Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Όχι στην Ευρώπη των λαών. Ναι στην Ευρώπη των πολιτών.

eu-flag
Μας λένε: «‘Όχι Ευρώπη των εθνών, αλλά Ευρώπη των λαών». Τους απαντάμε: «Όχι Ευρώπη των λαών, αλλά Ευρώπη των πολιτών».

Όχι μια Ευρώπη των λαών με κυρίαρχο τον γερμανικό ή οποιονδήποτε άλλο λαό. Όχι στην  αόριστη έννοια «λαός» αλλά στην συγκεκριμένη έννοια «πολίτης». 


Η πρώτη αναφέρεται σε μια απρόσωπη μάζα, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο εξουσιαστικό σύστημα να προϋποθέτει την συγκέντρωση όλων των εξουσιών σε ένα ευρωπαϊκό Κέντρο. Η δεύτερη αναφέρεται στον συγκεκριμένο άνθρωπο – πολίτη, με αποτέλεσμα, το αντίστοιχο εξουσιαστικό σύστημα να προϋποθέτει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη μεταφορά της στα χέρια του πολίτη.

Εκτός και αν κάποιος μας πείσει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της αξίας και της ισοτιμίας ενός Έλληνα, ενός Γερμανού, ενός Άγγλου κ.λ.π.

Η διάκριση λοιπόν μεταξύ της Ευρώπης των λαών ή της Ευρώπης των πολιτών, θέτει άμεσα το ερώτημα, τι είδους θεσμούς θέλουμε για την ΕΕ; Θέλουμε συγκεντρωτικούς ή αποκεντρωτικούς θεσμούς;  Ποιο από τα δύο είναι συντηρητικό και ποιο προοδευτικό;

Πέτρος  Χασάπης

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Κύριοι βουλευτές 191 σελίδες πολυνομοσχέδιο.. Ξέρετε τι θα ψηφίσετε;

20140327-193330.jpg
191 σελίδες αριθμεί το πολυνομοσχέδιο που εστάλη πριν λίγες ώρες στα κόμματα. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, απομένουν κάτι περισσότερα από τρία 24ωρα.

Θα θέλαμε να ξέραμε ποιοι και πόσοι βουλευτές θα προλάβουν να διαβάσουν και να καταλάβουν τι ψηφίζουν.

Εκτός από τη λίστα ΟΟΣΑ, τις τράπεζες, τα φορολογικά, υπάρχουν και θέματα για το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και νέες υπερεξουσίες στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων..

Αλλά ξεχάσαμε.. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να σωθεί η χώρα.. Λες και όλα αυτά τα θέματα δεν μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα και σε περισσότερα άρθρα για να ξέρουμε τι μας γίνεται..

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τα τρομακτικότερα εργατικά δυστυχήματα όλων των εποχών

Τα τρομακτικότερα εργατικά δυστυχήματα όλων των εποχών
Όταν οι εργάτες πληρώνουν ακριβά τον ανθρώπινο παράγοντα

Οι φυσικές καταστροφές έχουν διεκδικήσει αναρίθμητες ανθρώπινες ζωές στο διάβα του χρόνου, με τη μανία της Φύσης να μην μπορεί να συγκριθεί με τίποτα σε όρους καταστροφής. 

Έλα όμως που και ο άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τα φυσικά στοιχεία στην τραγωδία, ηθελημένα ή άθελά του.

Κι αυτό γιατί υπάρχει κάτι το εγγενές τρομακτικό και σπαραξικάρδιο στο βιομηχανικό ατύχημα, όταν τα μέτρα ασφαλείας αποτυγχάνουν δηλαδή και τα ανθρώπινα επιτεύγματα μετατρέπονται σε φονικές μηχανές, με τη ζωή του εργάτη να υπονομεύεται ανοιχτά από την ανθρώπινη δράση.

Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από βιομηχανικές καταστροφές που έριξαν τη ζοφερή σκιά τους στην οικουμένη...

Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα - Ιαπωνία (11 Μαρτίου 2011)

Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα από τα χρόνια του Τσερνομπίλ (1986) περιλάμβανε μια σειρά από αστοχίες υλικού στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, που θα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα ραδιοενεργά σωματίδια, λίγο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας το 2011. Κανείς δεν σκοτώθηκε ευτυχώς, 37 εργάτες τραυματίστηκαν ωστόσο και άλλοι δύο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκαύματα από την ακτινοβολία...

Η κατάρρευση του Μύλου Pemberton - Μασαχουσέτη, ΗΠΑ (10 Ιανουαρίου 1860)


Το πενταώροφο κτίριο ήταν μόλις 7 ετών όταν γκρεμίστηκε μια μέρα στα ξαφνικά (και χωρίς καμία προειδοποίηση), σκοτώνοντας 145 εργάτες και τραυματίζοντας άλλους 166.

Η πυρκαγιά σε βιοτεχνία ενδυμάτων - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (25 Μαρτίου 1911)

Το φονικότερο βιομηχανικό δυστύχημα της Νέας Υόρκης συνέβη στη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων Triangle Shirtwaist Factory και θα προκαλούσε τον θάνατο 146 εργατών, στέλνοντας άλλους 71 στο νοσοκομείο...

Η έκρηξη στο Oppau - Γερμανία (21 Σεπτεμβρίου 1921)

Μια αποθήκη που φιλοξενούσε 4.500 τόνους λιπάσματος νιτρικού και θειικού αμμωνίου στο εργοστάσιο της BASF στο γερμανικό Oppau (σημερινό Ludwigshafen) εξερράγη, με την έκρηξη να λογίζεται κολοσσιαία. 

Θύματα δεν θρηνήσαμε, το ωστικό κύμα ξερίζωσε ωστόσο σκεπές και έσπασε παράθυρα σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο!

Η ασθένεια Minamata - Κόλπος Minamata, Ιαπωνία (1932-1968)

Οι ντόπιοι κάτοικοι του Κόλπου Minamata υπέφεραν για χρόνια από μια πληθώρα συμπτωμάτων, όπως αδυναμία των μυών, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, στένωση του οπτικού πεδίου, βλάβες σε ομιλία και ακοή, παράλυση, ψυχασθένεια, μέχρι και κώμα. Η ασθένεια επηρέαζε ακόμα και τα έμβρυα στη μήτρα, χωρίς να ξέρει κανείς το γιατί. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι η τρομακτική αυτή πάθηση προκαλούταν από την απελευθέρωση μεθυλυδραργύρου μέσω των βιομηχανικών λυμάτων από χημικό εργοστάσιο της περιοχής, σε μια περίοδο μάλιστα 36 ετών! Τα τοξικά χημικά ήρθαν σε επαφή πρώτα με τα ψάρια και τα οικόσιτα ζώα, πριν δηλητηριάσουν τελικά τον ντόπιο πληθυσμό. Μέχρι τον Μάρτιο του 2001, περισσότεροι από 1.784 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τη χημική δηλητηρίαση, ενώ 500 ακόμα θύματα του χημικού ολέθρου αναγνωρίστηκαν επισήμως από την κυβέρνηση... 

Η χημική τραγωδία της Bhopal - Ινδία (2-3 Δεκεμβρίου 1984)

Τη νύχτα της 2ας Δεκεμβρίου 1984, μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτέθηκαν στην τοξική φύση του αερίου ισοκυανικό μεθύλιο έπειτα από έκρηξη σε εργοστάσιο πετροχημικών στην Bhopal της Ινδίας. Μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση της επαρχίας Madya Pradesh επιβεβαίωσε τον φρικιαστικό αριθμό των 558.125 τραυματιών από τη δράση του αερίου, με 3.787 εξ αυτών να χάνουν τελικά τη ζωή τους...

Ο πυρηνικός όλεθρος του Τσερνομπίλ - Ουκρανία (26 Απριλίου 1986)

Σε ένα από τα πλέον διαβόητα πυρηνικά δυστυχήματα του πλανήτη, 31 θάνατοι αποδόθηκαν ευθέως στην καταστροφή, καθώς μιλάμε για εργάτες του αντιδραστήρα. Το 2005 ωστόσο η Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Επίδραση της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR) κατέληξε ότι τουλάχιστον 6.000 περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς συνδέονται με την τραγωδία στο Τσερνομπίλ...

Το δυστύχημα στα Πετροχημικά Philips - Τέξας, ΗΠΑ (23 Οκτωβρίου 1989)

Το συγκρότημα χημικών βιομηχανιών στην Πασαντίνα του Τέξας έγινε μάρτυρας μιας ιδιαίτερης καταστροφής. Όλα ξεκίνησαν από απελευθέρωση πολυαιθυλένιου, από το οποίο σχηματίστηκε ένα εύφλεκτο νέφος ατμού, που θα οδηγούσε σε μια τεράστια έκρηξη του νέφους, ισοδύναμη με 2,4 τόνους TNT. Ένα τέταρτο αργότερα, θα σημειωνόταν και δεύτερη έκρηξη σε δεξαμενή με 76.000 λίτρα ισοβουτάνιου, για την οποία θα χρειάζονταν 10 ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, 23 εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι 314 τραυματίστηκαν...

Η κατάρρευση του κτιρίου Savar - Ντάκα, Μπαγκλαντές (24 Απριλίου 2013)

Το οχταώροφο εμπορικό κτίριο Rana Plaza έκλεισε και εκκενώθηκε μετά τον σεισμό που χτύπησε το Μπαγκλαντές, παρά το γεγονός ότι φιλοξενούσε τράπεζα, καταστήματα και μια σειρά από διαμερίσματα, όταν ρωγμές διαπιστώθηκαν στους τοίχους του. Οι βιοτεχνίες ενδυμάτων που λειτουργούσαν ωστόσο στους επάνω ορόφους παρέμεναν ενεργές, και όταν τελικά το κτίριο-φάντασμα κατέρρευσε έστειλε στον χαμό 1.127 εργάτες, με άλλους 2.500 να σώζονται από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων...

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΣΕ


Αποτελέσματα για την έγκριση της ΣΣΕ ανά εργασιακό χώρο:

ΒΕΑ :        326        ΝΑΙ            244           ΟΧΙ       5  ΑΚΥΡΑ    5 ΛΕΥΚΑ 


ΒΕΕ  :       228         ΝΑΙ           149           ΟΧΙ      14 ΑΚΥΡΑ     2 ΛΕΥΚΑ


ΒΕΘ  :      403        ΝΑΙ             58          ΟΧΙ          3 ΑΚΥΡΑ     1 ΛΕΥΚΟ


ΧΕΙΜ :    42          ΝΑΙ            15            ΟΧΙ             1  ΑΚΥΡΟ

Απαντήσεις Στουρνάρα στη Βουλή για τα Ελληνικά Πετρέλαια


«Εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών, η παρέμβαση στις επιχειρηματικού χαρακτήρα αποφάσεις Ανωνύμων Εταιρειών, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά αποτελούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και δεν χρηματοδοτούνται από την Κεντρική Διοίκηση» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας για τις επιχειρηματικές αποφάσεις της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ Α.Ε.). Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλος, με έγγραφο του, ξεκαθαρίζει ότι η πληροφόρηση που ζητείται από βουλευτές, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με τα επιχειρηματικά σχέδια της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» βρίσκεται εκτός του πλαισίου της εποπτείας του Ομίλου της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.».

 Ενημέρωση για τη λειτουργία των ΕΛΠΕ είχαν ζητήσει οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Πετράκο, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1958 που τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν ζημία. Ανάμεσα στα ερωτήματα που είχαν θέσει οι βουλευτές ήταν αν οι κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις των διοικήσεων των ΕΛΠΕ είναι σε γνώση και υπό την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου και ποιο είναι το επιχειρησιακό πλάνο για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Όπως ειδικότερα εξηγεί στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Στουρνάρας, η «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3429/2005, στο οποίο καθορίζονται τα ζητήματα συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρείες εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές, οι οποίες -όπως ρητά- ορίζεται ευρίσκονται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για τις εταιρείες αυτές, η κρατική εποπτεία ασκείται επί της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων τους, όπως και επί κάθε άλλης ανώνυμης εταιρείας, ήτοι βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Ν. 2190/1920 περί «Ανωνύμων Εταιρειών» και του Ν. 3016/2002 περί «Εταιρικής Διακυβέρνησης».

 Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται και στη συμπερίληψη των μετοχών της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», που είναι κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, μαζί με τα δικαιώματα ψήφου στο πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ και τονίζει ότι η κίνηση αυτή «εμπίπτει στη γενικότερη στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με απώτερο στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν πολλαπλασιαστικά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία». 

 Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Κωστόπουλος επισημαίνει ότι η «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και οι συνδεδεμένες μ΄ αυτήν θυγατρικές εταιρείες δεν αποτελούν «φορείς» ούτε της Κεντρικής ούτε της Γενικής Κυβέρνησης διότι δεν χρηματοδοτούνται από την Κεντρική Διοίκηση, ούτε καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται η παροχή απαντήσεων ή εξηγήσεων από την "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε." επί ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποίες δεν αφορούν ευθέως θέματα του Ν. 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών ή και του Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης», αναφέρεται στο έγγραφο. Ο κ. Κωστόπουλος όμως, «προς διευκόλυνση του κ. Υπουργού και προκειμένου να παρασχεθεί πληρέστερη ενημέρωση», απαντά ότι όλες οι επιχειρηματικές αποφάσεις της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» έχουν ληφθεί από το ΔΣ, οι δε οικονομικές καταστάσεις και οι εκθέσεις διαχείρισης του ΔΣ που έχουν αχθεί ενώπιον των τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων, έχουν εγκριθεί με πλειοψηφίες που υπερβαίνουν το 80%. Ως προς το ζήτημα των επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, ο κ. Κωστόπουλος αναφέρει ότι προφανώς «η πληροφόρηση που ζητείται αναφορικά με τα επιχειρηματικά σχέδια της "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.", κείται εκτός του πλαισίου εποπτείας του Ομίλου της "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε."».

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Προκήρυξαν θέσεις εργασίας μόνο για τα παιδιά των εργαζομένων!


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα ο εν εξελίξει διαγωνισμός του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας(ΤΥΠΕΤ) για την πλήρωση 20 θέσεων διοικητικού προσωπικού, που απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά των εργαζομένων στην τράπεζα! 

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται στη σχετική δημόσια προκήρυξη της 18ης Μαρτίου ο ασφαλιστικός φορέας του μεγαλύτερου ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θέτει το οικογενειακό πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αποκλείοντας τους υπόλοιπους άνεργους Ελληνες από τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας: «Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τέκνα εργαζομένων ή συνταξιούχων στην Ε.Τ.Ε, στο ΤΥΠΕΤ και στους συλλόγους Ε.Τ.Ε και μόνο σε μία από τις κατηγορίες προκήρυξης»! Το πλέον ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι στην επισυναπτόμενη αίτηση ο ενδιαφερόμενος κάτω από το όνομά του πρέπει να αναγράψει υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του γονιού του και τη θέση στην οποία απασχολείται τώρα ή στο παρελθόν στην τράπεζα καθώς και τον αριθμό μητρώου του στο ταμείο. 

Κατά τα λοιπά, η υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 25 Απριλίου και αφορά σε 15 θέσεις στην Αθήνα και 5 στη Θεσσαλονίκη. Για την ιστορία δε, στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου εξακολουθεί να φιγουράρει το όνομα του κ. Χάρη Τομπούλογλου, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΥΠΕΤ, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκε από τη διοίκηση της Εθνικής εντολή απόλυσης του από την τράπεζα λόγω της σύλληψής του και της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του για τη γνωστή υπόθεση του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». 


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΕΛ.ΠΕ: Έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου από ΕΛΠΕ – Σε έκδοση και η ΔΕΗ

ΕΛ.ΠΕ: Έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου από ΕΛΠΕ – Σε έκδοση και η ΔΕΗ
Διερευνητικές επαφές για την έξοδο στις αγορές πραγματοποιούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛ.ΠΕ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού εξετάζουν την έκδοση 3τούς ή 5τούς έκδοσης. Φυσικά, η αρμόδια διεύθυνση αναζητά τον κατάλληλο χρόνο και το επιτόκιο.

Σε έκδοση ομολογιακού αναμένεται να προχωρήσει και η ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σόρος: Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου η λύση στο θέμα της Ρωσίας


Την αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου ως όπλου για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Ρωσία προκρίνει ο Τζορτζ Σόρος.
Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να καθοδηγήσει πτώση της παγκόσμιας τιμής του μαύρου χρυσού κατά 12 δολ ανά βαρέλι, πουλώντας 500.000 βαρέλια την ημέρα από τα στρατηγικά της αποθέματα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη Ρωσία περίπου 40 δισ. δολ. χαμένων εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί σε περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Η πιο ισχυρή κύρωση εναντίον του Πούτιν «βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Σόρος μιλώντας σε πάνελ στο Βερολίνο όπου εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση τις τιμές του πετρελαίου.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ερνστ Μονίζ απορρίπτει την ιδέα. Παρόλα αυτά το θέμα τέθηκε προς συζήτηση τη Γερουσία.  «Η ΗΠΑ μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν ενεργειακή υπερδύναμη» δήλωσε η Γερουσιαστής Μέρι Λαντριέ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και συμπλήρωσε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Πούτιν και οι σύντροφοί του είναι ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ σε μία ενεργειακή κούρσα».
«Έχουμε πολύ πετρέλαιο, δεν χρειαζόμαστε αυτό το πετρέλαιο. Μπορούμε να το πουλήσουμε σήμερα και να ασκήσουμε οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία» υποστήριξε και ο Φίλιπ Βέρλεγκερ, σύμβουλος για ενεργειακά θέματα στις κυβερνήσεις Φορντ και Κάρτερ.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Οδηγίες για τη διόρθωση λαθών στο "χαράτσι" της ΔΕΗ


Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπίσει λάθη στον υπολογισμό του ΕΕΤΑ (το λεγόμενο χαράτσι της ΔΕΗ) καθορίζει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος καθορίζει ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση στον δήμο τους για διορθώσεις στα λάθη που έχουν αναγραφεί στο χαράτσι της ΔΕΗ από υπαιτιότητα των Δήμων θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να γίνει διαγραφή του ποσού που αναλογεί στο λάθος που έχει πραγματοποιηθεί είτε στα τετραγωνικά είτε στην τιμή ζώνης ,λάθη υπαιτιότητας των δήμων.
Στις περιπτώσεις, στις οποίες, από υπαιτιότητα των δήμων, ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ εσφαλμένα στοιχεία ακινήτων, που αφορούν την επιφάνεια του ακινήτου, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης, οι διορθώσεις των στοιχείων αυτών πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για υπόχρεους, που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης λαθών στα στοιχεία του ακινήτου τους στον αρμόδιο δήμο μέχρι και τη 15η Μαΐου 2013.
Στις περιπτώσεις που, από υπαιτιότητα των δήμων, τα εσφαλμένα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΑ αφορούν την τιμή ζώνης, η διόρθωση αυτής πραγματοποιείται αποκλειστικά, εφόσον η τιμή ζώνης ήταν συμπληρωμένη εσφαλμένα στη βάση του ΔΕΔΔΗΕ και όχι περιπτώσεις που αυτή ήταν κενή. Στις παραπάνω περιπτώσεις ,απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον αρμόδιο δήμο, στην οποία περιλαμβάνονται τα ορθά στοιχεία του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αυτού, η αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του ,ΔΟΥ καθώς και ρητή αναφορά ότι από υπαιτιότητα του δήμου δεν πραγματοποιήθηκαν οι διορθώσεις στο ΔΕΔΔΗΕ και αιτιολόγηση αυτής.
Στη βεβαίωση αναγράφεται επίσης ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης του πολίτη, με την οποία ζητά τη διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου του και η οποία επισυνάπτεται σε φωτοτυπικό αντίγραφο, και ότι έχει πραγματοποιηθεί η διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου για την επιβολή του ΤΑΠ, το οποίο καταβάλλεται με τα ορθά στοιχεία.
Η βεβαίωση αυτή κοινοποιείται στο ΔΕΔΔΗΕ και στη Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση για επανυπολογισμό του ΕΕΤΑ στον αρμόδιο, για τη φορολογία εισοδήματός του, Προϊστάμενο ΔΟΥ, επισυνάπτοντας τη βεβαίωση του δήμου, που καθορίζεται παραπάνω, με τα ορθά στοιχεία υπολογισμού του ακινήτου, και δήλωση ή εκκαθαριστικό φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2013 για τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα αντίστοιχα.
Η ΔΟΥ, μετά την παραλαβή των στοιχείων, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση του ΕΕΤΑ, για τη συγκεκριμένη παροχή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στο όνομα του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου, εφόσον συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Εκδίδει απόφαση διαγραφής της αρχικής βεβαίωσης του ΕΕΤΑ, συντάσσει ΑΦΕΚ και, εάν από τη νέα εκκαθάριση προκύψει ποσό προς διαγραφή, τούτο διαγράφεται, ενώ, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Η διαδικασία πραγματοποιείται μετά την αποκοπή του ΕΕΤΑ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τη βεβαίωσή τους στην αρμόδια ΔΟΥ Διορθώσεις λαθών ΕΕΤΑ από υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ Παροχές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, κατά την 1-5-2013, αφορούσαν μεν γεωργική ή βιομηχανική χρήση, αλλά στο μηχανογραφικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν συμπληρωμένοι οι κωδικοί χρήσης τιμολογίου 3 ή 4, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί ΕΕΤΑ για αυτές, μπορούν να τύχουν απαλλαγής με την εξής διαδικασία: Υποβάλλεται αίτηση από το φορολογούμενο στον αρμόδιο, για τη φορολογία εισοδήματός του, Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.,με επισυναπτόμενη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι την 1-5-2013, από υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, αντιστοιχήθηκε η παροχή σε γενικής χρήσης, λόγω μη συμπλήρωσης του πεδίου κωδικού χρήσης από τον πάροχο, και ότι η παροχή αυτή, τόσο πριν όσο και μετά την 1-5-2013, αντιστοιχεί σε κωδικό χρήσης 3 ή Ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., κατόπιν παραλαβής της αίτησης του υπόχρεου και αφού εξετάσει και αποδεχθεί τις αιτιάσεις αυτού, εκδίδει απόφαση διαγραφής της αρχικής βεβαίωσης του ΕΕΤΑ, ως το συνημμένο υπόδειγμα 4, συντάσσει ΑΦΕΚ διαγραφής της οφειλής και, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Η διαδικασία πραγματοποιείται μετά την αποκοπή του ΕΕΤΑ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τη βεβαίωσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Αρμόδιος για τον έλεγχο και την έκδοση απόφασης περί της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων είναι ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Επιθεώρησης που εποπτεύει τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της φορολογίας εισοδήματος του υποκειμένου σε ΕΕΤΑ, ύστερα από σχετική εισήγηση Οικονομικού Επιθεωρητή της ίδιας Επιθεώρησης.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Groupama Φοίνιξ: Στα 17,7 εκ. τα φετινά κέρδη

Groupama Φοίνιξ: Στα 17,7 εκ. τα φετινά κέρδη-Δηλώσεις CEO για 2014 & ΑΤΕ ασφαλιστική
Την ικανοποίησή του για την οικονομική πορεία της Groupama Φοίνιξ το 2013 εξέφρασε ο CEO της Ασφαλιστικής κ. Mπ. Βουαρέ στα πλαίσια σημερινής συνέντευξη τύπου που παρέθεσε σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον κ. Βουαρέ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν στα 17,7 εκατ. ευρώ και έχει δημιουργηθεί στην εταιρία μια ισχυρή αποδοτικότητα επί σειρά ετών και μια καλή βάση για τα επόμενα χρόνια.

Η κερδοφορία αυτή δεν οφείλεται σε έκτακτα γεγονότα αλλά στη λειτουργική δραστηριότητα της εταιρίας. Ή άνοδος του ποσοστού φερεγγυότητας στο 259% κατατάσσει την εταιρία μεταξύ των ασφαλιστικών με τον υψηλότερο δείκτη, σύμφωνα με τον CEO.

Η παραγωγή είχε πορεία καλύτερη από αυτή της αγοράς και σε συγκεκριμένους τομείς ανέβηκε σημαντικά (πχ ομαδικά προγράμματα υγείας στο +21%). Θετική πορεία υπήρξε και στον κλάδο του αυτοκινήτου ως προw τον όγκο των οχημάτων (αύξηση στα 152.000 οχήματα), πράγμα που δεν φάνηκε στο ύψος της παραγωγής λόγω των μειωμένων τιμολογίων.

Στόχος για το 2014 παραμένει η υψηλή αποδοτικότητα με αποτέλεσμα όμως λίγο χαμηλότερο του 2013 γιατί οι πελάτες πρέπει να επωφεληθούν από τα πολύ θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Βουαρέ η ανάπτυξη θα προέλθει από όλους τους γενικούς κλάδους με έμφαση στις ασφαλίσεις οχημάτων, ενώ απώτερος στόχος των επομένων 2-3 ετών είναι να καταστεί η εταιρία ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας αγοράς.

Ισχυρή παρουσία θα επιδιωχθεί στον κλάδο πυρός και στα προϊόντα ζωής όπου θα διευρυνθεί το προσφερόμενο φάσμα των προϊόντων.

Προτεραιότητα επίσης θα υπάρξει και στα επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που πέρυσι σημείωσαν αύξηση τζίρου κατά 121%.

Τέλος ο CEO της εταιρίας απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr διευκρίνισε πως σε αυτή την φάση τουλάχιστον η εταιρία δεν προτίθεται να δηλώσει πρόθεση εξαγοράς για την ΑΤΕ Ασφαλιστική

ΠΗΓΗ:.euro2day.gr


Συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις Δεκεμβρίου 2013


ΠΗΓΗ:groupama-phoenix.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΕΠΔΧΒ για ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 30/3(ψήφιση πολυνομοσχεδίου),1/4 (ΕCOFIN) & 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ 9/4


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι , 

Άλλη μια «διαπραγμάτευση» τελείωσε . Κυβέρνηση και σύμμαχοι τους στα ΜΜΕ πανηγυρίζουν . Η Τρόικα - μεταφορέας απαιτήσεων τραπεζιτών και ΣΕΒ - αναδιπλώθηκε σε όλα τα μέτωπα και υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει … 

Δυστυχώς όμως η αλήθεια - στην Ελλάδα των «πλεονασμάτων» και της «ανάκαμψης» στην οποία οι σύγχρονοι «Μαυρογιαλούροι» μοιράζουν ψίχουλα από τα κλοπιμαία που άρπαξαν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - είναι ότι η συμφωνία αυτή συνιστά ένα Νέο Μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει : 

· Νέο γύρο ισοπέδωσης μισθών και συντάξεων 
· Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων , επαναθεσμοθέτηση του λοκ αουτ και αλλαγές στον Ν.1264/82 
· Χαριστική βολή στα ταμεία με μειωμένες εισφορές 
· Νεοφιλελεύθερα ανοίγματα σε αγορές που εντελώς συμπτωματικά ευνοούν Βορειοευρωπαίους «φίλους» και πολυεθνικές (πχ. γάλα , φάρμακα) 
· Ρύθμιση για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών 

Πιο αναλυτικά η συμφωνία αυτή 

ΠΗΓΗ:poedxb.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜHΝYΜΑ ΠΟΕΠΔΧΒ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 
Η ΠΟΕΠΔΧΒ, μέλος του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιανατολικής 
Ευρώπης (RETUN – SEE), στα πλαίσια της 27 Μάρτη 2014, που έχει οριστεί ως ημέρα 
αλληλεγγύης και κοινής δράσης προς τους Σέρβους εργαζόμενους, συμπαρίσταται στους 
αγώνες τους για το δικαίωμα στη δουλειά , για το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή . 

Τα προβλήματα των Σέρβων αδελφών μας είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους και 
στην Ελλάδα, που αριθμεί έως σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια ανέργους . 
Κοινά είναι όμως και για το σύνολο των εργαζομένων του Ευρωπαϊκού Νότου που 
καταδυναστεύονται από Κυβερνήσεις υποταγμένες σε τραπεζίτες και βιομήχανους . 

Ως εργαζόμενοι από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει με ΕΝΟΤΗΤΑ και 
ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ να αντισταθούμε στην βίαιη επίθεση ενάντια στα ανθρώπινα και 
εργασιακά μας δικαιώματα .

ΠΗΓΗ:poedxb.gr

Το 18,5% του διυλιστηρίου Star πουλά η Turcas Petrol


Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του 18,5% που κατέχει στο διυλιστήριο Star βρίσκεται η τουρκική Turcas Petrol.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Trend, παλαιότερα η Turcas προσανατολιζόταν στην πώληση του 13,5%, διατηρώντας παράλληλα ένα ποσοστό της τάξης του 5%.
Το εν λόγω διυλιστήριο είναι υπό κατασκευή στη Σμύρνη. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το 2017, με δυναμικότητα που θα φτάνει τους 10 εκατ. τόνους διυλισμένου πετρελαίου.
Αυτή τη στιγμή, η Rafineri Holding κατέχει το 41,5% του έργου -η οποία είναι κατά 100% θυγατρική της SOCAR Τουρκίας-, ένα ποσοστό 18,5% ανήκει στην Turcas Petrol και το υπόλοιπο 40% ανήκει στη SOCAR.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της κρατικής πετρελαϊκής του Αζερμπαϊτζάν είναι να εξαγοράσει το μερίδιο της Turcas Petrol και το ποσοστό της να αυξηθεί στο 60%.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Καμπάνα Κομισιόν στη ΛΑΡΚΟ: Ζητά επιστροφή κρατικών ενισχύσεων 136 εκατ. ευρώ


Νέος πονοκεφαλος για την κυβέρνηση έρχεται από την ΕυρώπηΜε σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία ΛΑΡΚΟ (ΑΕ) προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.
.
Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι κρατική επιχείρηση, βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, σημειώνει η Επιτροπή, η οποία αποφάνθηκε ακόμη ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010. Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ. Από την έρευνα προέκυψε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε δεχθεί να επενδύσει στη ΛΑΡΚΟ υπό τέτοιους όρους και ότι, επομένως, τα εν λόγω μέτρα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ αντιμετώπιζε οικονομικές δυσχέρειες τουλάχιστον από το 2008. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο είτε σχεδίου αναδιάρθρωσης για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της, είτε σχεδίου εξυγίανσης για την εύρυθμη εκκαθάρισή της. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι το δημόσιο χρήμα δαπανάται στο ελάχιστο και δεν σπαταλάται σε προβληματικές επιχειρήσεις που διατηρούνται τεχνητά στην αγορά. Ωστόσο, όπως αναφέρει σήμερα η Κομισιόν, η Ελλάδα δεν υπέβαλε ποτέ σχέδιο αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ. Συνεπώς, τα μέτρα ενίσχυσης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να πωλήσει, μέσω ανοικτών διαγωνισμών, ορισμένα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είτε διαχειριζόταν η ΛΑΡΚΟ είτε ανήκαν σε αυτήν: το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, μέρος των μεταλλείων Αγίου Ιωάννη, μέρος των μεταλλείων Ευβοίας και τα μεταλλεία Καστοριάς. Η Επιτροπή εξέτασε, σε χωριστή έρευνα, κατά πόσον η πώληση θα είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η επιχείρηση τη δραστηριότητά της με νέα επωνυμία. Ωστόσο, καθώς η πώληση διεξάγεται μέσω ανοικτών διαγωνισμών και αφορά μόνο μέρος των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται οικονομική συνέχεια και ότι η πώληση δεν πραγματοποιείται για να αποφευχθεί η επιστροφή της ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης. Συνεπώς, η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές των εν λόγω στοιχείων ενεργητικού, αλλά θα εξακολουθήσει να βαρύνει τη ΛΑΡΚΟ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις


Ήταν το 1996 όταν για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στη χώρα μας.

Η διαφορά ήταν 22 άτομα. Σε δύο χρόνια, οι γεννήσεις υπολείπονταν των θανάτων κατά 1.774 άτομα.

Το 2012, η διαφορά έφτασε τις 16.300, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Γιατρών του Κόσμου, λόγω της κρίσης, τέσσερις στις 10 γυναίκες θα κάνουν ένα λιγότερο παιδί από ό,τι υπολόγιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου.

Το 2012, ο δείκτης γεννητικότητας στην Ελλάδα κατρακύλησε στις εννέα γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, με τον αντίστοιχο αριθμό το1980 να είναι 15,36.

Η δραματική υποχώρηση του δείκτη είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90, ωστόσο η εισροή ξένων μεταναστών αναχαίτισε την τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το2012 καταγράφηκαν 84.851 γεννήσεις από Ελληνίδες και 15.520 από μετανάστριες.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2011 ήταν 87.426 από Ελληνίδες και 19.002 από αλλοδαπές.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, ο γενικός δείκτης γονιμότητας των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλότερος από των Ελληνίδων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε αναλυτικά τον πίνακα που δημοσιεύει «Η Καθημερινή».


ΠΗΓΗ:real.gr/

Συνεργασία ΥΠΕΚΑ-ΕΕΑΕ για τη μέτρηση ραδιενέργειας στα επιφανειακά ελληνικά ύδατα


Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για τη συλλογή δειγμάτων επιφανειακών υδάτων, τα οποία θα αναλύονται εργαστηριακά για τον προσδιορισμό των επιπέδων ραδιενέργειας.
Η παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στα επιφανειακά ύδατα εντάσσεται στο ευρύτερο εθνικό πρόγραμμα εποπτείας της ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, με αυτό το πρωτόκολλο, εκπληρώνεται και η σχετική συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας, όπως προσδιορίζεται στη Συνθήκη EURATOM.
Αντικείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η διενέργεια δειγματοληψιών υδάτων από συγκεκριμένους σταθμούς παρακολούθησης σε ποταμούς και λίμνες της χώρας και η ανάλυσή τους από την ΕΕΑΕ για τον προσδιορισμό ραδιενεργών στοιχείων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων.
Στην υλοποίηση του πρωτοκόλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, θα συμμετέχουν επίσης το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων (ΙΕΒ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού -Δήμητρα, που αποτελούν φορείς λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ουκρανία: Διπλασιάζει τη τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες ύστερα από απαίτηση του ΔΝΤ

Ουκρανία: Διπλασιάζει τη τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες ύστερα από απαίτηση του ΔΝΤ
 Η Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες κατά 50% και πλέον από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η αύξηση αυτή,  όπως αναφέρει το Reuters, η οποία αναμένεται να είναι επώδυνη για τους περισσότερους Ουκρανούς, καθώς το φυσικό αέριο ήταν επιδοτούμενο από το κράτος ως σήμερα, αποφασίστηκε από την μεταβατική κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Για τις βιομηχανίες η αύξηση θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, ανέφερε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας, όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, με σκοπό η Ουκρανία να λάβει ένα δάνειο ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται στο Κίεβο από την 4η Μαρτίου και οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Χάγη για να αφοσιωθεί στις συνομιλίες αυτές.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλαβαν την απόφαση να μας χορηγήσουν ένα δάνειο ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ. Δύο μήνες μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ, θα μπορέσει να εκταμιευθεί μια πρώτη δόση», είπε σήμερα ο Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μια αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται επίσης στο Κίεβο από προχθές. Η ΠΤ δηλώνει έτοιμη να δανείσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για προγράμματα ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ !...


Η τρόικα ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση για τις επερχόμενες εκλογές και έφυγε σχεδόν αθόρυβα ! Τέτοιες εντολές μάλλον έλαβαν οι τροϊκανοί από ΕΕ-ΔΝΤ, παραμονές Ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών. Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης, και όχι μόνο, δείχνει ότι δεν επιθυμεί απρόβλεπτες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οπότε όλοι οι εταίροι μας συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την άλλη, οι τριγμοί και ο ατυχής δυισμός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπνέει ακόμη εμπιστοσύνη διεθνώς, παρά τα καλά λόγια που κατά καιρούς γράφονται στα διεθνή μαζικά μέσα ενημέρωσης για την αξιωματική αντιπολίτευση.

  Έτσι, όλοι θα περιμένουμε την τρόικα να μας ξαναέλθει σαν… ταύρος σε υαλοπωλείο κατακαλόκαιρο, για να αποτελειώσει ό,τι άφησε στη μέση, δηλαδή τις απολύσεις των δυο χιλιάδων υπαλλήλων, κ.ά.

Συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα να δοθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού σε κάποιες οικονομικά ασθενείς τάξεις. Το πλεόνασμα των 2,9 δις του 2013 και αυτό που προβλέπεται για το 2014 (2,8 δις. ευρώ), άνοιξαν λοιπόν τον κρουνό των παροχών παραμονές εκλογών !...

  Τι σημαίνει όμως το γεγονός ότι θα δοθούν γύρω στα 500 εκ ευρώ από το εν λόγω πλεόνασμα σε κάποιους Έλληνες πολίτες; Πριν δοθεί η απάντηση, θα αναφερθούμε στην έννοια του εξεταζόμενου πλεονάσματος.

Το τελευταίο, προκύπτει από τη διαφορά των ετησίων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού πλην των ετησίων λειτουργικών του δαπανών, (δηλαδή δε συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες οι ετήσιοι τόκοι που οφείλουμε να πληρώσουμε). Έτσι, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,9 δις, όταν οι ετήσιοι τόκοι που οφείλουμε είναι λόγου χάρη 10 δις ευρώ, σημαίνει πολύ απλά ένα από τα δυο ακόλουθα :

Aν όλο το ποσό των 2,9 δις δοθεί για την αποπληρωμή των τόκων, τότε θα χρειαστεί να δανειστούμε 7,1 δις ευρώ για να αποπληρώσουμε τους τόκους της περιόδου.

>>>Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο...
Αν δοθεί όμως το ποσό των 2,4 δις ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων (καθώς από τα 2,9 δις ευρώ θα αφαιρεθούν τα 500 εκ. που θα διατεθούν για τις ανωτέρω ασθενείς τάξεις) τότε οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα αυξηθούν κατά 500 εκ. ευρώ, εφόσον δεν αυξάνεται θεαματικά η εγχώρια παραγωγή.

Αν υπήρχε υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, τότε μέρος των 500 εκ. ευρώ θα προέκυπτε από τους φρέσκους φόρους της πρόσθετης παραγωγής. Οπότε, ο αναπόφευκτός δανεισμός μας θα είναι μικρότερος στην πρώτη περίπτωση και εύλογα μεγαλύτερος κατά 500 εκ. ευρώ στη δεύτερη!

Επόμενη ερώτηση : Από που λοιπόν θα δανειστούμε τα παραπάνω ποσά για να καλύψουμε την πληρωμή των τόκων, με τη λήξη του Μνημονίου; Οι λύσεις είναι τρεις :

Πρώτη, από εσωτερικό δανεισμό. Δεύτερη, να στραφούμε στις λεγόμενες αγορές. Εκεί όμως θα συναντήσουμε ασύμφορα επιτόκια δανεισμού. Τρίτη, να στραφούμε εκ νέου προς την ΕΕ ή σε άλλους φορείς (ΔΝΤ κ.λπ).

Στην Τρίτη περίπτωση εύλογα θα υπογράψουμε ένα νέο Μνημόνιο. Η προαναφερθείσα εξέλιξη μπορεί να «αποφευχθεί» εικονικά, με τη βοήθεια διαφόρων γλωσσολάγνων προσεγγίσεων, καθώς από το 2011 ισχύουν πέντε Κανονισμοί και μια Οδηγία της ΕΕ, που αναφέρονται στον τρόπο αντιμετώπισης των χωρών που παρουσιάζουν «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες», δηλαδή ελλείμματα; χρέη κ.λπ.

Τα έξι λοιπόν κοινοτικά νομοθετήματα, που συμπληρώνονται και από ένα άλλο σύνολο σχετικών με τα ανωτέρω δεσμεύσεων, εισάγουν ένα άλλο τύπο Μνημονίου με δεδομένες δομές και διαδικασίες, για τα «κακά παιδιά» της ΕΕ. Οπότε το κοστούμι που θα φορεθεί και θα ετοιμαστεί από τον ίδιο ράφτη, θα έχει απλά άλλο χρώμα ! Θα είναι όμως άκρως περιχαρείς οι πολιτικοί μας, γιατί κομπάζοντας θα τονίσουν σε όλα τα πέρατα της χώρας, ότι δε θα υπογράψουν κάποιο νέο απεχθές Μνημόνιο, αν στραφούν προς την τρίτη λύση.

Όπως προαναφέρθηκε όμως, Μνημόνια για χώρες όμοιες της Ελλάδας, έχουν ήδη νομοθετηθεί και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν κατά τα προβλεπόμενα με τη λήξη του δικού μας Μνημονίου. Και όλα αυτά έχουν γίνει με τη συγκατάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο αποφάσεων διαφόρων Συμβουλίων της ΕΕ εδώ και καιρό και χωρίς τυμπανοκρουσίες ! 


Δημήτρης Μάρδας

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr