Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ...



ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr

Αύριο τα ασφαλιστικά μέτρα της ΓΕΝΟΠ για ΑΔΜΗΕ


Τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της πώλησης της πλειοψηφίας (66 %) των μετοχών του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που κατέθεσαν η ΓΕΝΟΠ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ εκδικάζονται αύριο Τρίτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ της 10ης Απριλίου για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ επειδή όπως υποστηρίζει δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. της ΔΕΗ διαδικασίες για τη νόμιμη συνεδρίασή του.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σε παράκρουση ο Έρογλου: "Έχουμε δικαιώματα σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ"!


Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία διάρκειας πέντε περίπου ωρών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ενημέρωσε σήμερα τη λεγόμενη "βουλή" στα κατεχόμενα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ωσάν εβρισκόμενος σε παράκρουση μετά τη συνεδρία, ο Έρογλου δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι(εννοεί βέβαια και τους 120.000 παράνομους έποικους) έχουν δικαιώματα και αυτο΄λι στο φυσικό αέριο!

Ανέφερε εξάλλου πως στην τρίτη φράση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει "παζάρεμα", μια διαδικασία πάρε-δώσε και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της κυπριακής πλευράς "εξαπάτησαν τους Ελληνοκύπριους λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν όλοι πίσω, ότι οι Τούρκοι θα πάνε στην Τουρκία και πως ο τουρκικός στρατός θα φύγει".

Πρόσθεσε πως πιθανότητα για αυτό το λόγο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να ξεκινήσει το "παζάρεμα".

Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσει να εργάζεται για να φθάσει σε μια βιώσιμη και διαρκή συμφωνία (βέβαια το τι θεωρούν οι Τούρκοι επιτυχία στις διαπραγματεύσεις είναι άλλο ζήτημα).

Σημείωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε το καθήκον της λέγοντας πως αναμένει την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε αυτός να ενεργήσει με την κοινή λογική, κατά την έκφρασή του.

"Η κυριαρχία δεν είναι μόνο δική τους. Πρέπει να ενεργούν έχοντας υπόψη τους ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό", ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόκλησης κρίσης, ο κ. Ερογλου είπε πως δεν νομίζει να γίνει κάτι τέτοιο γιατί κάτι ανάλογο έγινε και όταν η Noble Energy ξεκίνησε τις έρευνές της.

Είπε εξάλλου πως η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις έγινε ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της Ελλάδας στις 3 Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει πως η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνεργασία Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

Επεσήμανε πως όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα υποστήριξαν την απόφαση κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει απροθυμία εκ μέρους τους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Υποστήριξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται "υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων"(άραγε ο τουρκικός στρατός τι κάνει στην Κύπρο διακοπές;), επαναλαμβάνοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα επί του φυσικού πλούτου της Κύπρου.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..


Συμπλήρωσε τα υπόλοιπα εσύ ,αλλά ΑΚΟΥ  πρώτα.

Η Κλιματική Αλλαγή εξελίσσεται σε υστερία Κλιματικής "Μπίζνας" και βλέπουμε πολλά "ωραία" ενόψει Παρισιού.


Ήταν το μακρινό 1973 όταν ο Μιχάλης Βιολάρης τραγουδούσε τη μεγάλη επιτυχία της εποχής "Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη". 24 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφύλιου και 24 χρόνια πριν το Πρωτόκολλο του Κιότο ο Βιολάρης τραγουδούσε το στίχο "Πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί", που ωστόσο δεν αντανακλούσε τη δημογραφική πραγματικότητα, καθώς η απογραφή πληθυσμού του 1971 δίνει αναλογία αρρένων/θηλέων στον πληθυσμό 48,9%/51,1%, πολύ μικρή διαφορά απ' την επίσημη απογραφή του πληθυσμού το 2011, που δίνει αναλογία 49,2%/50,8%. Πολύ περισσότερο που η Κοζάνη ήταν τότε έδρα ...
του Α' Σώματος Στρατού και γεμάτη με νεαρό ανδρικό πληθυσμό, καθώς "ελόχευε ο από Βορρά κίνδυνος", μήπως και "μας φάνε οι κομμουνιστές". Μπορεί η λειψανδρία να ήταν πραγματικότητα τη δεκαετία του 1940 με τους Πολέμους και του 1950 με τη μετανάστευση, αλλά όχι πια το 1973, που ήδη αναπτυσσόταν στην περιοχή η βιομηχανία του λιγνίτη κι ο ανδρικός πληθυσμός έβρισκε πιο εύκολα δουλειά.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει ο Βιολάρης, η Λωζάνη/Κοζάνη και η αναλογία αρρένων/θηλέων στον πληθυσμό με τον τίτλο της σημερινής ανάρτησης, για την Κλιματική Αλλαγή. Η αναφορά γίνεται επειδή η υστερία της Κλιματικής Αλλαγής εξελίσσεται σε υστερία Κλιματικής Μπίζνας και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλά "ωραία" ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 30 Νοεμβρίου με 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Ένα απ' τα πολλά είναι ότι "η Κλιματική Αλλαγή συσχετίζεται με την αναλογία αρρένων/θηλέων και η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ευνοεί τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών". Μελετώντας τα στοιχεία γεννήσεων και αποβολών από το 1968 μέχρι το 2012, Ιάπωνες επιστήμονες, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην Ιαπωνία φαίνεται να συνδέονται με τη χαμηλότερη αναλογία αγοριών-κοριτσιών που γεννιούνται, εν μέρει λόγω της αυξημένης θνησιμότητας των νεογέννητων αγοριών. 


Λέτε να είχε πολλή ζέστη η Κοζάνη πριν το 1973 και γι' αυτό ήταν πολλά τα κορίτσια; Και μήπως ο Παντελής Βούλγαρης, όταν γύριζε την ταινία "Νύφες", απ' όπου και η φωτογραφία, κατά λάθος δεν την τοποθέτησε στην Κοζάνη; Αφού και στην ταινία αυτό ακριβώς βλέπουμε: "Πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί" και οι Νύφες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Αρμενία μεταναστεύουν για να βρουν γαμπρό. Πόσο ανθρωπογενές CO2 είχε στα τέλη του 19ου/αρχές 20ού αιώνα η ατμόσφαιρα; Έλεος ...

Ένα άλλο είναι ότι "η Κλιματική Αλλαγή μειώνει το μέγεθος των πολικών αρκούδων, σήμερα είναι κατά μέσο όρο 5 εκατοστά κοντύτερες και 65 κιλά ελαφρύτερες απ' ό,τι ήταν το 1980, ενώ έχει μειωθεί και το μέγεθος του κρανίου τους". 

Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα που μας τα έλεγε αυτά η Calgary The Globe and Mail, στην Ελλάδα μαθαίναμε ότι βρέθηκε στα Γρεβενά απολίθωμα πτέρνας γιγαντιαίας αρκούδας, 25% μεγαλύτερης από την πτέρνα μιας μεγάλης καφέ αρκούδας. 

"Αγριοθήριο" (Agriotherium) είναι το επιστημονικό όνομα της γιγαντιαίας αρκούδας που ζούσε στην περιοχή των Γρεβενών κι ευτυχώς που δεν ζει σήμερα, να κρατάει την τεράστια κοιλιά της απ' τα γέλια μ' αυτά που βλέπουμε. Αν πάρετε μια γάτα της Σκανδιναβίας με πολύ φουντωτό τρίχωμα και τη φέρετε στην Ελλάδα, το καλοκαίρι θα ρίξει το τρίχωμα για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες και μετά από δυο ζεστά μεσογειακά καλοκαίρια δεν πρόκειται να ξαναβγάλει το φουντωτό τρίχωμα, γιατί δεν το χρειάζεται. Να μια καλή ιδέα για επιστημονική δημοσίευση. Ή, μάλλον, έλεος ... Αυτή την εξέλιξη των ζώων την έχει περιγράψει ο Δαρβίνος πριν 155 χρόνια, στο "Περί της Καταγωγής των Ειδών" ιστορικό σύγγραμμά του. Τα ζώα προσαρμόζονται στο κλίμα που αλλάζει και το κλίμα αλλάζει από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης, εδώ και 4,5 δισ. χρόνια. Όποια ζώα δεν προσαρμόζονται εξαφανίζονται, όποιος αμφιβάλει ας ψάξει για το "Μεγάλο Θανατικό" της Περμίου Περιόδου ή ας ρωτήσει κανένα δεινόσαυρο. 

Ένα τρίτο είναι ότι "η Κλιματική Αλλαγή αυξάνει την απορροή των ποταμιών". Μια κοινή επιστημονική έρευνα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, τα βρετανικά πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και του Έξετερ, καθώς και το Εργαστήριο Μετεωρολογικής Δυναμικής της Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience,  διατείνεται ότι τα ανθρωπογενή αερολύματα (μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρονται από τον αέρα), έχουν τη δυναμική να επηρεάζουν τοπικά την υδρολογία μιας περιοχής εξασθενώντας το ηλιακό φως, με συνέπεια να εξατμίζεται λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα. Έτσι, τα ποτάμια -λόγω αυτής της παρέμβασης στον υδρολογικό κύκλο- καταλήγουν με μεγαλύτερες διαθέσιμες ποσότητες στην κοίτη τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει μετά από μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όταν η τέφρα που έχει σκορπιστεί στον αέρα, επίσης σκιάζει τον ήλιο. Η έρευνα βέβαια χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικές κι ελάχιστα επιστημονικές διατυπώσεις, του τύπου "Increased aerosol loading may have reduced ..." ή "the magnitude and extent of this effect is uncertain" ή "... may have resulted in an increase in river flow". Και καταλήγουν ότι "We estimate that solar dimming due to rising aerosol concentrations in the atmosphere around 1980 led to an increase in river runoff by up to 25% in the most heavily polluted regions in Europe. We propose that, conversely, these regions may experience reduced freshwater availability in the future, as air quality improvements are set to lower aerosol loading and solar dimming. - Εκτιμούμε ότι η εξασθένηση του ηλιακού φωτός λόγω των αυξανόμενων συγκεντρώσεων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα περί το 1980 οδήγησε σε αύξηση της απορροής των ποταμών έως 25% στις πιο βαριά μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης. Προτείνουμε ότι, κατά συνέπεια, αυτές οι περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού στο μέλλον, καθώς οι βελτιώσεις της ποιότητας του αέρα μειώνουν τα φορτία αερολυμάτων και την εξασθένηση του ηλιακού φωτός". Μόνο που οι πιο βαριά μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης από το 1980 έχουν πιο σοβαρά προβλήματα να λύσουν, όπως την όξινη βροχή και την αυξημένη θνησιμότητα.


Κι ένα τέταρτο είναι το μάλλον αμίμητο "Μην κυνηγάτε τους Βρετανικούς αγριόγαλλους επειδή θα ζεσταθεί ο πλανήτης!" Ο αγριόγαλλος είναι το Famous Grouse, που παλαιότερα το βλέπαμε σε χαριτωμένες διαφημίσεις να περιδιαβαίνει στην τηλεόραση. Επειδή το κυνήγι του γίνεται για εμπορικούς σκοπούς, βάζουν συχνά φωτιές στους βαλτότοπους, προκειμένου να βελτιώσουν τους βιότοπους του αγριόγαλλου, κατά τον ίδιο τρόπο που στη χώρα μας οι αγρότες καίνε τις σιτοκαλαμιές για να επιταχύνουν τη φύτρωση άγριων ψυχανθών και να εμπλουτίσουν τα χωράφια με άζωτο.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι η νέα θρησκεία των κυβερνήσεων και κυκλοφορεί πολύ χρήμα σε ερευνητικά προγράμματα. Προσθέστε την αγωνία των απανταχού πανεπιστημιακών να εμφανίσουν ένα ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων για να περάσουν το σκόπελο της αξιολόγησης των τμημάτων τους, πασπαλίστε και με την τυραννία του citation index κι έχετε ένα εκρηκτικό μείγμα που παράγει σωρηδόν αμφίβολης ποιότητας δημοσιεύσεις για θέματα που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με ακλόνητες επιστημονικές αποδείξεις. Μάλλον έχουμε πλέον παραγωγή περισσότερου επιστημονικού υλικού απ' αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Αν έδιναν αυτά τα χρήματα στην έρευνα π.χ. δέσμευσης κοσμικής ακτινοβολίας για ηλεκτροδότηση τις βραδινές ώρες, μπορεί να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Follow the money, λένε πάντα οι ΑγγλοΣάξωνες ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Κομισιόν: Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα είναι η τέταρτη χειρότερη στην Ε.Ε.


Οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα το κόστος παραγωγής, ενώ κατάλληλα βήματα θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση ενός πλαισίου φιλικού προς τις επενδύσεις, με στόχο την προσέλκυση των εν δυνάμει παρόχων.

Aυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την κατάσταση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στα κράτη- μέλη της ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές ηλεκτρισμού απελευθερώθηκαν πλήρως τον Ιούλιο του 2013, όμως αυτό δεν έγινε με αποτελεσματικό τρόπο στην αγορά και η ΔΕΗ παραμένει ο βασικός προμηθευτής.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι η τέταρτη χειρότερη στην ΕΕ, με επιδόσεις που είναι 7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (65 μονάδες στην Ελλάδα έναντι 72 στην ΕΕ). Συνολικά δε η ικανοποίηση των καταναλωτών είναι η δεύτερη χειρότερη στην ΕΕ και ο αριθμός των παραπόνων ο δεύτερος υψηλότερος, αναφέρει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Επιτροπή αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη ανεξάρτητη λειτουργία της ΔΕΣΦΑ μετά την ιδιωτικοποίησή της θα πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική ρυθμιστική Αρχή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη δρομολόγηση ενός χρονοδιαγράμματος και ενός προγράμματος δράσης για τη διευκόλυνση στη μετάβαση ενός πιο ώριμου μοντέλου αγοράς για το φυσικό αέριο, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στη λιανική και θα δίνει τέλος στα αποκλειστικά δικαιώματα περιφερειακών παρόχων φυσικού αερίου, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν παρόχους και να έχουν οφέλη από την απελευθερωμένη αγορά.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η επίδοση της Ελλάδας είναι 4 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (78 μονάδες στην Ελλάδα έναντι 74 στην ΕΕ) κάτι που αντιστοιχεί στην 6η θέση στην ΕΕ.

Οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στους παρόχους. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο ή τιμολογιακό πρόγραμμα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ (κάτω από 1% έναντι τουλάχιστον 10% στην ΕΕ), υπογραμμίζεται στην έκθεση.



ΠΗΓΗ:
defencenet.g

Έρευνα-σοκ της ΕΛΣΤΑΤ: 2.500.000 Έλληνες απειλούνται από τη φτώχεια


Η ετήσια έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας, από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφει την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς, ή ακόμα και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι) ξεπέρασε το 20%.

Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Α. Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.023 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 10.547 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Το έτος 2013, το 23,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας, όταν το όριο φτώχειας ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου εισοδήματος του νοικοκυριού.

- Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 9.303 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 16.170 ευρώ.

- Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 892.763 και τα μέλη τους σε 2.529.005.

B. Βασικές διαπιστώσεις

- Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 28,8% και είναι υψηλότερος κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 15,1% και είναι μειωμένος κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012.

- Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.200.800 άτομα ή σε 19.6% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το προηγούμενο έτος (2012) ανερχόταν σε 1.010.900 άτομα.

- Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια ως προς το σύνολο του πληθυσμού για κάθε μία από τις παρακάτω ομάδες είναι:

■ Άνδρες άνεργοι (50,7%)

■ Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον ένα, εξαρτώμενο παιδί (37,2%)

■ Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30.3%)

■ Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (28,8%)

■ Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας κάτω των 65 ετών (24,4%)

■ Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (22,9%)

- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.903.800 άτομα ή σε 35,7% του συνόλου του πληθυσμού (το έτος 2012 ήταν 3.795.100 άτομα).

• Ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, υπολογιζόμενος με κατώφλια διάφορα του 60% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, ανέρχεται σε:

■ 11,1%, αν το κατώφλι οριστεί στο 40% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος,

■ 16,6%, αν το κατώφλι οριστεί στο 50% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και

■ 31,4%, αν το κατώφλι οριστεί στο 70% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, αντίστοιχα.

Γ. Κοινωνικές μεταβιβάσεις και κίνδυνος φτώχειας

- Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν απ' όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 53,4%, ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 28,0%.

Το ανωτέρω ποσοστό μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται σε 23,1%.

- Τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας κατά 4,9 ποσοστιαίες μονάδες.

- Οι συντάξεις συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού της φτώχειας κατά 25,4 ποσοστιαίες μονάδες.

- Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό της φτώχειας κατά 30,3 ποσοστιαίες μονάδες.

- Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν απ' όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) εκτιμάται σε 89,5% για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ πριν τα κοινωνικά επιδόματα (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων) εκτιμάται στο 19,2%.

- Ο κίνδυνος φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις για άτομα ηλικίας 18-64 ετών (μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο διαθέσιμο εισόδημα) γι' αυτή την ομάδα ηλικιών, εκτιμάται στο 45,8%, ενώ, όταν δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοινωνικά επιδόματα αλλά συμπεριλαμβάνονται οι συντάξεις στο διαθέσιμο εισόδημα, εκτιμάται στο 28,8%.

- Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων) αποτελούν το 44,6% του συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της Χώρας, εκ του οποίου οι συντάξεις αναλογούν στο 44,0%, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα στο 4,6%.

Δ. Χαρακτηριστικά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας

- Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, συγκεκριμένα 23,8% και 22,4%, αντίστοιχα.

- Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό 22,9%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 21,8%.

- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 15,1%, ενώ για άτομα ηλικίας έως 17 ετών σε 28,8 %.

- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών υπολογίζεται σε 17,2%, ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 23,7%.

- Ο κίνδυνος φτώχειας των μονογονεϊκών νοικοκυριών με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 37,2%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 20,2%.

- Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (συνταξιούχους, νοικοκυρές κλπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στους εργαζομένους ανέρχεται σε 13,1% (άνδρες 13,4% και γυναίκες 12,6%), στους λοιπούς οικονομικά μη ενεργούς (δεν περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι) σε 30,2% και στους ανέργους σε 46,5%.

- Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 10,7%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 27,0%.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κάτω από τα 90 δολάρια το brent


Δίχως τέλος δείχνει να είναι η πτώση του πετρελαίου brent, χάνοντας ακόμη και τα επίπεδα των 90 δολαρίων, μετά την ανακοίνωση του Κουβέιτ ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μεταβάλει την προσφορά στην αγορά.

Ειδικότερα, στις 13:57, το συμβόλαιο πετρελαίου άμεσης παράδοσης υποχωρεί κατά 1,01 δολάρια στα 84,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent βρίσκεται στα 89,09 δολάρια χάνοντας 1,12 δολάρια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό του Κουβέιτ, Αλι αλ-Ομαΐρ, ο ΟΠΕΚ δεν θα χρησιμοποιήσει την επιλογή της μείωσης της προσφοράς ώστε να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών, αν και η πρόταση θα επιβεβαιωθεί στη σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού στις 27 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκε στα 9,704 δισ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, από 9,597 δισ. βαρέλια τον Αύγουστο, δείχνοντας τις προθέσεις της χώρας.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Εξόρμηση Μανιάτη για τα πετρέλαια στα Ιωάννινα

Εξόρμηση Μανιάτη για τα πετρέλαια στα Ιωάννινα
Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με  εκπροσώπους φορέων της περιοχής, ενώ θα  παρευρεθεί σε ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου στις 15 Οκτωβρίου.

Στην ημερίδα θα συμμετέχει και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει πραγματοποιήσει τη σύνταξη της μελέτης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, ενώ ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας και του Νομού Ιωαννίνων.

Παράλληλα, παρούσα στην εκδήλωση θα είναι και η ελληνική εταιρεία Energean Oil η οποία θα παρουσιάσει το προφίλ της στους τοπικούς φορείς, τους στόχους της για το έργο στα Ιωάννινα και την εμπειρία της από το έργο της Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι στα Ιωάννινα, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατομμύρια βαρέλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Energean θα μεταβούν την Τρίτη στο Μαυροβούνιο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις της, καθώς έχει “περάσει” στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια μπλοκ της χώρας.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τι προβλέπει η τροπολογία για την αντικατάσταση συστηματων πετρελαίου με φυσικού αερίου


Τις υφιστάμενες ΕΠΑ ως τους φορείς υποδοχής των αιτήσεων για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου, ορίζει η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε προ ημερών στο σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομματων.
Προβλέπει παράλληλα ότι οι εργασίες που θα γίνονται στο πλαίσιο της αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με αερίου θα εξαιρούνται από την τυχόν έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία.
Προκειμένου να μη δημιουργηθεί παρανόηση, ούτε σήμερα (ν.3175/2003) απαιτείται έγκριση από την πολεοδομία προκειμένου να υποβάλλει μια πολυκατοικία ή μονοκατοικία αίτημα σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Απλώς, η συγκεκριμένη πρόβλεψη επιχειρεί να καλύψει και κάποιες περιπτώσεις παλαιών κτιρίων ή “αυτονόμησης” από το κεντρικό σύστημα, όπου επειδή ενδεχομένως απαιτούνται επιπλέον εργασίες π.χ. αντικατάσταση ολόκληρου του υδραυλικού συστήματος σωληνώσεων, με βάση το σημερινό καθεστώς πρέπει να προσκομίσουν άδεια από πολεοδομία.
Επίσημα η προκήρυξη δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, προκειμένου και να αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής, με περιθώριο κατάθεσης μέχρι και τις 30 Απριλίου 2015.
Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, και όπως αναφέρεται στην τροπολογία (σσ: κατατέθηκε στις 3/10/2014), θα καλυφθεί κατά 15% με εθνική συμμετοχή (2,25 εκατ. ευρώ) και κατά 75% με κοινοτική χρηματοδοτήση (12,75 εκατ. ευρώ).
Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι είναι δυνατή η καταβολή αποζημίωσης στις τρεις ΕΠΑ για τα έξοδα που συνεπάγεται η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος με ποσοστό 2% επί του προυπολογισμού της δράσης (σσ: δηλαδή έως 300.000 ευρώ επί συνόλου 15 εκατ. ευρώ).


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

To ΣΚΕΕΠ αφουγκραζόμενο την ανησυχία και τον προβληματισμό των εργαζομένων, για τον κατήφορο των εργασιακών σχέσεων αλλά και συνδικαλιστικών πράξεων στα ΕΛΠΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει - ΗΜΕΡΙΔΑ το ΣΑΒΒΑΤΟ 18.10.2014 στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ με σκοπό να ακουστούν, να συζητηθούν ΟΛΕΣ οι απόψεις  και να παρθούν αποφάσεις για την πορεία αλλαγής αυτών των πολιτικών.

Το ΣΚΕΕΠ απλώς οργανώνει, η επιτυχία είναι στα χέρια όλων μας. Έξω από παρατάξεις, θέση  εργασίας που κατέχει ο καθένας.

ΣΤΟΧΟΣ :  Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ  ΣΤΑ ΕΛΠΕ

ΕΝΑΡΞΗ :  09:30

Α.   KYΚΛΟΣ

Ανοιχτή συζήτηση. Τοποθετήσεις  συμμετεχόντων οι οποίοι και θα απαντούν σε διευκρινήσεις – ερωτήσεις συναδέλφων.

Β.   ΚΥΚΛΟΣ

Τα συμπεράσματα του Α. ΚΥΚΛΟΥ πηγή συζήτησης ώστε να προσεγγίσουμε τον στόχο.

Γ.   ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Από τους συναδέλφους που θα συμμετέχουν θα επιλεγούν κάποιοι που θα αναλάβουν να διοργανωθεί ένα τραπέζι συζήτησης όπου θα επεξεργαστεί και θα ανακοινώσει στους συναδέλφους  τα αποτελέσματα της Ημερίδας.

ΛΗΞΗ :  Θα καθοριστεί από την πορεία της συζήτησης, γιατί σκοπός είναι το αποτέλεσμα.


Η συμμετοχή δείχνει την ανησυχία, γιατί εμείς πρέπει να καθορίσουμε το εργασιακό μέλλον μας μέσα στην συγκυρία που ζούμε. Να καθορίσουμε το οικογενειακό μας αύριο, την αξιοπρέπειά μας διεκδικώντας και όχι ως απλοί θεατές.




ΣΚΕΕΠ

Επισήμως σε bear market το πετρέλαιο


Το πετρέλαιο βρίσκεται στη μέση ενός από τα χειρότερα selloff από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τις τιμές στη διεθνή αγορά να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα μέσα Ιουνίου, χάνοντας το κρίσιμο επίπεδο των 85 δολαρίων.

Υπάρχουν δύο απλές εξηγήσεις: μικρή ζήτηση, μεγάλη προσφορά. Πίσω από την υποτονική ζήτηση κρύβονται παράγοντες όπως η "βαλτωμένη" ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και η εξασθενημένη ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το 2014 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά μόλις 1,5%.

Το αργό, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Λονδίνο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά του Ιουνίου, ενώ παράλληλα τα διαθέσιμα αποθέματα στις μεγάλες ενεργοβόρες οικονομίες της Δύσης, αλλά και οι εξαγωγές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εμφανίζονται σήμερα με τα τελευταία δεδομένα να υπερκαλύπτουν τη ζήτηση. Με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να μιλούν για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθίσταται, για την ώρα, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού μπορεί να έρθει η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Στο περιβάλλον αυτό, traders και hedge funds φέρονται να κλείνουν τις long θέσεις τους στο αργό, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ αντιθέτως οι short θέσεις –που ποντάρουν σε υποχώρηση των τιμών- έχουν αυξηθεί κατά 8%, μόνο την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Barclays, χαμηλώνουν τη μέση πρόβλεψη για την τιμή του αργού το δ’ τρίμηνο δραστικά. Ειδικότερα, η Barclays «έκοψε» την πρόβλεψή της στα 85 δολάρια, από 98 δολάρια, σε μία εξέλιξη ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές. Οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν από τις μεταβολές της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος. 

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι παραδοσιακά το πετρέλαιο ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία από την τιμή του αμερικανικού νομίσματος καθώς οι διεθνείς αγορές τείνουν να εξισορροοπήσουν τη μεταβολή ενός εμπορεύματος που διαπραγματεύεται στο αμερικανικό νόμισμα.

Άπειλή για τους ελληνικούς υδρογονάναθρακες

Δύο όψεις για την ελληνική οικονομία έχει η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς από τη μία πλευρά πιέζει τα ενεργειακά κόστη της ιδιαίτερα εξαρτημένης από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά από την άλλη πλευρά συρρικνώνει τα δυνητικά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων που μπορεί να ενδιαφέρονται για την έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Με δεδομένο ότι ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν το κόστος εξόρυξης από τα βαθύτερα κοιτάσματα, ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι, η υποχώρηση του αργού στις διεθνείς αγορές κάτω από τα 85 δολάρια για αργό στη Νέα Υόρκη (WTI) και τα 89 δολάρια για το brent δημιουργείται εύλογος προβληματισμός και για το ενδιαφέρον που μπορεί να προσελκύσουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί της Αθήνας. 

Στο ελληνικό μακροοικονομικό μέτωπο, η πτώση των τιμών του αργού υπερκαλύπτει την ανατίμησή του από την υποτίμηση του ευρώ το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου δημιουργεί ευνοϊκότερο υπόβαθρο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά όχι και για την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής παραγωγής υδρογονανθράκων.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Έκτακτη Σύνοδο του OPEC για να Αντιμετωπιστεί η Πτώση της Τιμής του Αργού Ζητά η Βενεζουέλα


Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του OPEC ζήτησε την Παρασκευή η Βενεζουέλα, καθώς, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, «χρειάζεται να συντονιστούμε με κάποιον τρόπο ώστε να σταματήσει πτώση των τιμών του πετρελαίου», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ήδη επικοινωνήσει για τον σκοπό αυτό με άλλους υπουργούς χωρών-μελών του Οργανισμού.
«Είμαι πεπεισμένος πως αυτό δεν οφείλεται στις συνθήκες της αγοράς, αλλά αποτελεί χειραγώγηση τιμών ώστε να δημιουργηθούν οικονομικά προβλήματα σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς επιχειρήσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Καράκας ο Ραφαέλ Ραμίρεζ, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά και επικεφαλής της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας, της PDVSA. 
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση του OPEC έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.
«Υπάρχει σημαντική υπέρβαση, κατά περίπου 2 εκατ. Βαρέλια», δήλωσε. «Υπάρχουν χώρες που παράγουν υπερβολικά, πολύ πάνω από την ορισθείσα παραγωγική ποσόστωση, άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις ποσότητες αυτές», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας.
Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή αργού σε 9.704.000 βαρέλια ημερησίως το Σεπτέμβριο από 9.597.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Ριάντ έχει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς που διαθέτει και όχι τη διατήρηση των τιμών, παρά τη συνεχιζόμενη «βουτιά» των τελευταίων.
«Πρέπει να σταματήσουμε την πτώση των τιμών του πετρελαίου», υπογράμμισε ο Ραμίρεζ για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος τιμών ούτε η τιμή του αργού να βρίσκεται κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι, καθώς, όπως τόνισε, αυτό «δεν εξυπηρετεί κανέναν».
Φέτος, το αργό της Βενεζουέλας έχει κατά μέσο όρο κυμανθεί στα 94,99 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με τα 98,08 δολ. το 2013 και τα 103,42 δολαρίων το 2012. Αν και διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η Βενεζουέλα παράγει μόνο 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αποφέρουν το 96 % των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Βενεζουέλα χρειάζεται μια τιμή κοντά στα 121 δολ. το βαρέλι, για το τρέχον έτος, για να καταφέρει η κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, μαζί και πολλές άλλες βασικές χώρες-μέλη του Οργανισμού δεν έχουν δείξει ως τώρα σημάδια πανικού από την πτώση των τιμών, που έχει οδηγήσει το Brent από τα επίπεδα των 115 δολ. το βαρέλι στα μέσα Ιουνίου στα 88,10 δολ. το βαρέλι την περασμένη Πέμπτη. Οι χώρες αυτές δεν θεωρούν αναγκαία μια συνάντηση πριν από την τακτική σύνοδο στις 27 Νοεμβρίου.
Μάλιστα, ακόμη και το Ιράν, που χρειάζεται 140 δολ. το βαρέλι δήλωσε πως μια έκτακτη συνεδρίαση του OPEC δεν είναι αυτή την ώρα στην ατζέντα


ΠΗΓΗ:energia.gr

Ποια είναι Dragon Oil που “μπαίνει” σφήνα σε ΕΛΠΕ -Edison για τον πατραϊκό κόλπο

Ποια είναι Dragon Oil που “μπαίνει” σφήνα σε ΕΛΠΕ -Edison για τον πατραϊκό κόλπο
Η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η αραβικών συμφερόντων  Dragon Oil στην ιρλανδική  Petroceltic, μπορεί να αλλάξει τα επενδυτικά “χρώματα” στο σχήμα που έχει αναλάβει τις έρευνες και την εκμετάλλευση του θαλάσσιου οικοπέδου στο πατραϊκό κόλπο, καθώς εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά και μεταβιβαστούν τα πάγια τότε μπορεί τα δικαιώματα του 33% της κοινοπραξίας να μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία, χωρίς ακόμα είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις.

Είναι ένας ανεξάρτητος όμιλος με αντικείμενο την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η κύρια παραγωγή της είναι  στο Τουρκμενιστάν στην Κασπιά (94%), αλλά και ένα μπλοκ στη Τυνησία , 9 στο Ιράκ, στο  το Αφγανιστάν, στις Φιλιππίνες και στην Αίγυπτο.  Η έδρα του Ομίλου είναι στο Ντουμπάι και  η Emirates National Oil Company Limited που ανήκει στην κυβέρνηση κατέχει περίπου το 54% του μετοχικού της κεφαλαίου. της Εταιρείας. Μάλιστα, η κίνηση  προς την  Petroceltic δεν φαίνεται τυχαία, καθώς είναι ήδη εισηγμένη στο ιρλανδικό χρηματιστήριο

Τα μεγέθη της εταιρείας είναι εντυπωσιακά. Διαθέτει ρευστότητα 1,86 δισ. Δολάρια, 675 εκατ. Βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων, ενώ σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 1,3 τρισ κυβικά πόδια. Απασχολεί 1.550 εργαζόμενους από τους οποίους οι  1.400 εργάζονται στο Τουρκμενιστάν και και  150 εργαζόμενοι στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος είναι να καταφέρει μια 100.000 βαρέλια την ημέρα  στα τέλη του 2015 και να επεκτείνει τις συνεργασίες της. Το υψηλόβαθμο μέλος της εταιρείας Mohammed Al Ghurair έχει δηλώσει ότι βασική στρατηγική είναι να επιταχυνθεί η παραγωγή στην περιοχή του Τουρκμενιστάν, να αναπτύξουν ευκαιρίες στο φυσικό αέριο και να εντείνουν την επιθετική πολιτική με εξαγορές.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Πολιτική κίνηση από κραταιούς συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική κίνηση από κραταιούς συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ
Το Δεκέμβριο μεγάλη διάσκεψη για

Με στόχο να ξεπεραστούν οι εσωκομματικές έριδες βενιζελικών - παπανδρεϊκών και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα για την επανασύσταση της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας προχωρά η νέα πρωτοβουλία στελεχών, κυρίως συνδικαλιστών, του ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική κίνηση απαρτίζεται από σχεδόν 200 μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Τιτάνια προκειμένου να συγκροτήσουν μια πρώτη πολιτική πλατφόρμα.

Μεταξύ αυτών είναι ο Σπύρος Παπασπύρος, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, ο Τζανέτος Καραμίχος πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Χρήστος Σπίρτζης πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος και πολλά ακόμα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ κυρίως από το χώρο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η συνάντηση κατέληξε σε μία μεγάλη πολιτική διάσκεψη το Δεκέμβριο, η οποία ανάλογα και με την ανταπόκριση που θα έχει έως τότε πιθανότατα να οδηγήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να έχει στην έκβαση του εγχειρήματος το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα έχει προηγηθεί και αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση στο ΤΙΤΑΝΙΑ:

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στελέχη από όλη την Ελλάδα, από όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς χώρους, πολιτικά στελέχη και νεολαία, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, προκειμένου ο σοσιαλιστικός χώρος, σε όλο του το εύρος, να ανακτήσει αυτόνομα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στόχος μας οι δυνάμεις από την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία, ως τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού, να συνευρεθούν σε ενιαία προοδευτική κατεύθυνση, να ανταποκριθούν στο αίτημα και την αγωνία της βάσης του μεγάλου κοινωνικού προοδευτικού σοσιαλιστικού χώρου για το πολιτικό κενό της μη εκπροσώπησης μας. 

Με αφορμή το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πολλαπλασίασαν την πολύπλευρη πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική κρίση με την καθολικά πλέον αποδεκτή διαπίστωση ότι το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης όχι μόνο αποκλίνει από μια προοδευτική κοινωνία και παραγωγική οικονομία αλλά και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιχειρούμε τη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής προγραμματικής πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.

Επιχειρούμε να εκφράσουμε το νέο όραμα, τους νέους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους:
Την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας,
την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και
τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα

Αποφασίστηκε:
1. Η διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης ανά γεωγραφικό και εργασιακό χώρο
2. Η διοργάνωση πολιτικής διάσκεψης με τη συμμετοχή και αντιπροσώπευση όλων των τάσεων, ρευμάτων, κινήσεων, στελεχών, που συγκροτούν τον σοσιαλιστικό χώρο, την πραγματική προοδευτική δημοκρατική παράταξη στην κοινωνία και την πολιτική.
3. Η συγκρότηση επιτροπών και αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα».


ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Σε Κίνδυνο ο Ομαλός Εφοδιασμός με Πετρέλαιο Θέρμανσης


Μπορεί η κυβέρνηση να μείωσε κατά 10 λεπτά το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς αντιμετωπίζει νέα προβλήματα λόγω μη πλήρους συμμόρφωσης των πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου με όσα προβλέπονται για τα συστήματα εισροών-εκροών στις δεξαμενές.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η τροφοδοσία με πετρέλαιο θέρμανσης των πρατηρίων και των μεταπωλητών από τις εταιρείες, θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα αυτά και μεταδίδουν - ενημερώνουν σε καθημερινή βάση το κεντρικό σύστημα με τα δεδομένα της κίνησης σε κάθε εγκατάσταση.  
Ωστόσο όπως προκύπτει και από παρεμβάσεις επαρχιακών συλλόγων πρατηριούχων, όπως αυτού στο νομό Κέρκυρας, το 90% των μελών του αν και έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους προμηθευτές των συστημάτων, δεν έχουν προλάβει να τα εγκαταστήσουν. Ως εκ τούτου και επειδή αντιμετωπίζουν εξοντωτικά πρόστιμα, ο σύλλογός τους ζητά να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου για την εγκατάσταση των συστημάτων.
Εκτός από αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, ακόμη και τα πρατήρια που έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα, δεν καλύπτονται τυπικά για παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης, αφού, για διάφορους λόγους δεν μεταδίδουν τα στοιχεία τους στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών. Μάλιστα στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν τα δύο τρίτα των πρατηρίων.
Όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, μια από τις αιτίες της μη μετάδοσης, είναι ότι το σύστημα, προκειμένου να δεχτεί τα στοιχεία διακίνησης, απαιτεί να συμπληρωθεί ειδικό πεδίο («κουτάκι») της ηλεκτρονικής φόρμας, με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής ογκομέτρησης των δεξαμενών. Ενώ δηλαδή οι δεξαμενές είναι ογκομετρημένες, ζητά να γίνει νέα ογκομέτρηση με «ηλεκτρονική βέργα», δηλαδή οι πρατηριούχοι να επιβαρυνθούν με νέα έξοδα για την εργασία αυτή.
Το τελευταίο πρόβλημα είναι γνωστό. Συμφωνήθηκε δε να ξεπεραστεί προσωρινά με την καταγραφή στο ειδικό πεδίο του ανώτατου ποσοστού απόκλισης που είναι 1,5% η υπέρβαση του οποίου μπορεί να διαπιστώνεται από τα στοιχεία διακίνησης του καυσίμου. Η ρύθμιση αυτή όμως δεν έχει γίνει και έτσι το πρόβλημα υφίσταται για τα δύο τρίτα των πρατηρίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΓΓ Εσόδων και Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ενημερωθεί από τους εκπροσώπους του κλάδου και είναι σε γνώση της εικόνας αυτής. Καταρχήν έχει συμφωνηθεί να δοθεί σιωπηρή παράταση για το χρόνο εγκατάστασης των συστημάτων. Ωστόσο όπως επισημαίνεται αρμοδίως, καμία «σιωπηρή παράταση» δεν μπορεί να καλύψει νομικά όποιον διακινεί πετρέλαιο θέρμανσης σε μη νόμιμο δικαιούχο.
Έτσι τα όποια προβλήματα που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και κυρίως της περιφέρειας με πετρέλαιο θέρμανσης, αναμένεται να αντιμετωπιστούν μέχρι την Τετάρτη σε συναντήσεις των στελεχών της αρμόδιας γενικής γραμματείας με τους εκπροσώπους του κλάδου.
Η τιμή

Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αυτή επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών. Με βάση την τιμή διυλιστηρίου της Παρασκευής (566,02 ευρώ τα 1.000 λίτρα), η λιανική τιμή για παραδόσεις σε ποσότητες των 1.000 λίτρων διαμορφώνεται σε επίπεδα 1,045- 1,06 ευρώ το λίτρο για τα αστικά κέντρα. Για παραδόσεις σε μικρότερες ποσότητες ή σε απομακρυσμένες περιοχές, οι τιμές αυξάνονται ανάλογα με την πολιτική των εταιρειών


ΠΗΓΗ:energia.gr