Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ελβετία: Στα 5.100 ευρώ το μήνα ο μέσος μισθός


Οι μισοί μισθωτοί στην Ελβετία κερδίζουν περισσότερα από 6.118 φράγκα μηνιαίως (5.100 ευρώ), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού 4.000 φράγκων μηνιαίως.
Ελβετία: Στα 5.100 ευρώ το μήνα ο μέσος μισθός
Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 3,2% στα 6.118 φράγκα, σε σχέση με το 2010, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία.
Τα τελευταία δέκα χρόνια το επίπεδο του μέσου μισθού σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 13,4%. Όμως οι ανισότητες είναι μεγάλες.
Έτσι από το 2002 ως το 2012 το 10% των πιο καλοπληρωμένων υπαλλήλων είδαν τον μισθό τους να αυξάνεται κατά 22,5%. Αντίθετα για τους λιγότερο καλά αμειβόμενους η αύξηση το ίδιο διάστημα ήταν 9,5%.
Οι περίπου 268.000 λιγότερα καλά αμειβόμενοι εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών (52%), ή σε τομείς όπως η εστίαση και ο τουρισμός (38%) και οι πωλήσεις (20%).
Η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξήθηκε κατά 0,5% τα τελευταία δύο χρόνια και έφτασε το 18,9%.
Εξάλλου οι αλλοδαποί αμείβονται λιγότερο απ' ό,τι οι Ελβετοί, εκτός από αυτούς που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις.
Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 35.000 επιχειρήσεις, που μετρούν περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Ο ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ !...



ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Το ηλιακό φως γίνεται καύσιμο αεροσκαφών: η πρώτη «ηλιακή» κηροζίνη είναι αποτέλεσμα έργου της ΕΕ


Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SOLAR-JET, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρήχθη – σε παγκόσμια πρωτιά – «ηλιακό» καύσιμο αεροσκαφών από νερό και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή επίδειξη ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής ανανεώσιμης κηροζίνης, χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο φως ως πηγή ενέργειας υψηλής θερμοκρασίας. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και, μέχρι στιγμής, έχει παραχθεί μόλις ένα ποτήρι καυσίμου αεροσκαφών, σε εργαστηριακές συνθήκες και με τη χρήση προσομοιωμένου ηλιακού φωτός. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι στο μέλλον όλα τα υγρά καύσιμα υδρογονανθράκων θα μπορούν να παράγονται από ηλιακό φως, CO2 και νερό.

Η επίτροπος Μόιρα Γκέγκεν Κουίν, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και τις επιστήμες, δήλωσε: «Με την τεχνολογία αυτή ίσως κάποτε να παράγονται καθαρότερα και άφθονα καύσιμα για τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα και άλλα μεταφορικά μέσα. Έτσι θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή ασφάλεια και να μετατραπεί σε χρήσιμο πόρο ένα από τα βασικά αέρια του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.»


Ο ηλιακός αντιδραστήρας μετατρέπει το CO2 και το νερό σε αέριο σύνθεσης (syngas).

Η διεργασία
Ως πρώτο βήμα, χρησιμοποιήθηκε συμπυκνωμένο φως (προσομοιωμένο ηλιακό φως) για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε αέριο σύνθεσης (syngas), μέσα σε ηλιακό αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας (βλ. παραπάνω σχήμα) ο οποίος περιέχει υλικά που έχουν ως βάση οξείδια μετάλλων και αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zürich). Στη συνέχεια, το αέριο σύνθεσης (μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα) μετατράπηκε σε κηροζίνη από τη Shell με την εφαρμογή της κλασικής μεθόδου Fischer-Tropsch.

Ενώ η παραγωγή αερίου σύνθεσης με τη βοήθεια συμπυκνωμένης ηλιακής ακτινοβολίας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, ο μετασχηματισμός αερίου σύνθεσης σε κηροζίνη εφαρμόζεται ήδη σε παγκόσμια κλίμακα από διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Shell. Ο συνδυασμός των δύο προσεγγίσεων είναι ικανός να εξασφαλίσει ασφαλή, διατηρήσιμη και κλιμακώσιμη προσφορά καυσίμου αεροσκαφών, πετρελαίου ντίζελ και βενζίνης, ακόμη και πλαστικών υλών. Τα καύσιμα που παράγονται με τη μέθοδο Fischer-Tropsch έχουν ήδη πιστοποιηθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα υφιστάμενα οχήματα και αεροσκάφη, χωρίς μετατροπές των κινητήρων τους ούτε της υποδομής εφοδιασμού με καύσιμα.

Ιστορικό
Το τετραετούς διάρκειας έργο SOLAR-JET ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 και χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 2,2 εκατομ. ευρώ μέσω του έβδομου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (7ο ΠΠ). Στο SOLAR-JET συνεργάζονται ερευνητικοί οργανισμοί ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions και η εταιρεία συμβούλων ARTTIC ως διαχειριστικός εταίρος).

Στην επόμενη φάση του έργου, οι εταίροι έχουν προγραμματίσει να βελτιστοποιήσουν τον ηλιακό αντιδραστήρα και να εκτιμήσουν κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και με ανταγωνιστικό κόστος.

Η εξεύρεση νέων, αειφόρων πηγών ενέργειας θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», του επταετούς προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ που δρομολογήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2014. Στην πρόσκληση «Ανταγωνιστική ενέργεια με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών», που δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους, η Επιτροπή πρότεινε επενδύσεις ύψους 732 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα, για περίοδο δύο ετών. Μεταξύ των θεμάτων που καλύπτει η πρόσκληση περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογιών για βιοκαύσιμα και αειφόρα εναλλακτικά καύσιμα

ΠΗΓΗ:europa.eu

Η ...ΦΟΡΜΟΥΛΑ !...


Την ώρα, που, ακόμα, και με την έκθεση της Κομισιόν, ο ψεύτης-κωλοτούμπας Σαμαράς διαψεύδεται, και, για τη, δήθεν, "έξοδο από τα μνημόνια", (στην έκθεση αναφέρεται με σαφήνεια, η, στο διενεκές, παραμονή της χώρας σε επιτήρηση, καθώς και η ...διάθεσή τους να εξετάσουν αργότερα, πιθανή, μείωση της φορολογίας ΜΑΣ...), η επιχείρηση του προεκλογικού παραμυθιάσματος καλά κρατεί κι όλο επεκτείνεται.

Οι γελοιότητα έφτασε μέχρι και την υπόσχεση, (για μιαν ακόμα φορά...), κατασκευής πίστας για Formula 1 !!!...

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Κύπρος - Ισραήλ: Υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής «εμπιστευτικών πληροφοριών» για τους υδρογονάνθρακες


Ισραήλ και Κύπρος έχουν πλέον κοινή "ενεργειακή" μοίρα. Συμφωνία για την ανταλλαγή και προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με  τους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στο εφαπτόμενο σε αυτό τεμάχιο Ishai της ισραηλινής ΑΟΖ, υπογράφτηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, διεξήχθησαν μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.

Ο σκοπός της ανταλλαγής των εμπιστευτικών πληροφοριών, είναι να υποβοηθηθούν οι δύο κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την έκταση των ανακαλυφθέντων υδρογονανθράκων στο κάθε ένα από τα ερευνητικά τεμάχια.     

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, η οποία μεταξύ άλλων προωθεί την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΣΕΕ:Η διακήρυξη της Εργατικής Πρωτομαγιάς


1η ΜΑΗ 2014
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτο-μαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στη μάχη για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπί-εση και εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. 
Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη οι Έλληνες εργαζόμενοι, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις, στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό. Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ανατρέψουμε τις μνη-μονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν ότι με κόπο αποκτήσαμε τα τελευταία εκατό χρόνια. 
Η 1η Μάη 2014 βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους ,σχεδόν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία εξαθλιωμένη από τις αδιέξοδες και καταστροφικές κυβερνητικές και τροικανές πολιτικές. Αντιμέτωπη με την ανεργία την φοροεπι-δρομή την επίθεση σε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα.
Απέναντι σ΄αυτές τις πολιτικές, η απάντηση των εργαζόμενων πρέπει να είναι μια και μοναδική:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΝΕΡΓΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 

Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη ώστε να ανατρέψουν τις συνταγές, της ύφεσης, των απο-λύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, του αποκλεισμού των πολιτών από τα Κοινωνικά Αγαθά, των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, της υποταγής της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών και των τραπεζιτών.
 Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων την Πέμπτη 1η Μάη.
Παλεύουμε και Απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να διευρύ-νουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως μας αξίζει και δικαιούμαστε!
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά γι΄αυτό και η ενότητα όλων των δυνάμεων της ερ-γασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιπαλέψουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές.

Με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ προωθούμε τα αιτήματα μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας.

                                                ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτωντην ΠΕΜΠΤΗ 1η ΜΑΗ στις 11.00 π.μ στην Πλατεία ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΠΗΓΗ:gsee.gr

FT: Γιατί χαρακτηρίζει “χαμένη γενιά” ο Münchau τους σημερινούς Ελληνες

FT: Γιατί χαρακτηρίζει “χαμένη γενιά” ο Münchau τους σημερινούς Ελληνες
Την απατηλή ευημερία των αριθμών που προκύπτει από τους περίφημους δείκτες εμπιστοσύνης και την απόσταση που έχουν από την πραγματική ευφορία του απλού κόσμου αναλύει ο αρθρογράφος  των  Financial Times, Wolfgang Münchau, ο οποίος κάνει ειδική μνεία και στη “χαμένη”, όπως την ονομάζει, “γενιά της Ελλάδας”|.

Όπως αναφέρει,  τα ουσιώδη βαρόμετρα, τα οποία γι' αυτόν δεν πρέπει να είναι άλλα από τους δείκτες απασχόλησης, παραμένουν τραγικά. Για να αποκατασταθεί η απασχόληση στην Ελλάδα ή στην Ισπανία θα περάσουν από 10 χρόνια μέχρι μία ολόκληρη γενιά.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αντιδρά η Λευκωσία στις τουρκικές αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα Τουρκίας-ψευδοκράτους


Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Λευκωσία την ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει ρηματική διακοίνωση προς τον γγ του ΟΗΕ σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους. 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η ενέργεια αυτή επηρεάζει αρνητικά και την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ρηματική διακοίνωση, ημερομηνίας 10 Απριλίου 2014, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αφορά στην κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων αυτής που παράνομα η Τουρκία θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και ως δήθεν υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η ‘συμφωνία’ αυτή δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη. Είναι, ωστόσο, συνέχισε, αξιοπρόσεκτη η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την εν λόγω ρηματική διακοίνωση.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Το ΙΕΝΕ συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την ίδρυση και δραστηριοποίησή του, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) διοργανώνει Εορταστικό Business Luncheon, στις 8 Μαΐου, στην Αίγλη Ζαππείου.
Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης έχει ως εξής:
11:00-12:00 Προσέλευση-Welcome Drinks
12:00-13:30 Χαιρετισμοί - Ομιλίες
- Καλωσόρισμα και Εισαγωγικά Σχόλια από τον Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Δ/ντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή
- Προβολή Video Documentary για την δράση του ΙΕΝΕ στην ΝΑ Ευρώπη (σκηνοθεσία Νάσος Χρηστίδης)
- Ομιλία Προέδρου ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη
- Μήνυμα Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
- Χαιρετισμός Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου
- Χαιρετισμός Δρ. Γιάννη Δεσύπρη, Μέλος ΔΣ και προέδρου ΙΕΝΕ, 2009-2013
- Χαιρετισμός του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ καθηγ. Παντελή Κάπρου
- Χαιρετισμός κ. Slav Slavov, Regional Coordinator, World Energy Council, UK
- Σχολιασμός από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικού Συμβούλου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Μάζη
13:30-15:00 Γεύμα


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ανακοίνωση κάλεσμα για την 1η ΜΑΗ 2014


ΣΙΚΑΓΟ 1Η
 ΜΑΗ 1886 
Αιματοβαμμένος Μάης με τους αγώνες των εργατών του Σικάγο για 8ωρο και καλύτερες συνθήκες 
εργασίας . 

128 χρόνια αργότερα 

ΕΛΛΑΔΑ 1Η
 ΜΑΗ 2014 

Με το δόγμα του ΣΟΚ σε πλήρη εφαρμογή τα τελευταία 4 χρόνια – με τους 400 και πλέον 
εφαρμοστικούς Νόμους και τις σχεδόν 40 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου – ο απολογισμός 
έως τώρα είναι : 
5 χιλιάδες αυτοκτονίες, 2 εκατομμύρια άνεργοι , εκατομμύρια ανασφάλιστοι, περισσότεροι από 
600 χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες , 400 χιλιάδες οικογένειες χωρίς 
ηλεκτρικό ρεύμα , μισθοί και συντάξεις πείνας , χιλιάδες νέοι και νέες που μεταναστεύουν για να 
βρουν δουλειά . 
Τα δύο τρίτα της κοινωνίας να προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από το όριο της φτώχειας . 

Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος σημαδεύεται από το κλείσιμο τεσσάρων χρόνων οικονομικής και 
κοινωνικής βαρβαρότητας και η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη χωρίς 
εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , χωρίς δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία , χωρίς ίχνος 
κοινωνικής πρόνοιας . 

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι , 
Πέραν των άλλων αυτό που διακυβεύεται σήμερα στην πατρίδα του Σόλωνα , του Κλεισθένη , 
του Περικλή , είναι η φυσιογνωμία της ίδιας της κοινωνίας , το εάν αυτή θα είναι Δημοκρατική ή 
Απολυταρχική. 
Στις Δημοκρατικές κοινωνίες οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν ποια θα είναι η πορεία της 
Κοινωνίας εκφράζοντας την συναίνεσή τους σε μια πολιτική . 
Στις Απολυταρχικές κοινωνίες οι κρίσιμες αποφάσεις είναι προνόμιο των οικονομικών ελίτ και 
λαμβάνονται με γνώμονα τις δικές τους προσδοκίες για περαιτέρω συσσώρευση πλούτου και άρα 
ισχύος . 

Στην Ελλάδα των «πλεονασμάτων και της ανάκαμψης» 
· Ποιοι αποφασίζουν για την παραχώρηση του 80% του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους 
και ντόπιους κεφαλαιούχους, έναντι του ποσού των 2,5 δις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί 
η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής 
Σταθερότητας; (Tο Ταμείο κατέχει σήμερα το 84,4% των μετοχών της Εθνικής, που 
αντιστοιχεί σε 8,68 δις ευρώ, ποσό που έχουν ήδη επιβαρυνθεί οι εξαθλιωμένοι Έλληνες). 
· Ποιοι αποφασίζουν για τον διαμελισμό και το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής της ΔΕΗ , της 
ΔΕΠΑ , του ΔΕΣΦΑ , των ΕΠΑ ; 
· Ποιοι αποφασίζουν τελικά για τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας ; 

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι , 

Αυτήν την Πρωτομαγιά πρέπει και μπορούμε αγωνιστικά και ενωτικά να δώσουμε ένα δυνατό 
μήνυμα ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και της εξαθλίωσης . 

Τη 1η
 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 

· Να ανατρέψουμε την καταστροφική τους πολιτική 
· Να επαναθεμελιώσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το Εργατικό Δίκαιο 
· Να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας 
· Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς – συντάξεις , πλήρη απασχόληση , εργασιακά και 
ασφαλιστικά δικαιώματα 
· Να επαναφέρουμε και να υπερασπίσουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά , την δημόσια 
δωρεάν Παιδεία – Υγεία – Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια 
· Να απαιτήσουμε την ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου στους στρατηγικούς για την 
ανάπτυξη τομείς όπως αυτοί της Ενέργειας και του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος 


Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ 

Συμμετέχουμε μαζικά στην Γενική ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ – ΕΚΑ την 1Η ΜΑΗ και στο 
Απεργιακό συλλαλητήριο των Συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί 
και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των εργατικών Κέντρων .


ΠΗΓΗ:poedxb.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε 

 Όταν το Μάη του 1886 η εξέγερση των εργατών στο Σικάγο πνίγηκε στο αίµα . . . 
 Όταν το Μάη του 1936, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης πλήρωσαν µε τη ζωή τους, τον αγώνα για αξιοπρέπεια και ελπίδα . . . 
 Όταν το Μάη του 1944 οι δυνάµεις κατοχής, προσπαθούσαν µε εκτελέσεις να σιωπήσουν την ανάγκη για λευτεριά και ζωή . . . 
 Τότε οι αγώνες ήταν ανένδοτοι, ήταν ταξικοί, ήταν χωρίς αύριο για ένα καλύτερο αύριο. 
 Το «αύριο» ήλθε και µαζί του έφερε ξανά όλα όσα αυτοί οι άνθρωποι πολέµησαν και για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους. 
 Τα ιδανικά για τα οποία καλούµαστε για µια ακόµα φορά να αγωνιστούµε είναι πλέον περισσότερο επίκαιρα και αναγκαία από τότε. 
Λευτεριά για ένα λαό που παλεύει να επιβιώσει κάτω από ντιρεκτίβες και εντολές ξένων κέντρων εξουσίας. 
 Αξιοπρέπεια για τον εργαζόµενο που µοχθεί να µεγαλώσει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον αναξιοκρατίας, επιβολής, ανελευθερίας. 
 ∆ικαίωµα στην εργασία για ένα µέλλον ανθρώπινο, µια ελπίδα ζωής και επιβίωσης. 
 Αγωνιζόµαστε ενάντια στη µετατροπή της χώρας µας σε µια τεράστια ειδική οικονοµική ζώνη µε «φθηνούς» εργάτες, ενοικιαζόµενης και ελαστικής απασχόλησης, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώµατα. 
 Αγωνιζόµαστε ενάντια στη διάλυση του εργατικού δικαίου, ενάντια στο ολοένα και αυξανόµενο διευθυντικό – εργοδοτικό δικαίωµα. 
 Αγωνιζόµαστε ενάντια στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, ενάντια στη διάλυση της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνίας µας. 
 Στεκόµαστε αλληλέγγυοι στους 600.000 απλήρωτους εργαζόµενους, στους εκατοµµύρια άνεργους συµπολίτες µας που έµειναν εν µια νυκτί χωρίς ελπίδα, χωρίς µέλλον, χωρίς δυνατότητα επιβίωσης. 
 Σκύβουµε το κεφάλι και θρηνούµε βουβά για τους 6.000 αυτόχειρες συνανθρώπους µας που λύγισαν από την απανθρωπιά της εξουσίας. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε 

Αν η 1η Μάη στον ελεύθερο και δηµοκρατικό κόσµο είναι γιορτή εργατική, στην Ελλάδα των µνηµονίων, της Τρόικας και των τοκογλύφων – τραπεζιτών, είναι ηµέρα µνήµης και ιστορικής τιµής
Τιµούµε τους νεκρούς καπνεργάτες, τιµούµε τους εκτελεσµένους στην Καισαριανή, τιµούµε τους συνανθρώπους µας που δίνουν καθηµερινές µάχες επιβίωσης. 
 Θυµόµαστε και παλεύουµε για: 
• Ανατροπή της καταστροφικής τους πολιτικής 
• Ακύρωση των µνηµονιακών αντεργατικών νόµων 
• Υπεράσπιση των µισθών µας, της αξιοπρέπειάς µας, της ελπίδας µας 
Ανταποκρινόµαστε το κάλεσµα της Οµοσπονδίας µας και του ΕΚΘ 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΗ 

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

                                                 Η 1Η ΜΑΗ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ 
                                                    ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΞΑΝΑ


ΠΗΓΗ:pseep.gr

Γιατί οι Ιταλοί επιμένουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα

Γιατί οι Ιταλοί επιμένουν  ότι υπάρχουν κοιτάσματα  στη Δυτική Ελλάδα
To «business stories» αποκαλύπτει σήμερα τον χάρτη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ιταλία που βάσει των εκτιμήσεων της Enel έχει τις ίδιες αναλογίες με τον προς εξερεύνηση ελληνικό στη χερσαία δυτική Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνει τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή Πρέβεζας - Αρτας. Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο ιταλικός όμιλος φέρεται ο πιθανότερος φορέας να αναλάβει το όλο εγχείρημα. Βεβαίως τίποτε δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι κατά την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο «b.s.» εμφανίζεται αισιόδοξος για την επενδυτική προοπτική και εκτιμά ότι ήδη έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα ο υπουργός δήλωσε: «Το ενδιαφέρον της Enel είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις προσπάθειες που κάνουμε για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Αρχίζουμε να υλοποιούμε τον στόχο να αποτελέσουν οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες μια νέα πολύ σημαντική πηγή πλούτου για το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ελληνες πολίτες. Προχωρούμε με ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με πλήρη διαφάνεια και μεγάλη παρέμβαση του ελληνικού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού για τη δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας». Αναλογικά με τα δεδομένα των ιταλικών κοιτασμάτων η δυναμικότητα των αντίστοιχων ελληνικών στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο βαρέλια.

Η Enel Group είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, leader στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ και ισχύ 98.000 MW. To σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ιταλικό δημόσιο κατέχει το 31,24% αυτής, άρα βρίσκεται υπό τον ευρύτερο έλεγχο μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Σημαντικό επίσης στοιχείο που έχει να κάνει και με την ιταλική εμπειρία είναι η δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα δε, πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων των πρώτων υλών αλλά και αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ποια  είναι τα ιταλικά κοιτάσματα της Basilicata

Η δραστηριότητα της Enel στη γειτονική Νότια Ιταλία, σε συνδυασμό με τη γαλλική Total και τη Shell, αποτελεί οδηγό για τις δυνατότητες εξόρυξης για τα ελληνικά κοιτάσματα και τον κρυμμένο τους πλούτο.
Πρόκειται για τέσσερις περιοχές στην τοποθεσία Basilicata της Ν. Ιταλίας, πολύ κοντά στον κόλπο του Τάραντα, που περικλείεται από το Μπάρι ανατολικά, τη Νάπολι δυτικά και τη Ρέτζιο Καλάμπρια νότια. Το Val’d Agri, όπως ονομάζεται, περιέχει τρία επιμέρους κοιτάσματα: το Μοnte Alpi Field, το Monte Enoc Field και το Cerro Falcone Field, που στο σύνολό τους διαθέτουν αποθέματα ύψους 500 εκατομμυρίων βαρελιών με ημερήσια παραγωγή 85.000 βαρέλια. Υπάρχουν δε εγκρίσεις για αύξηση παραγωγής στα 104.000 βαρέλια. Το project αυτό διαχειρίζονται η Enel σε συνεργασία με τη Shell.

H τέταρτη περιοχή είναι αυτή του Tempa Rossa, δυναμικότητας 420 εκατομμυρίων βαρελιών, με βασικό διαχειριστή την Total με 75%. Το συγκεκριμένο κοίτασμα πρόκειται να εισέλθει στην παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ημερήσια παραγωγή 50.000 βαρέλια. Οι Total, Shell και Mitsui σχεδιάζουν να επενδύσουν 1,6 δισ. ευρώ.To κοίτασμα παράγει επίσης 240.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 240 μετρικούς τόνους LPG, υγροποιημένου αερίου από πετρέλαιο. Ηδη η επιχείρηση εξόρυξης έχει ξεκινήσει δοκιμαστικά στα 6 από τα 8 σημεία που έχουν επιλεγεί.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η Γαλλία βάζει "φρένο" στην GE για την Alstom


«Φρένο» στις προσπάθειες της General Electric να εξαγοράσει την Alstom βάζει η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δια του υπουργού Οικονομικών της ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί καμία «βεβιασμένη» συμφωνία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Arnaud Montebourg, τόνισε ότι ο κλάδος της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα και ότι η γαλλική κυβέρνηση, όντας ενήμερη για τις προθέσεις της Alstom να πουλήσει ενεργειακά assets, εξετάζει και άλλες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν την γερμανική Siemens.
«Η GE και η Alstom έχουν το δικό τους ημερολόγιο, αυτό των μετόχων, αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει το δικό της, αυτό της εθνικής οικονομικής κυριαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Siemens προσέγγισε την Alstom, κάτι που η γερμανική εταιρεία είχε κάνει νωρίτερα γνωστό με μια λιτή ανακοίνωσή της. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι στην επιστολή της η Siemens προτείνει στην γαλλική εταιρεία μια «ανταλλαγή» assets στους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών. Όπως είπε, το σχέδιο της Siemens θα οδηγούσε στην δημιουργία ενός υπό γερμανική διεύθυνση παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο του ενεργειακού εξοπλισμού και ενός υπό γαλλική διεύθυνση ηγέτη στον κλάδο του εξοπλισμού των σιδηροδρομικών και άλλων μεταφορών.
Εξάλλου, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Alstom είναι το σύμβολο της γαλλικής βιομηχανικής ισχύος και τεχνογνωσίας. Η κυβέρνηση εκφράζει την πατριωτική της ανησυχία και επαγρύπνηση».
Από την πλευρά των Alstom και GE δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση.
Σε ξεχωριστή του επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric, Jeffrey Immelt, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να «αρνηθεί» την πρόταση της εταιρείας προς την Alstom.
Μάλιστα, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος από την γαλλική κυβέρνηση, η έχει επίσης τη δυνατότητα να επιβάλει όρους.
Όπως σημείωσε ο Arnaud Montebourg, η εξαγορά γαλλικών ενεργειακών assets απαιτεί την προηγούμενη έγκριση των αρχών της χώρας, βάσει της νομοθεσίας περί ξένων επενδύσεων.
Η πρόταση της Siemens
Στην επιστολή της προς την Alstom, η Siemens προτείνει μία συμφωνία που προβλέπει καταβολή μετρητών και ανταλλαγή παγίων.
Η γερμανική εταιρεία ενδιαφέρεται για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Alstom στην διαχείριση θερμικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα ηλεκτρικά δίκτυα. Κατά την Siemens, η αξία τους ανέρχεται σε 10-11 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προτίθεται να προσφέρει σημαντικό τμήμα των δικών της δραστηριοτήτων στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις οποίες η Alstom θα μπορούσε να συγχωνεύσει με τις δικές της.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πρόταση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την δημιουργία δύο ισχυρών ευρωπαίων πρωταθλητών με ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στα πεδία της ενέργειας και των μεταφορών» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Joe Kaeser, στην επιστολή προς την Alstom, η οποία σύμφωνα με το Dow Jones Newswires φέρει ημερομηνία 26 Απριλίου.
Μεταξύ άλλων, η γερμανική πλευρά κάνει λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να αποδειχθεί ευνοϊκή για τους μετόχους και των δύο εταιρειών, του εργαζόμενούς τους, τις δύο χώρες Γαλλία και Γερμανία, και συνολικά για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Μάλιστα η Siemens δεσμεύεται να διατηρήσει ανέπαφες τις θέσεις εργασίας στην Γαλλία για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.
(capital.gr)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Χρυσός μέσα από το νερό από καναδική εταιρεία


Καναδική εταιρεία, η οποία είχε εξασφαλίσει άδεια για να πραγματοποιήσει την πρώτη εξόρυξη για χρυσό και χαλκό στον πυθμένα του ωκεανού, ανοιχτά της Παπούα Νέα Γουινέας, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία - έπειτα από τριετή διαμάχη - με τη νησιωτική χώρα, η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

Η Παπούα Νέα Γουινέα είχε αρχικά συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ Solwara 1 σε ποσοστό 30%. 

Οι δύο πλευρές όμως έφθασαν στα δικαστήρια με τη Nautilus Minerals Inc. να κατηγορεί τη χώρα ότι έκανε πίσω και την κυβέρνηση να κατηγορεί την εταιρεία ότι δεν τήρησε ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας. 

Τελικά, κατόπιν διαμεσολάβησης, η κυβέρνηση μέσω μιας θυγατρικής της κρατικών συμφερόντων Petromin PNG Holdings Limited θα εξασφαλίσει μερίδιο 15%, το οποίο ενδέχεται να διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους - μια εξέλιξη που ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για την πρώτη εξόρυξη σε πολυμεταλλικά θειούχα κοιτάσματα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο βυθό.

Βάσει της συμφωνίας, εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να πληρώσει άλλα 106 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, η Nautilus θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση.

«Αυτή η εξέλιξη συνιστά μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης στη Nautilus Minerals και στο πρότζεκτ Solwara 1», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Μάικ Τζόνστον. 

«Μέσω αυτής της σύμπραξης, το κράτος θα κάνει μια σημαντική επένδυση κεφαλαίου και θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη μακροπρόθεσμη επιτυχία του έργου.»

Την Παρασκευή η Nautilus ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση σκάφους κατάλληλου να διαχωρίζει τα μεταλλεύματα από το νερό και το οποίο αναμένεται να στοιχίσει 180 εκ. έως 260 εκ. δολάρια. 

Επιδιώκει επίσης την επίτευξη αντίστοιχων συμφωνιών για έρευνες και εξορύξεις στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και στα χωρικά ύδατα των Φίτζι, των Τόνγκα, των Νήσων του Σολομώντα, του Βανουάτου, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων περιοχών εκτός του δυτικού Ειρηνικού.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr