Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

untitled
Επιτέλους κυκλοφόρησε και ένας πραγματικός και ολοκληρωμένος χάρτης της Κυπριακής ΑΟΖ όπως έπρεπε απαρχής να χρησιμοποιείται και όχι ο μισός. Σαν και φοβόμαστε τους κατακτητές ή τους «συμμαχικούς μας εταίρους» και «Ζυριχικούς κηδεμόνες» να προβάλλουμε ολοκληρωμένη την έκταση της κυπριακής (Κυπριακής Δημοκρατίας) ιδιοκτησίας ΑΟΖ.

Ο χάρτης που αναρτήθηκε από την ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου πιστεύεται είναι ορθός και σε σμίκρυνση βλέπουμε την Κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις υπόλοιπες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο χάρτης αυτός είναι που οφείλουμε και οφείλουν όλα τα ΜΜΕ Κύπρου και Ελλάδας πρωτίστως να χρησιμοποιούν σε αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ. Και όχι να φθάνουν κάποιοι (είτε από αφέλεια είτε σκόπιμα) να χρησιμοποιούν ακόμα και … τουρκικούς χάρτες για την ΔΙΚΗ μας ΑΟΖ!

Οποιαδήποτε αναφορά σε «εν δυνάμει ΑΟΖ» (άκου κουβέντα) που διαβάσαμε πρόσφατα να χρησιμοποιείται σε άρθρο, είναι λανθασμένη και παραπλανητική. Που βρέθηκε αλήθεια μια τέτοια ορολογία είναι άξιον απορίας. Η ΑΟΖ καλύπτει όλες τις πλευρές του κυρίαρχου νησιού. Εκκρεμεί η απόφαση της Ελλάδας να οριοθετήσει με σαφήνεια και την δική της ΑΟΖ που δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι ακόμα πρόθυμη να το κάνει.

Εάν τα τουρκικά πλοία παραβίαζαν την ΑΟΖ του Ισραήλ, της Μεγάλης Βρετανίας ή των ΗΠΑ, πόση ώρα άραγε θα έπαιρνε για να βυθιστούν;

Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο.

Αυτός είναι ο χάρτης της πραγματικής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
χαρτησ
Ειδικότερα, στον χάρτη απεικονίζονται όχι μόνο τα οικόπεδα που έχει χαράξει η Κυπριακή Δημοκρατία και στα οποία οριοθέτησε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, αλλά και τα οικόπεδα στην υπόλοιπη ΑΟΖ της.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι σ’ αυτά τα οικόπεδα δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία, η οποία κατέχει παράνομα το 40% σχεδόν του εδάφους του νησιού.

Ο χάρτης δείχνει τα σύνορα της κυπριακής ΑΟΖ, με βάση την ίση απόσταση (μέση γραμμή), όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Ουσιαστικά, αυτά είναι τα σύνορα της κυπριακής ΑΟΖ όπως την δημιούργησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004.

Ο διαδεδομένος χάρτης όπως τον εμφανίζουν επίσημα εχθροί και “φίλοι” αφήνει τη εντύπωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση διεκδικεί μόνο μισή ΑΟΖ και χαρίζει τη υπόλοιπη στην κατοχική δύναμη του Αττίλα.

Αυτός ο χάρτης δείχνει την ολοκληρωμένη ΑΟΖ της Κύπρου, στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης-(equidistance) του Δικαίου της Θάλασσας.

mignatiou


ΠΗΓΗ:olympia.gr

ICAP: Ποιες είναι οι 53 εταιρείες - «ηγέτες» της ελληνικής αγοράς

ICAP: Ποιες είναι οι 53 εταιρείες - «ηγέτες» της ελληνικής αγοράς
Η ICAP Group, η μοναδική εταιρεία αναγνωρισμένη ως Rating Agency από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την European Securities and Markets Authority (ESMA), βράβευσε στις 23 Οκτωβρίου για 4η χρονιά, τις επιχειρήσεις και τους Ομίλους – Ηγέτες βασιζόμενη σε τέσσερα μετρήσιμα κριτήρια με δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Η τελετή έλαβε χώρα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  παρουσιάστηκε από την  δημοσιογράφο κα Ειρήνη Νικολοπούλου και σε αυτή συμμετείχαν 400 περίπου Ανώτατα Στελέχη της Ελληνικής αγοράς.

Τα βραβεία απένειμαν μετά από χαιρετισμό που απηύθυναν οι κ.κ. Νίκος Δένδιας –  Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Θεόδωρος Φέσσας – Πρόεδρος ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος – Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Βασίλης Κορκίδης – Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Κώστας Ευριπίδης  –  Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, και Νικήτας Κωνσταντέλλος  –  Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

Η ICAP Group με ακρογωνιαίο λίθο τις Εκδοτικές Πρωτοβουλίες της, BUSINESS LEADERS και LEADING EMPLOYERS αλλά και με αφετηρία τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και το αναγνωρισμένο ICAP Credit Score, διοργανώνει το θεσμό των TRUE LEADERS.

Το μοναδικό θεσμό που βραβεύει όλους (εταιρείες και ομίλους) όσους πληρούν ταυτόχρονα συγκεκριμένα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, σημειώνοντας υψηλές αποδόσεις και πρόοδο το 2013.

Ειδικότερα και μέσα από ένα σύνολο 22.200 επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, μόνον 45 Εταιρείες και 8 Όμιλοι πέτυχαν να διακριθούν ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στα εξής κριτήρια:
1. Συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες Εταιρείες ή στους 200 πιο κερδοφόρους Ομίλους για το 2013, με βάση τα στοιχεία της έκδοσης Business Leaders in Greece (κριτήριο κατάταξης το EBITDA)
2. Συγκαταλέγονται στις 500 Εταιρείες ή 200 Ομίλους με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και έχουν αυξήσει το προσωπικό τους από το 2012 στο 2013
3. Οι Εταιρείες ή οι κύριες εταιρείες του Ομίλου έχουν υψηλό ICAP Credit Score (αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας που κυμαίνονται από Α1 έως Β2)
4. Βρίσκονται στις  κορυφαίες θέσεις του Κλάδου τους (με βάση τον τζίρο)

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, στην εισαγωγική του Ομιλία, σημείωσε ότι οι 53 επιχειρήσεις που διακρίθηκαν αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων αφού κάλυψαν ταυτόχρονα πολλαπλά και δύσκολα κριτήρια, κόντρα στην αβεβαιότητα και εν μέσω αρνητικών για την οικονομία της Χώρας μας, συγκυριών. Προσέθεσε δε ότι οι βραβευθέντες σηματοδοτούν την επιτυχία και εκπροσωπούν την ελπίδα για την ανάπτυξη τόσο της εθνικής μας οικονομίας όσο και της Χώρας μας. Τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των True Leaders φέτος αυξήθηκε κατά 11 επιχειρήσεις ή 26%, που είναι ένα καλό σημάδι ότι ο δύσκολος δρόμος της ανάκαμψης των επιχειρήσεων έχει αρχίσει.

Χορηγοί της Τελετής Βράβευσης ήταν οι:
ΦΑΡΜΑΤΕΝ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, "ΒΙΚΟΣ", SP - CARTONPACK

Λίστα 53 True LEADERS 2013 με μικτή αλφαβητική σειρά (ΔΕΝ πρόκειται για κατάταξη)
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε.
ΑΛΦΑ - ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
“ALFA” ΑΘ.Δ.ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕΒΕ
ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.
BIC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.
BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
ERGO Α.Α.Ε. ΖΗΜΙΩΝ
EUROPEAN DYNAMICS Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.
ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
FLEXOPACK A.E.Β.Ε. ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
FOURLIS Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
G4S HELLAS HOLDING S.A. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΖΑΡΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε.
Η.Β. BODY Α.Β.Ε.Ε.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ "ΒΙΚΟΣ" Α.Ε.
ICAP GROUP A.E.
ING ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΩΗΣ
INTERSPORT ATHLETICS Α.Ε.Ε.
INTRALOT Α.Ε.
ICAP GROUP A.E.
ISOMAT Α.Β.Ε.Ε.
JUMBO Α.Ε.
ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.
ΚΑΥΚΑΣ, Β., Α.Ε.
ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΣ Α.Ε
ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
METLIFE Α.Ε. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΩΗΣ
ΜΑΣΟΥΤΗΣ, Δ., ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.
ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.
ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.&Ε.Ε. ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΤΡΟ Α.Ε.&Β.Ε.
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.
ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ε. Ι., Α.Ε.
ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.
SP - CARTONPACK HELLAS Α.Ε.Β.Ε.
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Ι. & Σ., Α.Ε.Ε.
ΣΥΜΕΤΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟΥ Α.Ε.
ΤELEPERFOMANCE HELLAS Α.Ε.
ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ
ΤΥΡΑΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΦΑΡΜΑΤΕΝ Α.Β.Ε.Ε.
ΦΛΩΡΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Κ.
VIVECHROM  Α.Ε.
ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΔΑΚΕ: Όχι στους "μύθους" περί συνδικαλιστικού νόμου


Τη δική της απάντηση έδωσε η ΔΑΚΕ (σ.σ. συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία) σε κάθε «επίσημη διαρροή για τις απαιτήσεις των Δανειστών μας, κάθε email ή non paper προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς και κάθε διαπραγμάτευση για την επόμενη δόση».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (ΔΑΚΕ) επισημαίνει πως:

«Σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο 1264/82 είναι ένας δημοκρατικότατος νόμος απόλυτα συμβατός και εναρμονισμένος με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο»

«Το υφιστάμενο πλαίσιο το 95% των απεργιών κρίνονται ως παράνομες και καταχρηστικές»

«Η χρηματοδότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος δεν είναι κρατική και κατ’ επέκταση δεν επιβαρύνει με ούτε 1 ευρώ τον Κρατικό Προϋπολογισμό.»

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν υπό συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς»

«Στο  νόμο 1264/82 περιγράφεται ως υποχρέωση του εργοδότη ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο καθεστώς παροχής διευκολύνσεων σε συνδικαλιστικά στελέχη»

«Η προστασία από απόλυση των εκλεγμένων συνδικαλιστικών στελεχών έχει οριοθετημένα χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν “υποθάλπει” συμπεριφορές κατάχρησης της συνδικαλιστικής ιδιότητας»

Πιο αναλυτικά:

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο

«Σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο 1264/82 είναι ένας δημοκρατικότατος νόμος απόλυτα συμβατός και εναρμονισμένος με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο. Προκαλεί, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα η εμμονή για αλλαγή του τουλάχιστον από τις 2 ευρωπαϊκές δομές (ΕΕ και ΕΚΤ) που εκπροσωπούνται στην Τρόικα», επισημαίνει η ΔΑΚΕ.

Απεργία

«Ενδεχόμενη μεταβολή του τρόπου κήρυξης απεργίας με την υιοθέτηση της “ρήτρας” για το 50% +1 επί του συνόλου των μελών αφενός θα δημιουργήσει ισχυρά προσχώματα στην πραγματοποίηση απεργιών στερώντας από την εργατική πλευρά ένα πολύτιμο και αγωνιστικό και συνάμα έσχατο μέσο διεκδικήσεων, και αφετέρου θα αποτελέσει στην πράξη ωμή καταστρατήγηση της θεμελιώδους αρχής της δημοκρατικής-αντιπροσωπευτικής συλλογικής εκπροσώπησης» σημειώνει η ΔΑΚΕ. Παράλληλα, τονίζει πως « απορριπτέα είναι η όποια ανάλγητη σκέψη ανάσυρσης του πτώματος του “lock out” (ανταπεργία εργοδοτών) και έωλες οι δήθεν ανησυχίες περί “προσωπικού ασφαλείας” αφού αυτή η υποχρέωση προβλέπεται ρητά από το 1264/82 και ακολούθως εφαρμόζεται. Αλήθεια τί άλλο εκτός από την “γραφειοκρατική” κατάλυση του δικαιώματος της απεργίας μπορεί να προσδοκούν όσοι επιδιώκουν τέτοιες “τροποποιήσεις”, όταν ήδη ακόμα και με το υφιστάμενο πλαίσιο το 95% των απεργιών κρίνονται ως παράνομες και καταχρηστικές;»

Χρηματοδότηση

Στο θέμα της χρηματοδότησης η ΔΑΚΕ σημειώνει πως «η χρηματοδότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος δεν είναι κρατική και κατ’ επέκταση δεν επιβαρύνει με ούτε 1 ευρώ τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα Συνδικάτα χρηματοδοτούνται μέσω ενός μικρού (1%) μέρους εισφοράς των εργαζομένων το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας (80%) χρησιμοποιείται για τη στήριξη του Συνταξιοδοτικού Συστήματος και το υπόλοιπο για τις όποιες εναπομείνασες ανταποδοτικές κοινωνικές δράσεις υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων όπως π.χ. κοινωνικός τουρισμός.»

Διαφάνεια στα Οικονομικά

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν υπό συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, είναι υπόχρεες στην τήρηση παραστατικών για την πιστοποίηση των δαπανών τους και υπόκεινται σε διαρκείς φορολογικούς ελέγχους. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας  προτείνεται η υπαγωγή των ανώτερων και ανώτατων συνδικαλιστικών στελεχών σε διαδικασία υποβολής πόθεν έσχες ανάλογης με αυτήν των βουλευτών», σημειώνουν από το ΔΑΚΕ.

Συνδικαλιστικές Άδειες-Απαλλαγές

Η ΔΑΚΕ σημειώνει πως «στο  νόμο 1264/82 περιγράφεται ως υποχρέωση του εργοδότη ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο καθεστώς παροχής διευκολύνσεων σε συνδικαλιστικά στελέχη για την αποτελεσματική συνδικαλιστική δράση βάσει κυρίως του αριθμού των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του βαθμού αντιπροσωπευτικότητάς της. Οποιεσδήποτε άλλες πρόσθετες διευκολύνσεις είναι προϊόντα Συλλογικών Συμβάσεων, δηλαδή ελεύθερων συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.»

Συνδικαλιστική Προστασία

«Η προστασία από απόλυση των εκλεγμένων συνδικαλιστικών στελεχών έχει οριοθετημένα χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν “υποθάλπει” συμπεριφορές κατάχρησης της συνδικαλιστικής ιδιότητας, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην θωράκιση της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης. Μειώσεις του αριθμού των προστατευόμενων  συνδικαλιστών ή εκχωρήσεις στον εργοδότη ενός διευρυμένου δικαιώματος μετάθεσης ενδέχεται είτε να γίνουν “μήτρες” πιέσεων, εκβιασμών και κεκαλυμμένων βλαπτικών μεταβολών σε βάρος συνδικαλιστών, είτε να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και τη δυναμική της συνδικαλιστικής παρέμβασης » σημειώνουν από τη ΔΑΚΕ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Βρετανία: νέα μελέτη κατεβάζει μόλις στο 2% την "εγγυημένη" απόδοση των αιολικών. Πόσο είπαμε ότι κοστίζουν;


Η Βρετανία έχει δεσμευτικό στόχο για το 2020 να παράγει το 15% της ενέργειας από ΑΠΕ και για να το πετύχουν σκοπεύουν να παράγουν από ΑΠΕ το 30% του ηλεκτρισμού. Φαίνεται όμως ότι η δεσμευτικότητα του στόχου των ΑΠΕ για το 2020, σε συνδυασμό με ανεπαρκή εμπειρία χρήσης συστημάτων ΑΠΕ, έχει οδηγήσει σε επιλογή εσφαλμένων ή απλά ανεπαρκών τεχνολογικά λύσεων, όπως αποδεικνύεται στην ...
πράξη σε μια σειρά χώρες. Υπάρχουν ΑΠΕ που ηλεκτροδοτούν αξιόπιστα και ΑΠΕ που δεν ηλεκτροδοτούν αξιόπιστα, αλλά αναπτύσσονται λόγω των επιδοτήσεων, προκειμένου να δουλεύει η βιομηχανία παραγωγής τους. Είδαμε τη Δευτέρα τα προβλήματα που έχουν Ισπανία και Πορτογαλία με τα αιολικά τους, πάμε σήμερα να δούμε τα νεότερα απ' τη Βρετανία.

European-Wind-Atlas_VI
Η Σκωτία έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, όπως φαίνεται στο διπλανό χάρτη απ' τον Ευρωπαϊκό Αιολικό Άτλαντα. Η Αγγλία και η Ουαλία έχουν επίσης πολύ καλό δυναμικό. Για το λόγο αυτό οι Βρετανοί έχουν ήδη εγκαταστήσει πάνω από 4.500 ανεμογεννήτριες, με συνολική ισχύ 7,5GW και μέχρι το 2020 αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τα 10GW.

Μ' αυτό το εξαιρετικό αιολικό δυναμικό αναμένει κανείς και καλές αποδόσεις, αλλά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα αιολικά εμφανίζουν μια απόδοση μόλις 25-30%. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια νέα μελέτη, από το Ινστιτούτο Άνταμ Σμιθ, θεωρεί τα νούμερα αυτά ως "εξαιρετικά παραπλανητικά για την ποσότητα ενέργειας που μπορούν πράγματι να αποδώσουν τα αιολικά", καθώς η παραγωγή τους είναι "εξαιρετικά ευμετάβλητη".


Η νέα μελέτη έχει τίτλο "Wind Power Reassessed: A review of the UK wind resource for electricity generation". Ο συντάκτης της, που έχει δουλέψει πολλά χρόνια στην ηλεκτροπαραγωγή, ανέλυσε ανεμολογικά δεδομένα από 22 σημαντικές για την ασφάλεια της αεροπλοΐας τοποθεσίες της Βρετανίας, που έχουν βαθμονόμηση συστημάτων με βάση διεθνείς προδιαγραφές, για μια περίοδο εννιά ετών. Στη συνέχεια υπολόγισε την παραγωγή ενός μοντέλου αιολικών πάρκων συνολικής ονομαστικής ισχύος 10GW και βρήκε ότι τα πάρκα παράγουν το 80% της ισχύος τους μόνο για μια εβδομάδα το χρόνο. Ο ισχυρισμός των υπέρμαχων της αιολικής ενέργειας ότι κάθε στιγμή κάπου φυσάει στη Βρετανία είναι σωστός, αλλά η ικανότητα παραγωγής είναι στην περίπτωση αυτή 2% ή λιγότερο της συνολικής ονομαστικής και η συνήθης απόδοση του συνόλου των 10GW είναι μόλις περίπου 800MW, 8% της ονομαστικής!!! Άλλη μια απόδειξη λοιπόν ότι το 10% αξιοπιστία ισχύος που έχει δεχθεί ο ΑΔΜΗΕ για τα αιολικά στη Μελέτη Επάρκειας ισχύος 2013-2020 είναι μάλλον υπερτιμημένο!!!

Κατόπιν αυτού το Ινστιτούτο ανέβασε ένα άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο "Τhe answer isn’t blowing in the wind" (Η απάντηση δεν βρίσκεται στο φύσημα του ανέμου) και λέει ευθέως ότι "The problem is that, however much we hear about wind being a free resource and the cost of equipment coming down, the effect of adding more and more wind turbines to the electricity grid is to push prices up with only a modest impact on carbon dioxide emissions (the whole reason for current policy) and no improvement in energy security." Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "μας έπρηξαν με το δωρεάν άνεμο και το μειούμενο κόστος εξοπλισμού, αλλά το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να ακριβαίνουμε το ρεύμα με πολύ μέτρια επίπτωση στις εκπομπές CO2 (το λόγο για τον οποίο γίνονται όλα αυτά) και καμιά βελτίωση στην ενεργειακή ασφάλεια". Και "If there were no arbitrary renewable energy target, governments would be free to focus on what most voters expect: providing a framework in which a secure and affordable energy supply can be delivered." - Αν δεν υπήρχαν αυθαίρετοι στόχοι για ΑΠΕ, οι κυβερνήσεις θα ήταν ελεύθερες να εστιάσουν σ' αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι: να παρέχουν ένα πλαίσιο διασφάλισης φθηνής και σίγουρης ενέργειας". Μερικά πράγματα είναι απλά ζητήματα κοινής λογικής και ορθολογικής σκέψης, αλλά η φρενήρης ανάπτυξη των αιολικών, προκειμένου να δουλεύουν συγκεκριμένες βιομηχανίες, είναι πια φανερό ότι έχει ξεφύγει απ' αυτά τα πλαίσια.


Η μελέτη βρήκε ότι η αποδιδόμενη ισχύς του συνόλου των αιολικών πάρκων υπερβαίνει το 90% της ονομαστικής για μόνο 17 ώρες το έτος. Υπερβαίνει το 80% για 163 ώρες. Είναι μικρότερη του 20% της ονομαστικής για 3448 ώρες (20 εβδομάδες από τις 52 του έτους). Είναι μικρότερη του 10% της ονομαστικής για 1519 ώρες (9 εβδομάδες από τις 52 του έτους). Πάνω απ' τα 3/4 των περιπτώσεων με απόδοση μικρότερη του 20% έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των έξι ωρών.

Παρατηρούνται μεγάλα κενά στην παραγωγή των αιολικών σε όλες τις εποχές του έτους και κάθε χειμώνας δείχνει παρατεταμένες περιόδους χαμηλής αιολικής απόδοσης. Οι παρατηρήσεις δεδομένων εννιά ετών δείχνουν ότι τα δεδομένα ταχυτήτων του Ευρωπαϊκού Αιολικού Άτλαντα πιθανόν είναι υπερεκτιμημένα, ειδικά για την Ανατολική Ακτή της Βρετανίας και το μεγαλύτερο τμήμα της Σκωτίας. 

Η μικρής διάρκειας (30-90 λεπτά) μεταβλητότητα της παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει επίσης μελετηθεί και αποκαλύπτει μεγάλες διακυμάνσεις. Διακυμάνσεις 10% είναι συνήθεις και καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η γεωγραφική διασπορά των πάρκων θα μειώσει τη μεταβλητότητα.

Η διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου συνεπάγεται την εξισορρόπηση της ζήτησης με αντίστοιχη παραγωγή σε διαστήματα των 10 δευτερολέπτων και το ηλεκτρικό σύστημα της Βρετανίας είναι μια νησίδα, χωρίς διασυνδέσεις εναλλασσομένου ρεύματος με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης, ικανές να παρέχουν σταθεροποίηση του δικτύου. Η τυχαιότητα της μεταβολής της αιολικής παραγωγής καθιστά σε συγκεκριμένες περιόδους εντελώς απαραίτητη τη λειτουργία των τριών από τις έξι μονάδες του μεγάλου σταθμού αντλησιοταμίευσης του Dinorwig (δυναμικότητας 1728MW, είχε κατασκευαστεί στη ΒΔ Ουαλία στην περίοδο 1974-84 για να υποστηρίξει την παραγωγή των πυρηνικών σταθμών), προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στο δίκτυο. Το συνολικό δυναμικό αντλησιοταμίευσης της Βρετανίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη συνολική ετήσια μεταβλητότητα της αιολικής παραγωγής.

Η μελέτη επεκτάθηκε σε 21 τοποθεσίες της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ευρώπης (Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία & Γερμανία). Στη Βόρεια Ευρώπη η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη, καθώς για αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 35,4GW, σε μια περιοχή που καλύπτει 25 μοίρες γεωγραφικό μήκος και δέκα μοίρες γεωγραφικό πλάτος, η αποδιδόμενη ισχύς του συνόλου των αιολικών πάρκων υπερβαίνει το 90% της ονομαστικής για 23 ώρες το έτος. Υπερβαίνει το 80% για 143 ώρες. Είναι μικρότερη του 20% της ονομαστικής για 5214 ώρες (31 εβδομάδες από τις 52 του έτους). Είναι μικρότερη του 10% της ονομαστικής για 3353 ώρες (20 εβδομάδες από τις 52 του έτους). Η απόδοση των περισσότερων Γερμανικών πάρκων είναι κοντά στο 20% (capacity factors).

Η απόδοση στην Ιρλανδία είναι κάπως καλύτερη της Βρετανίας, για αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2232ΜW, η αποδιδόμενη ισχύς του συνόλου των αιολικών πάρκων υπερβαίνει το 90% της ονομαστικής για 374 ώρες το έτος. Υπερβαίνει το 80% για 795 ώρες. Είναι μικρότερη του 20% της ονομαστικής για 3812 ώρες (23 εβδομάδες από τις 52 του έτους). Είναι μικρότερη του 10% της ονομαστικής για 2433 ώρες (14 εβδομάδες από τις 52 του έτους).

Η διασύνδεση όλων των αιολικών Ιρλανδίας, Βρετανίας και Β. Ευρώπης με δίκτυα υψηλής τάσης, με την ελπίδα ότι δεν μπορεί, κάθε στιγμή κάπου θα φυσάει, δεν θα βελτιώσει ουσιαστικά τη μεταβλητότητα. Η εξέταση του συνολικού συστήματος, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48,8GW, έδειξε ότι η αποδιδόμενη ισχύς του συνόλου των αιολικών πάρκων υπερβαίνει το 90% της ονομαστικής για 4 ώρες το έτος. Υπερβαίνει το 80% για 65 ώρες. Είναι μικρότερη του 20% της ονομαστικής για 4596 ώρες (27 εβδομάδες από τις 52 του έτους). Είναι μικρότερη του 10% της ονομαστικής για 2164 ώρες (13 εβδομάδες από τις 52 του έτους).

Για να μπορέσει να δουλέψει ένα σύνολο αιολικών πάρκων ισχύος 10GW χρειάζεται υποστήριξη από ενδεχομένως και 15 εργοστάσια αντλησιοταμίευσης σαν το Dinorwig, που είχε κοστίσει πάνω από 1 δισ. στερλίνες το 1984.

Τα νέα ευρήματα από τη Βρετανία αποτελούν, όπως ακριβώς και τα προχθεσινά "μαθήματα απ' την Ιβηρική", ένα τεράστιο δίδαγμα για την Ελλάδα, που είναι  απομονωμένη γεωγραφικά και ηλεκτρικά κι έχει και κάποιους, χμ, "ιδιόμορφους" γείτονες ... Απαιτείται άμεση αναθεώρηση κι εγκατάλειψη του "εθνικού στόχου" του Μανιάτη για 7500MW αιολικά μέχρι το 2020, καθώς θα τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα το ηλεκτρικό μας σύστημα και θα παρακαλούμε Αλβανούς, Σκοπιανούς και Τούρκους να κατασκευάσουμε κοινές διασυνδέσεις δικτύων για να μπορούμε να εξάγουμε το αιολικό μας πρόβλημα! Αφού πρώτα έχουμε ξοδέψει καμιά δεκαριά δισεκατομύρια ευρώ, (απ' αυτά που οι αιολικοί νομίζουν ότι μας περισσεύουν για να δένουμε τους σκύλους με λουκάνικα στην κατά τα λοιπα χρεοκοπημένη πατρίδα μας), για να αγοράσουμε συστήματα "εγγυημένης" απόδοσης 2%.

Πρόσφατα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και 13ης - 14ης σύνταξης και βρήκε ότι θα μας κοστίσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν και οφέλη, όπως αύξηση των εσόδων των Ταμείων και των φόρων που εισπράττει το κράτος, τα οποία όμως δεν μπορεί να μετρήσει γιατί εξαρτώνται από σειρά παραγόντων. Όταν η κυβέρνηση λέει ότι δεν περισσεύουν 3 δισ. ευρώ για τους πολίτες, αλλά μας περισσεύουν 10 δισ. ευρώ για τα αιολικά του 2%, έχουμε μια τυπική περίπτωση αναδιανομής πλούτου απ’ τους πολίτες προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τις ΑΠΕτζήδικες "χάντρες και καθρεφτάκια προς ιθαγενείς", που έχει επιβάλλει η Γερμανική πολιτική στην Ευρώπη, για να διασφαλίσει απασχόληση στη βιομηχανία της;

Το 1981 η μισή Ελλάδα ψήφισε "Η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες". Δυστυχώς σήμερα κατέληξε υποτακτική στους δανειστές. Τι θα κάνουμε για να το αλλάξουμε;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Από το Σάββατο τα τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσετε για το 2015

Από το Σάββατο τα τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσετε για το 2015
Το προσεχές Σάββατο 1η Νοεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 από τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως και τα προηγούμενα δύο έτη οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxis, θα συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και αφού θα αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία του οχήματος τους θα εκτυπώνουν την ταυτότητα οφειλής με την οποία θα εξοφλούν το φόρο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.
Η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας εκπνέει, όπως κάθε έτος, στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Το ύψος των τελών διαμορφώνεται ως εξής:
Οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010
• Για 51 μέχρι 300 κ.εκ. θα πληρώσουν 22 ευρώ.
• Για 301 μέχρι 785 κ.εκ. θα πληρώσουν 55 ευρώ.
• Για 786 μέχρι 1.071 κ.εκ. θα πληρώσουν 120 ευρώ.
• Για 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 135 ευρώ.
• Για 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ. θα πληρώσουν 240 ευρώ.
• Για 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ. θα πληρώσουν 265 ευρώ.
• Για 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ. θα πληρώσουν 300 ευρώ.
• Για 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ. θα πληρώσουν 660 ευρώ.
• Για 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 880 ευρώ.
• Για 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 1.100 ευρώ.
• Για 4.001 και άνω κ.εκ. θα πληρώσουν 1.320 ευρώ.
Οχήματα με ταξινόμηση από 1/11/2010
• Από 0 – 100 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0 ευρώ.
• Από 101 – 120 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0,90 ευρώ.
• Από 121 – 140 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,10 ευρώ.
• Από 141 – 160 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,70 ευρώ.
• Από 161 – 180 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,25 ευρώ.
• Από 181 – 200 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,55 ευρώ.
• Από 201 – 250 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,80 ευρώ.
• Άνω των 251 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 3,40 ευρώ.


ΠΗΓΗ:fpress.gr

ΕΚΕΔΑ:Η τρομοκρατία των ιθυνόντων της εταιρείας DRUCKFARBENδεν θα περάσει.

.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει την προσπάθεια των Διοικούντων της εταιρείας DRUCKFARBENνα απειλεί, να εκφοβίζει και στο τέλος να τρομοκρατεί με απολύσεις εργαζόμενους που αποφασίζουν να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής έκφρασης.

Η Διοίκηση της DRUCKFARBENκινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με την τακτική της κυβέρνησης.

Προσπαθεί με την βία και τον αυταρχισμό να αποκόψει την ενιαία συλλογική έκφραση για διεκδίκηση δημιουργώντας μεμονωμένα στρατιωτάκια ( εργαζόμενους), τα οποία θα πέσουν πιο εύκολα στις ορέξεις  των σχεδίων τους.

Προφανώς όμως, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι οπλισμένοι με ενότητα και αποφασιστικότητα για τα δικαιώματά τους.

Και αυτό αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο καθώς δημιούργησαν και έχτισαν το σωματείο τους μαζί με την στήριξη εργαζομένων της δύναμης του ΕΚΕ-ΔΑ  μέσω της κρίσης και του απόλυτου αυταρχισμού.

Ο δρόμος που έχει ακολουθήσει το σωματείο μαζί με τους εργαζόμενους, που δεν είναι άλλος από αυτόν της αντίστασης απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα , στηρίζεται στον απόλυτο βαθμό από το εργατικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής και από όλα τα σωματεία δύναμής του.

Την Παρασκευή θα είναι η πρώτη μάχη μας στη Επιθεώρηση Εργασίας στα Άνω Λιόσια.

Μια μάχη που θα είναι κατηγορηματική για αλλαγή τακτικής από πλευράς της εταιρείας.

Προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το αναφαίρετο δικαίωμα της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής, δημοκρατικής έκφρασης των εργαζομένων δεν το διαπραγματευόμαστε και είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να το διασφαλίσουμε. Η ευθύνη είναι στα χέρια των Διοικούντων.


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

OPEC: Με τις τιμές αυτές δεν είναι βιώσιμη η μισή σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ


Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει την μισή παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτός λειτουργίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο Αμπντάλα αλ-Μπαντρί, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι «στην τρέχουσα τιμή, το 50% του σχιστολιθικού πετρελαίου θα είναι εκτός της αγοράς».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου χρειάζονται σε γενικές γραμμές τιμές μεταξύ 90 δολ. και 100 δολ. το βαρέλι για να είναι βιώσιμες οικονομικά. Η εκτίμηση αυτή του ΟΠΕΚ είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις περισσότερες εκτιμήσεις στην αγορά, με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να σημειώνει ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι βιώσιμη στα 80 δολ. το βαρέλι.
Ο Μπαντρι δήλωσε ωστόσο ότι ο αντίκτυπος από τις χαμηλότερες τιμές θα γίνει αισθητός από το επόμενο έτος καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν συμβόλαια αντιστάθμισης του κινδύνου έναντι μιας υποχώρησης των τιμών.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στις ΗΠΑ ο Μανιάτης για τους υδρογονάνθρακες


Συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματίες από τον κλάδο της ενέργειας θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, με το θέμα των ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογοναθράκων στην Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο κ. Μανιάτης θα μεταβεί την Κυριακή στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Εrnest Μoniz και την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, Catherine Novelli, αλλά και με ομάδα επιχειρηματιών πετρελαϊκών εταιρειών.

Στις συναντήσεις θα παρουσιαστούν οι δύο γύροι παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και τα δύο χερσαία, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Επίσης, ο υπουργός θα δώσει δύο διαλέξεις: μία στο Center for Strategic and International Studies με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τη δεύτερη στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει και συνάντηση με τον Έλληνα μεγαλοεπενδυτή σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, Γιώργο Σακελλάρη, με κεντρικό θέμα το «κάλεσμα» επενδυτών να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.

Σχετικά με την προκήρυξη για το διαγωνισμό για τα ελληνικά πετρέλαια, που εκκρεμεί να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι την αναμένουμε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πτώση του πετρελαίου έχει επηρεάσει αρνητικά το θέμα των επενδύσεων στους ελληνικούς υδρογονάθρακες.

«Το ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο και έντονο. Τα επενδυτικά σχέδια δεν επηρεάζονται από τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές των τιμών» σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ιδιαίτερα στο θέμα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο προς την Τουρκία πως, αν θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. 

Τέλος, ο κ. Μανιάτης μεταβαίνει την Πέμπτη στην Πάτρα, όπου θα κάνει ενημέρωση για τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί για έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερώσεων που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr