Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τι σημαίνει τεχνολογία συμπύκνωσης και γιατί είναι το σήμερα και το αύριο στη θέρμανση


Από τις 26 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή οδηγία Ecodesign ErP για την ενεργειακή σήμανση προϊόντων θέρμανσης (βλ. http://www.buderus.gr/information/about-us/subjects/ecodesign.html ).

Ecodesign, σημαίνει οικολογικός σχεδιασμός ενός προϊόντος, με κριτήρια την ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του. Επίσης λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλες περιβαλλοντικές πτυχές της διαδικασίας κατασκευής όπως π.χ. τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, μας οδηγεί σε κατευθύνσεις για ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα, και με την πιο ολοκληρωμένη έννοια, για περιβαλλοντικά εναρμονισμένα προϊόντα.

Σχετικά με τους λέβητες θέρμανσης ισχύος έως...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την 4η συνάντηση με τη Διοίκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία στις 29/09/2015, διεξήχθη Διοικητικό Συμβούλιο στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου στις 05/10/2015, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η 2η πρόταση της Διοίκησης, η οποία απείχε μακράν από τα αδιαμφισβήτητα, δίκαια θεσμικά μας αιτήματα, για όμοια σύμβαση με την άλλη Εμπορία του Ομίλου.

Μετά από 5 χρόνια άνισης μεταχείρισης, μέσω της διαφορετικότητας των συμβάσεων, τόσο ως προς τη δομή, αλλά και ως προς τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων, το ΔΣ αποφάσισε να συνεχίζει να στηρίζει την  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και ζητάει από τη Διοίκηση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της διεκδίκησης της αρχικής μας πρότασης.

ΣΕ ΤΙ ΗΛΙΚΙΑ ;


Που θα βρείτε πετρέλαιο θέρμανσης με λιγότερα από 80 λεπτά το λίτρο

Που θα βρείτε πετρέλαιο θέρμανσης με λιγότερα από 80 λεπτά το λίτρο
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την απόφαση με τα πετσοκομμένα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, στην αγορά ξεκίνησε η διάθεση του «κόκκινου χρυσού». Αναμφίβολα, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι καθώς οι πρώτες τιμοληψίες δείχνουν ότι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν ακόμη και προς 80-81 λεπτά το λίτρο ή και λιγότερο. Ακόμη και αν αυτά τα πρατήρια είναι λίγα, το βέβαιο είναι ότι μπορείτε να συγκρατήσετε την τιμή στα 80 λεπτά ή και ακόμη χαμηλότερα. Και αν μάλιστα σας έρθει και επίδομα τότε… χαράς ευαγγέλια καθώς το κόστος θα πέσει στο απίστευτο ποσό των 45 λεπτών.

Πώς πέφτει ακόμη περισσότερο η τιμή λιανικής από τα νούμερα που εμφανίζονται στον πίνακα; Αν αγοράσετε το πετρέλαιο με...

ΤΟ ΣΚΙΣΙΜΟ !...

Λειτουργικά κέρδη άνω των 650 εκατ. ο στόχος των ΕΛΠΕ για το 2016

Στους στόχους των ΕΛΠΕ και η σημαντική μείωση του δανεισμού.
Ψηλά τον πήχυ της κερδοφορίας για το 2016 θέτει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, με βασικές παραμέτρους τα μεγάλα περιθώρια διύλισης, τις προοπτικές που ανοίγει η επάνοδος του Ιράν στη διεθνή αγορά του πετρελαίου και κυρίως τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ενέκρινε χθες μια δραστική αναδιάρθρωση της οργανωτικής του δομής, με αιχμή τη διαφάνεια στην εσωτερική του λειτουργία, την ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την επέκταση στον τομέα της εμπορίας, οι διευθύνσεις των οποίων αναβαθμίστηκαν σε γενικές διευθύνσεις.

Στις προτεραιότητες τίθενται...

Έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στο Τέξας των ΗΠΑ


Έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Τέξας, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα σχολείο σε κοντινή απόσταση και να δημιουργήσει μεγάλης έκτασης φωτιά, στο Εncinal του Τέξας.

Η έκρηξη έγινε η ώρα 04:00 π.μ. της Παρασκευής, (ώρα 14:00, Κύπρου).

Η τοπική διοικήτρια της πόλης ανέφερε πως δεν υπήρξαν εκκενώσεις αλλά συνέστησε σε όσους από τους πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια τους, να συγκεντρωθούν στα κτίρια του δημαρχείου.

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει για τις επόμενες μερικές ώρες στο εργοστάσιο Lewis Energy.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θανάτοι.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι προσφορές και οι Οperators για τα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αξιολόγηση των βελτιωμένων προσφορών που έχουν υποβληθεί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς η αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΝ έχει ορίσει την 30ή Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για ανταλλαγή διευκρινίσεων και πιθανές τελικές διαφοροποιήσεις στις προσφορές των ΕΛΠΕ και της Energean Oil & Gas (η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Πρίνο), δηλαδή των δύο – ελληνικών - εταιρειών που έχουν υποβάλει προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρείται εφικτός ο στόχος υπογραφής των συμβάσεων έως το τέλος του έτους. 

Νέο στοιχείο είναι οπωσδήποτε η παραίτηση του...

Μήπως αποκτήσαμε ήδη "εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό" και δεν το πήραμε καν είδηση;


Το 1979, στη 2η πετρελαϊκή κρίση, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε τη μεγάλη στροφή της ενεργειακής πολιτικής με στήριξη στον εγχώριο "μαύρο χρυσό", τον υπερπολύτιμο λιγνίτη μας. Το Πασοκ του Ανδρέα είχε συνεχίσει την πολιτική Καραμανλή και συνέχισε να προσθέτει λιγνιτικές μονάδες, με τελευταία τον ΑΗΣ Μελίτης. Αλλά μετά ήρθαν οι κυβερνήσεις Σημίτη, που απ' τον πολύ "εκσυγχρονισμό" διέλυσαν τη χώρα και ξεκίνησε η παντελώς αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας. Όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για τις μίζες των εξοπλιστικών δυστυχώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, η διαφθορά και η διαπλοκή είχε διαποτίσει μεγάλα στρώματα του κομματικού πυρήνα. Η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 ξεκίνησε καταβροχθίζοντας τους "νταβατζήδες" μαζί με τα κεμπάπια στο Μπαϊρακτάρη, για να βουλιάξει στη συνέχεια κι αυτή στα σκάνδαλα των "κουμπάρων", των δομημένων ομολόγων, των ροζ dvd, κλπ. Κάποιοι φαίνεται πως θαμπώθηκαν απ' το "κλέος" των Τσουκάτων και συνέχισαν στον ίδιο δρόμο, οπότε, μετά το μεγάλο πλιάτσικο, η χρεοκοπία ήρθε περίπου ως φυσική κατάληξη.

Τον Απρίλιο 2012, ενώ η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει κι είχε μπει στα μνημόνια, το ΥΠΕΚΑ έβγαλε, σε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση, τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050". Η Επιτροπή "Εθνικού" Ενεργειακού Προγραμματισμού είχε συσταθεί τον Ιούνιο 2010, επί Μπιρμπίλη. Είχε μόλις 11 άτομα, με πρόεδρο το Μαθιουδάκη (τότε ΓΓ ΥΠΕΚΑ) κι αντιπρόεδρο το Βασιλάκο (ΡΑΕ). Συμμετείχαν επίσης το ΚΑΠΕ (Αγαπητίδης), η Greenpeace (Χαραλαμπίδης), ο "Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα" (Λάλας), ο καθηγητής ΕΜΠ Κάπρος κι ο Ζερβός (ΔΕΗ). Ήδη είμαστε στους 7 "ΑΠΕλάγνους", πλειοψηφία στην Επιτροπή. Όποια Επιτροπή ορίσεις, τέτοια αποτελέσματα θα πάρεις. Και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στα δυο διαγράμματα της αρχής: διαρκής αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και δικτύων σε μια ήδη χρεοκοπημένη χώρα.


Αυτό φυσικά ήταν το αποτέλεσμα του είδους του "Προγραμματισμού" που είχε στο μυαλό της η Επιτροπή, που στην ουσία ήταν άκριτη εισαγωγή αιολικών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και ουσιαστική εξαφάνιση του λιγνίτη, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα. Ένα πραγματικό "μπάχαλο" ήταν η ενεργειακή μας πολιτική, κι είχαμε καταγράψει από νωρίς σ' αυτό το ιστολόγιο και αρκετά αναλυτικά τις κατά καιρούς "οβιδιακές μεταμορφώσεις" ...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ

mnhmonio3
Με αφορμή την προώθηση προς ψήφιση νέων πρόσθετων ισοπεδωτικών μέτρων σε βάρος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι όχι μόνο υλοποιούνται στο σύνολό τους οι μνημονιακές ρυθμίσεις, αλλά με τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις συνεχίζεται η μακρόχρονη αδιέξοδη πολιτική, επιτείνοντας τις αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των άνεργων, των συνταξιούχων.

Οι Θεσμοί, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αδιαφορούν ακόμα και για τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας, που τονίζοντας την...

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ για εργαζόμενους στην καθαριότητα στα ΕΛΠΕ

ΠΣΕΕΠ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις εποχές που ζούµε, η ανατροφοδοτούµενη κρίση δεν είναι µόνο του οικονοµικού συστήµατος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και κρίση ηθικής και αξιών. Είτε στη µία είτε στην άλλη περίπτωση, οι εργαζόµενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και η νεολαία µας είναι αυτοί που τελικά πληρώνουν τα σπασµένα. Όπως λέει ο σοφός λαός «όταν το σπίτι του γείτονα πιάσει φωτιά, να
είµαστε σίγουροι πως θα καεί και το δικό µας».

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τους εργαζόµενους στην καθαριότητα στα ΕΛΠΕ, οι πρακτικές αλλά και η λογική η οποία φαίνεται πως διέπει τους νέους εργοδότες, συνιστούν ένα τέτοιο παράδειγµα.
Το Σωµατείο µας αλλά και όλοι οι συνάδελφοι, έχουµε...

Σενάρια για νέο κούρεμα 30% στα ρετιρέ των ΕΛΠΕ - Από 161.000 έως 252.000 ευρώ οι νέες απολαβές


Το κούρεμα που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ στις απολαβές της ανώτατης και ανώτερης ιεραρχίας της εταιρείας δεν ήταν παρά η αρχή.

Εύλογη λοιπόν η μουρμούρα, και η γκρίνια που προκάλεσε, και η οποία εκφράστηκε δημοσίως κυρίως από τους εκπρόσωπους του ομίλου Λάτση μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, το οποίο και πήρε τη σχετική απόφαση.

Και αυτό καθώς στο τραπέζι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress σκέψεις για περαιτέρω μείωση κατά 30% των παχυλών απολαβών και των 70 ανώτερων διευθυντικών στελεχών του ομίλου.

Το υπονοεί άλλωστε και η ίδια η χθεσινή ανακοίνωση των ΕΛΠΕ. «Επιπλέον επανεξετάζεται η μισθολογική πολιτική στελεχών του ομίλου μετά την ολοκλήρωση εντός του 2015 της ετήσιας έρευνας αμοιβών από εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, που λαμβάνει υπόψη τις νέες τάσεις και συνθήκες στην οικονομία και τη κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...