Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

No Comments...

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν θα μειώσουν την παραγωγή του αργού

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) δεν αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα κάποια μέτρα για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν φθάσει στο κατώτατο σημείο τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου CNBC. 

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με το 46% των αναλυτών και χρηματιστών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το 29% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» μπορεί να υποχωρήσει στο κατώτατο σημείο της ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους, ενώ το 21% θεωρεί ότι η τιμή έχει ήδη αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδά της. 

Το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 30 Νοεμβρίου, δεν πιστεύει ότι το...

Τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ατυχήματα στην ιστορία της εξόρυξης πετρελαίου


Στην Ελλάδα, εκτός της περίπτωσης του Πρίνου (Πρίνος και Ν. Καβάλα: 120 εκατ. βαρέλια σε παραγωγή από το 1980), στην Καβάλα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εξορυκτική δραστηριότητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνοια των περιβαλλοντικών κινδύνων που εγκυμονούν οι γεωτρήσεις αυτού του τύπου. Η πληροφόρηση της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας για το θέμα είναι μάλλον ελλιπής και ο μόνος τρόπος να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση είναι η αναφορά παραδειγμάτων από ολόκληρο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του περιβαλλοντικού κινδύνου που εμπεριέχουν οι εξορύξεις κοιτασμάτων πετρελαίου αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα ατυχήματα που συνέβησαν σε υπεράκτιες εξέδρες εξόρυξης. Το πρώτο χρονολογικά συνέβη το ...

ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΕΓΑΝ....ΤΩΡΑ ;;;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΕΓΑΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά των ΕΛΠΕ στο δημόσιο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κίνημα των εργαζομένων, για να γίνει το ποτάμι που θα πνίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές και θα ανατρέψει μια για πάντα κυβέρνηση και τρόικα".


Θα τον σταματήσουν ;

Αποτέλεσμα εικόνας για ποκερ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥς

Το παιχνίδι ξεκίνησε. Οι αλλαγές πολλές .Οι ειδήσεις είπαν πολλά, αλλά αποκαλύφθηκαν και πολλές μπλόφες .Ο master του πόκερ είναι έτοιμος να παίξει  τα ρέστα του. Θα τον σταματήσουν άραγε στο αεροδρόμιο για να μην παίξει την τελευταία παρτίδα με το φύλλο που έχει ;

Το Ισραήλ αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια Έλληνα;


Κούρδοι και Τούρκοι λαθρέμποροι μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος και το πωλούν στο Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ αραβικών και ρωσικών ΜΜΕ.

Βάσει των στοιχείων που επικαλούνται τα παραπάνω μέσα, το πετρέλαιο παράγεται στο Ντιρ Α-Ζουρ της Συρίας και σε δύο πετρελαιοπηγές του Ιράκ και ακολούθως μεταφέρεται στη μεθοριακή πόλη Ζαχού κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ. Εν συνεχεία, Ισραηλινοί και Τούρκοι μεσάζοντες κανονίζουν τη μεταφορά του στην τουρκική πόλη Σιλόπ, όπου το πετρέλαιο «βαπτίζεται» κουρδικό και πλέον μπορεί να πωληθεί ελεύθερα έναντι 15-18 δολαρίων ανά βαρέλι. Τις ποσότητες αγοράζει τελικά ένας Ελληνο..

EΛ.ΠΕ: Ο προμηθευτής αργού και το χρέος

EΛ.ΠΕ: Ο προμηθευτής αργού και το χρέος
Σε διαπραγμάτευση των παλαιών χρεών προς το Ιράν προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών, αλλά και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg, ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας Βijan Zanaganeh, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 800 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 755 εκατ. δολάρια είναι των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όμως, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ -όπως και κάθε άλλη δυτική εταιρεία – αναγνωρίζει ως χρέος μόνο 500 εκατ. δολάρια, δίχως τους τόκους από την εποχή επιβολής των κυρώσεων κατά του Ιραν. Μάλιστα, γι αυτό το θέμα υπάρχει και σχετικός νομικός όρος καθώς δεν επέβαλλαν οι εταιρείες το εμπάργκο, αλλά η διεθνής κοινότητα.

Επιπλέον, η νέα Ιρανική ηγεσία αναζητά συνεργάτες και διυλιστήρια προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου τις προμήθειες αργού πετρελαίου κι αυτό ενδιαφέρει πολύ τα ΕΛ.ΠΕ καθώς θα εξασφαλίσουν ένα σταθερό προμηθευτή αργού πετρελαίου. Σύμφωνα επίσης με το Bloomberg, το Ιράν ενδιαφέρεται να αποκτήσει και μετοχές στο ελληνικό διυλιστήριο. Αν γίνει, όμως, κάτι τέτοιο ενδέχεται να εκδοθούν νέες μετοχές και έτσι να προκύψει αραίωση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων (dilution). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των μετόχων γι αυτό και περιμένουν με ενδιαφέρον την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Βεβαίως, υπάρχει και ενδεχόμενη πώληση από την πλευρά του ιδιώτη μετόχου ( Όμιλος Λάτση ) ο οποίος εδώ και καιρό έχει αποσύρει τα στελέχη του από την εταιρεία.

Δημ. Παφίλας


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Τα ΕΛΠΕ, το Ιράν, το χρέος, το ενδιαφέρον για διυλιστήριο

Τα ΕΛΠΕ, το Ιράν, το χρέος, το ενδιαφέρον για διυλιστήριο
Οι εκκρεμείς οφειλές από την εποχή που επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράν, τέθηκαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, όπου και συναντήθηκε με τον τοπικό υπουργό Πετρελαίου.
Αθήνα και Τεχεράνη επιθυμούν να διευθετήσουν το ύψος του χρέους αλλά και τον τρόπο καταβολής του πριν την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, μέσα στους επόμενους μήνες.

Η πλευρά των ΕΛΠΕ φέρεται μάλιστα να έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε προμήθεια ποσοτήτων ιρανικού αργού της τάξης των 4 εκ. βαρελιών το μήνα, απορροφώντας σε ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής του Ιράν.

Όπως σημειώνεται σε ...

Στρατηγικές συνέργειες εντός και εκτός Ελλάδος προωθούν τα ΕΛΠΕ


Στρατηγικές συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων προωθεί η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία τους και τη μετεξέλιξή τους σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με δραστηριότητες σε όλο το ενεργειακό φάσμα.

Στα σκαριά μάλιστα βρίσκονται οι πρώτες συνεργασίες στην προμήθεια αργού με τη Motor Oil και στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (upstream) με την Energean Oil. Η νέα διοίκηση των κ. Στάθη Τσοτσορού (πρόεδρος) και Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος) επανασχεδιάζει την πολιτική προμηθειών αργού, που στηριζόταν κατά βάση στους μεσάζοντες (traders) επιβαρύνοντας το κόστος με ποσό που έφτανε μέχρι και 1,5 δολάριο το βαρέλι. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένα γύρο επαφών με χώρες παραγωγούς πετρελαίου, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ, η Ρωσία, το Ιράν, αλλά και η μακρινή Βενεζουέλα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η επίσκεψη ...

ΕΛΠΕ – Ιραν: Διαφορετική προσέγγιση για τα χρέη, κοινή επιθυμία για συμφωνία


Το θέμα των εκκρεμών οφειλών από την εποχή που επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράν, εξετάστηκε εκ νέου στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα συνοδεύοντας τον υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Στεργιούλης.

Όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress η πλευρά των ΕΛΠΕ έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε προμήθεια ποσοτήτων ιρανικού αργού της τάξης των 4 εκ. βαρελιών το μήνα, απορροφώντας σε ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 15 – 18% της παραγωγής του Ιράν.

Στο πλαίσιο λοιπόν των προετοιμασιών ενόψει της επικείμενης άρσης του εμπάργκο για το Ιράν, η μοναδική εκκρεμότητα αφορά στη διευθέτηση της παλαιάς οφειλής, η οποία με βάση τους υπολογισμούς των ΕΛΠΕ κυμαίνεται στα 500- 600 εκ. ευρώ. Στον αντίποδα πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά του Ιράν στο τραπέζι των συζητήσεων εμφανίζει διαφορετική προσέγγιση και υπολογίζει την οφειλή στα 800 εκ. δολάρια.

Ωστόσο όπως τονίζουν....

Το Αζερμπαϊτζάν στην εποχή του φθηνού πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Του Farhad Aliyev

Αφού απόλαυσαν μια δεκαετία ενεργειακής ευημερίας, οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει τώρα να μάθουν να επιβιώνουν σε μια εποχή φθηνού πετρελαίου.

Η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που ο πολιτικός επιστήμονας Andreas Schedler αποκαλεί "εκλογικό αυταρχισμό".

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα πολιτικό σύστημα που έχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, αλλά στερείται του πραγματικού πολιτικού ανταγωνισμού ή της οποιασδήποτε δημόσιας εποπτείας της κυβέρνησής του.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το ...

Πτώση άνω του 10% για το αργό τον Νοέμβριο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το αργό, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε βουτιά άνω του 10% εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει την ίδια στιγμή που η προσφορά συνεχίζει να ενισχύεται.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε μόλις 6 cents ή 0,1% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 41,65 δολ. το βαρέλι. Σε μηνιαία βάση το αργό υποχώρησε σε ποσοστό 10,6%.

Το Brent έχασε 25 cents ή 0,6% στα 44,61 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, με το συμβόλαιο να υποχωρεί 10% σε μηνιαία βάση.

Τα τελευταία στοιχεία της...