Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΣΕΕ: Κρίσιμη δικαστική εξέλιξη για τον αγώνα της εργαζόμενης νεολαίας κατά των μνημονιακών μέτρων


Η Γ.Σ.Ε.Ε. στηρίζει το συνδικαλιστικό και νομικό αγώνα των νέων εργαζομένων κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που αξιοποιώντας τα παράνομα και αντισυνταγματικά μνημονιακά μέτρα, επέβαλε συντριπτικές μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων έως 25 ετών ευτελίζοντας την εργασία και την αξιοπρέπειά τους. 
Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Γραμματεία Νέων της θα παρασταθούν την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ειρηνοδικείο Κατερίνης στο πλευρό νέας εργαζόμενης συνδικαλίστριας και του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στην αγωγή που έχει κατατεθεί κατά γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που παρά τη δέσμευση από τη ΣΣΕ Εμπορικών Επιχειρήσεων, μείωσε μονομερώς τις αποδοχές της εργαζόμενης ουσιαστικά στο μισό, αξιοποιώντας τα παράνομα μνημονιακά μέτρα της 6ης ΠΥΣ (2012) για μείωση κατά -32% των αποδοχών των νέων εργαζομένων έως 25 ετών και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας για υπολογισμό της μείωσης στον κατώτατο μισθό.  
Σημειώνουμε ότι ήδη από το 2012 έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η κατάργηση της διάταξης αυτής, λόγω αντίθεσής της με τον κυρωμένο από την Ελλάδα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.  
Προσβλέπουμε στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, που επιβάλει στο Κράτος την έμπρακτη προστασία της νεότητας και την ακύρωση όλων αυτών των μέτρων, που συνθλίβουν την προσωπική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των νέων στο βωμό του κέρδους, τους ωθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, απομειώνοντας το περιεχόμενο του δικαιώματός τους για εργασία και κοινωνική ασφάλιση.  
¶λλωστε η ίδια η πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης, της γενικευμένης μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων και της χρήσης ευέλικτων μορφών εργασίας έχει διαψεύσει δραματικά και το επιχείρημα της δήθεν ενθάρρυνσης της απασχόλησης των νέων, με την ανεργία τους να παραμένει στο ποσοστό ρεκόρ 50%. 

ΠΗΓΗ:gsee.gr

Γερμανία: διαρκώς κλιμακώνεται το ενεργειακό κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Οι τιμές ηλεκτρικού που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία έχουν φθάσει σχεδόν σε διπλάσιο επίπεδο σε σχέση μ' αυτό που πληρώνουν αντίστοιχες επιχειρήσεις στο Τέξας, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, που έκανε το Γερμανικό Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων Ecofys, για το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών & Ενέργειας. Οι υπολογισμοί της μελέτης βασίζονται σε ...
δημόσια προσβάσιμα στοιχεία και πληροφορίες για τους φόρους, τέλη, επιβαρύνσεις και ιδιαίτερες συνθήκες κατά τα έτη 2012 και 2013.

Οι τιμές που πληρώνει ένας καταναλωτής εξαρτώνται απ' το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, τη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ελαστικότητα της ζήτησης φορτίου, τους διάφορους μηχανισμούς τιμολόγησης, τα κόστη κεφαλαίου για τις ηλεκτρικές επιχειρήσεις, τα κόστη καυσίμων, τα κόστη συντηρήσεων/επισκευών, τις επιβαρύνσεις για δικαιώματα εκπομπών CO2, τα κόστη κατασκευής και συντήρησης δικτύων μεταφοράς και διανομής, τα κόστη διαχείρισης πελατών, κλπ.

Μια τυπική μέσου μεγέθους επιχείρηση (κλωστοϋφαντουργία στο παράδειγμα που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη), που καταναλώνει έως 8,5GWh/έτος, έχει μια εγκατεστημένη ισχύ έως 1,5MW και το ενεργειακό της κόστος υπερβαίνει το 5% του τζίρου της, πληρώνει στη Γερμανία 9,14€cents/KWh, έναντι 4,82€cents/KWh που πληρώνει η αντίστοιχη επιχείρηση στο Τέξας. Ποια απ' τις δυο μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστική διεθνώς;


Μια παρόμοια ανάλυση των τιμών ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία έγινε απ' την εταιρεία Agora Energiewende, ένα κοινό σχήμα συνεργασίας του Mercator Foundation (ένα απ' τα πολλά Γερμανικά Stifftung) και του European Climate Foundation (έναν απ' τους πολλούς αδιαφανείς κλιματικούς οργανισμούς, που έχουν στηθεί για το κλιματικό lobbying), για την ανάλυση της ενεργειακής αγοράς.

Η "μελέτη" της Agora Energiewende, "Comparing electricity prices for industry", συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά "στημένης προπαγάνδας", δείχνει προσπάθεια να στηθεί ένα κείμενο για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού: "όλα πάνε καλά με την Energiewende, μην ανησυχείτε για τίποτα". Διατρέχοντας το κείμενο του συνολικά 24 σελίδων αρχείου pdf βρίσκει κενές(!) τις σελίδες 4, 6, 8, 12, 16, 18 και 20. Είναι κάτι που δεν συναντά κανείς συνήθως σε τέτοιου "επιστημονικού" σκοπού κείμενα. Έχει μόλις 4 βιβλιογραφικές αναφορές, σε δυο Γαλλικές συγκρίσεις κόστους ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία σε Γαλλία/Γερμανία, στην έκθεση της Κομισιόν για τα κόστη ηλεκτρισμού και σε έκθεση της Price Waterhouse για τις τιμές σε Ολλανδία/Γερμανία, που έχουν κοινό διαχειριστή δικτύου μεταφοράς. Τα διαγράμματα που παρουσιάζει αφορούν μόλις μια τετραετία (2010-13), αποσιωπώντας έντεχνα τη μακροπρόθεσμη τάση των τιμών και εστιάζοντας σε εντελώς βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα κύρια "ευρήματα" είναι ότι 1) οι τιμές χονδρικής στις αγορές ηλεκτρισμού της Γερμανίας, Πολωνίας & Τσεχίας μειώνονται ενώ στις ΗΠΑ αυξάνονται, οπότε η σύγκλιση των τιμών δεν δημιουργεί κίνητρα μετανάστευσης της βιομηχανίας από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, 2) οι τιμές χονδρικής μπορεί ν' αποτελέσουν αφετηρία σύγκρισης των τιμών που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κάθε φορά συνθήκες, και 3) η σύγκριση τιμών βιομηχανικών καταναλωτών ανάμεσα στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσκολη, καθώς οι Ευρωπαϊκές στατιστικές δεν αποτυπώνουν πλήρως και με διαφάνεια την ετερογένεια των διαφόρων συστημάτων. Ως εκ τούτου κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να γκρινιάζει για τις απαλλαγές των Γερμανικών βιομηχανιών απ' την υποχρέωση να πληρώνουν τις ταρίφες των ΑΠΕ.


Πέρα απ' τις φιλότιμες προσπάθειες της προπαγάνδας να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, εκείνο που μένει είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι βιομηχανίες. Στο διάγραμμα, από τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, φαίνεται ότι το 2011-12 η επιβάρυνση απ' τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ εκτοξεύθηκε κι αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση του "μεγάλου" συνασπισμού να "ανακρούσει πρύμναν" και να μειώσει τις χρεώσεις για τη βιομηχανία, στέλνοντάς τις στα νοικοκυριά.

Το μεγάλο θέμα βέβαια δεν είναι πόσο κάνει το ρεύμα, αλλά καταρχήν αν με την Energiewende θα υπάρχει ρεύμα. Ρεύμα πραγματικό, αδιάλειπτο, αξιόπιστο, επαρκές, διαθέσιμο μέρα-νύχτα και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Όπως είδαμε στους Financial Times, η Trimet Aluminum, η μεγαλύτερη βιομηχανία αλουμινίου της Γερμανίας, με κατανάλωση 6,3TWh/έτος, περίπου 1% του φορτίου της Γερμανίας, θεωρεί την Energiewende ένα τεράστιο πείραμα σε εξέλιξη χωρίς ορατό τέλος. Η Trimet έχει υπογράψει σύμβαση "διακοψιμότητας" με το διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να μειώνει φορτία όταν δεν υπάρχει επάρκεια στο δίκτυο. Μέχρι τον Αύγουστο είχε υποχρεωθεί να βγει εκτός λειτουργίας δυο φορές, καθόσον δεν υπήρχε επάρκεια "ανανεώσιμης" ενέργειας στο δίκτυο και η παραγωγή φορτίου βάσης, αληθινής και αξιόπιστης ενέργειας, ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Όσοι έχουν δουλέψει στη βαριά βιομηχανία ξέρουν ότι η διακοπή λειτουργίας και η επανεκκίνηση δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση, δημιουργούνται ζητήματα ασφαλείας τα οποία πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι πολιτικοί ωστόσο κατά κανόνα δεν έχουν δουλέψει στη βαριά βιομηχανία, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν τη φυσική σημασία παρόμοιων πρακτικών. Κι αν πάμε σε κάτι χρεοκοπημένες χώρες, εκεί θα βρούμε εντελώς και κάποιους εντελώς ανεπάγγελτους πολιτικούς, που κληρονόμησαν τη δουλειά απ' το μπαμπά ή και τον παππού.

Η βιομηχανία και όλη η οικονομία παντού στην Ευρώπη διψάει για ενέργεια κι η απάντηση που επέβαλε η Γερμανία είναι αιολικά και Φ/Β: να πουλάνε οι Γερμανοί και να αγοράζουν οι υπόλοιποι. Για πόσο καιρό μπορεί να είναι διατηρήσιμη μια τέτοια οικονομία, σε μια τέτοια Ευρώπη; Στη Βρετανία ανεβαίνει το UKIP του Φάρατζ και στη Γερμανία εμφανίστηκε ξαφνικά η Alternative für Deutschland. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ότι συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Σαξονία, το Βραδεμβούργο και τη Θουριγγία, τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας; Κόμματα αντίδρασης, όπως οι Πειρατές, φεύγουν απ' το προσκήνιο κι ανεβαίνουν κόμματα με καθαρά εθνικιστικό λόγο. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο αποτελεί πλέον μόνιμο φόβητρο των παραδοσιακών κομμάτων. Σε λίγο μήπως θ' ακούμε στο Βερολίνο να τρίζουν τα κόκαλα του Αντενάουερ;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

5 μέλη διορίζονται στο ΔΣ της εταιρείας υδρογονανθράκων, με απόφαση ΥΠΕΚΑ


Πέντε μέλη διορίζονται στο Δ.Σ. της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ Α.Ε.), με σημερινή απόφαση του ΥΠΕΚΑ.
Πρόκειται για τους εξής:
1. Γεωργαλά Λουκά του Χρήστου, ειδικότητας Γεωλόγου
2. Ξενόπουλο Στέφανο του Ευάγγελου, ειδικότητας Χηµικού Μηχανικού
3. Σδούκου Αλεξάνδρα του ∆ηµητρίου, ειδικότητας ∆ικηγόρου
4. Σχετάκη Αντώνιο του Νικολάου, ειδικότητας Γεωλόγου
5. Τζίκα Αφροδίτη του Όθωνος, ειδικότητας Πολιτικού Επιστήµονα
Όπως αναφέρεται, η θητεία των παραπάνω είναι πενταετής, µε δυνατότητα ν’ ανανεωθεί µία µόνο φορά. Οι αποδοχές της Προέδρου & ∆ιευθύνοντος Συµβούλου και του Αντιπροέδρου, καθώς και η αποζηµίωση των λοιπών µελών του ∆.Σ. θα καθοριστούν µε Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. Η δαπάνη που θα προκληθεί κατά τα ανωτέρω βαρύνει τον Προϋπολογισµό της Εταιρείας


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΝΟΥΜΕΡΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν «παρών» στις εξελίξεις για τους υδρογονάνθρακες


Κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι ο μηχανισμός των ΕΛΠΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Όχι μόνον γιατί ηγείται της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει (και επίσημα πλέον μετά την προ ημερών κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή) τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά και διότι ο ελληνικός θαλάσσιος και χερσαίος χώρος αποτελεί το βασικό πεδίο στο οποίο ο Όμιλος επικεντρώνει, πλέον, το ενδιαφέρον του όσον αφορά το up stream. Αυτό δηλώνει, μιλώντας στο energypress, αρμόδιος παράγοντας των ΕΛΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι ο Όμιλος ήταν ο πρώτος, ίσως, που αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα της PGS.
Τα στελέχη του ομίλου θεωρούν πως τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς της ελληνικής αγοράς και διαθέτουν σημαντική εμπειρία που προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση παλαιών στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ). Έχουν επιπλέον ενεργή συνεργασία με αξιόπιστους ξένους οίκους (στο κοινοπρακτικό σχήμα για τον Πατραϊκό συμμετέχουν η Petroceltic Resources και η Edison International)  και μελετούν όλα τα δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να δώσουν το παρών και στο νέο γύρο παραχωρήσεων που έχει προαναγγείλλει το ΥΠΕΚΑ για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και στην περιοχή Νότια της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη από το 2008 μεταβιβάσει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που κατείχαν στη Λιβύη. Παρέμειναν όμως στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, συμμετέχοντας σε διεθνείς κοινοπραξίες. Απόφαση της διοίκησης του Ομίλου είναι, εάν δεν είναι επιτυχείς οι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, να αποχωρήσει και από την Αίγυπτο για να επικεντρωθεί στις έρευνες για κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΠΑ Αττικής: 10 Ερωτήσεις για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης Αερίου


Σημαντικό οικονομικό όφελος ύψους έως και €5.500 θα έχουν οι νέοι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου σύμφωνα με το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης.
Πιο συγκεκριμένα, η δράση αφορά σε επιδότηση του κόστους εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου που ανέρχεται έως το 60% της συνολικής αξίας της και με ανώτατο όριο ανάλογο με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα που μπορεί να φτάσει το ποσό των €5.500. Ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι ενδιαφερόμενοι να κατοικούν σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τα 2.500€ και να βρίσκονται σε δρόμο με ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μέχρι και την 30 Απριλίου 2015, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την ισχύ της δράσης.
Το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τελεί υπό διαβούλευση, αποσκοπεί στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των μεγάλων αστικών κέντρων, με το φυσικό αέριο να αποτελεί την πλέον ουσιαστική λύση στην κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι από το 2000 μέχρι σήμερα στην Αττική έχουν εξοικονομηθεί 1.800 εκατ. τόνοι CO2 από την αντικατάσταση της χρήσης άλλων καυσίμων με φυσικό αέριο, ενώ εκτιμάται ότι η δράση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση περίπου 18 χιλιάδων τόνων CO2 ανά έτος.
Ο Υπουργός, κ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων είπε ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών αφού θα μειώσει κατά 40% το κόστος θέρμανσης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ακόμα και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι τουλάχιστον 35% οικονομικότερο».
Η ΕΠΑ Αττικής είναι ο διαχειριστής του προγράμματος για το λεκανοπέδιο και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρ. Μπαλάσκας δήλωσε σχετικά: «Για πρώτη φορά ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης – κεντρικής ή αυτόνομης - σε χρήση φυσικού αερίου. Αποτελεί λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για τους καταναλωτές να επωφεληθούν της επιδότησης και να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης δεδομένης της εξοικονόμησης που προσφέρει το φυσικό αέριο και η οποία υπερβαίνει το 40%, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη μας».
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παράλληλα με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης μεμονωμένων διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εταιρεία ήδη εφαρμόζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και κατοίκους μεμονωμένων διαμερισμάτων το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες καταναλωτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης.
Πληροφορίες σχετικά με τη δράση επιδότησης παρέχονται στην 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής www.aerioattikis.gr, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr, στο κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας επί της οδού Αμερικής 11 Αθήνα, καθώς και στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής.
Πρόγραμμα Επιδότησης εγκαταστάσεων θέρμανσης ΦΑ
(οι όροι τελούν υπό διαβούλευση)
Σύντομες απαντήσεις σε καίριες απορίες
1. Τι είναι το πρόγραμμα επιδοτήσεων εγκαταστάσεων θέρμανσης;
Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου.
2. Ποιοι καταναλωτές είναι δικαιούχοι;
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν ιδιοκτήτες κατοικιών είτε είναι μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα ή πολυκατοικία. Η κατοικία πρέπει να βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 €/τ.μ., εντός του λεκανοπεδίου Αττικής όπου υπάρχει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Σε περίπτωση πολυκατοικίας πρέπει τουλάχιστον το 50% των διαμερισμάτων να είναι κατοικίες.
3. Ποιες δαπάνες καλύπτει;
Το πρόγραμμα καλύπτει τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη κλπ., (εργασία και υλικά εγκατάστασης).
4. Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης;
Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του κόστους της νέας εγκατάστασης θέρμανσης και με ανώτατο όριο ανάλογα την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα, βάσει του παρακάτω πίνακα: 




Παραδείγματα:
α) Για εγκατάσταση ατομικής θέρμανσης σε μεμονωμένο διαμέρισμα (έως 35.000kcal) αξίας €1800 (συμπ. ΦΠΑ), η επιδότηση ανέρχεται σε: €1.800*60%= €1.080 με ανώτατο όριο επιδότησης τα €1.000. Ο καταναλωτής θα πληρώσει €800.
β) Για εγκατάσταση θέρμανσης σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και ισχύ λέβητα 180.000Kcal/h αξίας €6.500 (συμπ. ΦΠΑ), με αλλαγή λέβητα η επιδότηση ανέρχεται σε: €6.500*60%=€3.900. Ο καταναλωτής θα πληρώσει €2.600 (€6.500-€3.900).
5. Πώς δίνεται η επιδότηση;
Ο καταναλωτής, κατά την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή και το ποσό της επιδότησης αποδίδεται στον εγκαταστάτη/προμηθευτή.
Μια πολυκατοικία για να επωφεληθεί το σύνολο της επιδότησης πρέπει το σύνολο των ιδιοκτητών να υποβάλλουν αίτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιδότηση προκύπτει από τα χιλιοστά ιδιοκτησίας που συγκεντρώνονται κατά την υποβολή της αίτησης.
6. Για πόσο διάστημα θα διαρκέσει το πρόγραμμα;
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους τηλεφωνικά από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ενώ αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.
7. Ποιος φορέας εγκρίνει τον φάκελο των δικαιολογητικών και άρα αποφασίζει για την ένταξή μου στο πρόγραμμα;
Η κατάθεση, ο έλεγχος και η τελική έγκριση των δικαιολογητικών για την Αττική γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΠΑ Αττικής, που έχει οριστεί και ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.
8. Γιατί να επιλέξω το πρόγραμμα; Τι κερδίζω;
Το πρόγραμμα επιδότησης δίνει μία μοναδική ευκαιρία να μετατρέψετε την εγκατάσταση θέρμανσης από το ρυπογόνο πετρέλαιο στο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο κάνοντας μία σημαντική επένδυση με αισθητά μειωμένο κόστος. Η εξοικονόμηση του φα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης την περσινή χειμερινή περίοδο ανήλθε για τους καταναλωτές της Αττικής κατά μέσο όρο σε ποσοστό 42%.
9. Ποιες άλλες προσφορές βρίσκονται σε ισχύ από την ΕΠΑ Αττικής;
Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί έως και €12.300 τη μετατροπή σε φυσικό αέριο για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων και έως €1.200 για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων.
Παράλληλα, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης αυτόνομων συνδέσεων.
10. Που μπορώ να απευθυνθώ για να πάρω περισσότερες πληροφορίες;
Στο 1133 Στο www.aerioattikis.gr Στο www.ypeka.gr
Στα σημεία εξυπηρέτησης καταναλωτών της ΕΠΑ Αττικής
Στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής σε όλη την Αττική


ΠΗΓΗ:energia.gr

Τα αποθέματα της Λιβύης κράτησαν χαμηλά το πετρέλαιο παρα την διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων.


Υποχώρηση σημείωσαν τα futures του πετρελαίου τύπου light sweet λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πρόσθετη προσφορά της Λιβύης, τη στιγμή που τα futures της βενζίνης χάραξαν ανοδική πορεία εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας διυλιστηρίων. 

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο αργού τύπου light sweet, παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε 27 σεντς ή 0,3%, στα 92,53 δολ. το βαρέλι. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαιο αργού πετρελαίου τύπου brent, κέρδισε μόλις 5 σεντς, ή λιγότερο από 0,1%, για να τερματίσει στα 97 δολ. το βαρέλι. 

Το συμβόλαιο βενζίνης Οκτωβρίου κατέγραψε άνοδο 5,4 σεντς, ή 2% για να διαμορφθωθεί στα 2,718 το γαλόνι. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας ένα διυλιστήριο στο New Brunswick του Καναδά έκλεισε ενώ άλλα διυλιστήρια στις ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία τους για μη προγραμματισμένες επισκευές.


ΠΗΓΗ.capital.gr