Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Αυτή η λύση προκρίθηκε προκειμένου να καλυφθούν οι κατηγορίες αυτές από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ και να γλιτώσουν την επιβολή φόρου 300 ευρώ

Ως μισθωτούς θα αντιμετωπίσει η εφορία άνεργους, φοιτητές και μικροκαταθέτες
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή την τροπολογία που θα προβλέπει ότι για φέτος οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μικροκαταθέτες θα αντιμετωπιστούν φορολογικά ως μισθωτοί.

Η λύση αυτή προκρίθηκε προκειμένου και αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων να καλυφθούν από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκε από τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.

Το «παράλογο» της διαδικασίας καταδεικνύεται από το ότι φορολογούμενος ο οποίος για παράδειγμα είχε πέρυσι μοναδικό εισόδημα 5 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300,5 ευρώ. Και αυτό γιατί το ελάχιστο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης των 3.000 ευρώ αθροίζεται στα 5 ευρώ των τόκων καταθέσεων και θα φορολογηθεί τελικά με βάση την κλίμακα φόρου κινητών αξιών (10% στο πρώτο κλιμάκιο), χωρίς αφορολόγητο.

Χωρίς την τροπολογία φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων που κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης συμβούλευσε τους φορολογούμενους μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: βραβεύοντας τους άξιους, στηρίζουν τη νέα γενιά!


Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, αποδεικνύει έμπρακτα πως βρίσκεται κοντά στη νέα γενιά, επιβραβεύοντας τους άξιους νέους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βραβεία συνοδευόμενα από χρηματικό έπαθλο.

Η πρωτοβουλία αυτή των ΕΛ.ΠΕ. έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τη νέα γενιά και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προσπάθειες των νέων του Θριασίου και της  Δυτικής Θεσσαλονίκης (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Ν. Πέραμος, Μέγαρα, Διαβατά, Μαγνησία, Καλοχώρι, Κορδελιό, Εύοσμος). Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2013-2014), βραβεύθηκαν 300 νεοεισαχθέντες φοιτητές σε όλα τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Ελλάδας.

Η τελετή βράβευσης για τους φοιτητές του Θριασίου πραγματοποιήθηκε την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014 στο κατάμεστο αμφιθέατρο των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου. Φέτος, η εκδήλωση είχε ειδικό ενδιαφέρον καθώς μια ομάδα καλλιτεχνών σχεδίαζε στο αμφιθέατρο graffiti κατά την έναρξη της τελετής και παρότρυνε τους νέους να συμμετάσχουν δίνοντας τη δικιά τους «πινελιά» στο έργο. Για τους φοιτητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Και στις δύο εκδηλώσεις απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., κ. Γ. Παπαθανασίου, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τις τελετές βράβευσης οι Δήμαρχοι των όμορων Δήμων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, στελέχη του Ομίλου, καθώς και οι γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων.

Οι δράσεις των ΕΛ.ΠΕ. για τους άξιους νέους εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται επίσης υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, απασχόληση διακεκριμένων φοιτητών και σειρές σεμιναρίων για απόκτηση δεξιοτήτων σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς.


ΠΗΓΗ:hellenic-petroleum.gr

Ενδιαφέρον από την ιταλική Enel για τους υδρογονάνθρακες σε Ήπειρο & Δυτική Ελλάδα


