Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ !...

Μάθετε ποιες είναι οι χώρες που δίνουν ενέργεια στην Ελλάδα


Ποιοι και πώς δίνουν ενέργεια στην Ελλάδα Η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας με επίκεντρο την Ελλάδα συνδέεται άμεσα τόσο με την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όσο κυρίως με τον ρόλο που μπορεί να παίξει ως κόμβος διαμετακόμισης ενεργειακών πρώτων υλών από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας στον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από τη Ρωσία.

 Η διέλευση από την Ελλάδα του αγωγού TAP, ο οποίος θα μεταφέρει από το 2020 και μετά 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία ενός hub φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB (διασύνδεση με Βουλγαρία) και οι προοπτικές που ανοίγουν οι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύουν τις δυνατότητες επίτευξης του στόχου μετεξέλιξης της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο».

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση σε...

Σε νέο ρεκόρ η παραγωγή αργού της Ρωσίας


Στο υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ανήλθε τον Οκτώβριο η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, καταρρίπτοντας το συγκεκριμένο ρεκόρ για τέταρτη φορά φέτος, καθώς οι επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ενισχύουν την παραγωγή, ενώ οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να μειώσουν τις τιμές πώλησης.

Η παραγωγή ανήλθε, κατά μέσο όρο, στα 10,776 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέγεθος που είναι αυξημένο ....

Τι καιρό θα κάνει το 1ο 10ήμερο του Δεκέμβρη στο Παρίσι;


Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει στο Παρίσι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 21), όπου η κυρίαρχη -στο Δυτικό κόσμο- ιδεολογία της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης" του πλανήτη θα προσπαθήσει να επιβάλλει και στις υπόλοιπες χώρες να βάλουν ακόμα περισσότερα αιολικά και Φ/Β, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν οι "πράσινες" θέσεις εργασίας των βιομηχανικών χωρών.

Το Δεκέμβριο στο Παρίσι θα είναι χειμώνας και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι καιρό θα κάνει, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φετινό φαινόμενο El Niño θα είναι το πιο ισχυρό των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είδα κάποια ...

Φωτογραφίες της NASA αποκαλύπτουν ίχνη ζωής στον Άρη;

Αποτέλεσμα εικόνας για Φωτογραφίες της NASA αποκαλύπτουν ίχνη ζωής στον Άρη;
Γνωρίζουμε ότι οι εικόνες από τον πλανήτη Άρη που απελευθερώνει η Nasa για το κοινό είναι πάντα παραποιημένες και καλύπτονται, αλλά μερικές φορές οι καλλιτέχνες της NASA ξεχνούν να τις καλύψουν, είτε εσκεμμένα είτε όχι.

Η τελευταία φωτογραφία από το Curiosity Mars Rover στις 25 Οκτωβρίου του 2015, δείχνει να εντόπισε κάτι ...

Συντάξεις: Ενιαία εισφορά 20% για όλους – Ποιοι θα δουν αύξηση μισθού

Συντάξεις: Ενιαία εισφορά 20% για όλους – Ποιοι θα δουν αύξηση μισθού
Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και κυρίως στον τομέα των εισφορών, καθώς, σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να υποβάλει στο κουαρτέτο σχέδιο για την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί (πχ υπέρ ΟΑΕΔ, ασθενείας σε χρήμα).

Έτσι, το ενιαίο σύστημα εισφορών αναμένεται να φέρει σημαντικές μειώσεις στις κρατήσεις τόσο των ειδικών ταμείων όσο και στον ΟΑΕΕ, καθώς, επί της ουσίας, θα υπολογίζονται με βάση εκείνες του ΙΚΑ (δηλαδή 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη), οι οποίες είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα σε μια σειρά από Ταμεία. Αντιθέτως, μεγάλη αύξηση θα προκύψει για τους αγρότες - ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ...

Το 17% του ΔΕΣΦΑ θέλει η ιταλική Snam


Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του 17% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εταιρεία Snam. Η εταιρεία ειδικότερα ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ποσοστό που καλείται να παραχωρήσει η αζερική Socar στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει προκειμένου να εγκριθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θυμίζουμε ότι παρότι η Socar πλειοδότησε στο διαγωνισμό, εντούτοις η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμεί να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ, η οποία εγείρει μια σειρά από ενστάσεις που αφορούν στη συμμόρφωση της αζερικής εταιρείας με το θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της ενέργειας εντός της Ε.Ε. Το σενάριο λοιπόν που προκρίνεται από την ΕΕ είναι να παραχωρηθεί μετοχικό μερίδιο σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία. 

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών λοιπόν, σύμφωνα με...

Κεντρική Ρωσική Τράπεζα: Οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά στο άμεσο μέλλον


Οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, στο άμεσο μέλλον, εκτιμά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina.

Μιλώντας στο Tass η Nabiullina δήλωσε ότι «η αγορά πετρελαίου μετασχηματίζεται, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τιμές ενδεχομένως να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό».

Υπενθυμίζεται ότι...