Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ο ευρωπαϊκός "φόβος" της έλλειψης φυσικού αερίου οδηγεί σε συνομιλίες Ρωσία-ΕΕ-Ουκρανία


Το ρωσικό εμπάργκο μετά τις κυρώσει της ΕΕ και οι ακόλουθες ρωσικές δηλώσεις περί εντατικοποίησης των μέτρων εναντίον της Ευρώπης έχει δημιουργήσει τρόμο στις χώρες της Δύσης για την περίπτωση που σε νέο πακέτο κυρώσεων ενταχθούν και ενεργειακά αντίμετρα της Ρωσία που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 26 Αυγούστου για να συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέματα ενεργειακής ασφάλειας αλλά και η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ντονμπάς», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, των δύο χωρών που μετέχουν στην Τελωνειακή Ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρίσκεται στο Μινσκ την επόμενη Τρίτη, 26 του μηνός. Οι ηγέτες «θα συζητήσουν τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Τελωνειακή Ένωση και θα υπάρξει μια σειρά διμερών επαφών», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΝΕΟ "ΣΧΕΔΙΟ" ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ !...



ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Ξεσκαρτάρισμα φίλων και "φίλων" στο Facebook

Ξεσκαρτάρισμα φίλων και "φίλων" στο Facebook
Το Facebook έχει ένα δισ. τριακόσιες χιλιάδες ενεργά μέλη και κάθε μέλος του έχει έναν πολύ μεγάλο κύκλο φίλων γύρω του. Οι μισοί από αυτούς έχουν απαρνηθεί την φιλία τους
τουλάχιστον με έναν φίλο τους στην υπηρεσία, όπως έχει δείξει παλαιότερη εσωτερική έρευνα που αποκαλύφθηκε στους Τάιμς του Λονδίνου.
Ωστόσο, όπως γράφει το in.gr, το defriending («αποφιλοποίηση») δεν συνιστά τάση, όπως ισχυρίζεται ο «κοινωνιολόγος» του Facebook, Κάμερον Μάρλοου: εάν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Facebook αποφάσιζε να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του, τότε αυτό θα αντικατοπτριζόταν στον μέσο αριθμό φίλων ανά μέλος. Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει. Το defriending αφορά σε ένα μικρό υποσύνολο, τους οποίους οι χρήστες έχουν προσθέσει στους φίλους τους πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπολογίζεται ότι σήμερα κάθε έφηβο μέλος του Facebook έχει κατά μέσο όρο 300 φίλους -η υπηρεσία επιτρέπει τον εκπληκτικό αριθμό των 5.000 φίλων ανά χρήστη. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο μέσος αριθμός φίλων ήταν 120.
Η αύξηση αυτή δείχνει ότι μάλλον δεν «καταργούμε» φίλους, και τους αφήνουμε να βλέπουν status update, φωτογραφίες και ό,τι άλλο ανεβάζουμε στη σελίδα μας. Ίσως επειδή δεν υπάρχει πια η ενόχληση από τα συνεχή «σκουντήματα» ή τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε ομάδες κ.λπ. που (δικαιωματικά) στέλνουν οι φίλοι.
Πάντως, για να αφαιρέσετε φίλους από την λίστα των φίλων σας, πηγαίνετε στην Λίστα φίλων από τον Λογαριασμό σας και επιλέγετε x δίπλα στο υπό εξαίρεση φίλο (Remove Connection to...). Ο (πρώην) φίλος δεν ενημερώνεται για την ενέργεια αυτή, εκτός εάν σας αναζητήσει για να διαπιστώσει ότι δεν είστε πλέον «φίλοι».

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Τα ερωτήματα μεγάλα......Ο εκνευρισμός ακόμα μεγαλύτερος....


Ενώ όλοι οι συνάδελφοι περίμεναν μια ανακοίνωση από το Σωματείο μας για να μας μιλήσει σχετικά με τις μέχρι τώρα συζητήσεις για τα οργανογράμματα (αποδεχθήκαμε άραγε τις κομμένες οργανικές θέσεις) ή να μας εξηγήσει πως το εννοεί αυτό,τον εξορθολογισμό των λεωφορείων (Τα δρομολόγια των λεωφορείων εξαλείφθηκαν! ), αντίθετα βγάζει μια ανακοίνωση, που μας μιλάει για το καινούργιο γραφείο του, που άνοιξε στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις της Ελευσίνας.
              
                Σας ενηµερώνουµε ότι ξεκίνησε µε γραµµατειακή υποστήριξη η λειτουργία 
               του γραφείου του ΠΣΕΕΠ στις ΒΕΕ όπου θα είναι ανοικτό από ∆ευτέρα έως 
             Παρασκευή και ώρες 07:00 – 15:00, όπου οι συνάδελφοι των ΒΕΕ θα µπορούν να 
                                     απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία.                        
                          
          Ας μας μιλήσει τότε πως έγινε η πρόσληψη στο καινούργιο γραφείο του σωματείου ΜΑΣ

                           Τα ερωτήματα μεγάλα......Ο εκνευρισμός ακόμα μεγαλύτερος....  

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πληρωνουμε τους Τσέχους το κοστος διαφημισης ΟΠΑΠ!!!


Για τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις μιλάμε στο Τζατζικιστάν!
Φανταζομαι θα υπαρχει συμβατικη υποχρεωση του δημοσιου μεσα στην συμβαση μεταβιβασης της ιδιοκτησιας των μετοχων…..
Οχι ;
Που ειναι η συμβαση επενδυτων ΟΠΑΠ/Δημοσιου ;
Τετπι πλοατσικο ρε αλητες…ενω εχετε πεθαινει τον λαο στο αγχος μην δε σας πληρωσει να πληρωσετε και απο πάνω να διαφημισθει ; Ενώ τους το δώσατε οκαζιόν;

Θα μπειτε ολοι ΦΥΛΑΚΗ.

Δημητρης Καμμενος

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Η Αλήθεια για τις Αμερικανικές Εξαγωγές Πετρελαίου και Φ.Αερίου


Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επερχόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ και πώς αυτή θα επιφέρει, εάν δεν το έχει ήδη πράξει, ουσιώδεις αλλαγές στον διεθνή προσανατολισμό της υπερδύναμης. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι αποδίδουν την έλλειψη ενδιαφέροντος της Ουάσινκτον για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική στο γεγονός ότι ολοένα και λιγότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από εισαγόμενα καύσιμα. Και μπορεί σε ότι αφορά το Φυσικό Αέριο πράγματι οι ΗΠΑ, με την συμβολή του Καναδά, να παρουσιάζουν αυτή την στιγμή ένα πλεόνασμα στην παραγωγή του αερίου. Όμως αυτό δεν ισχύει καθόλου στην περίπτωση του αργού πετρελαίου και των προιόντων του, όπου οι ΗΠΑ παραμένουν, και θα εξακολουθήσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να είναι ελλειμματικές και άρα να εξαρτώνται σ’ένα μεγάλο βαθμό από εισαγωγές.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους αφού σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το BP Statistical Review του Ιουνίου 2014, το 2013 οι πολιτείες των ΗΠΑ κατανάλωσαν συνολικά 18.9 εκατ.βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα ,σημειώνοντας μία αύξηση 2.0% σε σύγκριση με το 2012, και που αντιστοιχεί στο 19.9% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Βάσει δε της πληροφόρησης από τον πάντα έγκυρο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι, παρά την πρόσκαιρη αυτή αύξηση της ζήτησης τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτή κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ιδίως για τις βενζίνες ( gasoline) που χρησιμοποιείται στις χερσαίες μεταφορές, θα βαίνει διαρκώς μειούμενη κατά 1.1% κατ’έτος καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των μηχανών των πάσοις φύσεως αυτοκινήτων. Το ΙΕΑ, στο Mid Term Oil Market Report που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, προβλέπει επίσης ότι η συνολική ζήτηση στις ΗΠΑ το 2019 θα διαμορφωθεί στα 18.6 εκ. βαρ. την ημέρα.
Στο δε μέτωπο της παραγωγής οι εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει υπέρ το δέοντος θετικές αφού αυτή έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία εξ (6) χρόνια. Μόνο κατά το διάστημα 2008-2013 από 6.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραγωγή αυτή έφθασε τα 10.0 εκατ.βαρέλια, δηλαδή μια αύξηση 32%. Η τεράστια αυτή αύξηση της παραγωγής μέσα σε λίγα μόνο χρόνια οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των μη συμβατικών κοιτασμάτων, γνωστά ως tight oil,που απαντώνται συνήθως στις παρυφές μεγαλύτερων κοιτασμάτων και όπως και το φυσικό αέριο απαιτούν ιδιαίτερες τεχνικές για την εξόρυξη τους. Μόνο οι περιοχές Bakken και Eagle Ford στο Τέξας συνέβαλλαν πέρυσι με παραγωγή 1.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ είναι τα λεγόμενα υγρά κατάλοιπα, τα γνωστά condensates η NGL’ s, τα οποία από 1.0 εκατ.βαρέλια την ημέρα που προσφέρουν σήμερα εκτιμάται από το ΙΕΑ ότι θα φθάσουν στα 3.6 εκατ. βαρ. την ημέρα το 2019.
¨Όμως τα 10.0 εκατ.βαρέλια την ημέρα που παράγουν σήμερα συνολικά οι ΗΠΑ υπολείπονται σχεδόν κατά 50% από τα 19.0 εκατ. βαρέλια που είναι η συνολική ζήτηση της χώρας. Έχει ενδιαφέρον η πρόβλεψη του ΙΕΑ για το 2019 οπότε υπολογίζει ότι η συνολική παραγωγή θα έχει φθάσει τα 13.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα με την ζήτηση να έχει μειωθεί οριακά μόνο στα 18.6 εκατ. βαρ. την ημέρα. Αρα όπως διαπιστώνεται από τα ανωτέρω νούμερα οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να είναι ελλειματικές ως προς τις πετρελαικές τους ανάγκες και ως εκ τούτου θα εξαρτώνται από εισαγωγές, κυρίως από την Μ.Ανατολή και από Νότιο Αμερική, για τουλάχιστον 5.0 με 6.0 εκατ. βαρ. την ημέρα, ένα αρκετά υψηλό νούμερο, που αναλογεί στο 30% της συνολικής ζήτησης.
Μία ενδιαφέρουσα αλλά συγχρόνως παραπλανητική εξέλιξη αναφορικά με τις δυνατότητες εξαγωγών Αμερικανικού πετρελαίου, που τόσο πολύ έχουν διαφημισθεί τελευταία, ήτο η άδεια που δόθηκε πρόσφατα από το DOE για την εξαγωγή δύο φορτίων 400,000 βαρελιών το καθένα σε διυλιστήρια στην Σιγκαπούρη και Κίνα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 που επιχειρήθηκαν εξαγωγές αργού, οπότε λόγω της τότε ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ ,επί προεδρίας Ford, είχε απαγορεύσει πλήρως κάθε εξαγωγή αργού πετρελαίου και προιόντων. Σήμερα μετά από μία νέα ερμηνεία του νόμου και των σχετικών διατάξεων από το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ, το γνωστό DOE,αλλά και από το Department of Trade, όπου και εδρεύει το Industry and Security Unit, και με την Αμερική να μην απειλείται από ένα ενδεχόμενο embargo από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής, εκρίθη ότι δεν απειλείτο η εθνική ασφάλεια από μεμονωμένες εξαγωγές. 
Η νέα αυτή ερμηνεία επιτρέπει να εξαχθεί αργό πετρέλαιο το οποίο όμως πρέπει να χαρακτηρισθεί ως πετρελαικό προιόν,(η εξαγωγή των οποίων σε περιορισμένες ποσότητες επιτρέπεται) αφού προηγουμένως υποστεί μία στοιχειώδη επεξεργασία στο σημείο παραγωγής, κάτι που όμως γίνεται ήδη στις περισσότερες περιπτώσεις. Παράγοντες της Αμερικανικής αγοράς πετρελαίου εκτιμούν ότι με τις εξαγωγές των δύο αυτών πρώτων φορτίων από τις εταιρείες Enterprise Product Partners LP του Χιούστον και την Pioneer Natural Resources Co. τον Ιούλιο, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για μεγαλύτερες εξαγωγές από εδώ και στο εξής που όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800,000 βαρέλια την ημέρα. Να σημειώσουμε ότι το προς εξαγωγή πετρέλαιο προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα νέα κοιτάσματα που παράγουν πολύ ελαφρύ αργό που όμως δεν είναι ιδιαίτερα αποδεκτό από τα Αμερικανικά διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού τα οποία είναι προσαρμοσμένα να επεξεργάζονται ποιο βαρειές ποικιλίες. Έτσι καθώς θα αυξάνεται η παραγωγή των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε ένα μικρό μέρος αυτής να διοχετεύεται στην διεθνή αγορά λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εγχώριου συστήματος μεταφοράς και διύλισης και όχι λόγω υπερπαραγωγής.
Στον τομέα του Φυσικού Αερίου τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά αφού το 2013 οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανάλωσαν 737.2 Δισεκ Κυβικά Μέτρα ( BCM’ s) αερίου με αντίστοιχη παραγωγή στα 687.6 BCM’ s, η οποία σημειωτέον είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν της Ρωσίας η οποία παρήγαγε 604.8 BCM’ s αλλά είχε πολύ χαμηλότερη κατανάλωση, πράγμα που τις επιτρέπει να έχει τόσο υψηλές εξαγωγές. Όμως με τούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής αερίου στις ΗΠΑ να τρέχουν με 3.0% τον χρόνο εκτιμάται ότι σε περίπου τρία χρόνια θα έχουν ξεπεράσει την κατανάλωση και άρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τάσεις και σοβαρές πιέσεις της βιομηχανίας για εξαγωγές, σε μορφή υγροποιημένου αερίου, δηλ. LNG. Ήδη το DOE έχει αδειοδοτήσει μία μονάδα που ήδη κατασκευάζεται από την εταιρεία Cheniere Energy στο Sabine Pass στην Λουισιάνα, η οποία θα έχει μια παραγωγική δυνατότητα 35 BCM’ s τον χρόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο train το 2018. Πάντως η μονάδα μ’ένα train μόνο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την λειτουργία της το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Αυτή την στιγμή από 31 εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις στο DOE ζητώντας άδειες για την κατασκευή εξαγωγικών τέρμιναλς LNG ( δηλ. liquefaction plants) μόνο 6 έχουν εγκριθεί. Έχει υπολογισθεί ότι εάν κατασκευασθούν και τα εξ αυτά τέρμιναλς η συνολική παραγωγή LNG θα φθάσει τα 95 BCM’ s τον χρόνο καθιστώντας έτσι τις ΗΠΑ έναν υπολογίσιμο παράγοντα στο παγκόσμιο χάρτη παραγωγής και εμπορίας φυσικού αερίου.
Βάσει των ανωτέρω πληροφοριών και στοιχείων καθίσταται εμφανές ότι οι ΗΠΑ απο εδώ και στο εξής θα αρχίσουν πάλι να διαδραματίζουν έναν σημαίνοντα ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς υδρογονανθράκων. Μπορεί οι ΗΠΑ να μην αποκτήσουν ποτέ ξανά την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο πετρελαικό στερέωμα, όπως την είχαν από το 1880 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όμως η επιστροφή τους ως ηγέτιδα δύναμη θα πρέπει να μελετηθεί και αξιολογηθεί σε συνάρτηση με την πρωτοπορία τους στον τομέα της τεχνολογίας ο οποίος και δεν είναι καθόλου άσχετος με αυτόν των υδρογονανθράκων. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού


Το Bussiness Insider καταγράφει την αυξητική τάση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην αγορά χρυσού. Αναφέρει πως οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 118 τόνους καθαρού χρυσού στο 2ο τρίμηνο του 2014, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 28%, σύμφωνα με το World Gold Council.

Τον Μάιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης υπέγραψαν την τέταρτη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα Χρυσού (CBGA). Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες «επί του παρόντος δεν έχουν σχέδια να πωλούν σημαντικές ποσότητες χρυσού», και αυτό θα διαρκέσει για 5 έτη, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ρωσία, πέμπτη στη λίστα, είδε μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων της σε χρυσό από τον Φεβρουάριο του 2014. Δεν είναι, όμως, η μόνη που κατέχει σημαντικές ποσότητες χρυσού στα... αμπάρια της. Το Business Insider προσδιόρισε τις δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού.

1. ΗΠΑ: 8.133,5 τόνοι / 71,9% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
2. Γερμανία: 3.384,2 τόνοι / 68,4% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
3. Ιταλία: 2.451,8 τόνοι / 67% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
4. Γαλλία: 2.435,4 τόνοι / 65,1% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
5. Ρωσία: 1.094,7 τόνοι / 9,7% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
6. Κίνα: 1.054,1 τόνοι / 1,1% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
7. Ελβετία: 1,040 τόνοι / 8% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
8. Ιαπωνία: 765,2 τόνοι / 2,5% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
9. Ολλανδία: 612,5 τόνοι / 54,3% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα
10. Ινδία: 557,7 τόνοι / 7,3% ποσοστό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Γιατί οι ξένοι οίκοι βλέπουν αξία στην ελληνική διύλιση

Γιατί οι ξένοι οίκοι βλέπουν αξία στην ελληνική διύλιση
Αξία στα ελληνικά διυλιστήρια διαβλέπουν οι ξένοι οίκοι, την ώρα που η τιμή του αργού  πετρελαίου κατατρακυλά στα 96 δολάρια. Προηγήθηκε στις 12 Αυγούστου η Deutsche Bank, η οποία σε έκθεσή της  έδωσε τιμή στόχο στα 7,2 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, δίνοντας περιθώριο ανόδου 31% για τον τίτλο (χθες έκλεισε στα 5,28 ευρώ με πτώση 4,52  ευρώ).

Χθες, η Bank of America Merrill Lynch, σε έκθεση της για την Motor Oil έδωσε τιμή στόχο στα 8,40 ευρώ (με σύσταση ουδέτερη), με τη μετοχή να κλείνει ανοδικά χθες στα 7,84 ευρώ,  σημειώνοντας κέρδη 1,55%.

Για ποιους  λόγους, όμως, οι ξένοι οίκοι διαβλέπουν άνοδο στις μετοχές των ελληνικών διυλιστηρίων;

- Ο πρώτος λόγος είναι η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης. Μάλιστα, η BofA βλέπει ότι η Motor Oil θα έχει καλύτερα περιθώρια διύλισης από τα ΕΛ.ΠΕ., έτσι αναμένει ότι τα EBIDTA της εταιρείας  (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) θα διαμορφωθούν σε 54 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 39%.

- Παρά το γεγονός  ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για τα  ευρωπαϊκά διυλιστήρια, η Deutsche Bank αναμένει καλύτερα περιθώρια διύλισης στην Μεσόγειο.

- Σταδιακά, η  λιανική ελληνική αγορά καυσίμων ανακάμπτει και η εκτίμηση των ξένων οίκων είναι ότι, οι δυο εταιρείες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.   

- Η Bank of Αmerica εκτιμά ότι η λιανική αγορά θα δεχθεί την επίδραση μια εποχιακής ανόδου λόγω του τουρισμού, παρόλο που η εσωτερική ζήτηση παραμένει σταθερή. Μάλιστα, εκτιμά, ότι στις 27 Αυγούστου τα καθαρά  έσοδα της Motor Oil θα διαμορφωθούν σε 11 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 1,5 φορά την λογιστική της αξία σύμφωνα με τα στοιχεία  της Bofa.

- Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Deutsche bank αναμένει υψηλές ταμειακές ροές οι οποίες θα κατευθυνθούν προς την απομόχλευση του ισολογισμού (ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο ομολογιακό), αλλά και για  τη διανομή μερισμάτων από το 2015.

Ένας άγνωστος Χ που δεν αναφέρουν οι ξένοι οίκοι είναι η εμπλοκή των ελληνικών διυλιστηρίων σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου.
(σ.σ. Είναι χαρακτηριστικές οι επενδύσεις που ανακοίνωσε η Energean Oil με 165 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή σε 30 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2015).

Τόσο τα ΕΛ.ΠΕ., όσο και η Motor Oil δεν έχουν κάνει εκτιμήσεις πάνω στα νέα κοιτάσματα  την ώρα που οι διαγωνισμοί για τις νέες εξορύξεις θα λήξουν τον Μάρτιο του 2015.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr