Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Αλέξης Τσίπρας - Ιδιωτικοποιήσεις

"Πέφτει μαχαίρι" στις επιδοτήσεις των αιολικών στην Αυστραλία. Και τώρα τι θ' απογίνουν τα αιολικά, χωρίς επιδοτήσεις;


Τα αιολικά μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια παντού για τις εγγυημένες τιμές πώλησης του ρεύματος και τις επιδοτήσεις, αλλά χωρίς τις εγγυημένες τιμές και τις επιδοτήσεις μάλλον θα είναι δύσκολο να ξαναδούμε στον ορίζοντα τις "απαίσιες οπτικά" φιγούρες των ανεμογεννητριών. 

Αυτή την απλή αλήθεια φαίνεται πως έχει καταλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας κι αποφάσισε να ξεκινήσει τη σταδιακή περικοπή των επιδοτήσεων. Τον Ιούνιο είδαμε την ευθεία επίθεση του Αυστραλού Πρωθυπουργού στη μελλοντική ανάπτυξη αιολικών:

"What we did recently in the Senate was reduce, Alan, reduce, capital R-E-D-U-C-E, we reduced the number of these things that we're going to get in the future - Αυτό που κάναμε πρόσφατα στη Γερουσία ήταν να μειώσουμε, με κεφαλαία Μ-Ε-Ι-Ω-Σ-Ο-Υ-Μ-Ε, μειώσαμε τον αριθμό απ' αυτά τα πράγματα, που πρόκειται να βάλουμε στο μέλλον". Και στις αρχές Αυγούστου κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη απ' την άνοιξη έκθεση της Γερουσίας για τις ανεμογεννήτριες, που καθόλου δεν άρεσε στην Ένωση Αιολικών Αυστραλίας.

Σε ένα κείμενο 350 σελίδων η έκθεση της Γερουσίας προχωρά σε σαφείς Συστάσεις για το μέλλον των ανεμογεννητριών. Το κείμενο των Συστάσεων παρατίθεται ...

Πετρέλαιο ακόμη και κάτω από τα $20 προβλέπουν οι αναλυτές


Ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες ή μέσα στο 2016.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για την πιο ακραία εκτίμηση αναλυτή του χώρου σχετικά με την από εδώ και πέρα πορεία του μαύρου χρυσού, που στηρίζεται στα στοιχεία για την όλο και μεγαλύτερη υπερπροσφορά πετρελαίου παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης καυσίμων από την Κίνα.

Την εκτίμηση διατύπωσε την....

Ένας μεγάλος νικητής από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένας μεγάλος νικητής από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου
Του Javier Blas
Λίγες βιομηχανικές εταιρείες θα γιορτάσουν περισσότερο τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ελαστικών στον κόσμο.

Για επιχειρήσεις όπως η Bridgestone, η Michelin & Cie., η Goodyear Tire & Rubber, η Continental και η Pirelli & C. SpA, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας δεν σημαίνουν μόνο φθηνότερο συνθετικό καουτσούκ, αλλά και μεγαλύτερη ζήτηση αφού οι οδηγοί οδηγούν περισσότερο.

"Βρισκόμαστε σε ένα...

Πότε θα μάθουμε αν θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να μάθουμε κατά πόσο τα «βαριά χαρτιά» της ενέργειας, δηλαδή το ποσοστό 17% της ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, και τα ΕΛΠΕ, τα οποία ανήκουν στο σημερινό χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, θα πάρουν και αυτά το δρόμο της αξιοποίησης μέσω του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάζοντας κανείς το ανακοινωθέν που εξέδωσε τη Παρασκευή το Eurogroup αμέσως μετά τη συνεδρίαση η οποία και επικύρωσε τη συμφωνία για την Ελλάδα, διαπιστώνει τη τεράστια σημασία που αποδίδουν οι δανειστές στο νέο φορέα των 50 δισ. ευρώ για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς καλούν την ελληνική πλευρά να «εγκρίνει το σχέδιο για το νέο αυτό Ταμείο ως το τέλος Οκτωβρίου, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του έτους».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ό,τι το πολύ σε ...