Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

16 Νοέμβρη 1973...



Η αλληλεγγύη του λαού στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου κορυφώνεται. Οι φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρούν επίσης σε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Το μεσημέρι καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο και αγρότες των Μεγάρων, που προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για τις απαλλοτριώσεις της χούντας χάριν της ιδρύσεως διυλιστηρίου του εφοπλιστή Στ. Ανδρεάδη. Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο μετριέται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες.
Από το απόγευμα φαίνεται ότι...

Κουίζ: Πόσα αιολικά πρέπει να μπουν στην Κρήτη για να ηλεκτροδοτείται η χώρα;



Με την πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" του ΓΑΠ και το Ν.3851/2010 ορίστηκε πως θα πρέπει να βάλουμε 40% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για να γίνουμε δήθεν η "Δανία του Νότου". Όπως ωστόσο έχουμε πει απ' την πρώτη κιόλας ανάρτηση σ' αυτό το ιστολόγιο, είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια κι όσες περισσότερες ΑΠΕ προσθέσουμε στο ηλεκτρικό μας σύστημα, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο θα πρέπει να καίμε, λες και είμαστε το ...Κατάρ σε αποθέματα αερίου. Χάρη στη "μπακάλικη" "μελέτη" της Greenpeace είδαμε πριν λίγες μέρες τον πλήρη κορεσμό του ηλεκτρικού μας συστήματος σε Φ/Β, η λειτουργία των οποίων "δένει" πολύ καλά με μονάδες φυσικού αερίου για περισσότερες απ' τις μισές ώρες του 24ώρου και σήμερα έχουν σειρά τα αιολικά, να μας δείξουν, για ακόμα μια φορά, την παντελή αναξιοπιστία τους στην ηλεκτροδότηση. Θυμίζω πως με την κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010 ορίστηκε πως μέχρι το 2020 πρέπει να βάλουμε 7.500MW αιολικά, για "να πετάξουμε απ' το παράθυρο" τα λεφτά που δανειζόμαστε με τα μνημόνια.

Στο σημερινό διάγραμμα βλέπουμε λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα έγχυσης των αιολικών για ένα μήνα, στο διάστημα 12/10-11/11/2015, με βάση τα διαθέσιμα σε όλους στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Το διάγραμμα συντάχθηκε με αφετηρία την 11/11 και πηγαίνοντας ένα μήνα προς τα πίσω, καθώς μετά τις 11/11 δεν υπήρχαν δημοσιευμένα επαρκή στοιχεία απ' τον ΑΔΜΗΕ, τουλάχιστον τη στιγμή που γραφόταν αυτή η ανάρτηση.

Περιλαμβάνονται μόνο τα αιολικά που έχουν σύνδεση στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τηλεμετρούνται: σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου 2015, που είναι τα τελευταία που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται αθροιστικά για 1.750,915MW. Φαίνεται ωστόσο πως ...

Γ. Μανιάτης: Προοδευτικός Πατριωτισμός στην Ενεργειακή Στρατηγική

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Την περασμένη Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, από το βήμα του 20ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ,  ο βουλευτής Αργολίδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε, για πρώτη φορά, τον δωδεκάλογο του «προοδευτικού πατριωτισμού» στην ενεργειακή στρατηγική. Η έννοια αυτή, όπως τόνισε, εστιάζει στον κοσμοπολίτικο, εξωστρεφή και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό χαρακτήρα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Χθες, Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, ο κ. Μανιάτης ανέλυσε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» την έννοια του «προοδευτικού πατριωτισμού» και τον συναφή «δωδεκάλογο»:

Ο ​​σύγχρονος ελληνικός προοδευτικός πατριωτισμός (Π.Π.) πρέπει να είναι εξωστρεφής και κοσμοπολίτικος, με σεβασμό στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης για περιφερειακές συνεργασίες, απόλυτη στήριξη των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και αντιμετώπιση των τεράστιων μεταναστευτικών κυμάτων.

Ο δωδεκάλογος του ελληνικού προοδευτικού πατριωτισμού (Π.Π.) είναι...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 42 χρόνια πέρασαν από την 17η Νοέµβρη 1973 και στην Ελλάδα του 2015 η ∆ηµοκρατία πενθεί. Το δικαίωµα στην εργασία παραµένει ζητούµενο. Η δυνατότητα επιβίωσης µισθωτών και συνταξιούχων αφανίζεται. Το µέλλον της νεολαίας µας γίνεται ολοένα και πιο ζοφερό. Το νέο µεταναστευτικό κύµα που πληγώνει την κοινωνία µας για µία ακόµα φορά, µας οδηγεί σε δεδοµένα της
Ελλάδας του 1950.
 42 χρόνια µετά και τα ...

Πλημμύρισε ο κόσμος... πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, λίγο λιγότερο από τρία δισ. βαρέλια, τόνισε η κορυφαία υπηρεσία ενέργειας παγκοσμίως την Παρασκευή, αν και η κατάρρευση των τιμών έχει τονώσει τη ζήτηση σε υψηλά πενταετίας.

«Αυτό το μεγάλο ''μαξιλάρι'' έχει διογκωθεί, παρότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου προσαρμόζεται στα 50 δολάρια το βαρέλι», επεσήμανε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) στη μηνιαία έκθεσή της σχετικά με την αγορά πετρελαίου.

Η υπηρεσία που παρακολουθεί την ενέργεια των πλούσιων κρατών υπογράμμισε πως τα αποθέματα στα βιομηχανικά κράτη έχουν σπάσει τα ρεκόρ και έχουν αυξηθεί κατά 13,8 εκατ. βαρέλια σε 2,98 δισ., βάσει των πρόσφατων στοιχείων του Σεπτεμβρίου. Έχουν ξεπεράσει τις εποχιακές τάσεις κατά παραπάνω από 257 εκατ. βαρέλια πάνω από τα μέσα επίπεδα.

Το πλεόνασμα στο πετρέλαιο που έχει αναπτυχθεί στις...

Αναλυτικά αποτελέσματα εκλογών του Ε.Κ.Θ.


Ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, με την εκλογή των Οργάνων Διοίκησης του ΕΚΘ και των αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, οι εργασίες του 32ου τακτικού Συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια" του ΕΚΘ προσήλθαν και ψήφισαν 414 αντιπρόσωποι, από τους 420 στο σύνολο τους και στην κάλπη βρέθηκαν 412 έγκυρα, 1 λευκό και 1 άκυρο.

          Από αυτά έλαβαν για το Δ.Σ. του ΕΚΘ....

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

360668-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ_1973
Μετά από 42 χρόνια οι πολίτες αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν δυστυχώς παρόμοιες καταστάσεις, όπως εκείνες που έφεραν την φοιτητική νεολαία στις 17 Νοέμβρη 1973 να δώσει, θυσιάζοντας την ίδια την ζωή της, την μάχη για το τέλος των όσων συνέβαιναν στον ελληνικό λαό εκείνη την περίοδο.

42 χρόνια μετά οι Έλληνες δίνουν μάχη για να ξαναποκτήσει η πατρίδα μας την κυριαρχία της και οι άνθρωποι την αξιοπρέπειά τους.

Το σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και σήμερα με μία ευρύτερη έννοια είναι το ζητούμενο.

Τότε ήταν οι δικτάτορες του φασιστικού καθεστώτος, σήμερα οι τεχνοκράτες δανειστές με τους εγχώριους υποτελείς τους.

Είναι λοιπόν χρέος μας ο φόρος τιμής στις πράξεις των τότε ηρώων και η συνέχεια των εκδηλώσεων μνήμης την ημέρα αυτή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σ’ αυτές.


ΠΗΓΗ:ekeda.gr


ΠΟΕ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Π.Ο.Ε.
Σαράντα δύο χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών το Νοέμβρη του 1973, το Πολυτεχνείο
συνεχίζει να είναι σύμβολο ανυποχώρητου αγώνα και να μας δείχνει το δρόμο της αντίστασης .
Σήμερα καθώς ο κόσμος της εργασίας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και την απόγνωση,το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένει επίκαιρο καιουσιώδες . Και αυτό γιατί ...