Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ανεργία στην Ελλάδα ανα ηλικία Γράφημα

Be3DrpjCQAAkwVm.jpg large


ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Καρέ καρέ η πρόκληση των Τούρκων στο Θρακικό πέλαγος

Καρέ καρέ η πρόκληση των Τούρκων στο Θρακικό πέλαγος
Βίντεο στο οποίο αποκαλύπτεται η απροκάλυπτη επιθετικότητα της τουρκικής Ακτοφυλακής στο πρόσφατο περιστατικό στη Ζουράφα δημοσίευσε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου προέκυψε ολιγόλεπτη ένταση στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης. Την ώρα εκείνη στο σημείο έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και υπερίπτατο ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, η τουρκική ακταιωρός και το περιπολικό του Λιμενικού από την Αλεξανδρούπολη πλησίασαν πολύ κοντά, σε σημείο που τα δυο σκάφη ήρθαν σχεδόν σε επαφή. Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες αλιέων της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης που αναφέρουν ότι οι Tούρκοι συνάδελφοί τους ψαρεύουν κοντά στη βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τη συνδρομή της τουρκικής Ακτοφυλακής. 

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τόσο η τουρκική ακταιωρός όσο και τα δυο σκάφη του Λιμενικού απομακρύνθηκαν από τα σημείο, ενώ παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά.

Πάντως, όπως φαίνεται στο βίντεο της «Hurriyet», το περιπολικό σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τουρκικό αλιευτικό σκάφος, όταν ξαφνικά ένα τουρκικό σκάφος τύπου Kaan 33 με κωδικό SG308 περνά δίπλα ακριβώς από το ελληνικό σκάφος με υψηλή ταχύτητα, με σκοπό να προκαλέσει ατύχημα είτε στο σκάφος είτε στο ελληνικό πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο κατάστρωμα.

Όπως ακούγεται στο βίντεο, οι Τούρκοι ψαράδες ξεσπούν σε ζητωκραυγές και καταγράφουν με την κάμερά τους το περιστατικό.

Το βίντεο αυτό, που όπως φαίνεται διοχετεύτηκε στα τουρκικά ΜΜΕ από τους ψαράδες του τουρκικού αλιευτικού, αποτυπώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις καταστάσεις που οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο με ψυχραιμία και επαγγελματισμό. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Έρχεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε εργαζομένου


Το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό κάθε πολίτη δρομολογείται, μετά την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο θα καταχωρείται το ασφαλιστικό ιστορικό όλων των εργαζομένων και αυταπασχολουμένων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα στοιχεία θα καταχωρίζονται στο σύστημα «Άτλας» προκειμένου να είναι σαφής η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ο τρόπος λήψης και χρήσης των δεδομένων παραπέμπεται στην έκδοση υπουργικής απόφασης.

 ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

Οι συνέπειες της κρίσης στην ανθρώπινη υγεία


Η κρίση σκοτώνει αλλά υπάρχει το αντίδοτο των θανατηφόρων συμπτώσεών της που δεν είναι άλλο παρά η κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης του λέκτορα της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ Ντέϊβιντ Στάκλερ και του επιδημιολόγου, επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και μέλους της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης Σέντζεϊ Μπάσου μελέτης που εξέδωσαν σε βιβλίο με τίτλο «Πολιτικές Ζωής και Θανάτου» το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βιβλίο τεκμηριώνει τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης στην ανθρώπινη υγεία με την προσπάθεια των κυβερνήσεων να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς αλλά και το δρόμο αντιμετώπισης που ακολούθησε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Πρόεδρου των ΗΠΑ Ρούζβελτ στη Μεγάλη Ύφεση του '30. Ήταν η κρίση των αυτοκτονιών! 

Όμως: Μετά την έναρξη εφαρμογής του Νew Deal, της Νέας Συμφωνίας με τα κοινωνικά προγράμματα υγείας, την κατοχύρωση κατώτατου μισθού, την παροχή του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, την επιβολή ελέγχων στην κερδοσκοπική δράση των τραπεζών και την έναρξη πολλών μικρών δημοσίων έργων, οι αιτίες θανάτου περιορίστηκαν και ο πληθυσμός εμφανίστηκε περισσότερο υγιής, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών έπεσε από τις 22 σε πληθυσμό 100.000 στις 16.

Οι μελετητές τονίζουν ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας του ΄20 έχει ομοιότητες με το σημερινό δράμα των λαών της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης. 

Στη δεκαετία του 1920 υπήρχε χαώδης ταξική ανισότητα με το 1% του πληθυσμού να απολαμβάνει το 40% του αμερικανικού πλούτου, η φούσκα των ακινήτων είχε φθάσε στο ζενίθ καθώς οι πάντες μπορούσαν να πάρουν δάνειο για αγορά σπιτιού που ξαναπουλιόταν… μέσα στη μέρα και βέβαια η ασυδοσία των τραπεζών ήταν τέτοια καθώς δάνειζαν, επένδυαν και αξιολογούσαν τον εαυτό τους... 

Η κατάσταση έφθασε εκτός ελέγχου ώσπου η πανικόβλητη πώληση μετοχών στις 28 Οκτωβρίου του 1929 να επιφέρει αλυσιδωτές καταρρεύσεις με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις εργάτες να μείνουν άνεργοι, μπαίνοντας στην ουρά των συσσιτίων.

Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν στοιχεία απ΄ όλο τον κόσμο αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές γίνονται ζήτημα ζωής ή θανάτου σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από την Αμερική του 1930, τη Ρωσία του 1930, μέχρι την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ του σήμερα, οι κακοί πολιτικοί χειρισμοί προκαλούν ανθρώπινες τραγωδίες. Και όμως - υπογραμμίζουν - οι άνθρωποι μπορούν να έχουν σωματική και ψυχική υγεία ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, ειδικά όταν υπάρχει δημόσια υγεία όπως συμβαίνει στην Νορβηγία και στην Ιαπωνία όπου οι κάτοικοι είναι πιο υγιείς από ποτέ, παρά τα προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΠΗΓΗ:nooz.gr

Οι νέοι βλέπουν την κρίση σαν πόλεμο

Οι νέοι βλέπουν την κρίση σαν πόλεμο
Δουλειές του ποδαριού αναγκάζονται να κάνουν οι νέοι σήμερα αφού δεν βρίσκουν να εργαστούν σε κάτι σχετικό, με αυτό που έχουν σπουδάσει.

Έτσι με την ολοκλήρωση των σπουδών τους βγαίνουν στην αγορά εργασίας και αφού "περιπλανηθούν" για λίγο αναζητώντας κάτι σχετικό με τις σπουδές τους καταλήγουν να πιάσουν μία δουλειά, αν είναι τυχεροί, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τα έξοδά τους.


Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί τους νέους σε ανασφάλεια και απογοήτευση, καθώς βλέπουν τα όνειρά τους να καταρρέουν.


Ο ψυχολόγος, και υποψήφιος διδάκτορας συμβουλευτικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου, Διονύσης Σουρέλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει ότι οι νέοι θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως μια πρόκληση δημιουργικότητας, αλλά και ως μια ευκαιρία διαλεκτικής συνάντησης με τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις ιδέες τους.


"Έχουμε", όπως λέει, "δικαίωμα, ευθύνη μα και υποχρέωση να διατηρούμε την πίστη και την ελπίδα μας ζωντανή, καθώς επίσης να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι αντιξοότητες είναι αυτές που μας διδάσκουν και μας οδηγούν στην ωρίμανση, στην προσωπική και κατά συνέπεια στην κοινωνική εξέλιξη".


Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό, σημειώνει, οι νέοι να ξεκινάνε τις ό,ποιες διαδικασίες με θετική πρόθεση, καθώς η χροιά που δίνουν σε ότι κάνουν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.


"Η ιστορία έχει δείξει ότι κατά περιόδους ο άνθρωπος είχε να παλέψει με διαφορετικές προκλήσεις και δυσκολίες. Αυτή, ίσως να είναι, μια από τις προκλήσεις της γενιάς μας από την οποία οφείλουμε να διδαχτούμε και να βγούμε νικητές", συμπληρώνει ο ψυχολόγος.


Ο Χάρης Μήτσης, είκοσι έξι χρόνων, πτυχιούχος δημοσιογραφίας και του τμήματος "Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία" του Πάντειου Πανεπιστημίου, δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά πάνω σε αυτό που σπούδασε και εργάζεται σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, ως πωλητής. Όπως λέει, "είναι ευλογία να εργάζεσαι πάνω σε κάτι που σου αρέσει. Είναι άσχημο για κάποιον που έχει σπουδάσει να κάνει κάτι που δεν έχει σχέση μ’ αυτό». Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, ο Χάρης νιώθει τυχερός που τουλάχιστον δεν είναι άνεργος και έχει κάποιο εισόδημα. «Κάτι που με κάνει να νιώθω καλά είναι το γεγονός ότι πληρώνομαι και μπορώ να καλύψω τις υποχρεώσεις μου", προσθέτει.


Η Ρουμπίνη Μποτονάκη, 29 χρόνων τελειόφοιτη της Γαλλικής Φιλολογίας εργάζεται ως πωλήτρια σε κατάστημα εσωρούχων.


"Θα χαρακτήριζα την κρίση ως πόλεμο. Οι δουλειές έχουν αλλάξει πια χαρακτήρα, καθώς οι εργοδότες ζητούν πράγματα παράλογα", λέει η Ρουμπίνη, η οποία για να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία, επιδιώκει να βλέπει συχνά τους φίλους της και να επισκέπτεται με αυτούς μέρη που την κάνουν να νιώθει καλά. "Για μένα είναι σημαντικό να μπορώ να ονειρεύομαι ένα καλύτερο μέλλον", τονίζει.


"Πάντα θα υπάρχει η ελπίδα πως όλα θα πάνε καλύτερα", λέει ο τριαντάχρονος Κώστας Ευθυμιόπουλος, ο οποίος έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός. Τώρα εργάζεται ως τηλεφωνητής σε μία εταιρία, καταφέρνοντας, όπως επισημαίνει, να καλύψει με τον τρόπο αυτό, τα βασικά έξοδά του.


"Το ότι μπορώ σε μια τέτοια περίοδο να καλύπτω έστω και βασικές μου ανάγκες επιβίωσης και να έχω επαφή με τους φίλους μου, είναι κάτι που με κάνει να νιώθω καλύτερα", λέει ο Κώστας.


"Η κρίση, ίσως να αποτελεί και μια ευκαιρία, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους ιεραρχώντας εκ νέου τις προτεραιότητές μας, βάση των εσωτερικών μας αναγκών", λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σουρέλης.


"Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, όπου δυσχερείς συνθήκες επηρεάζουν ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι βλέπουν ότι οι προσδοκίες και τα όνειρα που είχαν είναι δύσκολο να εκπληρωθούν. Πόσο μάλλον η πολυπόθητη εύρεση εργασίας στον τομέα των σπουδών και της κατάρτισής τους", συμπληρώνει ο κ. Σουρέλης και προσθέτει: "Πλέον θα μπορούσαμε να πούμε πως κάποιος θεωρείται "τυχερός" αν έχει μια δουλειά με τον στοιχειώδη μισθό και μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες".


Όπως τονίζει, "είμαστε αδιαμφισβήτητα σε μια μεταβατική περίοδο στην οποία πρέπει να φανούμε τολμηροί να αξιοποιήσουμε γνώση, δεξιότητες, φαντασία αλλά και επιμονή, υπομονή και ψυχραιμία προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά 


 ΠΗΓΗ:
news.gr

Τύφλα να’χει ο Νταβέλης: “Εξαφανίζουν” την περιουσία του Ταμείου της ΔΕΗ!

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/8323947.pdf

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Μια που το ιστολόγιο είναι αφιερωμένο
στο λιγνίτη και στην Ελλάδα καλώς ή κακώς λιγνίτης σημαίνει σχεδόν 95% ΔΕΗ, ανεβάζουμε αυτή την έκτακτη επικαιρότητα: Αναβρασμός λοιπόν επικρατεί από προχθές στο χώρο της ΔΕΗ, για την τροπολογία-ντροπή που κατέθεσαν αιφνιδιαστικά στο Νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ οι Στουρνάρας-Βρούτσης-Καλαφάτης.


Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε η συζήτηση του Νομοσχέδιου για τον ΑΔΜΗΕ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και φορείς των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Στη συζήτηση κανένας δεν τοποθετήθηκε θετικά, πλην ΝΔ & Πασοκ.


Είναι λοιπόν προφανής αντιδημοκρατική μεθόδευση η κατάθεση της τροπολογίας ΜΕΤΑ τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να την αποσιωπήσουν όσο μπορούν περισσότερο και να μην τοποθετηθούν ούτε οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ούτε και οι φορείς.

Με την τροπολογία-ντροπή θυμήθηκαν,  θυμήθηκαν, 14 ολόκληρα χρόνια μετά, να βρούν ποια είναι η “αληθής έννοια” του άρθρου 34 του Ν.2773/1999!
Με την τροπολογία-ντροπή θυμήθηκαν, 14 ολόκληρα χρόνια μετά, να βρούν ποια είναι η “αληθής έννοια” του άρθρου 34 του Ν.2773/1999!
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, (βλέπε δίπλα), μνημονεύεται η απόφαση 13/2010 Ολομέλειας του Άρειου Πάγου, η οποία λέει επί λέξει τα εξής:

 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΡΚΟΜΑΝΗ (ΚΟΣΜΟ) ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)


Εάν το κράτος σου σπάσει το πόδι και σου δώσει μια πατερίτσα για να μπορείς  να περπατάς, τότε το κράτος αξιολογείται θετικά που σου παρείχε την πατερίτσα και ταυτόχρονα αρνείται φυσικά την οποιαδήποτε υπευθυνότητα του σπασίματος του ποδιού. Από την άλλη ο κουτσός κόσμος παραβλέπει γενικότερα το γεγονός ότι το κράτος  ευθύνεται για το σπασμένο πόδι και το μόνο πράγμα που βλέπει είναι η πατερίτσα και το γεγονός ότι προήλθε μέσω  κρατικής παροχής.  Όσο και απλό να ακούγεται ο κόσμος δέν συνειδητοποιεί ότι,  δέν θα έσπαζε ο κόσμος το πόδι του, ο κουτσός δέν θα γινόταν κουτσός και ο κουτσός δεν θα χρειαζόταν καν πατερίτσα άν δεν ήταν το κράτος στην μέση. Αντίθετα μάλιστα εύχεται από εδώ και πέρα να είναι το κράτος καλά ώστε να μπορεί να περπατάει και αυτός, σαν κουτσός που πλέον είναι. Μπορεί να ακούγεται παράλογο και χαζό αλλά ισχύει και το φαινόμενο αυτό προκάλεσε και θα ξαναπροκαλέσει δυστυχώς και την επόμενη καταστροφική κυβέρνηση της Ελλάδας.  Ο στόχος του κράτους είναι να δημιουργεί και να διαιωνίζει φτώχεια ώστε να διαχωρίζει τελικά τον ευατό του σαν την λύση έναντι στην φτώχεια.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Σε οικονομικό αδιέξοδο τα Ταμεία -«Μαύρη τρύπα» 34,8 δισ. ευρώ


Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 34,8 δισ. ευρώ στα οικονομικά τους, σύμφωνα με στοιχεία των εκπροσώπων των εργαζομένων. Αν μάλιστα προστεθούν οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία από το 1993 και οι απώλειες από το «κούρεμα», τότε η οικονομική αιμορραγία του συστήματος, εκτινάσσεται στα 59,8 δισ. ευρώ.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η «ακτινογραφία» του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, έχει ως εξής:

Απώλειες εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της μείωσης μισθών 10,5 δισ. ευρώ.
Εισφοροδιαφυγή, ευέλικτες μορφές απασχόλησης 8,5 δισ. ευρώ.
Βεβαιωμένες οφειλές 8 δισ. ευρώ.
Οφειλές κράτους από το 1993 12 δισ. ευρώ.
Προωθούμενη μείωση εργοδοτικών εισφορών 1 δισ. ευρώ.
Υπό εξέταση περικοπή κοινωνικών πόρων 1,3 δισ. ευρώ.
Μείωση κρατικής χρηματοδότησης για φέτος 2,5 δισ. ευρώ.
PSI 13 δισ. ευρώ
Συντάξεις σε εκκρεμότητα 3 δισ. ευρώ
  
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr