Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Καλορίζικα τα νέα tablet


Καλορίζικα τα νέα tablet  στην βόρεια Ελλάδα και καλή επιτυχία στα νέα οργανογραμματα του νότου.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ!!!

Μόνο αφελείς δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.


Παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που χορηγήθηκαν ως δάνεια στη χώρα μας από την τρόϊκα τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελλάδα είναι τελικά το μόνο κράτος της Ευρωζώνης που θα συνεχίσει με μνημόνια για άγνωστο αριθμό ετών, ίσως και δεκαετιών ακόμα.

Την ίδια περίοδο που η Ελλάδα έπαιρνε νέα δανεικά από την τρόϊκα και
αύξανε το εξωτερικό δημόσιο χρέος της κοντά στο 176% του ΑΕΠ, μία ολιγαρχία του 1% αύξησε τον πλούτο της από το 48% του συνολικού πλούτου της χώρας, στο 56,1% και 505 Έλληνες έφτασαν να κερδίζουν 37 περίπου εκατομμύρια ευρώ την ημέρα!!!

Για όνομα του Θεού, μόνο εντελώς πολιτικά αφελείς πλέον δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι με αυτό το πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον. Μόνο εντελώς αφελείς...


ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Στα 246 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA εννεαμήνου

ΕΛΠΕ: Στα 246 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA εννεαμήνου
Βελτιωμένα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα παρουσίασε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA για το Γ’ Τρίμηνο να διαμορφώνονται στα €146 εκατ..

Αυτά οφείλονται, σύμφωνα με τη διοίκηση, στο καλύτερο διεθνές περιβάλλον διύλισης, την αυξημένη συνεισφορά του διυλιστηρίου Ελευσίνας με αύξηση της παραγωγής και εξαγωγών προϊόντων, τον έλεγχο κόστους αλλά και τις βελτιωμένες επιδόσεις στους κλάδους Εμπορίας, κυρίως λόγω τουρισμού και αεροπορικής κίνησης, καθώς και των Πετροχημικών. 


  Η   πτώση   των   διεθνών   τιμών   επηρέασε   αρνητικά   την  αποτίμηση   των   αποθεμάτων επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα του κλάδου διύλισης. Τέλος, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του υψηλού κόστους δανεισμού και της διαθεσιμότητας ρευστότητας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, ισχυροποιημένη εμφανίζεται η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου μετά από τις πρόσφατες εκδόσεις διεθνών ομολόγων και τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές στο τρίμηνο.


Τα κύρια μεγέθη του Ομίλου για το Γ’ Τρίμηνο και Εννεάμηνο 2014 συνοψίζονται παρακάτω:



Σημαντική   μείωση   διεθνών   τιμών   αργού   και   βελτίωση   Ευρωπαϊκών   περιθωρίων   διύλισης.


Ισχυροποίηση δολαρίου έναντι του ευρώ


Η αυξημένη διαθεσιμότητα αργού από τις ΗΠΑ και η αύξηση παραγωγής σε Λιβύη και Ιράκ, αντιστάθμισαν τη μειωμένη  προσφορά  Ρωσικού  αργού  στη  Μεσόγειο  και  σε  συνδυασμό  με  την  επιβράδυνση  του  ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των διεθνών τιμών αργού κατά το Γ’ Τρίμηνο. Η τιμή  αργού πετρελαίου τύπου Brent σημείωσε πτώση της τάξης των $25/bbl, κάτω από $90/bbl το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με τις υψηλότερες τιμές του έτους που κατεγράφησαν στο τέλος Ιουνίου ($115/bbl).


Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος οδήγησαν σε υποχώρηση της τιμής του Ευρώ, το οποίο σημείωσε χαμηλό διετίας στα 1,25 και διαμορφώθηκε στα 1,33 δολάρια κατά μέσο όρο για το Γ’ Τρίμηνο. Η ισχυροποίηση του δολαρίου ευνοεί τον κλάδο διύλισης, καθώς τα διεθνή περιθώρια, ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης της κερδοφορίας, υπολογίζονται και εκφράζονται σε δολάρια.


Οι εξελίξεις στην αγορά αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με την αυξημένη διεθνή ζήτηση για προϊόντα, κυρίως βενζίνες, οδήγησαν σε βελτιωμένα περιθώρια διύλισης. Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου FCC ανήλθαν στα $4,6/bbl (Γ’ Τρίμ. 2013: $1,0/bbl), ενώ τα περιθώρια Ηydrocracking κυμάνθηκαν στα $5,1/bbl (Γ’ Τρίμ. 2013: $2,9/bbl).


Αύξηση ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων


Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων στο Γ’ Τρίμηνο 2014 ανήλθε στα 1,6 εκατ. τόνους, ενισχυμένη κατά 3% σύμφωνα με αρχικά επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας αύξηση στα καύσιμα κίνησης για πρώτη φορά από το 2009. Ενισχυμένη εμφανίζεται η ζήτηση για ντίζελ ενώ ο ρυθμός μείωσης της αγοράς βενζίνης επιβραδύνεται. Σημαντική  ήταν  επίσης  και  η  αύξηση  στη  ζήτηση  για  αεροπορικά  καύσιμα  (+13%),  λόγω  αυξημένης αεροπορικής κίνησης κατά την τουριστική περίοδο .


Ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα


Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €146 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 97% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αντανακλώντας το βελτιωμένο Ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης που επικράτησε στο Γ’ Τρίμηνο.  Η  βελτίωση  στα  αποτελέσματα  καταγράφηκε  κυρίως  από  τον  κλάδο  Διύλισης,  Εφοδιασμού  & Εμπορίας, με σημαντική αύξηση παραγωγής και εξαγωγών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,6 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 46% των συνολικών πωλήσεων. Ο δείκτης απασχόλησης (utilisation) του διυλιστηρίου Ελευσίνας ξεπέρασε το 100% της δυναμικότητας σχεδιασμού (design capacity) για το Γ’ Τρίμηνο, μετά τις εργασίες βελτίωσης του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, και παρουσίασε αυξημένη αποδοτικότητα και συνεισφορά. Αντίστοιχα, βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισαν και οι κλάδοι Εμπορίας και Πετροχημικών.


Τα έργα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα με επιπλέον όφελος €24 εκατ. για το Γ’ Τρίμηνο 2014, με μεγάλο μέρος της ωφέλειας να προέρχεται από τη μείωση των σταθερών εξόδων που είναι χαμηλότερα κατά 12% το 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του επιτυγχάνοντας μείωση στο λειτουργικό κόστος σε όλους τους κλάδους, βελτιωμένη οργάνωση και συνέργιες σε κεντρικές διευθύνεις ενώ και η λειτουργία και η ενεργειακή απόδοση των διυλιστηρίων έχει βελτιωθεί με ουσιαστική επίδραση στην κερδοφορία.


Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών αργού και προϊόντων προκάλεσε ζημιές ύψους περίπου €100 εκατ. λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, οδηγώντας τα Κέρδη EBITDA στα €45 εκατ. (Γ’ Τρίμ. 2013: €75 εκατ.) ενώ τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα -€51 εκατ. (Γ’ Τρίμ. 2013: €2 εκατ.).


Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €1,8 δισ., μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 46% (Γ’ Τρίμ. 2013: 49%). Οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων έχουν ισχυροποιήσει τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου επιτρέποντας σε πρώτη φάση την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο συμμετείχαν Ελληνικές και ξένες τράπεζες. Η στρατηγική για την περαιτέρω αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη διαχείριση των ευμετάβλητων συνθηκών στην αγορά κεφαλαίων αξιολογείται λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests των Ελληνικών τραπεζών αλλά και ευρύτερα των παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές κεφαλαίων στην Ευρώπη και την Ελλάδα.


Διανομή Αποθεματικών Ν.4172/2013


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει αποφασίσει τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εντός του 2014, με θέμα την εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου 72 του Ν. 4172/2013 σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση και διανομή αφορολόγητων αποθεματικών. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος είχε εγγράψει στα αποτελέσματα της χρήσης που έληξε στις 31/12/2013 πρόβλεψη γα φόρους ύψους €21 εκατ., που αντιστοιχεί  στο  19%  των  σχετικών  αποθεματικών.  Με  τη  φορολόγηση  αυτή  εξαντλείται  η  φορολογική υποχρέωση τόσο της εταιρείας όσο και των μετόχων και η διανομή που προβλέπεται αναλογεί στο ποσό των

€0,21 ανά μετοχή.

Διαδικασία πώλησης ΔΕΣΦΑ


Οι διαδικασίες έγκρισης για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά την οριστική πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) και την ευθυγράμμιση του Ελληνικού νομικού πλαισίου, εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση των ρυθμιστικών διαδικασιών.


Σχολιάζοντας  τα  αποτελέσματα  του  Γ’  Τριμ.  2014,  ο  Διευθύνων  Σύμβουλος  του  Ομίλου,  κ.  Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:


«Στο Γ’ Τρίμηνο, ο Όμιλος σημείωσε ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες κερδοφορίας  μετά  το  εκτεταμένο  πρόγραμμα  αναπτυξιακών  επενδύσεων  και  αναδιάρθρωσης  των προηγούμενων ετών. Η σημαντική μείωση των διεθνών τιμών αργού, που επηρέασαν αρνητικά τα δημοσιευμένα μας αποτελέσματα, αποδεικνύει ότι η ευμεταβλητότητα και αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον της παγκόσμιας


πετρελαϊκής βιομηχανίας παραμένουν. Η διατήρηση χαμηλών διεθνών τιμών αργού ευνοεί τον κλάδο διύλισης καθώς  μειώνει  το  κόστος  ενέργειας,  έναν  από  τους  σημαντικούς  παράγοντες  που  διαμορφώνουν  την κερδοφορία, ενώ θετικά επιδρά και στη συνολικότερη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη.

Όλα τα διυλιστήριά μας λειτούργησαν σε υψηλό βαθμό απασχόλησης, οδηγώντας σε αύξηση εξαγωγών. Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες βελτίωσης του Μαρτίου-Απριλίου 2014, ξεπέρασε το 100% του βαθμού απασχόλησης έναντι προδιαγραφών σχεδιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του Τριμήνου, με σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου. Ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν και οι θυγατρικές λιανικής εμπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και ο κλάδος των Πετροχημικών.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της εξωστρέφειας και τη συνεχή λειτουργική βελτίωση σε όλες τις δραστηριότητές μας και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις σημαντικές μεταβολές στο επιχειρηματικό περιβάλλον.»

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων για τις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες αναφέρονται πιο κάτω:


ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

- Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Εγχώριας Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα €84

εκατ. (Γ’ Τρίμ. 2013: €22 εκατ.).

- Τα  διυλιστήρια  του  Ομίλου  σημείωσαν  καλύτερη  απόδοση  έναντι  των  ενδεικτικών  περιθωρίων,  λόγω αριστοποίησης εφοδιασμού και προσαρμογής μίγματος αργού για εκμετάλλευση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στις διεθνείς αγορές, ενώ τα συνολικά έξοδα ήταν μειωμένα κατά 10%, παρά την αύξηση παραγωγής στα 3,3 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.


- Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς σημείωσαν αύξηση 3%, βελτιώνοντας τα μερίδια του Ομίλου στα καύσιμα κίνησης,  ενώ  οι  εξαγωγές,  στα  1,6  εκατ.  τόνους,  σημείωσαν  αύξηση  13%,  οδηγώντας  τις  συνολικές πωλήσεις στα 3,6 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών.


ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ


- Αύξηση πωλήσεων κατά 10%, με όλες τις επιμέρους δραστηριότητες να βελτιώνουν τη συνεισφορά τους. Η αυξημένη τουριστική κίνηση είχε θετικό αντίκτυπο τόσο στον κλάδο πρατηρίων όσο και των αεροπορικών καυσίμων, οδηγώντας τα EBITDA της Εγχώριας Εμπορίας στα €25 εκατ. (+28%).


- Βελτίωση  μεριδίων  λόγω  αποτελεσματικής  διαχείρισης  δικτύου  και  μάρκετινγκ,  με  το  BP  ULTIMATE DIESEL να σημειώνει σημαντική επιτυχία, λίγους μόλις μήνες μετά την εισαγωγή του στην αγορά.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


- Ο κλάδος Διεθνούς Εμπορίας διατήρησε την κερδοφορία του, με τα Συγκρίσιμα EBITDA στα €16 εκατ., λόγω μείωσης εξόδων και θετικών εμπορικών και λειτουργικών επιδόσεων σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, παρά το δυσμενές περιβάλλον.


- Αύξηση όγκων πωλήσεων κατά 4% λόγω περεταίρω καθετοποίησης με το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης.


ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ


- Τα ισχυρά διεθνή περιθώρια πολυπροπυλενίου, το ιστορικό υψηλό παραγωγής προπυλενίου στο διυλιστήριο Ασπροπύργου και η μείωση κόστους οδήγησαν σε αύξηση της κερδοφορίας κατά 14%, με τα EBITDA να ανέρχονται στα €19 εκατ.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

- Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιριών στα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα €3

εκατ. (Γ’ Τρίμ. 2013: €10 εκατ.), λόγω μειωμένης ζήτησης από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

- Τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν στα €13 εκατ. (-18% έναντι Γ’ Τριμ. 2013).



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Eurobank Equities: Θετική για τα ΕΛΠΕ η αναβάθμιση της Ελευσίνας


Θετικά αποτιμά την αναβάθμιση του διϋλιστηρίου της Ελευσίνας για τα ΕΛΠΕ η Eurobank Equities σε ανάλυσή της.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοπιστωτικής τους στρατηγικής, βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους και τα χρηματοδοτικά κόστη.
Παράλληλα, τονίζεται ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε το β΄ τρίμηνο του 2014 δυο εκδόσεις ευρωομολόγων (400 και 325 εκατ. δολ. αντίστοιχα) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή άλλα δανείων, αναφέρει η Eurobank Equities.
Σύμφωνα με το report τα spreads των τριών ομολόγων της εταιρίας έχουν διευρυνθεί κατά 149 μ.β. σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι επηρεάστηκαν αρνητικά από τα αδύναμα περιθώρια διύλισης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Νο comments...


Υπερυπολογιστής με 3.800 επεξεργαστές Intel Xeon Phi επιταχύνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες


Η SGI (απόγονος της Silicon Graphics Inc.) και η αυστραλιανή DownUnder GeoSolutions (DUG) ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου υπολογιστικού συστήματος που θα επιταχύνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο υπερυπολογιστής χρησιμοποιεί 3.800 επεξεργαστές Intel Xeon Phi, καθιστώντας τον μια από τις μεγαλύτερες υλοποιήσεις συστημάτων με επεξεργαστές Xeon Phi για εμπορική χρήση.

Με προστιθέμενη υπολογιστική ισχύ έως και 6 petaflops, το σύστημα επιταχύνει σημαντικά τους χρόνους ανάλυσης της DUG για την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.

Σε έναν κλάδο όπου ο χρόνος είναι ανεκτίμητης αξίας, το Intel Xeon Phi-based σύστημα επιτρέπει στην DUG να αξιολογεί περισσότερα σενάρια σε μικρότερο χρόνο, με αποτέλεσμα την εξαγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους πελάτες της DUG να υλοποιήσουν τα έργα τους σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων νωρίτερα, απολαμβάνοντας δυνητικά εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Κομισιόν: Ποιο θα είναι το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2060 στην Ελλάδα

Κομισιόν: Ποιο θα είναι το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2060 στην Ελλάδα
Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για την ηλικιακή σύνθεση της Ελλάδας,  την απασχόληση, την αύξηση ή μη του ΑΕΠ, τη γονιμότητα και την παραγωγικότητα του πληθυσμού μέχρι το 2060.

Τα στοιχεία – σοκ δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Γήρανσης, όπου περιγράφεται η εικόνα για τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ενδεικτικά,  το προσδόκιμο ζωής την περίοδο 2013 – 2060 αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,9 χρόνια για τους άνδρες (στα 84,9 χρόνια) και κατά 5,7 χρόνια στις γυναίκες (89 έτη το 2060). Αυτά είναι και τα “καλά νέα” για τον ελληνικό πληθυσμό.

Στα δυσάρεστα τώρα, τα ποσοστά γονιμότητας θα σημειώσουν ισχνή αύξηση της τάξης του 0,24% από το 2013 έως το 2060, ενώ μέχρι περίπου το 2030 ο ρυθμός γονιμότητας θα βρίσκεται οριακά πάνω από το μηδέν, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αυξάνονται σε σχέση με τους νέους. Τα νούμερα προκαλούν σοκ, καθώς ο πληθυσμός άνω των 65 ετών μέχρι το 2060 θα αυξηθεί κατά 12,7%, ενώ ο πληθυσμός άνω των 80 θα δει άνοδο κατά 9,5%! Αντίστοιχα, θα σημειωθεί μείωση κατά 1,8% στον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών, ενώ ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών θα υποχωρήσει κατά 10,9%.

Σε ό,τι αφορά το δυνητικό  ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,7%,  το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ η απασχόληση θα υποχωρήσει κατά 0,4%.

Παράλληλα, η ροή των μεταναστών θα συνθλιβεί, το ΑΕΠ θα μειώνεται, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εργασίας θα κατρακυλούν.

Πιο αναλυτικά το Αgeing Report της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της περιόδου 2013-2060 προβλέπει τα εξής:

•Ο ρυθμός γονιμότητας θα αυξηθεί κατά 0,2%.

•Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση θα αυξηθεί κατά 6,9% για τους άντρες και κατά 5,7% για τις γυναίκες.

•Το προσδόκιμο ζωής στα 65 θα αυξηθεί κατά 4,7% για τους άντρες και κατά 4,6% για τις γυναίκες.

•Η καθαρή ροή μετανάστευσης προς τη χώρα θα αυξηθεί κατά 20,6%. Ομως καθ΄ όλη την περίοδο 2013 – 2035 η εν λόγω ροή θα μειώνεται. Συγκεκριμένα, το 2013 μειώθηκε κατά 15,9%, το 2015 (σ.σ. σε σχέση με το 2013) θα μειωθεί κατά 21,3%, το 2020 (σε σχέση με το 2013) κατά 22,3%, το 2025 κατά 17,1%, το 2030 κατά 10% και το 2035 θα μειωθεί κατά 3,2%. Μ΄ άλλα λόγια, η καθαρή ροή μετανάστευσης θα αρχίσει να αντιστρέφεται από τα πολύ αρνητικά πρόσημα μετά το... 2025.

•Ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί κατά 2,5% το 2060 σε σχέση με το 2013. Η μείωση αυτή θα αρχίσει να φαίνεται από το 2020, οπότε ο πληθυσμός θα πέσει στα 10,7 εκατομμύρια από τα 11 εκατομμύρια που βρισκόταν το 2013.

Πιο αναλυτικά, τα άτομα ηλικίας έως 14 ετών θα πέσουν από το 14,6% του πληθυσμού στο 12,9% (μείωση -1,8%).

Τα άτομα ηλικίας 25 – 54 θα υποχωρήσουν από το 42,6% στο 33,3% του πληθυσμού (μείωση 9,3%).

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ηλικία  (15 – 64 ετών) θα πέσουν από το 65,1% στο 54,2% του πληθυσμού (μείωση 10,9%).

•Το δυνητικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7% το 2060 σε σχέση με το 2013.

•Η παραγωγικότητα εργασίας ανά εργατοώρα θα μειωθεί κατά 1,1 % το 2015 και κατά 0,9% το 2020. Η παραγωγικότητα εργασίας θα ανακάμψει προς το 2025.

•Το ΑΕΠ σε τιμές του 2013 θα πέσει στα 171,6 δισ. ευρώ το 2015 από τα 182,1 δισ. ευρώ το 2013. Το 2015 το ΑΕΠ θα πέσει στα 163,5 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ σε τιμές του 2013 ανακάμπτει το 2020, φτάνοντας στα 167,9 δισ. ευρώ. Το 2060 θα φτάσει στα 258,8 δισ. ευρώ,

•Το εργατικό δυναμικό (ηλικία 15 – 64 ετών) θα μειωθεί από τα 7,190 εκατομμύρια το 2013 στα 7,085 εκατομμύρια το 2015. Η πτώση θα είναι συνεχής μέχρι το... 2060, φτάνοντας τα 4,639 εκατομμύρια (απώλεια 2,551 εκατομμυρίων ατόμων ικανών να εργαστούν). Το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί από τα 4,871 εκατομμύρια το 2013 στα 3,500 εκατομμύρια το 2060 (απώλεια 1,371 εκατομμύρια).

•Το μερίδιο του ηλικιωμένου πληθυσμού (55 – 64 ετών) θα αυξηθεί από το 18,5% του πληθυσμού το 2013 στο 19,1% το 2015, φτάνοντας στο 20,2% το 2060 (αύξηση 1,7% την περίοδο 2013 – 60).

•Ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων θα αυξηθεί από το 31% του πληθυσμού το 2013 στο 61% το 2060 (αύξηση 30%), ενώ ο δείκτης συνολικής οικονομικής εξάρτησης, δηλαδή τα άτομα ηλικίας 15-74 που δεν εργάζονται σε σχέση με τους εργαζομένους θα μειωθεί κατά 64%.

Δείτε τους δείκτες εδώ



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Άδοξο τέλος για την Πτολεμαΐδα 4. "Ο βασιλιάς πέθανε, Ζήτω ο βασιλιάς"


Μεγάλη φωτιά, που τη βλέπουμε σε φωτογραφία από το eordaia.org, προκάλεσε χθες εκτεταμένες καταστροφές στην 4η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Πρόκειται για Μονάδα ισχύος 300MW, την πρώτη από μια σειρά παρόμοιων Μονάδων που αναπτύχθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στις δεκαετίες του '70, '80 και '90. Η συγκεκριμένη πρωτολειτούργησε το 1973, ήταν δηλαδή 41 ετών. 

Στις 28/6/2006 είχε σημειωθεί στην ίδια μονάδα έκρηξη και με τις επισκευές είχε γίνει και αναβάθμιση, οπότε η Μονάδα θα μπορούσε να συνεχίσει για αρκετά χρόνια ακόμα. Ωστόσο ...
η νέα Κοινοτική Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές έκανε τη λειτουργία των παλαιών λιγνιτικών Μονάδων μετά το 2016 δυνατή μόνο με μεγάλες επενδύσεις σε συστήματα μείωσης εκπομπών σωματιδίων, SO2 και NOx, οπότε εύλογα θεωρήθηκε προτιμότερη η επένδυση σε ένα νέο ΑΗΣ, την Πτολεμαΐδα 5. 

Οι φωτιές στους ΑΗΣ και γενικά στις θερμικές εγκαταστάσεις αποτελούν πάντοτε ένα ενδεχόμενο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Πριν 3 εβδομάδες φωτιά σημειώθηκε στο σταθμό φυσικού αερίου Didcot, κοντά στο Λονδίνο, της γερμανικής npower, θυγατρικής της RWE. Και τον Ιούλιο, πάλι στη Βρετανία, φωτιά είχε θέσει εκτός λειτουργίας δυο απ' τις τρεις ανθρακικές Μονάδες του σταθμού Ferrybridge της SSE, στο δυτικό Yorkshire. 

Η απώλεια ισχύος 300MW από το ηλεκτρικό μας σύστημα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα επάρκειας ισχύος, καθόσον με τα μνημόνια η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι εξαιρετικά μειωμένη: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση για σήμερα 10/11 στη βραδινή αιχμή δεν θα φθάσει καν στα 7000MW, οπότε, όπως έγινε και με την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ το καλοκαίρι, δεν χρειάζεται καν να μπουν σε λειτουργία οι ιδιωτικές Μονάδες φυσικού αερίου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το εθνικό μας success story τελευταία έχει οδηγήσει σε αθρόα αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρισμού.


Η έκταση των ζημιών, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά βραχυχρόνια προοπτική, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα αποκατάστασης, οπότε ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ουσιαστικά μένει για το 2015 μόνο με την 3η Μονάδα, ισχύος 125MW κι αυτό μόνο εφόσον επισκευαστούν οι ζημιές που έχει υποστεί και η 3η Μονάδα, η οποία αποτελεί και εφεδρική πηγή τηλεθέρμανσης για την πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι Μονάδες 1 (ισχύος 70MW) και 2 (ισχύος 125MW) είχαν κλείσει λόγω παλαιότητας. Τη Μονάδα 1 είχε κλείσει συμβολικά η Μπιρμπίλη τον Ιούνιο 2010, σε μια ειδική τελετή καθώς ήταν η πρώτη παλιά Μονάδα (του 1959) που αποσυρόταν. 

Η διακοπή λειτουργίας της Πτολεμαΐδα 4 μειώνει την απαίτηση παραγωγής λιγνίτη για το 2015 κατά περίπου 3-3,5 εκατ. τόνους, δίνοντας ένα "μαξιλάρι ασφαλείας" στα ορυχεία. Αν τελικά δεν επαναλειτουργήσει ούτε η 3η Μονάδα, η ποσότητα ανεβαίνει στα περίπου 4,5 εκατ. τόνους. Κανείς ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζει, καθόσον όπως υπάρχουν απρόοπτα με τις Μονάδες, αντίστοιχα μπορεί να υπάρχουν απρόοπτα και για τα λιγνιτωρυχεία, όπως έδειξε η περυσινή κατολίσθηση στη Μεγαλόπολη.

Πρόκειται για άδοξο τέλος για μια ιστορική Μονάδα. Πλέον το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποσυναρμολόγησης και καθαίρεσης, καθώς ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι χτισμένος πάνω σε λιγνιτικό κοίτασμα. Αποχαιρετούμε την παλιά Μονάδα με τη φράση "Ο βασιλιάς πέθανε, Ζήτω ο βασιλιάς". Ο νέος βασιλιάς θα είναι βέβαια η Πτολεμαΐδα 5, που περιμένουμε σύντομα να ξεκινήσει επιτέλους να κατασκευάζεται. Η επί περίπου επτά χρόνια καθυστέρηση κατασκευής της, όπως και της Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της εγκληματικής ενεργειακής πολιτικής της τελευταίας 15ετίας.



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

OPEC: Η παραγωγή θα αυξάνεται αυξάνεται κατά 21 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ορίζοντα 25ετίας


Στα 177 δολ. το βαρέλι θα ανέλθει η τιμή του πετρελαίου, ως το 2040, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 21 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ορίζοντα 25ετίας για να καλυφθούν οι ανάγκες από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό και την οικονομική άνθιση στην Ασία, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο OPEC.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι, μετά το πέρας της τρέχουσας δεκαετίας, η παραγωγή θα πρέπει να αυξάνεται ετησίως κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2040, φτάνοντας τα 111,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τα σημερινά επίπεδα να βρίσκονται στα 90.
Παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του OPEC, υποδεικνύει εύγλωττα το συνεχιζόμενο κυρίαρχο ρόλο του πετρελαίου στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο, ενάντια στις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών για σταδιακή απεξάρτηση προκειμένου να αποφευχθεί καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Τα παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις μεταφορές ως το 2040, με εκτιμώμενο μερίδιο 92%, 5 μονάδες κάτω από το σημερινό, παρά τα τελευταία άλματα στις υβριδικές τεχνολογίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι 12 χώρες-μέλη του OPEC αναμένεται να συναντηθούν στις 27 Νοεμβρίου, στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν την πρόσφατη μείωση στην τιμή του αργού πετρελαίου και να αποφασίσουν αν θα μειώσουν την ημερήσια παραγωγή ώστε οι τιμές να ανέβουν πάλι κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ηρεμία ζητά από τις αγορές ο el-Badri
Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem el-Badri, έκανε έκκληση για ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, έπειτα από την πρόσφατη πτώση των τιμών του εμπορεύματος και εν αναμονή της συνάντησης των χωρών-παραγωγών πετρελαίου στις 27 Νοεμβρίου.
«Βρισκόμαστε δυο εβδομάδες πριν τη συνάντηση του OPEC οπότε λέω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ηρεμήσουν και να μην πανικοβάλλονται… Λέω στις αγορές να μην πανικοβάλλονται. Τα πράγματα θα φτιάξουν», δήλωσε ο Abdalla Salem el-Badri σε συνέδριο για θέματα πετρελαίου στο Αμπού Ντάμπι.
Νωρίτερα, ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Ali al-Omair, ανέφερε πως δεν περιμένει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να προχωρήσει σε μείωση του ορίου παραγωγής κατά τη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα.
«Είναι πολύ νωρίς, αλλά δεν νομίζω», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου. «Θα είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια μείωση».
Ο Ali al-Omair, ανέφερε, τέλος, πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μεγάλο είναι το πλεόνασμα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Επικουρική και κύρια σύνταξη γίνονται ένα – Το εφάπαξ πάει περίπατο και γίνεται... βοήθημα

Επικουρική και κύρια σύνταξη γίνονται ένα – Το εφάπαξ πάει περίπατο και γίνεται... βοήθημα
 Το κρυφό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για συντάξεις και εφάπαξ
- Ναι, λέει η τρόικα αλλά θέλει και κατάργηση πρόωρων συντάξεων
- Δείτε από πότε ισχύουν οι αλλαγές και ποιους αφορούν
Κανείς να μην βγαίνει σε σύνταξη πριν τα 62 έτη λέει η τρόικα που επιμένει ότι μόνο η πλήρης αύξηση των ορίων ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τα Ταμεία να γίνουν βιώσιμα.

Δείτε τις 8 αλλαγές στο ασφαλιστικό ως το 2017
  Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να ολοκληρώνεται το σχέδιο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό που μάλλον θα φέρει τα πάνω, κάτω για τους συνταξιούχους στο σύνολό τους.

Το σχέδιο προβλέπει μια διετή φάση προσαρμογής ωστόσο από το 2017 έρχονται βασικές αλλαγές

Κατάργηση των ενδιάμεσων και πιο χαμηλών ορίων ηλικίας πριν τα 62 έτη.
Μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικής ασφάλισης.
Υποχρεωτική πληρωμή εισφορών μόνο για όσους είναι μέλη
Συνένωση εισφορών επικουρικής και κύριας σύνταξης
Συγχώνευση επικουρικής και κύριας σύνταξης
Ένταξη όλων των ταμείων σε έναν φορέα με τις ίδιες παροχές
Για τις επιπλέον παροχές ο ασφαλισμένος θα παίρνει συμπλήρωμα από δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση
Υπολογισμός του εφάπαξ ως έντοκη επιστροφή εισφορών, αλλά πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες του Ταμείου.

Αυτά όλα έχουν πάρει την έγκριση της Τρόικας ή οποία επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και σε μειώσεις συντάξεων με βάση τις δυνατότητες των ταμείων. Από την ελληνική πλευρά πάντως διαβεβαιώνεται ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα ως το 2060, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι πάμε σε αύξηση τουλάχιστον πέντε ετών στα ελάχιστα όρια από τα 15 στα 20 έτη.


ΠΗΓΗ:newsit.gr

Σικέ σύστημα με σικέ διαδηλώσεις και σικέ συνθήματα


Σκεφτείτε ένα πράγμα. Έχετε άραγε παρατηρήσει ποτέ στη μεταπολίτευση έστω και μια διαδήλωση στην οποία οι διαδηλωτές να φωνάζουν "κάτω η κυβέρνηση", όπως φωνάζουν παντού στον κόσμο οι λαοί που βγαίνουν στους δρόμους αποφασισμένοι να συγκρουστούν με το καθεστώς για να τα αλλάξουν όλα; Οπουδήποτε στον κόσμο, όταν τα πράγματα φτάνουν σε αδιέξοδο, οι λαοί αντιδρούν και προκαλούν ανατροπές. Όχι όμως εδώ στη χώρα των ελεγχόμενων διαδηλώσεων.

Εδώ, προφανώς κανείς μας δεν έχει ακούσει σε καμία διαδήλωση
το πιο πάνω σύνθημα. Μήπως το είπε άραγε ποτέ το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ , γενικά οι αριστεροί, κάποια νεολαία κ.λ.π.; Ποτέ. Δεν το έχουμε ακούσει ούτε πρόκειται να το ακούσουμε, γιατί απλά όλες οι στημένες διαδηλώσεις και απεργίες είναι σικέ συστημικές και καπελωμένες.

Το  δικό μας  θεατρικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή ένα "σύστημα σικέ", δημιουργεί ακόμα και σικέ εντάσεις και σικέ διαδηλώσεις, καταλήψεις κ.λ.π. για αναζωογόνηση και εκτόνωση. Σε τέτοια κατάντια έχουμε φτάσει. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει πραγματικές κοινωνικές αναφορές και αντιστοιχίες, ώστε να βρίσκεται σε ισορροπία επειδή ισορροπούν οι αντίστοιχες κοινωνικές δυνάμεις. Έχουμε ένα αυτονομημένο σύστημα σικέ, το οποίο έχει σπρώξει την κοινωνία στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και δημιουργεί το ίδιο εντάσεις κορυφής προκειμένου αφενός να φοβίζει το λαό, αφετέρου να εκτονώνει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Ακόμα και με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, οι οποίοι εμφανίστηκαν εξ αιτίας της πρόκλησης των Ισπανών indignados, αντί να εκφραστεί η πραγματική λαϊκή αγανάκτηση, τελικά έγιναν ελεγχόμενοι και δεν ακούστηκε ποτέ το σύνθημα "κάτω ο Παπανδρέου, κάτω η κυβέρνηση". Τα αρχικά ανεξέλεγκτα συνθήματα, περιορίστηκαν σε φασκελώματα και στο αόριστο "πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ ουστ".

Στην Ισπανία όπου υπήρχαν πραγματικοί ανεξέλεγκτοι αγανακτισμένοι, αυτοί βρήκαν τελικά, έπειτα από αρκετές προσπάθειες, πολιτική έκφραση με το PODEMOS. Αντίθετα εδώ, η πλειοψηφία των αγανακτισμένων του Συντάγματος πήγε πίσω στα κομματικά της μαντριά.


ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.gr

Πώς θα αναγνωρίσετε ως και 12 πλασματικά έτη και θα βγείτε στη σύνταξη στα 62

Πώς θα αναγνωρίσετε ως και 12 πλασματικά έτη και θα βγείτε στη σύνταξη στα 62
Εξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 μπορούν να κατοχυρώσουν φέτος χιλιάδες ασφαλισμένοι από όλα τα Ταμεία συμπληρώνοντας τα ένσημα που λείπουν από πλασματικούς χρόνους ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - Τραπεζών - ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ) μπορούν να αναγνωρίσουν ως 7 πλασματικά έτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγνωρίζουν μέχρι και 12 πλασματικά έτη, εκ των οποίων 7 έτη όπως ισχύουν για τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων, και ως 5 έτη λόγω τέκνων.

Τα πλασματικά έτη χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους:

* Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει την ηλικία εξόδου, αλλά τους λείπει ο απαιτούμενος χρόνος για να συνταξιοδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση, τα πλασματικά έτη αναγνωρίζονται άμεσα με την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.

* Για την κατοχύρωση ευνοϊκών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με αναδρομική αναγνώριση πλασματικών ετών, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ως το 2012 και έτσι οι ασφαλισμένοι να «κλειδώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης που έπρεπε να είχαν μέχρι τις 31/12/2012.

Οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών συμφέρει να γίνουν πριν μπει το 2015. Ακόμη και αν γίνουν αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα πλασματικά έτη που θα έχουν αναγνωριστεί δεν χάνονται ούτε καταργούνται από την ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων.

Πάντως, σημειώνεται ότι στα πλασματικά έτη υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτά που ισχύουν για όσους θέλουν να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης ως το 2010 και σε αυτά που αξιοποιούνται από το 2011 και μετά.

Για το 2010, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο η στρατιωτική θητεία, όπως και 200 ημέρες από επιδοτούμενη ανεργία, ή 200 ημέρες από επιδοτούμενη ασθένεια, με την προϋπόθεση ότι ασθένεια και ανεργία υπήρξαν την τελευταία δεκαετία.

Από το 2011 και μετά και προκειμένου να γίνουν αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων θα πρέπει να συμπληρώσουν 12 έτη πραγματικής εργασίας. Στα έτη αυτά συνυπολογίζεται μόνο ο χρόνος από προαιρετική ασφάλιση, δηλαδή 11 πραγματικά + 1 από προαιρετική ασφάλιση. Στα 12 έτη δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις γυναίκες.

Πόσα χρόνια εξαγοράζονται και πότε:

Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2011 αναγνωρίζονται μέχρι 4 πλασματικά έτη

Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2012 αναγνωρίζονται μέχρι 5 πλασματικά έτη

Για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης το 2013 αναγνωρίζονται μέχρι 6 πλασματικά έτη

Από το 2014 και εφεξής αναγνωρίζονται μέχρι 7 πλασματικά έτη

Ποιοι χρόνοι είναι δωρεάν:

1. Χρόνος παιδιών γεννηθέντων μετά το 2000, μόνο για θεμελίωση προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη μετά το 2013.

2. Χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Συνυπολογίζεται για να συμπληρωθούν οι 4.500 ημέρες ασφάλισης αν πρόκειται για μετατροπή αναπηρικής σύνταξης σε γήρατος.

3. Χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας-ασθένειας

4. Χρόνος κύησης-λοχείας

Οι 15 επιλογές

Οι ασφαλισμένοι έχουν 15 επιλογές για τα πλασματικά έτη ασφάλισης:

1. χρόνος στρατιωτικής θητείας (με εξαγορά)

2. χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών (με εξαγορά)

3. χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και ανεργίας (δωρεάν)

4. χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (με εξαγορά, μέχρι δύο έτη)

5. χρόνος μη επιδοτούμενης ανεργίας (με εξαγορά)

6. χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (δωρεάν)

7. χρόνος απεργίας (με εξαγορά)

8. χρόνος λόγω τέκνων γεννηθέντων μετά το 2000 (δωρεάν μόνο κατά τη θεμελίωση για πλήρη σύνταξη)

9. χρόνος λόγω τέκνων ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησης (με εξαγορά)

10. χρόνος επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ (με εξαγορά ως 5 έτη)

11. κενό ασφάλισης (με εξαγορά εφόσον μεσολαβούν 30 ημέρες μεταξύ διακοπής και επανέναρξης στης ασφάλισης)

12. χρόνος σπουδών (με εξαγορά τα έτη κάθε σχολής για απόκτηση πτυχίου)

13. χρόνος από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για  ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ (με εξαγορά)

14. χρόνος μαθητείας και μέχρι 1 έτος (με εξαγορά)

15. χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας (δωρεάν μέχρι να συμπληρωθούν 4.500 ημέρες και να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε κύρια - επικουρική σύνταξη γήρατος)


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Οι παγετώνες στις Άλπεις ξεκίνησαν να λιώνουν το 3000 προ Χριστού. Είχαμε και τότε "Ανθρωπογενή Κλιματική Αλλαγή";



Ένα απ' τα συνθήματα -φόβητρα που χρησιμοποιούν κάποιοι "επαγγελματίες οικολόγοι της συμφοράς" στην Ευρώπη για την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού ως προς τις ολέθριες συνέπειες της "Κλιματικής Αλλαγής" είναι ότι θα λιώσουν ολοκληρωτικά οι παγετώνες στις Άλπεις και τα Ιμαλάια, βάζοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα πόσιμου νερού.

Ωστόσο, όπως είδαμε στο NoTricksZone, στις σελίδες 27-43 του τεύχος 89 του περιοδικού Quaternary Science Reviews, που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάστηκε ...
μια μελέτη με τίτλο "Tracking Holocene glacial and high-altitude alpine environments fluctuations from minerogenic and organic markers in proglacial lake sediments (Lake Blanc Huez, Western French Alps)" - "Ιχνηλάτηση των μεταβολών του αλπικού περιβάλλοντος Παγετώδους Ολόκαινου και υψηλών υψομέτρων με ορυκτογενετικούς και οργανικούς δείκτες σε λιμναία ιζήματα παγετώδους προέλευσης (Λίμνη Blanc Huez, Δυτικές Γαλλικές Άλπεις". Η μελέτη υπογράφεται από 10 επιστήμονες από διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας (Ορλεάνη, Λυών, Τουρ, Νανσύ, Τουλούζ, Γκρενόμπλ, Ρουέν, Τουρ). Μπορεί να εκδόθηκε Πρωταπριλιά, αλλά δεν είναι καθόλου αστείο, η μελέτη δίνει πολλά νέα στοιχεία και καταρρίπτει τη θεωρία που θέλει τους παγετώνες να λιώνουν λόγω "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής".

Οι μελετητές εξέτασαν την εξέλιξη του παλαιοπεριβάλλοντος στη γεωλογική περίοδο του Ολόκαινου και τις μεταβολές των παγετώνων στις Δυτικές Γαλλικές Άλπεις. Χρησιμοποίησαν σεισμική διασκόπηση, λήψη δειγμάτων πυρήνων και χρονολόγηση με ισότοπα άνθρακα σε ιζήματα λιμναίας φάσης από παγετώδη προέλευση, (λίμνες που σχηματίζονται από νερό που προέρχεται από τήξη του παγετώνα και συγκεντρώνεται σε έγκοιλο που σχηματίζεται απ' την επίδραση του βάρους του παγετώνα).

Διαπίστωσαν ότι, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, κατά τα τελευταία 9700 χρόνια τα δεδομένα δείχνουν ένα διφασικό μοντέλο, ενώ η μετάβαση από τη μια στην άλλη φάση ήταν σταδιακή και έλαβε χώρα μεταξύ 5400 έως 4700 ετών (έτη cal BP, calibrated Before Present, όρος που χρησιμοποιείται στη ραδιοχρονολόγηση, για να λάβουν υπόψη τη μεταβολή στα ισότοπα άνθρακα της ατμόσφαιρας, που επέφεραν οι πυρηνικές δοκιμές μετά το 1950). Κατά το Πρώιμο Ολόκαινο τα φυτικά λείψανα αντανακλούν μειωμένη δραστηριότητα των παγετώνων στη λεκάνη απορροής, με άλλα λόγια οι παγετώνες ήταν πιο στατικοί. Η σημαντική υποχώρηση των παγετώνων αποδίδεται στον ηλιακό εξαναγκασμό και την υψηλή καλοκαιρινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. 

Μετά τα 5400 χρόνια (cal BP), η λιμναία ιζηματογένεση δείχνει προοδευτική μετάβαση σε πιο υγρές κλιματικές συνθήκες, που χαρακτηρίζουν την έναρξη της Νεοπαγετώδους Περιόδου. Αυτή η κλιματική αλλαγή αποδίδεται συγχρόνως σε μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία και αύξηση των ωκεάνιων και ατμοσφαιρικών ρευμάτων. Η ταυτόχρονη παρουσία ψυχρών θερμοκρασιών και υγρού κλίματος επέτρεψαν τη σημαντική κίνηση των παγετώνων μετά τα 4700 χρόνια (cal BP).

Τρεις περίοδοι ιδιαίτερα διακρίνονται για την υψηλότερη απορροή και διάβρωση, που ερμηνεύεται ότι οφείλεται σε ενισχυμένα καιρικά συστήματα στο Βόρειο Ατλαντικό και τη Δυτική Ευρώπη. Οι περίοδοι αυτές είναι οι γκρι ζώνες στο διάγραμμα και αντιστοιχούν στα 8700 έως 7000, 4700 έως 2500 και 1200 έως 200 έτη (cal BP). Αυτές οι πιο υγρές περίοδοι έρχονται σε αντίθεση με τις περιόδους μειωμένης δραστηριότητας των παγετώνων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (περίπου 3870–3770 έτη cal BP), της Εποχής του Σιδήρου (περίπου 2220–2150 έτη cal BP), τη Ρωμαϊκή Περίοδο (περίπου 115–330μΧ) και τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο (περίπου 760–1160μΧ). Επιπλέον, οι πιο ξηρές/θερμές περίοδοι συσχετίζονται με μεταλλευτικές δραστηριότητες σε μεγάλο υψόμετρο, που δεν θα ήταν εφικτές σε άλλες καιρικές συνθήκες. !

Τι λοιπόν συνέβη πριν από 5000 χρόνια, γύρω στο 3000πΧ κι άρχισαν να λιώνουν οι παγετώνες των Γαλλικών Άλπεων; Οι Γάλλοι επιστήμονες "χαλάνε την πιάτσα", καθώς προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για βιομηχανική εποχή το 3000πΧ. Μήπως είχαν αυξηθεί πολύ οι αγελάδες και το μεθάνιο που εκλύουν είχε δημιουργήσει και τότε "φαινόμενο του θερμοκηπίου"; Προφανώς όχι! 

Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει κλιματική αλλαγή, το κλίμα αλλάζει από τότε που έγινε ο πλανήτης και θα αλλάζει μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Κι όταν θα σβήσει ο ήλιος θα είναι σε όλους αδιάφορο το τι είναι η κλιματική αλλαγή, καθώς δεν θα έχει μείνει κανείς πάνω στη γη για ν' αναρωτιέται τι είναι κλίμα. Όλο το θέμα είναι αν υπάρχει "ανθρωπογενής" κλιματική αλλαγή και το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει "ανθρωπογενής" κλιματική απάτη, όπως έδειξαν τα ClimateGate-1 και ClimateGate-2, η όλο και μεγαλύτερη απόσταση του επιστημονικού κόσμου απ' τις πολιτικού χαρακτήρα εκθέσεις του IPCC, ο ηθικός κατήφορος που έχει πάρει το IPCC κι ο ιδιότυπος Μακαρθισμός, που εκδηλώνεται ενάντια σε όσους αρνούνται να πειστούν.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ανατολική Μεσόγειος: Δύο κατάρες στην ίδια περιοχή


Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι μέλλον έχει αν μία περιοχή συνδυάζει τις δύο μεγαλύτερες κατάρες (ευλογία για άλλους ανάλογα πως τις χρησιμοποιείς) της εποχής μας. Αυτές οι κατάρες είναι η κατάρα του Πετρελαίου και η κατάρα της Γεωγραφίας.
Η περιοχή μας κατά προσωπική μου άποψη επί αιώνες ήταν το κέντρο του κόσμου λόγω της θέσης της και της γεωγραφίας της στα πλαίσια της Γεωπολιτκής. Ακόμη στα πλαίσια της Γεωενέργειας η περιοχή μας ίσως γίνει η πιο σημαντική παγκοσμίως γιατί θα συνδυάζει καίρια γεωστρατηγική θέση και μεγάλες ποσότητες ανεκμετάλλευτων ενεργειακών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σπάνιες γαίες και υδρίτες μεθανίου το καύσιμο του μέλλοντος όπως λέγεται). Στους υδρίτες μεθανίου θα επανέλθουμε σε επόμενο μας άρθρο, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι υδρίτες είναι στερεή  μορφή υδρογονανθράκων. Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την τεχνολογία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με υδρίτες μεθανίου και ότι μέσα στα επόμενα 10 χρονιά θα είναι εμπορικά διαθέσιμη αυτή η τεχνολογία.
Όσοι θέλουνε παραπάνω πληροφορίες επί του θέματος και γνωρίζουν αγγλικά μπορούνε να δούνε τα παρακάτω βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=r7oUhvhpiuY
http://www.youtube.com/watch?v=JvLFXW6zq9k (ελληνικά)
http://www.youtube.com/watch?v=PVyTVtMmp-M
http://www.youtube.com/watch?v=EV38ylrHEMI
http://www.youtube.com/watch?v=X_l19X5gaDA
Γεωπολιτική
Η γεωπολιτική βρίσκεται ανάμεσα στην πολιτειολογία, την γεωγραφία και την ιστορία, χωρίς συγκεκριμένα όρια αποδεκτά από όλους. Μελετά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των κρατών σε σχέση με την γεωγραφική τους θέση. Ισχυρίζεται ότι τα πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα κάθε χώρας και περιοχής εξαρτώνται λίγο-πολύ, από την γεωγραφική της θέση στον πλανήτη και τα συναφή χαρακτηριστικά της. [1]
Γεωενέργεια
Η Γεωενέργεια μελετά, αναλύει, εξετάζει και ερμηνεύει την λήψη αποφάσεων σε πολιτικό, στρατηγικό, οικονομικό ακόμη και κοινωνικό επίπεδο, κρατικών, δημόσιων αλλά και ιδιωτικών φορέων σε σχέση και συνάρτηση όχι μόνο με το γεωγραφικό χώρο αλλά και με τους ενεργειακούς πόρους που εκτιμώνται, υφίστανται, που αποδεδειγμένα υπάρχουν, διακινούνται, αξιοποιούνται- επιδέχονται επεξεργασία σε αυτόν. [1]
Οι κατάρες της περιοχής ως ευκαιρία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό αν ολοκληρωθούν τα παρακάτω έργα κομβικής σημασίας για την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια:
-Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη - INGS LNG Greece
-Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal
-Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα
-Αγωγός ΤΑΡ (Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας)
-Αγωγός ITGI (Αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας και Ιταλίας)
-Αγωγός East Med (Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης.)
-Αγωγός  IGB (Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG)). [2]
Η Ελλάδα στην παραπάνω περίπτωση χρησιμοποιεί την γεωστρατηγική της θέση  σαν πλεονέκτημα και όχι σαν κατάρα.
Η Ελλάδα ως χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων, σε αυτήν την περίπτωση εκμεταλλευόμαστε την κατάρα των υδρογονανθράκων μέσω σωστών συμμαχιών (βλέπε τριμερής συμμαχία Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος) και σωστών συγκυριών (αλλαγή τους ‘status quo’ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά ευρύτερα και της Μέσης Ανατολής).
Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν όταν αναφερόμαστε στο πετρέλαιο ότι μιλάμε για μια πηγή παροχής χρημάτων. Θα τους απογοητεύσουμε γιατί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θέλει δεκαετίες προσπάθειας και πολλές επενδύσεις ( βλέπε άρθρο μου για την Νορβηγία εδώ: http://energypress.gr/news/gnomi/Norbhgia-h-hwra-twn-petrelaiwn-Ellada-h-epomenh-Norbhgia-toy-Notoy ). Επίσης η χώρα θα χρειαστεί και να εκπαιδεύσει ολόκληρες γενιές νέων επιστημόνων που θα στελεχώσουν τις ξένες και εγχώριες εταιρείες που θα ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι πολλές γιατί οι κλάδοι που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:
-Εταιρείες εξόρυξης (βλέπε Energean Oil and Gas )
-Μεταφορά των υδρογονανθράκων μέσω πλοίων ή φορτηγών η τραίνων
-Διυλιστήρια
-Τράπεζες
-Δημιουργία Χρηματιστηρίου ενέργειας
-Εταιρείες εντοπισμού νέων κοιτασμάτων
-Ναυπηγία ειδικευμένα για κατασκευές υδρογονανθράκων όπως οι εξέδρες πετρελαίου εξόρυξης
-Χημική βιομηχανία αλλά και βιομηχανίες που θα παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την βιομηχανία των πετρελαίων.
Είναι εμφανές ότι αν Ελλάδα χρησιμοποιήσει σωστά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει θα έχει σχεδόν καθόλου ανεργία, θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ, σταδιακή αποπληρωμή του χρέους αλλά και σημαντική ενίσχυση στης διπλωματικής και γεωπολιτικής ισχύς της χώρας.
Τελικό Συμπέρασμα
Αν κρίνουμε από τα παραπάνω το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο ίσως είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμαστε γιατί αν βάλουμε στο παιχνίδι και την ύπαρξη σπάνιων γαιών και των υδριτών μεθανίου το παιχνίδι που θα διεξαχθεί στην περιοχή μας είναι πολύ απρόβλεπτο. Θα έχουμε μία πολύπλοκη σχέση συμφερόντων όλων των παγκόσμιων κύριων γεωπολιτικών δρώντων που θα θέλουνε το μερίδιο τους στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή.
Μια προσωπική πρόβλεψη για το μέλλον: Το 2020 μπορεί να μας ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα κατέχει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδριτών μεθανίου, ίσως το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι για τους υδρίτες μεθανίου και όχι για τα συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
* Αθανάσιος Πίτατζης, Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής 2014-2015 στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα) στο Μεταπτυχιακό Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου
[1] Ορισμοί της Γεωενέργειας  και της Γεωπολιτικής   από το περιοδικό Ενεργειακή Ασφάλεια και Ελλάδα, ειδική έκδοση του περιοδικού ελληνική άμυνα και τεχνολογία, του Ιωάννη Βιδάκη και Γεώργιου Μπάλτου
[2] Πληροφορίες για τα αναμενόμενα έργα από το άρθρο: Mega Ενεργειακά Έργα: H ταυτότητα των 12 project που κάνουν την Ελλάδα υπέρ-κόμβο, http://domisikat.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1094:mega-h-12-project-&catid=115:2012-05-27-20-52-50&Itemid=146


ΠΗΓΗ:energypress.gr