Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επέφεραν μια σειρά σημαντικών ανατροπών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, επηρέασαν την καθημερινότητα των πολιτών, ανέτρεψαν κατακτήσεις των εργαζομένων και επιδείνωσαν τις σχέσεις κράτους‐ πολιτών, με το πρώτο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις, πλέον, ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Στο εν λόγω δυσμενές περιβάλλον η ΓΣΕΕ προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την παρατεταμένη κρίση και τις πολιτικές αντιμετώπισής της.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική των εργαζομένων, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.

Η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποδιάρθρωση το ούτως ή άλλως προβληματικό πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης, καθώς και το σύστημα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτιναχθεί σε ανεξέλεγκτα ύψη.

Με βάση τη διαπίστωση της ανάγκης αυτής και στο πλαίσιο της αποστολής και του ρόλου της ΓΣΕΕ, προτάσσεται ο σκοπός της συγκρότησης ενός δικτύου συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, με στόχο την παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφετέρου διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε εργαζόμενους Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Η Πληροφόρηση και η Συμβουλευτική, και συνακόλουθα οι υπηρεσίες και τα συστήματα δομών που δημιουργούνται, θα έχουν ως οδηγό τόσο ατομικές όσο και συλλογικές παραμέτρους και μεταβλητές λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Κατεβάστε το αρχείο με τη σύντομη περιγραφή του έργου.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οι χρήστες του δικτύου, άτομα ή φορείς, μπορούν σε αυτή τη φάση να απευθύνουν στα στελέχη ερωτήματα για θέματα εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην παρακάτω διεύθυνση:

inediktio@inegsee.gr

ΠΗΓΗ:inegsee.gr

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πρόταση Σόιμπλε για Επίτροπο Εθνικών Προϋπολογισμών

Πρόταση Σόιμπλε για Επίτροπο Εθνικών Προϋπολογισμών
Υπέρ ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου με αυξημένες αρμοδιότητες στα θέματα των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν μετά τις ευρωεκλογές τάχθηκε χθες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ του Βελγίου.
Πρόταση Σόιμπλε για Επίτροπο Εθνικών Προϋπολογισμών
Σύμφωνα με το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στη δυνατότητα που διαθέτει ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, να εγείρει αντιρρήσεις εφόσον θεωρεί ότι ένα μέτρο που λαμβάνεται από κάποια κυβέρνηση κράτους μέλους, παραβιάζει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας.
Η ιδέα για έναν Επίτροπο, ο οποίος θα μπορεί να απορρίψει τα σχέδια του προϋπολογισμού μιας χώρας δεν είναι τόσο διαφορετική, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει, (...) είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να επιμένουμε (να εφαρμόζονται) τα συμφωνηθέντα».
Το Agence Europe επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ήδη εργαλειοθήκη ενισχυμένων μέσων επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών.
Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, επέκρινε τη Γερμανία για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και άλλα πλεονάσματα, ζητώντας από τη χώρα να λάβει μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης και των δημόσιων επενδύσεων.
Ο Σόιμπλε απάντησε ότι οι γερμανικές εξαγωγές δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη και ότι οι επικρίσεις περί χαμηλής γερμανικής ζήτησης δεν είναι πλέον έγκυρες, καθώς «είμαστε σε διαδικασία μείωσης του πλεονάσματος μας, αυτή είναι η συνεισφορά μας στο γεγονός ότι η ίδια η ευρωζώνη είναι ισορροπημένη, το εμπόριο είναι ισορροπημένο. Χωρίς το γερμανικό πλεόνασμα, θα είχαμε έλλειμμα».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Επιτροπή επέκρινε επίσης τις υψηλές δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, σχολιάζοντας ότι η Γερμανία επικρίνεται για ό,τι κάνει: «Και οι δύο μέθοδοι έχουν επικριθεί. Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να ρωτώ τον Ρεν — τι να κάνω, να ξοδεύω περισσότερο ή λιγότερο;».
Σχετικά με την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι αυτό δε θα μπορούσε να γίνει παρά μετά τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν η συνθήκη αλλάξει προς την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, θα χρειαστεί μια «γέφυρα» για τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.
Γιατί να μην δημιουργηθεί ένα ευρωκοινοβούλιο για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης;—διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.
Στην ερώτηση κατά πόσον μια αλλαγή στη Συνθήκη θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία τη δυνατότητα εξόδου από την ΕΕ, ο Σόιμπλε σχολίασε ότι «σε τελευταία ανάλυση, οι Βρετανοί είναι λογικοί άνθρωποι» και πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας τους, καθώς και προς το συμφέρον της ΕΕ, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Ολοκλήρωση του Ανοιχτού Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα «Bravo! 2014»

Ολοκλήρωση του Ανοιχτού Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα  «Bravo! 2014»

Ανταλλαγή απόψεων, ανάδειξη των Απολογισμών Βιωσιμότητας 2012 που παρουσίασαν τα καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα με την αντίληψη 120 κοινωνικών εταίρων, παρουσίαση του πρωτοποριακού πιλοτικού προγράμματος εταιρικού διαλόγου «Materiality Workshops», παρουσίαση του «Bravo! inaction», στο πλαίσιο του θεσμού «Bravo!» που φέτος συμπληρώνει 4 χρόνια γόνιμης λειτουργίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιείται σήμερα η εκδήλωση Ανοιχτού Διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, «Bravo! 2014», από τον Οργανισμό Διαλόγου και Δικτύωσης QualityNet Foundation (QNF), στο ξενοδοχείο Hilton. Η εκδήλωση Ανοικτού Διαλόγου ολοκληρώνει έναν διάλογο που ξεκίνησε εδώ και 6 μήνες με αφορμή τους Απολογισμούς Βιωσιμότητας 2012, μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνικών εταίρων. 

Ο Θεσμός «Bravo!», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποστηρίζεται από το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Δίκτυο για την ΕΚΕ, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η φετινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπληρώνονται 4 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, όπως επιβεβαιώνεται από τη θερμή ανταπόκριση και παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, επιχειρηματικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Την επιτυχημένη πορεία του θεσμού σκιαγράφησε ο Πρόεδρος του QNF, κος Σπυρίδων Λιούκας «Ο Θεσμός Bravo! έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός συστηματοποιημένου διαλόγου για τα θέματα που άπτονται της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κοινών. Η συνεργασία εταιριών και κοινωνικών εταίρων έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που βοηθάσει τη προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με την επίδραση των επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους». 

Τις προκλήσεις και την εξέλιξη του Θεσμού σκιαγράφησε η Αντιπρόεδρος του QNF, κα Χρυσούλα Εξάρχου «Ο θεσμός Bravo! έχοντας πετύχει να αναπτύξει ένα δομημένο πλαίσιο διαλόγου έχει να αντιμετωπισει μια νέα πρόκληση .Του πώς θα διευρύνει τον διάλογο μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνικών εταίρων και σε νέα θεματικά πεδία  Έτσι φέτος, ο θεσμός Bravo! εμπλουτίζεται με το «Bravo! inaction», στο πλαίσιο του οποίου ο διάλογος θα αναπτύσσεται με βάση πλέον τα προγράμματα και τις δράσεις  που υποστηρίζουν την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή».

Στην προστιθέμενη αξία της υιοθέτησης της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο κος Ευθύμιος Βιδάλης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ και Πρόεδρο Συμβουλίου ΣΕΒ Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο οποίος παρουσίασε και την πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020»: «Σήμερα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και γενικότερα η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της καλείται να διαχειριστεί μια νέα πρωτόγνωρη πραγματικότητα και να αναζητήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα της επιτρέψει, όχι μόνο να βγει από τη κρίση, αλλά κυρίως να δημιουργήσει τις βάσεις μιας Βιώσιμης Οικονομίας Έτσι με πρωτοβουλία του Qualitynet Foundation , ο ΣΕΒ και το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με τους μεγαλύτερους επιχειρηματικός Φορείς της αγοράς, ηγούνται της πρωτοβουλίας «Sustainable Greece 2020». Η πρωτοβουλία αυτή προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός συστηματοποιημένου Διαλόγου καθώς και στη δημιουργία μεθοδολογιών και εργαλείων που θα υποστηρίζουν την πορεία της χώρας μας προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη τόσο σε μικροοικονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στο διάλογο που θα αναπτυχθεί και να συμβάλετε και εσείς στη διαμόρφωση της Βιώσιμης Ελλάδας που όλοι θέλουμε».

Συγκεκριμένα, στη φετινή εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Όπως σημείωσε ο κ. Κομνηνός, μέχρι το Πάσχα αναμένεται η ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου, θα ακολουθήσει διαβούλευση, ενώ το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ:qualitynet.gr

Τί αλλάζει σε καύσιμα

Τί αλλάζει σε καύσιμα και περίπτερα
   Καταργούνται σειρά ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων: επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.
  Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».

ΠΗΓΗ:fpress.gr

TAP, ΑΟΖ και φυσικό αέριο στις βαλίτσες της N. Τζαβέλα για Ουάσιγκτον


Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, η ελληνική ΑΟΖ και οι εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ βρέθηκαν ψηλά στη συζήτηση που είχαν η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα με τον Αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας Daniel Poneman και μέλη του Κογκρέσου.
Η κα. Τζαβέλα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ως κεντρική ομιλήτρια, από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την κοινή ενεργειακή πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια.
Κατά την ομιλία της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών στην εξαγωγή φθηνού αμερικάνικου φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, με πρώτη χώρα εισαγωγής την Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα με τα γεγονότα της Ουκρανίας.
Αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ουκρανική υπόθεση μας οδηγεί, είπε, στην ανάγκη δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας (energy hub center) στη ΝΑ Ευρώπη. Ιδανικός χώρος για εγκατάσταση αυτού είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία είναι και γεωγραφικά στο κέντρο της περιφέρειας αυτής και πολιτισμικά αποδεκτή από τις γειτονικές χώρες, τόνισε, παρουσιάζοντας την ελληνική ενεργειακή αγορά. Η κυρία Τζαβέλα είναι πρόεδρος ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινή ενεργειακή πολιτική ΕΕ-ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΣ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Απ' την "οικολαγνεία" στην "οικοτρομοκρατία": ένα Econews δρόμος.


Είδαμε πριν μερικές μέρες να δημοσιεύεται μια είδηση, ότι σύμφωνα με αδημοσίευτη ανάλυση της ομοσπονδιακής ΡΑΕ, (Federal Energy Regulatory Commission), το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης των ΗΠΑ είναι ευάλωτο σε τρομοκρατικές επιθέσεις: αρκεί να στοχοποιηθούν ταυτόχρονα εννιά κέντρα υπερυψηλής τάσης-ΚΥΤ (από τα 30 πιο ευαίσθητα, σε σύνολο 55.000 περίπου), σε μια μέρα υψηλών θερμοκρασιών, και να τεθεί εκτός λειτουργίας ένας κατασκευαστής μετασχηματιστών, προκειμένου να συμβεί μπλακ άουτ εθνικής κλίμακας, που θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή και 18 μήνες.
Δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη άσκηση προσομοίωσης της επικινδυνότητας του δικτύου, μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον 17 μετασχηματιστών, που σημειώθηκε ... 
τον περσινό Απρίλιο σε ΚΥΤ του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, που τροφοδοτεί και την περίφημη Silicon Valley. Άλλωστε παλαιότερα, στη Λατινική Αμερική με τα πολλά δικτατορικά καθεστώτα, δεν ήταν σπάνια τα περιστατικά που τα απελευθερωτικά κινήματα ανατίναζαν πυλώνες μεταφοράς ρεύματος πριν από επιθέσεις σε ευρύτερης σημασίας στόχους. Και στην Ελλάδα, στο πραξικόπημα του 1967, οι χουντικοί πρώτα κατέλαβαν το Κέντρο Κατανομής Φορτίου στο Ρουφ για να ελέγξουν τον ηλεκτρισμό κι ύστερα ασχολήθηκαν με όλα τα υπόλοιπα. 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε Like στη σελίδα μας, για να μαθαίνετε τις αναρτήσεις μας!
Την ίδια είδηση ωστόσο επέλεξε να αναδημοσιεύσει το γνωστό για την "οικολαγνεία" του Econews, αλλά με τίτλο "Τα φωτοβολταϊκά αποτρέπουν την ενεργειακή τρομοκρατία"! Μείναμε κυριολεκτικά άφωνοι, να κοιτούμε το "αριστούργημα", που πρέπει να υποβληθεί κατευθείαν για το βραβείο χολής, μπαρούφας και υποκρισίας μαζί!

Προσέξτε τη "μαύρη" προπαγάνδα που βγάζει το δημοσίευμα:
"Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρά τη δικαιολογημένη αντίδραση των Αρχών στο δημοσίευμα, η αμερικανική κοινωνία δικαιούται ένα καλύτερο και ασφαλέστερο δίκτυο, απαίτηση που μπορεί να ικανοποιήσει η ηλιακή ενέργεια.
Τα φωτοβολταϊκά όπως και τα αιολικά ως “διασκορπισμένες” ενεργειακές πηγές αδρανοποιούν τον κίνδυνο μιας καταστροφικής επίθεσης σε έναν μοναδικό ή λίγους κομβικούς στόχους.
Μια επίθεση σε ένα μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο ή μια μονάδα άνθρακα ισχύος Γιγαβάτ μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για την ευστάθεια του δικτύου.
Αντίθετα, δεν έχει κανένα νόημα η ηθελημένη καταστροφή ενός φωτοβολταϊκού ή αιολικού συστήματος ισχύος Μεγαβάτ.
Ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση, άρα και ασφάλεια προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Εκτός από ασφάλεια, τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δεν δηλητηριάζουν ανθρώπους όπως η νέα λιγνιτική μονάδα που δρομολογεί στην ήδη μολυσμένη Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ -η οποία παρεμπιπτόντως για τη ρυπογόνο μονάδα βρήκε χρηματοδότη, ενώ για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη όχι- και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αλλά προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση, η οποία με κάθε τρόπο αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής στην Ελλάδα αλλά τη συγκέντρωσή της σε λίγα ισχυρά χέρια." (Τα έντονα γράμματα δικά τους).
Ποιοι είναι οι "ορισμένοι ειδικοί"; Προφανώς δεν κάνει να το μάθουμε. Τι μας λέει; Για να έχουμε "ασφάλεια", να απεξαρτηθούμε απ' το δίκτυο της ΔΕΗ και να βάλουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες! Τα οποία δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα! Και δεν δηλητηριάζουν ανθρώπους, όπως η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ! Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Ζερβός θα έπρεπε να έχει ήδη στείλει το δημοσίευμα στην εισαγγελία για τα περαιτέρω. Οι μόνοι που δηλητηριάζουν ανθρώπινες ψυχές, με τη χολή που διαχέουν σε βάρος του λιγνίτη, είναι όσοι έχουν συμφέροντα σε άλλες πηγές ενέργειας. Κι αντί να προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των άλλων πηγών, αφού αυτά δεν υπάρχουν και δεν πείθουν, περιορίζονται στη "μαύρη" προπαγάνδα ενάντια στο λιγνίτη.
Για να έχουμε ασφάλεια από τι; Από "ενεργειακή τρομοκρατία"! Τι είναι τούτο πάλι; Βάζοντας το λήμμα σε τέσσερις διαφορετικές μηχανές αναζήτησης, τη μόνη "ενεργειακή τρομοκρατία" που βρήκαμε είναι αυτή που κατασκεύασε το Econews! Πιθανώς εννοούν "επιθέσεις τρομοκρατών σε ενεργειακούς στόχους", αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και είναι διαχρονικά και παγκοσμίως κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Αντίθετα, έχουν υπάρξει πάρα πολλές επιθέσεις στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ από τους παράνομους "κυνηγούς του χαλκού". Αλλά αυτό πώς να το "πουλήσει" το Econews;
"Οι διασκορπισμένες πηγές αδρανοποιούν τον κίνδυνο" λέει το Econews, κάνοντας ένα λογικό άλμα από τα ΚΥΤ, που εξετάζει η αμερικανική ανάλυση, στις μονάδες παραγωγής, με τις οποίες κανείς δεν ασχολήθηκε στην Αμερική, παρά το ότι έχει πολλά πυρηνικά εργοστάσια. Τα λογικά άλματα είναι βασικό χαρακτηριστικό της προπαγάνδας, όχι της ενημέρωσης.
Θα επρόκειτο απλώς για καλπάζουσα μπαρουφολογία το να προτρέπει το δημοσίευμα τους πολίτες της χρεοκοπημένης χώρας να πάνε στον πιο ακριβό και πιο ανασφαλή τρόπο παραγωγής, που είναι η ανώριμη και εξελισσόμενη ακόμα τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στις στέγες, εάν δεν υπήρχαν από πίσω και τα συμφέροντα όσων θέλουν να πουλήσουν ηλιακά. Ηλιακά που κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα, μετά το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Παπαγεωργίου, γι' αυτό προφανώς και η επίθεση που κάνει το άρθρο στην κυβέρνηση. Με εξαίρεση κάποια απομονωμένα σπίτια σε ερημικές τοποθεσίες, όπου δεν υπάρχει δίκτυο χαμηλής τάσης και είναι πολύ ακριβή η επέκτασή του, πουθενά αλλού δεν έχει σήμερα νόημα να βάλει κανείς Φ/Β για ιδιοπαραγωγή. Ρωτήστε τις δεκάδες χιλιάδες που ξεγελάστηκαν απ' τις εξωφρενικές ταρίφες που έταξε η Μπιρμπίλη κι έβαλαν Φ/Β στις στέγες: το έκανε έστω κι ένας για να απεξαρτηθεί απ' το δίκτυο;
"Για τα μεγάλα Φ/Β πάρκα στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη δεν βρήκε χρηματοδότη η ΔΕΗ, αλλά βρήκε για τη λιγνιτική μονάδα", κλαψουρίζει υποκριτικά το μνημειακής ανευθυνότητας άρθρο, λες και το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε έλλειψη από Φ/Β, λες και δεν ξέρουν ότι όταν υπάρχει στενότητα πόρων πρέπει να ιεραρχείς τις προτεραιότητες με βάση το κόστος και τη δοκιμασμένη αξιοπιστία. Για μια ακόμα φορά θα ρωτήσουμε τους υποστηρικτές της WWF και της Greenpeace: γιατί αγνοείτε σκόπιμα τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, που καταλήγει ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι το 2020, με όλα τα πανάκριβα αιολικά και Φ/Β που θα έχουμε βάλει, κι έχοντας κατασκευάσει και την πολύτιμη Πτολεμαΐδα 5, αν αποσύρουμε τους λιγνιτικούς ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς (1820MW συνολικά), το βράδυ δεν θα έχουμε ρεύμα και θα χρειαζόμαστε γκαζόλαμπες;
Η απόσταση απ' την οικολαγνεία στην οικοτρομοκρατία αποδείχθηκε πολύ μικρή, "ούτε ένα τσιγάρο δρόμος": είναι μόνο ένα Econews δρόμος ...

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δήλωση Σεφέρη εναντίον της Χούντας

ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.......


Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2014 - 7:00 μ.μ.
Συνάδελφοι, ο εκπρόσωπος του ΣΚΕΕΠ στο Δ.Σ. της εταιρείας, ο Παπαγιαννόπουλος, γιατί ψήφισε ΝΑΙ για την σύμβαση, όταν τις τελευταίες 20 ημέρες δεν άφησε πέτρα στην πέτρα για να πείσει τον κόσμο να καταψηφίσει την πρόταση του προεδρείου.
Φανταστείτε σε τι αδιέξοδο θα βρίσκόταν εαν τα χθεσινά αποτελέσματα έβγαζαν ΟΧΙ, όταν θα έπρεπε να διαπραγματευτεί τις τύχες μας.
Μοναδική τους έννοια ήταν να καρπωθούν μια βάση ψήφων για μελλοντική χρήση. Η παράταξη του ΣΚΕΕΠ δεν σεβάστηκε το ΟΧΙ 466 συναδέλφων.

Απάντηση

petrelaiopigi 28 Μαρτίου 2014 - 7:28 μ.μ.

Συνάδερφε σε βλέπω πολύ ενημερωμένο από τον πρόεδρο σου. Έπρεπε να ξέρεις ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας μετά από κάθε σύμβαση ψηφίζουν την απόφαση της πλειοψηφίας. Οτιδήποτε άλλο, αν ψήφιζε, έπρεπε να έχει παραιτηθεί, γιατί δε θα υποστήριζε την απόφαση, που έβγαλαν οι εργαζόμενοι. 

Γιατί δε μας λες όμως, αφού είσαι τόσο ενημερωμένος, και για τις αποχωρήσεις των συναδέλφων χωρίς αντικατάσταση; Γιατί δε μας λες ότι τα λεωφορεία τέλος και θα ξεκινούν από το Χαιδάρι ; Γιατί δε μας λες ότι τα οργανογράμματα αλλάζουν; Αυτά δεν τα ξέρεις ή σου απαγόρεψαν να τα γράψεις;; Η ξεφτίλα έχει και τα όρια της. Η παραπληροφόρηση το ίδιο. 

Λαμπτήρες που συνδέονται με κινητά και tablets λανσάρει η Samsung


Νέους, έξυπνους λαμπτήρες λανσάρει η Samsung, με καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα σύνδεσης με «έξυπνες» συσκευές τηλεφώνου και υπολογιστές - ταμπλέτες.
Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει επίσημα το νέο της προϊόν στην έκθεση Light+ Building 2014, η οποία θα λάβει χώρα στη Φρανκφούρτη από 30 Μαρτίου έως και 4 Απριλίου.
Αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους υπόλοιπους «έξυπνους» λαμπτήρες LED, που ελέγχονται από τον χρήστη μέσω WiFi, η νέα Samsung Smart Bulb χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth.
Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος του λαμπτήρα γίνεται απευθείας από «έξυπνες» συσκευές τηλεφώνου και υπολογιστές - ταμπλέτες, χωρίς να είναι αναγκαία η σύνδεση σε κάποιο δίκτυο).
Όπως γνωστοποιήθηκε, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει μέχρι και 64 διαφορετικούς λαμπτήρες. Οι νέοι «έξυπνοι» λαμπτήρες προσφέρουν την επιλογή ρύθμισης της φωτεινότητας, με κατώτατο όριο το 10%.
Όσο για τη διάρκεια ζωής τους, οι κατασκευαστές υπολογίζουν, ότι μπορούν να λειτουργούν έως και 15.000 ώρες. Με λίγα λόγια, σχεδόν 10 χρόνια.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ρεκόρ στα χρέη των χωρών παγκοσμίως


Φέτος, το συνολικό δημόσιο χρέος των μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου θα υπερβεί τα επίπεδα - ρεκόρ του τέλους του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις που πρέπει να το αναχρηματοδοτούν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στις χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, θα ξεπεράσει το 116% του ΑΕΠ τους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 117% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Δεν είναι μόνο το επίπεδο του χρέους υψηλά, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό του λήγει την επόμενη τριετία, με το 30% σχεδόν του μακροπρόθεσμου χρέους να πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί έως το τέλος του 2016, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για τον κρατικό δανεισμό. Αν και ένα τόσο υψηλό επίπεδο αναχρηματοδότησης δεν είναι πρωτοφανές, η μετακύλιση του χρέους θα γίνει πιο πολύπλοκη από τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από την απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού για θέματα διαχείρισης δημόσιου χρέους κ. Χανς Μπλομεστάιν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποπληρωμές, οι συνολικές δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθούν ελαφρά φέτος στα 10,6 τρισ. δολάρια από 10,8 τρις. δολάρια πέρυσι. Η Ιαπωνία θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους φέτος, καθώς σχεδιάζει να δανεισθεί ποσά που αντιστοιχούν στο 64,7% του εθνικού προϊόντος της. Ο δανεισμός της Ιαπωνίας θα ανέλθει στο 35% του συνολικού δανεισμού των χωρών του ΟΟΣΑ. Στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται κυρίως πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Μερικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό και η Τουρκία, είναι μέλη του Οργανισμού, αλλά δεν είναι οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γερμανία: Το ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί

Γερμανία: Το ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί
Δεν υπάρχει άλλη «εναλλακτική επιλογή» όσον αφορά στην προμήθεια της Ευρώπης με ενέργεια αντί του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Παράλληλα πρόσθεσε πως είναι απίθανο η Ρωσία να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, εξαιτίας της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία.
Πολλοί κάνουν σαν να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές εκτός του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Ενέργειας, σε ένα φόρουμ για την ενέργεια που οργανώθηκε από την περιφερειακή εφημερίδα «Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ» (NOZ).
«Ακόμη και στις πιο σκοτεινές ώρες του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία τήρησε τις εμπορικές δεσμεύσεις της», υπογράμμισε επίσης ο υπουργός, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
Η Γερμανία εισάγει το 35% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο για ορισμένα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, πρώην δορυφόρους της Μόσχας. Πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε επικρίνει την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, εκτιμώντας πως αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Ευρώπης.
Η Νορβηγία, η οποία παρουσιάζεται συχνά ως ένας εναλλακτικός προμηθευτής, έχει περιορισμένες εξαγωγικές δυνατότητες, ενώ το αέριο που προέρχεται από την Ολλανδία δεν είναι αρκετά καλής ποιότητας, δήλωσε ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με τη NOZ.
Οι δηλώσεις του αυτές ερμηνεύτηκε πως έρχονται σε αντίθεση με αυτές άλλων Γερμανών αξιωματούχων και κυρίως της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως τα γεγονότα στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε «ένα νέο τρόπο να βλέπουμε την ενεργειακή πολιτική», ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των Ευρωπαίων από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.
Στη διάρκεια της τακτικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, ο Τομπίας Ντίνοβ, διευκρίνισε: «Προφανώς η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και όχι μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά από το φυσικό αέριο γενικά, γι' αυτό κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση», η οποία πρόκειται να επιτρέψει στη χώρα να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δεν υπάρχει διαφορά στο θέμα αυτό ανάμεσα στη συντηρητική καγκελάριο και το σοσιαλδημοκράτη υπουργό της», δήλωσε ακόμα μία εκπρόσωπος της Μέρκελ.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Η ρεβάνς της Μόσχας στο Ν.Αναστασιάδη: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που τάσσεται υπέρ της Ρωσίας στο Κριμαϊκό


Η Κύπρος είναι το πρώτο κράτος της Ε.Ε. που χαράσσει εντελώς διαφορετική γραμμή στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας και της προσάρτησης της στη Ρωσία και λέει «όχι» στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με απόφαση της Βουλής, η οποία βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της νήσου και τη διαφύλαξη των πολύτιμων σχέσεων με τη Ρωσία.

Πρόκειται για μία απόφαση που συνιστά ήττα κατά κράτος για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τιμωρία της Ρωσίας, υπακούοντας στα κελεύσματα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, όπως άλλωστε κάνει και στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού υιοθετώντας το «προδοτικό» νέο «σχέδιο Ανάν» που θέλουν οι Αμερικανοί να «φορέσουν» στον Κυπριακό Λαό.

Εισέπραξε όμως ο κ. Αναστασιάδης ένα μεγάλο «ΟΧΙ» από την Κυπριακή Βουλή, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει και την Ελλάδα για τη στάση που έχει κρατήσει έως σήμερα στο θέμα της Κριμαίας, δυσαρεστώντας εμφανώς τη Ρωσία στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και ενώ προσδοκά επενδύσεις από τη Μόσχα.   
Επικαλούμενη ζωτικά συμφέροντα του κράτους και την παραδοσιακή στήριξη των θέσεών της που απολάμβανε διαχρονικά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και αλλού, η Κυπριακή Βουλή υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να διαφυλάξει τις σχέσεις της νήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία…

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος υπερψήφισαν οι 30 παρόντες βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών). Εναντίον ψήφισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης, ενώ οι υπόλοιποι (15) παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ απείχαν της ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία οργανώθηκε εν όψει της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για ψήφισμα που προωθείται προς έγκριση για τις εξελίξεις στην Κριμαία και την απόσχισή της από την Ουκρανία, με την παράλληλη ένταξη στη Ρωσική Δημοκρατία.

Οι βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προβεί σε ενέργειες που θα βλάψουν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία. Η θέση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά λεπτή, αν και η διατύπωση της επιθυμίας του κυπριακού λαού, αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης που θα ληφθεί από την κυβέρνηση, της οποίας τα περιθώρια είναι εξ ορισμού περιορισμένα, χωρίς αυτό αν σημαίνει ότι δεν έχει την επιλογή της αποχής.

Είχε προηγηθεί η δυσφορία της Μόσχας για τη συμπόρευση της Κύπρου με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία, η οποία εκφράστηκε μέσω του Ρώσου πρεσβευτή στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάντσι.

Ο Ρώσος πρεσβευτής χαρακτήρισε το όλο θέμα «δίκοπο μαχαίρι» και προειδοποίησε πως εάν η στάση της Ε.Ε. –και κατ’ επέκταση της Κύπρου- δεν αλλάξει, τότε «οι επιχειρηματίες μας θα αποσύρουν κεφάλαια και θα επαναπατρίσουν δραστηριότητες».

Σε περίπτωση που επαναπατρισθούν τα ρωσικά κεφάλαια και αποσυρθούν οι ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες από την Κύπρο τότε αυτό θα σημαίνει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας του νησιού και την παράδοση του στην τρόικα, η οποία σαφώς και εκφράζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που θέλουν να βάλουν «πόδι» στα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ρωσία είναι η χώρα που στήριξε την Κύπρο στην τραπεζική κρίση και όταν οι Βρυξέλλες προχώρησαν στη δήμευση των καταθέσεων, με αποτέλεσμα να πληγούν σε μεγάλο βαθμό ρωσικά κεφάλαια που ήταν τοποθετημένα σε Κυπριακές τράπεζες, δεν της έδωσε τη χαριστική βολή αποσύροντας και τα υπόλοιπα.

Επίσης, η Ρωσία έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να διαφυλάξει ή να ισορροπήσει την κατάσταση υπέρ της Κύπρου τη στιγμή που ο κ. Αναστασιάδης μέσω του επιβαλλόμενου από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. «σχεδίου Ανάν» επιχειρεί να παραδώσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ορέξεις της Τουρκίας.

Με βάση τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας λοιπόν η Κυπριακή Βουλή διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση της όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας από την Ε.Ε. και την Ελλάδα που θέλουν να «στριμώξουν» τη Ρωσία.

Αυτό σημαίνει πώς το πουλόβερ της δυσμενούς στάσης κατά της Ρωσίας «ξηλώνεται» και δεν αποκλείεται την Κύπρο να μιμηθούν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκαλώντας μία ακόμη πολιτική και διπλωματική ήττα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Επίσης, η Βουλγαρία έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας πώς «πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα εθνικά συμφέροντα». Και άλλες χώρες βλέπουν με σκεπτικισμό την πολιτική που ακολουθείται κατά της Μόσχας σε μία κρίση, την Ουκρανική, η οποία προκλήθηκε χωρίς την ευθύνη της Ρωσίας.  

Από τη στάση της Κυπριακής Βουλής ο Νίκος Αναστασιάδης έφαγε ένα γερό «χαστούκι» που είχε το θράσος να τάσσεται από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και να απευθύνει προειδοποιήσεις για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που η Μόσχα δεν αναλάβει πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Καλό θα ήταν επίσης να παραδειγματισθεί και η ελληνική κυβέρνηση που έχει βγει φόρα παρτίδα να υπερασπιστεί την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ στο θέμα της Κριμαίας χωρίς να κρατήσει ούτε καν τα προσχήματα στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Με ευθύνη του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου, αλλά και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα κινδυνεύει με «πάγωμα» στις ελληνορωσικές σχέσεις σε μία περίοδο που προσδοκά ρωσικά κεφάλαια για την ανάκαμψη της χώρας που τη βύθισε στην ύφεση και στο χάος η Ε.Ε. με τα μνημόνια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κορυφής των Συνδικάτων. Επανίδρυση του Συνδικαλιστικου Κινήματος


Η ολοκληρωτική ήττα που υπέστησαν έως τώρα οι δυνάμεις της εργασίας, στην σύγκρουση που λαμβάνει χώρα με τις πολιτικές του μνημονίου, δεν είναι ανεξάρτητη από την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσώπησής τους,σε οργανωτικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η αναγκαιότητα επανίδρυσης καιανασυγκρότησης του συνδικαλισμού σήμερα ως η αναγκαία συνθήκη προκειμένου οι εργαζόμενοι να ακουμπήσουν και να βρουν τα απαραίτητα στηρίγματα σε μια αγορά εργασίας όπου η εργοδοτική εξουσία διαχειρίζεται πλέον ένα εργατικό δυναμικό με απόλυτη εξουσία. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την ανάγκη επιστροφής στις αξίες του συνδικαλισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για επανεκκίνηση των ελληνικών συνδικάτων. Επιπλέον, η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δημοσιεύει την διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κορυφής των Συνδικάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου το 2014. Τέλος παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ;inegsee.gr

Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση του ωριαίου κόστους εργασίας


Μείωση 18,6% παρουσίασε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η οποία παρατηρεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ 2008-2013, το ωριαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκπεφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 10,2% στην ΕΕ των 28 και κατά 10,4% στην ευρωζώνη.
Εντός της ζώνης του ευρώ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αυστρία (+18,9%), στη Σλοβακία (+17%) και στη Φινλανδία (+15,9%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-18,6%, η μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ των 28) και στην Πορτογαλία (-5,1%).
Το 2013 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ των 28 στο σύνολο της οικονομίας (εξαιρείται ο αγροτικός τομέας και η δημόσια διοίκηση) διαμορφώθηκε στα 23,7 ευρώ στην ΕΕ των 28 και στα 28,4 ευρώ στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις: το ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ κυμαίνεται από 3,7 ευρώ στη Βουλγαρία, 4,6 ευρώ στη Ρουμανία, 6,2 ευρώ στη Λιθουανία και 6,3 ευρώ στη Λετονία και φτάνει έως τα 40,1 ευρώ στη Σουηδία, 38,4 ευρώ στη Δανία, 38 ευρώ στο Βέλγιο, 35,7 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 34,3 ευρώ στη Γαλλία.
Στην Ελλάδα το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας το 2008 ήταν 16,7 ευρώ, αυξήθηκε στα 17 ευρώ το 2009 και μειώθηκε στα 13,6 ευρώ το 2013.
Το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας σημειώνεται στον βιομηχανικό τομέα (24,6 ευρώ στην ΕΕ των 28, 31,0 ευρώ στην ευρωζώνη), στις υπηρεσίες (23,9 ευρώ και 28 ευρώ αντίστοιχα) και στις κατασκευές (21,0 ευρώ και 24,5 ευρώ).
Η Eurostat σημειώνει ότι το κόστος εργασίας αποτελείται από τους μισθούς και το μη μισθολογικό κόστος, όπως οι εισφορές των εργοδοτών. Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο της οικονομίας ήταν 23,7% στην ΕΕ των 28 και 25,9% στη ζώνη του ευρώ και κυμαίνεται μεταξύ 8,0% στη Μάλτα και 33,3% στη Σουηδία. Στην Ελλάδα το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους ήταν 19,1%.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΝΙΩΘΩ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

ΓΣΕΕ: Λαιμητόμος το πολυνομοσχέδιο κυβέρνησης – τρόικας

ΓΣΕΕ: Λαιμητόμος το πολυνομοσχέδιο κυβέρνησης – τρόικας *Καλεί σε συλλαλητήρια
«Mε την αγωνία να ικανοποιήσει άμεσα τους δανειστές και ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία του τεράστιου σε έκταση νομοθετήματος με κρυφές διατάξεις, η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», υποστηρίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει «με απαράδεκτες και καταστροφικές ρυθμίσεις που εντέχνως, κατά τη συνήθη τακτική της, κρύβει μέσα σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου, καταργεί στην ουσία κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος.

Η Κυβέρνηση, σε ρόλο «καταστροφέα», υιοθετώντας το δόγμα των «προληπτικών» μέτρων (κατάργηση τριετιών μετά το 2017) και με τη λογική του YES MAN προς την τρόικα, καταργεί μεταξύ άλλων χωρίς ίχνος δικαίου, τις παροχές μητρότητας, το οικογενειακό επίδομα, οδηγεί τους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς να γίνουν ψίχουλα μέσα από την κατάργηση των τριετιών, μειώνει ακόμη περισσότερο τις ήδη πενιχρές συντάξεις, δίνει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, δίνει στην προσωρινή απασχόληση μόνιμο χαραχτήρα, συρρικνώνει κάθε επαγγελματικό κλάδο στη χώρα.

Τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. H ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Κυριακή στο Σύνταγμα».

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

«Λυσσάνε» οι Αγγλοι που το πετρέλαιο ανήκει στη Σκοτία


Αποθεωτική για τον «πρωθυπουργό» της Σκοτίας Αλεξάντερ Σάλμοντ ήταν η δεξιά σοβαρή γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» την Κυριακή, προκαλώντας σίγουρα σοκ στους αναγνώστες της. «Ο μεγαλύτερος της Σκοτίας (!)» ήταν ο τίτλος του σχετικού άρθρου της. «Ο Αλεξάντερ Σάλμοντ στέκεται ακαταμάχητος στην κορυφή της χώρας του. Μόνο ένα πράγμα είναι μεγαλύτερο από αυτόν: η ανεξαρτησία της Σκοτίας» συμπλήρωνε ο υπότιτλος. Πλήρως απαξιωτική η γερμανική εφημερίδα για τους κορυφαίους Αγγλους πολιτικούς - αντιπάλους φυσικά του Σάλμοντ στο δημοψήφισμα που θα γίνει φέτος, στην αρχή του φθινοπώρου, με θέμα την αποχώρηση ή όχι της Σκοτίας από το βρετανικό κράτος. «Οι τρεις μεγάλοι στο κοινοβούλιο του Λονδίνου -ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο αναπληρωτής του Νικ Κλεγκ και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ- φαντάζουν σχεδόν άχρωμοι απέναντί του» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει ακάθεκτη: «Αν κατορθώσει ο Αλεξάντερ Σάλμοντ να οδηγήσει στις 18 Σεπτεμβρίου τους Σκοτσέζους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από περισσότερους από τρεις αιώνες, τότε θα ανέλθει στο βάθρο μιας ιστορικής μορφής!» υπογραμμίζει. «Αν ο Σάλμοντ κατορθώσει να κάνει το ''Ναι'' στο ανεξάρτητο κράτος της Σκοτίας να φαίνεται σαν ''Οχι'' στη συντηρητική κυβέρνηση του Λονδίνου, οι πιθανότητές του (να κερδίσει το δημοψήφισμα) τον Σεπτέμβριο δεν είναι κακές. Αυτό επειδή ο Κάμερον και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του που έχουν σπουδάσει σε αγγλικά ελιτίστικα πανεπιστήμια συνιστούν όλα όσα μισούν οι Σκοτσέζοι» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Η αλήθεια είναι ότι οι Αγγλοι προσπάθησαν στην αρχή να παραστήσουν τους αδιάφορους για το σκοτσέζικο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Από τις αρχές του περασμένου μήνα δείχνουν να μην αισθάνονται τόσο σίγουροι ότι το «Οχι» στην ανεξαρτησία της Σκοτίας θα επικρατήσει άνετα με... 20 ή 25 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τους. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο ίδιος ο Αγγλος πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο συναίσθημα των Σκοτσέζων. «Θέλουμε να μείνετε» είπε. «Θα μειωθούμε βαθιά χωρίς τη Σκοτία» πρόσθεσε. Μια εβδομάδα αργότερα όμως τα τρία αγγλικά κόμματα -Συντηρητικοί, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι- συμφώνησαν ότι αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν «Ναι» στην ανεξαρτησία της χώρας τους, τότε οι Αγγλοι θα τους απαγορεύσουν τη χρήση της λίρας Αγγλίας ως εθνικού τους νομίσματος, όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο Σάλμοντ. Αυτό έγινε στις 13 Φεβρουαρίου.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απείλησε τους Σκοτσέζους ότι αν η Σκοτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε όχι μόνο δεν θα θεωρείται χώρα ενταγμένη στην ΕΕ αφού ήδη τώρα ανήκει σε αυτήν, αλλά και η ένταξή της ως νέου κράτους στην ΕΕ θα είναι... «εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη»! Εκείνο που εκνευρίζει τους Αγγλους δεν είναι φυσικά η υποτιθέμενη... αγάπη τους για τους Σκοτσέζους. Τους τρελαίνει όμως η ιδέα ότι θα χάσουν τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας που βάσει του διεθνούς δικαίου θα πάνε σχεδόν όλα στη Σκοτία. Το Λονδίνο έχει αποκομίσει... τρισεκατομμύρια (!) στερλίνες μέχρι τώρα μόνο από τη φορολόγηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Τα μέχρι στιγμής γνωστά αποθέματα υπολογίζονται σε 24 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία με τις σημερινές τιμές έχουν αξία που υπερβαίνει αισθητά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Υπολογίζεται ότι για τα επόμενα 30 χρόνια μόνο τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπερβαίνουν κάθε χρόνο τα 4 δισεκατομμύρια λίρες - δηλαδή 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πολλά λεφτά για ένα κράτος πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, όπως θα είναι η Σκοτία. «Το πετρέλαιο είναι της Σκοτίας!» είναι το σύνθημα που τα τελευταία σαράντα χρόνια έδωσε φτερά στους υπερασπιστές της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Ο Σάλμοντ δεν καίγεται σίγουρα για τη λίρα Αγγλίας ως νόμισμα του νέου κράτους.
Εχει στα χέρια του ένα τεράστιο όπλο, το οποίο και διακηρύσσει δημοσίως χωρίς αναστολές: αν η Αγγλία αρνηθεί να έχει η Σκοτία νόμισμα τη στερλίνα, τότε και η Σκοτία δεν θα αναγνωρίσει ότι της αναλογεί κάποιο ποσοστό του βρετανικού δημόσιου χρέους! Φανταστείτε ένα πετρελαιοπαραγωγό κράτος, το οποίο έχει μηδέν δημόσιο χρέος και αρχικά έσοδα μόνο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πάνω από 100 δισ. δολάρια τον χρόνο! Χώρια τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, τη φορολόγηση προσώπων, τον φόρο ακίνητης περιουσίας κ.λπ. Θα... δυστυχήσει σίγουρα, όπως γελοιωδώς ισχυρίζονται οι Αγγλοι! Είναι όμως να μην τρελαίνεται κανένας όταν χάνει τόσα λεφτά; Τι να σου κάνει και το Λονδίνο, χάνει τα λογικά του και μόνο στη σκέψη ότι θα του φύγει η «χρυσοφόρος» Σκοτία!
(του Γιώργου Δελαστίκ, ΕΘΝΟΣ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr