Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ξεκίνησαν οι επαφές με τις ενεργειακές ΔΕΚΟ


Τα πρώτα ραντεβού με επικεφαλής ΔΕΚΟ του τομέα της ενέργειας πραγματοποιούνται σήμερα στο ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για ενημερωτικές συναντήσεις αφού μόλις προχθές ανέλαβε η πολιτική ηγεσία και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να κατατεθούν τα απαραίτητα ενημερωτικά σημειώματα για την κατάσταση των εταιρειών αλλά και της αγοράς.

Το αρχικό κλίμα που υπάρχει επί του παρόντος είναι ότι δε θα υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις, προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών και ενημέρωσης


ΠΗΓΗ.capital.gr

ΔΕΣΦΑ: Σημαντική Πρόοδος στην Κατασκευή της 3ης Δεξαμενής της Ρεβυθούσας


Σημαντική πρόοδο καταγράφει το έργο της κατασκευής της 3ης δεξαμενής του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας, όπως έγινε γνωστό έπειτα από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στη Ρεβυθούσα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΕΣΦΑ, το έργο προχωρά με σταθερό ρυθμό και χωρίς προβλήματα. Επτά μήνες μετά την έναρξη των εργασιών (Μάιος 2014),η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην κατασκευή της 3ης δεξαμενής είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εργασίες εκσκαφών, θεμελίωσης και σταθεροποίησης.
Η κατασκευή της 3ης δεξαμενής αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος του έργου της 2ης αναβάθμισης του σταθμού, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα σηματοδοτήσει τη σημαντική ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας τροφοδοσίας (αύξηση του αποθηκευτικού χώρου κατά 73%), την δυνατότητα εισαγωγής ΥΦΑ από περισσότερους Χρήστες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και την αύξηση του χρόνου προσωρινής αποθήκευσης ΥΦΑ πέραν των 18 ημερών που ισχύει έως σήμερα.
Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς τόνισε ότι “Η σημαντική πρόοδος της κατασκευής της 3ης δεξαμενής είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής του ΔΕΣΦΑ για εντατικοποίηση των επενδύσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας”.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Η άρση της επιστράτευσης στη ΔΕΗ δεν είναι αρκετή, διερεύνηση όλου του παρασκηνίου ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!


Εντύπωση μας έκανε μια "χλιαρή" ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την οποία "θυμήθηκε" να ζητήσει την άρση της επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ, ξέχασε όμως να ζητήσει τη διερεύνηση του πώς και γιατί η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε στις 5 Ιουλίου 2014 στην επιστράτευση των απεργών, τσαλαπατώντας το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η ακροτελεύτια διάταξη στο άρθρο 120 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρη: Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που ...
δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.".

Σ' αυτό το ιστολόγιο λοιπόν, στις 6/7, καταγγείλαμε ανοιχτά τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η επιστράτευση, αποκαλύπτοντας πως τα φορτία του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας ήταν τόσο χαμηλά, που δεν χρειάστηκε καν να δουλέψουν οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου! Για να προετοιμαστεί το κατάλληλο σκηνικό και να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την επιστράτευση, το βράδυ της 4/7 έγιναν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφήνοντας ηλικιωμένους, παιδιά κι επιχειρήσεις στο σκοτάδι. Το νομοσχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ ψηφίστηκε τελικά από μια θλιβερή σύναξη προθύμων σε θερινό τμήμα κι όχι στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά η μεγάλη αποκάλυψη του Greeklignite έφθασε στη Βουλή κι αποτέλεσε βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας του εισηγητή του Σύριζα Θαν. Πετράκου.

Την ώρα που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του κατήγγειλε παραβίαση του Συντάγματος στην επιστράτευση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ, περιέργως, δεν είχε προβάλλει το θέμα της μη λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων κι έλυσε με χαρακτηριστική ευκολία την απεργία, επικαλούμενη την κήρυξή της ως παράνομη απ' τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων ασφαλώς και πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά το ίδιο σεβαστό πρέπει να είναι και το Σύνταγμα και ιδίως η τελευταία του διάταξη. Γι' αυτό και στις 26/7 διατυπώσαμε πρόσθετα ερωτήματα για την επιστράτευση, επισημαίνοντας τη "χλιαρή" στάση της ΓΕΝΟΠ.

Ο Αύγουστος και "τα μπάνια του λαού" κύλησαν χωρίς να ενοχλήσει κάτι τη μακαριότητα της ΓΕΝΟΠ, αλλά στις 1/9 μάθαμε πως 10 βουλευτές του Σύριζα, με επικεφαλής το σημερινό Υπουργό Ενέργειας Παν. Λαφαζάνη και τους υπεύθυνους του Τομέα Ενέργειας Θαν. Πετράκο & Ευγ. Ουζουνίδου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με την οποία κατήγγειλαν την "αθλιότητα της επιστράτευσης" και ζήτησαν απ' το Μανιάτη και το Χαρδούβελη την κατάθεση εγγράφων που να αποδεικνύουν το βάσιμο των διακοπών ηλεκτροδότησης της 4/7, τις οποίες απέδωσαν ευθέως στην ίδια την κυβέρνηση. Αν κάποιος βρει κάποιο σχόλιο της συνήθως λαλίστατης ΓΕΝΟΠ για την πολύ σημαντική ερώτηση στη Βουλή, παρακαλείται να μας το στείλει. Εμείς πάντως δεν βρήκαμε.

Στην ερώτηση του Σύριζα η κυβέρνηση Σαμαρά ουδέποτε απάντησε, καθώς η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει απάντηση. Το πιο πιθανό είναι πως υπάρχει μόνο ποινική ευθύνη του Μανιάτη και της συγκυβέρνησης, για ψευδή βεβαίωση και για τις εντελώς αδικαιολόγητες και προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, που έκαναν σε διάφορες περιοχές της χώρας το βράδυ πριν την επιστράτευση, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο σκηνικό στην κοινή γνώμη. Στις 25 Φεβρουαρίου 2015, ένα μήνα μετά τις εκλογές, στήνεται Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου και την εξαφάνιση της λίστας Λαγκάρντ. Μετά μήπως πρέπει να μπει στη σειρά κι ο Μανιάτης, να λογοδοτήσει για την αθλιότητα της επιστράτευσης και των διακοπών ρεύματος;

Οι "δημοκράτες" του Σαμαρά και οι "σοσιαλιστές" του Βενιζέλου δεν άντεξαν να λειτουργήσουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και προχώρησαν σε μια εντελώς αυθαίρετη και παράνομη επιστράτευση, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας. Αφού πρώτα είχαν φροντίσει να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να πετσοκόψουν τους μισθούς, να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση.

Δεν αρκεί λοιπόν η άρση της επιστράτευσης, που προφανώς θα την κάνει η νέα κυβέρνηση άμεσα, αν θέλει να έχει στοιχειώδη συνέπεια λόγων και έργων πριν και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία η διερεύνηση του τι πραγματικά έγινε στις 4/7, για να σταλεί παντού το μήνυμα της ανάγκης σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Παναγιώτης Λαφαζάνης: "Δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης νέας διοίκησης στη ΔΕΗ"


H κατάσταση και οι προοπτικές της ΔΕΗ συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη  Λαφαζάνη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθρούρο Ζερβό ενώ αναφέρθηκε ότι δεν τίθεται θέμα τοποθέτησης νέας διοίκησης.

Στην ενημερωτική συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συζητήθηκαν θέματα  όπως η ματαίωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ομίλου ΔΕΗ,τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ και οι εκκρεμότητες που παραμένουν με κάποιους πελάτες στην υψηλή τάση.

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλάμβανε τη θυγατρική μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τη δημιουργία και πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» και την πώληση «πακέτου» μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, ενέργειες που δρομολογήθηκαν με νόμο και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Νομοθεσία που όπως συζητήθηκε στη συνάντηση, θα πρέπει τώρα να τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκαν ειδικότερα θέματα όπως τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ, οι εκκρεμότητες που παραμένουν με κάποιους πελάτες στην υψηλή τάση αλλά και το ανοιχτό θέμα της διαμόρφωσης των αποζημιώσεων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.


 ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Λαφαζάνης: Ακυρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ – Αναμένουμε την απόφαση της Κομισιόν για τον ΔΕΣΦΑ


Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ εξήγγειλε, μέσω σημερινής του συνέντευξης στο Reuters, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει το Reuters, η εμμονή της νέας αριστερής κυβέρνησης στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων φαίνεται να "παγώνει" τις επένδυσεις και να ταράσσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ειδικότερα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λαφαζάνης «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει η σχεδιάζομενη πώληση του 65% της ΔΕΠΑ. Δεν θα την πουλήσουμε σε κανέναν, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος».
Ωστόσο, υιοθέτησε μια πιο συντηρητική στάση αναφορικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα ενεργήσει μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν, η οποία διερευνά αν το deal παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.
«Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Κομισιόν και θα αποφασίσουμε τις δικές μας κινήσεις», διεμήνυσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την επένδυση της καναδικής Eldorado Gold, στη Χαλκιδική, ο κ. Λαφαζάνης αντιτάχθηκε ευθέως στην επένδυση λέγοντας ότι «είμαστε απολύτως ενάντιοι και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Νέα μονάδα επεξεργασίας θείου στα βουλγαρικά διϋλιστήρια της Lukoil


Η βουλγαρική Lukoil Neftochim Burgas εγκαινίασε νέα μονάδα επεξεργασίας θείου στα διϋλιστήριά της, προϋπολογισμού 62,8 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες.
Η επένδυση εντάσσεται στην συνολική αναβάθμιση των διϋλιστηρίων, ύψους 1,5 δις. δολαριών, που προβλέπει αντικατάσταση παλαιότερων μονάδων με νέες.
Στην επόμενη φάση του, το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση δεύτερης μονάδας hydrocracking, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Προς τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη: Και τα διόδια κ. υπουργέ;;;

diodia-elefsinas-denplirono-xaratsia-diodia
Έτσι ξεκίνησαν οι Επιτροπές αγώνα το 2010. Γράφαμε τότε με αφορμή τα διόδια: «Στην Ελλάδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπου και να στραφεί ο εργαζόμενος πέφτει πάνω σε εισπρακτικούς μηχανισμούς που στόχο έχουν να κλέψουν και το τελευταίο ευρώ του, «για το καλό του» και το καλό της «εθνικής μας οικονομίας». Μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία γίνονται εμπόρευμα που φέρνει νέα κέρδη. Ότι μένει μπαίνει στο στόχαστρο δεύτερης επίθεσης «πλάγιας» και καθημερινής, διόδια, συγκοινωνίες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, και οι λοιπές ΔΕΚΟ με τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου (ΣΔΙΤ), έρχονται για να ολοκληρώσουν τη μεγαλύτερη αναδιανομή των τελευταίων χρόνων υπερ του κεφάλαιου».

Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι η εμπορευματοποίηση των μετακινήσεων με την παράδοση του οδικού μας δίκτυου στους «εθνικούς εργολάβους». Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ  άρχισε να κατασκευάζεται σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, προκειμένου να αποτελέσει τον κύριο οδικό άξονα μεταφοράς εμπορευμάτων προς τα ανατολικά και όχι κυρίως για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.  Όταν τελείωσε άφησε πίσω του χιλιάδες ανέργους, μερικούς νεκρούς πού όλοι προσπάθησαν να ξεχάσουν γρήγορα και ένα χαράτσι καθημερινό για εκατοντάδες χιλιάδες διερχόμενους συμπολίτες μας. Μοναδικά ευνοημένοι και από αυτό το αναπτυξιακό έργο οι πολυεθνικές ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν τη διαχείριση του, καταχρηστικά, μέχρι σήμερα.

Η Σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1996 είχε διάρκεια 8-23 χρόνια με την πρόβλεψη ότι εάν στο μεταξύ οι εργολάβοι έκαναν απόσβεση της ίδιας συμμετοχής τους συν ένα κέρδος 11,6%, τότε το έργο και η διαχείρισή του θα επέστρεφε στο δημόσιο.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ “κόστισε” 1,3 δις  ευρώ περίπου. Το δημόσιο κατέβαλλε 420 εκ. Ευρώ, 675 εκ. Ευρώ έλαβαν δάνειο οι εργολάβοι με την ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και 175 εκ. Ευρώ η δική τους , πραγματική συμμετοχή, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι υπερτιμολογήσεις (και βεβαίως καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το αποτόλμησε, παρά τις τεκμηριωμένς καταγγελίες).

Το 2009 τα έσοδα της Αττικής οδού ξεπερνούν το 1 (ένα) εκ. ευρώ την ημέρα. Τα κέρδη των χρήσεων λειτουργίας έχουν ξεπεράσει όχι μόνο τα «δάνεια» και τη συμμετοχή των εργολάβων, αλλά τη συνολική αξία (όπως αυτή δηλώθηκε επίσημα) της κατασκευής του έργου μαζί ακόμα και με το κέρδος που έιχε προβλεφτεί.  Το δημόσιο ποτέ δεν αξίωσε την εφαρμογή της ρήτρας που προέβλεπε η αρχική σύμβαση για επιστροφή του έργου στο δημόσιο…



ΠΗΓΗ:denplirono.wordpress.com

Αρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Αρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Την απόφαση για άρση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στις εταιρείες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ υπέγραψε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η άρση της πολιτικής επιστράτευσης στις παραπάνω εταιρείες έγινε έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υπενθυμίζεται πως χθες η ΓΕΝΟΠ ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη την άμεση άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εκφράζοντας με ανακοίνωσή της την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του υπουργού περί διακοπής της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Εγκύκλιος Σαββαϊδου: Επιβάλλεται φόρος 15% στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων και εντόκων

Εγκύκλιος Σαββαϊδου: Επιβάλλεται φόρος 15% στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων και εντόκων
Φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2014 απεκόμισαν κέρδη από την πώληση μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ολόκληρων επιχειρήσεων υποχρεούνται φέτος να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ που διευκρινίζει τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

1. Σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπόκειται κάθε υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης, καθώς επίσης και από τη μεταβίβαση των ακόλουθων τίτλων

α) μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,

β) μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον μισό τοις εκατό (0,5%),

γ) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,

δ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,

ε) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ως μεταβίβαση νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

Σε περίπτωση που οι ως άνω τίτλοι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή, εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.

Εν ολίγοις ο φόρος θα επιβάλλεται για τίτλους που έχουν αποκτηθεί μετά την 1/1/2009 και σε αυτούς που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τουλάχιστον με 0,5%.

Το εισόδημα από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογείται, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα, με συντελεστή 15%, χωρίς να απαιτείται κατά το χρόνο της μεταβίβασης η υποβολή δήλωσης. Το εν λόγω εισόδημα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου και θα φορολογηθεί στο τέλος τους έτους.

Περισσότερα στην εγκύκλιο . ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Καμία Αλλαγή στους Όρους του Διαγωνισμού για τους Υδρογονάνθρακες - Προέχει η Αξιοπιστία της Χώρας


Χωρίς παρέμβαση, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, θα ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός, που λήγει στις 6 Φεβρουαρίου, για την παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Η ένσταση της νέας κυβέρνησης, που αφορά πρωτίστως στον τύπο της σύμβασης, δεν αντιμετωπίζεται ως μείζον θέμα. Αυτό που προέχει είναι να μην πληγεί στη διεθνή αγορά η αξιοπιστία της χώρας και δοθούν λάθος μηνύματα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Καθώς έχει καταγραφεί ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι σε αυτήν, τουλάχιστον, τη φάση, δεν θα επιχειρηθεί καμία κίνηση που θα «τραυμάτιζε» την όλη διαδικασία.
Δύο γεγονότα ενισχύουν τις πληροφορίες του energia. gr, ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο διαγωνισμό για την εκχώρηση του δικαιώματος έρευνας στις περιοχές, Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και της Β.Δ. Πελοποννήσου. Πρώτον, δεν καταγράφεται καθόλου κλίμα ανησυχίας ανάμεσα στην εν δυνάμει επενδυτική κοινότητα για τις έρευνες. Το αντίθετο μάλιστα. Από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να κατατεθεί από την ιταλική Enel, την Energean Oil& Gas και την ΕΛ.ΠΕ.
Δεύτερον, γιατί ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα αυτό, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου. Παρότι ερωτήθηκε, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή και οι οποίες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή, αφότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του energia. gr, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν κάνει τα πλάνα τους με βάση τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, εντούτοις, δεν αποκλείεται η δυνατότητα να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αμοιβαίως επωφελείς, για την αλλαγή των όρων εκχώρησης. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να σταθεί νομικά, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες στο διαγωνισμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο εν εξελίξει διαγωνισμός προβλέπει τη σύμβαση επιμερισμού κερδών ( production sharing agreements), κατά την οποία το δημόσιο λαμβάνει έσοδα εν είδει μίσθωσης στον ιδιώτη επενδυτή των κοιτασμάτων. Αυτού του είδους η σύμβαση έχει ευρεία εφαρμογή στην Ευρώπη. Στον αντίποδα υπάρχουν και τα service contracts, με βάση τα οποία η εθνική εταιρία υδρογονανθράκων ενός κράτους πληρώνει για κάθε βαρέλι που θα παράγεται ένα συμφωνημένο αντίτιμο. Αυτού του είδους η σύμβαση εφαρμόζεται στο Ιράκ και έχει γίνει αποδεκτή από όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς και στην Αλγερία, τη Νιγηρία και την Αγκόλα. Θεωρείται, μάλιστα, ότι λειτουργεί ως κίνητρο για την επιδίωξη μεγαλύτερης παραγωγής.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, η ΕΔΕΥ είχε ετοιμάσει εξαρχής τα κείμενα και για τους δύο τύπους συμβάσεων, για να επιλεγεί τελικά η σύμβαση επιμερισμού κερδών. Πηγές που παρακολουθούν το όλο θέμα επισημαίνουν ότι και οι δύο τύποι παράγουν τα ίδια έσοδα για το κράτος, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της δεύτερης σύμβασης απαιτείται η ύπαρξη κρατικής εταιρίας πετρελαίων. Καθώς ήδη λειτουργεί η ΕΔΕΥ, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να ενισχυθεί αποφασιστικά για να αναλάβει αυτό το ρόλο, ολοκληρώνοντας, όμως, την πλήρη στελέχωση της.



ΠΗΓΗ:energia.gr

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αλλά θα … μειωθούν οι ανώτεροι


«Καμπανάκι» έχει σημάνει στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες (κλαδικές εργατικές ομοσπονδίες) εργατικές συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας μετά την επανάληψη της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον νέο  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνου Σκουρλέτη, κατά την προχθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του, περί «επαναφοράς:

·         του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
·         της δυνατότητας της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ, να συναποφασίζει με της  αντίστοιχης βαθμίδας εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για το ύψος του κατώτατου μισθού από εδώ και στο εξής
·         της καθολικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων σε μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο φόβος των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων εντοπίζεται στο ενδεχόμενο να πιέσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις για μειώσεις στους μισθούς των υψηλότερα αμειβόμενων  εργαζομένων σαν αντιστάθμισμα στις αυξήσεις που θα υποχρεωθούν να δώσουν σε όσους εργαζομένους αμείβονται με τον εθνικό κατώτατο μισθό, εφόσον αυτός τελικά αυξηθεί κατά 22%.

‘Ήδη υπήρξε το «πρώτο κρούσμα» Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ, την οποία διακίνησε η ίδια η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) η εν λόγω εταιρεία «έσπευσε να ζητήσει και νέα μείωση σε ποσοστό 15-20% από τους παλιούς κυρίως εργαζόμενους της, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 1.400 ευρώ μικτά και άνω».

Από την πλευρά του Σωματείου της PRAKTIKER EΛΛΑΣ και της ΟΙΥΕ αναφέρεται  ότι η εταιρεία PRAKTIKER EΛΛΑΣ «θορυβήθηκε από τις πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Εργασίας, περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Από την ΓΣΕΕ, αναφέρουν στο Capital.gr πως η παραπάνω δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Εκείνο πάντως που δεν έχει , όμως, ακόμα αποσαφηνιστεί εάν  νέος εθνικός κατώτατος μισθός των 751 ευρώ θα επιβληθεί με νόμο, πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή με την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)  μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015. Τότε λήγει η μετενέργεια της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και αφορούσε το επίδομα γάμου, το 13ο - 14ο μισθό, τις τριετίες αλλά όχι το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.

Πάντως η ΓΣΕΕ έχει ήδη στείλει επιστολή προς τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Μαρτίου 2015. Θα απαιτηθούν τρεις – τέσσερις σναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των εμπλεκομένων πλευρών, αναφέρουν από τη ΓΣΕΕ πριν την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.  Η ΕΣΕΕ με χθεσινή ανακοίνωση της τάχθηκε υπέρ μίας «σταδιακής επαναφοράς» του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.



ΠΗΓΗ.capital.gr

3 ηχηρές αποχωρήσεις από το διαγωνισμό για τα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας


Τρεις μεγάλες εταιρείες, η παρουσία των οποίων αναβαθμίζει το πετρελαϊκό status της ελληνικής αγοράς, αποσύρθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress από τη διεκδίκηση των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή από το μικρό διαγωνισμό που αποτελεί προοίμιο για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων.
Οι εταιρείες που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δε θα δώσουν το παρών στο διαγωνισμό παρότι είχαν δείξει ενδιαφέρον και είχαν προετοιμαστεί για να καταθέσουν φακέλους προσφορών είναι ηχηρά και εντυπωσιακά ονόματα: ο αγγλοολλανδικός κολοσσός Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol.
Η πρόθεση των εταιρειών να κατέβουν στο διαγωνισμό για τα τρία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα (Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο) είχε γίνει φανερή στην εγχώρια πετρελαϊκή αγορά καθώς είχαν προηγηθεί το περασμένο διάστημα συνομιλίες με τράπεζες, νομικά γραφεία αλλά και πιθανού εταίρους.
Η απόσυρση του ενδιαφέροντος, έχει ήδη καταστεί σαφής αφού όλες αυτές οι διεργασίες και οι συζητήσεις με τα νομικά γραφεία και τις τράπεζες σταμάτησαν.
Ποια είναι όμως τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντος των τριών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress:
Η Shell έχει ήδη ερευνητικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή αφού διατηρεί παραγωγική παρουσία στην Αλβανία και ειδικότερα στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ έχει "δεί" τη συγκεκριμένη υπό δημοπράτηση περιοχή και στο παρελθόν.
Η Total η οποία είναι μια από τις τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, για την οποία έχει γίνει γνωστό ότι έχει αποκτήσει το σύνολο των σεισμικών δεδομένων που διενέργησε η PGS και άρα έχει ήδη αποδείξει το δυνητικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά. Η Total έχει παρουσία και στην Κύπρο όπου και της έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση θαλάσσιου οικοπέδου.
Η ισπανική Repsol  είναι μια εξαιρετικά δυναμική εταιρεία η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επέκτασή της και ως εκ τούτου θα μπορούσε δυνητικά να κοιτάξει αγορές που έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται εντός της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αποστασιοποίησης των τριών εταιρειών από το μικρό διαγωνισμό για τα οικόπεδα της Δ. Ελλάδα, δόθηκαν με την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας το Δεκέμβριο ενώ τα αρνητικά μηνύματα συνεχίστηκαν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των εταιρειών έπαιξε παράλληλα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδήγησε το σύνολο της πετρελαϊκής αγοράς σε αναθεώρηση των επενδυτικών της πλάνων, με πρώτα «θύματα» τα “μη ώριμα” και “ανεξερεύνητα” project.
Πως διαμορφώνεται πλέον το σκηνικό για το διαγωνισμό; Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα γίνει παρά το σκεπτικισμό της νέας κυβέρνησης αφού θεωρείται βέβαιη η παρουσία του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και της ιταλικής Enel, η οποία θυμίζουμε είναι εκείνη η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία καταθέτωντας επίσημη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση. Αμφίβολη αυτή τη στιγμή παραμένει η παρουσία στο διαγωνισμό, η πρόθεσμία του οποίου λήγει στις 6 Φεβρουαρίου, άλλης ελληνικής εταιρείας της Energean Oil & Gas.
Από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή προκρίνεται να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού παρά τις δεδομένες αντιρρήσεις αλλά και την εκπεφρασμένη βούληση για αλλαγή του μοντέλου τόσο των διαγωνισμών όσο και των παραχωρήσεων. Ακόμη και εάν ο διαγωνισμός προχωρήσει πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί καθώς το πιο κρίσιμο στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των τελικών συμβάσεων παραχώρησης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Shell: Κόβει επενδύσεις $15 δισ. λόγω της κατάρρευσης στο πετρέλαιο

Shell: Κόβει επενδύσεις $15 δισ. λόγω της κατάρρευσης στο πετρέλαιο
Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η Shell ανακοίνωσε κέρδη που υπολείπονται των προβλέψεων με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε περικοπή επενδύσεων 15 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα τριετίας.

Τα κέρδη της βρετανο-ολλανδικής πετρελαϊκής πήραν την κατιούσα κυρίως λόγω της καθίζησης που σημειώνεται στην τιμή του πετρελαίου.

Η Shell είναι και η πρώτη από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς παγκοσμίως που ανακοινώνει αποτελέσματα μετά την πτώση του αργού σε χαμηλό πενταετίας. Όπως δήλωσε σήμερα ο CEO, Ben van Beurden, η επιχείρηση θα επανεξετάσει τις δαπάνες της σε 40 τομείς σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, τα κέρδη ανήλθαν σε 3,3 δισ. δολ. κατά το δ' τρίμηνο, από 2,9 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, ωστόσο είναι αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg για 4,1 δισ. δολ.


Οι μετοχές της έχαναν νωρίτερα 4,4% στο Λονδίνο και κινήθηκαν στις 2,067 πέννες.

Η πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ. ανάγκασε εταιρείες όπως η Statoil, η Tullow Oil και η Premier Oil να καθυστερήσουν έργα ή να μειώσουν δαπάνες ανεύρεσης πετρελαίου. Η BP πάγωσε τους μισθούς και η Chevron καθυστέρησε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό άντλησης πετρελαίου του 2015. Οι εταιρείες στοχεύουν να προστατεύσουν τα μερίσματα προς του επενδυτές, περικόπτοντας τις δαπάνες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η εποχή των ορυκτών καυσίμων δεν θα τελειώσει επειδή τελείωσαν τα αποθέματα ...


Στην Ελλάδα στις 20-22/1 είχαμε προεκλογική εκστρατεία, αλλά στο Βερολίνο έλαβε χώρα ένα σημαντικό συνέδριο, το ετήσιο συνέδριο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για την ενέργεια. Φέτος την εναρκτήρια ομιλία την έκανε ο Johannes Teyssen, CEO της E.ON, της πιο μεγάλης ενεργειακής εταιρείας, και ήταν απολύτως σαφής : "Das Zeitalter der fossilen Energieträger wird nicht enden, weil die Ressourcen enden, sondern weil es ...
bessere Lösungen geben wird. Heute aber ist die fossile Energieerzeugung in vielen Teilen der Welt die einzige und beste Art der Energieerzeugung. - Η εποχή των ορυκτών καυσίμων δεν θα τελειώσει επειδή τελείωσαν τα αποθέματα, αλλά επειδή θα βρεθεί κάποια καλύτερη λύση. Αλλά σήμερα, σε πολλά μέρη του κόσμου, τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μοναδικός και ο καλύτερος τρόπος για παραγωγή ενέργειας".

Είναι προφανές πως η λίθινη εποχή δεν τελείωσε επειδή τελείωσαν οι πέτρες. Η εποχή του χαλκού δεν τελείωσε επειδή τελείωσε ο χαλκός. Η τεχνολογία βρήκε κάποια καλύτερη λύση, που έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προώθησε τον ανθρώπινο πολιτισμό. Υπάρχει σήμερα κάποια αντίστοιχη τεχνολογική λύση, που να καθιστά ασύμφορη ή περιττή τη χρήση ορυκτών καυσίμων; Ασφαλώς όχι. Γι' αυτό το 41% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής γίνεται από κάρβουνο, γι' αυτό και βλέπουμε την Κίνα να αυξάνει σταθερά την κατανάλωση κάρβουνου, γι' αυτό βλέπουμε την Ινδία να τρέχει να επενδύει στο Αυστραλιανό κάρβουνο. Αν αύριο το πρωί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνουν εξίσου αξιόπιστα και πιο προσιτά απ' τα βενζινοκίνητα, όλοι θα τα προτιμήσουν. Μέχρι τότε η επιλογή είναι ανάμεσα σε βενζίνη, πετρέλαιο ή αέριο.

Ο Teyssen ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις προκλήσεις και τις διακοπτόμενες τάσεις που προκαλούν οι κανονιστικές παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας, καθώς δεν είναι πλέον δυνατόν να προβλέψει κανείς τις μελλοντικές εξελίξεις βασιζόμενος σε ιστορικές εμπειρίες. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια βιομηχανία που κατά το παρελθόν βασιζόταν στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Πρόσθετες προκλήσεις προκύπτουν από νέες τεχνολογίες, τις ΑΠΕ και την "έξυπνη" ενέργεια, καθώς και την απαίτηση για λύσεις αποκεντρωμένης παραγωγής. 

Στις 30/11 η EOn είχε ανακοινώσει μια νέα στρατηγική για την ηλεκτροπαραγωγή: η εταιρεία θα "σπάσει" σε δυο κομμάτια, απ' τα οποία το ένα θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα δίκτυα διανομής και σε τελικές λύσεις για τους πελάτες, μετατοπίζοντας την παραδοσιακή ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες και την εμπορία ενέργειας σε μια νέα εταιρεία. Ο Teyssen στην ομιλία του υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση, που είχε προκαλέσει στη Γερμανία ρίγη ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια, λέγοντας πως στο μέλλον ο πελάτης θα επιλέγει τόσο τον τρόπο κάλυψης των ενεργειακών του αναγκών όσο και την τεχνολογία. Ως αποτέλεσμα θα προκύψουν αποκεντρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις και οι ενεργειακές εταιρείες πρέπει να στραφούν σε πελατοκεντρικές πολιτικές, κάτι εντελώς διαφορετικό απ' την ηλεκτροπαραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. 

Μπορεί ο Teyssen να βλέπει ένα αποκεντρωμένο μέλλον, ωστόσο να θυμίσουμε εδώ τι είχε πει ο αντιΚαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον περασμένο Απρίλιο στους φωτοβολταϊκούς, όταν αποκάλυπτε τις "άβολες αλήθειες" της Energiewende: 
"Το ευγενές αντικείμενο του πόθου, ο αποκεντρωμένος ενεργειακός εφοδιασμός, η αυτο-επάρκεια, είναι πέρα για πέρα τρέλα".
"Οι περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρώπη μας περνούν για τρελούς".
"Η απόλυτη εξαίρεση απ' το να πληρώνετε για τις εγγυημένες ταρίφες είναι ένα θαυμάσιο επιχειρηματικό μοντέλο για σας, αλλά είναι πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους".
Επειδή ωστόσο οι μεγάλες εταιρείες, όπως η E.On, πάντα εκμεταλλεύονται τα περιθώρια των κανονιστικών ρυθμίσεων για να βρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, καλό θα είναι να παρακολουθήσουμε το μοντέλο λειτουργίας που θα προωθήσει η Ε.Οn, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις στην αποκεντρωμένη παραγωγή πιθανά θα προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις και για τα δικά μας μη διασυνδεμένα νησιά.

Τέλος, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ΑΠΕ στη Γερμανία έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο η αγορά του ηλεκτρισμού θα είναι αγορά μόνο ενέργειας ή θα έχει και μηχανισμό ισχύος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθεί την αγορά μόνο ενέργειας, ωστόσο η βιομηχανία, που καταλαβαίνει όλο και κάτι περισσότερο απ' τους πολιτικούς από ηλεκτρισμό, δεν νιώθει σιγουριά και προτιμά να υπάρχει και μηχανισμός διασφάλισης επαρκούς ισχύος. Την άποψη αυτή υποστήριξε κι ο Teyssen, καθώς "αν δεν δοθούν έγκαιρα τα κατάλληλα σήματα για επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις θα υπάρξουν περίοδοι έλλειψης ισχύος, που θα προκαλέσουν απότομες ανόδους των τιμών"

Είναι μια "ευγενική" διατύπωση για να προειδοποιήσει, πως με το δρόμο που ακολουθούν φέρνουν τη Γερμανία όλο και πιο κοντά στο φιάσκο της Καλιφόρνια, με τα απανωτά μπλακ άουτ το 2000. Ωστόσο οι Γερμανοί είναι μεθοδικοί, δεν πρόκειται ποτέ να φθάσουν σε παρόμοια κατάσταση, γι' αυτό και προωθούν τα φαραωνικά έργα διασυνδέσεων των ηλεκτρικών δικτύων όλης της Ευρώπης. Με τα λεφτά όλων των κρατών-μελών χτίζουν τα δίκτυα με τα οποία θα μπορούν να πουλάνε σ' όλους τους "εταίρους" το άχρηστο αιολικό τους ρεύμα κι αν χρειαστεί να αντιστρέψουν προσωρινά τη ροή, εισάγοντας απ' όλη τη γύρω γειτονιά.

Win-win για τους Γερμανούς σε κάθε περίπτωση. Και πάντα με τα λεφτά των άλλων ... Κι αν κάποιος έχει αντίρρηση στην πιο πάνω διατύπωση για το "άχρηστο αιολικό ρεύμα", μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε να κλείσουμε τα σύνορα των δικτύων και να περιορίσουμε το αιολικό ρεύμα στο Γερμανικό δίκτυο υψηλής τάσης. Τότε θα δούμε πως το riesiges Problem, που είπε στις 14/1 η Μέρκελ στο Γερμανικό Σύνδεσμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα είναι ένας μεγάλος ευφημισμός, η πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο κοντά σ' αυτό που έλεγε ο Καραγκιόζης: "Ε, ρε πλάκες!"


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr