Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας


Από τον πρώην Δ/ντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ κ.Χ.Παπαγεωργίου πήραμε ένα άρθρο με τίτλο ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τα οποία τα βλέπουμε στο διπλανό χάρτη της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα μακροσκελές κείμενο, γι' αυτό και το παραθέτουμε χωρίς σχολιασμό. Τις επόμενες μέρες θα δούμε και ένα πρόσφατο άρθρο του Προέδρου του ΕΣΑΗ, οπότε θα μπορεί να γίνει πιο συνολικός σχολιασμός. Τα έντονα γράμματα, όπου υπάρχουν, είναι του αρχικού κειμένου, που έχει ως εξής:

Μετά από τρεις δεκαετίας αποβιομηχάνισης, δραστικής συρρίκνωσης της συμμετοχής του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), που συνοδεύτηκαν με υπέρογκο δανεισμό, διόγκωση του τριτογενούς τομέα και έξαρση του καταναλωτισμού, η χώρα μας οδηγήθηκε σε ουσιαστική χρεοκοπία στο α’ 6μηνο του 2010. Στην τιτάνια προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ευνόητο ότι το χαμηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση. Στην κατεύθυνση αυτή οι λιγνίτες της Δ. Μακεδονίας είναι σε θέση και πρέπει να συνεισφέρουν τα μέγιστα.

Με αφορμή την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θεωρώ επιβεβλημένο να καταθέσω μερικές επικαιροποιημένες σκέψεις και προτάσεις για την ορθολογική εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δ. Μακεδονίας, τα οποία έχουν τεράστια σημασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της αυτονομίας καθώς και για τη θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επειδή το θέμα είναι πολύπλοκο και πολυπαραμετρικό, ενώ συγχρόνως διαπλέκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, κατ’ ανάγκην το παρόν κείμενο είναι εκτενές για την ουσιαστική και σε βάθος κατανόησή του από τον αναγνώστη.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Λίμνη Μίσιγκαν: Διαρροή πετρελαίου από πυρηνικό εργοστάσιο επί 2 μήνες


Οι εκπρόσωποι ενός πυρηνικού εργοστασίου στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν ότι ένα από τα συστήματα ψύξης διέρρεε πετρέλαιο στη Λίμνη Μίσιγκαν επί δύο μήνες.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ανέφεραν τη διαρροή στις τοπικές και κρατικές αρχές στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο η λεπτομερής εξέταση των επιπέδων πετρελαίου που χρησιμοποιεί το σύστημα αποκάλυψε πως η διαρροή ξεκίνησε στα τέλη Οκτώβρη, απελευθερώνοντας περισσότερα από 9.000 λίτρα πετρελαίου στη λίμνη.

«Εξετάσαμε αμέσως την κατάσταση της λίμνης, αλλά δε βρήκαμε ίχνη πετρελαίου στις δεξαμενές μας, τη λίμνη ή την όχθη», δήλωσε ο Μπιλ Σαλκ, υπεύθυνος επικοινωνίας του πυρηνικού εργοστασίου Κουκ. «Πιστεύουμε πως η ποσότητα πετρελαίου έχει διασκορπιστεί, ενώ δεν εκτέθηκε ποτέ σε ραδιενέργεια καθώς το σύστημα ψύξης είναι ανεξάρτητο από τις ραδιενεργές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Η ακριβής τοποθεσία της διαρροής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, γεγονός το οποίο προκάλεσε την επιφύλαξη αρκετών περιβαλλοντικών οργανώσεων που φοβούνται πως η έκταση της διαρροής δεν είναι γνωστή στους υπευθύνους.

«Το γεγονός πώς χρειάστηκαν δύο μήνες για να αντιληφθούν την ύπαρξη της διαρροής είναι ενδεικτικό για την ποιότητα και των άλλων συστημάτων τους», δήλωσε ο Μάικλ Κήγκαν, διευθυντής μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης με αντικείμενο το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών Μίσιγκαν, Οντάριο, Σουπήριορ, Χιούρον και Ήρι. «Επιπλέον η πεποίθηση πως η μόλυνση στη λίμνη λύθηκε επειδή το πετρέλαιο διαλύθηκε είναι θεμελιωδώς προβληματική», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισαν προληπτικά και οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του σταθμού μετά από εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από υπερχείλιση της λίμνης, ενώ τώρα το υπαίτιο σύστημα ψύξης έχει απομονωθεί. 

Η λειτουργία του σταθμού συνεχίζεται κανονικά καθώς υπάρχουν τρία άλλα συστήματα ψύξης σε διαφορετικά σημεία των εγκαταστάσεων. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


ΠΗΓΗ:real.gr

Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου το 2015;

RTR1O2RA oil
Σε νέο χαμηλό πενταετίας η τιμή του μπρεντ σήμερα – Πιθανώς να πέσει μέσα στη χρονιά και στα 30 δολάρια το βαρέλι, λένε οι αναλυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το πετρέλαιο άγγιξε τα 53 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο τιμών που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Και είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μέχρι τον περασμένο Ιούλιο το πετρέλαιο πωλείτο προς 100 δολάρια το βαρέλι.

Ελάχιστοι προέβλεψαν αυτή την κατάρρευση των τιμών. Τώρα όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν οι τιμές να πέσουν ακόμα περισσότερο.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην βρεθούμε σε μια κατάσταση παρόμοια με τα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 – δηλαδή περίπου στα 30 δολάρια το βαρέλι», τονίζει στο CNN Money ο Ντάριν Νιούσομ, αναλυτής στην Telvent DTN.

Αυτή η εξέλιξη θα ήταν θετική για την οικονομία των ΗΠΑ συνολικά, και ιδιαίτερα για τους καταναλωτές. Όμως, θα έπληττε περαιτέρω τον πετρελαϊκό κλάδο, και ιδιαίτερα τους παραγωγούς του υψηλού κόστους σχιστολιθικού πετρελαίου. Ήδη, έχουν αναγγελθεί χιλιάδες απολύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Γιατί όμως είναι το πετρέλαιο τόσο φτηνό; Εν μέρει, εξαιτίας της υπερβάλλουσας προσφοράς που προκλήθηκε από την ενεργειακή επανάσταση στη Βόρεια Αμερική. Σε μια προσπάθεια σύνθλιψης αυτών των νέων ενεργειακών παικτών, ο ΟΠΕΚ ενέτεινε το πρόβλημα της υπερβάλλουσας προσφοράς διατηρώντας σταθερή την παραγωγή στα τέλη Νοεμβρίου.

«Το πρόβλημα είναι απλά μαθηματικό: υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο χρειαζόμαστε», λέει η Τάμαρ Έσσνερ, αναλύτρια στην Nasdaq Advisory Services.

Εντωμεταξύ, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, κυρίως, έχει οδηγήσει σε μια σταθεροποίηση της ζήτησης. Μέχρι πρόσφατα, η ζήτηση για πετρέλαιο από τη χώρα αυξανόταν με απίστευτους ρυθμούς, αλλά τώρα η αύξηση της ζήτησης είναι μικρή.

Επίσης, η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο οφείλεται και στο γεγονός της μεγαλύτερης ενεργειακής αποτελεσματικότητας οικονομιών όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Κοιτάξτε έξω απ’ το παράθυρό σας: τα αυτοκίνητα που κάποτε «ρουφούσαν» βενζίνη ακατάσχετα έχουν πλέον αντικατασταθεί με άλλα, με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.

Τέλος, τώρα που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν οδηγηθεί σε ενεργειακή ανεξαρτησία, οι ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να στοιχειώνουν τις αγορές ενέργειας. «Η προσφορά πετρελαίου εξαρτιόταν από τη Μέση Ανατολή, όπου πάντα υπήρχε το δυναμικό της σύγκρουσης», επισημαίνει η Έσσνερ. Όμως, αυτό το γεωπολιτικό ρίσκο που κάποτε εκτόξευε τις τιμές δεν φαίνεται πλέον να επηρεάζει τα πράγματα. Ενδεικτικά, οι πρόσφατες αναταραχές στη Λιβύη δεν είχαν καμία επίδραση στις τιμές.

Σε νέο χαμηλό πενταετίας η τιμή του μπρεντ σήμερα
Η τιμή του πετρελαίου μπρέντ για παραδόσεις Φεβρουαρίου υποχώρησε στα 55,25 δολάρια το βαρέλι σήμερα το πρωί, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε σήμερα στα 51,40 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009.

«Είναι δύσκολο να δούμε άνοδο στην τιμή του πετρελαίου σύντομα», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο αναλυτής της Morgan Stanley, Άνταμ Λόνγκσον. «Η αγορά έχει νέους παίκτες όπως η Ρωσία και το Ιράκ με συνέπεια η προσφορά να είναι μεγάλη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, η υποχώρηση στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου καθιστώντας τις χώρες του ευρώ πιο αδύναμους αγοραστές του αμερικανικού αργού.


ΠΗΓΗ:fortunegreece.com