Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Λαφαζάνη με τον Αζέρο πρέσβη για τον ΔΕΣΦΑ


Αύριο στις 11 το πρωί αναμένεται να συναντηθεί ο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον πρέσβη του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα, Ραχμά Μουσταφάγιεφ.

Η συνάντηση ήταν ύστερα από αίτημα των Αζέρων για να συζητήσει τις προθέσεις της νέα ηγεσίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του νέου υπουργού, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διακοπή της πώλησης, αναμένοντας και την απόφαση της Κομισιόν.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Οι μέρες απεργίας δεν αφαιρούνται από το συντάξιμο χρόνο


Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, μετά εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ορίζεται ρητά, ότι οι μέρες απεργίας συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος επιλογής ασφαλιστικού φορέα.

Η υπουργική απόφαση προέκυψε μετά από αναφορά ασφαλισμένου σχετικά με την απόρριψη του αιτήματός του να υπαχθεί σε ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ), με την αιτιολογία ότι δεν συμπλήρωνε κατά το προηγούμενο εξάμηνο 150 ημέρες ασφάλισης, λόγω συμμετοχής του σε απεργία.

Σύμφωνα με τον νόμο, προϋπόθεση για την επιλογή ασφαλιστικού φορέα μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αποτελεί η συμπλήρωση των 25 ημερών εργασίας ανά μήνα στην εξασφάλιση του ΙΚΑ. Ο ασφαλισμένος ασκώντας το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, επέλεξε να υπαχθεί στο ΙΚΑ και ζήτησε την απαλλαγή του από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν συμπλήρωνε κατά το προηγούμενο εξάμηνο 150 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, επειδή είχε συμμετάσχει σε απεργία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον ΟΑΕΕ, υπογράμμισε, ότι η απουσία υποχρέωσης καταβολής μισθού και, κατά συνέπεια και εισφορών κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν αναιρεί την ιδιότητα του μισθωτού, ούτε συνεπάγεται τη διάρρηξη του ασφαλιστικού δεσμού, όπως μάλιστα, έχει κριθεί και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.


ΠΗΓΗ; defencenet.gr  

Π. Λαφαζάνης: Γόνιμη και ουσιαστική η συζήτηση με ΓΕΝΟΠ


Είχα την τιμή να έχω μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΗ ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης. 

Η συνάντηση μας βοήθησε πολύ ενόψει των προγραμματικών μας δηλώσεων, πρόσθεσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι «ΓΕΝΟΠ και εργαζόμενοι δεν είναι συντεχνία αλλά η ψυχή της Δημόσιας ΔΕΗ, η μεγάλη δύναμη που θα ζητήσει την ανασυγκρότηση της χωρας». Ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα στηριχθεί στο διάλογο, προκειμένου να διαμορφώσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, καθώς και το φθηνό ρεύμα για την οικονομία και τα νοικοκυριά. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Π. Ρέλιας ανέφερε ότι η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα ενώ οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης και την άρση της επίταξης. Επίσης στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την πορεία της ΔΕΗ, κάτι που όπως ειπώθηκε θα συνεχιστεί. 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Νέος ιός στο Facebook - Τι πρέπει να κάνετε

Νέος ιός στο Facebook - Τι πρέπει να κάνετε
Ένας ιός κάνει τον «γύρο» του ελληνικού Facebook, ο οποίος εμφανίζεται ως δημοσίευση από χρήστη όπου έχουν γίνει «tagged» φίλοι του.

Ειδικότερα, ο χρήστης λαμβάνει ένα μήνυμα ότι έχει «προστεθεί με ετικέτα» σε δημοσίευση από άλλον χρήστη- φίλο του. Η δημοσίευση είναι ένα λινκ που τελειώνει συνήθως σε «OMFG! 56ONvDj», καλώντας τον χρήστη να κάνει κλικ στο παρατιθέμενο URL.

Συνήθως στη δημοσίευση φαίνονται να είναι «tagged» 15 με 20 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η αποφυγή του να κάνει κανείς κλικ στο συγκεκριμένο URL και καλό θα ήταν να κάνετε remove tag


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ



Απεργία στον κλάδο πετρελαίου των ΗΠΑ


Απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του σωματείου United Steelworkers στις ΗΠΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχιά συνομολόγησης νέας συλλογικής σύμβασης με τις μεγάλες πετρελαϊκές της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι το σωματείο δεν έχει άλλη επιλογή από το να απεργήσει. Παράλληλα, κατηγόρησαν τις πετρελαϊκές ότι «ο κλάδος είναι ο πλουσιότερος στον κόσμο και έχει την άνεση να κάνει τις αλλαγές που ζητούμε. Το πρόβλημα είναι ότι οι πετρελαϊκές είναι πολύ άπληστες και συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη παρά στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων».
Από την πλευρά της, η Shell δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, στις οποίες μετέχουν επίσης οι Marathon Petroleum και LyondellBasell. Η συγκεκριμένη απεργία είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο από το 1980. Συμμετέχουν εργαζόμενοι από 200 διαφορετικά διϋλιστήρια, τερματικά, αγωγούς και πετροχημικές μονάδες.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Μείον 94 πλατφόρμες πετρελαίου για τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα


94 πλατφόρμες πετρελαίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, καθώς η χαμηλή τιμή του μαύρου χρυσού καθιστά την παραγωγή τους ασύμφορη.
Σύμφωνα με την Baker Hughes, αυτή ήταν η εντονότερη μείωση του αριθμού τους σε εβδομαδιαία βάση από το 1987, όταν και η εταιρεία άρχισε να συλλέγει στοιχεία. Οι πλατφόρμες καταλήγουν είτε σε αχρηστία, είτε να αγοράζονται από τις τράπεζες και στη συνέχεια να διαλύονται.
Πλέον, ο αριθμός των ενεργών πλατφόρμων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 1223 και είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας τριετίας. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Τέξας, όπου 58 από αυτές τέθηκαν εκτός λειτουργίας, μειώνοντας το σύνολο στη συγκεκριμένη περιοχή σε 695. Στις αρχές Ιανουαρίου ο αριθμός αυτός ήταν 840.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Παραμένουν μέχρι νεωτέρας οι διοικήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ


Νέο κύκλο ενημερωτικών επαφών με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων δημοσίων εταιρειών στην αγορά φυσικού, πραγματοποίησε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης. Στις συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες διαμήνυσε ότι οι όποιες αποφάσεις για τις διοικήσεις των δύο εταιρειών θα ληφθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Λαφαζάνης με συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι σταματά η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Για την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει ολοκληρωθεί ενόψει προβλημάτων στην έγκριση της πώλησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Τέλος σημειώνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης θα δει το μεσημέρι τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΗ καθώς έχει οριστεί συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Τα καλά ρουσφέτια παραμονές εκλογών πάντα γίνονται ...Το πελατειακό κράτος σε νέα μεγαλεία ...


Η 3η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 29 Δεκεμβρίου και μέχρι τελευταία στιγμή ΝΔ-Πασοκ ακόμα έλεγαν πως ψάχνουν τους 180 πρόθυμους. Επειδή ωστόσο όλοι το είχαν πάρει απόφαση πως οι 180 δεν πρόκειται να βρεθούν και θα πάμε σε εκλογές, φρόντισαν να κάνουν πράξη την παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" και να τακτοποιήσουν κάποια ρουσφετάκια της τελευταίας στιγμής.

Κάποια απ' αυτά αλιεύσαμε στο ΦΕΚ τ. Α΄, 269/24 Δεκεμβρίου 2014, όπου δημοσιεύεται ο Ν. 4315 "Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι "άλλες διατάξεις", καθώς ...
καταλαμβάνουν τις 64 απ' τις 84(!) σελίδες του ΦΕΚ και θαυμάστε πόσες υπογραφές Υπουργών είναι μαζεμένες, (19, για να μην παιδεύεστε να τις μετρήσετε).

Στο άρθρο 57 λοιπόν του Ν. 4315/2014 λέει το πολύ "ωραίο" "Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου διάρκειας δώδεκα μηνών που συνήφθησαν από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. με φυσικά πρόσωπα, κατόπιν της ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ. 15/23188/ΣΕΠΤ. 2013 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, σύμφωνα με το ν. 2190/1994 όπως ισχύει, παρατείνονται μέχρι την 31.12.2015. Μετατροπή των ανωτέρω συμβάσεων μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και παράτασή τους για μεγαλύτερο συνολικό χρονικό διάστημα, είναι αυτοδικαίως άκυρη."

Δεν γνωρίζουμε πότε συνήφθησαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις, αλλά απ' τις 24.12.2014 που δημοσιεύεται ο Ν. 4315 μέχρι τις 31.12.2015 είναι κάτι περισσότερο απ' τους δώδεκα μήνες που ήταν η αρχική διάρκεια των συμβάσεων. Τι είδους συμβάσεις "έργου" είναι αυτές, που για να ολοκληρωθεί το "έργο" χρειάζεται διπλασιασμός της προθεσμίας περάτωσης; Είναι φυσικά προφανές πως δεν πρόκειται για κανένα "έργο", πρόκειται για συγκαλυμμένες προσλήψεις προσωπικού με παράκαμψη της νομοθεσίας.

Θεωρούμε ως πολύ πιθανό πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες χρειάζεται πράγματι αυτό το προσωπικό για να λειτουργήσει. Η ένσταση λοιπόν που προβάλουμε είναι πως η διοίκηση της ΔΕΗ, παρέα με την απελθούσα συγκυβέρνηση,  προσλαμβάνει με ρουσφετολογικές "συμβάσεις έργου" προσωπικό στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την ώρα που τα μεγάλα μηχανήματα των λιγνιτωρυχείων έχουν μείνει χωρίς προσωπικό και εκεί προβάλλουν το μπαμπούλα της τρόικα και την αναλογία "μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις". Γιατί λοιπόν δεν προσέλαβαν και στα λιγνιτωρυχεία και τους ΑΗΣ προσωπικό με "συμβάσεις έργου", προκειμένου να ενισχύσουν τις παραγωγικές θέσεις; Για να μη τους κατηγορήσει κάποιος πως κάνουν ρουσφέτια; Ή μήπως επειδή υλοποιούσαν πολιτική διάλυσης της ΔΕΗ, προκειμένου να παραδώσουν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας σε συγκεκριμένα συμφέροντα

Κάτι παρόμοιο υπάρχει και στο άρθρο 17: "Οι θέσεις που έχουν συσταθεί στη ΡΑΕ με την παρ. 10 του άρθρου 34 του ν. 3734/2009 (Α΄ 8), διατηρούνται έως και τις 30.6.2016. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 6 του ν. 4203/2013 (Α΄ 235)." Ποιες είναι αυτές οι θέσεις; Όπως λέει ο Ν. 3734/2009, "Για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν για την αξιολόγηση των αιτήσεων που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 27Α, στη Γραμματεία της ΡΑΕ, συνιστώνται είκοσι (20) θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πέραν αυτών που προβλέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 του ν. 3428/2005. Η διάρκεια των συμβάσεων αυτών δεν μπορεί να παραταθεί και λήγει αυτοδίκαια την 30.6.2010." Με το Ν. 3851/2010 η διάρκεια των συμβάσεων, που κατά τα λοιπά "δεν μπορεί να παραταθεί", παρατάθηκε μέχρι την 31.12.2012 και με το Ν.4203/2013 η διάρκεια ξανα-παρατάθηκε μέχρι 31.12.2014. Και με το ΦΕΚ που βλέπουμε σήμερα ξανα-ξανα-παρατάθηκε. Προσοχή, πρόκειται για "θέσεις εργασίας" κι όχι για "συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα", αλλά η σύναψη συμβάσεων προφανώς έπεται της παράτασης ισχύος των θέσεων. Και στην όχι απίθανη περίπτωση, -εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε-, που οι θέσεις καλύπτονται συνεχώς απ' τα ίδια άτομα, μετά από 7 χρόνια κάλυψης των ίδιων αναγκών στην ίδια υπηρεσία προφανώς θα μπορούν πιθανότατα να τεκμηριώσουν σε οποιοδήποτε δικαστήριο την κάλυψη παγίων αναγκών της υπηρεσίας. 

Και κάτι λίγο διαφορετικό στο άρθρο 54: "Άδειες εγκατάστασης για έργα ΑΠΕ που εκδόθηκαν με βάση τις διατάξεις του ν. 3468/2006 και έληξε η ισχύς τους πριν από την τροποποίηση των διατάξεων αυτών από τους νόμους 3851/2010 και 4203/2013, μπορούν να επανεκδοθούν με τους όρους των διατάξεων του ν. 3468/2006 όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους, εφόσον είχαν προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αιτήσεις ακυρώσεως και αναστολής που εκκρεμούσαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 3851/2010, οι οποίες έχουν απορριφθεί ή έχουν καταργηθεί νομίμως οι σχετικές δίκες, διαθέτουν όρους σύνδεσης σε ισχύ και οι φορείς τους υποβάλλουν αιτήσεις επανέκδοσής τους εντός τριών (3) μηνών από την ισχύ του παρόντος." Η "φωτογραφία" είναι, νομίζουμε, πεντακάθαρη και τα σχόλια περιττεύουν.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενες, εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής.

Η παραίτησή μου έρχεται μετά από 4,5 ολόκληρα χρόνια ιδιαίτερα δύσκολα έχοντας στα χέρια μου το τιμόνι του πιο ιστορικού Εργατικού Κέντρου της πατρίδας μας.

Η επιλογή αυτή δύσκολη και στενάχωρη για εμένα προσωπικά, αλλά υπεύθυνη και αξιόπιστη για την συνέχεια της πορείας του εργατικού κινήματος της ευρύτερης περιοχής μας.

Η απόφαση για την παραίτησή μου, βασίζεται αφενός στην εκλογή μου πλέον ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδας, και αφετέρου στην πιο άμεση και ενεργή συμμετοχή μου στα δρώμενα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, που είμαι εκλεγμένος ως μέλος της Διοίκησης.

Οι παραπάνω εξελίξεις στην συνδικαλιστική μου δράση δεν θα μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ πραγματικά και ουσιαστικά στα καθήκοντα που απαιτεί η ιστορική και τιμητική θέση αυτή του Προέδρου του εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Δεν θα μου επιτρέπουν να αντεπεξέλθω υπεύθυνα στις απαιτήσεις και στις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων του Θριασίου Πεδίου.

Έτσι, λοιπόν, η παραίτησή μου κρίνεται «εκ των ουκ άνευ» απαραίτητη.

Απαραίτητη στην ιστορία των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος του Εργατικού μας Κέντρου.

Απαραίτητη στη συνείδησή μου ότι πράττω το σωστό.

Όμως, η συνδικαλιστική μου αυτή απόφαση δεν σημαίνει ότι θα λείψω από τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες των συναδέλφων μου εργαζομένων εδώ στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ανδρώθηκα συνδικαλιστικά.

Παραμένω απλός στρατιώτης στις επάλξεις του Εργατικού Κέντρου ως μέλος της Διοίκησης.

Θέλω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους μου.

Όλους εκείνους τους συναδέλφους μου με κεφαλαία γράμματα πλέον ΦΙΛΟΥΣ μου.

Περάσαμε πολλά, αλλά αντέξαμε.

Σταθήκαμε όρθιοι και δυνατοί, γι’αυτό και συνεχίζουμε δημιουργώντας άρρηκτους δεσμούς αδελφοσύνης μεταξύ μας.

Σε έναν- έναν χωριστά ένα μεγάλο ευχαριστώ, καθώς με στήριξαν και με βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να ηγηθώ από τη θέση του Προέδρου στην δυσκολότερη στιγμή του εργατικού κινήματος για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων στην διοίκηση που παρόλο τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε πάνω σε μείζονα θέματα και προβλήματα, στήριξαν και αυτοί την προσπάθεια για μια αχρωμάτιστη και ακομμάτιστη κατεύθυνση και πορεία του Εργατικού Κέντρου.  

Στον απόλυτο βαθμό θα είμαι κοντά, να βοηθήσω και να στηρίξω την καινούρια ηγεσία ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί να προασπίζουμε και να ενισχύουμε την μεγάλη πανθριασιακή εργατική αλυσίδα που δημιουργήσαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια, που κάθε κρίκος της είναι ο κάθε συνάδελφος εργαζόμενος ξεχωριστά.



Με τιμή ,

Νικόλαος Αντωνίου Ηλιόπουλος



ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Πέφτει το πετρέλαιο μετα τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα


Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στις ασιατικές αγορές υποχώρησε σήμερα το πρωί κατά 1,06 δολάρια, στα 51,93 δολάρια το βαρέλι, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Όσο για το αμερικανικό αργό, η τιμή έπεσε κατά 1,01 δολάρια, στα 47,24 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πιέζει προς τα κάτω την τιμή του «μαύρου χρυσού», σημειώνει το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ τα συνδικάτα των εργαζομένων στις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου κήρυξαν απεργία σήμερα με συνέπεια οι συναλλαγές να είναι μειωμένες σε μέγεθος.
«Η παραγωγή πετρελαίου με τη μέθοδο του σχιστόλιθου θα μειωθεί αναπόφευκτα και αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει φέτος φτάνοντας τα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το μπρεντ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο ιαπωνικός επενδυτικός κολοσσός, Nomura.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Από τους Αβράκωτους στους Αγράβατους

Από τους Αβράκωτους στους Αγράβατους
της Μαριάννας Τζιαντζή

Με κοστούμι και γραβάτα ο Ντέισελμπλουμ, χωρίς γραβάτα και με ριχτό πουκάμισο ο Βαρουφάκης: έτσι σχολίασε την πολυσυζητημένη συνάντηση των δύο ανδρών το ΒΒC. Το υπονοούμενο ήταν σαφές: ευπρέπεια και προσήλωση στους κανόνες από τη μια, αυθάδεια από την άλλη.
Πολλά ήταν τα σχόλια για τους κυβερνώντες που δεν φορούν γραβάτα. Μετά τους θρυλικούς Αβράκωτους (Sans-culottes) της Γαλλικής Επανάστασης, έρχονται οι επίσημοι Αγράβατοι της νέας ελληνικής κυβέρνησης. (Το ζιβάγκο, σήμα κατατεθέν του πασοκικού σοσιαλισμού, σε συνδυασμό με το παχύ μουστάκι, δεν είναι πια της μόδας.)

Όπως το ράσο δεν κάνει τον παπά, έτσι και η απουσία γραβάτας δεν σε καθιστά αυτόματα αντικομφορμιστή, πολύ περισσότερο επαναστάτη. Ωστόσο η απουσία της γραβάτας δεν είναι σύμβολο απόρριψης της μικροαστικής υποκρισίας, του επιφανειακού καθωσπρεπισμού. Πολύ συχνά το casual ντύσιμο είναι πολύ πιο ακριβό και περίτεχνο απ’ ό,τι το παραδοσιακό κοστουμάκι.

Το κοστούμι και η γραβάτα δεν είναι πλέον σύμβολα οικονομικής ισχύος και κοινωνικού κύρους. Ας θυμηθούμε τον μακαρίτη Στιβ Τζομπς, που στις επίσημες παρουσιάσεις των νέων προϊόντων της Apple, φορούσε μια απλή μαύρη μπλούζα.

Κάποτε οι προλετάριοι φορούσαν κοστούμι και γραβάτα στην πορεία της Πρωτομαγιάς, στις ονομαστικές γιορτές, στους γάμους και τις κηδείες: ήταν μια ένδειξη σεβασμού αλλά και, ταυτόχρονα, μια επιφανειακή μεταμφίεση της φτώχειας τους. Ήταν και ένδειξη ενηλικίωσης, όπως σήμερα η απόρριψή της συχνά συμβολίζει μια τεχνητή παράταση της νεότητας. Δεν θα βάλω γραβάτα, δεν θα μοιάσω του πατέρα ή του παππού, δεν θα γεράσω. Μόνον ο ταλαίπωρος υπαλληλάκος αναγκάζεται να φορά πουκάμισο και γραβάτα, ενώ το αφεντικό του μπορεί να δίνει διαταγές ακόμα και φορώντας σαγιονάρες.

Εκτός από τους Αβράκωτους, υπάρχουν και οι Μονόβρακοι, αυτοί που δεν έχουν παρά μόνο ένα (1) βρακί και οι οποίοι αδιαφορούν για τις ενδυματολογικές επιλογές της κυβέρνησης. Αυτοί εκπροσωπούν τον κόσμο των «χωρίς»: χωρίς δουλειά, χωρίς γιατρούς και φάρμακα, χωρίς μονάδες στο κινητό, χωρίς βενζίνη στο αυτοκίνητο, χωρίς θέρμανση, χωρίς μέλλον. Μόνον αν αυτοί γίνουν από ψηφοφόροι υποκείμενα, πρωταγωνιστές της Ιστορίας, θα λυθούν οι κόμποι και της γραβάτας και της ζωής μας.


ΠΗΓΗ:prin.gr

Τα οφέλη από τον «Turkish Stream»

Τα οφέλη από τον «Turkish Stream»
Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2020, τότε που σχεδιάζεται να διακοπεί η διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας. 

Ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream συνολικής χωρητικότητας 63 δις. κυβικών μέτρων ετησίως, θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και η διαδρομή του θα είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη του South Stream. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της Gazporm, Αλεξέι Μίλερ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, γράφει η εφημερίδα οικονομικών θεμάτων Kommersant. 

Σύμφωνα με τον Μίλερ, η Gazprom σκοπεύει ως το 2020 να σταματήσει τη διέλευση αερίου μέσω της Ουκρανίας και ως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Turkish Stream, ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κατασκευάσει αγωγούς για την λήψη 63 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Τουρκία. Περίπου 600 χλμ. του αγωγού θα περνούν από τον παλιό διάδρομο του South Stream και 250 από νέο διάδρομο προς την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού τμήματος της Τουρκίας. 

Κέρδη για την Τουρκία 

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, η ρωσική εταιρία υποχρεώθηκε να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των Τούρκων εταίρων της. Ο κύριος αναλυτής της επενδυτικής εταιρίας UFS, Ιλιά Μπαλακίρεφ, αναφέρει ότι «η Gazprom επέμενε σε άλλη εκδοχή, κατά την οποία το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα περνούσε παράλληλα με τον άλλο αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream και θα ήταν φθηνότερο για την εταιρία». Όπως εξηγεί, η οδός που επιλέχθηκε δεν είναι τόσο κακή καθώς διανύει σε ποσοστό περίπου 70% εκείνη του South Stream, ο οποίος είχε ήδη σχεδιαστεί.

Στο πλαίσιο του South Stream σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Νότια Ευρώπη, ωστόσο η ρωσική εταιρία παραιτήθηκε από το πρόγραμμα εξαιτίας της στάσης της Βουλγαρίας, η οποία ανέστειλε τις εργασίες του αγωγού κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά, την 1η Δεκεμβρίου 2014 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ανακοίνωσε την οριστική εγκατάλειψη του South Stream και την αντικατάστασή του από το νέο αγωγό μέσω τουρκικής διαδρομής.

Η κυριότερη δυσκολία του «Turkish Stream» είναι η απουσία συμφωνιών για την τελική τιμή του αερίου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Τούρκος υπουργός Γιλντίζ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Kommersant, η τουρκική κυβέρνηση, έχει αξιώσει σημαντική έκπτωση στο φυσικό αέριο της τάξης του 15%. 

Ο καθηγητής της έδρας κρατικής ρύθμισης της οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Ιβάν Καπιτόνοφ, υποστηρίζει ότι μια παρόμοια έκπτωση για την Τουρκία μπορεί να εκληφθεί ως ανταμοιβή, με δεδομένη την απουσία άλλων χωρών διέλευσης. 

«Το γεγονός ότι το πρόγραμμα στη σημερινή του μορφή εγκυμονεί κινδύνους επιβολής από πλευράς Τουρκίας των δικών της θέσεων, ήταν σαφές εξαρχής, και πιθανόν η Τουρκία θα εξασφαλίσει αναπόφευκτα κάποια έκπτωση», εκτιμά Ιλιά Μπαλακίρεφ.

Η αρχή, από το 2017

Σύμφωνα με τον Μπαλακίρεφ, το άνοιγμα της πρώτης γραμμής τροφοδοσίας θα επιτρέψει να ελαττωθεί η μεταφορά μέσω της Ουκρανίας κατά 25% ήδη από το 2017, γι’ αυτό και η έκπτωση που θα γίνει, λογικά θα πρέπει να καλυφθεί από τα έσοδα. Την κατασκευή του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού θα υλοποιήσει από μόνη της η Gazprom, ενώ στη δημιουργία του χερσαίου τμήματος του σχεδίου θα συμμετάσχει η τουρκική εταιρία Botas. Όπως πληροφορήθηκε η RBTH από την υπηρεσία Τύπου της Gazprom, βασικοί στόχοι της εταιρίας είναι η ανάλυση των επιλογών της διαδρομής στο έδαφος της Τουρκίας και ο καθορισμός του σημείου εξόδου του αγωγού από τη θάλασσα. 

Πηγή: RBTH
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


ΠΗΓΗ:zougla.gr

Όταν ο Τσίπρας ρωτούσε τον Υπ. Οικονομικών για τη Lazard

H Lazard σε ρόλο συμβούλου για το χρέος
To μεσημέρι ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι αναθέτει στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard το ρόλο του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. (Πηγή news247)

To 2013 o Τσίπρας κατέθετε την εξής ερώτηση στη Βουλή (Πηγή Left.gr): 

Θέμα: «Έξοδα Δημοσίου Χρέους»

Κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2014, κατάθεσα στο Σώμα της Βουλής πίνακα του κωδικού εξόδου 6311 από το 2004 μέχρι 2012, στον οποίο καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Από τον πίνακα αυτό διαπιστώνεται ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012. 

Το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκ. Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25εκ € και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκ. € και 1,5 εκ € ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI. 

Επειδή, το συνολικό ποσό δαπάνης, 1 δις 116 εκ €, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Για τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012

• Για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό.

• Για τις εταιρείες που έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).

• Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία (αναλυτική κατάσταση).

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

• Τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους.

• Τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών.

*******

To 2011 επίσης ο Τσίπρας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση:


Μήπως να μας εξηγήσει κάποιος τι γίνεται;


ΠΗΓΗ:kerasiakrinoi.blogspot.gr

Στα σκαριά το «Ταμείο Κρατικής Περιουσίας» που αντικαθιστά το ΤΑΙΠΕΔ


Με νόμο που θα μεταφέρει την περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο υπό σύσταση Ταμείο Κρατικής Περιουσίας και θα εξαιρεί μέρος των περιουσιακών στοιχείων για να διατεθούν με διακρατικές συμφωνίες προς συνεκμετάλλευση με το ελληνικό Δημόσιο και όχι προς πώληση σε ιδιώτες, σχεδιάζει να αλλάξει «ρότα» η κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις.

Το νέο Ταμείο Κρατικής Περιουσίας όπως θα ονομάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φορέας θα επανεξετάσει τα σχέδια αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου σε εταιρίες. Στόχος είναι να διατηρηθεί σε υψηλό ποσοστό η ελληνική συμμετοχή, άνω του 34% ή και του 50% σε περιπτώσεις όπως η Ενέργεια, το νερό ή ο ορυκτός πλούτος.

Το σχέδιο αυτό θα ανακοινωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στα τέλη αυτής της εβδομάδος. Μέρος τουλάχιστον από τα έσοδα σχεδιάζεται να διατεθεί για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη βάση αυτή εξετάζονται δράσεις σε δύο άξονες:

- Λίστα με νέες αποκρατικοποιήσεις, από το περιουσιολόγιο του σημερινού Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου –ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι να προσφερθούν προς πώληση «ανώδυνα» περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ενώ για τα πλέον «ευαίσθητα» θέματα, όπως πχ η Ενέργεια, θα επιδιωχθούν συνέργιες με ξένους μεγάλους «παίκτες» ή και διακρατικές συμφωνίες. Οι κινήσεις σχεδιάζονται προσεκτικά για να μην συναντήσουν την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

- Επανεξέταση αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ως προς τη νομιμότητα των συμβάσεων και το εύλογο του τιμήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως να επέλθει σύγκρουση με τους επενδυτές στα διεθνή δικαστήρια, ενώ στην κυβέρνηση λέγεται πως "υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές" και "ας πρόσεχαν όσοι ..."αγόρασαν Σαμαρά"!

Ωστόσο η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ενδέχεται να προσκρούσει στους δανειστές, που θέλουν τα έσοδα να πηγαίνουν στη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Άγνωστο παραμένει επίσης αν το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιηθεί στον νέο φορέα ή θα μετακινηθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ζημίες 390 δισ. δολ. για όσους επένδυσαν στο πετρέλαιο


Σημαντικές ζημίες 390 δισ. δολαρίων και πλέον έχουν επωμιστεί όσοι επένδυσαν στο πετρέλαιο και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατά 50% υποχώρηση της τιμής του στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, όσοι δραστηριοποιούνται επενδυτικά στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου διοχέτευσαν σε αυτόν τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια. Και φυσικά είχαν κάθε λόγο να το κάνουν, όταν η τιμή του μαύρου χρυσού έφθανε τα 91 δολάρια το βαρέλι. Η ρευστότητα αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή αργού των Ηνωμένων Πολιτειών και να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά της τα τελευταία 30 χρόνια και πλέον.
Σήμερα, όμως, με το πετρέλαιο σε επίπεδα κάτω των 45 δολαρίων το βαρέλι, η οποιαδήποτε ευφορία για το χαμηλότερο κόστος ενέργειας αντιπαραβάλλεται με τις ζημίες, οι οποίες πλέον γίνονται εμφανείς στα επενδυτικά ταμεία, τους συνταξιοδοτικούς και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στο πετρέλαιο, εξανεμίζοντας από την αγορά 393 δισ. δολάρια από πέρυσι τον Ιούνιο. Εξ αυτών τα 353 δισ. δολάρια αφορoύσαν μετοχές των 76 εταιρειών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Intelligence North America Exploration & Production και τα υπόλοιπα 40 δισ. δολάρια τα ομόλογα ενεργειακών εταιρειών με υψηλές αποδόσεις. Συνήθως εκδίδονται από εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί πως την περασμένη πενταετία τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στον κλάδο της ενέργειας προήλθαν από ποικίλες πηγές. Οι επιχειρήσεις εν γένει συγκρότησαν κοινοπραξίες, υλοποίησαν επενδύσεις και αυτονομήσεις δραστηριοτήτων συνολικής αξίας 286 δισ. δολαρίων, συγκέντρωσαν 353 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση μετοχών και τις μετέπειτα πωλήσεις μετοχών τους, και προέβησαν σε δανεισμό ύψους 786 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή πιστώσεων και ομολόγων.
(Reuters, Καθημερινή)



ΠΗΓΗ:energypress.gr