Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΟΠΕΚ: Δεν μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου


Σε μία κίνηση που, εν πολλοίς, είχε προεξοφληθεί από την αγορά, οι υπουργοί Πετρελαίου των 12 χωρών - μελών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μην μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, που συναντήθηκαν στη Βιέννη την Πέμπτη.

Μετά τις ανακοινώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου, το πετρέλαιο κατέγραφε απώλειες άνω του 3%, συνεπεία της απόφασης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής του «μαύρου χρυσού» στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχανε 2,24 δολάρια ή 3% στα 71,46 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, το μπρεντ Ιανουαρίου σημειώνε «βουτιά» 3,3% στα 75,18 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεδρίασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, προκειμένου να καθορίσουν τη μελλοντική στρατηγική τους μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Ο Οργανισμός αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο επίπεδο παραγωγής στα 30.000.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μελών του, όπως η Βενεζουέλα, που ζητούσαν μείωση της παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά.

Ένα 24ωρο πριν την έναρξη της συνόδου, μάλιστα, ο ρωσικός κολοσσός Rosneft είχε ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής κατά 25.000 βαρέλια ημερησίως, στέλνοντας «μήνυμα» στον Οργανισμό να βάλει «στοπ» στην κατρακύλα της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Χώρες, όμως, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -ήτοι, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ- είχαν ήδη διαμηνύσει, από τις προηγούμενες ημέρες, ότι δεν είχαν καμία διάθεση να συναινέσουν σε μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Κίνα: πολύ κάρβουνο και πολλά πυρηνικά στο ενεργειακό της μείγμα και μετά το 2030. Και ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού ΑΠΕ για χρεοκοπημένους.


Η Κίνα ήταν το 2013 ο μακράν μεγαλύτερος παραγωγός και ταυτόχρονα καταναλωτής χάλυβα στον κόσμο. Σχεδόν ο μισός (48,5%) χάλυβας του πλανήτη το 2013 παρήχθη στην Κίνα και σχεδόν ο μισός (47,3%) καταναλώθηκε στην Κίνα. Όποιος νομίζει ότι αυτή η χαλυβουργία έχει δουλέψει με ενέργεια από αιολικά και Φ/Β είναι μακριά νυχτωμένος: σύμφωνα με τα Coal Statistics του World Coal Association, το 81% της ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας το 2012 ήταν από κάρβουνο.

Πολύς θόρυβος έγινε για τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τους κλιματικούς στόχους του 2030, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα, που είδε πρόσφατα τους Ρεπουμπλικάνους να παίρνουν τον έλεγχο σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, είχε ανάγκη να εμφανίσει κάτι ως επιτυχία. Αλλά αν διαβάσουμε τα νούμερα, αυτό που πράγματι έγινε στο Πεκίνο ήταν ...
η παγίωση της χρήσης κάρβουνου στην Κίνα.

Η Κίνα συμφώνησε να θέσει μια κορυφή στις εκπομπές CO2 το 2030 κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από νωρίτερα να μειώσει το ρυθμό αύξησης των εκπομπών. Για να το πετύχει αυτό, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειακής Στρατηγικής 2014-2020, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, η ετήσια κατανάλωση κάρβουνου θα "συγκρατηθεί" κάτω από τα 4,2 δισεκατομμύρια τόννους μέχρι το 2020, όταν το 2013 κατανάλωσε 3,6 δισεκατομμύρια τόννους. Η ραγδαία αύξηση κατανάλωσης κάρβουνου τα προηγούμενα χρόνια έφερε σοβαρά προβλήματα ρύπανσης από αιθαλομίχλη (smog) στις κινεζικές πόλεις (όλοι θυμόμαστε τα προβλήματα που είχαν οι αθλητές στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008 κι από τότε η χρήση κάρβουνου αυξήθηκε πολύ περισσότερο). Η Κίνα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ρύπανσης των Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικών πόλεων πριν 50 χρόνια (θυμάται κανείς πώς ήταν το Μαγδεμβούργο πριν 50 χρόνια;) κι έχει πλέον ως προτεραιότητα να καθαρίσει τον αέρα που αναπνέουν οι πολίτες της. Αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα ανεξέλεγκτης μεταλλευτικής δραστηριότητας σε πολλές χιλιάδες μικρά ανθρακωρυχεία, με χιλιάδες νεκρούς σε δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Ήδη λοιπόν έχει πάρει μέτρα κλεισίματος χιλιάδων μικρών ορυχείων και απαγόρευσης εισαγωγών κάρβουνου κατώτερης ποιότητας.

Το Σχέδιο Ενεργειακής Στρατηγικής 2014-2020 δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μείωση χρήσης κάρβουνου στις τρεις πιο πολυάνθρωπες περιοχές: το Πεκίνο και τα δέλτα των ποταμών Yangtze και Guangdong (Σαγκάη και Καντόνα). Το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Κίνας, που εκτιμάται σε 4,8 δισεκατομμύρια τόννους "ισοδύναμου κάρβουνου" το 2020, από 9,8% το 2013 προβλέπεται να αυξηθεί σε 15% το 2020 και 20% το 2030. Πυρηνικά εργοστάσια αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό, ιδίως στις ανατολικές παράκτιες περιοχές και οι 15 αντιδραστήρες που είχε η Κίνα το 2012 προγραμματίζεται περίπου να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2020, με την εγκατεστημένη ισχύ να φθάνει τα 58GW. Το μερίδιο του  φυσικού αερίου θα αυξηθεί σε πάνω από 10% και του κάρβουνου θα μειωθεί σε 62%. Εδώ πρέπει να προσέχει κανείς πως όταν αναφέρονται ποσοστά, η βάση σύγκρισης δεν είναι η ίδια σε απόλυτα νούμερα, ενώ στην πραγματικότητα τα απόλυτα νούμερα είναι αυτά που έχουν τη μεγάλη σημασία. Αν λοιπόν η Κίνα το 2020 καίει 4,2 δισεκατομμύρια τόννους κάρβουνο, πόση σημασία έχει αν αυτά αποτελούν το 62% ή το 81%; Η ουσία είναι ότι η Κίνα από το 2020 και εφεξής θα εκπέμπει σταθερά CO2 από 4,2 δισεκατομμύρια τόννους κάρβουνο! Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ! Μεγάλο πραγματικά το success story του Ομπάμα στο Πεκίνο! 


Και οι ΑΠΕ; Πού είναι οι ΑΠΕ στην Κίνα; Εδώ η υπόθεση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής Φ/Β πάνελ στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2013. Επτά από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι στην Κίνα. Οι τρεις μεγαλύτερες είναι στην Κίνα (Yingli, Trina Solar, Canadian Solar).

Η Κίνα έχει επίσης επτά εταιρείες στους 15 μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών το 2013, σύμφωνα με το World Market Update 2013 της Navigant Research. Η Goldwind ήταν 2η στη λίστα, πίσω από τη Δανέζικη Vestas. Η United Power ήταν στην 8η θέση και η Mingyang στην 9η, ενώ η Sinovel, με την οποία κάποτε ήθελε συνεργασία η ΔΕΗ, έπεσε στη 13η θέση.

Οι Κινέζοι κάνουν λοιπόν αυτό που είδαμε προχθές ότι συμπέραναν και οι ερευνητές της Google: βάζουν κάρβουνο και πυρηνικά, για να έχουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση για τη βιομηχανία και για τους πολίτες τους, δεν βάζουν πολλά αιολικά και Φ/Β, παρά το γεγονός ότι τα παράγουν οι ίδιοι. Και με τη συμφωνία με τον Ομπάμα διασφαλίζουν ότι θα καίνε κάρβουνο εις τον αιώνα τον άπαντα, για να μπορούν να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες και Φ/Β για όσους θέλουν να σώσουν την ψυχή τους απ' το "αμάρτημα" της εκπομπής CO2 και για χρεοκοπημένες χώρες που έχουν λεφτά για πέταμα. Για μαντέψτε ποια χώρα θα εξακολουθεί να έχει βαριά βιομηχανία το 2030 ...

Εκεί, στο ΥΠΕΚΑ, ακούει κανείς;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Υπέρ της δημιουργίας Ινστιτούτου Πετρελαίου στην Καβάλα η Energean Oil & Gas


Την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας κ. Αθανάσιου Μητρόπουλου, η οποία υποβλήθηκε επισήμως προς το υπουργείο Παιδείας με αντικείμενο τη δημιουργία Ινστιτούτου Πετρελαίου στην πόλη και την ένταξή του στο νέο Ερευνητικό Κέντρο ΑΜΘ-Καραθεοδωρή, στηρίζει η Energean Oil & Gas.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο θα εξακολουθήσει να είναι η μοναδική στην Ελλάδα, ενώ η Καβάλα αποτελεί πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς ένα απόλυτα θετικό σημείο αναφοράς για τον εγχώριο τομέα υδρογονανθράκων και τις προοπτικές ανάπτυξής του.
Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η Energean Oil & Gas έχει επιτύχει την αναβίωση της πετρελαϊκής παραγωγής στον κόλπο της Καβάλας και έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την παράταση της ζωής των κοιτασμάτων του Πρίνου για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια, με προφανή οφέλη για την απασχόληση και την τοπική κοινωνία. Η δραστηριότητά μας στον Πρίνο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των παρουσιάσεων και των ενημερώσεων που πραγματοποιούμε στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, στις οποίες η Energean Oil & Gas πρόκειται να ξεκινήσει έρευνες, καθώς και στο εξωτερικό. Η δε επιτυχής συνύπαρξή της επί τριάντα και πλέον χρόνια με την τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα, σε έναν ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους τόπο, αποτελεί και το βασικότερο επιχείρημα στην προσπάθεια που γίνεται να αναπτυχθεί η πετρελαϊκή δραστηριότητα και σε νέες περιοχές της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Η δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε ινστιτούτου και εκπαιδευτικού οργανισμού είναι προφανές ότι πρέπει να συνδυάζεται με τις ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας και τις προοπτικές απασχόλησης, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση όλο και περισσότερων νέων στις στρατιές των ανέργων που έχουν κατακλύσει την ελληνική κοινωνία. Η Energean Oil & Gas είναι η μοναδική επιχείρηση που όλα τα τελευταία χρόνια απορροφά στελέχη και εργαζόμενους με ειδικότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων με άξονα την παραγωγή του Πρίνου. Η εταιρεία μας θεωρεί ως αυτονόητο να παραμείνει η πόλη της Καβάλας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και θεωρεί την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας ως μία εξέλιξη που συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας επεσήμανε: «Η εταιρεία μας έχει υποστηρίξει πάνω από 60 μετεκπαιδεύσεις αποφοίτων του ΤΕΙ Καβάλας και σε αυτήν απασχολούνται ήδη 26 εξ αυτών. Η εμπειρία από τη συνεργασία με το ΤΕΙ Καβάλας είναι ιδιαίτερα θετική και συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ η δημιουργία ενός Ινστιτούτου Πετρελαίου στην πόλη, είναι σαφές ότι θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού των επόμενων γενεών, θα συσσωρεύσει πολύτιμη τεχνογνωσία στην περιοχή και θα ενισχύσει τις προοπτικές παραμονής και απασχόλησης της νεολαίας στο νομό της Καβάλας σε μία περίοδο κατά την οποία οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την χώρα χάνουν πολύτιμο για την μελλοντική ανάπτυξή τους ανθρώπινο κεφάλαιο».
Όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία, «η Energean Oil & Gas βρίσκεται στη διάθεση του ΤΕΙ Καβάλας για την προώθηση του συγκεκριμένου αιτήματος και για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η πρόταση για τη δημιουργία Ινστιτούτου Πετρελαίου στην Καβάλα να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης από τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας».



ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Έχουµε ήδη µπει στον πέµπτο χρόνο µνηµονίων και νοµοθετικών ρυθµίσεων που έχουν σαν µοναδικό στόχο την οικονοµική εξαθλίωση και φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
Η ανεργία, η φτώχεια, η µείωση µισθών και συντάξεων,η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωµάτων (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια), η φορολογική λεηλασία µας γυρίζουν σε προηγούµενες σκοτεινές εποχές. Ο στόχος της συγκυβέρνησης (Ν∆– ΠΑΣΟΚ), Ε.Ε. και ∆ΝΤ είναι η συνεχής αποδιάρθρωση (αποδόµηση) τωνκοινωνικών και εργατικών δικαιωµάτων, του κοινωνικού ιστού του κράτους.
Αυτές τις µέρες κατατέθηκε ο προϋπολογισµός του 2015, πιστός στους µνηµονιακούς στόχους, όπου συνεχίζονται οι περικοπές για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, παιδεία και δηµόσιες δαπάνες, ενώ συνεχίζεται η αλόγιστη φοροεπιδροµή. Ταυτόχρονα µπαίνει στο στόχαστρο ο συνδικαλιστικός νόµος 1264/82 καταργώντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες µε µοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση και τη φίµωση των εργαζοµένων, την κατάργηση των κατοχυρωµένων δικαιωµάτων της απεργίας και του συνδικαλισµού.
Στις 27 Νοέµβρη Αντιστεκόµαστε, Αντιδρούµε και Απεργούµε κατά της φορολογικής επιδροµής και των αντεργατικών νόµων που συνεχίζει να ψηφίζει και να εφαρµόζει η κυβέρνηση καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.
Κάθε εργαζόµενος και άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα, θα πρέπει να µετατρέψει την οργή του σε αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή.
Καλούµε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να δώσουν βροντερό παρόν, διαψεύδοντας για µια ακόµη φορά όλους όσους επιµένουν, σε πείσµα των καιρών, να λαϊκίζουν, να λασπολογούν, να µας µιζεριάζουν τη ζωή. Οι άθλιοι χαρακτηρισµοί περί εργοδοτικού προεδρείου, περί συνδιαλλαγών µε την εργοδοσία και ένα σωρό άλλες ελεεινές συκοφαντίες, το µόνο που καταφέρνουν είναι να ρίχνουν νερό στο µύλο των επιβαλλόµενων κυβερνητικών επιλογών αλλά και να χαρακτηρίζουν συνδικαλιστικές παρατάξεις από γραφικές έως επικίνδυνες. Παλεύουµε να αντισταθούµε µε όρους
νίκης στην επιχειρούµενη ισοπέδωση της δυνατότητας άσκησης του συνταγµατικά
κατοχυρωµένου µας δικαιώµατος στο συνδικαλισµό και κάποιοι προσπαθούν να µας θυµίσουν το για ποιο λόγο έφτασαν τα πράγµατα ως εδώ και γιατί στο προεδρείο του ΠΣΕΕΠ σήµερα είναι δυο ανεξάρτητες αλλά υπεύθυνα πολιτικοποιηµένες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Το να θυµόµαστε βέβαια δεν είναι κακό, τη συγκεκριµένη όµως χρονική στιγµή είναι τουλάχιστον άκαιρο και επιεικώς άκοµψο. Οι εποχές του Γαλλικού, του Ρωσικού και του Αγγλικού κόµµατος στην Ελλάδα του σήµερα, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί καθώς και η εξουσία του κάθε λογής Κωλέττη και
Μαυροκορδάτου στους οποίους είχαν µάθει µια ζωή να αναφέρονται ευλαβικά.
Απέναντι µας έχουµε πτωχευµένες κυβερνητικές επιλογές, αχόρταγες και άπληστες εργοδοσίες, σάπιες και ένοχες νοοτροπίες. Οφείλουµε όλοι οι εργαζόµενοι να είµαστε δίπλα ο ένας στον άλλο και όχι απέναντι όπως κάποιοι θέλουν. Αυτό είναι που προέχει αυτή τη στιγµή. Τα υπόλοιπα θα έχουµε χρόνο να τα βρούµε. Σύντοµα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ - Α∆Ε∆Υ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ και ώρα
11:00 π.µ. (σηµείο συνάντησης Μετρό)

                         ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΑΝΤΙ∆ΡΟΥΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
                       ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ



ΠΗΓΗ:pseep.gr

Ποιες συντάξεις θα μειωθούν το 2015 - 2016


Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να διασώσει μόνο τα προσχήματα, αφού και το «πάγωμα» των συντάξεων κατά τη διετία 2016 - 2017 αναμένεται να ισχύσει, αλλά και η αύξηση της προϋπηρεσίας για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης επίσης δείχνει ότι θα εφαρμοστεί από το νέο έτος σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr.

Το μόνο που φαίνεται να πέτυχε η ελληνική πλευρά ήταν να μην περάσει η πρόταση για εφαρμογή του μοντέλου 50% +1, για την προκήρυξη απεργιών. Την ίδια στιγμή, όλα τα μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού είναι «ορθάνοιχτα», αφού συνδέονται με το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

Αναλυτικά:

-    «Πάγωμα» συντάξεων: Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει αποδεκτή την πρόταση για να «παγώσουν» οι συντάξεις τη διετία 2016 - 2017, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κάπως το δημοσιονομικό κενό.

-    Προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης: Από τις διαπραγματεύσεις προκύπτει ότι μπαίνει τέλος στη 15αετία (4.500 Ημέρες Ασφάλισης), ως αρχική προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης. Προτείνεται να υπάρξει νέο όριο στα 21,5 έτη (6.500 Ημέρες Ασφάλισης), που όμως θα εφαρμοστεί για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, δηλαδή το 2015 γίνονται 40 ετών.

-    Συνδικαλιστικός νόμος: Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα περιοριστούν στο σκέλος των αδειών που χορηγούνται στους συνδικαλιστές. Η ελληνική πρόταση θέλει, για τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα, να μην υπερβαίνουν τις 9 ημέρες το μήνα (108 το έτος), ενώ έως τώρα ήταν 12 ημέρες το μήνα (144 το έτος). Παράλληλα, δεν προχωράει το μέτρο της επιβολής ποσοστού 50% + 1 από τα μέλη κάθε κλάδου, για να προκηρύσσονται απεργίες. Ανοιχτό όμως είναι το ζήτημα του lock out, με τις πληροφορίες να θέλουν, το υπουργείο Εργασίας να έχει έτοιμη διάταξη για την αλλαγή του νόμου, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του.

-    Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Η τρόικα πιέζει για αλλαγές προς το χειρότερο, με άξονα τα 62 έτη, για τη χορήγηση της σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλες οι περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης σε μικρότερη ηλικία, θα θιγούν με σημαντική αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία.

-    Μείωση συντάξεων: Όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασιστούν οδυνηρές μειώσεις στις συντάξεις, με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες. Ήδη το γεγονός ότι η τρόικα έχει ζητήσει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, που θα χορηγηθούν από την 1.1.2015 και μετά, είναι πιθανό να προκαλέσει περικοπές έως και 20%.

-    Κατώτατη σύνταξη: Η τρόικα ζητάει να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την κατώτατη σύνταξη, γεγονός που, αν συμβεί θα οδηγήσει σε σημαντική μείωσή της. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, βρίσκεται στα επίπεδα των 487 ευρώ, ενώ χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, υποχωρεί στα επίπεδα από 280 έως 310 ευρώ.

-    ΟΑΕΕ: Η τρόικα απαιτεί να μειωθούν οι συντάξεις που καταβάλλονται ήδη στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω παρεμβάσεων στις συντάξεις που χορηγούνται, ήδη από το πρώην ΤΕΒΕ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr