Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΨΗΝΕΤΑΙ ??...!!...

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

hartis_atlantikos
Στις αρχές του περασμένου μήνα, παρατηρήσαμε ότι κάτι πολύ παράξενο συνέβαινε στα ανοικτά των ακτών του Γκάλβεστον, Τέξας.

Όπως ανέφεραν οι FT, «το ποσό του πετρελαίου [σήμερα] στη θάλασσα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τα επίπεδα του νωρίτερα αυτό το έτος και αντιστοιχεί σε περισσότερο από μια ημέρα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου».
Με λίγα λόγια: ο παγκόσμιος αποπληθωριστικός κορεσμός της προσφοράς αργού έχει αρχίσει να εκδηλώνεται σε ένα στολίσκο σταθερών σούπερ τάνκερς, καθώς εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι απλά κολλημένα στον ωκεανό, καθώς τα VLCCs περιμένουν να ξεφορτώσουν.

Τελικά, αυτό οδήγησε σε σχεδόν 40 δεξαμενόπλοια αργού με συνολική παραγωγική ικανότητα φορτίου 28,4 εκατομμύρια βαρέλια να περιμένουν να αγκυροβολήσουν κοντά στο Γκάλβεστον.
Εδώ είναι το πώς έμοιαζε το αδιέξοδο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ

Π.Ο.Ε.
ΠΡΟΣ :

· Δ.Σ Εταιρειών ΕΛΠΕ , ΕΚΟ ΑΒΕΕ, ΑΣΠΡΟΦΟΣ

· Σωματεία ΠΕΠΕΚΟ & ΑΣΠΡΟΦΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Σωματεία μέλη ΠΟΕ

Μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Εταιρείας και Σωματείου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων των συμβάσεων τόσο του Σωματείου της ΑΣΠΡΟΦΟΣ όσο και του Σωματείου της ΕΚΟ , στη λογική μιας ενιαίας Εταιρικής αντιμετώπισης η οποία θα λάβει υπόψη της και τα θετικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να στηρίζει τα Σωματεία μέλη της και θα είναι συμπαραστάτης όπου και όποτε της ζητηθεί για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων .

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ


Κατά την περίοδο των εορτών έχουν καθορισθεί με το νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας και ημέρες κατ’ έθιμο αργίας. 
Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας είναι η ημέρα των Χριστουγέννων (25η Δεκεμβρίου-Παρασκευή) κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. 

Έτσι ισχύουν τα εξής:

Κόβει τις Δαπάνες η Socar

Αποτέλεσμα εικόνας για sokar
Για την εμπλοκή της Socar με τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με την Ελλάδα στη χρηματοδότησή τους από πλευράς Αζερμπαϊτζάν έχει αποφασιστεί να συμμετάσχει το κρατικό ταμείο SOFAZ.

Σε πρόγραμμα περικοπής δαπανών προχωρά η αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχουν τα μειωμένα έσοδα στην οικονομική της θέση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Rovnag Abdullayev, η εξοικονόμηση θα επιδιωχθεί να προέλθει κυρίως από την αναδιάρθρωση λειτουργιών και υπηρεσιών, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα επενδύσεων της Socar.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το επενδυτικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, έδωσε χθες και ο εκπρόσωπος της βρετανικής ΒΡ στο Μπακού, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας.

Σημασία πάντως έχει ότι...

Αναλυτές: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει και κάτω από τα 20 δολάρια μέσα στο 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν καταστροφικοί. Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει μέσα σ' αυτό το διάστημα μία πτώση της τάξης του 68%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επταετίας στα 34,5 δολάρια σήμερα. 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως η υπερπροσφορά σε πετρέλαιο, μετά μάλιστα και την κατάργηση του εμπάργκο στο Ιράν. Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι ο κατήφορος θα συνεχιστεί μέσα σε όλο το 2016 (καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες από το Ιράν θα διοχετεύονται στην αγορά) ενώ η ανάκαμψη της τιμής μπορεί να αργήσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Η κατάσταση της  υπερπροσφοράς πετρελαίου στην διεθνή αγορά θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, ενώ και η Αμερική συμβάλλει σ' αυτόν τον κορεσμό με την εκτόξευση στα ύψη της παραγωγής πετρελαίου στην χώρα.

Στην παγίδα φαίνεται να έχει...

EYXEΣ ΣΚΕΕΠ