Τρεις αιτήσεις για έρευνες Υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος “ENEL GROUP”.
Με τις αιτήσεις που κατέθεσε, η εταιρία ζητά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης, όπως προβλέπεται από το Ν.4001/2011. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, επενδυτές ή ενδιαφερόμενα σχήματα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, προσδιορίζοντας τα γεωγραφικά όρια των περιοχών που εκτιμούν ότι πιθανώς φιλοξενούν κοιτάσματα Υ/Α.
Το ενδιαφέρον της “ENEL GROUP” αφορά αποκλειστικά σε χερσαία τμήματα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για :
- Την περιοχή (block) της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων.
- Την περιοχή (block) της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων.
- Την περιοχή Πρέβεζας-Άρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του “open door”.      
Είχε προηγηθεί, στις 7 Μαρτίου 2014, επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Διοίκησης του Ιταλικού Ομίλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση και αξιολόγηση για πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.
Το ΥΠΕΚΑ, άρχισε ήδη να επεξεργάζεται τα αιτήματα της “ENEL GROUP” και τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα εισηγηθούν σχετικά στον Υπουργό ΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 156 (παρ. 10) του νόμου 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τις υπό παραχώρηση περιοχές από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση που έλαβε η Enel Group, μια εταιρία εγνωσμένου κύρους και φερεγγυότητας στον τομέα της ενέργειας διεθνώς, καταδεικνύει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα. Δεν είναι απλά μία ακόμη θετική είδηση, αλλά μία ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Μετά την διαδικασία του “open door” που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβάσεων, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε σήμερα ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν.4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Με ολοκληρωμένη πολιτική και συστηματική δουλειά, διασφαλίζουμε συνθήκες  ομαλότητας και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, σε έναν τομέα που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στέλνουμε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα, διαφανείς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον.»
Ιστορικό αιτούμενων περιοχών (blocks):
Β.Δ. Πελοπόννησος
Σύμβαση Μίσθωσης (21/7/1997)  :   Enterprise Oil (Ην. Βασίλειο), Union Texas(ΗΠΑ), MOL(Ουγγρική), ΕΛ.ΠΕ.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ  : 20.852.113 Ευρώ
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ  :  ΔΥΟ  1Χ 1.710 μέτρα    1Χ 2.375 μέτρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :     356 χλμ Σεισμικών  (α’ φάση)
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ  : 20/7/2001 Λόγω αρνητικών
αποτελεσμάτων
Aiτωλοακαρνανία    
Σύμβαση Μίσθωσης (9/9/1997) Triton (ΗΠΑ), ΕΛ.ΠΕ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ   17.581.587 $
ΕΚΤΕΛΕΣΗ    216 χλμ Σεισμικών (α’ φάση)
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΔΥΟ   1Χ1508 μέτρα και 1Χ1.509 μέτρα
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ   15/9/2001 Λόγω αρνητικών
αποτελεσμάτων
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ –ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Τμήματα της περιοχής  είχαν αποτελέσει αντικείμενο παραχώρησης στην πρώην κρατική εταιρία ΔΕΠ Α.Ε –ΔΕΠ ΕΚΥ
Ποια είναι η ENEL GROUP
Η ENEL GROUP είναι παγκόσμιος leader στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα ενέργειας στην Ιταλία και η 2η στην Ε.Ε όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ παροχής ενέργειας.
Δραστηριοποιείται σε συνολικά 40 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες.
Είναι εισηγμένη από το 1999 στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 38 δις ευρώ και έχει πιστοληπτική ικανότητα 3 Β+ σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Fitch. Κύριος μέτοχος της εταιρίας είναι το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που διαθέτει ποσοστό 31,24%.
Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας σε 7 κράτη στα οποία έχει συστήσει αντίστοιχες εταιρίες (Enel-Ιταλία / Endesa-Ισπανία-Περού-Χιλή-Αργεντινή / Slovenske Elektrarne-Σλοβενία / OGK 5-Ρωσία).
Παράλληλα, είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, της “ENEL GREEN POWER”.
Στον τομέα της έρευνας και  παραγωγής Υδρογονανθράκων, δραστηριοποιείται στην Ιταλία ως διαχειριστής παραγωγής (operator), ενώ συμμετέχει ως επενδυτής (investor-non operator) σε παραχωρήσεις της Αλγερίας και της Αιγύπτου.
------
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σεισμικές έρευνες στη δυτικά της Πάφου από το Barbaros


Σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου πραγματοποιεί από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, συνοδευόμενο και από άλλο ένα τουρκικό πλοίο.
Σύμφωνα με το Sigmalive, το σκάφος κινείται βορείως των τεμαχίων 4 και 5 και δυτικά του τεμαχίου 1 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου έχει δεσμευτεί για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μέχρι το τέλος Απριλίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr