Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Το πετρέλαιο ανησυχεί την Wall Street

Το πετρέλαιο ανησυχεί την Wall Street
Στη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής πετρελαίου στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές, εξετάζοντας, ταυτόχρονα και τα νέα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,3% τον Οκτώβριο, όντας υψηλότερα των εκτιμήσεων, μοιάζει, σε πρώτη ανάγνωση, να αποτελεί μία ακόμη καλή ένδειξη για την αμερικανική οικονομία.

“Όσοι υποστήριζαν ότι “η κατανάλωση πέθανε”, μάλλον η ανακοίνωση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι έχουν κάνει λάθος”, υποστήριξε ο Art Hogan, κορυφαίο επενδυτικό στέλεχος της Wunderlich Securities.

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι – όχι μόνο στη σημερινή αλλά και στις επόμενες συνεδριάσεις – οι επενδυτικές τακτικές θα εξαρτηθούν σημαντικά και από την πορεία του πετρελαίου, το οποίο μοιάζει ανίκανο να διακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση του.

Σε επίπεδο δεικτών ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,22 μονάδες στο επίπεδο των 17.651 μονάδων, με τη μετοχή της Nike να εμφανίζει τις υψηλότερες απώλειες, ενώ αυτή της Cisco καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη. Πρακτικά αμετάβλητος ο S&P 500 κοντά στις 2.040 μονάδες, ενώ κατά 2,84 μονάδες υποχωρεί ο Nasdaq.

Ώθηση στην αμερικανική αγορά αναμένεται, όμως, ότι θα δώσει η διαμόρφωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan, στο υψηλότερο επίπεδο επτά ετών, στις 89,4 μονάδες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Στην Ελλάδα του 2014 η δημοκρατία αργεί. Δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, την εργασία, καταπατούνται.
           Στρατιές ανέργων, συνταξιούχοι, βιοπαλαιστές, δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης σε ένα περιβάλλον που οι ασφυκτικές και ολοκληρωτικές ντιρεκτίβες της τρόικα  και  των  δανειστών  έχουν μετατρέψει σε μια ιδιότυπη ειδική οικονομική ζώνη.
           Το  οικονομικό  και  πολιτικό  μόρφωμα  που  μας  έχουν  επιβάλλει  δεν  υπόσχεται τίποτα, δεν προσφέρει λύσεις, δε δίνει διέξοδο, παρά μόνο αλυσοδένει, καταπατά και ακυρώνει.
           Η αντίσταση, η αντίδραση και ο αγώνας είναι έννοιες και  λογικές  περισσότερο επιτακτικές από ποτέ.
           Τα σημεία εκκίνησης μας πολλά και ιστορικά. Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνει ξεκάθαρο μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες.
           Αντίσταση σε κάθε καθεστωτική λογική και πρακτική.
           Αντίδραση στο συμβιβασμό, στην υποδούλωση, στην καταρράκωση θεσμών, ηθικής και αξιών.
           Αγώνας χωρίς δισταγμό, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς σκοπιμότητες.
           Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ιστορίας, αντιπροσωπεία του ΠΣΕΕΠ θα καταθέσει στεφάνι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πίστη, ενότητα, νίκη.
Τιμή και δόξα στην 17 Νοέμβρη του 1973.


ΣΑΣ ΤΙΜΟΥΜΕ

ΠΟΕ:ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ!

.
41 χρόνια από το Νοέμβρη του 73, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα 
φωτίζουν και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό . Η κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης μας δείχνει το δρόμο για την συλλογική, μαζική, αγωνιστική δράση απέναντι στους υποταγμένους που μας κυβερνούν .
Σήμερα δεν μας κυβερνά η χούντα των συνταγματαρχών. Σήμερα όμως με την «επένδυση της 
κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» καταπατώνται Νόμοι και Σύνταγμα και ένας ολόκληρος λαός οδηγείται στην εξαθλίωση .

Σήμερα δεν χρειάζονται στρατοδικεία για να αποφανθούν ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων , οι 
απολύσεις των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών , των εργαζομένων της ΕΡΤ , των καθηγητών και χιλιάδων άλλων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποτελούν αναγκαία επιλογή για την σωτηρία του Έθνους .

Σήμερα δεν χρειάζεται ΥΕΝΕΔ και Γεωργαλάς , έχουμε τη ΔΤ –ΝΕΡΙΤ και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ να μας πείσουν για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα .

Σήμερα δεν χρειάζεται ένα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» .Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου , με «ντροπολογίες» και με κατεπείγοντες νόμους που ψηφίζονται 12ης της νυκτός, καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων για να βιώσουμε εκ νέου τον εργασιακό μεσαίωνα .

Σήμερα δεν χρειάζεται «η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων» ούτε η επίκληση του «Κομμουνιστικού Κινδύνου». 
Στέλνουν τα ΜΑΤ να ξυλοκοπήσουν προληπτικά τους φοιτητές, τους εργαζόμενους που διεκδικούν και αποκαλούν τρομοκράτες όσους αντιτίθενται στη μνημονιακή πολιτική τους .

Με όραμά μας μια ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία αντιστεκόμαστε στις πολιτικές που προσπαθούν να μας επιβάλλουν συγκυβέρνηση και τρόικα. 
Τα «θρασίμια» το 73 αντιστάθηκαν και έριξαν την Χούντα.
Τα «θρασίμια» το 2014 , μαθητές, φοιτητές και αγωνιζόμενος λαός θα ανατρέψουμε τις 
νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν να αποδεχθούμε ως τη σωτήρια και μοναδική λύση .

Καλούμε τα Σωματεία Μέλη και όλους του εργαζόμενους στον Κλάδο να συμμετέχουν μαζικά στις 
εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την Επέτειο του Πολυτεχνείου και να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα 
αντίστασης, προοπτικής και ελπίδας .


ΠΗΓΗ:poenergias.gr

Πετρέλαιο στα 50 δολάρια το βαρέλι; Απίθανο μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, πολύ πιθανό για το 2015!


Γράψαμε για πρώτη φορά στις 12/7 για την τιμή του πετρελαίου, καθώς στο τέλος Ιουνίου έγινε μια έντονη ανοδική κίνηση, σε μια προσπάθεια να σημειωθεί νέα υψηλή τιμή έτους. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε κι όπως γράψαμε στις 20/8, η πτώση ήταν ταχεία και το καλό για όλους μας ήταν ότι η πτώση δεν βρήκε σημείο στήριξης πουθενά, απ' τα 115 δολάρια/βαρέλι έπεσε στα 101,6.

Προβλέψαμε τότε ότι, μετά από πολύ καιρό που οι τιμές ...
ήταν σε υψηλά επίπεδα, είχαμε επιτέλους βάσιμες ελπίδες να δούμε πολύ σύντομα την τιμή να κινείται ακόμα και κάτω απ' τα 100 δολάρια/βαρέλι: "Η διαγραμματική εικόνα δίνει πιθανότητες να δούμε σύντομα τιμές ακόμα και κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, ίσως η τιμή παραμείνει για κάποιο διάστημα γύρω απ' την "ψυχολογικά σημαντική" περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι. Ίσως μάλιστα δούμε άμεσα μια προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 105 δολαρίων/βαρέλι, όπου θα θέλαμε να δούμε μια νέα γρήγορη πτώση".

Οι εξελίξεις ήταν καλύτερες κι απ' τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς, όπως γράψαμε στις 7/10, "είδαμε στις 2/10 το Brent (συμβόλαια παράδοσης ένα μήνα μετά) να "κλείνει" στα 92,31 δολάρια/βαρέλι. Ακόμα περισσότερο, η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με συνεχή πτώση "χωρίς ανάσα", προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε!"


Μπορεί να υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους πέφτουν οι τιμές, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο πέφτουν δείχνει άγρια χειραγώγηση από τους Δυτικούς και τον ΟΠΕΚ, προκειμένου, όπως είπε πρόσφατα ο Πούτιν, να βλάψουν τη Ρωσία. Άλλωστε από το Μάρτιο υπήρχαν δημοσιεύματα πως οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν τη Ρωσία για την Ουκρανική κρίση με όπλο το πετρέλαιο. Και δεν θίγεται μόνο η Ρωσία, όπως δείχνει το διπλανό διάγραμμα, μαζί με τη Ρωσία θίγονται και το Ιράν και η Βενεζουέλα, χώρες για τις οποίες οι ΗΠΑ δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα.  Όντως θα μειωθούν βραχυπρόθεσμα τα έσοδα της Ρωσίας απ' το πετρέλαιο, αναμένεται όμως να ρεφάρει από την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα, με τις δυο μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψε φέτος. Ποιος θα μείνει στο τέλος μεγάλος χαμένος απ' το νέο Ψυχρό Πόλεμο; Ως συνήθως η Ευρώπη, αν καταλήξει να χάσει μια παραδοσιακή ενεργειακή πηγή, το ρωσικό φυσικό αέριο. Πάντα είναι κακό να χάνεις ένα σίγουρο προμηθευτή. Κι ακόμα χειρότερο να αντικαθιστάς την ασφάλεια του φυσικού αερίου με την εξάρτηση απ' τα αιολικά της Μέρκελ, αφού όπως όλες οι μελέτες δείχνουν, όσο και να φυσάει, ασφαλής αιολική παραγωγή δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Τις διακυμάνσεις της αιολικής παραγωγής μπορούν να τις στηρίξουν μόνο τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο, κι επειδή τα υδροηλεκτρικά είναι περιορισμένα, αν εκλείψει το ρωσικό αέριο μάλλον θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση κάρβουνου, αυξάνοντας τις εκπομπές CO2!

Είναι βέβαια προφανές πως αν υπάρχει άγρια χειραγώγηση της τιμής προς τα κάτω, αντίστοιχα υπάρχει και άγρια χειραγώγηση της τιμής προς τα πάνω και κάπως έτσι απ' τα 10 δολάρια/βαρέλι το Νοέμβριο 1996 επί Κλίντον φθάσαμε στα σχεδόν 150 δολάρια/βαρέλι την άνοιξη του 2008, τιμή που επιβάρυνε σημαντικά την παγκόσμια οικονομία.


Η διαγραμματική εικόνα που έχει σχηματιστεί θυμίζει πολύ την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2008. Σύμφωνα με όσα μας λέει η διαγραμματική εικόνα, μπορούμε να περιμένουμε μια γρήγορη πτώση μέχρι τα 70 περίπου δολάρια/βαρέλι, κάπου εκεί -και ενδεχομένως στην καρδιά του χειμώνα που κορυφώνεται η ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο- μπορεί να δούμε μια στάση ανάλογη αυτής που είδαμε στα 85 δολάρια/βαρέλι και στη συνέχεια περιμένουμε νέα πτώση, που μπορεί να φέρει την τιμή στα επίπεδα των 50 δολαρίων/βαρέλι. Ας ελπίσουμε ότι και αυτή τη φορά η διαγραμματική εικόνα θα επιβεβαιώσει την πρόβλεψη.

Η μείωση της διεθνούς τιμής μπορεί ενδεχομένως να προλάβει και να μειώσει λίγο μέσα στο χειμώνα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια, ανακουφίζοντας έστω και λίγο τους καταναλωτές της χρεοκοπημένης χώρας. Γιατί αν περιμένουμε απ' το ανάλγητο δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου να βγάλουν τους ανόητους φόρους που επέβαλαν και να δώσουν στους πολίτες φθηνή θέρμανση, ζήτω που καήκαμε! Καθώς πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι την εξαγγελία για μείωση 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης την έκαναν μόνο επειδή είχαν πληροφόρηση για την επικείμενη πτώση της διεθνούς τιμής. Αν δεν απαλλαγούμε απ' το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης και στηρίζει μόνο τα συμφέροντα της ξένης και της ντόπιας ολιγαρχίας, άσπρη μέρα θα δούμε μόνο όταν χιονίσει.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Επέτειος 17 Νοεμβρίου1973. Ημέρα αγώνα, θυσίας και μνήμης.

.
Μετά από  41 χρόνια  η πατρίδα μας έχει ξαναβυθιστεί στην κρίση, στην φτώχεια και στην αβεβαιότητα.

Η συνεχόμενη υποτίμηση της ζωής μας και τα αλλεπάλληλα μέτρα φτωχοποίησης  έχουν οδηγήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και στην απόγνωση.

Λογοκρισία, βία και αυταρχισμός απειλούν την φωνή μας, την ελεύθερη έκφρασή μας, την διεκδικητική δράση μας.

Η δημοκρατία, η ελευθερία και η κοινωνική δικαιοσύνη κρίνονται εν αμφιβόλω από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Μας γυρίζουν πίσω στα δύσκολα, μαύρα και αλησμόνητα χρόνια που το σύνθημα

« ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»δημιουργούσε στρατιές ηρώων για αντίσταση και ανατροπή.

Το ίδιο σύνθημα σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Οι ίδιοι αυτοί ήρωες του πολυτεχνείου μάς οδηγούν στο μαραθώνιο αγώνα μας.

Μας δίνουν δύναμη και ελπίδα.

Μας σπρώχνουν να προχωρήσουμε όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε.

Μας δείχνουν το δρόμο ότι φτάνει να το πιστέψουμε.

Να πιστέψουμε στη δύναμη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αντίστασης για να έρθει η ανατροπή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους.

Χρειάζεται να το χαράξουμε βαθιά μέσα στην καρδιά και στην ψυχή μας  πως τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κερδίζονται μέσα από εργατικούς, δημοκρατικούς, λαϊκούς αγώνες.

Δεν ξεχνάμε την ιστορία και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Είναι η σημαία έμπνευσης, διεκδίκησης, αντίστασης, ώστε το δίκιο μας να αντικαταστήσει το άδικο για την τάξη μας.  


ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Στα κάγκελα και οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Πτολεμαΐδας


Εκτός από την ηλεκτρική αγορά, ανάστατοι κυριολεκτικά είναι μετά τη φωτιά στην Πτολεμαΐδα και οι εργαζόμενοι στη μονάδα. Μιλάμε για καμιά 300ριά μόνιμους και καμιά 200ριά 8μηνίτες και εργαζόμενους στους υπεργολάβους. Αυτό που κυκλοφορεί είναι ότι θα μεταφερθούν να δουλέψουνε στις μονάδες της Καρδιάς, του Αγίου Δημητρίου και του Αμυνταίου. Αυτό, όπως μου λένε, διευκολύνει και οικονομικά τη ΔΕΗ γιατί θα σταματήσουν οι υπερωρίες που έπαιρναν οι εργαζόμενοι στους σταθμούς αυτούς για τα 12ωρα που έκαναν λόγω έλλειψης προσωπικού… Πάντως οι εργαζόμενοι δεν θέλουν ούτε να ακούνε ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει η μονάδα…


ΠΗΓΗ:energypress.gr/blogs

Αφιέρωμα μνήμης



 Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα μας. 

"Μύρισε το σφαγείο μας θυμάρι" Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδι: Αντώνης Καλογιάννης

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έβαλε την Ελλάδα στον «γύψο», ξεκινώντας μια επταετία κατά την οποία η στρατιωτική δικτατορία κατάργησε όλες τις πολιτικές ελευθερίες και οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι εξορίες έγιναν καθημερινό φαινόμενο για κάθε  Έλληνα.

(Ηχητικό με τον Παπαδόπουλο-Η Ελλάς στο "γύψο")




       Η απόφαση Από την αρχή του 1973 οι φοιτητές βρίσκονταν σε αναβρασμό. Στις 5 Φεβρουαρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματά τους. Η Χούντα απαντά στις 13 Φεβρουαρίου με τη δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος 1347, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από αυτή αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της επελθούσας φοιτητικής έκρηξης.


"Στη συγκέντρωση της "ΕΦΕΕ" Διονύσης Σαββόπουλος



Την ίδια ημέρα και την επομένη γίνεται συγκέντρωση και διαδήλωση μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Αστυνομία παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλει στο Ίδρυμα και συλλαμβάνει 11 φοιτητές που τους παραπέμπει σε δίκη. Σχεδόν αμέσως και παρά τις αντιδράσεις, 88 φοιτητές έλαβαν φύλλο πορείας για να παρουσιαστούν στο στρατό.
Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών στην οδό Σόλωνος.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη


Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους , θα φωνάξεις
τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
Το πρόσωπό σου θα ματώσει απ' τις σφαίρες
μα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.

Κάθε κραυγή σου θα ' ναι μια πετριά

στα τζάμια των πολεμοκάπηλων.
Κάθε χειρονομία σου θα 'ναι
για να γκρεμίζει την αδικία.
Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
ούτε στιγμή να ξεχαστείς.

Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε.

Μια στιγμή αν ξεχαστείς,
αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται
στη δίνη του πολέμου,
έτσι και σταματήσεις
για μια στιγμή να ονειρευτείς .
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα
θα γίνουν στάχτη απ' τις φωτιές.
Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις
για να ζήσουν οι άλλοι.
Θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαι
ένα οποιοδήποτε πρωινό.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
θα πρέπει να μπορείς να στέκεσαι
μπρος στα ντουφέκια!

Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες και απαγγέλλουν τον όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων».

Οι πρυτανικές αρχές ανέχονται σιωπηρά την κατάληψη, χωρίς να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας. Πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι, ακόμη και στρατηγοί εν αποστρατεία σπεύδουν να υπερασπιστούν τους φοιτητές.
Το βράδυ της επόμενης ημέρας (22 Φεβρουαρίου) άρχισε η αποχώρηση των καταληψιών, με την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Ωστόσο, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών.
Η λαϊκή συμπαράσταση εμψύχωσε τους φοιτητές, που προχώρησαν και σε δεύτερη κατάληψη της Νομικής (20 Μαρτίου 1973).
  
      Αυτή τη φορά, οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας και η κατάληψη τελείωσε με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών. Όμως, ο δρόμος για το Πολυτεχνείο (17 Νοεμβρίου 1973) είχε ανοίξει.


Βίντεο για την κατάληψη της νομικής Αθηνών το Φεβρουάριο του 1973



Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1973
Το πρωί στο Πολυτεχνείο ξεκινάει φοιτητική συγκέντρωση με αίτημα να δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων. Εκατοντάδες φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. 
Σύνθημά τους: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

Συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή απ΄ όλες τις σχολές για να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα. Από υλικά που βρίσκουν στις αίθουσες κατασκευάζουν έναν μικρό ραδιοφωνικό πομπό, ο οποίος εκπέμπει στους 1050 χιλιόκυκλους. Από τον πομπό αυτόν και τα μεγάφωνα που στήνουν στο προαύλιο μεταδίδουν συνθήματα και τραγούδια.


Ηχητικό ντοκουμέντο από τις πρώτες μεταδόσεις του ραδιοφωνικού σταθμού των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.




Από νωρίς το απόγευμα επικρατεί ένας ηλεκτρισμένος διάχυτος πανικός στους δρόμους, στα βιαστικά βήματα των περαστικών, στα γεμάτα καφενεία. Μισόλογα και γρήγορες κοφτές κινήσεις. Αποφάσεις που παίρνονται σε μια μόνο στιγμή μέσα.


  «Ο εκφωνητής» ποίημα του Λουκά Θεοδωρακόπουλου


Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φωνή σου

γενναίο παιδί:
Εδώ Πολυτεχνείο!
Εδώ Πολυτεχνείο!
Σας μιλάει ο σταθμός
των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών
των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων!

Είχες βραχνιάσει να μιλάς με τις ώρες

μα πιο πολύ ήταν το πάθος που ράγιζε
το πυρωμένο μέταλλο της φωνής σου
γεμίζοντας τους αιθέρες μ' ανατριχίλες και δάκρυα.
Κι ο πλανταγμένος λαός συσπειρωμένος
μισός στους δρόμους και μισός στα σπίτια
ρουφούσε λαίμαργα το τραύλισμα της λευτεριάς
που σπαρταρούσε μέσα στο στήθος σου
κι αγωνιούσε και παθαίνονταν κι έκανε
προσευχές, Χριστέ μου, να μη σωπάσεις.
Γιατί χρόνια και χρόνια σ' αυτό τον τόπο
είναι στη μοίρα του ν' ακούει αυτό το τραύλισμα

που δεν προφταίνει να γίνει φωνή

που δεν προφταίνει να γίνει φθόγγος
και μουσική αναστάσιμη.
Γιατί χρόνια και χρόνια
στην κρίσιμη στιγμή
τα δολερά χέρια των τυράννων
υπογράφουν το διάταγμα της σιγής σου.

 


Πέμπτη 15 Νοέμβρη 1973

Η κατάληψη αποτελεί πόλο έλξης τού λαού της Αθήνας που αρχίζει να συρρέει στο Πολυτεχνείο. Μπροστά από την κύρια πύλη και τους γύρω δρόμους μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες λαού αλλά και μαθητές που έρχονται κατευθείαν από τα σχολεία τους. Ως τις 9.30 το βράδυ η κατάληψη έχει πυκνώσει ενώ ο λαός φωνάζει αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα. Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν όλη τη νύχτα για συμπαράσταση στους φοιτητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος φέρνει τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

Σε διάστημα λίγων ωρών έγιναν όλα όσα θα χρειάζονταν μία βδομάδα για να χωρέσουν άνετα με κανονική εξέλιξη των γεγονότων.


 "Πότε θα κάνει, πότε θα κάνει ξαστεριά", Νίκος Ξυλούρης

Οι αγρότες από τα τα Μέγαρα ξεκινούν με τα πόδια για την Αθήνα. Στο Αιγάλεω γίνονται επαναστατικές εκδηλώσεις και ακολουθούν παρόμοιες στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Όλη η Ελλάδα συμπαρίσταται στους ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές.

 


Στη Συντονιστική Επιτροπή εκτός από τους φοιτητές συμμετέχουν και δυο εργάτες. Βγάζουν ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρουν πως ο αγώνας είναι αντιφασιστικός και αντιιμπεριαλιστικός.

Λειτουργεί νέος ισχυρότερος πομπός, που τώρα ακούγεται σ’ όλη την Αττική. Υπερηφάνεια και συγκίνηση διακατέχει όλους τους Έλληνες που τ’ ακούνε: Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι φοιτητές καταλαμβάνουν τα πανεπιστημιακά κτίρια. 

  «Μας ξάφνιασε η νύχτα» ποίημα του Σπύρου Κατσίμη

Το πρωί διασχίζαμε τους δρόμους

 με τα σχολικά μας βιβλία

Τη νύχτα συνεχίζαμε τη ζωή της ημέρας,

φυλάγοντας τον ήλιο. Οι φοιτήτριες
χόρευαν και τραγουδούσαν.

Έτσι μας χαρακτήρισαν συνωμότες.


Στο Μεγάλο Σχολείο μάς ξάφνιασε η νύχτα

με τόσους βαριά τραυματισμένους γύρω μας,
χωρίς γάζες, οξυγόνο,
χωρίς φάρμακα, γιατρό, ασθενοφόρα.

Μια ριπή πολυβόλου τραυματίζει το φως.


Στα υπνοδωμάτια των παιδικών μας χρόνων

με το εικόνισμα της Παναγιάς ποιός ονειρεύεται
ειρηνικές παρελάσεις;

Μας κυνηγούσαν στα ερημικά πάρκα και τις παρόδους,

γιατί λέει θα καίγαμε την πόλη
με τον ήλιο που κρύβαμε.





16 Νοέμβρη 1973

Πάνω από 150.000 άνθρωποι είναι γύρω από το Πολυτεχνείο και βροντοφωνάζουν με τους ελεύθερους φοιτητές  «Κάτω η χούντα, η χούντα θα πέσει απ’ τον λαό».
Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Βίντεο για τα γεγονότα του πολυτεχνείου



Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τουςφοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

«Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου» ποίημα της   Λένα Παππά


Μάτια κλειδωμένα, χέρια παγωμένα

κείτεται,
δεκοχτώ χρονώ ήτανε δεν ήτανε,
για να έχω εγώ πουλιά-φτερά στα χέρια μου,
και συ στο σπιτάκι σου,
μια γλάστρα με βασιλικό στο πεζουλάκι
και τα παιδιά μας ξένοιαστα να χτίζουνε το μέλλον.

Η μάνα του τον περιμένει και δεν έρχεται,

η άνοιξή του παίζει κα δεν τηνε ξέρει πια.
Στις φλέβες του αίμα σταματημένο και πικρό,
γυαλί σπασμένο ο κόσμος, σωριασμένο πάνω του.
Για να έχω εγώ τον άσπρο μου ύπνο
Και συ γαρίφαλο χαμόγελο στο στόμα σου,
για να ’χουν τα παιδιά μας το δικό τους ήλιο…


"Ένα το χελιδόνι" Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, μουσική Μίκης Θεοδωράκης, τραγούδι Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.



        Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο


ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΚΡΩΝ


 1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Ανδρέα ΠΑΡΩΝ 

 2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, ΠΑΡΩΝ
 3. Σωκράτης Μιχαήλ, ΠΑΡΩΝ
 4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, ΠΑΡΟΥΣΑ
 5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, ΠΑΡΩΝ
 6. Γεώργιος Σαμούρης του του Ανδρέα ΠΑΡΩΝ
 7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, ΠΑΡΩΝ
 8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, ΠΑΡΩΝ
 9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου,  ΠΑΡΩΝ
10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, ΠΑΡΟΥΣΑ
11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, ΠΑΡΩΝ
12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, ΠΑΡΩΝ
13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, ΠΑΡΩΝ
14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, ΠΑΡΩΝ ών ΠΑΡΩΝ
15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, ΠΑΡΩΝ
16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου  του Αναστασίου, ΠΑΡΟΥΣΑ
17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, ΠΑΡΩΝ
18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, ΠΑΡΩΝ
19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, ΠΑΡΩΝ
20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου, ΠΑΡΩΝ
21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, ΠΑΡΩΝ
22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, ΠΑΡΩΝ
23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, ΠΑΡΩΝ
24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, ΠΑΡΩΝ

Το πρόσωπο του Πολυτεχνείου δεν είναι απόμακρο, δεν είναι ηρωικό. Είναι ανθρώπινο.Δεν είναι ξένο. Είναι το δικό μας πρόσωπο.Είναι γνήσιο.


Μας καλεί


να συμμετέχουμε

να αντιστεκόμαστε
να αγωνιζόμαστε.



ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ



ΠΗΓΗ:piotermilonas.blogspot.gr

Μόσχα & Πεκίνο προς Λευκωσία: "Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα σας οι έρευνες στην ΑΟΖ - Έχετε την πλήρη στήριξη μας"


Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύοντας πώς μπορεί να ασκεί χωρίς εμπόδια τα αναφαίρετα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που αποφεύγουν συστηματικά οι ΗΠΑ και προειδοποίησης προς την Άγκυρα πώς δεν θα ανεχτούν «παιχνίδια» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται πώς η Ρωσία εξοπλίζει την Αίγυπτο του αλ Σίσι ξεκινώντας με την αποστολή αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-300. Η κίνηση αυτή δείχνει πώς η Μόσχα στηρίζει και τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες Ρωσία και Κίνα, δύο από κράτη-μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαντώντας στην επιστολή που είχε στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τους διεθνείς φορείς για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, διατύπωσαν με σαφή τρόπο τη δική τους στάση.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι, με οδηγίες από το Κρεμλίνο, μετέφερε προς την κυβέρνηση τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Επισήμανε πως όσα έχουν συζητηθεί στο Μιλάνο μεταξύ των Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, ισχύουν στο ακέραιο παραπέμποντας παράλληλα και σε δημόσιες ανακοινώσεις με τις οποίες η Μόσχα παρείχε τη στήριξη της στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών ενεργειών.

Ο πρόεδρος Πούτιν, στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μιλάνο, σύμφωνα με δήλωση τότε του κυβερνητικού εκπροσώπου, «επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία, με ρηματική διακοίνωση της, εκφράζει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στη διενέργεια ερευνών.

Στάση η οποία είναι σαφέστατα υποστηρικτική προς την κυπριακή πλευρά. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι παρόμοια θέση έχει διατυπώσει και η Γαλλία. Αντίθετα, η Ουάσινγκτον, η οποία διαφημίζει ότι είναι «στρατηγικός εταίρος» με τη Λευκωσία, μέχρι σήμερα αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες.
    
Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, το πρόβλημα υγείας που έχει ο Κύπριος Πρόεδρος και η εγχείρηση καρδιάς στην οποία θα υποβληθεί επισπεύδει της επίσκεψη του στο Κρεμλίνο.  

Πηγές από την Κύπρο αναφέρουν πως, διά της διπλωματικής οδού, καταβάλλονται προσπάθειες όπως η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη ρωσική πρωτεύουσα επισπευστεί και γίνει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο χρονικά τοποθετείται στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται σαφώς για πολύ σημαντικές εξελίξεις υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα που εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και συμπεριφέρεται ως "τσιφλικάς" στην περιοχή.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Nomura: Στα 6 ευρώ η τιμή-στόχος για τη μετοχή των ΕΛΠΕ


Στα 6 ευρώ τοποθετεί την τιμή-στόχο ανά μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Nomura, με τη σύσταση της μετοχής να παραμένει «neutral».
Υπενθυμίζεται ότι χτες η Deutsche Bank σε έκθεσή της ανέφερε ότι υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου στο γ' τρίμηνο, τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και EBIT.
Ο διεθνής οίκος τοποθέτησε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 7,20 ευρώ και τη σύσταση σε Buy, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπει αρνητικά κέρδη ανά μετοχή, στα 0,21 ευρώ και EBITDA ύψους 281 εκατ.
Σε ό,τι αφορά το 2015 προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 0,07 ευρώ και EBITDA 394 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν αναπροσαρμοσμένα EBITDA ύψους 146 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συμφωνία Βαγδάτης και Ιρακινού Κουρδιστάν για τις εξαγωγές πετρελαίου


Η κυβέρνηση του Ιράκ και η ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις για την εξαγωγή κουρδικού πετρελαίου και για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων από τη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Οικονομικών.

Ο Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι η κεντρική κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει και πάλι τις πληρωμές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων του Ιρακινού Κουρδιστάν από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της, η ημιαυτόνομη περιφέρεια θα προσφέρει ημερησίως 150.000 βαρέλια πετρελαίου, περίπου το μισό των εξαγωγών της, στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Στην Αρμπίλ, η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν επιβεβαίωσε τη συμφωνία.

«Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι η Βαγδάτη θα αποδεσμεύσει κάποιους πόρους —500 εκατομμύρια δολάρια— και η περιφερειακή κυβέρνηση θα δίνει 150.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στη Βαγδάτη», δήλωσε ο Σαφίν Ντιζάγι εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό θα μεταβεί σύντομα στη ιρακινή πρωτεύουσα για να συνάψει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία, ενώ υπογράμμισε ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν δεν πρόκειται να δώσει τον έλεγχο των εξαγωγών του πετρελαίου της στη Βαγδάτη.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νέα εφαρμογή στα κινητά θα προειδοποιεί για επικείμενο σεισμό!

app
Το έργο προέρχεται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ώστε να γίνει η ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών

Η εταιρεία Early Warning Labs στις ΗΠΑ αναπτύσσει μια νέα εφαρμογή για smartphones. Σύμφωνα με την Daily Mail, το Quake Alert θα κατεβαίνει ως εφαρμογή στο κινητό και θα προειδοποιεί για τον ερχομό αλλά και την ένταση ενός σεισμού.

Το έργο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ώστε να γίνει η ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών.

Η εφαρμογή θα δουλεύει μ’ ένα δίκτυο από σεισμικούς αισθητήρες, που θα ανιχνεύουν τα πρώτα κύματα, τη θέση αλλά και την ένταση μιας δόνησης, στέλνοντας την πρώτη ειδοποίηση. Στη συνέχεια, το σύστημα θα υπολογίζει πόσο μακριά θα εξαπλωθεί και σε τι πλάτος. Αμέσως μετά θα στέλνει μια δεύτερη ειδοποίηση λίγο πριν φτάσει το λεγόμενο S-Wave, το οποίο φέρνει την ισχυρή ανατάραξη που συνήθως προκαλεί τη μεγαλύτερη καταστροφή. Μάλιστα θα υπάρχει και αντίστροφη μέτρηση, αλλά και συμβουλές, όπως τι πρέπει να κάνουμε αν βρισκόμαστε στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο κλπ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Lifo, η εφαρμογή θα συνοδεύεται από έναν συναγερμό για τα κτίρια ή τις κατοικίες.  

Το σύστημα αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Μεξικό και άλλες χώρες με διάφορους βαθμούς πολυπλοκότητας και κάλυψης.

Και ενώ το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες λίγα δευτερόλεπτα πριν από το σεισμό, ανάλογα με την απόστασή τους από το κέντρο, ο χρόνος θα είναι αρκετός ώστε να λάβουν μέτρα ασφαλείας. Οι προγραμματιστές μάλιστα προσθέτουν ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τις υπηρεσίες να κλείνουν για παράδειγμα τις γραμμές του φυσικού αερίου.

Η εφαρμογή βρίσκεται σε ανάπτυξη και θα είναι διαθέσιμη-δωρεάν σε λιγότερο από 3 χρόνια. Ο συναγερμος ωστόσο που θα βρίσκεται σε κάθε σπίτι, θα κοστίζει 100 δολάρια


ΠΗΓΗ:exelixionline.gr

Δεν σταματά η πτώση του πετρελαίου -έκλεισε κάτω από τα 75 δολάρια


Κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε και παρέμεινε μέχρι τέλους η τιμή του αμερικανικού αργού καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αναρρίχηθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η αμερικανική παραγωγή αυξήθηκε πάνω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφορίας Ενέργειας (ΕΙΑ). Σε μηνιαία βάση, τελευταία φορά που η παραγωγή είχε ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ήταν το 1986.

"Αν δέκα χρόνια πριν ρωτούσες αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί, ο κόσμος θα σε χαρακτήριζε τρελό", λέει ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. "Η αγορά αρχίζει να πιστεύει πως οι ΗΠΑ έχουν χαράξει ρότα να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο".

Οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου, μετά τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2,97 δολάρια ή 3,9% στα 74,21 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2010.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το αργό τύπου brent έχασε 2,46 δολάρια ή 3,1% για να κλείσει στα 77,92 δολάρια στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια καθώς η πρακτική της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) και οι οριζόντιες τεχνικές γεώτρησης έχουν δώσει πρόσβαση σε πετρέλαιο που έχει παγιδευτεί σε σχιστολιθικά κοιτάσματα.

Τα στοιχεία της ΕΙΑ για την παραγωγή "επισκίασαν" τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα που έδειξαν απρόσμενη πτώση.

Συγκεκριμένα τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια στα 378,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Νοεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,3 εκατ. βαρέλια. 

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε στο 90,1% -περισσότερο του αναμενόμενου. 

Ωστόσο, οι τιμές παρέμειναν χαμηλότερο εν μέσω προσδοκιών πως οι παραγωγοί πετρελαίου δεν θα περιορίσουν την παραγωγή παρά τη βίαιη πτώση των τιμών τους τελευταίους μήνες. 

"Προκαλεί έκπληξη πως η αγορά πετρελαίου ουσιαστικά αγνόησε αυτή την απρόσμενη πτώση", σχολιάζει αναλυτής της IAF Advisors. "Η αγορά εστιάζει κυρίως στο επίπεδο της παραγωγής". 


ΠΗΓΗ.capital.gr