Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Πηγή ακτινοβολίας >400nSv/h αναφέρεται σε περιοχή των Σκοπίων. Υπάρχει λόγος ανησυχίας;


Την είδηση μετέδωσε μέσω Twitter ως επείγουσα ο Alexandru Cociorvei (@AlexandruC4), που μεταδίδει ειδήσεις της Ανατολικής Ευρώπης: "BREAKING: VERY HIGH RADIATION LEVELS REGISTERED TODAY IN MACEDONIA - MORE THAN 400 nSv/h - SAFE LIMIT AT 114 nSv/h. eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/EurdepMap/Default.aspx" - ΕΠΕΙΓΟΝ: ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΠΑΝΩ ΑΠΌ 400 nSv/h - ΟΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ 114 nSv/h και δίνει μια ...
παραπομπή ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Την είδηση μετέφερε αναγνώστης με σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση, ενδέχεται να έχει αναμεταδοθεί και από άλλους ιστότοπους και από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει ανησυχία, γι' αυτό καλύτερα ας δούμε τα στοιχεία με τη σειρά:


Το EURDEP είναι το EUropean Radioactivity Data Exchange Platform, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης της Ραδιενέργειας στο Περιβάλλον και όποιος το επισκεφθεί βλέπει καταρχήν μια αποποίηση ευθύνης: "Who visits this site regularly will notice that on an almost daily basis, one or more of the 4200 monitoring stations are out of order and show abnormally high readings. As a consequence isolated violet or red dots on the map are NOT an indication of increased radiological values. Even several violet or red dots near to the same geographical location or near a Nuclear Power Plant is not a certainty of an ongoing accident because they are most likely caused by calibration tests on the related monitoring stations. To reduce the number of erroneous values, several countries do not wish to show their measurement data to the public in real-time and have therefore imposed a delay. - Όποιος επισκέπτεται τακτικά αυτό τον ιστότοπο θα παρατηρήσει πως σε σχεδόν καθημερινή βάση ένας ή περισσότεροι από τους 4200 σταθμούς παρακολούθησης είναι εκτός λειτουργίας δείχνει ασυνήθιστα υψηλές ενδείξεις. Ως συνέπεια, μεμονωμένες βιολετί ή κόκκινες βούλες στο χάρτη ΔΕΝ δείχνουν ένδειξη αυξημένης ακτινοβολίας. Ακόμα και αρκετές βιολετί ή κόκκινες βούλες κοντά στην ίδια τοποθεσία ή ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν αποτελούν βεβαιότητα ενός εξελισσόμενου ατυχήματος, επειδή το πιο πιθανό είναι πως προκαλούνται από δοκιμές ρύθμισης των σχετικών σταθμών μέτρησης. Για τη μείωση των εσφαλμένων τιμών, αρκετές χώρες δεν επιθυμούν να δείχνουν στο κοινό τα στοιχεία μέτρησης σε πραγματικό χρόνο κι εφαρμόζουν μια χρονοκαθυστέρηση".


Η επίσκεψη στο χάρτη του EURDEP έδειξε πράγματι μια βιολετί βούλα στην επικράτεια των Σκοπίων, όπως φαίνεται στον επάνω χάρτη. Βλέποντας από πιο κοντά την περιοχή, η βιολετί βούλα εντοπίζεται στη ΝΑ FYROM, μεταξύ των πόλεων Negotino και Kavadarci, σε απόσταση περίπου 400μ ΝΔ του δρόμου που ενώνει τις δυο πόλεις και κοντά στο χωριό Timjanik.

Η εξέταση της περιοχής στο Google Earth δείχνει μόνο χωράφια, σε φωτογραφίες λήψης σχετικά πρόσφατα, στις 2 Αυγούστου 2013. Στην περιοχή του Negotino υπήρχε παλαιότερα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο με πετρέλαιο, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία το 2012 και οι Σκοπιανοί σκέφτονται να κάνουν ένα νέο εργοστάσιο στην περιοχή, αλλά τα εργοστάσια χρειάζονται λεφτά και τα λεφτά μάλλον τα έχουν φάει φτιάχνοντας αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων, σε μια προσπάθεια καπηλείας της ιστορίας της Μακεδονίας. 

Στην περιοχή του Kavadarci είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλο εργοστάσιο σιδηρονικελίου της Cunico Resources NV, αλλά βρίσκεται δυτικά του Kavadarci, όχι στην περιοχή που εντοπίζει ο χάρτης του EURDEP και δεν φαίνεται να σχετίζεται με το συμβάν. Στο δυτικό άκρο του Negotino υπάρχει νοσοκομείο, βρίσκεται σε μικρή απόσταση και λίγο πιο ανατολικά από την περιοχή της βιολετί βούλας και ενδεχομένως εκεί να υπήρξε κάποιο συμβάν που προκάλεσε αυξημένη εκπομπή ακτινοβολίας. Λίγο βορειότερα, στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και στα μισά του δρόμου Σκόπια-Πρίστινα, βρίσκεται η μεγάλη αμερικανική βάση Camp Bondsteel. 

Ήδη στις 19:30 ώρα Ελλάδας η βούλα έχει αλλάξει χρώμα και από βιολετί έχει μεταπέσει σε γαλάζιο, δηλαδή σε τιμή <300nSv/h. Η τιμή αυτή πάντως εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από το όριο ασφαλείας των 114nSv/h, που αναφέρει ο Alexandru Cociorvei. Αν κάποιος αναγνώστης του ιστολογίου μπορεί να ελέγξει την πληροφορία περισσότερο, ας μας ενημερώσει όλους σχετικά.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.g

Τεράστια οικολογική καταστροφή απειλεί το Ισραήλ λόγω διαρροής πετρελαίου


Η διαρροή χιλιάδων κυβικών μέτρων αργού πετρελαίου που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης σε πετρελαιαγωγό στην έρημο του Ισραήλ, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή την οποία έχει ποτέ γνωρίσει η χώρα, εκτίμησε ειδικός.

Η διαρροή σημειώθηκε σε μια περιοχή ακριβώς δίπλα από την παραλιακή πόλη Εϊλάτ και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Ωστόσο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στην περιοχή, έναν προστατευμένο φυσικό βιότοπο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του Ισραήλ», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δρ. Γκιλάντ Γκολούμπ, αναπληρωτής διευθυντής της ισραηλινής κυβερνητικής Αρχής για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η καταστροφή αυτή «συνδέεται τόσο με το ίδιο το υλικό (μη διυλισμένο πετρέλαιο), που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθαριστεί, όσο και με την περιοχή όπου υπήρξε η διαρροή».

Ο κ. Γκολούμπ εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία «ότι οι βροχές που αναμένεται να σημειωθούν θα μεταφέρουν το πετρέλαιο στον Κόλπο του Εϊλάτ».

Εκπρόσωπος τύπου της Πετρελαϊκής Εταιρείας Εϊλάτ Ασκελόν (EAPC), η οποία εκμεταλλεύεται τον πετρελαιαγωγό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαρροή τέθηκε υπό έλεγχο σε «λίγα λεπτά» όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει την ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε.

Όχημα προσέκρουσε κατά λάθος στον αγωγό, προκαλώντας τη διαρροή, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε επιστολή της EAPC προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία έγινε λόγος για διαρροή τριών εκατ. λίτρα πετρελαίου.

Σε δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η EAPC ανέφερε ότι συνεχίζει, σε συνεργασία με το υπουργείο, να εργάζεται «νυχθημερόν» για την απορρύπανση της περιοχής.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Συρρικνώνεται ο πετρελαϊκός "κουμπαράς" του Putin


Tης Carol Matlack

Τον καιρό που οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν εκρηκτική άνοδο, η Ρωσία συγκέντρωσε τόσο μεγάλη ρευστότητα σε «σκληρό νόμισμα» που οι περισσότερες άλλες χώρες μπορούσαν μόνο να ονειρεύονται. Μόλις πριν από ένα χρόνο, τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος που διακρατούσαν οι τράπεζές της ξεπερνούσαν τα 515 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εσόδων ύψους πολλών δεκάδων δισ. από εξαγωγές ενέργειας τα οποία διοχετεύονταν σε δύο μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία που επένδυσαν τα χρήματα σε ομόλογα ξένων κυβερνήσεων και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Τώρα ο σωρός έχει αρχίσει να μειώνεται. Κατά το παρελθόν έτος, τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα συρρικνώθηκαν κατά σχεδόν 20%, σε λιγότερο από 419 δισ. δολάρια. Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια σε μια προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι, ενώ το Κρεμλίνο έχει αρχίσει τις επιδρομές στα κρατικά επενδυτικά ταμεία για την ενίσχυση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις κυρώσεις της Δύσης.

Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ενδέχεται να πάρει 10 δισ. δολάρια από ένα από τα ταμεία για να «κλείσει» μια τρύπα στον προϋπολογισμό του 2015. Και κατά την ετήσια ομιλία του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 4 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Vladimir Putin είπε ότι το άλλο ταμείο, το οποίο προορίζεται για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ρωσίας, είναι πιθανό να «προσφέρει» ένα απροσδιόριστο ποσό «για την υλοποίηση προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των κορυφαίων εγχώριων τραπεζών», που με τη σειρά τους αναμένεται να επενδύσουν σε έργα υποδομών.

Είναι αλήθεια ότι τα υπόλοιπα 419 δισ. δολάρια είναι και πάλι πολλά χρήματα. Μόνο τέσσερις χώρες –η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και η Ελβετία- διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα σε «σκληρό νόμισμα». Αλλά οι απαιτήσεις της Μόσχας για μετρητά αυξάνονται ολοένα περισσότερο και με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας και την οικονομία να διολισθαίνει σε ύφεση, τα ταμεία δεν ανανεώνονται εύκολα. Η «Ρωσία ΑΕ», που πλέον δεν έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων της Δύσης, ψάχνει να βρει τρόπους να πληρώσει χρέος που ωριμάζει. Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, για παράδειγμα, έχει ζητήσει 44 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του λεγόμενου Ταμείου Ευημερίας που στηρίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Παράλλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει επιδρομή στα κεφάλαια επειδή ο προϋπολογισμός του 2015 βασίστηκε σε τιμή πετρελαίου ύψους 100 δολ. το βαρέλι, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 70 δολάρια.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Alexei Kudrin, που ίδρυσε τα δύο επενδυτικά ταμεία, έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση. Η χρήση του Ταμείου Ευημερίας για τη στήριξη της Rosneft παραβιάζει το σκοπό του ταμείου που είναι να εξασφαλίσει ότι οι διαταραχές των τιμών του πετρελαίου δεν θέτουν σε κίνδυνο το συνταξιοδοτικό σύστημα, είπε στο Bloomberg News τον περασμένο μήνα. 

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank και Gazprombank έχουν ήδη αντλήσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από το Ταμείο Ευημερίας και ζητούν περισσότερα. Το ταμείο αγοράζει ουσιαστικά τις μετοχές τους σε αντάλλαγμα για την εισφορά κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει με πρόσθετη βοήθεια, λέει ο Timothy Ash, οικονομολόγος της Standard Bank στο Λονδίνο. Ένας λόγος που η Τράπεζα έχει μειώσει τελευταία τη συχνότητα παρεμβάσεων στο νόμισμα είναι ότι «διατηρεί κεφάλαια για χρήση, ούτως ώστε να στηρίξει επιχειρήσεις και τράπεζες», εξηγεί.

Η φυγή ιδιωτικών κεφαλαίων από τη Ρωσία έρχεται να αυξήσει τις πιέσεις. Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων αναμένεται να φτάσουν τα 125 δισ. δολάρια φέτος, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008. Στις 4 Δεκεμβρίου ο Putin πρόσφερε πλήρη αμνηστία στους Ρώσους που επαναπατρίζουν τα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό. Η προσφορά «μυρίζει απελπισία», σχολίασε ο Lars Christensen, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Danske Bank στην Κοπεγχάγη. Είναι «πολύ απίθανο να έχει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, το Κρεμλίνο ζητά από τους κρατικά ελεγχόμενους εξαγωγείς, όπως η Rosneft,  να μετατρέψουν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό σε ρούβλια. Ο Putin έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους που θα εμποδίζουν την έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα -μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως η ύστατη λύση που θα τρόμαζε τυχόν μελλοντικές ξένες επενδύσεις. Αλλά όταν η κυβέρνηση ζητά κάτι τέτοιο «από τις επιχειρήσεις, η δραστηριότητα των οποίων εξαρτάται ή ελέγχεται από το κράτος», ισοδυναμεί με «μια επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, αν και με διαφορετική έννοια από αυτή που έχουμε συνηθίσει», λέει ο Alexander Losev, CEO της Sputnik Asset Management με έδρα τη Μόσχα.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Με βουτιά 4,2% σε νέα χαμηλά πέντε ετών το αργό


Σε νέα χαμηλά πέντε ετών διολίσθησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η παγκόσμια προσφορά θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση καθώς η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, κυρίως στις ΗΠΑ, παραμένει σταθερή και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 2,79 δολ. ή 4,2% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 63,05 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 16 Ιουλίου του 2009.

Στο μεταξύ, το αργό τύπου Brent Ιανουαρίου έχασε 2,88 δολ. ή 4,2% στα 66,19 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου, κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009.

Τις πιέσεις εντείνουν και οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Morgan Stanley για την πορεία του πετρελαίου.

Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα για τις τιμές, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σκαρφαλώνει σε υψηλά πολλών ετών στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις νέες θέσεις εργασίας και αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε έκθεση της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου η Morgan Stanley αναφέρει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι τα 43 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος.

Η αμερικανική τράπεζα μείωσε παράλληλα το outlook για το 2015 στο Brent στα 70 δολ. το βαρέλι και κατά 14 δολ. στα 88 δολ. το βαρέλι για το 2016.

"Χωρίς μια παρέμβαση του ΟΠΕΚ, υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να χάσουν την ισορροπία τους, με την υπερπροσφορά να κορυφώνεται πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2015", αναφέρει ο Adam Longson, αναλυτής της Morgan Stanley.

Ο ΟΠΕΚ επέλεξε στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου να κρατήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν ο Οργανισμός να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις τιμές.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την συγχώνευση Kavala Oil και Energean

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την συγχώνευση Kavala Oil και Energean
Ερώτηση σχετικά με την επιχειρούμενη αλλαγή  της μετοχικής σύνθεσης στην Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα OIL και την υποβάθμιση  των δικαιωμάτων του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων, κατέθεσε σήμερα το πρωί κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συμμερίζεται την ανησυχία τους ότι οι προωθούμενες αλλαγές στόχο έχουν την απαξίωση και τον εκμηδενισμό του ποσοστού 33% των μετοχών που ανήκει στο Συνεταιρισμό των Εργαζομένων και την ανατροπή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας εις βάρος των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Kavala Oil να μην μείνουν μόνο στο επίπεδο των νομικών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αλλά να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς η θέση τους στην «Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε.»  και ο έλεγχος και η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων διασφαλίζει την νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές μας.

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ : «Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης στην Ενεργειακή Αιγαίου – Καβάλα OIL με σκοπό την εξαφάνιση του ποσοστού του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων ».

Με το νόμο 2779/1999 κυρώθηκε η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΚAΒAΛΑ ΟΙL ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για "Την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους μεταξύ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και της ΑΕ ΚAΒAΛΑ ΟΙL".

 Με τον Ν. 4135 / 2013 και με τον Ν. 4296 / 2014 κυρώθηκαν με ισχύ νόμου η πρώτη τροποποίηση και η δεύτερη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης.

 Σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροποποιημένης σύμβασης(2ης Τροποποίησης) ορίζεται ότι όλοι οι όροι και διατάξεις της σύμβασης που δεν τροποποιούνται ή συμπληρώνονται με την παρούσα, καθώς και η πρώτη και δεύτερη τροποποιητικές συμβάσεις, παραμένουν σε πλήρη ισχύ, κύρος και ενέργεια .

Έτσι σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 30 σύμβασης όπως αυτή υιοθετήθηκε στο 2779/1999 ορίζονται τα ακόλουθα:

 "Το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται ότι ούτε αυτό, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Οργανισμός, πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ή να λάβει οποιαδήποτε μέτρο, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να περιορίσει ή με οποιονδήποτε τρόπο να επιβαρύνει τα δικαιώματα του αναδόχου, που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση."

 Στο άρθρο 39 ορίζεται, ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και των σκοπών που συστήθηκε η ανάδοχος εταιρεία στην οποία συμμετέχον οι εργαζόμενοι με ποσοστό 33 %, μόνο με κοινή συμφωνία και σύμφωνη γνώμη του συνεταιρισμού των εργαζομένων θα γίνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της αναδόχου εταιρείας, το πρόγραμμα εκμετάλλευσης και οι υποχρεώσεις αυτής. Οποιαδήποτε δε επιφύλαξη, αντίρρηση και αντίθεση του Συνεταιρισμού των Εργαζομένων αποτελεί λόγο για προσφυγή στην ειδική διαιτησία προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ).

 Με εξώδικη επιστολή ο συνεταιρισμός εργαζομένων γνωστοποίησε ότι στις 8-12-2014 και μετά από αναβολή με δικό τους αίτημα από την 10/11/2014, συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση από την πλευρά της πλειοψηφίας με θέμα και σκοπό την μετατροπή του συνόλου των προνομιούχων μετοχών της μετόχου εταιρείας «Εnergean Oil & Gas - Eνεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Eταιρία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» σε κοινές ονομαστικές μετά ψήφου και την συγχώνευση με απορρόφηση της Καβάλα Οιl ΑΕ από την Εnergean Oil & Gas - Eνεργειακή Αιγαίου Aνώνυμη Eταιρία.

 Όπως αναφέρει στην εξώδικη επιστολή του ο συνεταιρισμός των εργαζομένων αυτό γίνεται με προφανή σκοπό την απαξίωση και τον εκμηδενισμό του ποσοστού 33% των μετοχών που ανήκει στο Συνεταιρισμό των Εργαζομένων και ανατροπή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας εις βάρος των εργαζομένων.

Επίσης στην εξώδικη επιστολή αναφέρεται ότι στις ενέργειες και διαδικασίες αυτές ο Συνεταιρισμός των Εργαζομένων είναι κατηγορηματικά αντίθετος επιπλέον καθώς οι ενέργειες αυτές είναι μη νόμιμες και αντίθετες με την κυρωθείσα με το νόμο 2779 / 1999 καλούν το δημόσιο ως όφειλε να διασφαλίσει την νομιμότητα, προστατεύοντας και την τοπική οικονομία της Καβάλας .

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιά η θέση της κυβέρνηση και των αρμοδίων Υπουργών απέναντι σε όσα σχεδιάζει η Ενεργειακή Αιγαίου και πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου όσο και του Συνεταιρισμού των Εργαζόμενων αν με πράξεις της ΓΣ των μετόχων μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους;
Θα επιτρέψει η κυβέρνηση να χαθεί κάθε δυνατότητα των εργαζομένων ελέγχου της KAVALA OIL και των κοιτασμάτων του Πρίνου και των γύρω περιοχών;
Θα επιτρέψει η κυβέρνηση όλα τα οφέλη να τα ιδιοποιηθεί η Ενεργειακή Αιγαίου με μια απλή τροποποίηση μετοχών στην αρχική σύμβαση ή θα παρέμβει διασφαλίζοντας την νομιμότητα και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Ουζουνίδου Ευγενία

Καραγιαννίδης Χρήστος 


ΠΗΓΗ:kavala-portal.gr

UBS: Είναι καλό να είσαι διυλιστήριο μερικές φορές – top picks MOH και ΕΛΠΕ

UBS: Είναι καλό να είσαι διυλιστήριο μερικές φορές – top picks MOH και ΕΛΠΕ
«Είναι καλό να είσαι διυλιστήριο μερικές φορές», είναι ο τίτλος της έκθεσης της UBS (κ. Ηenri Patricot)  για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι μετοχές της Motor Οil και των Ελληνικών Πετρελαίων είναι οι πιο προτιμώμενες στην Ευρώπη – από πλευράς διυλιστηρίων, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου επεκτείνουν την άνοδο στα περιθώρια διύλισης, σύμφωνα με ανάλυση της UBS. H τελευταία έδωσε τιμή- στόχο  9,5 ευρώ και σύσταση αγοράς για την Motor Oil (από 9 προηγουμένως) και για τα Ελληνικά Πετρέλαια η τιμή –στόχος ήταν 6,5 ευρώ από 6 ευρώ με επίσης σύσταση αγοράς.

Tα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης βελτιώθηκαν περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, με το σύνθετο margin να κινείται στα 5,10 δολάρια ανά βαρέλι από 3,81 το τρίτο τρίμηνο το 2014 και 2,19 δολάρια της προηγούμενης πρόβλεψης της UBS. Η απότομη βουτιά της τιμής του πετρελαίου από 95 δολάρια (στα τέλη Σεπτεμβρίου) στα 70 δολάρια σήμερα ανανέωσε τις υποστηρίξεις για τα περιθώρια διύλισης. Κατά την UBS, οι ωφελημένοι των χαμηλότερων τιμών είναι τα διυλιστήρια (σύνθετα), ενώ αυξήθηκαν οι προβλέψεις για τα περιθώρια διύλισης σε συνδυασμό με την αλλαγή στις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου. Ο μέσος όρος του σύνθετου margin αναμένεται  στα 4,97 δολάρια, τιμή που δίνει ένα μέσο όρο 2,75 δολάρια για το 2014. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι μετοχές που δίδονται ως top picks στην Ευρώπη είναι η Motor Oil και τα Ελ.ΠΕ., ενώ ουδέτερη είναι η σύσταση για τη Neste.


ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ;


Κοίτα ποιος μιλάει για βολεμένους συνδικαλιστές… Ο Βρούτσης…

Κοίτα ποιος μιλάει για βολεμένους συνδικαλιστές… Ο Βρούτσης…
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα αυτά ως μια σημαντική επιτυχία, ωστόσο έθεσε και τις προϋποθέσεις για την μακροχρόνια διατήρησή τους:
Να μείνει το Ασφαλιστικό μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να διατηρηθεί το σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, οι όποιες προκλητικές αδικίες,

στρεβλώσεις και ανισότητες όποτε και όταν εντοπίζονται στο μέλλον να αντιμετωπίζονται και να διορθώνονται άμεσα.
«Μετά από όλα αυτά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας περνάει σε μια νέα εποχή, αρκεί βέβαια να μην υπονομευθεί ποτέ ξανά από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και συμπεριφορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Αφού ο κ. Βρούτσης έκανε μια αναδρομή στις αλλαγές που προωθήθηκαν, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την εφαρμογή των νόμων, από διασταυρώσεις και συμψηφισμούς που δεν είχαν γίνει ποτέ…
Αυτά και άλλα πολλά μας είπε ο κ. Βρούτσης.. 
Ας θυμηθούμε όμως ποιος είναι ο κ. Βρούτσης, τι έκανε πριν εκλεγεί βουλευτής της ΝΔουλας και σε πόσες θέσεις ήταν βολεμένος και αυτός και η σύζυγός του…


ΠΗΓΗ:hellasforce.com

Τη μείωση ποσοστού στα ΕΛ.ΠΕ. εξετάζει ο όμιλος Λάτση .Ακόμα και την πλήρη αποχώρησή του

Τη μείωση ποσοστού στα ΕΛ.ΠΕ. εξετάζει ο όμιλος Λάτση
Να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του ή ακόμα και να αποχωρήσει τελείως από τα ΕΛ.ΠΕ. εξετάζει ο όμιλος Λάτση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής.

Ο όμιλος, ο οποίος διαθέτει αυτή τη στιγμή, ποσοστό 41% στα Ελληνικά Πετρέλαια, βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο πετρελαϊκό όμιλο, ο οποίος κατασκεύασε το σχέδιο και τις προδιαγραφές για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Είναι γνωστό ότι η Exxon Mobil σχεδίασε τη “ραχοκοκκαλιά” του συγκεκριμένου διυλιστηρίου, ωστόσο, όπως αναφέρει η Pantelakis Securities, είναι μάλλον παρατραβηγμένο να εικάζει κανείς ότι μια τέτοια εταιρεία θα ενδιαφερόταν για τα ΕΛ.ΠΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι τα ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, για το ποσοστό του 35,5% που κατέχει το ελληνικό κράτος. Όταν δρομολογηθεί η εν λόγω ιδιωτικοποίηση, ο όμιλος Λάτση έχει  το δικαίωμα να αρνηθεί την πρώτη προσφορά.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σαμαράς-Βενιζέλος "πούλησαν" την Κύπρο: Συμφώνησαν με Νταβούτογλου αναστολή των γεωτρήσεων στο "οικόπεδο 9" για να αποσυρθεί το "Barbaros"


Η ελληνική κυβέρνηση «πούλησε» την Κύπρο και συμφώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την αναστολή των γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» προκειμένου η Άγκυρα να αποσύρει από την κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό πλοίο «Barbaros». Δηλαδή, νομιμοποίησε τις αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από τη Λευκωσία Σαμαράς και Νταβούτογλου συμφώνησαν να σταματήσουν οι εργασίες της κοινοπραξίας ENI-Kogas στο «οικόπεδο 9», να αποσυρθεί το «Barbaros» και να καθίσουν ξανά οι δύο πλευρές, ελληνοκύπρικοι και τουρκοκύπριοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

«Προσωρινά» θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις, λένε από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά όλοι γνωρίζουν το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Πόσο μάλλον, όταν οι Τούρκοι το μόνο που θα κάνουν είναι να «τραβήξουν» πίσω το «Barbaros» λίγες ημέρες πριν λήξει η NAVTEX και αφού έχει ολοκληρώσει το έργο του.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της Κύπρου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ ανοίγοντας την πόρτα στην Τουρκία για συνδιαχείριση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων.

Σημειώνεται πώς το «Barbaros», όπως έγραψε και το «defencenet.gr» χτύπησε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στο «οικόπεδο 3» και το ερώτημα είναι γιατί δεν ξεκίνησαν από εκεί οι έρευνες της Κυπριακής πλευράς και επικεντρώθηκαν στο «οικόπεδο 9». Η απάντηση θα δοθεί σύντομα.

Οι μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Κυπριακή Δημοκρατία με διπλωματικούς κύκλους να κάνουν λόγο για απαράδεκτη διευθέτηση την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με το πρόβλημα της καρδιάς του.

Και ο χαρακτηρισμός αυτός έγκειται στο ότι η Ελλάδα δέχθηκε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις για να αποσυρθεί το «Barbaros», αλλά χωρίς να υπάρχει έστω και η προφορική δέσμευση πώς δεν θα επιστρέψει αμέσως μετά στην κυπριακή ΑΟΖ να κάνει και πάλι έρευνες.

Πολιτική δε της κυπριακής πλευράς είναι πώς χωρίς απόσυρση του «Barbaros» η Κύπρος δεν επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Εκτός και αν στο «κόλπο» είναι και ο Νίκος Αναστασιάδης που εξουσιοδότησε τον Αντώνη Σαμαρά να «ανοίξει» την πόρτα της συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό είναι λοιπόν το αποτέλεσμα του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Η ιστορία θυμίζει Ίμια, που οι Τούρκοι προκάλεσαν την κρίση, οδηγήθηκε η κατάσταση λίγο πρίν την πολεμική σύρραξη και η Ελλάδα δέχθηκε να αποχωρήσει από ελληνικό έδαφος υποστέλλοντας την ελληνική σημαία και "γκριζάροντας" την περιοχή.

Ο Νταβούτογλου πήρε αυτό που ήθελε και αποχώρησε σαν κύριος εκβιάζοντας μάλιστα φεύγοντας και με casus belli σε περίπτωση που Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρήσουν σε ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς την άδεια της Άγκυρας.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δημόσια διαβούλευση για αναθεώρηση στον χρόνο εργασίας

Δημόσια διαβούλευση για αναθεώρηση στον χρόνο εργασίας
Σε Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας καλεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή τους πολίτες και τις οργανώσεις.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όσους πολίτες και οργανώσεις το επιθυμούν, να συμμετέχουν στην δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας (οδηγία 2003/88/ΕΚ). Η περίοδος διαβούλευσης είναι από 1/12/14 μέχρι και 15/03/15.

Στόχος της διαβούλευσης
Κύριος στόχος της διαβούλευσης αυτής είναι να συγκεντρωθούν απόψεις και εισηγήσεις από το κοινό στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη διαδικασίας αναθεώρησης της οδηγίας για τον χρόνο εργασία και τις πιθανές τροποποιήσεις της.

Η ανακοίνωση της επιτροπής
Καλούμε τους πολίτες, τις οργανώσεις και τις δημοσιές αρχές να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους μέσω του συνδέσμου διαδικτυακού ερωτηματολογίου (EUSurvey).
Οι εισηγήσεις που θα συγκεντρωθούν θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο. Συμβουλευτείτε την ειδική δήλωση περί απορρήτου που επισυνάπτεται στο παρόν έγγραφο διαβούλευσης για να ενημερωθείτε σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα και οι απαντήσεις σας στο ερωτηματολόγιο.
Για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση πατήστε ΕΔΩ


ΠΗΓΗ:fpress.gr

$1 τρισ. κέρδη από το «φθηνό» πετρέλαιο


Η κατακόρυφη πτώση κατά 30 δολάρια της τιμής του πετρελαίου οδηγεί  σε μια ανακατανομή των κεφαλαίων  από τους παραγωγούς στους καταναλωτές «μαύρου χρυσού» περιορίζοντας ήδη κατά 1 τρισ. δολάρια το ενεργειακό κόστος του πλανήτη, ενώ αναμένεται να αυξήσει κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, ως το σημαντικότερο γεωπολιτικά εμπόρευμα, έχει απήχηση σε όλον τον κόσμο δημιουργώντας ξεκάθαρους νικητές και ηττημένους.

Η απροθυμία του καρτέλ να μειώσει την παραγωγή σηματοδοτεί την έναρξη μάχης με άλλους παραγωγούς-μη μέλη του ΟPEC για το μερίδιο αγοράς, ενώ στον υπό διαμόρφωση νέο πετρελαϊκό κόσμο το  γεωπολιτικό παιχνίδι ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας με στόχο την οικονομική πίεση σε Ρωσία και Ιράν αναμένεται να ενταθεί.

Για τους αναλυτές εμπορευμάτων των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών μάλιστα οι τιμές άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι σε μέσα επίπεδα θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν καθώς, όπως εκτιμάται, το νέο εύρος διακύμανσης του μαύρου χρυσού για την επόμενη πενταετία θα κυμανθεί στα 70-90 δολάρια/βαρέλι. Σε πραγματικούς όρους, η τιμή του μαύρου χρυσού βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο του Νοεμβρίου του 1979, στο αποκορύφωμα της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, αγγίζοντας σχεδόν όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών θα έχει ως συνέπεια να επηρεάσει θετικά τους επόμενους έξι ως εννέα μήνες την οικονομία.



Εντονες διαφωνίες

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, όταν η τιμή πετρελαίου πέφτει κατά 10%, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται κατά 0,2%, δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 0,6%.

Για τους αναλυτές των τμημάτων εμπορευμάτων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Αμερικής, Ρωσίας και Ιράν με στόχο να εγκαταλείψει αυτός με τις μικρότερες αντοχές φαίνεται ότι υποβόσκει πίσω από την κατάρρευση των τιμών. Στη σύνοδο του ΟPEC όπου αποφασίστηκε το καρτέλ να διατηρήσει τον στόχο παραγωγής των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, που υποστηρίζουν τη διατήρηση της παραγωγής στα υφιστάμενα επίπεδα, και στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Λιβύη και το Ιράν, που πίεζαν για μείωση της παραγωγής.

Ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου έπεισε τους ομολόγους του ότι ο ΟPEC διατρέχει κίνδυνο να χάσει διά παντός μερίδιο της αγοράς λόγω του ανταγωνιστικού αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. Υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να πληγεί η δαπανηρή παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να παραμείνουν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αποθέματα $745 δισ.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να αντέξει βέβαια μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών καθώς διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 745 δισ. δολαρίων. Στον νέο πετρελαϊκό κόσμο, πάντως, η  Σαουδική Αραβία και ο ΟPEC δεν θα αποτελούν πλέον τον μηχανισμό που θα ισορροπεί την αγορά καθώς έχουν απολέσει αυτόν τον ρόλο. 

Αντί για αυτό, η αγορά μόνη της θα είναι ο μηχανισμός επανεξισορρόπησης σηματοδοτώντας έτσι μια δραματική και θεμελιώδης αλλαγή. Η αύξηση της προσφοράς, τόσο εντός όσο και εκτός του ΟPEC, έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τη Saxo Bank, μια «νέα» κατάσταση στην αγορά πετρελαίου: οι νέες και μη συμβατικές τεχνικές παραγωγής, όπως, μεταξύ άλλων, η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, έχουν αυξήσει την παραγωγή  στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο της 30ετίας, η οποία αντισταθμίστηκε από το 2011 από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και τα διαρκή προβλήματα στην προσφορά λόγω των πολυάριθμων γεωπολιτικών γεγονότων.

Πτώση των εσόδων

Τα πιο σημαντικά γεγονότα αυτής της περιόδου ήταν ο πόλεμος στη Λιβύη το 2011, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν το 2012, οι απεργίες στο λιμάνι της Λιβύης το 2013 και, πιο πρόσφατα, η εμφάνιση των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Συρία και στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, εξαιτίας των ανωτέρω και άλλων, λιγότερο σημαντικών προβλημάτων, η τιμή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ - Κουβέιτ το 1991.

Από τότε το λιβυκό πετρέλαιο επέστρεψε στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα ορισμένα μέλη του ΟPEC σημείωσαν αύξηση της παραγωγής και άλλα, κυρίως η Σαουδική Αραβία, διατήρησαν το αυξημένο επίπεδο παραγωγής τους. Ο συνδυασμός της αυξανόμενης προσφοράς με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης μάς οδήγησε στην παρούσα κατάσταση, στην οποία οι παραγωγοί πετρελαίου παρατηρούν απότομη πτώση των εσόδων τους, ενώ τα κράτη-καταναλωτές πετρελαίου έχουν επωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό.

Οι νικητές και οι ηττημένοι 

Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί με τιμή αργού στα 99,36 δολάρια το βαρέλι

«Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι (από την πτώση των τιμών) αλλά σε καθαρή βάση είναι καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία» εκτίμησε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. «Οταν έχεις μια μείωση π.χ. κατά 30% στις τιμές, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ενίσχυση κατά 0,8% της ανάπτυξης στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου».

Το μέγεθος της πτώσης σήμερα αντιπροσωπεύει στο παγκόσμιο ενεργειακό κόστος ένα όφελος που ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, τους μεγάλους εισαγωγής ενέργειας, τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας και τους τακτικούς καταναλωτές πετρελαίου να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, την ώρα που οι μεγάλοι εξαγωγείς ενέργειας αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, εκτίμησε η Citigroup.

Εκτιθέμενες χώρες

Για τους αναλυτές αυτοί που θα καταγράψουν τα μεγαλύτερα κέρδη θα είναι πιθανόν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση (όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία), ενώ αυτοί που θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες απώλειες θα είναι από την πλευρά των παραγωγών, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, όπου η έλλειψη επενδύσεων και διαφοροποίησης αφήνει τις χώρες εκτιθέμενες στην απότομη μείωση των κρατικών εσόδων.

Κερδισμένη εμφανίζεται και η Ελλάδα καθώς ο προϋπολογισμός του 2015 έχει καταρτιστεί με τιμή αργού στα 99,36 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα η μείωση του κόστους εισαγωγής του πετρελαίου να μπορεί να επιφέρει βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο, όπου ο λογαριασμός πετρελαιοειδών αντιστοιχούσε ως τώρα στο 52% και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 30%.

Ποσοτική χαλάρωση

Από την άλλη πλευρά, η πτώση των τιμών επιδεινώνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη αποτελώντας έναν επιπλέον λόγο για να προχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο πρώτο τρίμηνο  του 2015 σε μια διευρυμένη ποσοτική χαλάρωση (τύπωμα χρήματος) μέσω και της αγοράς κρατικών ομολόγων, που σήμερα συναντά την αντίθεση της Γερμανίας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις απόψεις του επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Συνολικά για τους αναλυτές οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν «καλό νέο» για την αμερικανική οικονομία διότι υποδηλώνουν υψηλότερα πραγματικά εισοδήματα για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Παράλληλα ενισχύουν τη συνολική ζήτηση στην Ευρώπη, στην Ασία και άλλες περιοχές που εισάγουν πετρέλαιο. 

Αντιθέτως, στους «μεγάλους χαμένους» των μειωμένων τιμών του μαύρου χρυσού συγκαταλέγονται αρκετές χώρες που δεν έχουν φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Στις κερδισμένες χώρες εμφανίζονται η Σαουδική Αραβία και τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία και η Ιαπωνία.

Ρωσία
Σε κλοιό το ρούβλι και η οικονομία 

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνέβαλαν στη συνεχή εξασθένηση του εθνικού νομίσματος και της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς  σχεδόν τα μισά δημόσια έσοδα της χώρας προέρχονται από πωλήσεις του μαύρου χρυσού. Συνολικά εντός του 2014 το ρούβλι έχει απολέσει άνω του 40% της αξίας του έναντι του ευρώ και 60% έναντι του δολαρίου, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες απώλειες των τελευταίων 16 ετών. Η Ρωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διεθνή προσφορά ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χωρίς ωστόσο να εκτιμάται ότι η απόφασή της θα επιδράσει ουσιαστικά στη διεθνή αγορά, ενώ ο Πούτιν έκανε λόγο για αμνηστία των κεφαλαίων που θα επιστραφούν στη χώρα - οι κυρώσεις έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων.

Εν τω μεταξύ η οικονομία της χώρας επιδεινώνεται. Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε συρρίκνωση κατά 0,8% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που προέβλεπαν αύξηση κατά 1,2%, ενώ το ρούβλι σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1988, όταν η χώρα αθέτησε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το εσωτερικό της χρέος. Για τους αναλυτές, με τιμές στα 80 δολ./βαρέλι, η μεγαλύτερη παραγωγός αργού στον κόσμο ετοιμάζεται για απώλειες 100 δισ. δολαρίων ετησίως. Ηδη οι απώλειες ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, την ώρα  που το κόστος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κοστολογούνται σε μόλις 40 δισ. δολάρια.

Η κρίση έχει οδηγήσει αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος να αναζητήσουν την κρατική στήριξη.  Στα ρωσικά ομόλογα ασκούνται ισχυρές πιέσεις και η διαπραγμάτευσή τους χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα.

Τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, εκφρασμένα σε δολάρια, της τράπεζας Sberbank, με λήξη το 2022, διαπραγματεύονται επί του παρόντος στην τιμή περίπου των 80 με απόδοση 8,7% στη λήξη τους. Τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης αόριστης διάρκειας, εκφρασμένα σε δολάρια, της τράπεζας VTB, με πρώτο δικαίωμα αγοράς (call option) το 2022, σημείωσαν σημαντική πτώση μέχρι το επίπεδο περίπου των 73. Τα εν λόγω ομόλογα διαπραγματεύονταν πάνω από τα 100 κατά τη θερινή περίοδο.

(Τάσος Μαντικίδης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 7/12/2014)



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πετρέλαιο: Ποιες «αρκούδες» ποντάρουν στα $40


Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου προσφέρει σε ορισμένους κερδοσκόπους ένα «λαχείο» με χαμηλό κόστος και χαμηλό ρίσκο, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Τι δείχνουν τα put options του μαύρου χρυσού για την πορεία των τιμών.
Πετρέλαιο: Ποιες «αρκούδες» ποντάρουν στα $40
Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου έχει κάνει ορισμένους επενδυτές τόσο απαισιόδοξους για τις τιμές («αρκούδες»-bears όπως χαρακτηρίζονται στην χρηματιστηριακή ετυμολογία σε αντιπαράθεση με τους αισιόδοξους «ταύρους»-bulls), ώστε να αγοράζουν συμβόλαια που θα τους πληρώσουν αν οι τιμές πέσουν κάτω από τα $40 ανά βαρέλι. Αυτές οι τιμές χαρακτήρισαν την αγορά κατά την διάρκεια της πιο μαύρης περιόδου της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα ακραία αυτά σενάρια εκφράζονται στα put options του αργού πετρελαίου, δηλαδή τα συμβόλαια που δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα πώλησης πετρελαίου πάνω από προκαθορισμένη τιμή σε προκαθορισμένη χρονική στιγμή.

Ο αριθμός των προαιρετικών δικαιωμάτων (options) πώλησης αμερικανικού αργού στα $40 το βαρέλι ως τον Δεκέμβριο 2018 αντιστοιχούν σε 880.000 βαρέλια, καθώς υπερ-τετραπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στοιχεία του CME Group. Τα options στην τιμή των $35 ανέρχονται στα 669.000 από μηδέν στο πρόσφατο παρελθόν.

Η κινητικότητα στα παράγωγα παρατηρείται καθώς η τιμή του West Texas Intermediate διολίσθησε ως τα $67,38, στον απόηχο της απόφασης του Opec να μην μειώσει την παραγωγή του. Η τιμή έχει διολισθήσει 37% από τον Ιούνιο.

«Είναι τζόγος, ένα στοίχημα πάνω στο χειρότερο σενάριο... Αν το πετύχεις, θα σε πούνε ιδιοφυία... Αν όχι, δεν θα καταστραφείς κιόλας», σχολιαζει ο αναλυτης Raymond Carbone της Paramount Options.

Τελευταία φορά που τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI έπεσαν κάτω από τα $40 ανα βαρέλι, ήταν τον Φεβρουάριο 2009.

Η εμφάνιση των «αρκούδων» δεν σημαίνει ότι η αγορά θα διολισθήσει απαραίτητα σε αυτά τα επίπεδα. Οι τοποθετήσεις αυτές είναι «λαχείο» με χαμηλό κόστος και χαμηλό ρίσκο, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία της αγοράς εμπορευμάτων να συνταιριάξει την αυξανόμενη προσφορά με την υποτονική ζήτηση, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω πτώση τιμών, μέχρι να μειωθεί η παραγωγή.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά πετρελαίου στα $35-$40 ανά βαρέλι, είναι ένας πολύ ζεστός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο ή μια μακρά περίοδος με εργασίες συντήρησης στον κόμβο του Κόλπου του Μεξικό, που θα προκαλούσαν πρόσκαιρη πρόσθετη μείωση της ζήτησης, σχολιάζει ο Jan Stuart της Credit Suisse.

«Δεν είναι πλέον απίθανο να υλοποιηθεί ένα σενάριο πρόσκαιρης βουτιάς σε τόσο χαμηλή τιμή,» σχολίασε. Η Credit Suisse εκτιμά ότι το WTI θα διαμορφώνεται στα $75 του χρόνου τέτοια εποχή.

Παράγοντες τονίζουν ότι πολύ δύσκολα θα αγόραζε ένας πετρελαιοπαραγωγός τέτοια put options, καθώς θα σήμαινε να πληρώσει premium για να κλειδώσει με ζημία. Θεωρούν ότι πολύ πιθανότερο να πρόκειται για κινήσεις κερδοσκόπων όπως hedge funds.

Πάντως όποιος αγόρασε τα options έχει ήδη εξασφαλίσει κάποιο κέρδος: Οι τιμές για τα συμβόλαια options τόσο στα $35 όσο και στα $40, έχουν διπλασιαστεί από τα τέλη Νοεμβρίου.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr