Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ICAP: Στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα 28 ασφαλιστικές

ICAP_4
Στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εντάσσονται 28 ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην έρευνα στο σύνολο των 500 εταιρειών με ebitda 13,2 δις, οι ασφαλιστικές εμφανίζουν ebitda 499 εκατ. και κερδη προ φόρων 467 εκατ. . Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των Business Leaders in Greece είναι τα κέρδη ebitda, δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.
Με βάση τα κέρδη προ φόρων οι ασφαλιστικές συμμετέχουν κατά 6,1%, στο σύνολο των 500, ενώ κατά 63,2% συμμετέχουν οι τράπεζες και το factoring. Βλέποντας τα στοιχεία με βάση τους κύκλους των εργασιών του 2013 παρατηρούμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτρελεί το 5,2%, ρο 32,3% οι λοιπές υπηρεσίες, το 26,2% το εμπόριο και το 25,3% η βιομηχανία.
Οι εταιρείες που βρίσκονται στους Business Leaders είναι:
ICAP_1
Πηγή: ICAP
Στην κορυφή της λίστας Τράπεζες – Εταιρείες Factoring
Όσον αφορά το κύριο κριτήριο της κατάταξης την κερδοφορία, ο τομέας των Τραπεζών-Εταιρειών Factoring με τρεις Τράπεζες και τρεις εταιρείες Factoring πέρασε στην κορυφή, το δε μερίδιό του στα κέρδη EBITDA ανήλθε σε 37,3% το 2013. Ο ίδιος μάλιστα τομέας αναδείχθηκε κορυφαίος όσον αφορά και τη συμμετοχή του στα συνολικά κέρδη προ φόρου, με μερίδιο 63,2%. Επισημαίνεται ότι από κοινού οι δύο τράπεζες Alpha Bank AE και Πειραιώς Τράπεζα ΑΕ κατέλαβαν το 82% τόσο στα κέρδη EBITDA όσο και στα κέρδη προ φόρου του εν λόγω τομέα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η εμφάνιση των υψηλών κερδών τους οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση του οφέλους που προέκυψε από την αρνητική υπεραξία των εξαγορών τους. Οι αναφερόμενες τράπεζες είχαν καταγράψει ζημίες την προηγούμενη χρήση, λόγω των απωλειών που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Περαιτέρω, ο εν λόγω τομέας ανεδείχθη τέταρτος ως προς τη συμμετοχή του στο συνολικό κύκλο εργασιών του 2013, με μερίδιο 9,2%.
ICAP_3
Πηγή: ICAP
Συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2013 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων εταιρειών το 2012, προκύπτει σαφώς εικόνα βελτίωσης. Κατ΄ αρχήν, παρά τις δυσχέρειες και το ασταθές περιβάλλον του προηγουμένου έτους, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 επιχειρήσεων υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 (αύξηση κατά 120,8%).

Περαιτέρω, οι συγκεκριμένες εταιρείες εμφάνισαν προ φόρου κέρδη ύψους €7,62 δισ. το 2013, έναντι ζημιών που είχαν καταγράψει το προηγούμενο έτος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η πολύ υψηλή συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στα συνολικά κέρδη. Ειδικότερα, το 52% των συνολικών κερδών προ φόρου και το 31% των συνολικών κερδών EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων προέρχεται από δύο μόνον τράπεζες, την Alpha Bank AE και την Πειραιώς Τράπεζα ΑΕ, οι οποίες από κοινού εμφάνισαν κέρδη EBITDA ύψους € 4,1 δισ. και κέρδη προ φόρου € 3,9 δισ., τα οποία διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ενσωμάτωση του οφέλους που προέκυψε από την αρνητική υπεραξία των εξαγορών τους. Εξαιρουμένων των δύο τραπεζών τα συνολικά κέρδη EBITDA των υπολοίπων επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε € 9,2 δισ. το 2013, εμφανίζοντας αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2012, ενώ πολύ σημαντική είναι η αύξηση που παρουσιάζεται στα προ φόρου κέρδη (κατά 75,3%).
Με βάση το τελικό αποτέλεσμα του 2013, από τις 500 εταιρείες το 83% ήταν κερδοφόρες (415), ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες. Οι 500 εταιρείες της κατάταξης συνολικά εμφάνισαν σημαντική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους κατά € 20,5 δισ. το 2013/12, εκ των οποίων τα € 15,4 δισ. (75,1%) προήλθαν από την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των δύο τραπεζών (Alpha Bank AE και Πειραιώς Τράπεζα ΑΕ). Τέλος, μείωση κατά 4,5% καταγράφει ο κύκλος εργασιών τους.


ΠΗΓΗ:insuranceworld.gr

Θανατηφόρος έκρηξη σε πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού


Ένας εργαζόμενος πέθανε και τρεις τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε πλατφόρμα πετρελαίου, 20χμ από τις ακτές της Λουιζιάνα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.
Η πλατφόρμα Echo ανήκει στην εταιρεία Fieldwood Energy και τη στιγμή της έκρηξης δεν παρήγαγε πετρέλαιο, οπότε η περιβαλλοντική ζημιά περιορίστηκε σε μικρή περιοχή. Επίσης, άγνωστη παραμένει προς το παρόν η αιτία του δυστυχήματος.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Θα δούμε και τη σικελική λουπάρα στην ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη Ελλάδα των μνημονίων;


"Τα φορτηγά με τις σαμπάνιες, τα νοικιασμένα πολυτελή τζιπ και οι ρεζερβέ ξαπλώστρες στην παραλία - Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Energa- Hellas Power ξόδεψε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ευχαριστήσει τους εκλεκτούς του καλεσμένους. Τέσσερις πολυτελείς βίλες των 2.500 ευρώ τη βραδιά, τέσσερα θηριώδη τετράτροχα με κόστος 7.500 ευρώ την εβδομάδα, ένα φορτηγό ανεφοδιασμού εκλεκτών αλκοολούχων ποτών, προσωπικός σεφ και ρεζερβέ πρώτη ξαπλώστρα- κύμα για τριάντα καλεσμένους του στα πανάκριβα μπιτς μπαρ-ρεστοράν του νησιού." Αυτά διαβάζαμε έκπληκτοι στις 12 Ιουλίου ότι διαδραματίστηκαν στη Μύκονο.

Και μερικούς μήνες νωρίτερα, την Πρωτοχρονιά ένα άλλο ρεπορτάζ στις κοσμικές στήλες μας πληροφορούσε ότι "Πάνω από 300 άτομα έδωσαν το παρόν στο υπέρλαμπρο ...
πάρτι που έκανε στη βίλα του στην Παλαιά Πεντέλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο της Hellas Power και τον οποίο βαρύνουν βαρύτατες κατηγορίες."

Ενδιάμεσα, στις αρχές Μαρτίου, διαβάζαμε ότι "Σε δίκη για βαριά κακουργήματα, που επισύρουν ποινές ακόμα και ισόβιας κάθειρξης, παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών 19 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο εκατομμυρίων με τους παρόχους ενέργειας Energa και Hellas Power. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα πόσα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό."

Κι ένα χρόνο νωρίτερα διαβάζαμε για αλληλογραφία διευθυντή μεγάλου εκδοτικού Συγκροτήματος με τον έτερο βασικό κατηγορούμενο του σκανδάλου Αχ. Φλώρο, για το ποιος θα διοριστεί διευθύνων σύμβουλος στο ΔΕΣΜΗΕ.

Εύλογα λοιπόν θα απορούσε κανείς: πώς γίνεται να παραπέμπεται κάποιος σε δίκη για κακούργημα και να διασκεδάζει ξένοιαστος στη Μύκονο; Ίσως ήταν βέβαιος πως "θα πέσει στα πολύ μαλακά", καθώς είχε καλό δικηγόρο:  το Μάιο στο δικαστήριο εμφανίστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ, εντελώς ίσως συμπτωματικά, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν παρέστη στη δίκη ως πολιτική αγωγή για να υπερασπιστεί το συμφέρον του δημοσίου.


Φθάνουμε έτσι στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε διαβάζουμε στο αστυνομικό ρεπορτάζ: "Τον απόλυτο τρόμο έζησε ένας 50χρονος δικηγόρος το πρωί, όταν έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη, άγνωστοι δράστες τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο για να τον ληστέψουν. Όλα ξεκίνησαν στις 7.30 το πρωί, όταν ο Γιώργος Αντωνόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα και είναι, μεταξύ άλλων, γνωστός από τη συμμετοχή του στη δίκη της «17 Νοέμβρη», βγήκε από το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν την επιβίβασή του τουλάχιστον δύο δράστες του είχαν στήσει καρτέρι, κρυμμένοι στις φυλλωσιές που υπάρχουν στον έξω χώρο του σπιτιού. Οι δράστες τον απείλησαν με όπλα και δεν δίστασαν να τον πυροβολήσουν, σχεδόν εξ επαφής στο πρόσωπο. Στη συνέχεια του άρπαξαν τον χαρτοφύλακα που είχε ανά χείρας με ένα σεβαστό χρηματικό ποσό το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ξεπερνούσε τις 30.000 ευρώ και προορίζονταν για έξοδα του γραφείου του και ακολούθως εξαφανίστηκαν. Αιμόφυρτος και σοκαρισμένος, βρήκε το κουράγιο να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και να κατευθυνθεί μόνος τους στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για τις πρώτες βοήθειες."

Μέχρι εδώ η είδηση μοιάζει σαν ληστεία, αλλά μάλλον δεν ήταν έτσι, καθώς το θύμα ήταν ο δικηγόρος του ΔΕΣΜΗΕ που χειριζόταν την υπόθεση Energa-Hellas Power. Όπως λοιπόν αποκάλυψε στις 18/11 στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής ο βουλευτής του Σύριζα Θανάσης Πετράκος, ο δικηγόρος έστειλε στο ΔΕΣΜΗΕ επιστολή, θεωρώντας ότι η δολοφονική επίθεση σχετίζεται με την υπόθεση Energa-Hellas Power και κατονομάζοντας ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον Άρη Φλώρο. Την επιστολή δημοσίευσε χθες ο ιστότοπος stokokkino.gr, και από εκεί την αναδημοσιεύουμε, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί μνημειακή απόδειξη πως στην ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη Ελλάδα των μνημονίων θα φθάσουμε να δούμε μέχρι και τη  λουπάρα, το αγαπημένο όπλο της σικελικής μαφίας.

Όπως λοιπόν αναφέρει η επιστολή, "Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 και κατόπιν παρακλήσεως του συναδέλφου μου κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου, συναντήθηκα με τον κ. Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος, παρουσία του ως άνω συναδέλφου μου ...". Δεν είναι μόνο ο Βορίδης συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος κατηγορουμένου είναι και ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και δεξί χέρι του Σαμαρά, συνομιλητής του Κασιδιάρη στο περίφημο βίντεο.

Έχουμε λοιπόν μια καραμπινάτη υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος 270 εκατομμυρίων ευρώ από το ΔΕΣΜΗΕ, για την οποία το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη 19 άτομα με ποινές έως ισόβια, αλλά κατηγορούμενοι το διασκεδάζουν, διευθυντής Συγκροτήματος ενδιαφέρεται για το διορισμό διευθύνοντα στο ΔΕΣΜΗΕ, ο Υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίζεται ως πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση αναλαμβάνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Οπότε το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι "τι άλλο θα δουν τα μάτια μας σ' αυτή την υπόθεση;" Ποιοί πραγματικά καταληστεύουν αυτή τη χώρα; Αυτό περιμένουμε απ' τη δικαιοσύνη να βρει και να αποδείξει. Υπάρχει Έλληνας Αντόνιο Ντι Πιέτρο; Ή Ελληνίδα;



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΔΑ "Αλκυόνη"Πρόσκληση σε τακτική Γεν συνέλευση Προϋπολογισμού 2015

Σύμφωνα  με το άρθρο 5 παρ 2 του Ν.1667/86 και των άρθρων 12 παρ 1 και 18 παρ 2 του Καταστατικού, καλείστε σε τακτική Γενική Συνέλευση Προϋπολογισμού 2015, με θέματα της Γενικής Συνέλευσης :
Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2015.
Ενημέρωση των εργασιών του Συνεταιρισμού προς επίτευξη του σκοπού του 
Η Γ.Σ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 09:30 στο ξενοδοχείο Stanley που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη, απέναντι από το θέατρο Περοκέ στάση «Μεταξουργείο» του Μετρό. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία (1/2 των μελών), η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 . Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί απαρτία  ( 1/5 των μελών ) Θα επαναληφθεί  την επόμενη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα με τα ίδια θέματα  και θα γίνει αν είναι παρόντα πάνω από επτά μέλη. (αρ. 5 παρ. 3 Ν.1667/86 και του άρ. 12 παρ. 6 του Καταστατικού) 

                                                                το Δ. Σ.

Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι με τη πρόσκληση του προϋπολογισμού ταχυδρομήθηκε στα μέλη μας και το νέο μας καταστατικό σε βιβλιαράκι τσέπης για εύκολη χρήση. Παρακαλείσθε να το μελετήσετε για να γνωρίζουμε όλοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. 


ΠΗΓΗ:synelda.blogspot.gr

ΠΟΕ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

.
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια κατάσταση που ιστορικά δεν έχει γνωρίσει άλλη χώρα εν καιρώ ειρήνης . Η ανεργία, η φτώχεια, η ανθρωπιστική κρίση, η μείωση μισθών και συντάξεων , οι απολύσεις, η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, η φορολογική λεηλασία, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ο αυταρχισμός μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω .

Αντιστεκόμαστε , αντιδρούμε και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 27 Νοέμβρη :
· Γιατί την φορολεηλασία, την αρπαγή μισθών και συντάξεων τη βάφτισαν «πατριωτισμό» και το χαράτσι 
«αλληλεγγύη».
· Γιατί την απόλυση και την ανεργία τη βάφτισαν «εφεδρεία».
· Γιατί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας το βάφτισαν «αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας ».
· Γιατί την αιθαλομίχλη της ανέχειας, την επιστροφή της χώρας στην εποχή των μαγκαλιών και τις χιλιάδες αυτοκτονίες τα βάπτισαν «σωτηρία».
· Γιατί τον κατ’ ευφημισμό βασικό μισθό, την εκμετάλλευση των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και την υπαγωγή της εργασιακής νομοθεσίας στην εποχή των ειλώτων τα βάφτισαν «ανάπτυξη».
· Γιατί την είσοδο στα μνημόνια την βάφτισαν «ευλογία» και την αέναη παραμονή στην Κόλαση «έξοδο από το μνημόνιο».
· Γιατί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των πολυεθνικών τα βάφτισαν «εθνικό συμφέρον».
· Γιατί τέλος η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία δεν μπορεί να κυβερνάται με e-mail της Ε.Ε και του ΔΝΤ.
         
                 Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και στους νέους :

· Nα ανατρέψουμε τις συνθήκες που οδήγησαν σε αδιέξοδο ένα ολόκληρο λαό και να οικοδομήσουμε συνθήκες ασφάλειας για τις επόμενες γενιές.
· Να αγωνιστούμε για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και θα οδηγεί στη μετάβαση σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης .
Καλούμε τα Σωματεία Μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου να συμμετέχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις : 
· ΑΘΗΝΑ ώρα 11.00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ(σημείο συνάντησης ΠΟΕ–ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Σταθμός Μετρό )
· ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ώρα 10.30 Ε.Κ.Θ. και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι ,

Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΑΣ .
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ .ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ !
   
                         
                               ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ! ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ !ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !

Το τέλος των εξαντλητικών ωραρίων στη δουλειά

Το τέλος των εξαντλητικών ωραρίων στη δουλειά
Με τις έρευνες να δείχνουν πως οι εργαζόμενοι στην εποχή μας περνούν πάνω από το 35% της εβδομάδας τους στο χώρο εργασίας τους, αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να την… δουν αλλιώς όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας. Αρχής γενόμενης από το 2015, πολλές εταιρίες έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τις εξαντλητικές υπερωρίες και να επιβάλλουν υποχρεωτικά στους υπαλλήλους τους το παλιό, κλασικό ωράριο του «9-5», προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί επειδή θα είναι πιο ευχαριστημένοι. 

Την αρχή έκαναν από το 2014 εταιρείες όπως η Google και η Daimler. Η μεν πρώτη, στα γραφεία της στο Δουβλίνο, ανάγκαζε τους υπαλλήλους της να αφήνουν πίσω τους τις ηλεκτρονικές τους συσκευές-εργαλεία δουλείας τους, προκειμένου αυτοί να αποφορτίζονται ψυχολογικά και σωματικά άμα τη επιστροφή τους στο σπίτι, ενώ η γερμανική βιομηχανία έφτασε στο σημείο να διαγράφει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων της όταν αυτοί έλειπαν σε διακοπές. 

Πλέον το νέο καθεστώς θα περιλαμβάνει μια επιστροφή στο πατροπαράδοτο εργασιακό status quo περασμένων δεκαετιών: Το οκτάωρο θα τηρείται ευλαβικά, αυτοί που κάνουν υπερωρίες θα είναι οι… νέοι τεμπέληδες, αφού θα ανταμείβεται και θα επαινείται όχι αυτός που θα κάθεται στο γραφείο του όσες περισσότερες ώρες, προκειμένου να κάνει επίδειξη στον προϊστάμενο του, αλλά εκείνος που θα βγάζει τον περισσότερο όγκο δουλειάς μέσα στο αυστηρό οκτάωρο του. 

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο οκτάωρο θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια απόδοσης του εργαζόμενου, μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

«Για πολλές εταιρίες θα ισχύσει ο κανόνας της απλότητας σε όλα τα πράγματα: λιγότερα ανούσια μίτινγκ και άσκοπες συναντήσεις, λιγότερη εταιρική αλληλογραφία. Πολλές επιχειρήσεις θα αποτύχουν να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς, καθώς θα συνεχίσουν να είναι έρμαια της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας, ενώ μαζί με την τάση για «περισσότερη εργασία», σιγά σιγά θα μας αποχαιρετήσει και η τάση για όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική άσκηση και εκγύμναση» σημειώνει το άρθρο των Financial Times. 

Φυσικά, η αλλαγή αυτή θα είναι καλοδεχούμενη κυρίως από τις ίδιες τις οικογένειες των σκληρά εργαζόμενων υπαλλήλων. Τα παιδιά θα βλέπουν πιο συχνά τον πατέρα τους ή τη μητέρα τους, ενώ οι σύζυγοι θα περνάνε περισσότερο εποικοδομητικό χρόνο μαζί. 

Το γεγονός πάντως είναι ένα: Οι επιχειρήσεις επιτέλους κατάλαβαν πως δεν έχουν καλά αποτελέσματα οι ατέρμονες απαιτήσεις για υψηλή απόδοση, οι εξαντλητικές προθεσμίες και οι εργασιακές απειλές για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες εργασίας. Χαζοί ήταν δηλαδή οι φιλοσοφούντες αρχαίοι μας πρόγονοι που δίδασκαν πως «ουκ εν τω πολλώ το ευ»;


ΠΗΓΗ:news.in.gr

Μειώνεται κατά 75 ημέρες η συνδικαλιστική άδεια ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ


Ο περιορισμός της συνδικαλιστικής άδειας των μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και της Γενικής Συνοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε μόλις … 17 μέρες το χρόνο, προκρίνεται στην κυβέρνηση.

Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για ένα από τα βασικά σημεία του ισχύοντος Συνδικαλιστικού Νόμου, στα οποία επίκεινται αλλαγές,  ενόψει της έλευσης των ανωτάτων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σημειώνεται πως σήμερα κάθε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής (δηλαδή του οργάνου που συντονίζει τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταξύ δύο συνεδριάσεων των Κεντρικών Συμβουλίων) είτε της ΑΔΕΔΥ, είτε της ΓΣΕΕ έχει 95 ημέρες συνδικαλιστική άδεια, επί συνόλου περίπου 260 εργάσιμων ημέρων (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι αργίες)

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως ο  σημερινός συνδικαλιστικός νόμος δεν ισχύει από το 1982 αλλά από το 1994. 

Και αυτό γιατί πριν είκοσι ακριβώς χρόνια, πέρασαν ορισμένες τροποποιήσεις στον αρχικό νόμο που θεσπίστηκε πριν 32 χρόνια. Μία από αυτές τις τροποποιήσεις ήταν η αύξηση των ημερών συνδικαλιστικής αδείας για τα μέλη των εκτελεστικών επιτροπών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ από τις 17, που οριζόταν στο νόμο του 1982, στις 95. Συνεπώς εκείνο που προτείνει η κυβέρνηση είναι μία… επιστροφή στο 1982, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η πρόταση αυτή που έχει συμφωνηθεί πλέον στα πλαίσια της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο των κοινών συμπερασμάτων μεταξύ υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των προέδρων της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος), του ΣΕΒ (Θ. Φέσσας), της ΓΣΕΒΕΕ (Γ. Καββαθάς), της ΕΣΕΕ (Β. Κορκίδης), του ΣΕΤΕ (Α.Ανδρεάδης) υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στη Γενεύη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό «η συγκριτική μελέτη (για το συνδικαλιστικό νόμο) που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων».


ΠΗΓΗ.capital.gr

Πως ήρθε το νέο ρεκόρ παραγωγής για ΜΟΗ


Τόσο σε επίπεδο εννεαμήνου (9382 μετρικοί τόνοι) όσο και σε επίπεδο τριμήνου (3213 μετρικοί τόνοι), οι πωλήσεις του ομίλου της Motor Oil βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και σε συνδυασμό με το βελτιωμένο περιβάλλον των περιθωρίων διύλισης, οδήγησε σε ένα καλό τρίμηνο για την εταιρεία. 

Τώρα όπως εξήγησε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΜΟΗ Π. Τζαννετάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, το νέο ρεκόρ παραγωγής τριμήνου, οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά, όπου εκτός από τους 527 χιλιάδες μετρικούς τόνους που αφορούν σε άμεσες πωλήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μέρος από τους 382 χιλιάδες μετρικούς τόνους από τη ναυτιλία και τα αεροπορικά καύσιμα (μέσω της κοινής εταιρείας με τη Shell). Περίπου οι μισές ποσότητες από τις πωλήσεις του τομέα αυτού που βρέθηκαν σε υψηλό τριετίας, οφείλονται ακριβώς σε πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων.

Ταυτόχρονα όμως στο τρίμηνο ισχυρές παρέμειναν και οι εξαγωγές, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε σε μεσαία κλάσματα diesel όπου και καταγράφεται αυξημένη ζήτηση στην περιοχή. 

Πάντως όπως ανέλυσε ο κ. Τζαννετάκης, η αγορά της διύλισης παραμένει σε μια καλή σχετικά συγκυρία, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται από τεράστια μεταβλητότητα. Μόνη άμυνα σε μια τέτοια περίοδο αποτελεί η επαγρύπνηση, η διατήρηση μικρών αποθεμάτων και η διάθεση το ταχύτερο δυνατό της παραγωγής. Παράλληλα ο αν. CEO της ΜΟΗ χαρακτήρισε ως «αργή και οδυνηρή» τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου στην Ευρώπη, που έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό διυλιστηρίων σε αναστολή λειτουργίας ή ακόμη και οριστικό κλείσιμο. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι οριστικές αποφάσεις για τη μερισματική πολιτική θα ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2015.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Πώς αντιδρά η παγκόσμια αγορά ενέργειας στα τουρκικά παιχνίδια

Πώς αντιδρά η παγκόσμια αγορά ενέργειας στα τουρκικά παιχνίδια
Μπορεί η τουρκική πλευρά να δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα από τη συμφωνία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία των τριών κρατών, αλλά τι έχει να κερδίσει ή να χάσει η οικονομία της Τουρκίας από την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με αφορμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο;

Αξίζει να αναφερθούν τα εξής: Ο οίκος Moody’s πριν από ένα δεκαημέρο ανέφερε σε έκθεσή του για την Τουρκία ότι οι εξωτερικές ευπάθειες που αντιμετωπίζει η χώρα επιβαρύνουν το κρατικό, τραπεζικό και πιστωτικό προφίλ της και χαρακτηρίζει τις προοπτικές της οικονομίες “αρνητικές”.  Επίσης, επισημαίνει ότι είναι μεγάλη  η έκθεση της Τουρκίας στη μεταβλητότητα των ροών ξένων κεφαλαίων, κάτι που έχει συνδυαστεί από την πρόσφατη άνοδο των γεωπολιτικών κινδύνων και τις αβεβαιότητες στην εγχώρια πολιτική.

Η απόδοση των τουρκικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε οριακά σε 8,3% το Νοέμβριο από 8,48% τον Οκτώβριο του 2014.



Η κυβέρνησή της ανακοίνωσε μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία και να την προστατεύσει από τους εξωτερικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι μέτρα μείωσης της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισαγωγές και αντίθετα αύξηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, ενώ στοχεύει να αυξήσει το ΑΕΠ στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018, από 820 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5,2% του ΑΕΠ, από περίπου 7% πέρυσι και την ανεργία στο 7% έναντι σχεδόν 10% σήμερα.

Πορεία ανάπτυξης



 Πορεία επιχειρηματικής εμπιστοσύνης



Ο καθηγητής και ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εξηγεί  σχετικά ότι “στο βαθμό που μία τόσο σημαντική και μεγάλη οικονομία καθοδηγείται από μία ηγεσία που δίνει την αίσθηση του ολοένα και λιγότερο αξιόπιστου εταίρου, αργά ή γρήγορα και ανάλογα και με τις εσωτερικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να προκύψει αρνητικός αντίκτυπος στις ξένες επενδύσεις”. Συμπληρώνει δε ότι “η τουρκική οικονομία, έχοντας περάσει ένα μεγάλο διάστημα συνεχούς ανάπτυξης, μπαίνει σταδιακά σε φάση στασιμότητας. Αν δε η έμφαση στην οικοδομική δραστηριότητα αποδειχθεί, όπως εκτιμούν, μερική φούσκα, τότε θα φανεί και κατά πόσο είναι ευάλωτη στην αρνητική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας”.

Τα μεγέθη και η δυναμική είναι τέτοιας φύσεως που η εμπλοκή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν πρόκειται να της αποφέρει κάποιο πρακτικό οικονομικό όφελος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φίλης. Η δε αγορά ενέργειας, σε ένα παγκόσμιο σκηνικό αναταραχών και εντάσεων, επιζητεί μεν συνεργασίες με προβλέψιμα καθεστώτα - και η Άγκυρα αρχίζει να δείχνει αντίθετο πρόσωπο -, αλλά δεν κάμπτεται από απειλές και εκβιασμούς. “Το γεγονός που αποτελεί το ουσιαστικό διακύβευμα για τη Λευκωσία είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών εκμετάλλευσης εντός της ΑΟΖ της. Αυτή η κατάσταση μοιάζει πλέον μη αναστρέψιμη, γεγονός που θα φέρει την Άγκυρα προ ενός αμείλικτου διλήμματος: είτε να αποδεχτεί το νέο ενεργειακό status quo (που θωρακίζεται με τη διαφαινόμενη συμμετοχή Αιγύπτου και Ισραήλ), αναζητώντας μία έστω ελάχιστη συνεννόηση που θα διευκολύνει τη συμμετοχή/εξασφάλιση τροφοδοσίας της με αέριο της Ανατολικής Μεσογείου -με τη λύση του Κυπριακού αναγκαία συνθήκη- είτε να επιμείνει ή και να κλιμακώσει τις αμφισβητήσεις της, εντείνοντας την περιθωριοποίησή της”, επισημαίνει ο καθηγητής και προειδοποιεί ότι “ο μόνος κίνδυνος εδώ είναι η δημιουργία de facto τετελεσμένων, που ενδέχεται να σύρει Κύπρο ή/και Ελλάδα σε διαπραγμάτευση υπό λιγότερο ευνοϊκούς όρους για εμάς, παρά το ότι στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με τις πλατφόρμες, αυτή τη στιγμή, πολύ δύσκολα κάποια εταιρεία θα συνδράμει, αναλαμβάνοντας το συνεπαγόμενο μεγάλο ρίσκο, σε μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί αδειοδότησης από ένα μόρφωμα άνευ κρατικής υπόστασης είναι έωλοι. “Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα πρέπει να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την αγορά και τη μεταφορά, την απόκτηση τεχνογνωσίας, την τοποθέτηση με αμφίβολα αποτελέσματα (καθότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική ύπαρξη υδογονανθράκων στη Βόρεια Κύπρο). Στην επικράτηση του εν λόγω σεναρίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να επιστρέψει στις συνομιλίες, εφόσον θα μονιμοποιηθούν οι τουρκικές διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να βαλτώσουν και να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στη διχοτόμηση, εξέλιξη που θα αποκόψει την Τουρκία. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τον πραγματικό στόχο της Άγκυρας”, καταλήγει


ΠΗΓΗ:newmoney.gr