Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της»

«Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της»
Σκληρό είναι το δημοσίευμα του Focus για την Ελλάδα. Το γερμανικό περιοδικό στρέφει, για μια ακόμη φορά, τα βέλη του εναντίον της χώρα μας και μιλάει με υποτιμητικά σχόλια για αυτήν. Ειδικότερα  αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της» και την χαρακτηρίζει «απελπιστική περίπτωση» Εξάλλου, σε άλλο σημείο παρατηρείται ότι «οι δήθεν ζηλωτές των μεταρρυθμίσεων, Έλληνες έχουν φθάσει πάλι το 170% (σ.σ. Deutsche Welle: το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ)».
Επιπρόσθετα, στο ρεπορτάζ που αφορά στην Ελλάδα επισημαίνεται: «Εδώ και εβδομάδες ακούμε ότι πηγαίνει καλύτερα το πάλαι ποτέ προβληματικό παιδί της ευρωζώνης και ότι ως ανταμοιβή για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα αξίζει ειλικρινά να λάβει την επόμενη δανειακή δόση. Τίποτε από αυτά», αποφαίνεται το δημοσίευμα, που επικαλείται μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP, σύμφωνα με την οποία η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξακολουθεί να μειώνεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Οι Έλληνες συνέχισαν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους»
Σύμφωνα με το Focus «οι Έλληνες συνέχισαν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους». Προς τεκμηρίωση της εν λόγω θέσης το ρεπορτάζ παραθέτει τα συμπεράσματα της μελέτης του CEP, που θέλουν το ποσοστό κατανάλωσης επί του εισοδήματος στην Ελλάδα να είναι το υψηλότερο σε όλη την Ε.Ε.
Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, είναι ότι «η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της». «Αυτό το γνωρίζαμε και πριν από την ανάλυση του CEP», επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Και τι κάνει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών;
Ανακοινώνει αδιάντροπα σε συνέντευξή του προς την Handelsblatt ότι η χώρα του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, θα τολμήσει για πρώτη φορά να βγει με ομόλογά της στην αγορά. Ας ελπίσουμε ότι η αγορά θα δώσει στους τζογαδόρους την κατάλληλη απάντηση», γράφει το Focus.
Κριτική σε Γαλλία και Ιταλία
Το Focus, μεταξύ άλλων, ασκεί σκληρή κριτική σε βάρος της Γαλλίας και της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, στη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και επιχειρήσεων που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι, διαβλέπει «αύξηση του χρέους» της χώρας.
Το δημοσίευμα, επίσης, σχολιάζει τη δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία εξήλθε καλύτερα από άλλες χώρες από την «ευρωκρίση». «Αυτό δεν το πιστεύει ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας του», σχολιάζει το Focus.

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Η Τεχεράνη προχωρά σε εμπάργκο πετρελαίου προς 27 κρατη Ευρώπαικης Ενωσης.

20140318-104931.jpg
Από τον Πόρτα – Πόρτα

Νωρίτερα σήμερα οι Η.Π.Α. έκαναν άρση του εμπάργκο του πετρελαίου του Ιράν σε Ιαπωνία και 10 χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης προσπαθώντας έτσι να εκτροχιάσουν τις τιμές του πετρελαίου σε βάρος της Ρωσίας

Ο Υπουργός εξωτερικών Τζ. Κέρι τόνισε πως :

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά την άρση του εμπάργκο του πετρελαίου του Ιράν Οι Ηνωμένες Πολιτείες ΔΕΝ προτίθενται επιπλέον να ακυρώσουν τις οικονομικές κυρώσεις Στο Ιράν λόγω ανησυχιών για το πυρηνικό…
πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η Τεχεράνη , από την πλευρά της , ανακοίνωσε εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ , εξηγώντας την απόφασή ως εχθρική πολιτική από μέρους των Η.Π.Α. έναντι της Ρωσίας και του Ιράν .Φένεται ολοκάθαρα λοιπόν πως μπροστά σε αυτό που ξεκινάει μετά το πέρας της 21 Μαρτίου, δηλαδή μετά την λήξη του Τελεσίγραφου της Ρωσίας προς την Ουκρανική κυβέρνηση , Ο Βλαδιμίρ Πούτιν βρίσκει έναν μεγάλο γεωπολιτικό σύμμαχο που προτίθεται να σταθεί δίπλα του ενάντια στα Δυτικά συμφέροντα…

ΠΠ

http://www.polemiko-imerologio.gr

Тегеран заявил о введении эмбарго на поставки нефти и газа всем 27 странам-членам ЕС

Тегеран заявил о введении эмбарго на поставки нефти и газа всем 27 странам-членам ЕС +143 Вчера, 19:53 • Опубл.: alex7su • Просм.: 23696 • Комм.: 114 • События в мире Ранее США сняли эмбарго на иранскую нефть для Японии и десяти стран Евросоюза, тем самым пытаясь обвалить цены на нефть в ущерб России. В этой связи госсекретарь США Джон Керри указал, что несмотря на снятие эмбарго, США не намерены отказываться от экономических санкций. Давление на Тегеран сохранится в связи с озабоченностью насчет его ядерной программы, заявил Керри. Однако Тегеран, со своей стороны, заявил о введении эмбарго на поставки нефти и газа всем 27 странам-членам Евросоюза, мотивируя свое решение враждебной политикой этих государств по отношению к Ирану.

Источник: http://politikus.ru/events/14918-tegeran-zayavil-o-vvedenii-embargo-na-postavki-nefti-i-gaza-vsem-27-stranam-chlenam-es.html
Politikus.ru

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Γιατί φέρνει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα η διαφαινόμενη συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης

Γιατί φέρνει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα  η διαφαινόμενη συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης
Χρησιμοποιώντας ως "δούρειο ίππο" τους μακροχρόνια ανέργους τρόικα και κυβέρνηση αναμένεται να πιέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα και άλλο τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των μισθών για τους μακροχρόνια ανέργους μέσω "κουρέματος" κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών, υπό τη μορφή κινήτρου για την υποβοήθηση των προσλήψεων και της επανένταξης στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι θα "κοστίζουν" πλέον φθηνότερα από 29,30 ευρώ έως 87,90 ευρώ (ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους) στις επιχειρήσεις όπου θα προσληφθούν. Κάτι όμως που αναμένεται να προκαλέσει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη πίεση στους υπόλοιπους εργαζόμενους και αναπροσαρμογή προς χαμηλότερα επίπεδα των βασικών μισθών παρά το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η καταβολή των τριετιών στους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με βάση το υφιστάμενο καθεστώς. 

Mε τη νομοθέτηση της προσαύξησης του 5%, οι νέοι κατώτατοι μισθοί για πρόσληψη υπαλλήλων που προέρχονται από τις επίσημες λίστες των μακροχρόνια ανέργων του OAEΔ (483.548 άτομα ήταν τον Iανουάριο) θα είναι 586,08 ευρώ (χωρίς προϋπηρεσία), 615,38 ευρώ για όσους είχαν προϋπηρεσία 3 - 6 ετών (αντί των 644,69 ευρώ), 644,68 ευρώ για προϋπηρεσία 6-9 ετών (αντί των 703,30 ευρώ) και θα φτάνουν τα 673,98 ευρώ (αντί των 761,90 ευρώ) για όσους είχαν συμπληρώσει έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 πάνω από εννέα χρόνια προϋπηρεσίας.

Tο «κούρεμα» των προσαυξήσεων των τριετιών δεν θα ισχύει για τους εργατοτεχνίτες (οι ισχύουσες προσαυξήσεις του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου είναι της τάξης του 5% και ιδιαίτερα χαμηλές, από 1,31 ευρώ - 7,85 ευρώ).

Ωστόσο, με τη μείωση της προσαύξησης, από το 10% στο 5%, «ευθυγραμμίζεται» το κόστος των τριετιών των νέων υπαλλήλων - πρώην μακροχρόνια ανέργων με τα ήδη ισχύοντα για τους εργατοτεχνίτες

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Νορβηγία: Αξιοποιεί τον πλούτο από τα πετρέλαια στην "καθαρή" ενέργεια


Η πρωθυπουργός  της Νορβηγίας Έλμα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε πως η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με χρήματα από το ταμείο πετρελαίων της χώρας, συνολικού ύψους 600 εκατ. Ευρώ.

Παρ’ όλο που η Νορβηγία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ταμειακή ρευστότητα παγκοσμίως, πλέον διαθέτει ένα κλάσμα των χρημάτων αυτών στις πράσινες επενδύσεις.

Η κα. Σόλμπεργκ δήλωσε συγκεκριμένα την προηγούμενη Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι “θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή”, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Η δέσμευση της πρωθυπουργού έγινε κατόπιν της ανάθεσης σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της αξιολόγησης των μελλοντικών επενδυτικών επιλογών του ταμείου με το ερώτημα εάν η χώρα θα πρέπει να διακόψει τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα: άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή οι “βρώμικες” επενδύσεις στον άνθρακα αντιστοιχούν στο 10% του ταμείου.

Την προηγούμενη δεκαετία το Ταμείο εθνικού πλούτου της Νορβηγίας απέκλεισε τους κατασκευαστές πυρηνικών όπλων, της καπνοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες που θεωρείται ότι βλάπτουν το περιβάλλον ή καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα πια, οι εταιρείες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή είναι οι νέες υποψήφιες για αποκλεισμό, ενώ αυτές που επενδύουν στις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες ίσως βρουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η γιγάντωση της Νορβηγίας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη οφείλεται κυρίως στην αυτόνομη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στην ορθή οικονομική εκμετάλλευση των εσόδων από αυτά. Το Ταμείο με την ονομασία Government Pension Fund Global θεσπίστηκε το 1996 με σκοπό να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο ζωής των επόμενων γενεών και έχει στην κατοχή του το 1,2% των εισηγμένων σε χρηματιστήρια μετοχών παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: defencenet.g

Νέες μορφές εργασίας: Η περίπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ


Οι άτυπες μορφές εργασίας, η αποειδίκευση, η εξατομίκευση, η αβεβαιότητα και ανασφάλεια, στοιχεία που χαρακτήριζαν το μη μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ, αρχίζουν πλέον να κάνουν την εμφάνισή τους και στους μόνιμους εργαζομένους. Επιπλέον, παρατηρείται μια παγίωση των αρνητικών συνεπειών στην εργασιακή ταυτότητα, διότι η εργασία γίνεται ασαφής, χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, είναι κατάλληλη για σχεδόν όλους τους εργαζομένους και δεν συνδέεται στο χώρο και τον χρόνο. Την ίδια στιγμή ορισμένες ομάδες εργαζομένων, μέσα από την αβεβαιότητα και την ευελιξία, ανακαλύπτουν νέες μορφές κοινωνικού γοήτρου, όπως είναι η ύπαρξη επιχειρηματικής λογικής.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της διδακτορικής διατριβής που ολοκλήρωσε ο Βασίλης Λώλης, διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ανδρέα Λύτρα και του αναπληρωτή καθηγητή Ιορδάνη Ψημμένου. Η διδακτορική διατριβή επικεντρώθηκε στις συνέπειες που έχουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας στο κοινωνικό γόητρο των εργαζομένων. Πώς, δηλαδή, τα δύο αυτά ζητήματα επηρεάζονται και πώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βιώνουν και αντιλαμβάνονται το κοινωνικό γόητρο που απορρέει από την εργασία. Επιλέχθηκε η περίπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, λόγω της σημασίας που έχει για την οικονομία της χώρας η Επιχείρηση ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, καθώς και λόγω του κομβικού ρόλου της ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η διατριβή στοχεύει στην ανάδειξη των μεταβολών που έχουν επέλθει στις συνθήκες εργασίας και των επιπτώσεων τους στη ΔΕΗ, βασιζόμενη σε προηγούμενη μελέτη του κ.Ψημμένου για την Επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΔΕΗ υιοθετεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την αγορά εργασίας, καθώς και για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της. Η εφαρμογή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στους συμβασιούχους, οδηγεί από τότε στην απορρύθμιση των εργασιακών πρακτικών και την εμφάνιση αρνητικών επιπτώσεων επάνω στο κύρος και την εργασιακή ταυτότητα. Περίπου δύο δεκαετίας μετά, παρατηρείται η επέκταση των αρνητικών επιπτώσεων της ευελιξίας και στο μόνιμο προσωπικό, αλλά και μια παγίωση και εμβάθυνση των από τότε εμφανιζόμενων προβλημάτων.
Η μελέτη βασίσθηκε στη συλλογή 744 ερωτηματολογίων, στη διενέργεια 13 ημι-δομημένων συνεντεύξεων, καθώς και σε μελέτες περίπτωσης στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, από το Μάιο του 2011 ως και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Ειδικότερα, η έρευνα έγινε στις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ και σε υποκαταστήματα στη Δυτική Αττική. Επίσης, στις μονάδες παραγωγής του Λαυρίου, καθώς και στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία στη Μεγαλόπολη.
Στην Ελλάδα από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 αρχίζουν σταδιακά να εφαρμόζονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η αγορά εργασίας να απορρυθμίζεται και να κατακερματίζεται. Στη ΔΕΗ η εφαρμογή άτυπων μορφών εργασίας, η παραχώρηση κομματιών της παραγωγής σε εργολάβους, η αύξηση της ανειδίκευτης εργασίας και των ατομικών συμβάσεων, οδήγησαν στην εξατομίκευση ενός μέρους του προσωπικού και στην εμφάνιση συναισθημάτων αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους εργαζομένους. Αυτό που διαπιστώθηκε από τη μελέτη είναι ότι πλέον οι παραπάνω επιπτώσεις επεκτάθηκαν και στο μόνιμο προσωπικό και επιδείνωσαν την κατάσταση για τους συμβασιούχους και για τους εργαζομένους με άλλες μορφές απασχόλησης.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δεν ευνοούν την άντληση κοινωνικού γοήτρου από την εργασία έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η συνεχόμενη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της ΔΕΗ κατά την τελευταία δεκαετία και το γεγονός ότι η Επιχείρηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες της, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε διοικητικούς υπαλλήλους που έχουν επαφή με το κοινό, καθώς και στο τεχνικό προσωπικό. Οι προσωρινές ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται από τη ΔΕΗ με την πρόσληψη συμβασιούχων και την παραχώρηση τμημάτων της παραγωγής σε εργολάβους. Αυτή η πρακτική δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας αφενός λόγω του σύντομου χρόνου παραμονής των συμβασιούχων στον εργασιακό χώρο που δεν τους επιτρέπει να μάθουν τη δουλειά, και αφετέρου οι εργολάβοι προσλαμβάνουν μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν μιλάνε ελληνικά, κάνοντας την επικοινωνία με το μόνιμο προσωπικό αδύνατη.
Επιπρόσθετα, επιχειρείται η αποειδίκευση του εργατικού δυναμικού. Οι σχολές μαθητείας της ΔΕΗ που επέτρεπαν στον εργαζόμενο να συνδεθεί με την εργασία του έχουν κλείσει. Ακόμα και όσες έχουν απομείνει έχουν αλλάξει φιλοσοφία και προσανατολισμό. Στα κέντρα αυτά πλέον διοργανώνονται κυρίως σεμινάρια που στοχεύουν στην ενημέρωση του προσωπικού σε θέματα νέων πρακτικών και απαιτήσεων της διοίκησης, καθώς και στην επιμόρφωση του προσωπικού ώστε να μπορούν να αλλάζουν εργασιακά καθήκοντα και εργασιακό χώρο όποτε τους ζητηθεί. Οι εργασιακές θέσεις τείνουν να γίνουν κατάλληλες για την πλειοψηφία των εργαζομένων ανεξάρτητα των δεξιοτήτων τους ή της επαγγελματικής τους ιστορίας. Η εργασία είναι πλέον κάτι ασαφές. Ο εργαζόμενος δεν ταυτίζεται πλέον με την εργασία του και χάνει την αίσθηση της εξέλιξης και της επιθυμίας για καριέρα που ίσχυε στο παρελθόν. Όμως, η θέση που αποκτά ο εργαζόμενος στην ιεραρχία της επιχείρησης και η εξέλιξή του σε αυτή λόγω των γνώσεων και των δεξιοτήτων του, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση κοινωνικού γοήτρου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα ακόμη στοιχείο. Καθώς οι εργαζόμενοι εισάγονται σε ένα σύστημα καθαρά ανταγωνιστικό και εξατομικευμένο, η αύξηση των ατομικών συμβάσεων, η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, η επιβολή ατομικών στόχων και η ώθηση της διοίκησης προς την ατομική επίλυση των επικείμενων προβλημάτων, έχει οδηγήσει τους εργαζομένους να μην βασίζονται σε μορφές συλλογικότητας όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό η επίδραση στις συλλογικές δράσεις των απόψεων των εργαζομένων είναι «αρνητική» και «απαξιωτική». Πιστεύουν ότι ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον. Φυσικό επακόλουθο είναι η ολοένα και περιορισμένη συμμετοχή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στις δραστηριότητες των σωματείων.
Εξάλλου, μια ορισμένη ομάδα εργαζομένων μέσα στη ΔΕΗ αποκτά επιχειρηματική λογική. Πρόκειται για τεχνικούς, κυρίως, εργαζομένους που έχουν υπό την επίβλεψή τους προσωπικό των εργολαβιών και τους συμβασιούχους. Αυτή η ομάδα εργαζομένων υιοθετεί τις αξίες και τους στόχους της διοίκησης, καθώς επίσης σκέφτονται, παίρνουν αποφάσεις και δρουν ως επιχειρηματίες, αποκτώντας χαρακτηριστικά που ταυτίζονται με την αυτοαπασχολούμενη εργασία ή το μάνατζμεντ. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, χωρίς να αλλάζει ο τύπος απασχόλησης τους και η θέση τους στην ιεραρχία της επιχείρησης, αναλαμβάνουν τη διαχείριση του προσωπικού των εργολαβιών. Το προσωπικό αυτό αποτελείται κατά βάση από μετανάστες, χαρακτηριστικό που τους κάνει εύκολα διαχειρίσιμους και πειθήνιους στις εντολές του μόνιμου προσωπικού.
Γενικά, από τις απαντήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ προκύπτει ότι η κοινωνία τους θεωρεί προνομιούχους, οι πελάτες τους αντιμετωπίζουν εχθρικά και οι προϊστάμενοί τους, τους αγνοούν.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Aπεργία της ΓΣΕΕ


Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι έπειτα και από τις νέες απαιτήσεις της Τρόικα και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την προκήρυξη 24ωρης Γενικής απεργίας για την Τετάρτη 9 Απριλίου.

Ενδιαφέρουσα γιατί απεικονίζει το συνδικαλιστικό τοπίο, είναι η δήλωση του Νίκου Κιουτσούκη γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Συνεδρίασε σήμερα η Ε.Ε. της Γ.Σ.Ε.Ε. ώστε να εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο εργασιακών θεμάτων αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι έπειτα και από τις ΝΕΕΣ απαιτήσεις της ΤΡΟΙΚΑ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία με τη διαφωνία της ΠΑΣΚΕ, την προκήρυξη Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 9 Απριλίου και με συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 πμ.

Για μια ακόμη φορά δεν κατέστη δυνατόν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις να βρούμε κοινό τόπο συνεννόησης για το πλαίσιο της κινητοποίησης, διότι αφ’ ενός το ΠΑΜΕ διατηρεί τις θέσεις του όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια ,η Αυτόνομη Παρέμβαση συμφωνεί εν μέρει και διαφωνεί στα ζητήματα της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και η ΠΑΣΚΕ ενώ συμφωνεί στην υπογραφή της σύμβασης διαφωνεί στην προκήρυξη της απεργίας και για τα ζητήματα που συνεχώς ανακύπτουν ως προαπαιτούμενα με ευθύνη της τρόικα και της κυβέρνησης και τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης καθ’ ότι εκτιμά ότι δεν αποτελούν απειλή για τους εργαζόμενους.

Η στάση και η συμπεριφορά των παρατάξεων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα και αναδεικνύουν με τη εν γένει συμπεριφορά τους το πώς αντιμετωπίζουν τα σοβαρά και υπαρκτά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι.

Σε ότι μας αφορά θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια ένωσης δυνάμεων παραμερίζοντας τις ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες μας υπηρετώντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων των συνταξιούχων και κυρίως των ανέργων οι οποίοι πολλαπλασιάζονται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Για εμάς αυτές οι αντιπαραθέσεις και οι διαφωνίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάζουν τις απαιτούμενες κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και δεν μπορεί να αποτελούν το μείζον σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το σύνολο των ελλήνων πολιτών… Ο αγώνας των συνδικάτων πρέπει να είναι αγώνας όλων μας και να είναι νικηφόρος"

ΠΗΓΗ:enet.gr

Κατελήφθη το δεξαμενόπλοιο «Morning Glory» κοντά στη Κύπρο


Υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το τάνκερ «Morning Glory», το οποίο είχε φορτώσει πετρέλαιο σε λιβυκό λιμάνι που ελέγχουν αντάρτες της Λιβύης.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου.
Σχετική ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το πλοίο κατευθύνεται δυτικά, με τη συνοδεία σκαφών του ΠΝ των ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπίστωσαν ότι το δεξαμενόπλοιο εκινείτο με δυτική κατεύθυνση, πάντοτε μέσα σε διεθνή ύδατα.
Αναπτύχθηκαν προληπτικά πλωτά μέσα της Δημοκρατίας, τα οποία παρακολουθούσαν την πορεία του δεξαμενοπλοίου.
To πλοίο είχε φορτώσει παράνομα 234.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το λιμάνι Ες Σιντρ, το οποίο δεν ελέγχει η επίσημη κυβέρνηση.
Οι αντάρτες σχεδίαζαν να πουλήσουν το πετρέλαιο -αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων- παρακάμπτοντας την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού προσπάθησαν να το σταματήσουν, ανοίγοντας μάλιστα πυρ, αλλά ο καπετάνιος του πλοίου κατάφερε να διαφύγει.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει τριγμούς στη Λιβύη με αποτέλεσμα η Βουλή να ξηλώσει τον πρωθυπουργό, Αλί Ζεϊντάν. Ο ίδιος στη συνέχεια εγκατέλειψε τη χώρα.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μειώνουν τον τραπεζικό δανεισμό οι εισηγμένες

Μειώνουν τον τραπεζικό δανεισμό οι εισηγμένες
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Αισθητή μείωση εμφανίζουν οι δανειακές υποχρεώσεις των εισηγμένων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής για τη χρήση του 2013. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι προσπάθειες για τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και την περιστολή των δαπανών που έγιναν τα προηγούμενα τρίμηνα αλλά και οι ενέργειες για την αναδιάρθρωση των δανείων αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς και τονίζουν πως παρότι το δείγμα είναι σχετικά μικρό, η εξέλιξη αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τη συνέχεια.
Από τις εισηγμένες που ξεχώρισαν, ήταν ο ΟΤΕ, ο οποίος κατάφερε να μειώσει κατά 27,1% τον τραπεζικό δανεισμό του, σε επίπεδα κάτω των 3 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει επιδοθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε «αγώνα δρόμου» για να εξυγιάνει τα οικονομικά της, προχωρώντας σε δραστικές κινήσεις όπως η πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό (Globul, Rom Telecom, Hellas Sat) αλλά και υλοποιώντας προγράμματα εθελουσίας εξόδου μεγάλης κλίμακας. Εντυπωσιακές επιδόσεις είχε και η Αεροπορία Αιγαίου (Aegean Airlines), η οποία πέτυχε να μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό της χάρη στη σημαντική άνοδο των λειτουργικών ταμειακών ροών. Η εταιρεία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης θα συνεχίσει να κινείται εξωστρεφώς, μία στρατηγική η οποία αυξάνει τις πωλήσεις και διευρύνει την απήχησή της.
Σημαντικά μειωμένος ήταν και ο δανεισμός της Τιτάν. Η ελληνική βιομηχανία τσιμέντων, η οποία δείχνει σημάδια ανάκαμψης ύστερα από πολλά χρόνια κατάφερε να περιορίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις κατά περίπου 156 εκατ. ευρώ (-17,82%). Η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά, καθώς εκτιμά ότι η κατανάλωση τσιμέντου στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ και στην Ελλάδα περιμένει αναθέρμανση της ζήτησης για τσιμέντο για πρώτη φορά από το 2006. Θετικά αποτελέσματα είχαν επίσης η Fourlis, η Πλαίσιο, η Paperpack, Μύλοι Κεπενού αλλά και τα ΕΛΠΕ, για τα οποία οι αναλυτές, προεξοφλούν ότι παρά την κρίση θα επιστρέψουν σύντομα σε θετικό έδαφος με μοχλό το διυλιστήριο της Ελευσίνας.
Ρευστότητα 
Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως η κρίση έκανε τους Έλληνες επιχειρηματίες να σκέφτονται πιο ορθολογικά και να αποφεύγουν τα μεγάλα ρίσκα και τονίζουν πως η αποκατάσταση της ρευστότητας και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια είναι το «κλειδί» για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. «Χωρίς ρευστότητα υπονομεύεται η ανάκαμψη των επιχειρήσεων αλλά και η έξοδος της χώρας από την ύφεση. Μην ξεχνάτε ότι η ρευστότητα είναι τα καύσιμα της αγοράς και χωρίς αυτά δεν μπορεί να κινηθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Πτώση για το πετρέλαιο λόγω του δημοψηφίσματος


Τη Δευτέρα, με πτώση έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, χάνοντας τα κέρδη που σημείωσαν τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου, με φόντο το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Τα futures του χρυσού παράδοσης Απριλίου σημείωσαν πτώση 81 σεντς ή 0,8% στα 98,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Μαΐου σημείωσε πτώση 1,97 δολάρια ή 1,8% στα 106,24 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μισθοί: Μετά τους νέους, "χάσαμε" και τους 40άρηδες…


Σε μισθούς χαμηλότερους από το προβλεπόμενο, για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανέργους, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας  από 12 μήνες και πάνω, οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα τη μείωση του κόστους των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους. Για τους ήδη εργαζόμενους, οι τριετίες έχουν «παγώσει» με το προηγούμενο μνημόνιο, έως ότου η ανεργία πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ οι νέοι, αφενός δεν έχουν εμπειρία και τριετίες, αφετέρου ήδη αμείβονται με μισθούς κατώτερους του κατώτερου (510,9 ευρώ μεικτά).

Στην πράξη δηλαδή, ο θεσμός των τριετιών διασώζεται, όμως κανείς εργαζόμενος δεν τις πληρώνεται…
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2013, που έκλεισε με ανεργία 27,5%, το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 72,0%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών, στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί στη βουλή, θα υπάρξει – μεταξύ άλλων – πρόβλεψη για την καθιέρωση ειδικού μισθού, γυμνού από τριετίες για τους μακροχρόνια άνεργους, ή έστω με χαμηλότερη προσαύξηση. Η τρόικα, επιδίωκε την κατάργηση των τριετιών εξαρχής, και φαίνεται πως το καταφέρνει, καθώς πλέον, 7 στους 10 άνεργους, όταν προσλαμβάνεται και ανεξάρτητα από την εμπειρία του θα αμείβεται με μισθό σχεδόν αντίστοιχο του ανειδίκευτου εργάτη.

Το υπουργείο, έως την τελευταία στιγμή επιδιώκει και φαίνεται πως θα …καταφέρει,  τη μείωση της προσαύξησης για τις τριετίες ωρίμανσης, και όχι την πλήρη κατάργησή τους, ενώ διεκδικεί και πρόβλεψη, ώστε όσοι εργοδότες κάνουν χρήση αυτού ειδικού μισθού, να μην έχουν προχωρήσει το προηγούμενο τρίμηνο σε απολύσεις μόνιμου και κυρίως …ακριβότερου προσωπικού.   

Η διάταξη θα εμφανιστεί ως «ειδική δράση» και «κίνητρο» για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων που έχουν απαξιωθεί από την πολύμηνη αποχή από την εργασία τους!

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει και νομοθετήσει την πλήρη περικοπή των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους θα έχουμε τις εξής απώλειες μισθών: Κάποιος που έχει βάσει της προϋπηρεσίας του θα έπαιρνε 644,69 ευρώ, χάνοντας την πρώτη τριετία, ήτοι 29,3 ευρώ, θα λάβει  615,3 ευρώ. Κάποιος με 6 έως 9 χρόνια προϋπηρεσία,  θα χάσει 58,65 ευρώ τον μήνα και από τα 703,3 ευρώ τον μήνα, θα πέσει στα 644,65 ευρώ.  

Όποιος έχει συμπληρώσει περισσότερα από εννέα χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα χάσει 87,95 ευρώ τον μήνα και από τα 761,9 ευρώ τον μήνα θα πέσει στα 673,95 ευρώ. Τυπικά, και για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν αμείβονται με τα κατώτατα όρια ή με υψηλότερους μισθούς και ημερομίσθια, οι τριετίες λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της αμοιβής κατά την πρόσληψη. Ωστόσο, έως ότου πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, παραμένουν «παγωμένες» με βάση την προϋπηρεσία που είχαν συμπληρώσει οι απασχολούμενοι έως τις 14/2/2012.

Στην πράξη βέβαια, η πλειοψηφία των προσλήψεων τον τελευταίο χρόνο, γίνεται με βάση ατομικές συμφωνίες, όπου το μόνο «δίχτυ προστασίας» ακόμη και έμπειρων στελεχών του ιδιωτικού τομέα, είναι τα 586 ευρώ μεικτά, του κατώτατου μισθού. 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ρώσοι απέσυραν ομόλογα 105 δις από τις ΗΠΑ - Η πρώτη απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις


Η Ρωσία άρχισε ήδη να ταρακουνάει την οικονομία των ΗΠΑ ως «αντίποινα» στον εκβιασμό και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα για την αναγνώριση του δημοψηφίσματος της αυτονομίας της Κριμαίας και την απόφαση της κυβέρνησης της Χερσονήσου να ενωθεί με τη Ρωσία.

Την τελευταία μόλις εβδομάδα αμερικανικά ομόλογα αξίας που ξεπερνούν τα 105 δις δολάρια αποσύρθηκαν από την αγορά των ΗΠΑ καταποντίζοντας τα κεφάλαια που φυλάει η FED. Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επικρατήσει ήδη πανικός και σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής της τράπεζας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Το πρακτορείο Bloomberg έδωσε ήδη την εξήγηση: Πρόκειται για ρωσικούς τίτλους που έφυγαν από τις ΗΠΑ υπό τον φόβο ή τη δυσαρέσκεια την επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πώς ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και διαφαίνεται ένας «οικονομικός πόλεμος» με τη Ρωσία. Τις κυρώσεις επιπέδου «κλεφτοκοτά» λοιπόν που επιβλήθηκαν σε βάρος 11 κορυφαίων αξιωματούχων της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι ΗΠΑ τις πληρώνουν με 105 δις δολάρια.

Και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Όσο οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιμένουν πώς η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και πρέπει να «τιμωρηθεί» η Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων τόσο θα διαφαίνονται στοιχεία ενός νέου «ψυχρού πολέμου» σε οικονομικό (;) επίπεδο. Τώρα ποιος θα επικρατήσει μένει να φανεί.

Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. πάντως είναι αρκετά εύθραυστες για να ανοίξουν ένα «κορυφαίο» μέτωπο. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.
Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Την ώρα που από το Λευκό Οίκο ανακοινώνονταν οι… κυρώσεις σε συμφωνία βέβαια με την Ε.Ε. ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και επισφράγιζε την ένταξη της στη Ρωσία.

Από το Κρεμλίνο δε, πηγή ανάφερε πώς η επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. σε βάρος της, θα έρθει εντός της εβδομάδας. Αναμένονται εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον…

ΠΗΓΗ: defencenet.gr