Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η Οδύσσεια στον 21ο αιώνα: ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Βρετανική εξοχή


Σήμερα θα δούμε μια σύγχρονη εκδοχή της Οδύσσειας, όπως αποτυπώθηκε απ' την περιγραφή ενός ταξιδιού 500 μιλίων (~800km) με ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Βρετανία. Ήδη και στην Ελλάδα  κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και περιμένω πως σε μια δεκαετία από σήμερα ο αγοραστής ίσως κοιτάζει πρώτα τα ηλεκτρικά κι έπειτα τα βενζινοκίνητα. 

Το ταξίδι το αποτόλμησε συντάκτης του ιστότοπου Cnet, οδηγώντας ένα Nissan Leaf Tekna, το πιο δημοφιλές αυτή τη στιγμή ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Βρετανία, με κινητήρα 80kW (109PS) και διαστάσεις 4445Μ-1770Π-1550Υ. 

"Our planned route would take us from London to the Peak District and back again, avoiding major cities and the main motorways where charging points are easy to find. - Η σχεδιασμένη διαδρομή ήταν απ' το Λονδίνο στην Επαρχία Peak και πίσω, αποφεύγοντας τις μεγάλες πόλεις και τους κύριους αυτοκινητόδρομους, όπου είναι εύκολο να βρεις σταθμούς φόρτισης". Έτσι περιγράφει ο συντάκτης την εισαγωγή στο ταξίδι του, που το προγραμμάτισε να διαρκέσει δυο ημέρες. Αλλά η συνέχεια της περιγραφής είναι λίγο διαφορετική:

"As I watched my car being ...

ΓΣΕΕ:ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

FullSizeRender
Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό και αγωνιστικό παρόν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν, σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ.

Με κεντρικό σύνθημα «οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο των αγώνων μας» οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στις συνεχιζόμενες βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων και απαίτησαν να μπει οριστικό τέλος στα μέτρα που εξαθλιώνουν την κοινωνία και συντηρούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ομιλίες τους έκρουσαν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα καταστροφικά αποτελέσματα της άφρονης πολιτικής που ασκήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα μέσω του νέου μνημονίου, το οποίο θα προσθέσει στη λίστα των ανέργων εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και θα εντείνει τα ήδη πολύ  σοβαρά προβλήματα κάθε Ελληνικής οικογένειας.

Τα συνδικάτα έδωσαν σαφές μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με κάθε μέσο και τρόπο όσο συνεχίζονται οι ίδιες αδιέξοδες πολιτικές, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής ενότητας για την απόκρουση των απαράδεκτων και καταστροφικών πολιτικών.

Μετά τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου ακολούθησε πορεία, η οποία και κατέληξε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.



Μπορείτε να κατεβάσετε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου από εδώ


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Το πετρέλαιο πέφτει, οι φόροι μένουν

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Μέχρι τα τελωνεία φτάνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου το οποίο μέσα σε ένα μήνα έχασε ακόμη 20%, πέφτοντας στα 48 δολάρια το βαρέλι, καθώς η επιβολή της υψηλής φορολογίας επί των καυσίμων περιορίζει δραστικά το όφελος για τους καταναλωτές. 

Έτσι από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές έχουν δει στην αντλία ένα μικρό μόνο κομμάτι, αφού το υπόλοιπο το έχουν "απορροφήσει" οι φόροι.  Συγκεκριμένα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης η προ φόρων μέση τιμή της αμόλυβδης έχει καταγράψει ποσοστιαία μείωση ανάλογη με τις διεθνείς τιμές. Ωστόσο μετά την επιβολή των φόρων και των δασμών που ξεπερνούν το 60% της τελικής τιμής, η μείωση "ψαλιδίζεται". 

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του brent επηρεάζει μόνο εμμέσως τις λιανικές τιμές στην ελληνική αγορά, αφού τα καύσιμα τιμολογούνται βάσει της τιμής των διυλισμένων προϊόντων, δηλαδή με βάση την περίφημη τιμή της βενζίνης Platts για τη Μεσόγειο. Και εδώ όμως...

Έβαλε φωτιά στην αγορά των ενεργειακών επιθεωρητών ο Σκουρλέτης

Έβαλε φωτιά στην αγορά των ενεργειακών επιθεωρητών ο Σκουρλέτης
Tην φωτιά που άναψε Αυγουστιάτικα ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης τρέχει να σβήσει ο διάδοχός του υπηρεσιακός υπουργός και Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας. Ο λόγος για την παράταση που έδωσε από το ....παράθυρο στο επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή, προκαλώντας ακόμη και την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή.

Για τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές, η προθεσμία για να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή που χορηγεί τα «πράσινα» πιστοποιητικά (σ.σ αποτυπώνουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου και είναι απαραίτητα σε κάθε αγοραπωλησία ή μίσθωσή ακινήτου) είχε λήξει στα τέλη Ιουνίου. Ο κ. Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα είχαν περιθώριο μέχρι τα τέλη του έτους για να περάσουν τις εξετάσεις που προβλέπει ο νόμος. Η εξαγγελία όμως έμεινε στην μέση από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και διαλύθηκε η βουλή. Έτσι, η νομοθετική ρύθμιση δεν προχώρησε.

Όμως ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε να πάρει το ....

Rosneft: Η Ρωσία Δεν Δέχθηκε να Γίνει Μέλος του OPEC, Μολονότι της Προτάθηκε

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η Ρωσία προτιμά να διατηρήσει το καθεστώς παρατηρητή στον OPEC, μολονότι της προτάθηκε από τον Οργανισμό να γίνει μέλος του. Αυτό δήλωσε ο CEO της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα, σε συνέντευξη Τύπου του FT Commodities.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ρωσία και τον OPEC είναι μάλλον θετικές και οδηγούν σε ανταλλαγή απόψεων. Ο OPEC προσέφερε στη Ρωσία θέση μέλους στον Οργανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Rosneft.
Ο Σέτσιν πρόσθεσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του OPEC βρίσκεται στα χέρια κρατικών εταιρειών, ενώ «η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας είναι ιδιωτική, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα κράτη του OPEC». Λόγω κλιματικών συνθηκών, η Ρωσία δεν μπορεί να ρυθμίσει ευθέως την παραγωγή πετρελαίου.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφορές στις....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσσες, συνάδελφοι

Το Σάββατο 05/09/15 στα γραφεία του ΠΣΕΕΠ στις ΒΕΘ πραγµατοποιήθηκε το Τακτικό ∆.Σ. του Σωµατείου µας. Τα θέµατα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής: Εγγραφές νέων µελών: Μετά την παρέλευση του διµήνου από την ηµεροµηνία πρόσληψης των νέων συναδέλφων, εγκρίθηκε οµόφωνα από το ∆.Σ. του Σωµατείου µας η εγγραφή 53 νέων µελών. Καλωσορίζουµε στην οικογένεια των εργαζοµένων των Ελληνικών Πετρελαίων τους νέους συναδέλφους και τους
ευχόµαστε καλή σταδιοδροµία επισηµαίνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη προσήλωση που απαιτείται στους κανόνες ασφαλείας καθώς ΚΑΜΙΑ ∆ΟΥΛΕΙΑ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Οργανογράµµατα – εκπαίδευση προσωπικού - προσλήψεις: Συνεχίζονται µε ...

Σε microsite ο φετινός Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας των ΕΛΠΕ


Για πρώτη φορά σε ξεχωριστή ιστοσελίδα -microsite- παρουσιάζει ο Όμιλος ΕΛΠΕ τον φετινό Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, στον οποίο καταγράφονται οι επιδόσεις του Ομίλου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης για το έτος 2014.

Ας σημειωθεί ότι η έκδοση του Απολογισμού, στοχεύει στην ενημέρωση όλων των κοινωνικών εταίρων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και διατίθεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Το microsite αποτελεί έναν πιο φιλικό τρόπο δημοσιοποίησης του Απολογισμού, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να φιλοξενεί τους Απολογισμούς Εταιρικής Υπευθυνότητας σε ετήσια βάση, μια σύγχρονη πρακτική η οποία ακολουθείται και από άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται....