Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Οι πολίτες ανά τον πλανήτη μαθαίνουν, αφυπνίζονται και το φωνάζουν: όχι σε νέα αιολικά!


Οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν σαν τεχνολογία εδώ και δεκάδες χρόνια, αλλά εγκαταστάθηκαν μαζικά μόνο τα τελευταία χρόνια, μόνο χάρη στις γενναίες επιδοτήσεις που τους δόθηκαν. Μόλις κοπούν οι επιδοτήσεις το μαγαζί κλείνει, όπως είδαμε χθες από τους Financial Times στη σελίδα μας στο Facebook. Η μαζική εγκατάσταση ωστόσο είχε σημαντικές παρενέργειες, πέρα απ’ την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, καθώς δέσμευσε σημαντικές εκτάσεις και προκάλεσε προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα.

Αυτά είδαν στην Κρήτη και έδιωξαν πρόσφατα τις ανεμογεννήτριες, που προωθούνταν για εγκατάσταση στις βουνοκορφές του Ρεθύμνου, αυτά βλέπουν ωστόσο πλέον σε πολλές περιοχές ανά τον πλανήτη και ξεσηκώνονται. Δυο τέτοια παραδείγματα θα δούμε σήμερα, που μας έρχονται απ’ το Βερμόντ των ΗΠΑ και την Ιρλανδία.

Στο Βερμόντ, μια μικρή Πολιτεία των ΗΠΑ φημισμένη για το χειμερινό της τουρισμό, οι πολιτικοί αποφάσισαν πως πρέπει να μειωθούν γρήγορα τα αέρια του θερμοκηπίου και μέχρι το 2050 το 90% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής περίπου 5% του τοπικού πληθυσμού έχει πλέον απασχόληση που συνδέεται με διάφορες μορφές ΑΠΕ (αιολικά, ηλιακά, νερά, βιομάζα ή έργα ενεργειακής αποδοτικότητας). Στις περιοχές Swanton και Irasburg κάποιοι "επενδυτές" θέλησαν να ...

Προσοχή: Αυτά είναι τα σάιτ με ιούς που μπορεί να μολύνουν τον υπολογιστή σας

Αποτέλεσμα εικόνας για Προσοχή: Αυτά είναι τα σάιτ με ιούς που μπορεί να μολύνουν τον υπολογιστή σας
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι διασημότερες ιστοσελίδες για ενήλικους εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο για τον υπολογιστή σας.   Τα κακόβουλα λογισμικά έχουν ήδη μολύνει τους υπολογιστές εκατομμυρίων ανθρώπων.

 Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και αφορούσε την κυβερνοασφάλεια στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα σάιτ πορνογραφικού περιεχομένου, πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες μολύνονται κάθε μήνα.   «Ενώ στις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου είχε παρατηρηθεί μείωση των κακόβουλων λογισμικών, τον τελευταίο καιρό λαμβάνουν χώρα εκατοντάδες επιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επηρεάζοντας εκατομμύρια χρήστες καθημερινά», αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας. 

Οι ιστοσελίδες οι οποίες είναι μολυσμένε...

ΕΛΠΕ: Ο Ανδρέας Σιάμισιης νέο εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Η Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ  ανακοίνωσε ότι η μέτοχος "Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A." με την από 26 Νοεμβρίου 2015 επιστολή της, γνωστοποίησε,  τον διορισμό του κ. Ανδρέα Σιάμισιη σε αντικατάσταση του κ. Γεώργιου Αλεξόπουλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του με αριθ. 1251 της 3.12.2015, αποφάσισε τη συγκρότησή του σε Σώμα ως εξής:

Τι ζήτησε ο Σκουρλέτης από τους Ρώσους

Τι ζήτησε ο Σκουρλέτης από τους Ρώσους
Θετικό είναι το αποτέλεσμα από τις συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα, με τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας να αναβαθμίζεται.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Alexander Novak, συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου και της τροφοδότησης της Ελλάδας με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Στο ζήτημα του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού, αναγνωρίστηκε ότι το...

H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός φυσικού αερίου έγινε και αυτή, εισαγωγέας

H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παραγωγός φυσικού αερίου έγινε και αυτή, εισαγωγέας
H μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου της ΕΕ έγινε και αυτή, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του μπλοκ των 28, εξαρτώμενη από άλλους, μετά από την παρουσίαση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου της.

Η Ολλανδία,η οποία έχει ξοδέψει όλα τα 265 δισ. ευρώ που κέρδισε από το φυσικό αέριο μεταξύ 1960 και 2013, εισήγαγε περισσότερο αέριο από αυτό που εξήγαγε το τρίτο τρίμηνο, με τις εισαγωγές να φτάνουν σε ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων έχει αναγκαστεί να περιορίσει την άντληση αερίου από το μεγαλύτερο πεδίο της Ευρώπης στο Groningen, λόγω αναταράξεων οι οποίες συσχετίζονται με την παραγωγή. Τώρα πια πρέπει να συνεργαστούν με άλλους παραγωγούς όπως η Νορβηγία και η Ρωσία.

Η ΕΕ, η οποία λαμβάνει πάνω από ...

Ισπανία: Εγκρίθηκε ο «φόρος ήλιου» εις βάρος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων


Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε πρόσφατα μια νέα εθνική νομοθεσία για την ιδιοκατανάλωση ενέργειας που φορολογεί δυσανάλογα τις ηλιακές εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ιδιοκαταναλωτών θα φορολογούνται για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι και καταναλώνουν στο χώρο τους, μέσω των δικών τους φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το κύριο πρόβλημα με τον νέο νόμο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ηλιακής ενέργειας, είναι ότι φορολογεί τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ακόμη και για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται για ιδία χρήση και δε συνδέεται στο δίκτυο.

Ο νέος νόμος απαιτεί οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων να πληρώνουν τα...

Το Ιραν, η Ασπροφος και τα... ξεροκόμματα

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστήρια
Η Ιρανική χαρακτηρίζεται ως η πιο αναξιοποίητη αγορά της ευρύτερης περιοχής. Επενδυτικές ευκαιρίες εκεί, αναζητούν οι πάντες, γιατί όχι λοιπόν και ελληνικές εταιρείες; Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του πλούτου σε πετρέλαιο που κρύβει το υπέδαφος του Ιραν, αλλά και χάρη στις ανάγκες για νέες υποδομές και τεχνικά έργα.

Τέτοια για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η ανέγερση του μεγάλου διυλιστηρίου - δυναμικότητας 300.000 βαρελιών- που δρομολογούν οι Ιρανοί αυτή την περίοδο. Ακουσα ότι η Ασπροφος, η εξιδεικευμένη σε τέτοια έργα τεχνική εταιρεία των ΕΛΠΕ, σχεδιάζει να δείξει ενδιαφέρον.

Το ερώτημα είναι τι θα απομείνει για την ελληνική εταιρεία - αν όχι τίποτα ξεροκόμματα - καθώς όπως λένε παράγοντες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Τεχεράνη, κάθε εβδομάδα που περνά, οι ιρανικές αρχές φιλοξενούν και έναν τουλάχιστον υπουργό των Εξωτερικών...

ΠΗΓΗ:energypress.gr

SOS: 1 στους 3 Έλληνες εργάζεται και μόλις το 18% αυτών απασχολείται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας

CHAIR
Τα στοιχεία της Eurostat που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες εμφανίζουν 8 στους 10 Έλληνες να απασχολούνται σε επαγγελματικούς κλάδους, που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

1. Μη παραγωγικοί κλάδοι, όπως η δημόσια διοίκηση, οι διοικητικές υπηρεσίες, το εμπόριο, η εστίαση, η διαμονή και μέρος των ελεύθερων επαγγελμάτων.

2. Κλάδοι που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να παράγουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως οι κατασκευές, κάποιοι τομείς μεταποίησης και η γεωργία, για διάφορους όμως λόγους τα τελευταία χρόνια δεν δείχνουν την απαιτούμενη δυναμική, καινοτομία και εξωστρέφεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι περισσότεροι από τους παραπάνω κλάδους αποτελούνται κυρίως από μικρές, κατακερματισμένες επιχειρήσεις, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τη χαμηλή προστιθέμενη αξία που παράγουν.

Στον αντίποδα, υψηλή προστιθέμενη αξία εμφανίζουν οι κλάδοι,,,

ΕΛΠΕ : Δωρίζουν 75 ειδικά κοντέινερ στον Μουζάλα για πρόσφυγες


Σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Mεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονται τα ΕΛΠΕ προκειμένου να προβούν σε μια μεγάλη χορηγία, που άπτεται του ζητήματος της στέγασης προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ προτίθενται να δωρίσουν στο υπουργείο 75 μεγάλα κοντέινερς -ISO BOX- με υποδομές, (όπως κλιματισμό, κλπ.) προκειμένου να στεγασθούν σε αυτά 400-420 πρόσφυγες.

Το σημείο τοποθέτησης τους δεν έχει ακόμη βρεθεί, ωστόσο το υπουργείο, σε συνεργασία με Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, εξετάζει διάφορα σημεία εντός της Αττικής. Μόλις υπάρξει συμφωνία για το σημείο, τα κοντέινερς που τώρα βρίσκονται στην Ελευσίνα θα αποσυναρμολογηθούν, προκειμένου να μεταφερθούν στο νέο σημείο.

Κάποιες πληροφορίες ήθελαν τα κοντέινερς να προορίζονται αρχικά για το νησί της Λέρου, τελικά ωστόσο φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν εντός του Λεκανοπεδίου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Γιατί τα ΕΛΠΕ κρατούν μικρό καλάθι μετά την επίσκεψη στο Ιράν


Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με το Ιράν ; Είναι πράγματι στα σκαριά μια συνεργασία μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου National Iranian Oil Company (NIOC) και των ΕΛΠΕ μόλις αρθεί το εμπάργκο με αντικείμενο την εκ νέου προμήθεια περσικού αργού ; ’Η μήπως οι Ιρανοί έχουν αρχίσει να σκληραίνουν τους όρους τους κάνοντας τα ΕΛΠΕ να αλλάξουν γνώμη ; 

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, αλλά πραγματικά. Στον απόηχο της επίσκεψης της διοίκησης των ΕΛΠΕ στη Τεχεράνη, αλλά και δημοσιευμάτων σαν αυτό του Bloomberg ότι πρώτα θα επιλυθεί το χρέος της ελληνικής εταιρείας προς τη NIOC, και μετά το Ιράν θα συζητήσει για πώληση νέων ποσοτήτων αργού, προβληματισμοί σαν τους παραπάνω ενισχύονται.

Τώρα η ανησυχία της ελληνικής πλευράς είναι μη τυχόν οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες για προμήθεια έως και 4 εκατομμυρίων τόνων ιρανικού αργού το μήνα, αποδειχθούν εξαιρετικά υψηλές, παρά το δρόμο που έχουν στρώσει τα ΕΛΠΕ στις σχέσεις τους με το Ιράν όταν με το καλό, τελειώσει το εμπάργκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ...

«Δώρο» 39 ευρώ το μήνα για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζομένους! - Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αποτέλεσμα εικόνας για «Δώρο» 39 ευρώ το μήνα για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζομένους! - Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Ένας νόμος υπέρ των χαμηλόμισθων, ο οποίος δεν ισοπεδώθηκε από τα τρία μνημόνια, δίνει τη δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους εισπράττουν το βασικό μισθό να πάρουν μια αύξηση ύψους 39,09 ευρώ το μήνα.  

 Συγκεκριμένα, ο νόμος είναι ο 2837, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2000 και προβλέπει ότι το ΙΚΑ επιδοτεί την ασφαλιστική εισφορά του εργαζόμενου (έως 39,09 ευρώ το μήνα). 

 Με απλά λόγια, εφόσον ενεργοποιηθεί ο νόμος, δηλαδή, δηλωθεί από τον εργοδότη στο ΙΚΑ ότι ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς, τότε τα 39,09 ευρώ θα αποδίδονται πλέον στον εργαζόμενο και όχι στο ΙΚΑ.

 Πρόκειται επί της ουσίας για μια μικρή αυξηση, χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση και ο εργοδότης, που απέδιδε έτσι κι αλλιώς τα χρήματα αυτά στο ΙΚΑ.   Σημειώνεται ότι ο νόμος αφορά σε όσους παίρνουν εως και 586 ευρώ το μηνα, δηλαδή το βασικό μισθό. Για την ακρίβεια πρόκειται για το άρθρο 14 (Εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων που αμείβονται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε):  

Βάσει αυτού προβλέπεται...

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

AFISA_48x68cm-ATHINA