Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

«Αυλαία» για το πετρέλαιο θέρμανσης με 85-88 λεπτά το λίτρο

«Αυλαία» για το πετρέλαιο θέρμανσης με 85-88 λεπτά το λίτρο
«Πρεμιέρα» στην τιμή των 85-88 λεπτών το λίτρο αναμένεται να κάνει αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ακριβές σχέδιο διάθεσης, ούτε πώς θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης.

Ασαφής είναι ακόμα η διαδικασία που θα χορηγηθεί το επίδομα, ούτε έχει ξεκαθαριστεί αν θα περικοπεί στο 50% όπως προβλέπει το μνημόνιο ή θα καταργηθεί πλήρως ή αν θα γίνουν αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους. Μιλώντας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται διάφορα σενάρια και αναμένεται η απόφαση να ληφθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των σεναρίων είναι να διατηρηθεί ως έχει το επίδομα θέρμανσης αλλά το ποσό να μειωθεί κατά 50% από τα 35 λεπτά στα 17,5 λεπτά. Και έτσι οι δικαιούχοι θα αγοράσουν πετρέλαιο μεταξύ 67 και 70 λεπτά το λίτρο.

Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μη μειωθεί το ύψος της επιδότησης, αλλά να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχου....

Νεοφιλελεύθερη "αριστερά"!

«Καταργούν μία επιτυχημένη ρύθμιση που θέσπισαν πριν λίγους μήνες»

«Καταργούν μία επιτυχημένη ρύθμιση που θέσπισαν πριν λίγους μήνες»
Δραματική μείωση και όχι αύξηση των εσόδων για το ασφαλιστικό ταμείο των αυτοαπασχολουμένων θα επιφέρει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και καταργεί ισχύουσες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. 

Αυτό τονίζουν οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με κοινή επιστολή τους προς φορείς της κυβέρνησης και τους δανειστές, ζητώντας  την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης. 

Παραθέτουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά απολογιστικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών. Θέτουν επιπλέον ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητα και τη λογική της συγκεκριμένης ενέργειας. 

Συγκεκριμένα ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Χαρακτηριστικά παραθέτουν....

Πλαστικό χρήμα, πέτσινη δημοκρατία..


Βεβαίως και σε άλλες χώρες, εδώ και πολλά χρόνια, τα 3/4 και παραπάνω των καθημερινών συναλλαγών γίνονται με πλαστικό χρήμα.
     Όχι όμως με το στανιό.
     Όχι γιατί τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο δικό τους φυσικό χρήμα!

     Εδώ σε μάς, οι οικονομικοί (αν)εγκέφαλοι, επειδή είναι
ανίκανοι, ή δεν θέλουν, να χτυπήσουν την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, το μαύρο και βρώμικο χρήμα (των κολλητών τους κυρίως, και των υποστηρικτών τους και των αφεντικών τους),
     ..βρίσκουν την (πονηρή και διαπλεκόμενη) λύση της  ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ κυκλοφορίας φυσικού χρήματος!
     Υποχρεώστε πρώτα ρε αριστερά(;) τσίρκα όλες τις....

Η Αφρική μπορεί να παράγει το 20% του ηλεκτρισμού της από απόβλητα


Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα θα μπορούσε να καλύψει το 20 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της Αφρικής, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η μελέτη, που ανέλυσε τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αστικά στερεά απόβλητα στην Αφρική, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να παραχθούν 122,2 τεραβατώρες το 2025, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 40 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ωστόσο, τα απόβλητα της ηπείρου δεν έχουν την καλύτερη διαχείριση και τα απορρίμματα που συλλέγονται είναι σχεδόν ένα τρίτο λιγότερα από εκείνα που παράγονται. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη εκτιμά ότι θα μπορούσαν να παραχθούν 83,8 τεραβατώρες το 2025, αρκετές για 27 εκατομμύρια οικογένειες.
Πολλοί Αφρικανοί έχουν ....

18% κάτω όλες οι συντάξεις των 1.000 ευρώ και άνω

18% κάτω όλες οι συντάξεις των 1.000 ευρώ και άνω
Nέα προαπαιτούμενα που δυσκολεύουν την έξοδο στη σύνταξη, αναστολή ευεργετικών διατάξεων και περικοπές για τους νυν και τους μελλοντικούς συνταξιούχους έως 18% θα περιλαμβάνουν τα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή έως τις 15 Νοεμβρίου υπό την πίεση και των προβλέψεων του ΔΝΤ, το οποίο αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι «κλείδωσαν» οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ προκειμένου να πιαστεί ο στόχος που αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 για περικοπές συντάξεων και εφάπαξ συνολικού ύψους 1,268 δισ. ευρώ. Ειδικοί στην ασφάλιση υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν αύριο καταργηθούν όλες οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, θα εξοικονομηθούν 3,8 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. που απαιτούνται (κόστος 4,2 δισ. από την απόφαση του ΣτΕ, 1,8 δισ. περικοπή συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2016).

Οι μειώσεις θα επιβληθούν κλιμακωτά στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ. Η απόφαση για το «βάθος» του μαχαιριού (έχει γίνει επεξεργασία νέων σεναρίων για μειώσεις έως 18%) θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών.

Το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών - παροχών θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα. Το πόρισμα της...

Γεωπολιτικά παιχνίδια με μυρωδιά φυσικού αερίου: O Πούτιν ποντάρει στη Γερμανία, γυρνά την πλάτη στην Τουρκία

Γεωπολιτικά παιχνίδια με μυρωδιά φυσικού αερίου: O Πούτιν ποντάρει στη Γερμανία, γυρνά την πλάτη στην Τουρκία
Δεν πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έλεγε πως η Τουρκία ήταν βασικός παίκτης σε ό,τι αφορά την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέχρι τη στιγμή που της γύρισε την πλάτη.

Με την χειροτέρευση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών λόγω της Συρίας, η Gazprom, η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα μείωνε την παροχή φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη κατά 50%. Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πως η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να υποφέρει λόγω της παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικά μαχητικά και την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στο χώρο.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το 2014, όποτε ο Πούτιν ανέφερε πως η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει το κέντρο της ενέργειας για τη νότια Ευρώπη, με τον αγωγό που θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος θα μείωνε την εξάρτηση της χώρας από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον....

Τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής και οι ιδεοληψίες περί "ΑΠΕ και αποκέντρωσης" στην Αυγή.


Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην Αυγή άρθρο με θέμα "ΑΠΕ και αποκέντρωση". Πιθανόν κάποιοι στην Αυγή να νομίζουν πως οι ΑΠΕ είναι "αριστερή" πολιτική, ενώ τα συμβατικά εργοστάσια είναι "καπιταλιστική". Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόκειται ασφαλώς για πλήρη ιδεολογική σύγχυση, καθώς, όπως ήδη έχουμε δει σε προηγούμενο άρθρο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία οι ΑΠΕ, ιδίως τα Φ/Β, έχουν εξελιχθεί σε μια "υπόθεση των πλουσίων".

Το άρθρο υπογράφει αρχιτέκτονας, που ως μηχανικός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε τεχνικά ζητήματα: "στην περίπτωση των ΑΠΕ μπορεί ακόμα κι ένα σπίτι να έχει τη δική του ανεμογεννήτρια και τα δικά του φωτοβολταϊκά πάνελ, ηλιακούς θερμοσίφωνες ή μια εγκατάσταση γεωθερμίας. Πολύ περισσότερο μια κοινότητα ή ένας δήμος" λέει το άρθρο και ναι, πράγματι εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά σπίτια έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, αξιοποιώντας τον υπέροχο Ελληνικό ήλιο, για τον πολύ απλό λόγο πως η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική και ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ, για χρήση κατά το δοκούν. Η ηλεκτρική ενέργεια όμως έχει την ιδιομορφία να είναι το μοναδικό προϊόν που ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ, επομένως αν σε κάθε σπίτι βάλουμε "τη δική του ανεμογεννήτρια και τα δικά του Φ/Β πάνελ" θα πρέπει να βάλουμε και "τα δικά του συστήματα αποθήκευσης", πρακτικά τις δικές του μπαταρίες. Ποιές ακριβώς είναι αυτές οι μπαταρίες, δεν κάνει τον κόπο να μας πει ο αρθρογράφος, αν υπάρχουν ήδη ή αναμένονται στο απώτερο μέλλον, ούτε φυσικά και πόσο κοστίζει το σύστημα που περιγράφει, με ανεμογεννήτριες και Φ/Β πάνελ και μπαταρίες σε κάθε σπίτι. Ούτε και πώς ακριβώς προτείνει, ως αρχιτέκτων, να ενσωματωθούν αυτές οι ανεμογεννήτριες κι αυτά τα Φ/Β πάνελ κι αυτές οι μπαταρίες σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας, απ' αυτά στα οποία κατοικεί πλέον η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού πληθυσμού. Κάθε άλλο παρά επουσιώδεις παραλείψεις. Εκτός κι αν, ως άλλος Ταμήλος, μας προτείνει να εγκαταλείψουμε τις πόλεις και να επιστρέψουμε στα χωριά, για να έχουμε περισσότερες στέγες διαθέσιμες για Φ/Β πάνελ.

Θαυμαστής της Energiewende της Γερμανίας μας προκύπτει ο αρθρογράφος της Αυγής, που θεωρεί τη "Γερμανία παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση", επειδή "μέσα σε 4 χρόνια κατάφεραν να παράγουν το 30% (!) των ενεργειακών αναγκών τους από ΑΠΕ". Μάλλον "αδιάβαστο" τον βρίσκουμε τον αρθρογράφο της Αυγής, καθώς ...

Grand Thorton: Μείωση 17% στον Τζίρο των Εταιρειών Επεξεργασίας και Εμπορίας Πετρελαιοειδών το 2015

Αποτέλεσμα εικόνας για στο οικόπεδο "11"
Συρρίκνωση πωλήσεων κατά 3,1% προβλέπει για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2015, μελέτη της Grant Thornton, επισημαίνοντας ότι βασικός συντελεστής της μείωσης αυτής αποτελεί ο τομέας δραστηριότητας της επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών. 0

Η ανάλυση θα παρουσιαστεί σήμερα, Τρίτη, στο ετήσιο συνέδριό της Grant Thornton, στο πλαίσιο του Global Annual Conference της Grant Thornton International Ltd, που για πρώτη φορά θα γίνει φέτος στην Ελλάδα.

Αν εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος, όπως αναφέρεται στην ανάλυση που έγινε σε δείγμα 4.997 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 88 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν τομείς που αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο, δημιουργώντας τάσεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος με αποτέλεσμα να καταγραφεί έστω και οριακή αύξηση της τάξεως του 1%. 

Ειδικότερα....

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Μαγειρεύουν νομοσχέδιο σούπα ή ουσίας;


Προβληματισμό εκφράζει η αγορά των καυσίμων ως προς το κατά πόσο το προωθούμενο από τη κυβέρνηση νομοσχέδιο για τη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα έχει πράγματι να προσφέρει κάτι καινούργιο ή θα είναι μια από τα ίδια.

Άλλωστε όπως λένε, αρκεί να βγουν οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν τόσα χρόνια, προκειμένου να ισχύσουν τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου. Για ποιό λόγο χρειάζεται ένα ολόκληρο νέο νομοσχέδιο;

Προ ημερών πάντως ο Πρωθυπουργός, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή μίλησε σαφώς για ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη «καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των καυσίμων και καπνικών».

Πρόσφατα επίσης υπήρξε ...

Στο κρατικό ταμείο τα πρώτα κέρδη από τις έρευνες πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για στο οικόπεδο "11"
Αν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες βρίσκονται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο, εντούτοις, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κέρδη από τη δραστηριότητα για τα κρατικά ταμεία. Συνολικά από τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό αλλά και από την πώληση των σεισμικών δεδομένων, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία κεφάλαια ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία και κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο ΓΛΚ. Από το ποσό αυτό καταβλήθηκε και η πρώτη δόση ύψους 333 χιλιάδων ευρώ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, δηλαδή τον φορέα ο οποίος συστήθηκε προκειμένου να διαχειρίζεται εκ μέρους του Δημοσίου τις συμβάσεις για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ...

Η ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ- Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

gsee
Η ΓΣΕΕ στέκεται στο πλευρό των συνδικαλιστών της Σάμου, οι οποίοι δικάζονται την Πέμπτη 15 Οκτώβρη με την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν φασιστική και ρατσιστική αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στο νησί.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί αδιανόητο να οδηγείται κάποιος στη δικαιοσύνη επειδή έπραξε το αυτονόητο. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην αιμοδοσία που είναι πράξη ζωής για όποιον την έχει ανάγκη.

Είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα δώσει την απάντησή της σε όλους εκείνους που συνδέουν το δικαίωμα στη ζωή με ρατσιστικές συμπεριφορές, αθωώνοντας τους συναδέλφους.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ για ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΒΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Π.Ο.Ε.
Ενημερωθήκαμε από το σωματείο μέλος μας Σ.Υ.Ε.Π.Υ. & ΑΛ.Π.Ε. ότι στα πλαίσια της
αναδιοργάνωσης της BP ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε., η Διοίκηση τους γνωστοποίησε την απόφασή της για
«αποχώρηση» 15 συναδέλφων μας άλλων «οικειοθελώς» και άλλων χωρίς τη θέλησή τους .

Η Ομοσπονδία μας καλεί τη Διοίκηση της Εταιρείας BP ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε. να αναθεωρήσει την
απόφασή της για την απόλυση των συναδέλφων.
Χωρίς να ...

Ολική επαναφορά από TOTAL: Ζητά ανανέωση δικαιωμάτων στο οικόπεδο "11"

Αποτέλεσμα εικόνας για στο οικόπεδο "11"
Η επαναξιολόγηση των γεωλογικών δεδομένων και η αναζήτηση κοιτασμάτων σε διαφορετικές γεωλογικές διαμορφώσεις, απ’ αυτές στις οποίες διενεργούντο οι μέχρι τώρα έρευνες σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI, του υπερ-κοιτάσματος "Ζορ" εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση από την κυπριακή ΑΟΖ και δη το τεμάχιο "11" της TOTAL, έδρασε ως καταλύτης για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος εκ μέρους της. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει...