Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Το ερώτημα...



ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Διάλογος για το Κλίμα στο Βερολίνο: η Μέρκελ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ...


14-15 Ιουλίου στο Βερολίνο έγινε η συνάντηση "Petersberg Climate Dialogue V, Addressing the urgency – stepping up our contributions". Η συνάντηση οργανώθηκε από κοινού από τη Γερμανία και το Περού, στα πλαίσια της προετοιμασίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 20), που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στη Λίμα. Οι διασκέψεις με τον τίτλο "Petersberg Climate Dialogue" ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Μέρκελ το 2009, μετά την αποτυχία της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, για να προετοιμάζουν την επόμενη COP.

Μιλώντας η Μέρκελ στη συνάντηση έθεσε ψηλά τον πήχυ της Διάσκεψης του Παρισιού, κάλεσε όλες τις χώρες "να δείξουν τα χαρτιά τους" κι ανακοίνωσε ότι θα δώσει 750 εκατ. ευρώ στο ...
Green Climate Fund, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο/ταμείο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που αποφασίστηκε στην COP16 (Νοέμβριος 2010 στο Κανκούν του Μεξικό), στην COP18 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012 στη Ντόχα του Κατάρ) αποφασίστηκε ότι η έδρα του θα είναι στο Incheon της Νότιας Κορέας και στην COP19 (Οκτώβριος 2013 στη Βαρσοβία) επικυρώθηκε η εκλογή του εκτελεστικού διευθυντή. Το Green Climate Fund λοιπόν προεδρεύεται από το Γερμανό (τι άλλο;) Manfred Konukiewitz και τον Jose Maria Clemente Sarte Salceda από τις Φιλιππίνες. Τίποτε δεν αφήνει η Μέρκελ στη τύχη, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις ένα Γερμανό από κάτω ...

Στο επίσημο ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Βarbara Hendricks τόνισε ότι "Before the 2015 Climate Change Conference in Paris, we must make sure that the effort is shared equitably" (πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική Αλλαγή το 2015 πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το βάρος της προσπάθειας πρέπει να μοιραστεί ισότιμα)".

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το "equitably - ισότιμα", η Γερμανία θέλει να δεσμεύσει καταρχήν την Κίνα και στη συνέχεια τους εταίρους της στην ΕΕ, για να διασφαλίσει τις εξαγωγές της βιομηχανίας της στους τομείς των ΑΠΕ και των δικτύων. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή κατά πόσο η Κίνα θα θελήσει να δεσμευτεί στο Παρίσι, ωστόσο κάποιες μειώσεις σίγουρα θα κάνει στο άμεσο μέλλον, αφού οι κινεζικές πόλεις έχουν σοβαρό πρόβλημα βιομηχανικής ρύπανσης τύπου smog, όπως κάποτε είχαν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις.

Κι αφού η Γερμανία ζει απ' τις εξαγωγές, γιατί να μην πουλήσει και την τεχνογνωσία της για τις ΑΠΕ; "In Germany we have a lot of experience with planning climate action measures and calculating their effects and are happy to share our knowledge  (Στη Γερμανία έχουμε μεγάλη εμπειρία στον προγραματισμό μέτρων κλιματικής δράσης και στον υπολογισμό των επιδράσεών τους και είμαστε ευτυχείς να μοιραστούμε τη γνώση μας)" είπε η Hendricks, υπονοώντας βέβαια "με το αζημίωτο φυσικά". 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Περού ήξερε πολύ καλά ότι η Διάσκεψη της Λίμα θα είναι μόνο ένας σταθμός προετοιμασίας πριν τη Διάσκεψη του Παρισιού, όπου εκεί θα βγουν "τα μεγάλα μαχαίρια", ώστε να υπογραφεί μια νέα διεθνής δεσμευτική συμφωνία, η πρώτη μετά το Πρωτόκολλο του Κιότο. Έκανε λοιπόν μια ουδέτερη και γενικόλογη δήλωση, του τύπου "to be successful, the new climate agreement needs to reflect a balance between mitigation and adaptation, between national action and multilateral rules and between the response to climate action and sustainable development, supported by financial and technological assistance" (το θέμα είναι επείγον και για να είναι επιτυχής, η νέα κλιματική συμφωνία πρέπει να αντανακλά μια ισορροπία ανάμεσα στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες, ανάμεσα στην εθνική δράση και τις πολύπλευρες δεσμεύσεις, κι ανάμεσα απόφαση για κλιματική δράση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που υποστηρίζεται από οικονομική και τεχνολογική βοήθεια). Είναι πολλά τα λεφτά της κλιματικής "μπίζνας" και το Περού ψάχνει για το δικό του μερίδιο ...

Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η κρίσιμη σύνοδος σε επίπεδο ΕΕ, για την προετοιμασία της θέσης της ΕΕ, ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού το 2015. Με τι θέσεις θα πάει η χώρα μας τον Οκτώβριο; Αν πάει με τον "δωρεάν ήλιο" και τον "δωρεάν άνεμο" του Μανιάτη, ζήτω που καήκαμε! Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να την αφήσουμε στο Μανιάτη και τη Μέρκελ. Η διασφάλιση της συνέχισης της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών μας κοιτασμάτων για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως άλλωστε κάνει η ίδια η Γερμανία, είναι όρος επιβίωσης της χώρας ..

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Η Μέρκελ μισεί θανάσιμα τους Έλληνες

Η Μέρκελ μισεί θανάσιμα τους Έλληνες
«Πρέπει να τους αρπάζεις από τα μαλλιά, να τους βουτάς το κεφάλι στο νερό και λίγο πριν σκάσουν, να τους αφήνεις να πάρουν μια ανάσα. Και μετά ξανά το ίδιο...»
Στο φως της δημοσιότητας έρχεται το πρωτοφανές μίσος της Γερμανίδας καγκελαρίου εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Βέβαια δεν περιμέναμε από την κ. Μέρκελ, μετά από την βάρβαρη πολιτική που ακολουθεί εναντίον της Ελλάδος να μας αγαπάει κιόλας, αλλά επιβεβαιώνεται το μίσος της και το «αρρωστημένο» της μυαλό.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ», η Γερμανίδα καγκελάριος πριν δυο χρόνια, κατά τη διάρκεια φιλικού γεύματος, δεν δίστασε να φανερώσει μπροστά σε άλλους ηγέτες, όπως ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας και ο τότε πρωθυπουργός του Κατάρ, το βαθύτατο μίσος της για τους Έλληνες, αλλά και την αυταρχική νοοτροπία της.
Σε εκείνο το γεύμα, μεταξύ τυρού, αχλαδίου και καλού κρασιού, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ ξεδίπλωσε όλο το μίσος της για τον ελληνικό λαό, λέγοντας:
«Τους Έλληνες πρέπει να τους αρπάζεις από τα μαλλιά, να τους βουτάς το κεφάλι στο νερό και λίγο πριν σκάσουν, να τους αφήνεις να πάρουν μια ανάσα. Και μετά ξανά το κεφάλι μέσα μέχρι να καταλάβουν».
Αυτό ακριβώς κάνει πέντε χρόνια τώρα. Είναι η συνταγή της... Βιάζει τους Έλληνες, δυστυχώς με την ανοχή, που δεν διαφέρει καθόλου από τη συνενοχή, της κυβέρνησης Σαμαρά. Βγάζει τα απωθημένα της για την ηρωική αντίσταση της Ελλάδας το '40 και μετά.
Δίνει με το σταγονόμετρο μικρές ανάσες, και μόλις πας να σταθείς όρθιος, ξανά στο νερό, μέχρι να πεις «παραδίνομαι»...
Τι έχουν να πουν άραγε τώρα ορισμένα στελέχη των τελευταίων κυβερνήσεων που ενοχλούνταν και συνεχίζουν να ενοχλούνται όταν παρομοιάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Χίτλερ, θεωρώντας ότι αδικείται η κ. Μέρκελ;
Κι ας είναι ολοφάνερο το μίσος της για την Ελλάδα και το λαό της...

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Βελτιωμένα αποτελέσματα αναμένει για τα ΕΛΠΕ η IBG


Περιορισμό των ζημιών των Ελληνικών Πετρελαίων τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και σε επίπεδο β' τριμήνου αναμένει η IBG, ενώ εκτιμά πως η εταιρεία θα εμφανίσει βελτιωμένα EBITDA.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι «καθαρές» ζημιές των ΕΛΠΕ θα περιοριστούν στα 53 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2014, από ζημιές 83 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στο β' τρίμηνο εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 34 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα «καθαρά» EBTIDA εξαμήνου αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 66% και να διαμορφωθούν στα 98 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο β' τρίμηνο αναμένεται εκτίναξή τους κατά 123% στα 47 εκατ., από 21 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, 30 Ιουλίου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, ενώ θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα στις 18:00 conference call.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ξέφρενη πορεία του χρέους: Μπήκαμε στο Μνημόνιο με 124% χρέος και το πήγανε στο 174%


Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο το χρέος της χώρας ήταν στο 124% του ΑΕΠ και εν έτει 2014 μετά από τόσες θυσίες το έφτασαν στο 174% και οι άνθρωποι της κυβέρνησης το "βαφτίζουν" βιώσιμο. Στο 174,1% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat. 

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 1%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 13,5%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 174,1% του ΑΕΠ, το 131,3% είναι δάνεια και το 42,4% άλλοι τίτλοι. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 314,8 δισ. ευρώ, από 318,7 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και ακολούθησαν η Ιταλία με 135,6% και η Πορτογαλία με 132,9%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχε η Εσθονία με 10%, η Βουλγαρία με 20,3% και το Λουξεμβούργο με 22,8%. Παράλληλα, πάντα το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρατηρήθηκε αύξηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση στην ευρωζώνη από 92,7% σε 93,9%, αλλά και στην ΕΕ από 87,2% σε 88%.

Σημειώνεται πως στόχος του ελληνικού "προγράμματος" είναι το χρέος από τα επίπεδα του 174% του ΑΕΠ το 2014, να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022. Αν συμπεριληφθούν τα ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εκ μέρους της Ευρωζώνης τότε αυτό θα κατέλθει κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, ήτοι κοντά στα επίπεδα που υποδεικνύει το ΔΝΤ πως προσδιορίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Φυσικά όλα αυτά στην σφαίρα της "φαντασίας". Η χώρα δεν παάγει κυριολεκτικά τίποτα. Χωρίς διαγραφή (όχι μετακύληση) χρέους η Ελλάδα δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι, αλλά...αυτό θέλουν.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΣΕΕ:- Να σταματήσει εδώ και τώρα το συνεχιζόμενο έγκλημα στη λωρίδα της Γάζας


Η ΓΣΕΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Το Ισραήλ συνεχίζει να επιτίθεται με πρόσχημα πάντα τη Χαμάς, αλλά με θύματα άμαχους, οικογένειες και κυρίως ανήλικα παιδιά. 
Η Διεθνής κοινότητα επιβάλλεται να παρέμβει άμεσα και να μη μένει απλώς παρατηρητής. Δεν μπορεί να εθελοτυφλεί όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, πολλώ δε μάλλον όταν οι επιθέσεις έχουν ως θύμα έναν λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την εθνική του ανεξαρτησία. 
Το έγκλημα στη Γάζα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. 
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει ν' αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ε.Ε και των Διεθνών Οργανισμών για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή διεθνούς βοήθειας στα θύματα των επιθέσεων. 
Η Συνομοσπονδία στέκεται αλληλέγγυα στον Παλαιστινιακό λαό και ενώνει τη φωνή της με όλους εκείνους που αντιδρούν και απαιτούν ειρήνη στην περιοχή, άρση του αποκλεισμού της Γάζας και οριστική λύση του Παλαιστινιακού. 


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Σε υψηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο υπό τις γεωπολιτικές ανησυχίες - Στα 104,59 δολάρια το βαρέλι το αργό

Σε υψηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο υπό τις γεωπολιτικές ανησυχίες - Στα 104,59 δολάρια το βαρέλι το αργό
Τα futures του αργού σημείωσαν την Δευτέρα άνοδο σε υψηλό  τριών εβδομάδων υπό των φόβο των γεωπολιτικών ανησυχιών και καθώς η Λιβύη ανακοίνωση πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής της.

Το αργό παράδοσης Αυγούστου σημείωσε κέρδη 1,46% ή 1,4% στα 104,59 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο από την 1η Ιουλίου.

Το αργό παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 91 σεντς στα 102,86 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε 44 σεντς στα 107,68 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr 

Οι τζιχαντιστές του ISIL πουλάνε το συριακό πετρέλαιο σε ιρακινούς εμπόρους


Oι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πωλούν πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα οποία εξορύσσουν από τις πετρελαιοπηγές που έχουν περιέλθει στον έλεγχό τους στη Συρία, σε Ιρακινούς εμπόρους οι οποίοι τα μεταφέρουν καθημερινά με βυτιοφόρα φορτηγά προς το Ιράκ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει από τις αρχές Ιουλίου το σύνολο των πετρελαιοπηγών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία και στα σύνορα με το Ιράκ.

«Βυτιοφόρα με ιρακινές πινακίδες φόρτωσαν τις τελευταίες ημέρες από τις πετρελαιοπηγές στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πριν μεταφέρουν τα φορτία τους σε περιοχές του δυτικού Ιράκ» ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «φορτηγά που ανήκουν σε εμπόρους από το Ιράκ έρχονται για να αγοράσουν πετρέλαιο στις πετρελαιοπηγές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος», κυρίως εκείνες του Αλ Όμαρ και του Αλ Τάνακ, τις μεγαλύτερες στη Συρία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, «ένας σημαντικός αριθμός βυτιοφόρων διασχίζει (τα σύνορα) καθημερινά». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το βαρέλι πετρελαίου πωλείται στους Ιρακινούς εμπόρους σε τιμές μεταξύ 20 και 40 δολαρίων».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

IOΒΕ: Ο Κλάδος Διύλισης Πετρελαίου στην Ελλάδα : Συμβολή στην Οικονομία και Προοπτικές



Σκοπός της μελέτης είναι η εξέταση της συνεισφοράς του κλάδου διύλισης πετρελαίου στην ελληνική οικονομία και η εκτίμηση των προοπτικών του. Επιπλέον, αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά του και διατυπώνονται προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον των ενεργειακών αγορών.

ΠΗΓΗ:iobe.gr