΄ αυτούς τους χώρους.


Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μειώσουμε την σημασία της απόφασης του ΣτΕ . Ελπίζουμε σε τρεις μήνες -εκεί περί το Μάϊο που πολλοί μιλούν για εκλογές- το μέγεθος της αντισυνταγματικότητας το οποίο θα αποφασίουν να είναι μεγάλο. Και η επιστροφή χρημάτων στους στρατιωτικούς ανάλογη. Καλό όμως είναι να είμαστε όλοι μας λίγο υποψιασμένοι . Δεν βλάπτει. 


 ΠΗΓΗ:onalert.gr

ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΜΥΤΗ ΠΑΛΙ...


Τι ψέμματα είπες πάλι Πινόκιο και μεγάλωσε η μύτη σου;
1 εκατομμύριο ώρες χωρίς εργατικό ατύχημα αλλά σε κλειστό μαγαζί .
Μόνο αυτό:
όχι ότι θα ξεκινήσει και το 2014.

Καταργείται και το οικογενειακό επίδομα

 Καταργείται και το οικογενειακό επίδομα
Το …μάρμαρο της μνημονιακής επιταγής να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές θα το πληρώσουν οι οικογένειες με παιδιά καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το οικογενειακό επίδομα. Πώς συνδέεται το επίδομα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών; Είναι πολύ απλό: αφού δεν θα υπάρχει η εισροή πόρων, δεν θα υπάρχει και η… εκροή.
Το μνημόνιο, επιβάλλει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αν η μείωση θα γίνει εδώ και τώρα ή αν θα γίνει σταδιακά στο βάθος της επόμενης 2ετίας. Η απόφαση δεν είναι απλή καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το οικονομικό κενό που θα προκληθεί από την κατάργηση των εισφορών. Για το τελικό ύψος του λογαριασμού (δηλαδή για το πόσο κοστίζει στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια ταμεία γενικότερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας καθώς ο πήχης «παίζει» από τα 400 έως τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Υποψήφια για περικοπή, είναι η εισφορά 2% επί των αποδοχών που εισφέρουν εργοδότης και εργαζόμενος προκειμένου ο ΟΑΕΔ να καταβάλλει τα οικογενειακά επιδόματα. Μια ποσοστιαία μονάδα καταβάλλεται από τον εργοδότη και μία από τον εργαζόμενο. Με αυτά τα χρήματα, χρηματοδοτείται το οικογενειακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Προσοχή: δεν πρόκειται για το επίδομα τέκνων το οποίο χορηγείται μέσω του ΟΓΑ αφού υποβάλλουμε τη δήλωση Α21. Είναι το επίδομα που δίδεται από τον ΟΑΕΔ σε όσους δεν εισπράττουν επίδομα τέκνων από τους εργοδότες τους. Το ύψος του επιδόματος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Επιστολή Χριστόδουλου Ξηρού


Αυτή είναι η επιστολή που συνοδεύεται από φωτογραφία και βίντεο:

Θ. “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.”

Επειδή οι γνωστοί κροκόδειλοι των ΜΜΕ θ’ αρχίσουν τις κλάψες για τα απολεσθέντα
δικαιώματα, και θα ζητάνε όπως πάντα αίμα στην αρένα, έχω να πω τα εξής:
Καταρχάς, η δημοκρατία σας έχει αποθάνει προ πολλού και το εξάμβλωμα που έχει απομείνει είναι τόσο εξόφθαλμα φασιστικό που εξέχουν γύρω του οι αγκύλες της σβάστικας.

Μην παριστάνετε λοιπόν τους τιμητές και τους προστάτες τη στιγμή που δολοφονείτε τους νέους για 1.40€ και δεν σας καίγεται και καρφί. Όχι σε εμάς, απατεώνες των ΜΜΕ, φερέφωνα των δανειστών, δωσίλογοι του Δ’ Ράιχ.
Είναι φυσικό η έξοδός μου να προκαλεί πανικό και τρόμο σε σας και σ’ αυτούς που υπηρετείτε!

Αλλά όχι στην κοινωνία και στον λαό.
Είστε απέναντί μας, είστε τσανάκια αυτών που μας καταστρέψανε και αυτό είναι πλέον συνείδηση όλων.
Δε μας ξεγελάτε πια.
Δε σας σώζει τίποτα, ούτε τα Νταχάου που σχεδιάζετε, ούτε οι στρατιές των μισθοφόρων. Ότι και να κάνετε πολύ σύντομα το ποτάμι της οργής θα φουντώσει και θα σας πνίξει!
Και σας προειδοποιώ:
Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!
Για την ώρα τους αφιερώνω έναν στίχο απ’ το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου
“Καραϊσκάκης”.
“Όταν γυρίσω θα σας γαμήσω”


Το αν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες να μου χορηγήσουν άδεια, το θεωρώ προσωπική επιτυχία και θα τους απαντήσω με την φράση που είπε ο Τζαβέλας όταν έπεισε τον Αλή Πασά να τον αφήσει ελεύθερο: “Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο”. Πράξη βέβαια που πλήρωσε με την ζωή του παιδιού του, που ήταν όμηρος του Αλή Πασά.
Αν ήσασταν έξυπνοι θα μας είχατε δώσει όχι απλά άδειες αλλά και ελευθερία, όμως φυσικά δεν είστε.
Τώρα την ύστατη ώρα αντί να φωνασκείτε υστερικά, να ετοιμάζετε πιο σκληρούς νόμους και πιο σκληρή καταστολή – που δείχνει και το μέτρο της δημοκρατίας σας – καλύτερα να ετοιμάζετε την ντροπιαστική φυγή σας. Γιατί η βασιλεία σας τελείωσε και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι!

Θα μπορούσα να επαναπαυτώ στις δάφνες της προηγούμενης δράσης μου και να
επαναλαμβάνω την καραμέλα της εποχής “κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι”. Δεν το έπραξα.
Η επιλογή μου να παραβιάσω την άδεια καταστρέφει πρώτα-πρώτα την δική μου “πορεία”.
Όμως τι προοπτικές μπορεί να έχει κανείς όταν βλέπει την κοινωνία να καταρρέει, τη χώρα να καταστρέφεται και τον λαό να οδηγείται στον εξανδραποδισμό; Μέχρι πότε θα βλέπουμε εν έτει 2014 ανθρώπους να πεθαίνουν απ’ τα μαγκάλια και να μένουμε απαθείς; Εγώ πάντως όχι!

Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος.
Δεν θέλουμε τα ευεργετήματά σας, κρατείστε τα να φιλοδωρείτε κανέναν ρουφιάνο σας.
Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με τ’ όπλο στο χέρι. Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους. Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων.

Θα κλείσω με ένα κομμάτι από την πολιτική μου δήλωση αντί απολογίας στο εφετείο, τον Νοέμβρη του 2006: “Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε.

Και θα ξαναπώ τον ίδιο στίχο από τον Προμηθέα Δεσμώτη.
‘Χτυπάτε, αλυσοδένετε το σώμα
σκλάβοι του Δία
ο νους – η ψυχή παραμένει λεύτερη”.

14-1-14

Χριστόδουλος Ξηρός,
Ελεύθερο μέλος της 17Ν.

 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Επιστολή Χριστόδουλου Ξηρού

Η Συμφωνία Energean-BP για την Αναπτυξιακή Πορεία της Ελλάδας

Πετρελαιοπηγή
Το 1973 ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή Θάσου από την εταιρεία OCEANIC το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου και φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας. Την εκμετάλλευση ανέλαβε η Κοινοπραξία Πετρελαίων Β. Αιγαίου (NAPC), με διαχειριστή την Καναδική εταιρεία DENISON MINES, με τη Σύμβαση Διανομής της Παραγωγής (ν. 98 75 μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και NAPC).
Η παραχώρηση αποτελείται από 3 τμήματα: το Παραγωγικό Τμήμα Πρίνου και Ν. Καβάλας, τα Δεύτερα Τμήματα Εκμετάλλευση και την Ερευνητική Περιοχή. Το 1981 έγινε η έναρξη παραγωγής Πετρελαίου Πρίνου, με μέγιστη παραγωγή το 1986 30.000 β/ημ. Το σύνολο απολήψιμων αποθεμάτων μέχρι τώρα ανέρχεται περίπου σε 120 εκατ. β. Σήμερα η παραγωγή είναι μικρότερη των 2.000 β/ημ. λόγω ωρίμανσης του κοιτάσματος και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή για την αύξηση της παραγωγής.
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας αφού απέδωσε 615 εκατ. κ.μ. αερίου εξαντλήθηκε το 1993 και χρησιμοποιήθηκε έκτοτε μόνο για την αύξηση αποληψιμότητας των παραγωγικών γεωτρήσεων του Πρίνου (gas lift). Με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να αρχίσει σύντομα η διαδικασία διαγωνισμού, για m μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου.
Κατόπιν μιας σειράς τροποποιητικών συμβάσεων της Αρχικής Σύμβασης του ν.98 95, το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΠ, ΔΕΠ ΕΚΥ και ΕΛΠΕ, συμμετείχε στα Δεύτερα Τμήματα Εκμετάλλευση5 με ποσοστό 15% 35% και στην Ερευνητική Περιοχή με ποσοστό 25%.
Το 1999, αφού το 1998 είχε προηγηθεί η κατάργηση της ΔΕΠ ΕΚΥ με τη δημιουργία των ΕΛΠΕ και την εν συνεχεία μετοχοποίησής τους, αποχώρησε η κοινοπραξία (NAPC), και με την Τρίτη Τροποποιητική Σύμβαση του ν. 98 75 που κυρώθηκε με τον ν.2779 99, αφενός μεν λύθηκε η σύμβαση του ν. 98 με την ανάδοχο κοινοπραξία (στην οποία ήδη συμμετείχε το Δημόσιο) στις περιοχές εκμετάλλευσης (παραγωγικά και δεύτερα τμήματα), διατηρήθηκαν όμως τα δικαιώματά της στην Ερευνητική Περιοχή, αφετέρου δε, με τον ίδιο νόμο το Δημόσιο παραχώρησε την περιοχή εκμετάλλευση5 στην εταιρεία ΚΑΒΑΛΑ OIL (ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ 67% Συνεταιρισμό Εργαζομένων 33%), προκειμένου να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, να διατηρηθεί η δραστηριότητα στην περιοχή και να ενισχυθεί η απασχόληση της τοπικής κοινωνίας.
Για την ενίσχυση της διασφάλισης της βιωσιμότητας της δραστηριότητος τέθηκε ειδική διάταξη στον ν. 2779 99 (άρθρο 16 παρ.8) που υποχρέωνε τον ανάδοχο να πουλά το σύνολο της παραγωγής υδρογονανθράκων της παραχώρησης στα ΕΛΠΕ και την υποχρέωση των ΕΛΠΕ να αγοράζουν το σύνολο της παραγωγής.
Σημειώνεται ότι πριν από την ισχύ του ν. 2779 99 ο Ανάδοχος δεν είχε περιοριστικούς όρους και πουλούσε μέρος της παραγωγής στην BP Γαλλίας.
Το 2008 η Energean Greece εξαγόρασε το 100% των μετοχών της ΕΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗΣ. Η νέα ανάδοχος τελικά εταιρεία, ENERGEAN OIL & GAS και μητρική της ΚΑΒΑΛΑ OIL, προχώρησε σε νέες ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή επιτυγχάνοντας, πρόσφατα μάλιστα, τον Οκτώβριο του 1912 την τροποποίηση άρθρων της σύμβασης, ώστε να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τη διεθνή πρακτική, με επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης για 25 χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, η διάταξη της σύμβασης (η οποία συνέχιζε να ισχύει), για υποχρεωτική πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου της Παραχώρησης του Πρίνου, στα ΕΛΠΕ, εκτός του ότι αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή του επενδυτικού προ γράμματος της Energean, ήταν αντίθετη με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κατάργηση των μονοπωλίων, αφού καθόριζε μία ιδιωτική εταιρεία τους όρους πώλησης των προϊόντων μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας. Η τροποποίηση του νόμου με την κατάργηση της επίμαχης παραγράφου επιτρέπει στην Energean να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερους όρους πώλησης των προϊόντων της.
Η Συμφωνία
Η μακροχρόνια συμφωνία που πέτυχε με την BP, με καλύτερους από τους μέχρι σήμερα ισχύοντες όρους, για την αγορά του συνόλου της παραγωγής για τα επόμενα 6 χρόνια, επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό για επενδύσει με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
Ήδη η Energean εξήγγειλε την πραγματοποίηση 5 νέων γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας και νέο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, τη διετία 2014-15, καθώς με όπλο τη συμφωνία με την BP, θα μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση με καλύτερους όρους.
Πραγματοποίηση επενδύσεων σημαίνει είσοδο τεχνολογίας και τεχνογνωσία στη χώρα, αύξηση παραγωγής, μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερα έσοδα για το Δημόσιο (φόρος 20% και έσοδα από δικαιώματα, royalties, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής), έσοδα για την τοπική κοινωνία (5% των κερδών), διασφάλιση των θέσεων εργασίας και νέες ευκαιρίες, σε μία περίοδο που οι δυνατότητες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά.
Εάν επιτευχθεί ο διπλασιασμός της παραγωγής και παράλληλα προχωρήσουν οι έρευνες και η ανάπτυξη σε άλλες περιοχές για τις οποίες ήδη έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν διαγωνισμοί, τότε η Ελλάδα θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα αξιοπιστίας στους υποψήφιους επενδυτές του τομέα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, σε μία περίοδο που οι δυνατότητες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά.
* Η κ. Τερέζα Φωκιανού είναι πρόεδρος και ΔΣ της FLOW ENERGY, πρ. πρ. και ΔΣ ΔΕΠ-ΕΚΥ, μέλος Δ.Σ. του ΙΕΝΕ
(από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 19/01/2014)

 ΠΗΓΗ:energia.gr

ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παναττική στάση εργασίας

ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παναττική στάση εργασίας
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τετάρτης στα Προπύλαια καλεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καταγγείλει την απαγόρευση διαμαρτυρίας της 8ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, προκηρύσσεται συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων και τετράωρη παναττική στάση εργασίας.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 6:00 μμ για να καταγγείλει την απαγόρευση της συγκέντρωσης που είχε προκηρυχθεί για τις 8/1/2014 στα πλαίσια της αντίθεσης για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας, καθώς και την αναίτια σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του συναδέλφου Παύλου Αντωνόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., γιατί συμμετείχε στην απαγορευμένη από την αστυνομία συγκέντρωση και για αντίσταση κατά της αρχής(!) και να ζητήσουμε την αθώωση του συναδέλφου. 

Ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης συνεχίστηκε και στις 11 Ιανουαρίου με την απαγόρευση συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ και των υπό διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων και με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του εκπαιδευτικού και μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γρηγόρη Καλομοίρη. 

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά από την αναβολή της δίκης του συναδέλφου Παύλου Αντωνόπουλου για την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση συμπαράστασης την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:00 πμ, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτήριο 7) για να απαιτήσουμε την αθώωση του.

Επίσης, καλούμε την ίδια μέρα τους συναδέλφους στη συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιείται στις 11:00 πμ.

Ταυτόχρονα, κηρύσσουμε και για τους δυο λόγους 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας από τις 10:00 πμ μέχρι τις 2:00 μμ προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις. 

 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Χρηματοδοτικά κενά σε μεγάλες τράπεζες


Την έρευνα συνυπογράφουν ο Γερμανός Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν.Υόρκης. Έχοντας εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία των 109 από τις 124 τράπεζες της ευρωζώνης που θα υποβληθούν μέσα στο 2014 στα αποκαλούμενα «τεστ αντοχής» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες αυτές παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό συνολικού ύψους 770 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να θωρακιστούν ενόψει μίας πιθανής μελλοντικής κρίσης.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης έχουν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται επιπλέον 285 δις ευρώ, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο κενό καταγράφεται στη Γερμανία και ιδιαίτερα στις Landesbanken: Πρόκειται για πρώην κρατικές, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αντικειμένου και στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία (ιδιαίτερα στη ναυτιλία) με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες.

Κίνδυνος για την ευρωζώνη;

 Ο Γιούργκεν Φίτσεν εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να προμηθευθούν από τις αγορές τα απαραίτητα κεφάλαια.
Ο Γιούργκεν Φίτσεν εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να προμηθευθούν από τις αγορές τα απαραίτητα κεφάλαια.
Με αφορμή την έρευνα, αναλυτές δηλώνουν στην Süddeutsche Zeitung ότι «αν υπάρχει σήμερα μία (ωρολογιακή) βόμβα στην ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία». Σύμφωνα με τους Στέφεν και Αχαρύα οι τράπεζες στις τρεις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να ζητήσουν πρόσθετη κρατική βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση, ιδιαίτερα στην Ιταλία. Πάντως, οι δύο οικονομολόγοι εντοπίζουν προβλήματα και σε άλλες χώρες και κυρίως στην Κύπρο, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν είχε δηλώσει ότι «πιθανόν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν άνετη πρόσβαση στις αγορές και επομένως μπορούν να προμηθευθούν τα επιπλέον κεφάλαια που ενδεχομένως χρειάζονται.

 ΠΗΓΗ:dw.de